Finansfokus 01 2021 Cover
adv Ulvestadkonfeksjon
Finansfokus Innhold
Innhold
7
SLIK SKAL BIG
TECH TA NORGE

Google, Apple, Facebook og Amazon utvider utvalget av finansielle tjenester til sine milliarder av brukere. Finans Norge og Finansforbundet følger utviklingen tett.


10
GLEDELIG GJENÅPNING AV KONTORENE

Flere banker åpner nå kontordørene for de ansatte. DNB stilte opp med smoothie, grønn løper og smilende konserndirektører.

12
BANKMYGGENE SVERMER PÅ MOBILEN

I løpet få år har en sverm av nye bankmygger landet på nordmenns mobilskjermer. Samlet kan de mange bankmyggene bli en stor utfordring.


16
PORTRETT: ISABELLE
RINGNES

I 2015 etablere hun kampanjen «#Hun Spanderer». Sammen med Marie Louise Sunde skrev hun også boken «Hvem spanderer?» Hennes store hjertebarn er Equality Check.

19
ALL TIME HIGH FOR
KONFLIKTFONDET

Ved utgangen av første halvår i år hadde Konfliktfondet en størrelse på 987 millioner kroner. Aldri før har kapitalen vært større.

21
EIA: – HVORFOR HAR
VI LYKKES SÅ GODT?

Gode ordninger og sterke fagforeninger henger tett sammen med hvorfor de nordiske landene havner på toppen av de fleste levekårsundersøkelsene.


Ålgård Offset AS er
godkjent som
svanemerket bedrift.


GODKJENT OPPLAG: 32 247
FORSIDEILLUSTRASJON: Miss Boo, Bente Jørgensen
REDAKSJONEN AVSLUTTET: 7. september 2021

FINANSFOKUS 03/21. MAGASIN FOR FINANSFORBUNDET 22. ÅRGANG ISSN 1502-0053
ANSVARLIG REDAKTØR

Svein Åge Eriksen
Mobil: 900 79 547
sae@finansforbundet.no

JOURNALIST

Sjur Anda
Mobil: 470 34 460
san@finansforbundet.no

ABONNEMENT

Marit Rydningen
Mobil: 913 40 153
mry@finansforbundet.no

ANNONSER

Fredrik Selnes Schei
Mobil: 934 31772
fredrik@finansforbundet.no

DESIGN

Mediamania AS

DISTRIBUSJON

Helthjem Mediapost AS

UTGIVER

Finansforbundet
Postboks 9234 Grønland
0134 OSLO

FORBUNDSLEDER

Vigdis Mathisen

DIREKTØR

Runar Wilhelm Henriksen

Tilbake til kontoret
Redaktør

Tilbake til kontoret

D e fleste av bedriftene i finansnæringen har så smått begynt å ta imot de ansatte på kontorene, men gjenåpningen har ikke gått helt som ønsket. Økt smