Finansfokus Cover
Adv Spama
Finansfokus Innhold
Leder Innhold

KI – det nye internettet?

V i starter med å skru tiden tilbake til 1995. Televerket endrer navn til Telenor ASA og blir et globalt telekomselskap som etter hvert får en betydelig virksomhet i Asia. Samtidig skjer det et stort gjennombrudd i digital kommunikasjon: World Wide Web eller internett ser dagens lys.

Uansett hva du leser, dukker ordet internett opp. Noen sier at dette bare er en døgnflue som snart blir borte. For egen del blir jeg veldig nysgjerrig på hva internett er og hvordan det kan brukes. Jeg ber derfor min leder i forbundet om å få bruke litt tid på å finne ut hva dette egentlig er. Hun gir grønt lys, og jeg begynner å lese meg opp på internett. Et lite, nystartet firma i Hønefoss deler villig sin nettkompetanse. Med søkemotoren Netscape Navigator åpner en helt ny verden seg, og eventyret kan starte.

Tilbake på jobben deler jeg min nye kunnskap videre. Vi blir raskt enige om at internett er kommet for å bli. Nå er det bare å finne ut av hva forbundet kan bruke nettet til. Jeg får i oppdrag å lage forbundets første nettsted og lærer meg enkel HTML-programmering. I mai 1996 kommer forbundet, som ett av de første, på lufta med egne nettsider. Resten er historie.

Nå skrives historien på nytt: Kunstig intelligens forkortet KI, revolusjonerer måten vi tenker, arbeider og kommuniserer på. Mange snakker om at KI er det nye internettet, men det er uendelig mye mer enn det. Kunstig intelligente systemer utfører handlinger, fysisk eller digitalt, basert på tolkning og behandling av strukturerte eller ustrukturerte data, i den hensikt å oppnå et gitt mål.

Det er ChatGPT som for alvor vekker alle opp fra vinterdvalen i november 2022. ChatGPT er en språkmodell som bruker kunstig intelligens for å forstå, lage og forbedre menneskelig tekst og det med lynets hastighet. ChatGPT skriver masteroppgaven raskere enn du smører matpakken!

Lynrask utvikling av kunstig intelligens gir både muligheter og trusler. Derfor er det mange som tar til orde for at bruken av KI må reguleres, før det kommer helt ut av kontroll. Finansforbundet tar den nye KI-hverdagen på alvor og har utviklet en policy for kunstig intelligens. Sammen med NITO, Negotia og Digital Norway har forbundet utviklet en læringsplattform for bruk av kunstig intelligente systemer med en egen veiviser og en POD-cast serie med gode råd fra eksperter på KI.

En av ekspertene du kan bli bedre kjent med i denne utgaven av Finansfokus, er Christina Colclough. Hun vet mer enn de fleste om hvordan samfunnet og arbeidsplassene våre blir mer og mer styrt av data og kunstig intelligente systemer. Nå reiser hun verden rundt og underviser fagforeninger, progressive organisasjoner og regjeringer om hvilke trusler og muligheter KI gir for samfunnet, deg og meg.


Svein Åge Eriksen

Ansvarlig redaktør
Sae@finansforbundet.no

Mobil: 900 79 547

I DENNE UTGAVEN KAN DU OGSÅ LES MER OM:

HVILKE ER NORGES 10 MEST LØNNSOMME BANKER?

Journalist Sjur Anda har tatt et dypdykk i bankenes økonomi de siste tre årene og har funnet Norges mest lønnsomme banker. Han har også sjekket om de ansatte får sin rettmessige del av verdiskapingen. LES MER FRA SIDE 8

IF SKAPER ATTRAKTIVE ARBEIDSPLASSER:

Etter pandemien er kontorene bygd om for å skape samhandling mellom avdelingene. Mikropauser er viktig, og de If-ansatte kan koble av med yoga, bordtennis, biljard eller troppe opp til et spennende foredrag i trappen. LES MER FRA SIDE 11.

MIN ARBEIDSPLASS:

I 50 år har Nordea vært arbeidsplassen til Anne Kvale (66). Hun er en av de siste i banken som er ekspert på internasjonal betalingsformidling. Nå lærer hun opp polske kolleger som etter hvert skal overta hennes arbeidsoppgaver. SE SIDE 10.

HEGRA SPAREBANK TAR I BRUK VR

for å trene på den vanskelige samtalen. Her får rådgiverne møte den ganske så utrivelige Peter Sandberg. Denne virtuelle fyren fikk svetten til å piple, da Finansfokus´ journalist prøvde seg på den vanskelige samtalen. Les hvordan det gikk på SIDE 14.

22. APRIL STARTER TARIFFOPPGJØRET

mellom Finansforbundet og Finans Norge. Det skal også forhandles med Spekter, Virke og Inkasso. I årets hovedoppgjør kan alt komme på bordet. Forbundet har en klar forventning om reallønnsøkning for alle medlemmer etter tre magre år. SE SIDE 17.

SAMME ARBEIDSGIVER I 52 ÅR:

Arne Wolstad (70) har hatt en og samme arbeidsgiver i 52 år: Nordea i Ålesund. Han kjenner bankens lånesystemer bedre enn maskinene selv. Bli med på avskjedsfesten. PÅ SIDE 16.

Ble avslagsplikten til en avviksfrykt?
Kronikk
Ble avslagsplikten til en avviksfrykt?

Gjør kravene i ny Finansavtalelov at bankene skyr unna å finne gode løsninger for kunder som trenger fleksibilitet?


B anknæringen hadde god nytte av utlånsreguleringer, da vi gjennom høsten 2023 gikk inn i et boligmarked med mer usikkerhet. Over tid har lån med høy belåning blitt nesten fraværende, og mange kunder har fått brems i låneiveren som medførte at de som hadde boliglån, sto bedre rustet til å møte økte renter. Nytt av året var også en strengere Finansavtalelov som gav tydelige krav til informasjon, men også tydelige kriterier for når bankene skal gi avslag.

Samtidig med større trygghet for at den enkelte låntaker ikke får låne for mye, øker også kostnadene for dem som i en kortere eller lengre periode trenger en mer fleksibel løsning. Tidligere var handlingsrommet større for individuelle vurderinger, og vi så også at bankene gjorde ulike strategiske vurderinger for hvilke typer kunder de satset på. Noen banker var sikkerhetsorientert og hadde likviditetsberegningsmodeller med noe lavere forbrukssatser. Andre banker var mer likviditetsorienterte og baserte seg på strenge krav til betjeningsevne og en litt mer liberal holdning til belåningsgrad.

Standardiseringen har som formål at færre får for store lån. For forbrukerne oppstår det et vern mot å få lån de ikke kan betjene, og en tyngende situasjon som kan påføre dem tap. Samtidig kan situasjoner oppstå hvor midlertidig økt kreditt nettopp er en løsning, og en nødvendighet for å unngå høye kostnader til kortsiktig forbruksgjeld eller salg av egen bolig.

Skiftene kommer tydelig frem når vi har analysert historisk avgang og tilgang av boliglånskunder. Tidligere var det et veldig tydelig skille mellom ulike konkurrenter i hvilke kundeprofiler de tiltrakk seg. Nå er disse forskjellene mellom boliglånsbankene i stor grad utvisket, og skillet går mellom kunder som oppfyller kravene til å være A4, og dem som ikke sjekker av alle boksene. De som faller utenfor normen, finner kun løsninger i spesiallånsbanker, eller de finner ikke løsninger i det hele tatt.

Høsten 2023 skulle man forvente at bankene brukte handlingsrommet i fleksibilitetskvoten. Vi opplever faktisk et fall i bruk av fleksibilitetskvoten i Oslo, og en uendret bruk av fleksibilitetskvoten utenfor Oslo i 3. kvartal 2023. Dette til tross for at behovet for fleksibilitet fra bankene burde ha økt. Et sterkere forbrukervern gjennom avslagsplikten, og mer standardisert tilnærming til kreditt fra de tradisjonelle boliglånsbankene, kan være en av forklaringene på at avviksmulighetene i boliglånsforskriften ikke er brukt så mye man skulle vente. Bak alle kundene som får avslag på lån i tradisjonelle boliglånsbanker, ligger det mange husholdninger som får utfordringer med boligbytte, eller som får avslag på mindre opplåninger til å innfri krav fra kreditorer, som igjen kan gi økte kostnader og utleggsforretninger

Spørsmålet er om vi samtidig med økt standardisering i bankenes modeller, og strengere krav til å gi avslag på lån, har skapt negative konsekvenser for mange husholdninger. Kanskje har vi fått frykt hos boliglånsbankene for å bryte mot avslagsplikten, og en usikkerhet i kravene til dokumentasjon når vi tidligere ville strukket oss lengre, basert på en individuell vurdering hvor vi har sett på hvilken historikk og erfaring kunden har. I så fall kan en velment styrking av forbrukervernet lede til større forskjeller mellom A4 kundene og dem som i en vanskelig tid, trenger ekstra fleksibilitet fra banken. Kanskje har vi beskyttet dem inn i dyrere løsninger, eller større problemer?


Endre Jo Reite

privatøkonom og direktør for personmarked i BN Bank

Forbundsleder

Skal vi jobbe lenger, eller?

M ye av politikken styres nå inn mot at vi skal stå lenger i jobben. Det er særlig synlig i utviklingen av pensjonssystemet og behovet for arbeidskraft i Norge. Det er på høy tid at vi diskuterer hva som skal til, for at du og jeg faktisk vil jobbe lenger.

Proba samfunnsanalyse ga i 2017 ut en rapport, «Seniorer i finansnæringen», på oppdrag fra Finansforbundet, Finans Norge og Senter for seniorpolitikk. Selv om det er noen år siden, er konklusjonene fremdeles like aktuelle. Det handler om å skape en kultur og legge til rette for at også eldre trives og har utviklingsmuligheter i arbeidslivet.

Rapporten viser til at det er generelle trivselsfaktorer (arbeidsmiljø, interessant arbeid osv.) som er viktigst for valget om å fortsette å arbeide, men arbeidstid kan også ha betydning. Blant de ansatte er det mange som sier de har en belastende arbeidshverdag, og det er mange ansatte som svarer at tilpasning av arbeidstiden kan ha betydning for når de går av. En fleksibel stillingsbrøk kan være en løsning for mange.

Videre viser undersøkelsen at en andel av de ansatte opplever noe forskjellsbehandling i seniorenes disfavør, særlig i forbindelse med lønnsøkning og innføring av ny teknologi. Denne opplevde usikkerheten kan forebygges ved et mer systematisk karriere- og utviklingsløp. Særlig når vi kommer til de yngre-seniorårene (55ish). Det vil kunne bidra til større trygghet og bedre trivsel og legge til rette for at vi står lenger i arbeid.

I år er det hovedoppgjør. Penger og reallønnsvekst blir viktigst ved vårens oppgjør, men det er mulighet for at vi som parter kan diskutere hva som kan bidra til at vi ønsker å stå lenger i arbeid. Da vil jeg utfordre arbeidsgiverne på at mulighet for arbeidtidsfleksibilitet er en del av løsningen vi eventuelt kan bli enige om.


VIGDIS MATHISEN
Forbundsleder
Mobile: 952 36 141
vigdis.mathisen@finansforbun
det.no

Ålgård Offset AS er
godkjent som
svanemerket bedrift.


GODKJENT OPPLAG: 34 985
FORSIDEILLUSTRASJON:
Benjamin Gjerde
REDAKSJONEN AVSLUTTET:
27. februar 2024.

FINANSFOKUS 01/24. Magasin for finansforbundet 25. årgang issn 1502-0053
ANSVARLIG REDAKTØR

Svein Åge Eriksen
Mobil: 900 79547
sae@finansforbundet.no

JOURNALIST

Sjur Anda
Mobil: 470 34460
san@finansforbundet.no

ABONNEMENT

Mona Ramberg
Mobil: 400 66200
Mona.ramberg@finansforbundet.no

ANNONSER

Fredrik Selnes Schei
Mobil: 934 31772
fredrik@finansforbundet.no

DESIGN

Mediamania AS v/
Benjamin Gjerde

TRYKK

Ålgård Offset AS

DISTRIBUSJON

Helthjem Mediapost AS

UTGIVER

Finansforbundet
Postboks 9234 Grønland
0134 OSLO

FORBUNDSLEDER

Vigdis Mathisen

DIREKTØR

Runar Wilhelm Henriksen


Finansfokus er medlem av Fagpressen og opplagskontrolleres årlig. Finansfokus redigeres etter Redaktørplakaten og pressens etiske rammeverk av en selvstendig og uavhengig redaktør, og i tråd med Finansforbundets grunnsyn og formål. Artikler og synspunkter i Finansfokus uttrykker derfor ikke nødvendigvis Finansforbundets syn i enkelte spørsmål.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Kommentar
KOMMENTAR: Det kan nesten ikke bli lettere å bytte bank». Det var tittelen på et innlegg Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, hadde i Dagens Næringsliv i fjor høst.
Nyheter
Kommentar

Enkelt å bytte bank?...Njanei…



K OMMENTAR: Det kan nesten ikke bli lettere å bytte bank». Det var tittelen på et innlegg Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, hadde i Dagens Næringsliv i fjor høst. Jeg tenkte at det nok var riktig. Det er jo bare å flytte lånet og endre kontonummer hvor lønnen kom inn. Bankene samarbeider jo så godt, og det er så gode digitale løsninger, tenkte jeg, akkurat som Gry skrev.

Så en måned senere skal jeg selv bytte bank. En storbank skal byttes ut med en ny. Lånet var allerede på plass, nå var det bare alt det andre. Og det var da trøbbelet startet. Alt det andre viste seg å være mye mer enn jeg kunne forestille meg. Det er mulig mine forventninger var satt for høyt og hva jeg definerer som trøbbel, egentlig er småting. Men jeg mener likevel at dette burde kunne ordnes på en bedre måte.


FØRSTE TRØBBEL: Avtalegiro. Jeg hadde allerede sett at mange av efakturaene mine var på plass i den nye banken. Bra! Men så var det autogiro da. Jeg måtte si opp avtalegiroavtalene i gammel bank fikk jeg beskjed om av forsikringsselskapet mitt. Og deretter tegne nye avtaler i ny bank. Akkurat med forsikring gikk det greit. Jeg gikk gjennom og sjekket hvor jeg hadde avtalegiro og endret også for de andre, trodde jeg. Alt såre vel så langt.

Noen uker etter får jeg en SMS: Har du glemt oss? Det er treningssenteret. De har ikke fått pengene sine. Jeg går inn og sjekker. Nei, det har ikke gått inn noe til dem. Starter prosessen med å få i gang autogiro for denne betalingen. En prosess som i seg selv oppleves som altfor tungvint. Nå var vel alt såre vel, trodde jeg. I løpet av noen uker kom det et par nye betalingspåminnelser, der jeg måtte gjennom samme prosess. Unødvendig tungvint. Hvorfor kan ikke autogiroavtaler dukke opp i den nye banken, på samme måte som efaktura? Uforståelig!

Jeg fikk naturlig nok også et nytt kort fra den nye banken. Alle vet at det å bytte kort ikke er bare bare. Hvor mange steder har man lagt inn kortinfo for betaling? Jeg har sikkert femten apper på telefonen der jeg må legge inn nytt kortnummer. Google Pay gjør det litt enklere, der jeg kan velge det som betalingsmetode. Ofte kommer maset om nytt kort når det passer som dårligst, som når man skal på forestilling og har dårlig tid, og parkeringsappen forlanger nytt kort. Da var jeg glad for de stedene jeg hadde lagt inn Vipps som betaling. Der trengte jeg bare legge inn nytt kort én gang.


ANDRE TRØBBEL: BankID. Jeg hadde BankID fra den gamle banken. Det har i det store og hele funket greit. ID må vel være ID. Men det ble stopp, grundig stopp en gang. Jeg spiller en del golf på simulator. Det bestilles og betales gjennom en egen app. Jeg la inn det nye kortet i appen (pusth..kan snart kortnummeret utenat) og trodde alt var vel. Skulle bare bekrefte betalingen med BankID. Får beskjed: Transaksjon kan ikke gjennomføres. Prøver kortet fra gammel bank, der det fremdeles står en slant på konto. Betalingen går gjennom. Regner med at det er en midlertidig feil på noe vis. Tester igjen noen dager senere. Samme problem. Tar kontakt med kundeservice i ny bank. Feilen ligger hos gammel bank, mener de, og gir meg noen tekniske forklaringer som går meg høyt over hodet. Blir anbefalt å skaffe BankID fra ny bank, det burde i alle fall løse problemet. Jeg velger den enkleste løsningen i øyeblikket: Bruke gammel bank igjen.

Jeg er skuffet. Trodde vi var kommet lenger. Med dagens teknologi, burde bankbytte vært mye enklere og mer smidig. Det har vært en del diskusjon rundt portable kontonummer, det mener jeg ikke så mye om. Men at næringen har mye å gå på for å gjøre bankbytte smidigere, det er helt klart. Og jeg er overbevist om at dagens system er en barriere for kunder som ønsker å bytte bank.


Sjur Anda,
Journalist i Finansfokus.

Adv Procon
Siden sist
Nyheter
Siden sist

NY KONSERNSJEF I SNN

Ved årsskiftet tok Hanne Karoline Kræmer over som toppsjef i SpareBank 1 Nord-Norge. 54-åringen har et sterkt konkurranseinstinkt og ønsker å bygge et bank-lag som også fremover kan prestere helt i norgestoppen. (17. jan.)



Frontfaget lønner seg

Frontfaget vil også være normgivende i vårens lønnsoppgjør, men uten at det skal være verken et gulv eller tak for lønnsveksten. Det er konklusjonen i en ny rapport fra Holden IVutvalget. (19. jan.)



FRENDESAMARBEIDET
BRA FOR DE ANSATTE

Tillitsvalgte i Flekkefjord Sparebank er glade for at banken er med i det nye selskapet Frendegruppen. – Dette er med å sikre bankens fremtid, mener hovedtillitsvalgt Else Tove Birkeland. (7. feb.)


Økt forventning om tilgjengelegheit

2023 har vore eit utfordrande år for banknæringa. Hyppige rentestigingar gjer konkurransen stor. Hovudtillitsvalt i SpareBank1 Ringerike/ Hadeland og leiar av tillitsutvalet i SamSpar, Liv Bente Kildal, trur at høgt arbeidspress medverkar til at mange finansfolk i dag opplever ei større forventning om å vere tilgjengeleg utanfor arbeidstid enn før. (8. jan.)


NYHETER FRA WWW.FINANSFOKUS.NO

DNB ØKTE MED NÆRMERE
700 ANSATTE

Både bank og forsikring økte antall ansatte fra 2022 til 2023. DNB økte med nærmere 700 ansatte i fjor, men 450 ansatte kom gjennom fusjonen med Sbanken. Likevel krymper finansbransjen totalt sett. Næringen trekkes ned av fall i store sektorer som regnskap og bokføring, eiendomsmegling, samt forvaltning og drift av IT-systemer. (5. feb.)

Adv Nordea
NORDENS MEST LONNSOMME BANK

Bankbransjen renner over av penger om dagen. Totalt hadde de norske bankene et resultat på 88,5 milliarder kroner etter skatt. Aller best leverer SpareBank 1 Nord-Norge (SNN), som også er Nordens mest lønnsomme bank.

Tekst: Sjur Anda Foto: Ingun A. Mæhlum Illustrasjon: Odd Klaudiussen

ROMSØ: Med en gjennomsnittlig egenkapitalavkastning på 15,6,9 prosent per år i perioden 2019–2023 er SNN Norges mest lønnsomme bank. Dette viser tall Finansfokus har innhentet. Banken selv har en analyse fra Spare- Bank 1 Alliansen som viser at SNN faktisk også er Nordens mest lønnsomme bank. Det er nordlendingene selvfølgelig godt fornøyde med.

– Vi har stadig mer konsentrert oss om kjernevirksomheten, samtidig som vi er opptatt av å utvikle oss hele tiden. Næringen har gått veldig godt de senere år og vi har gode resultater, på lik linje med andre bransjer. At vi hevder oss i toppen i finans er veldig hyggelig. Det viser at vi lykkes med den harde og målrettede jobben vir gjør, sier konsernsjef Hanne Karoline Kræmer.

Men før vi får høre mer om hvordan SNN har kapret lønnsomhetstronen, spoler vi tilbake noen år. I 2015 var SNN en bred bank, som på langt nær var Norges mest lønnsomme. Det virket som om banken ikke helt visste hva den ville være. De hadde eget kontor i Oslo, interesser i en bank i Russland og fokus på mange ting. Kanskje kjernevirksomheten ble litt glemt? Noe måtte gjøres. Treet måtte beskjæres for å kunne vokse seg sterkt.

– Vi kuttet alt utenom kjernevirksomheten og satte et sterkt fokus på kundene og kundeporteføljen. Målet var å sikre at vi hadde de rette, gode kundene, som bidro til lønnsomhet og inntjening over tid. Det fokuset har vi beholdt, sier Bengt Olsen, konserndirektør økonomi og finans.

I 2020–2021 la SNN også ned halvparten av filialene. 36 kontorer ble til 15. Det ble naturlig nok litt støy i mediene, men Olsen mener de har sitt på det tørre.

– Før vi la ned, kunne 98 prosent av kundene våre nå et bankkontor innenfor en time. Nå er fasiten 95 prosent. Konsekvensene for kundene var marginale. Det ble noe mer reisetid for noen få. Vi fikk frigjort ressurser til å styrke de gjenværende kontorene, og nå har vi 15 finanssentre rundt om i Nord-Norge. Der har vi hele produktspekteret, og kundene får dekket alle sine finansielle behov, sier han.

SATSING PÅ BM

Olsen beskriver en jevn og god vekst på personmarkedet, der de har tatt markedsandeler mot konkurrentene. På bedriftsmarkedet (BM) har veksten derimot vært stor.

– Vi har hatt en bevisst satsing på BM for å opprettholde veksten og å dra nytte av at det nordnorske næringslivet i snitt er mer lønnsomt enn i resten av landet. Fiskeri og havbruk har gjort det godt, i tillegg til kraft og industri. I tillegg har vi en forholdsvis stor offentlig sektor som har mange tjenesteleverandører i regionen. Vi ser også en økt satsing på forsvaret. Totalt sett har det gått godt i Nord-Norge, sier Olsen, og peker på lokal tilstedeværelse som en suksessfaktor.

– PM er veldig generisk, og disse tjenestene er ikke like avhengig av lokal tilstedeværelse. På BM er det mye viktigere med nærhet til kundene. I tillegg handler det om lokalkunnskap og å kjenne kunden, miljøet, markedet og forutsetningen for å lykkes. Det gir et fortrinn når vi skal regne risiko og pris.

Dette kapitaliserer vi på. Vi klarer neppe å oppnå bedre marginer enn konkurrentene, men vi opplever stor grad av lojalitet. Å beholde kunder er lønnsomt, sier finansdirektøren.

– Hvordan er konkurransesituasjonen i landsdelen?

– I de store byene og tettstedene er konkurransen akkurat like tøff som i resten av landet. Vi konkurrerer med sterke lokale sparebanker på de større stedene, i tillegg til Danske Bank, Nordea, Handelsbanken og DNB. Dessuten konkurrerer vi mot landsdekkende digitale banker. Vi har en markedsandel i snitt på i overkant av 35 prosent i landsdelen, den er noe lavere i de store byene og noe høyere i mer grisgrendte strøk. Skal du kunne konkurrere på pris og fortsatt tjene penger, må du ha lavere kostnad enn konkurrentene. Hvis lønnsomheten forvitrer, blir det vanskeligere å skaffe kapital. Da er det superviktig å ha kontroll på kostnadene.

SNN morbank lå i 2022 på en kostnadsprosent på 31,6 prosent (driftskostnader i prosent av driftsinntekter). Bare Sparebanken Vest, med 29,7 prosent, driver mer effektivt enn SNN.

MER TIL KAPITALEN

Antall ansatte og personalkostnader har ikke økt i samme takt som omsetningen. I 2018 hadde SNN 560 ansatte. Dette er redusert til 508 i 2022. Inntektene har økt fra 2,6 til 3,5 milliarder i samme periode. Driften har også blitt mer effektiv. Her er kostnadsprosenten redusert fra 38,8 til 31,6 prosent. Litt tungt kanskje, men konklusjonen er klar: Banken tjener mer med færre ansatte og har lavere kostnader nå enn i 2018. I festtaler fremheves gjerne de ansattes innsats som årsaken til gode resultater. Spørsmålet er om det settes like stor pris på de ansatte når det kommer til lønn? Får de ansatte sin del av det gode resultatet?

– Våre medarbeidere gjør en fantastisk og viktig jobb. De skal både belønnes og sees. Det kan gjøres på mange måter. Vi har mange interne goder, som funksjonærforening, egenkapitalbevis spareprogram, sosiale aktiviteter, trening og så videre. Belønning er noe mer enn penger. Våre ansatte skal selvfølgelig ha en velfortjent lønn, men det er sikkert noen som er misfornøyde med lønnen. Dette handler om en totalitet som vi alltid må vurdere når vi velger hvordan vi skal belønne, sier konsernsjef Kræmer.

Økonomidirektør Olsen har en litt mer konkret tilnærming.

– De siste ti årene har bankenes inntjening vokst formidabelt. Sett ut fra en akademisk tilnærming, er mer utbetalt som utbytte til kapitaleiere enn til arbeidskraften. Samtidig er det blitt færre ansatte per forvaltet krone. Vi jobber rett og slett mer effektivt. Det innebærer at den menneskelige innsatsen bak hver krone går ned og kapitalen får en større andel som innsatsfaktor. Da er det heller ikke urimelig at kapitalen får en større del av verdiene, sier Olsen. Samtidig mener han at de ansatte i finans har kommet greit ut av det.

– Man kan ha ulike meninger om hva som er rettferdig fordeling når overskuddene øker så mye. Når du sammenligner ansatte i bank og finans med andre yrkesgrupper det er rimelig å sammenligne dem med, har de kommet ganske greit ut av det, sier Olsen.

FORNØYD MED TOPPLASSERING: Konsernsjef Hanne Karoline Kræmer er naturlig nok Norges mest lønnsomme bank. – Det er hyggelig at vi hevder oss i topp i finans, sier Kræmer.
ANSATTE FÅR SIN DEL: Økonomidirektør Bengt Olsen mener det er naturlig at eierne får en større del av overskuddet. – Den menneskelige innsatsen bak hver krone går ned og kapitalen får en større andel som innsatsfaktor, sier Olsen.

Den menneskelige innsatsen bak hver krone går ned, og kapitalen får en større andel som innsatsfaktor. Da er det heller ikke urimelig at kapitalen får en større del av verdiene.
Bengt Olsen

STÅR SAMMEN: Dyktige ansatte får mye av æren for SNNs gode resultat, mener både Bengt Olsen, Kjetil Berntsen og Hanne Karoline Kræmer.
FORNØYDE TILLITSVALGTE

Ikke uventet er de tillitsvalgte fornøyde med å jobbe i Norges mest lønnsomme bank.

– Dette er flott, og jeg er stolt over å jobbe i en bedrift som går så godt, og av mine kolleger som jobber hardt hver dag. Det er de ansatte som leverer disse resultatene, sier Kjetil Berntsen, hovedtillitsvalgt i SNN.

– Hva mener du er hovedårsaken til at det går så godt?

– Uten flinke og dedikerte folk får du ikke disse resultatene. Samtidig lever banken i et skjebnefellesskap med regionen. Nord-Norge har gått og går svært bra.

– Synes du de ansatte får sin del av verdiskapingen?

– For mange år siden var lønnsnivået her mye lavere enn i sentrale strøk sørpå. Dette har jevnet seg ut, og nå ligger vi OK an, men noe under de største pressområdene, sier Berntsen.

EIERSKAP I EGEN BEDRIFT

SNN har også en ordning med eierskap i egen bedrift. Det synes han er en fin måte for de ansatte å få mer av overskuddet.

– Vi har jobbet aktivt med dette og har fått til gode ordninger. Det er ingen hemmelighet at de ansatte får en stadig mindre del av kaka. Jeg mener spareordninger og overskuddsdeling er enormt viktig, sier Berntsen.

I SNN kan de ansatte kjøpe egenkapitalbevis for inntil 36 000 kroner i året. Hvis den ansatte sitter på disse i to år, får hen et ekstra for hver andre de har kjøpt.

– Vi har ment mye og mangt om utformingen av ordningen og har i stor grad fått det slik vi ønsket. Vi vil at de ansatte skal være langsiktige eiere i bedriften. Det er bedre enn rabatt i kjøpsøyeblikket, sier Berntsen.

ANDRE MÅL: For den lille banken som ikke har eiere, er ikke maksimert egenkapitalavkastning hovedmålet, sier Harald Flaa.

AVKASTNING IKKE ALT

Men er det slik at høy egenkapitalavkastning er det eneste store målet, som alle må streve etter? Det er en rekke mindre banker som kan se langt etter å nå en avkastning på over ti prosent, og

flere vaker rundt fem til seks. Det er det gode grunner til. Birkenes Sparebank kan bare drømme om resultatene i SNN. I 2022 hadde banken en egenkapitalavkastning på 4,5 prosent.

– 2022 var et litt spesielt år. Vi var gjennom en stor IT-konvertering, pluss at vi pusset opp et litt tilårskommet bankbygg for noen millioner. Det gir utslag for en liten bank som oss, sier Harald Flaa, administrerende banksjef i Birkenes Sparebank.

– For den lille banken som ikke har eiere, er ikke maksimert egenkapitalavkastning hovedmålet. For våre kunder er det viktig at vi har konkurransedyktige vilkår, og at vi er til stede. Vi er en solid bank, med høy egenkapital. Når vi har så mye penger på bok, blir egenkapitalavkastningen lav. Samtidig gir denne soliditeten oss forutsetninger for å drive bank i mange år til, sier Flaa, som er fornøyd med bankens drift.

– Vi driver bra og delte i 2022 ut over seks millioner kroner til gode formål lokalt. I forhold til bankens størrelse er dette opp mot norgesrekord. Så vi bidrar godt lokalt. Vi kom også på andreplass i Kantars undersøkelse om kundetilfredshet i bank. Det betyr mye og viser at vi har en viktig plass i lokalsamfunnet, sier Flaa, som er en av banksjefene som har holdt igjen på renteøkningene.

– Vi har valgt å ikke sette opp utlånsrenten like mye som styringsrenten. Dette gjør oss litt mer konkurransedyktige, samtidig som det hjelper vår kunder i en tøff situasjon.

HØY INNSKUDDSMARGIN

Analytiker Magnus Vie Sundal i Borea har noen egne forklaringer til hvorfor SNN går så godt.

– De har den desidert høyeste innskuddsmarginen i landet, med mange brukskontoer både på PM og BM. På brukskontoer er renten generelt lav. Alternativ finansiering er pengemarkedsrente på 4,7 prosent pluss et påslag. Med andre ord har SNN billig finansiering og relativt sett billigere enn konkurrentene.

Han mener også at SNN har et noe annerledes konkurransebilde.

– SNN er en stor aktør i et marked der det ikke er så mange andre utenfor de store byene. Da kan de holde priser som er litt hyggeligere for banken. Jeg vil tro resultatene vi ser, er en viss refleksjon av det, sier Sundal.

Egenkapitalavkastning brukes gjerne for å speile hvor godt en bank drivers. Vi ser store forskjeller, der de beste leverer over 15 prosent, mens de dårligste vaker rundt fem. De mindre bankene har gjerne mye egenkapital og mindre ekstern finansiering. Spørsmålet er om egenkapitalavkastning er en relevant måte å sammenligne hvor godt banker drives, når de er så forskjellige?

– Det er et godt spørsmål! Det handler vel om hva målet med banken er? Hvis en bank har en egenkapitalandel på 12 prosent og leverer fem prosent avkastning på den, kan det være bra for lokalsamfunnet. Banken går med overskudd, bidrar til gode formål lokalt og sørger for lokal tilstedeværelse. Aspekter som lokale arbeidsplasser og kredittilgang i bygden, veier ofte tungt. Uten markedsfinansiering og eksterne kreditorer er du en mer selvstendig bank. Jo mer egenkapital du har i balansen, jo tryggere er du, sier Sundal.

Uten flinke og dedikerte folk får du ikke disse resultatene.
Kjetil Berntsen

FLERE EIERE: Forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet ønker at flere skal få mulighet til å eie i egen bedrift. – Ansatte som har en andel i bedriften de jobber for, er mer lojale, mer effektive og omstillingsvillige, sier hun. (FOTO: SVERRE CHR. JARILD)
BANKENES FORMÅL

Samtidig peker han på at en annen tenkemåte vil kunne gi mer til lokalsamfunnet.

– Med en lavere egenkapitalandel og en mer «trimmet balanse», kan man få høyere avkastning på egenkapitalen og dermed frigjøre mer overskuddskapital til samfunnet. Risikoen vil da naturlig nok øke.

Samtidig mener han lav egenkapitalavkastning kan bli en trussel på sikt.

– Med en avkastning på tre til fire prosent har du liten buffer før den blir negativ. Hvis vi får et økonomisk tilbakeslag, og banken må ta store tap, er det mindre å gå på. Dette er et dilemma mange av de små står i. I tillegg viser historikken vi ser med fusjoner og resultater, at du gir opp en del potensiell økonomisk gevinst med å stå som liten bank, fremfor å være en del av et litt større system.

ROM FOR ØKNING

På rekke og rad har bankene rapportert om rekordoverskudd nå på nyåret. Eierne gnir seg i hendene over utbytter som gjenspeiler at det går godt i bank- Norge. SSB-tall viser at de norske bankene hadde et resultat på 88,5 milliarder kroner etter skatt i fjor. Lønnsoppgjøret nærmer seg, og spørsmålet nå er om de ansatte vil få sin del av verdiskapingen.

– Det er i alle fall rom for det nå i år, sier Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet.

Ofte har finans havnet på omtrent de samme rammene som frontfaget, men Mathisen er klar på at industriens oppgjør ikke nødvendigvis er fasit.

– Frontfaget er ikke et tak, og i år er det vanskelig for arbeidsgiverne å hevde at de ikke har råd til et godt oppgjør i alle fall. Det er godt med penger i systemet.

– Er frontfaget et hinder for lønnsutviklingen i finans?

– Frontfaget er en samfunnsmodell som er brukt med suksess i mange år. Vi skal huske det er en norm og ikke et tak, som veldig mange tror det er. Når bedriftene har så store overskudd, får vi tro at de skjønner at det er lurt å dele med de ansatte, sier Mathisen.

I år er det vanskelig for arbeidsgiverne å hevde at de ikke har råd til et godt oppgjør.
Vigdis Mathisen.
POSITIVE SIGNALER

Hun ser at det er andre måter de ansatte også kan få større del av verdiskapingen på.

– Vi ønsker at flere skal bli eiere i egen bedrift. Forskning viser at ansatte som har en andel i bedriften de jobber for, er mer lojale, mer effektive og omstillingsvillige. Å få på plass gode medeierskapsordninger er positivt både for de ansatte og bedriften, sier Mathisen.

For et par år siden tok regjeringen Støre bort skattelettene på aksjer i egen bedrift.

– Det var uheldig, og vi jobber politisk for å skape en forståelse for hvor positivt det er med slike ordninger. Det er rett og slett vinn-vinn. Her må vi jobbe på flere plan, slik at det er lettere å få til gode ordninger.

I bransjen opplever hun positive signaler til medeierskap.

– Flere banker har slike ordninger. Det er litt utfordrende rundt sparebankene og egenkapitalbevis. På mange måter er det lettere å forholde seg til børsnoterte selskaper. Samtidig er det rom for overskuddsdeling, enten du velger å oppfordre ansatte til å kjøpe aksjer på en fordelaktig måte eller gir de penger på annet vis, sier forbundslederen.


SE EGET INTERVJU OM
LØNNSOPPGJØRET PÅ SIDE 43.


TALLENES TALE

Bank handler om store tall. For 2023 har bankene rapportert et samlet resultat etter skatt på 88,5 milliarder kroner. Det er en økning på 17,2 milliarder kroner fra 2022. Det viktigste bidraget til resultatveksten var en økning i netto renteinntekter på 27 milliarder kroner sammenlignet med fjoråret. (Kilde: SSB)

UTLENDINGENE

Det er ikke helt lett å få fullstendig oversikt over lønnsomheten i den norske bankbransjen. Storbankene Nordea, Danske Bank og Handelsbanken er alle utenlandske foretak som ikke rapporterer resultatet for sin norske virksomhet. Men at det er lønnsomme banker, er det ikke tvil om.

Nordea rapporterte en egenkapitalavkastning for 2023 på 16,9 prosent. Handelsbanken leverte 15,9 prosent og Danske Bank endte på 12,7 prosent. (Kilder: Bankenes finansielle opplysninger.)

DNB oppnådde en egenkapitalavkastning for 2023 på 15,9 prosent.
Trønder best: I 2022 leverte Grong Sparebank en egenkapitalavkastning på 15,9 prosent. Det var best i landet.

DOBLET PENGENE

Hvis du hadde investert 500 000 i SNN for fem år siden, ville du i skrivende stund sittet igjen med godt over en million kroner. Du hadde med andre ord doblet pengene dine.

Hvis en ansatt på samme tidspunkt hadde en årslønn på 500 000, ville vedkommende i dag hatt en lønn på om lag 630 000, forutsatt at vedkommende har fått lønnsutvikling i tråd med bransjen.

Ulike snitt: Gjennomsnittlig egenkapitalavkastning for sparebankene var på 6,9 prosent i 2022. Snittet for de andre bankene, inkludert forbrukslånsbanker, var på 10,6 prosent.

Innskudd: Husholdningenes totale innskudd var 1 650 milliarder kroner ved utgangen av 2023. (Kilde: SSB)

Dårlig avkastning: I 2022 rapporterte 16 banker om egenkapitalavkastning på under seks prosent. Aller dårligst var Hjelmeland Sparebank, med 1,6 prosent. Hjelmeland er i disse dager i fusjonssamtaler med Sandnes Sparebank. (Kilde: Bankenes Sikringsfond)

Instabank var Norges mest lønnsomme forbrukslånsbank, med en egenkapitalavkastning på 11,5 prosent i 2022.

50 år i Nordea
Min arbeidsplass
Anne Kvale

50 år i Nordea

Anne Kvale er en av de siste i Nordea Bank Norge som har spesialkompetanse på Internasjonal Betalingsformidling. Nå deler hun sin verdifulle kompetanse med polske kolleger som snart tar over hennes arbeidsoppgaver.

Tekst og foto: Svein Åge Eriksen

FARGERIK HISTORIE:- Bankens historie er fargerik, og jeg har hatt mange spennende oppgaver i løpet av min karriere, sier Anne Kvale.

P ersonlig synes jeg det er veldig synd at arbeidsplasser og oppgaver flyttes fra Norge til utlandet på område etter område. Dette skjer jo ikke bare i Nordea, men også i andre banker og finansinstitusjoner. På denne måten forsvinner verdifull kompetanse ut av landet. Derfor er det ikke med lett hjerte jeg lærer opp polske kolleger i internasjonal betalingsformidling, men beslutningen er tatt, og da gjør jeg selvsagt det beste ut av situasjonen, sier Anne Kvale.

Til daglig jobber hun som ekspert på internasjonal betalingsformidling for bankens største kunder, en jobb hun har hatt de siste fire årene. Hennes viktigste arbeidsoppgave er å supportere internasjonale betalinger inn og ut for Nordeas kunder. Hun tar også imot reklamasjoner, og fra tid til annen også litt negative tilbakemeldinger fra kunder når betalingen ikke går gjennom som planlagt

– De siste årene har banken fått mer å gjøre med å avdekke ulike former for svindel. Fakturasvindel er mye utbredt. Her forsøker kundenes «kunder » å endre bankopplysningene som for eksempel kontonummer. Hvis ikke vår kunde tar en ekstra sjekk på e-posten eller fakturaen de mottar, så er det fort gjort at pengene havner hos kriminelle. Vi ser også mange eksempler på «direktørsvindel » i bedrifter og «kjærlighetsvindel » hos privatkunder, forteller hun.

50 ÅR I NORDEA

I disse dager kan Anne Kvale se tilbake på 50 års ansettelse i én og samme bank. Hun startet sin karriere i 1973 i Bankgiroavdelingen i det som tidligere het Christiania Bank og Kreditkasse, nå Nordea. Den gang var lønnen 1 674,17 kroner per måned. Hver gang kundene skulle betale en regning, sendte de giroen i posten eller leverte den over skranken i banken. Kvale og hennes kolleger hadde jobben med å gjøre oppslag av beløpet, liste opp giroblanketter i bunter for å sende dem til Bankenes Betalingssentral som nettopp var etablert i 1973.

Fra april 1974 har hun arbeidet med internasjonale betalinger. Gjennom årenes løp har hun hatt minst 10 ulike stillinger innenfor internasjonal betalingsformidling. I 18 år har hun hatt ulike lederstillinger på området. De siste 15 årene har hun jobbet med support til bankens kunder. Etter 2008 har hun også jobbet med å følge opp internasjonale sanksjoner som norske banker er pålagt av myndighetene. Dette er en veldig viktig del i forbindelse med internasjonale betalinger. Manglende etterlevelse kan bety at banken mister muligheten til å drive Internasjonal Betalingsformidling.

ANNE KVALE

Alder: 66
Tittel: Customer Service CM Payment Specialist i avdelingen «Payment & Investigation» i Nordea.
Utdanning: Grunnskole, Bankakademiet 1.avd., Internasjonal Betalingsformidling.

DE STØRSTE ENDRINGENE

– Hva er de tre største endringene du har opplevd gjennom din karriere?

– Da Kreditkassen ble koblet opp mot Swift i 1978 skjedde det en stor omveltning. Nå fikk vi et nytt elektronisk system til finansielle transaksjoner og kontoinformasjon. Da ble det slutt med å sende betalingsinstruksjoner per post til utenlandske banker.

– Neste store revolusjon skjedde på midten av 1980-tallet. Da kunne kundene sende betalinger til banken via K-LINK som var tilpasset Telepay, et norsk filformat. Første K-LINK kom i DOS-versjon, men etter hvert kom Windows, og alt ble mye enklere, minnes Anne Kvale.

– Den siste store endringen kom da banken tok i bruk e-post på slutten av 1990-tallet. Igjen ble alt forandret. Tidligere gikk informasjonen per post eller per telefax til kundene som var vant til at banken brukte litt tid på oppdragene. Nå ble kundene mye mer opptatt av raskere svar, og alt og alle ble mye lettere tilgjengelig. Nå mottar vi nesten ingen brev lenger, utenom noen manuelle betalinger til utlandet – stort sett for den eldre kundegruppen.

Jeg har ikke lyst til å gi meg ennå.
EKTE ARBEIDSGLEDE

– Hvordan har det vært å ha samme arbeidsgiver i 50 år?

– Jobben i banken har gitt meg veldig mye. Jeg har alltid gledet meg til å gå på jobb og har fått stor annerkjennelse for det arbeidet jeg har gjort. Hele tiden har jeg fått mulighet for å bygge min kompetanse, og det har jo skjedd en rivende utvikling innen internasjonal betalingsformidling de siste 50 årene. For meg har jobben mer vært en livsstil, fordi jeg liker å holde på med noe hele tiden. Jeg mangler ikke noe å gjøre i fritiden heller, nå som jeg har kjøpt et torp i Sverige. Her vil jeg bruke mer tid når jeg kommer så langt at jeg skal bli pensjonist.

– Selv om jeg har fylt 66 år, så har jeg ikke lyst til å gi meg ennå. Jeg kan gjerne tenke meg helt nye arbeidsoppgaver og er nysgjerrig og lærevillig. Det skjer veldig mye spennende i banken, og jeg føler at jeg fremdeles har mye å bidra med, og jeg har foreløpig ikke tatt den endelige beslutningen.

– Jeg er liker detaljer og vil gjerne lære nye ting. Da jeg fylte 62 år var det mange på min alder som søkte om å få sluttpakke. Det gjorde også jeg, men min leder spurte meg om jeg ikke ville jobbe lenger. Etter å ha tenkt meg om, valgte jeg å trekke søknaden og fortsette i banken med Support på internasjonal betalingsformidling, for det meste for bankens største kunder.

Anne Kvale har hatt en trygg og god arbeidsplass i Nordea i over 50 år. Selv gjennom turbulente tider har hun følt seg trygg på å ikke miste jobben. Hun har opparbeidet en verdifull kompetanse på internasjonal betalingsformidling som svært få andre har. Nå sender hun stafettpinnen videre til sine polske kolleger.

Kontoret som destinasjon
Nyheter
Fremtidens kontor

Kontoret som destinasjon

If har totalrenovert hovedkontoret på Vækerø i Oslo med et helt bestemt mål: Å fremme samhandling mellom avdelingene. Ansatte forteller at det nå er blitt lettere å spørre hverandre.

Tekst: Helene Kleppe Foto: Morten Brakestad

TROPPER OPP I TRAPPEN: Trappen mellom etasjene er både en invitasjon til samhandling mellom avdelingene og en arena for de populære onsdagsforedragene.

De fysiske rammene vi har rundt oss, har mye å si for hvordan organisasjonen fungerer, sier Ifs leder for HR i Norge, Anne Ingrid Espås Syversen.

Forsikringsselskapets nye hovedkontor på Vækerø er designet for å rive ned stengsler mellom avdelinger som tidligere har hatt lite kontakt med hverandre. Silo-tenkningen er sendt på historiens skraphaug.

– Vi tillitsvalgte er glade for å se at ansatte som ikke sitter i ledelsen, har blitt hørt gjennom prosessen med kontorets renovering. For oss har det vært viktig å sikre at stemmene til de ansatte blir tatt hensyn til, og jeg opplever at ledelsen har gjort en god jobb med å lytte til våre bekymringer og tilbakemeldinger, sier Finansforbundets tillitsvalgte, Harald Bakke.

Ombyggingen startet i 2020 og ble ferdigstilt i 2023. Da Norge var nedstengt kunne det meste av byggingen foregå uten å forstyrre de ansatte. Og før en eneste spiker ble slått i veggen, hadde ansatte fra alle avdelinger deltatt i workshops.

– Vi har opplevd at det har blitt gjort en god innsats for å minimere forstyrrelsene, og sikre at arbeidshverdagen vår kunne fortsette så normalt som mulig, sier Bakke og legger til at det blant annet var tilrettelagt for hjemmekontor.

I periodene der Norge ikke var nedstengt, ble berørte kontorplasser midlertidig flyttet for å å imøtekomme de ansattes behov mens arbeidet pågikk.

DE ANSATTE BIDRAR PÅ EGET INITIATIV

Lokalene alene skaper imidlertid ikke engasjement og relasjoner. Til det trenges det folk. I If har de ansatte selv tatt initiativ til å skape aktivitet som gjør kontoret til mer enn «bare» et sted å sitte og jobbe.

Glød er en aktivitetsgruppe som ble startet av de ansatte selv. De steller i stand sosiale arrangementer som fremmer en inkluderende bedriftskultur på tvers av avdelingene. Initiativet er et høyt verdsatt bidrag til det sosiale miljøet på Vækerø, så gruppemedlemmene får bruke noe av arbeidstiden sin til å sette opp arrangementene. Fellesnevneren er opplevelsesmomentet.

Det er blitt lettere å spørre folk.Tuva Christiansen er én av ildsjelene i Glød. Selv om gruppen ikke har noe stort budsjett, mener hun at bidraget fra Glød, sammen med aktiviteter i regi av konsernet, er med på å gjøre If til en attraktiv arbeidsplass.

– Vi opplever at ved å være mer opplevelsesorientert så blir vi mer attraktive for eksempel for IT-ansatte, hvor det ofte er unge, ambisiøse ansatte som er ettertraktet på arbeidsmarkedet. Kontorlokalene legger til rette for dette, sier Tuva Christiansen.

Som hovedregel skal de ansatte bruke mer enn 50 prosent av arbeidstiden på kontoret. De dagene det er populære “happenings” på kontoret, kan oppmøteprosenten fort komme over 70 prosent.

GODE KOLLEGER: Både latter og fagprat sitter løst rundt biljardbordet hos If. Ved biljardbordet: Gard Bogen (t.v.) og Terje Nilsen. Begge jobber med motorskader.
Å spille litt ping-pong eller biljard får folk opp fra kontorstolen.
Trude Harneshaug.

YOGA OG REHAB: De ansatte har et lite areal satt av til yoga-rom. Her møtes de på eget initiativ for å gjøre yoga sammen. Rommet har også utstyr for å rehabilitere typiske kontorplager med øvelser fra fysioterapeut. Her er Andreas Götestam Fossheim og Benedicte Meløy Christensen. Begge er analytikere.
LETTERE Å SPØRRE EN KOLLEGA

En av effektene Christiansen ser av at det har blitt mer samhandling på tvers av avdelingene, er at barrierer er bygget ned på flere praktiske områder. Det er blitt lettere å spørre folk. Et helt konkret eksempel hun trekker frem, er ved ABtesting, der to alternativer vurderes opp mot hverandre.

– Man er ikke lenger “redd” for å gå inn i en annens hverdag og be om innspill og synspunkter. Tidligere måtte man spørre ledere om de kunne sette av tid slik at noen av deres ansatte kunne dukke opp på et møterom til et bestemt klokkeslett. Ting har blitt mindre hierarkisk. Det er oftere slik at de som har blitt kjent, bare tar kontakt, sier hun.

Effekten av Glød-arrangementene får drahjelp av at de fysiske kontorfasilitetene legger til rette for å forsterke effekten av engasjement på tvers av avdelinger. Til sammen har kontor og opplevelser skapt en kultur der det er blitt naturlig å si hei til folk i heisen, og ansatte fra ulike avdelinger slår av en liten prat ved kaffemaskinen.

DE VIKTIGE MIKROPAUSENE

Forsikringsbransjen er stillesittende, og stillesitting i åtte timer er ikke bra for helsen.

– Det er viktig å få folk til å reise seg og ta mikropauser. Å spille litt pingpong eller biljard får folk opp fra kontorstolen. Mikropauser med bevegelse er med på å forebygge sykefravær, sier Trude Harneshaug.

Hun er også klar på at om man ikke tar seg en pause, kan man rett og slett bli mindre effektiv.

Ved IFs hovedkontor har alle ansatte tilgang til treningsfasiliteter, et pop-up yoga-rom og sosiale samlingspunkter med blant annet shuffleboard, fussball, bordtennis og biljard. Kaffebaren med den ekstra gode kaffen, har også blitt en naturlig plass å bli kjent med kolleger på tvers av avdelingene.

De fysiske rammene vi har rundt oss, har mye å si for hvordan organisasjonen fungerer.”
Anne Ingrid Espås Syversen.
LAVT SYKEFRAVÆR OG LAV TURNOVER

Det er vanskelig å tallfeste hvilken betydning renoveringen har hatt for bedriften. Men ansatteundersøkelser viser at tilfredsheten med kontorfasilitetene på Vækerø har økt betydelig.

– Våre ansatte svarer på en årlig undersøkelse hvor de gir score fra 1 til 5, der 1 betyr “lite fornøyd” og 5 betyr “veldig fornøyd”. Resultatet på spørsmålene angående hovedkontoret vårt fra før oppgraderingen til etter, har endret seg fra 3,7 til 4,6 sier Harneshaug.

Ifs leder for HR i Norge, Anne Ingrid Espås Syversen, legger til at sykefraværet er stabilt lavt og turnoveren lav på Vækerø-kontoret.

– Noe som kan være en pekepinn på at folk trives her, mener hun.

Kritisk KI-optimist
PORTRETT
Christina Colclough

Kritisk KI-optimist

Hun vet mer enn de fleste om hvordan samfunnet og arbeidsplassene våre blir mer og mer styrt av data og kunstig intelligente systemer (KI). Nå reiser doktor Christina Jayne Colclough verden rundt og underviser fagforeninger, progressive organisasjoner og regjeringer om hvilke trusler og muligheter KI gir for samfunnet, deg og meg.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Søren Skarby

bannerimg

S VENDBORG, DANMARK: Etter en to timer lang togreise fra København, er Finansfokus endelig fremme i den lille idylliske småbyen Svendborg på Fyn i Danmark. Her får vi en varm mottakelse på perrongen en vinterdag i januar. Et kvarters frisk spasertur senere er vi vel fremme i Vilhelmskildevej 2. Her bor Christina Jayne Colclough alene i et lyst, romslig og herskapelig teglsteins hus fra 1898. Fotograf Søren Skarby er også på besøk. Han har tryllet frem lekre, høye, danske smørbrød, mens vertinnen byr på deilig kaffe og friskt kildevann.

400 KI-FOREDRAG

Det er ikke hverdagskost at Christina er hjemme i flere dager i strekk. I fjor hadde hun 97 reisedager. Nå har hun nettopp kommet igjen fra en lengre reise til Las Vegas. Også her står mye på spill. Stadig flere oppdager at kunstig intelligens rulles ut i lysets hastighet, uten at alle fullt og helt forstår hvordan og hvorfor KI kan snu opp ned både på vår jobb og vårt privatliv. De tre siste årene har hun holdt mer enn 400 foredrag om temaet i nesten alle verdensdeler. Christina er ekspert på fremtidens arbeidsliv og hva teknologien innebærer.

Hun har en bachelor i geografi der hun studerte den nordiske velferdsstaten kontra forholdene i de øvrige europeiske landene. Hun har en mastergrad i politisk økonomi fra Lancaster Universitet i England. Og endelig har hun en doktorgrad fra 2012 om sosial kapital, innovasjon og den danske modellen. Her var problemstillingen: Blir elementer av den danske avtalemodellen overført til danske selskapers utenlandske avdelinger?

Dr. Colclough har 12 års fartstid fra globalt fagforeningsarbeid. Hun startet denne delen av karrieren som generalsekretær i Nordiske Finansansattes Union, NFU, i 2008. Så gikk turen til UNI Europa der hun ble leder for EUsaker. I 2016 flyttet hun til Sveits og UNI Global Union. Her var hun direktør for digitalisering og handel og representerte 20 millioner arbeidstakere.

Heldigvis fikk jeg gode nyheter fra sykehuset.

PÅ KJØKKENET: Her er det lyst og trivelig, og hun sitter gjerne på kjøkkenet og arbeider. (FOTO: SØREN SKARBY)

TO HJERNESVULSTER

Vi skrur tiden tilbake til 2006. Christina starter sitt doktorgradsarbeid ved Københavns universitet. To år senere ble hun ansatt som generalsekretær i NFU. Da var hun 70 prosent ferdig med sin avhandling. Hun hadde planlagt å fullføre sin ph.d. første året i NFU, men slik gikk det ikke. Bare 34 år gammel i 2009 fikk Christina erfare at livet langt fra er en selvfølge. Hun fikk konstatert en stor svulst på hjernen og svevde lenge mellom liv og død. I ni timer kjempet Nordens beste hjernekirurger for å redde livet hennes på Karolinska sykehus i Stockholm. Hun overlevde operasjonen, men to år senere viste MRskanningen en ny svulst.

– Det var da jeg tenkte at hvis jeg dør denne gang, skal det være med en ferdig avhandling på magen. Jeg kontaktet Københavns universitet i 2011 og ba om et kontor for å skrive ferdig. Jeg ble ikke ferdig den sommeren, selv om jeg jobbet fra 7 om morgenen til 23 om kvelden i seks uker. Derfor måtte jeg også gjøre det samme neste sommer. Da fullførte jeg min doktorgradsavhandling og forsvarte den tre måneder senere. Heldigvis var det også gode nyheter fra sykehuset: Svulsten var borte! Full av energi, kunne jeg endelig starte den eventyrlige reisen i resten av mitt liv.

MANGLET KUNNSKAP

Helt siden Christina Colclough begynte i UNI Global Union i 2016, så har konsekvenser av digitaliseringen i arbeidslivet og samfunnet vært hennes viktigste arbeidsoppgave. Fagbevegelsen manglet kunnskap om hva KI er, hvordan det virker. og hvilken påvirkning KI kan ha for våre menneskerettigheter og for våre arbeidsplasser. Derfor sa hun opp sin stilling i UNI Global Union for å konsentrere seg 100 prosent om konsekvenser av digitalisering i arbeidslivet.

I 2021 flyttet hun tilbake til Danmark og skapte sitt eget firma The Why Not Lab (www.thewhynotlab.com). Her setter hun arbeidstakere i sentrum i politiske diskusjoner om fremtidens arbeid og utviklingen av teknologien. Målet er å støtte progressive organisasjoner, fagforeninger og myndigheter i deres digitale retningslinjer og strategier. Som en del av arbeidet, tilbyr hun taler, opplæring og workshops om digitalisering av arbeid og arbeidstakere globalt. Hennes arbeidsplasser er Latin-Amerika, USA, Afrika, Asia, Europa og ikke minst Norge.

LES, LYTT OG LÆR

Finansforbundet har sammen med Negotia, NITO og Digital Norway inngått et samarbeid for å øke kunnskapen om hvordan kunstig intelligens vil påvirke arbeidsplassene. Programmet består av et lettlest digitalt kurs (veiviser) og en podkast-serie. Her kan du lese, lytte og lære å få ekspertråd fra Christina Colclough med flere.

Det er to år siden hun begynte å holde kurs for ansatte på sekretariatet, tillitsvalgte og den politiske ledelsen i Finansforbundet. Sammen med Digital Norway lagde de to online undervisningsopplegg om kunstig intelligens: Én for ledelse og ansatte, én kun for tillitsvalgte.

– Siden den gang har utviklingen av KI gått veldig raskt. KI stikker nå så dypt og bredt at det vil kunne påvirke maktbalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I neste omgang kan dette gå på tilliten løs. I verste fall vil KI kunne utfordre det nordiske trepartssamarbeidet og demokratiet på arbeidsplassene. Det er en uholdbar situasjon å komme i. Markedet sier at alle må være digitale, men dette er en naiv tankegang, slår hun fast.

Colclough frykter at kunstig intelligens kan skade det tillitsforholdet som i over 100 år har blitt bygd opp mellom arbeidstaker og arbeidsgiver gjennom den nordiske modellen for trepartssamarbeid. Det er dramatisk. Hun stiller det gode spørsmålet: Hvordan kan Norge, Sverige og Danmark være så konkurransedyktige, når vi har et så høyt skattetrykk? Med høye lønninger og regulerte markeder? Vi konkurrerer jo ikke på pris. Hun viser til at de nordiske landene har ligget blant de 10 mest konkurransedyktige økonomier i verden. Med doktoravhandlingen i bakhodet, er hun overbevist om at det skyldes den generelle tilliten i våre samfunn og tilliten til det nordiske trepartssamarbeidet. Det verste som kan skje, er at vi tar dette for gitt.

FORTSATT KAMP: – Vi må fortsatt kjempe for å beskytte våre rettigheter og vårt demokrati, sier Christina Colclough. (FOTO: SØREN SKARBY)
FRA LONDON: Christina vokste opp i London. På dette bildet er hun fire år gammel. (FOTO: PRIVAT)
KI vil kunne påvirke maktbalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

PUBLIKUM PÅ 20 500: På Congreso Futuro, Santiago de Chile, Chile i 2022. Christina holdt foredrag for et digitalt publikum på 20 000 og med 500 til stede i salen. (FOTO: PRIVAT)
PÅVIRKER FRIHETEN

– Derfor mener jeg at det er helt avgjørende at hver enkelt arbeidstaker og alle arbeidsgivere vet hvordan KI påvirker vår frihet og våre rettigheter og dermed fremtidens arbeidsmarked. Finansforbundet, Negotia og NITO ønsker digitalisering, men alle må være kritiske til de KI-systemene som tas i bruk ved å stille krav, slik at digitaliseringen fremmer rettigheter og ikke forvandler oss til sjakkbrikker, understreker hun.

– Den digitale utviklingen har gått veldig raskt. Vi har glemt å være kritiske. Vi er den generasjonen som hele tiden blir forført av den digitale utviklingen. Jeg husker den første mobilen med fargeskjerm, Facebook og skyen til Microsoft. Alt er skapt til vår bekvemmelighet eller latskap, men desto farligere: Alle digitale verktøy vi bruker i hverdagen, samler hele tiden inn utrolige mengder data. Disse dataene bruker selskapene i neste omgang til å profilere oss, sammenligne oss med hverandre og i siste instans manipulere våre muligheter i livet. Hvem får lån, hvem får kredittkort, hvem får jobb og hvem blir oppsagt? spør Christina retorisk.

Hun peker på at ingen digitale tjenester er gratis. Vi betaler med våre rettigheter gjennom all den informasjon vi legger igjen om oss selv på alle digitale plattformer. Du er jo ikke fri hvis din holdning hele tiden er manipulert. Da blir vår frihet til å tenke selv sterkt begrenset.

SVAKE EU-KRAV

Fredag 2. februar underskrev medlemslandene i EU det europeiske KI-direktivet. Dette er en regulering som setter krav til KI-systemer i Europa. Dermed er vi et skritt nærmere en regulering av kunstig intelligens. Nå skal Europaparlamentet stemme over direktivet. Christina har fulgt forhandlingene tett de siste tre årene. Da den endelige versjonen ble lekket tidligere i måneden, skyndte hun seg å analysere direktivet fra arbeidstakernes synsvinkel.

– Vi har unngått worst-case scenarioet, men direktivet legger et stort ansvar på skuldrene til arbeidslivets parter og/eller de enkelte nasjonale regjeringer. Direktivet er helt enkelt uten ambisjoner og på grensen av å være direkte uansvarlig siden det kun inneholder svake krav til en kontinuerlig forvaltning av KI-systemene som endres kontinuerlig. Da er det viktig å passe på at systemene ikke endrer seg på en slik måte at de diskriminerer ansatte eller på annen måte utsetter grupper av ansatte for negative påvirkninger. Derfor er de manglende krav til kontinuerlig forvaltning veldig skjøre. Systemene skal være der for å støtte oss. Vi skal ikke underlegge oss dem.

Hun legger til at direktivet inneholder muligheten for at arbeidslivets parter gjennom overenskomster eller medlemslandene gjennom lovgivning, kan vedta de nødvendige krav om forvaltning. Hun har understreket hva arbeidsgiverne og tillitsvalgte med fordel kan diskutere og etablere avtaler om, i boka: ”Overvågning på Arbejdspladsen”.

Hun viser til at hvis det ikke kommer lover eller overenskomster for hvordan vi skal regulere KI, risikerer vi at arbeidsgiverne blindt tar i bruk KI for å bli mer effektive og produktive. Det vil de kunne gjøre uten at de er forpliktet til å holde øye med hvordan systemene påvirker medarbeiderne, kundene og andre. Da vil KI-systemene kunne gjøre stor skade.

TECH NAIVITET

Hennes erfaring er at det er en klar tendens til at fagforeningene og de tillitsvalgt ikke blir tatt med på råd ved innføring av KI-systemer. Det kan være et brudd på lovene om personvern.

– Her står det enkelt og greit at hvis en virksomhet behandler sensitive data om medarbeiderne, så skal det lages en konsekvensanalyse for behandlingen av disse dataene der de tillitsvalgte skal medvirke. Det er først når de tillitsvalgte får nødvendig informasjon at de vet hvordan alle data som samles inn gjennom KI-systemene, blir brukt.

Da Christina Colclough flyttet tilbake til Danmark, oppdaget hun en tech-naivitet. Alle snakket om at de var tech-optimister. Det var et mantra. Hvis du ikke var enig, så var du tech-pessimist. Men det kan bare være at du tenker kritisk. Jeg er tech-kritisk, fordi jeg mener at vi må gå aktivt inn og skape, forme og stille krav til utformingen av KI-systemene.

LØSER UTFORDRINGER

– Hadde det ikke vært bedre hvis kunstig intelligens aldri hadde blitt oppfunnet?

– Nei, teknologien kan du aldri fjerne, men du kan fjerne markedet for dårlig teknologi ved å bli klokere og stille krav. Det ville vært bedre for alle mennesker. Vi må stille spørsmål om hvilket samfunn vi ønsker å ha. Vi må få politikerne til å ta et samfunnsansvar for utviklingen av KI. Samtidig må vi også huske på at KI et ekstremt sterkt verktøy som kan løse mange av våre store utfordringer internasjonalt.

I dag er Christina Jayne Colclough livsglad, nysgjerrig, takknemlig og litt skjør, sett med egne øyne. Hun lever intenst og brenner sitt lys i begge ender med den største glede. Livet har lært henne at ingen vet hva som er rundt neste hjørne. Vi lever på lånt tid. Hennes drivkraft er å gjøre noe med all urettferdighet, slik at verden blir et litt bedre sted å bo. Derfor vil hun fortsatt kjempe for å beskytte våre rettigheter og vårt demokrati. KI eller ikke.

BESØKTE CUBA: Christina oppholdt seg på Cuba i nesten ett år etter endt master i politisk økonomi. (FOTO: PRIVAT)
Systemene skal være der for å støtte oss.

LES MER:
”Overvågning på Arbejdspladsen” handler om hva arbeidsgiverne og tillitsvalgte med fordel kunne diskutere og etablere avtaler om. https://djoefforlag.dk/ products/overvagning-paarbejdspladsen


SE VIDEO:
Congreso Futuro, Chile 2022. Forelesningen het: Reshaping the Digitalisation of Work and Workers" https://youtu.be/ WHtlgiwgOuY?si= ztkppJ3KjexCz3sP


Kunstig intelligens i arbeidslivet: Veiviser og POD-kastserie https://www. finansforbundet.no/ rettigheter-paa-jobben/ kunstig-intelligens-paarbeidsplassen/


Finansforbundets policy for kunstig intelligens i arbeidslivet vedtatt i januar 2024:
https://www. finansforbundet.no/ politikk/digitalisering/ policy-for-kunstigintelligens/

Alle må åpne seg
TECH
Nytt direktiv

Alle må åpne seg

Snart må alle finansinstitusjoner fra forsikring til krypto dele data med tredjepart. EU vil ha mer konkurranse og mer makt til forbrukerne og legger press på finansaktørene.

Tekst: Claude R. Olsen

OPEN FINANCE: Stefan Astroza og Petter Nybakk i rådgivningsselskapet Cicero Consulting ser EUs regelverk for Financial Data Access som katalysator for open finance. (FOTO: CLAUDE R. OLSEN)

EU-kommisjonen har lagt frem et nytt direktiv for betalingstjenester PSD3 og en ny forordning om datatilgang FIDA som får vidtrekkende konsekvenser for hele finansbransjen, ikke bare bankene. Forslagene fra EU-kommisjonen behandles i 2024, men det er ikke klart når de trer i kraft.

Bankene har i flere år måttet forholde seg til EUs andre direktiv for betalingstjenester PSD2 (Payment Services Directive 2). Direktivet skulle gjøre det mulig for nye aktører å få tilgang til kundedata såfremt bankkunden ga samtykke. Det har til nå ikke ført til mange nye tjenester og til økt konkurranse som Kommisjonen hadde håpet på.

PSD3, PSR OG FIDA

Forkortelser i fleng, men vi skal ta dem i tur og orden (se også faktaboks).

I juni 2023 la Kommisjonen frem forslag til forbedringer av betalingstjenestene med en ny versjon av direktivet for betalingstjenester PSD3, supplert med en nye forordning for betalingstjenester PSR (Payment Service Regulation). Til sammen skal de forbedre det som ble lansert som «open banking» i PSD2.

Samtidig la Kommisjonen frem et forslag til et rammeverk for deling av finansielle data, Financial Data Access (FIDA). Det vil gjelde alle aktører i finansbransjen i en «open finance»-verden. I forslaget blir finansselskapene pålagt en rekke krav, særlig når det gjelder deling av data, men også når det gjelder datasikkerhet, erstatning ved svindel og kompensasjon til dem som må dele data.

EU-kommisjonen ønsker å sikre kundene mot svindel, gi dem full styring på hvem som har tilgang til deres kundedata, og åpne for nye, billigere og bedre tjenester.

TREKLØVER

EU-kommisjonen deler aktørene i tre grupper: De som sitter på data, «data holders», de som vil bruke data, «data users» og kundene.

Når de nye lovene er på plass, skal for eksempel et fintech-selskap kunne hente data fra et forsikringsselskap for å tilby nye tjenester til sin kunde. Kunden har på forhånd gitt tillatelse til deling av dataene fra forsikringsselskapet.

En viktig del av forslaget er et nytt og lett tilgjengelig kundedashbord. Der skal kunden få full oversikt over hvilke selskaper som deler og bruker hens data, og på en enkel måte gi og trekke tilbake tillatelser.

UTFORDRING FOR ALLE AKTØRENE

De fleste etablerte banker, forsikringsselskaper og andre finansinstitusjoner sitter på IT-systemer som ikke er bygget for deling av data. Det blir derfor mye å gjøre for ITavdelingene fremover

I forslagene ligger det flere nye elementer som aktørene må ta hensyn til.

Dersom en kunde blir utsatt for sosial svindel der svindleren utgir seg for å være fra en bankansatt (spoofing), skal hen ha rett på erstatning.

Finansinstitusjonen som sitter på kundedata, skal få rett til å kreve inn et gebyr fra dem som bruker dataene. Gebyret skal i prinsippet ikke være større enn kostnadene ved å dele dataene.

FIDA KATALYSATOR

Daglig leder Stefan Astroza og analysesjef Petter Nybakk i rådgivningsselskapet Cicero Consulting har dukket ned i forslagene fra EU. De mener det spennende og nye ligger i forslaget til Financial Data Access (FIDA).

– PSD3 og PSR skal fikse det som ikke fungerte i PSD2, og gjøre det tydeligere hvordan utveksling av informasjon om betalinger skal fungere i praksis. Men betaling er bare en del av kundenes finansielle situasjon. FIDA blir katalysatoren for «open finance», det vil si for andre produkter enn betalingsprodukter, sier Astroza.

Produkter som boliglån, skadeforsikring, pensjon og kryptovaluta vil omfattes av datadelingen regulert av FIDA. Noen produkter som uføreforsikring, sykeforsikring og livsforsikring, er unntatt av personvernhensyn.

Nybakk sier at en av de viktige nyhetene i FIDA, er at kunden skal få tilgang til et dashbord der kunden styrer og kontrollerer hvilke aktører som får tilgang til deres data.

– Alle selskapene som har et kundeforhold, plikter å gjøre et slikt grensesnitt tilgjengelig, der du som kunde kan se hva slags data de har om deg og eventuelt kan dele dem med andre aktører, sier han.

Mens bankene allerede har kommet langt med å dele data, har andre aktører i finansbransjen en vei å gå. Astroza tror forsikringsselskapene har en kjempestor ryddesjau foran seg.

– Her snakker vi om å gjøre komplekse data på produktnivå tilgjengelig, data som ikke nødvendigvis er lagt opp til at de skal kunne deles med med tredjepart. Den store jobben er å forstå hvordan dette skal gjøres praktisk og teknisk, sier han.

IF KOBLET PÅ

Elisabeth Falck som leder utviklingen av API-er og tilgangskontroll (IAM) i skadeforsikringsselskapet If, sier de allerede deler data med flere hundre av sine partnere i Norden og Baltikum hver eneste dag.

– Det kan for eksempel være bilforhandlere som selger forsikring på vegne av If, veiassistanseselskaper som skal sjekke dekningen kunden har hos oss, eller reiseassistanseselskaper som håndterer kundehenvendelser på vegne av oss, sier hun.

If har lagt opp til strenge kontrollrutiner for slike eksterne brukere.

– De eksterne som skal bruke våre API-er, må gjennom en juridisk prosess og en teknisk onboarding-prosess for å sikre at data blir brukt på best mulig måte. Vi må beskytte API-ene. Man kan ikke stole på noen og må ha teknisk kontroll på dem som får tilgang, sier hun.

Denne erfaringen vil If dra nytte av når FIDA trer i kraft.

En del av FIDA er at kundene skal få tilgang til et dashbord der de kan kontrollere og styre hvem som har tilgang til deres data. Falck antyder hvordan det kan skje og mener det er naturlig at de som sitter på dataene (data holder) håndterer dashbordet.

Et scenario er at en kunde går inn på hjemmesiden til et fintech-selskap og gir samtykke å dele sin kundeinformasjon og sine forsikringsprodukter fra If. Da vil If (data holder) autentisere kunden og be om kundens samtykke før dataflyten til fintech-selskapet (data user) åpnes via Ifs API-er. Forutsetningen er at fintech-selskapet er sertifisert i henhold til reguleringene fra EU.

TIDSPLAN

Innholdet i et nytt EU-direktiv må tas inn som lov i det enkelte land, mens en EUforordning (regulations) får virkning for alle selskapene i EU/EØS direkte.

Den endelige versjonen av direktivet PSD3 er ventet i 2024. Hvert land må deretter ta dette inn i sine lover, noe som fort kan ta et par år. De endelige forslagene til PSR og FIDA er ventet i slutten av 2024. Forordningene skal deretter behandles og vedtas i EUparlamentet og i Europa-rådet, noe som tidligst er ventet å skje i 2025.

ÅPNET OPP: If deler kundedata med flere hundre partnere via sine egne API-er ifølge Elisabeth Falck. (FOTO: IF)
OPEN BANKING

PSD2 Payment Services Directive 2, med deling av kundedata for betalingstjenester.
PSD3 Payment Services Directive 3, styrking av betalingstjeneste direktivet.
PSR Payment Services Regulation, strengere krav til betalingsaktørene.

OPEN FINANCE

FIDA Financial Data Access Framework skal sikre at alle finansaktører deler data, og at kundene får mer oversikt.
Data holder: Selskapene som sitter på kundedataene.
Data user: Selskapene som vil bruke kundedataene til å tilby nye tjenester.
Dashboard: Nettside der kunden kan se hvilke aktører som har fått tillatelse til å hente data, samt hvilke data som er delt. Kunden skal når som helst kunne slå tillatelsen på og av.

LÆRER VANSKELIGE SAMTALER MED VR
TECH
Virtual reality

LÆRER VANSKELIGE
SAMTALER MED VR

I trening på den vanskelige samtalen får rådgivere i Hegra Sparebank møte den ganske så utrivelige Peter Sandberg. Denne virtuelle fyren fikk svetten til å piple da Finansfokus´ journalist prøvde seg på den vanskelige samtalen.

Tekst og foto: SJUR ANDA

OLM FYR: Peter Sandberg er ikke noen enkel bankkunde å forholde seg til. Han har litt temperament, kan du trygt si.

STJØRDAL: – Så dere mistenker at jeg er kriminell?

Peter Sandberg sitter akkurat litt for nær. Invaderer intimsonen og virker på mange måter truende. Han vil ha lån, men det er en del uklarheter både om hvor egenkapitalen og inntektene hans kommer fra. Min jobb er å sørge for at banken får den informasjonen den trenger, for å behandle lånesøknaden og samtidig sørge for at Sandberg ikke klikker. Jeg ser meg rundt, det er et lyst kontor, jeg har en pult og kan se ut vinduet. Det er lettskyet og lyst utenfor. Inne på kontoret er stemningen langt fra lys.

– Nå foreslår jeg at du setter deg ned med kalkulatoren din.

Peter fortsetter kjøret. Han vil ha lån, og jo mer motstand han får, jo mørkere blir han.

– Jeg trenger de pengene nå, ikke sant?

Pulsen min stiger. Adrenalinet sier fra. Jeg havner i kamp eller fluktmodus. Heldigvis vet jeg at det ikke er på ekte. Det er trening i en vanskelig rådgiversamtale. Peter finnes ikke på ekte, han er en 3d-figur, og jeg treffer ham i en virtuell verden via VR-briller.

KLEINT MED ROLLESPILL

Jeg er i Stjørdal i Trøndelag hos Hegra Sparebank. De var en av de første som kastet seg rundt, da Eika-skolen hadde laget dette opplegget. I vanlig opplæring bruker man gjerne rollespill for å simulere ulike situasjoner. VR har mange fordeler.

– Rollespill kan fort være litt kleint, og de som jobber her synes ikke det er så gøy. Dette gir en læringsarena der du kan trene selv, uten å måte sitte foran noen for å få tilbakemeldinger, sier André Buseth Wigum. Han jobber som rådgiver i personmarkedet i Hegra Sparebank og har, sammen med kommunikasjonsrådgiver Jens Kristian Aune, vært en av driverne for å få denne teknologien i hus i Stjørdal.

Foreløpig er VR-opplæringen ikke obligatorisk, men de fleste har likevel testet.

– Det oppleves som kult å prøve. Tilbakemeldingene er at man kommer ut litt irritert. Du føler ikke mestring når du er ferdig med spillet, og det er vanskelig å komme helt i mål. Men dette er en vanskelig samtale uten lykkelig slutt, og det er det vi skal øve på her, sier Aune.

– Kanskje er det akkurat slike samtaler det er viktig å øve på?

– Vi blir bedre av å øve. I dette spillet blir du påvirket og kjenner at kroppen reagerer på den ubehagelige stemningen. Da får du mer selvtillit dersom du havner i lignende situasjoner med en ekte kunde. Da er det en trygghet i å ha gjennomført en sånn samtale, sier Wigum.

Spillet tar om lag 20 til 30 minutter å gjennomføre, ut fra hvor mange omveier du tar. Det kan hende du må gå tilbake, enten fordi Sandberg blir for hissig eller at du ikke holder deg innenfor regelverket.

MYE RESSURSER: – Eika-Skolen skulle gjerne laget flere VR-opplegg, men det krever mye ressurser, forteller Beate Holmberg.
Spillet setter rådgiveren i ett autentisk kundemøte.
Beate Holmberg

VELLYKKET SPILL: De fleste rådgiverne i Hegra Sparebank har testet VR-spillet. Utbyttet har vært godt, mener (f.v.) Jens Kristian Aune, André Buseth Wigum og Arne Martin Laukvik.

TA I BRUK DET SOM KOMMER

For Hegra Sparebank er det viktig å være i forkant teknologisk.

– Vi er kjappe med å ta i bruk det som kommer. Vi var raske med Teams og nå også på VR. Det handler om at vi ønsker å jobbe smartere. Her har Eika-skolen gjort en god jobb, sier administrerende banksjef Arne Martin Laukvik. VR-opplegget er heller ikke så dyrt. Eika har VR-sett til utlån, selv om Hegra har valgt å kjøpe inn egne, slik at de kan bruke det når de selv vil.

Nå håper Hegragjengen at det kommer flere læringsspill fra Eika.

– Det er en veldig effektiv og engasjerende måte å lære på. Jeg håper dette kan videreutvikles også til andre temaer. Vi har gitt tilbakemelding på hva vi ønsker av neste spill, sier Wigum.

Jeg er tilbake i boblen. Sandberg er ikke noe mer fornøyd. Han klarer ikke svare på spørsmålene jeg har på en tilfredsstillende måte, og temperaturen stiger. Til slutt kommer han med en truende kommentar om at han vet hvilken skole ungene mine går på. Ubehaget stiger. Jeg er glad jeg slipper å forhold meg til Sandberg i hverdagen.

NYSGJERRIG PÅ TEKNOLOGI

– Hvordan kom Eika på at de skulle satse på VR?

– Flere av Eika-bankene ønsket mer trening på den vanskelige samtalen. Denne blir viktigere og viktigere i takt med stadige renteøkninger, prisvekst og ikke minst økt svindelforsøk mot både bankene og bankens kunder. Vi funderte på hvordan vi kunne løse dette. Samtidig var vi nysgjerrige på ny teknolog og ønsket å ta i bruk nye metoder. Her så vi en gylden mulighet til å ta i bruk VR, som vi allerede snuste litt på, sier Beate Holmberg, leder av Eika-Skolen.

Det brukes tradisjonelt mye rollespill for å øve på slike samtaler.

– Rollespill kan være tidkrevende og mange opplever det som litt kleint. Dette ble en fin mulighet til å lage noe der rådgiverne kunne trene på egen hånd. Jeg synes vi har lyktes godt. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra bankene som har tatt dette i bruk. Spillet setter rådgiveren i ett autentisk kundemøte som både ser og føles ekte ut. Vi har i dette møtet klart å skape ett ubehag slik vi ønsket, og det blir veldig virkelighetsnært, sier Holmberg.

VR-opplæringen er tilgjengelig for alle ansatte i Eika-bankene, Eika-Skolen låner ut VR-briller til de bankene som ikke har det fra før. Om det vil komme flere VR-læringsspill vet hun foreløpig ikke.

– Det tar mye tid og ressurser å lage. Men på sikt håper jeg vi kan ha flere kurs i VR-format, sier Holmberg.

Rollespill kan fort være litt kleint.
André Buseth Wigum
FAKTA OM HEGRA SPAREBANK PER TREDJE KVARTAL 2023:
  • 26 ansatte
  • Forvaltningskapital: Fem milliarder kroner
  • Egenkapitalavkastning: 10,3%
  • Hadde en utlånsvekst på 8,3 prosent i fjor.
TECH-NYTT

TECH-NYTT Tekst: Nils Elmark

Alinea – investering for kvinnelige Gen Zetters

To unge amerikanske kvinner, Anam Lakhami og Eve Halimi, har utviklet en ny og annerledes investeringsapp, Alinea. Den er rettet mot kvinnelige Gen Zers og nybegynnere som aldri har prøvd å investere i verdipapirer. Derfor aner de ikke hva de skal sette pengene inn i. “Vår målgruppe er unge mennesker som slutter på skolen, og får sin første lønnsslipp og ønsker å sette penger til side og gjøre en investering.” De forteller: Nye kunder får automatisk en KI-generert investeringsportefølje basert på deres behov. Etter hvert som de blir kjent med investeringer, kan de designe sin egen portefølje. At de to unge kvinnene er barn av mobilgenerasjonen, vises blant annet av at de har innført «investeringsspillelister» i tråd med «musikkspillelister» på Spotify. Unge mennesker legger ganske enkelt sine investeringsprogrammer ut til alle andre brukere, som deretter kan følge dem, hvis de foreslåtte selskapene er klarert. I prinsippet kan du investere i 10 000 selskaper samtidig med et enkelt klikk. Som med Spotify abonnerer du på Alinea, som koster 120 dollar i året uansett hvor mye du investerer. Så langt har over 220 000 ungdommer allerede lastet ned appen. Det har sikret de to gründerne en omsetning på 1,8 millioner dollar – nok til å gi dem og fire ansatte overskudd fra starten.




Klarna forteller brukerne deres egen pengehistorie

Ville du drukket så mye kaffe latte og kjøpt så mye fancy klær, hvis du visste hvor mye penger du faktisk bruker i løpet av 12 måneder? Den svenske fintechgiganten Klarna tror ikke det. Derfor har konseptet “Money Story” blitt introdusert. Her forteller kundene dine hva de faktisk bruker pengene sine på. Hensikten er at folk skal bli mer bevisste på sine utgifter og trene seg for bedre økonomisk velvære. Gjennom brukerens pengehistorikk, tar Klarna et øyeblikksbilde av brukernes forbruksmønstre. Så starter en interaktiv dialog for å inspirere unge mennesker til nye måter å lage budsjetter på. Med produktet «Kjøp nå, betal senere», har Klarna fått kritikk for å ha fått unge forbrukere til å kjøpe ting de ikke har råd til. Selskapet har 150 millioner kunder i 45 land.




INVESTERINGS-
STARTUPS FOR PAR

I en verden der individualitet ser ut til å være en drivkraft, er det befriende å oppdage at det finnes fintechs som satser på mennesker som er sammen. En av disse fintechs er Plenty – “hvor moderne par investerer og planlegger fremtiden sammen” – som nettstedet deres sier. Bak Plenty står Emily Luk og Channing Allen, som møttes mens de jobbet sammen for en annen oppstart. De ble forelsket og forlovet seg i slutten av 2021 og utviklet i prinsippet en plattform der par som dem selv, kunne investere og skape en felles formue. Gründerne sier at investorer vil ha tilgang til et KI-drevet investeringsprogram, som til nå bare har vært tilgjengelig i regi av “private banking” for personer med millionformuer. Et par betaler $ 200 i året i avgifter.

Starling Bank sponser Manchesters by-sykler

Når går en bank fra å være en utfordrerbank eller neobank til å bli en «mainstream» bank? Kanskje når den begynner å sponse by-sykler og blir en fast del av gatebildet. Starling Bank, en av Storbritannias tre ledende neobanker, har allerede 3 200 ansatte i London, men den digitale banken åpner nå et nytt kontor med 1 000 ansatte i Manchester. Det markeres i gatene med ‘Starling Bank Bikes’, som vil bidra til å redusere byens CO2-avtrykk. I London sponser Santander hovedstadens by-sykler, så det ser ut til at kampen om fremtidens bankkunder utkjempes på sykkel.





Fremtidens KI-drevne bedrifter uten ansatte

En rekke startups prøver nå å etablere selskaper som fungerer uten ansatte, men bare ved å ansette virtuelle KI-agenter. Ta Alice, en av de virtuelle ansatte utviklet av London startup 11x. Alice er opplært til å generere kontakter med potensielle kunder. Når hun har lært å forstå bransjen der hun er ansatt, går hun online, finner potensielle kunder og kontakter. Kundene får en personlig melding basert på deres rolle og profil i selskapet og ber deretter om et møte. Når møtet er på plass i kalenderen, gir hun kontakten videre til en kollega av kjøtt og blod.
Den virtuelle medarbeideren – i dette tilfellet Alice – har allerede vist seg å være mer effektiv enn tradisjonelle møtebookere. En kunde rapporterer at Alice har erstattet 10 personer. Trærne vokser imidlertid ikke inn i himmelen umiddelbart. Blant annet sliter 11x med de såkalte «hallusinasjoner ». Det finnes eksempler på at KI-agentene gjør dårlige valg som et menneske ville ha oppdaget umiddelbart.


180 milliarder i skjulte FX-gebyrer

Ifølge det uavhengige analysebyrået Censuswide, mener bare én av fem britiske forbrukere at bankene gir dem en rettferdig avtale. Denne analysen griper det internasjonale pengeoverføringsselskapet Wise i luften, samtidig som neobanken publiserer en ny analyse som avslører at verdens banker samlet tar 180 milliarder pund i skjulte avgifter, tilsvarende 2,2 billioner kroner. Det Wise ønsker – eller rettere sagt vil at resten av verden skal vite – er at de etablerte bankene ikke er gjennomsiktige i sine gebyrpolitikker i forbindelse med utenlandske pengeoverføringer. Verst er de store globale bankene. Best er de nye neo-bankene, som tydelig viser hva en overføring koster forbrukeren. For en overføring på 1 700 kroner, kan det være en differanse i gebyr på rundt 500 norske kroner, avhengig av om du lar pengene gå via de etablerte bankene eller de nye nettbankene. I Storbritannia sender eller mottar fire av ti forbrukere regelmessig penger fra utlandet.




Mastercard bruker KI i kampen mot nettkriminalitet

Mastercard har investert syv milliarder dollar i nettsikkerhet og kunstig intelligens i kampen mot nettkriminalitet de siste årene. Og nå introduserer betalingsgiganten en ny avansert KI-modell, Decision Intelligence Pro, som gjør det mulig å identifisere mistenkelige transaksjoner innen 50 millisekunder. Systemet er basert på såkalt generativ KI – slik vi kjenner det fra ChatGPT. Det trenes opp ved å gjennomgå data fra de 125 milliarder transaksjonene som Mastercard håndterer årlig. Systemet er stadig på jakt etter nye mønstre og leter etter “varmeavledende” nettverkssvindel. Data samles inn og overvåkes over hele verden samtidig. Sjefen for Mastercards Cyber Security, Ajay Bhalla, anslår at svindel vil bli redusert med gjennomsnittlig 20 prosent – og i noen tilfeller så mye som 300 prosent. Konkurrentene PayPal og Visa jobber med lignende KI-drevne algoritmer.




NEOMEGLER TRADE REPUBLIC
LANSERER DEBETKORT

Den fem år gamle Trade Republic tar nå neste skritt inn i Europas nye finansmarked. Fintech-selskapet opererer i 17 EU-land og kan best beskrives som en neomegler med en online investeringsplattform. Hittil har plattformen tiltrukket seg fire millioner kunder ved å tilby gebyrfrie investeringer i verdipapirer. Dette gjør selskapet til Europas største megler. Nå går selskapet ut og tilbyr sine brukere et gratis debetkort med innebygd én prosenr cashback på alle kjøp. Trade Republic har nettopp fått full europeisk banklisens. Bare tre uker etter lanseringen, har mer enn én million kunder registrert seg på ventelisten for det nye Visa-debetkortet. Til tross for banklisensen, kaller selskapet seg ikke en neo-bank. Det som er interessant nå, er hva den tyske neobanken N26 vil gjøre.

52 år i samme bank
MEDLEM
Nordea

bannerimg
TAKKER AV: Arne Wolstad (70) takker av etter 52 år hos samme arbeidsgiver.


52 år i samme bank

Etter 52 år eller helt nøyaktig 18 943 dager, leverte Arne Wolstad (70) sitt adgangsbevis i Nordea 31. januar. Da satte han punktum for en lang og eventyrlig karriere hos én og samme arbeidsgiver.

Tekst og foto: Svein Åge Eriksen

Å LESUND: I 52 år har hans kolleger kunnet regne med Arne i dobbel forstand. Han har elsket tall, renter og prosenter hele livet. Som guru i avdelingen for låneendringer, har han vært et levende oppslagsverk for sine kolleger. Finansfokus fikk være til stede på hans nest siste arbeidsdag i banken.

MR. KONSERNMASKIN

Stemningen i kontorlandskapet i 3. etasje i Notenesgata er munter, hektisk og litt vemodig på samme tid. På arbeidsplassen til Arne Wolstad henger ballonger og glitter etter feiringen av 70-års dagen i forrige uke. Nå er det siste innspurt, og en jevn strøm av kolleger trenger svar på kompliserte spørsmål om endringer av lån. Arne svarer villig vekk og løser sakene på null komma niks. Bankens konsernmaskin og systemene for låneendringer kjenner han bedre enn maskinen gjør selv. Derfor går han under kallenavnet: Mr. Konsernmaskin.

18 år gammel startet han sin karriere 22. mars 1972 i daværende Privatbanken i Ålesund. Det var året da krøllalfa ble innført i epostadressen, Norge sa nei til EF og de første fargefjernsynene kom inn i stuen. Han fikk jobben etter at hans bestemor, som var kunde i banken, hadde ringt personalsjefen og ymtet frempå om at barnebarnet gjerne ville ha en fast jobb. Og slik ble det. Han startet i Postavdelingen der én av arbeidsoppgavene var å trykke opp sjekkhefter til bankens kunder.

Etter ett år på Postavdelingen, ble regnskapskontoret og valutaavdelingen hans neste to stopp i banken. Privatbanken fusjonerte med Sunnmøre Kreditbank til Sunnmørsbanken som etter hvert fusjonerte med Kreditkassen. I 1996 startet han i avdelingen for Låneendringer, og der har han arbeidet siden. Fra 2001 ble Kreditkassen et nordisk finanskonsern og fikk navnet Nordea.

LØRDAG OG SØNDAG

– Jeg liker egentlig ikke så mye oppmerksom rundt min egen person, men det jeg liker er å ha orden og kontroll på alle tall. Jeg er kanskje ekstremt detaljorientert. Det har skjedd at jeg har gått på jobben på lørdager og søndager, bare for å kontrollere at alt er i orden, forteller han beskjedent.

Arne Wolstad er den første på kontoret om morgenen og er allerede på plass ved 7-tiden lenge før hans nærmeste leder kommer. Og han er gjerne den siste som går hjem. Det skal han snart gjøre for siste gang. Det er med blandede følelser han tar farvel med alle dem som han har jobbet tett med i over et halvt hundre år.

Men først skal han takkes av på behørig vis. Han og kollegene inviteres til kaffe, marsipankake, taler og gaver i kantinen i 6. etasje. Hovedpersonen selv er litt brydd over all oppmerksomheten og at han ikke har full kontroll på det som skal skje, slik han alltid har hatt når det gjelder alle typer låneendringer.

LANG GAVELISTE: Avdelingsleder Marius Vatne med en lang liste med navn på alle som har gitt en gave til Arne Wolstad.
PULTEN RYDDET: Arne Wolstad har ryddet pulten, og nå skal han nyte livet som pensjonist.

GODE ORD: Disse ordene beskriver Arne best, mener kollegene på Låneadministrasjonen i Nordea i Ålesund.

POLEN OVERTAR

Kollegene på Låneadministrasjonen beskriver Arne som en guru på sitt fagfelt. Det han ikke vet om endringer på lån i banken, er det knapt verdt å vite. Derfor er det flere kolleger som lurer på hvordan det skal gå når legenden er borte, men selvsagt blir det hjelp å få etter dette. Flere av hans arbeidsoppgaver flyttes til Polen. Der har Arne selv lært opp sin polske kollega Aleksandra Wiktorko (30). I dag er hun på jobb i Ålesund sammen med Arne for å riste ut av ham de siste hemmelighetene om konsernmaskinen. Aleksandra snakker flytende norsk og gleder seg til å overta.

– Det er hektiske dager med alle renteendringene. Mange ønsker å gjøre om på sine lån, endre løpetiden og ber om avdragsfrihet. I dag er vi eneste Nordeaavdelingen i Norge som har denne arbeidsoppgaven, mens vi på 1990-tallet hadde låneavdelinger både i Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø, minnes Wolstad.

En mandag han kom på jobben var hele Låneadministrasjonen lagt ned i løpet av helgen, uten at det var gitt noen informasjon. Arne og hans kolleger fikk andre arbeidsoppgaver i mellomtiden, inntil det ble klart at det ikke var noen god idé å legge ned Låneadministrasjonen i Ålesund likevel.

I løpet av sin lange karriere har Wolstad aldri følt seg utrygg i jobben. Han har heller ikke blitt overtallig eller fristilt i de mange fusjonene og endringene som har skjedd i løpet 52 år.

Jeg er kanskje ekstremt detaljorientert.
RIVENDE UTVIKLING

– Jeg har vært heldig og fått være med på en rivende utvikling fra sjekkhefte til Teams. Det har gitt meg utrolig mye gjennom et langt liv i banken. I årenes løp har jeg lært meg alle systemer og teknologi som har vært nødvendig for at jeg kan gjøre en god jobb. Hver dag har jeg gledet meg til å gå på arbeid, men nå er det slutt. Når jeg går ut døra for siste gang, forsvinner også min kompetanse ut av banken, sier han ettertenksomt.

Livet som pensjonist blir roligere og annerledes. Arne Wolstad gleder seg til å være mer sammen med familien og sine fem barnebarn. Å spille mer kornett i Ålesund Veterankorps står også høyt oppe på listen. Endelig får han tid til å reise mer både i Norge og ikke minst til England for å se sine store fotballhelter i West Ham. For helt i mål er han ikke.

Partene diskuterer lønnsdannelsen
MEDLEM
Ny hovedavtale

Partene diskuterer lønnsdannelsen

Finansforbundet og Finans Norge skal innen utgangen av året se nærmere på hvordan lønnsdannelsen skjer i finansnæringen. Partene har også opprettet et nytt felles fagforum for kunstig intelligens og personvern.

Tekst: Svein Åge Eriksen

bannerimg
NY HOVEDAVTALE: Dette bildet er fra starten på forhandlingene om ny Hovedavtale for alle ansatte i finansnæringen der forbundsleder Vigdis Mathisen hilser på forhandlingsdirektør Thomas Keiserud. (FOTO: HÅVARD LOHNE)

E tter to dagers intense forhandlinger, ble Finansforbundet og Finans Norge/NHO i januar enige om en ny hovedavtale for finans for perioden 2024–2027. Hovedavtalen omfatter alle ansatte i finansnæringen og er selve grunnmuren i avtaleverket.

TILLITSVALGTES INNFLYTELSE

– Hva var det vanskeligste i forhandlingene?

– Finans Norge var veldig innstilt på å se nærmere på bedriftenes ansettelsesutvalg (ANSU). Her hadde vi ulike oppfatninger og sto langt fra hverandre, forteller advokat Pål Behrens som er leder av Arbeidsliv i Finansforbundet.

Han peker på at ansettelsesutvalget er en ordning som oppleves som god. Her kan tillitsvalgte spille inn andre perspektiv i ansettelsesprosessene. Denne innflytelsen vil ikke forbundet gi fra seg. Derfor avviste også forbundet arbeidsgivernes krav om et partssammensatt utvalg. I stedet ble det nedsatt et utvalg som skal diskutere bestemmelsene i kapittel 10-3, også sett mot Sentralavtalens kapittel 3 om lønn. Utvalget skal levere sin innstilling i løpet av inneværende år.

FAGFORUM FOR KI

I forkant av hovedavtaleforhandlingene, gikk Finansforbundet ut og pekte på at innføringen av kunstig intelligens kan gi uheldige konsekvenser i ansettelsesprosesser. Hvis bedriften bruker algoritmer i rekrutteringsprosesser, kan dette innebære en økt risiko for diskriminering.

I forhandlingene fremmet Finansforbundet blant annet av den grunn et krav om å regulere bruken av kunstig intelligens (KI) og algoritmer i bedriftene i Hovedavtalen, men dette ble avvist av Finans Norge. Partene ble i stedet enige om å opprette et fagforum for KI i finans for å se på hvordan KI kan reguleres i bedriftene.

– Vi er forundret over at arbeidsgiver ikke ønsket å få dette regulert i Hovedavtalen nå, men vi skal jobbe aktivt i felleskap for å finne gode løsninger for hvordan KI skal reguleres. Det er viktig at bruken av KI både ivaretar virksomhetenes og de ansattes behov på dette viktige området fremover, påpeker Behrens.

SMÅ ENDRINGER

Finansforbundet har tidligere avvist at Hovedavtalen skal harmoniseres med Hovedavtalen som er inngått mellom YS, NHO og LO. Etter at Finans Norge gikk inn i NHO og Finansforbundet gikk ut av YS, står forbundets hovedavtale på egne bein. Advokat Behrens er godt fornøyd med at det bare ble små endringer i årets forhandlinger. De store og viktige spørsmålene om lønnsdannelse og KI vil bli drøftet i egne fora.

– Det er fornuftig å se nærmere på lønnsdannelsen særlig lokalt og de tillitsvalgtes medvirkning i denne prosessen. Det kan være formålstjenlig å vurdere eventuelle alternativer til dagens modell, avslutter Pål Behrens, leder av Arbeidsliv i Finansforbundet.

Kjemper for økt kjøpekraft
MEDLEM
Tariffoppgjøret

Kjemper for økt kjøpekraft

– Vi vil kjempe med alle midler i årets tariffoppgjør for å få gjennomslag for økt kjøpekraft for våre medlemmer. Etter mange magre år med reallønnsnedgang, er det nå arbeidstakernes tur, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.

Tekst: Svein Åge Eriksen foto: Sjur Anda

bannerimg
SENTRALT TILLEGG: – I tråd med landsmøtevedtaket fra 2016, vil vi jobbe for et høyest mulig sentralt lønnstillegg i årets tariffoppgjør. Samtidig vil vi følge nøye med på hva som skjer i lønnsoppgjørene lokalt i bedriftene, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.

I fjor fikk også finansansatte nok en gang nedgang i reallønnen. Mens lønningene økte med 4,4 prosent, økte prisene med 5,5 prosent i 2023. Dermed spiste prisene opp hele lønnstillegget, og slik har det vært i flere år.

GODE KORT

– Ingen kunne forutse at prisstigningen skulle spise opp hele det gode lønnsoppgjøret vi fikk i fjor, men tallene fra Teknisk Beregningsutvalg, TBU, er ikke til å misforstå. Norske arbeidstakere har fått vesentlig mindre å rutte med, og det må vi gjøre noe med i årets tariffoppgjør. Derfor blir reallønnsøkning vårt viktigste krav, understreker forbundsleder Mathisen.

Hun har flere gode forhandlingskort på hånden. Mange bedrifter i finansnæringen leverer rekordresultater nok en gang. Da er det ikke mer enn rett og rimelig at de ansatte får sin andel av lønnskaken. Rentene har blitt satt opp en rekke ganger i fjor. I tillegg har kronen vært historisk svak over lang tid. I sum har dette ført til en langt tøffere økonomisk hverdag for folk flest, inkludert forbundets medlemmer.

Forbundslederen har god støtte i organisasjonen for kravet om økt reallønn for ansatte i finansnæringen i årets lønnsoppgjør. Budskapet fra Finansforbundets 11 regionledere er ikke til å ta feil av. En rundspørring Finansfokus har gjort, forteller at samtlige vil prioritere økt kjøpekraft i årets oppgjør, selv om det også er mulig å fremme andre krav i hovedoppgjøret. Se egen sak på side 44 og 45.

Våre medlemmer vil ikke akseptere enda ett år med reallønnsnedgang.
VIL HA MER

– La meg være helt krystallklar: Våre medlemmer vil ikke akseptere enda ett år med reallønnsnedgang. Derfor må årets oppgjør være høyere enn prisstigningen, slik at våre medlemmer sitter igjen med mer penger på konto når alle regningene er betalt. Det er vi villige til å kjempe for med alle midler vi har til rådighet, påpeker Mathisen. Hun legger til at Finansforbundet alltid har som mål å bli enige i de frivillige forhandlingene.

Foreløpig er det for tidlig å si hva som må til i kroner og øre for at forbundslederen og medlemmene blir fornøyde. Tariffoppgjøret starter alltid med eksportbedriftene i industrien, det såkalte frontfaget, der Fellesforbundet og Norsk Industri forhandler. Resultatet fra frontfaget blir en norm for hva som kan gis i tillegg i de andre forbundsvise lønnsoppgjørene, inkludert finansnæringen. Men det er viktig å understreke at frontfaget ikke er et tak for hvor store lønnstillegg som kan gis.

For 2024 har TBU beregnet en prisvekst på 4,1 prosent, mens prisveksten i fjor endte på 5,5 prosent. Dersom forbundets krav om reallønnsøkning skal innfris i årets lønnsoppgjør, så må lønnsrammen bli høyere enn 4,1 prosent. Tariffoppgjøret mellom Finansforbundet og Finans Norge starter 22. april. To dager er satt av til forhandlingene med mulighet for forlengelse.

REGIONLEDERNE KREVER ØKT LØNN
MEDLEM
Landsmøtet


REGIONLEDERNE
KREVER ØKT LØNN

Finansfokus har spurt lederne av Finansforbundets 11 regioner om hvilke forventninger de har til årets tariffoppgjør. Det er ett stikkord som går igjen i alle svarene: Reallønnsvekst.

Tekst: Svein Åge Eriksen

ERICA WINTHER-SØRENSEN, REGION VESTLAND:
Jeg har store forventninger til årets lønnsoppgjør. I år forventer at jeg at våre medlemmer får reallønnsvekst. Det er mange som sliter med å få pengene til å strekke til etter flere år med reallønnsnedgang. Når jeg snakker med medlemmene i lunsjpausen eller over en kaffekopp, så er det mye bekymring rundt de økte utgiftene vi har fått; dyrere mat, økte renter på lån og alle regninger som skal betales. Pengene strekker rett og slett ikke til. Derfor forventer jeg at arbeidsgiverne ser dette, og at de ansatte får en større del av verdiskapingen i bedriften de jobber i.

ULRIKKE KRISTENSEN, REGION NORD-NORGE:
Styringsgruppen i Nord- Norge har en forventning om en lønnsramme på 5 prosent pluss. Vi jobber i en bransje som går godt, og det ligger en forventning om at vi skal få vår del av verdiskapingen. Reallønnsvekst er kravet, noe vi ikke har hatt de siste årene på grunn av høy prisvekst. Her har TBU bommet gang på gang. Ansatte i finans hadde en reallønnsnedgang på 1,1 prosent i 2023, og mange hadde langt lavere da de kun fikk sentralt oppgjør. Det oppleves urettferdig og provoserende for mange som jobber og står på, og bidrar til store overskudd hos arbeidsgiver.


KARIANNE KARTNES, REGION ØSTFOLD:
Årets lønnsoppgjør kommer til å bli spennende. Det ligger store forventninger fra medlemmene om at det blir et bra oppgjør, da våre medlemmer de siste årene i realiteten har opplevd en reallønnsnedgang. Dette samtidig som finansbransjen og ikke minst industrien går bra, og kan vise til gode resultater. Nettopp dette burde være en god grunn til at ansatte tilgodeses og verdsettes på en skikkelig måte. Mitt ønske for dette lønnsoppgjøret er at det blir størst mulig sentrale tillegg.

KNUT BERTIL ØYGARD, REGION MØRE OG ROMSDAL:
Finansforbundet region Møre og Romsdal er godt fornøyde med at andelen sentrale tillegg de siste tre årene har vært rundt 50 prosent. Forventningen til årets oppgjør er at innretningen blir som i fjor med ett kronebeløp, og at det generelle tillegget utgjør vel 50 prosent. Kronebeløpet kan gjerne være noe høyere enn i fjor. De økte utgiftene til strøm, mat, rente på lån, drivstoff med mer, rammer mest de med lavest lønn. Derfor er ett høyere kronebeløp gull verdt. Jeg har også en forventning om at lønnsrammen lander ett sted mellom 5,2 prosent og 5,4 prosent. Det tror jeg vil medføre moderat reallønnsvekst.


SINE-MARI SÆVERAAS, REGION TRØNDELAG:
Vi har en klar forventning om økt kjøpekraft. Dette henger igjen fra tidligere år, der vi ser at våre medlemmer taper kjøpekraft år etter år. Vi får flere tilbakemeldinger på at økt kjøpekraft er viktig, og at den forventes økt i dette lønnsoppgjøret. Når vi i tillegg ser resultatene som bedriftene har levert, mener vi at det er rom for gode tillegg. Det er på tide at de ansatte får sin naturlige del av verdiskapingen på samme måte som eierne.

GRO ANITA LYBECK, REGION AGDER:
Årets TBU-tall viser at prisveksten spiste opp lønnsveksten også i fjor, så nå er det på tide at våre medlemmer får reallønnsvekst. Finansbransjen kan vise til gode resultater, og det bør gjenspeile de ansattes lønn. Det er også hovedoppgjør i år. Derfor blir det spennende å se totaliteten, men tilbakemeldingene fra våre medlemmer er at de forventer økt lønn.


TONE GRETHE GYLDER, REGION INNLANDET:
Til lønnsoppgjøret 2024 forventer jeg økt kjøpekraft. Vi har hatt kraftig prisvekst, og Norges Bank har signalisert at renten blir liggende på 4,5 prosent i en god stund fremover. Vi har ikke hatt økt kjøpekraft siden 2020. Både 2022 og 2023 ga en reallønnsnedgang. I hovedoppgjøret 2024 forventer jeg en rettferdig reallønnsøkning. Det er bekymringsfullt at de økonomiske forskjellene i Norge har økt. Jeg forventer at våre medlemmer får vår del av verdiskapingen, og at de som tjener minst, får størst prosentvis økning.


GINA AUKLAND, REGION ROGALAND:
Forventningen til lønnsoppgjøret er reallønnsvekst. Det å ha attraktive og konkurransedyktige vilkår er nødvendig for å beholde og tiltrekke nye hoder. Vi er en næring for andre næringer som går bra. Det skal våre medlemmer få ta del i.

ELI SOLHAUG, REGION OSLO AKERSHUS:
De ansatte må få ta del i verdiskapingen i bedriften sett i lys av de gode resultatene bedriftene har hatt de siste årene. Det har ikke vært reallønnsvekst på mange år, likevel så manes det alltid til moderasjon. Dette må vi gjøre noe med i årets lønnsforhandlinger. Vi må beholde dagens løsning for trinnløst lønnssystem. Dette må ikke reguleres sentralt, da det vil begrense lokale avtaler. Likevel ønsker vi å beholde regulativet med lønnstrinn, fordi det være et pressmiddel i forhandlinger om trinnløs modell i den enkelte bedrift. Nivået for øvre trinn i regulativet bør heves kraftig eller fjernes.


STIAN SAMUELSEN, REGION BUSKERUD:
I årets lønnsoppgjør mener vi det er særlig viktig at ansatte får ta del i verdiskapingen i bedriften etter flere år med reallønnsnedgang. Det må gis et godt sentralt tillegg, men vi har også klare forventninger til resultatet av det lokale lønnsoppgjøret i bedriftene. Vi vil også arbeide for lik lønn for arbeid av lik verdi og utjevning av forskjeller. I tillegg ønsker vi at lojale ansatte blir premiert.

ANN-MARI SÆTERLID, REGION VESTFOLD OG TELEMARK:
Etter mange år med reallønnsnedgang, er det på tide at de ansatte i finansnæringen igjen får økt kjøpekraft. På bakgrunn av de gode resultatene i bedriftene, er det ikke mer enn rett og rimelig at det skjer en økning av de ansattes andel av verdiskapingen. Det som også er viktig å huske på, er at årets tariffoppgjør handler om mer enn penger. Det er et hovedoppgjør der hele Sentralavtalen ligger på bordet. Da mener jeg at kompetansekapitelet er viktig med tanke på de endringene som skjer i næringen vår.

849 nye medlemmer i DNB
MEDLEM
Ny hovedavtale

I fjor satte de tillitsvalgte i DNB ny ververekord. Hele 849 nye medlemmer ble rekruttert til Finansforbundet. Sterkt inspirert av “all-time-high” fortsetter vervingen for fullt i 2024.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Lotte Glad

bannerimg
HIPP HURRA: – Vi er utrolig stolte av den verveinnsatsen som er lagt ned av de tillitsvalgte i DNB, sier konsernhovedtillitsvalgt Lillian Hattrem og konserntillitsvalgt Ann-Mari Sæterlid.

Å v de 849 medlemmene er det vervet 639 ordinære medlemmer, 34 studenter og 71 vikarer. I tillegg har de tillitsvalgte fått 105 nyansatte fra andre bedrifter i næringen til å overføre sitt medlemskap til Finansforbundet DNB. Snittalderen på dem som er vervet, ligger mellom 30 og 35 år. I fjor fikk også DNB 50 nye kontaktvalgte/tillitsvalgte som er de tillitsvalgtes forlengede arm ut i bedriften.

– Det er selvfølgelig veldig moro å sette rekorder. Men uten den iherdige innsatsen til vervegeneral Ann- Mari Sæterlid, Anne Kristin Ekern og alle våre tillitsvalgte i DNB, så hadde vi ikke vært der vi er i dag. Men det er selvsagt også alle andre tillitsvalgte som står på for å få flere medlemmer til forbundet. Vi får god hjelp av våre tillitsvalgte som tipser oss om nyansatte på kontoret sitt. Da tar vi kontakt med disse for å introdusere oss. Hvis vi skal få flere medlemmer, må vi tørre å spørre, konstaterer konsernhovedtillitsvalgt Lillian Hattrem.

På spørsmål om hemmeligheten bak fjorårets vervesuksess, er det korte svaret at de DNB-tillitsvalgte nå har satt verving i system. Hver uke er de tillitsvalgte til stede i Bjørvika, Solheimsviken i Bergen og Beddingen i Trondheim og snakker med potensielle og eksisterende medlemmer. Det skaper engasjement. Det er på disse tre lokasjonene det er vervet flest. Hvis vi ser på forretningsområdene, er det flest nye medlemmer fra person- og bedriftsmarkedet samt Tech & Service.

Det viktigste er å få frem hva en fagforening er
BESKJEDEN VERVEGENERAL

Ann-Mari Sæterlid er konserntillitsvalgt og har vært vervegeneral siden 2010. Hun vil ikke røpe hvor mange medlemmer hun har vervet gjennom alle disse årene.

– Det har ingen betydning hvor mange jeg har vervet. Det som betyr noe, er de resultatene vi skaper sammen i DNB. Det er selvsagt morsomt at vi satte ny ververekord i fjor, men det er ikke min fortjeneste alene. Her har mange bidratt til det gode resultatet, forteller hun.

– Hva er ditt beste verveargument?

– Det er mange, og så er det litt avhengig av hvem jeg snakker med. Det viktigste er å få frem hva en fagforening er, og hvorfor det er viktig å være medlem. Noen ganger tar det to minutter. Andre ganger må jeg bruke litt lengre tid.

– Hvorfor sier noen nei til å bli medlem? Hva er deres viktigste argument?

– Det er mange årsaker. Noen ønsker ikke å være medlem, noen synes det er for dyrt, noen må spørre mamma elle pappa og noen ønsker å være medlem av en annen fagforening.

Gi deg selv en klapp på skulderen
MEDLEM
Foredrag

Gi deg selv en klapp på skulderen

«Menneskene har en superkraft. Vi klarer å stå i smerte og ubehag over tid». Det å stå i det og holde ut selv når det er motstand, var ett av hovedbudskapene da John Hammersmark, også kjent som kapteinen i Kompani Lauritzen (KL), holdt foredrag for en fullsatt kinosal i Stavanger. Han vil også at du skal gi deg selv en klapp på skulderen når du takler en utfordring.

Tekst og foto: SJUR ANDA

bannerimg
FULLSATT SAL: Jon Hammersmark var som en ordmitraljøse da han gjestet Stavanger. Kom deg ut av komfortsonen og tål ubehag over tid, var noe av budskapet. – Gi deg en klapp på skulderen når du klarer deg, sa Hammersmark.

S TAVANGER: Vi er i sal 1 i Stavanger kino. 450 mennesker har kommet for å høre Hammersmarks visdomsord. Kjent fra TV som en hardhaus som setter krav og pusher folk til det ytterste. Arrangementet er et samarbeid mellom Finansforbundet, Delta, Parat og Negotia. For ordens skyld, Hammersmark er faktisk ikke kaptein. Da han forlot Forsvaret, var han oberstløytnant. Men alle er vel enige om at det er mer swung over en kaptein enn en oberstløytnant, så på TV ble han degradert til kaptein. I disse dager farter han landet rundt med foredraget «Det kan alltid bli verre».

– Når det butter imot, må man spørre seg «hvor ille er egentlig det jeg stor overfor nå»? Skal jeg dyrke selvmedlidenhet og dårlig stemning, eller skal jeg håndtere det på et annet vis?

GAMLE INSTINKTER

Evolusjon tar lang tid. Mennesket har ikke tilpasset seg et liv i lenestolen ennå. Fremdeles er det gamle instinkter som slår inn hvis vi blir skremt. Du har sikkert hørt det: flukt, frys eller kjemp. Det er våre reaksjoner.

– Frykten har utspring i ønsket om å overleve. Mange fryser og veldig mange hopper unna. I Norge i dag er folks største frykt å stå foran folk og snakke. Det gir svette i håndflaten og klump i magen. Statistisk sett burde vi være redd for å kjøre bil, sier Hammersmark. Han prater på innpust og utpust. – Når du skal lære opp soldater må noe avlæres, andre ting må forsterkes. Det er lett å fokusere på teknologi. Da er det fort gjort å glemme at det er mennesker som skal gjøre jobben. Vi sier til oss selv at vi er flinke til å lære av våre feil. Likevel gjør vi daglig ting vi vet ikke er bra for oss. Vi må interessere oss i oss selv. Hva skjer i hodet mitt i ulike situasjoner? Det er en bra startposisjon for å forstå andre. Og å forstå seg selv og andre, er kjempeviktig for å jobbe i team.

Jeg er tilhenger av eksponeringsterapi på det som er ubehagelig.
VIL HA DEM I KJELLEREN

Mennesker trives godt i komfortsonen. Da kjenner vi ro og trygghet, og redsler og frykt er borte. Denne sonen er statisk og krymper med årene, særlig når du får barn.

– Du lærer best utenfor komfortsonen, så den må du jobbe med. Jeg er tilhenger av eksponeringsterapi på det jeg synes er ubehagelig.

I Kompani Lauritzen stresses deltakerne kraftig de første dagene. Dette for å skape lag. Har du sett serien, så har du også gjerne sett solide doser voksenkjeft.

– Dette setter umiddelbart i gang en teambuilding du ikke har sett maken til. Man er sterkere sammen enn alene. I KL styrer befalet, deltakerne skal aldri vite hva som skal skje, når det skjer og hvor lenge det skal stå på. Etter hvert havner de i kjelleren. Det er et sted du havner når mental og fysisk belastning over tid gjør deg så sliten at du ikke klarer å være annet enn grunnversjonen av deg selv. Da begynner oppbyggingen. Det er en verdi i å finne tilbake til seg selv. Det er derfor jeg vil ha dem helt i bunn. Når de så begynner å bygge seg opp og kan kjenne på hva de faktisk klarte, kommer den gode følelsen, med masse ekte stolthet.

LED DEG SELV

– Hvem kjenner deg selv bedre enn du? For å få til ting må du være en forelder i eget liv, en som støtter, motiverer og truer. Samtidig må vi ikke glemme å hvile. Slapp av, senk skuldrene og stå på en stødig plattform. Når du gjør det, er det lettere de gangene vi må skjerpe oss litt.

Vi nærmer oss slutten av foredraget. Med en sånn mitraljøse av en ordmaskin som Hammersmark, er det umulig å få med alt på skarve to sider. Hammersmark oppsummerer selv godt gjennom tre punkter.

Led deg selv – hvem vil du være, og hva vil du. Tål ubehag over tid.

Ta ansvar – løs oppdraget – finn mestringsfølelse.

Lag god stemning – det smitter.

– Det er tjenesteforsømmelse i eget liv hvis du ikke bidrar til god stemming for deg selv. Ta vare på deg selv. Da kan du ta vare på andre, og gi deg en rent fysisk klapp på skulderen når du får ting til.

FINANSFORBUNDET MEDLEM I DIGITAL NORWAY
MEDLEM
Smånytt fra forbundet

bannerimg
FOTO: MORTEN BRAKESTAD

FINANSFORBUNDET MEDLEM I DIGITAL NORWAY

– Vi er en næring tuftet på data. Derfor er det viktig at våre medlemmer er helt i forkant av den digitale utviklingen, sier Runar Wilhelm Henriksen, direktør i Finansforbundet.
Finansforbundet mener samarbeid på tvers, er nøkkelen til digital suksess. Derfor går vi nå inn som medlem av Digital Norway.
– Vi ønsker komme enda tettere på diskusjonene rundt digitalisering og kunstig intelligens. Som medlem i Digital Norway vil vi ta del i samtaler knyttet til reguleringer, samarbeide med og bli inspirert av andre sektorer, og gi våre medlemmer tilgang til mer kompetanse, sier Henriksen.



POLICY KUNSTIG INTELLIGENS

Styret i Finansforbundet har vedtatt en ny policy for kunstig intelligens. Utgangspunktet er at all digitalisering skal være verdiskapende, etisk ansvarlig og de ansattes arbeidsforhold må ivaretas.

Policyen har disse hovedområdene:

  • Dataetikk og kunstig intelligens i finansnæringen
  • Regulering av kunstig intelligens og algoritmestyrt ledelse på arbeidsplassen
  • Kompetansebehov og tilbud
  • Synlighet

Gir ekstra støtte til Care i Gaza

Finansforbundet har bidratt med 50 000 kroner i ekstra støtte til Care og deres hjelpearbeid i Gaza. CARE har de siste månedene distribuert nødhjelp i form av hygienesett, vann og tepper samt medisinsk utstyr til sykehus, fra interne lagre i Gaza.
– Nå håper vi å få flere trailerlass over, slik at nødhjelpen som venter i våre lagre i Egypt, kan komme befolkningen i Gaza til gode, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge. Finansforbundet har samarbeidet med CARE om viktige tema som likestilling, solidaritet og kvinners rettigheter siden 2009.

Ny HTV i Nordea

Jørgen Suo Lønnquist (43) er valgt til ny hovedtillitsvalgt i Nordea Bank Norge. Jørgen har lang erfaring med tillitsvalgtsarbeid som medlem av Tillitsutvalget i Nordea siden 2014. Han har i samme periode hatt ulike transnasjonale tillitsverv og har vært vara hovedtillitsvalgt siden 2017. Jørgen er også styremedlem i Finansforbundet, en rolle han har hatt siden 2016.

Som hovedtillitsvalgt i Finansforbundet i Nordea Norge er det viktig å vise at vi er klare, tydelige og konstruktive. Arbeidsgiver skal oppleve at Finansforbundet i Nordea er en forutsigbar fagforening, forteller Jørgen Suo Lønnquist.

Skummel pensjonsfelle
ARBEIDSRETT


Skummel pensjonsfelle

En dom fra Hålogaland lagmannsrett slår fast at arbeidsgiver i forbindelse med en virksomhetsoverdragelse ikke hadde plikt til å overta tidligere avtalte kompensasjonsordninger. Du bør sikre deg et vern mot at dette skjer for å unngå store tap.

Tekst: Svein Åge Eriksen

E n gruppe ansatte i et helikopterselskap fikk seg en overraskelse da selskapet de var ansatt i, ble virksomhetsoverdratt til et nytt helikopterselskap i 2022. Hos den gamle arbeidsgiveren hadde de ansatte en hybrid tjenestepensjon fra 2016. De hadde også en kompensasjonsordning for overgangen fra ytelsesbasert tjenestepensjon til hybridpensjon. Denne ordningen ga de ansatte et ekstra årlig tilskudd som en tilleggspensjon betalt over driften.

GIKK TIL RETTEN

Men den nye arbeidsgiveren ville verken overta hybridpensjonen eller kompensasjonsordningen fra tidligere arbeidsgiver. Derfor gikk de ansatte rettens vei for å få avklart hvilke pensjonsrettigheter de etter loven hadde krav på å få beholde hos ny arbeidsgiver.

De ansatte fikk ikke medhold i tingretten, men valgte å anke. Hålogaland lagmannsrett kom til samme konklusjon som tingretten: Det nye helikopterselskapet hadde ingen plikt til å overta kompensasjonsordningen til de ansatte ved en virksomhetsoverdragelse. Dette fordi kompensasjonsordningen ikke ble ansett som individuelle rettigheter for den enkelte ansatte, men en integrert del av tidligere arbeidsgivers kollektive tjenestepensjonsordning. Lagmannsrettens dom ble anket til Høyesterett, men Høyesterett tok ikke saken til behandling. Lagmannsrettens dom er dermed rettskraftig. De ansatte må derfor godta å bli en del av pensjonsordningen i det nye selskapet, uten tidligere avtalt kompensasjonsordning.

– Hålogaland lagmannsrett konkluderte med at arbeidsgiver var i sin fulle rett til å avvise bagasjen de ansatte hadde med seg fra sitt tidligere arbeidsforhold. Resultatet ville nok blitt et annet dersom kompensasjonsordningen var inngått som individuelle avtaler med tidligere arbeidsgiver, forklarer advokat Kristian Nørgaard i Finansforbundet.

KAN GI STORE TAP

– Reglene om virksomhetsoverdragelse, som lagmannsretten vurderer saken ut fra, gjelder også i vår bransje. Forbundets advokater får ofte henvendelser fra medlemmer og tillitsvalgte som er usikre på hvilke pensjonsrettigheter de får hos ny arbeidsgiver etter en virksomhetsoverdragelse.

Advokatens råd er krystallklart: – Når det skal opprettes kompensasjonsordninger i forbindelse med overgang fra en pensjonsordning til en annen, må de ansatte med hjelp fra de tillitsvalgte sørge for at kompensasjonsordningen inngås som en individuell avtale med arbeidsgiver. Kompensasjonen bør utbetales som tillegg til lønn. Ved en senere virksomhetsoverdragelse risikerer du ikke å få langt dårligere betingelser enn hva du har hatt. Vi har eksempler på at forskjellen på tidligere og ny pensjonsordning kan utgjøre så stor differanse som over 100 000 kroner årlig for en arbeidstaker. Da er det svært viktig at kompensasjonsordningen som skal dekke opp differansen har vern ved virksomhetsoverdragelser, sier advokat Nørgaard.

Forbundets advokater kan gi råd om hvordan du avtalefester dette. Advokatene gir også råd om hvordan tillitsvalgte kan fronte dialogen med arbeidsgiver.

Kristian Nørgaard er advokat i Finansforbundets sekretariat. FOTO: MORTEN BRAKESTAD
adv WEBINARSERIE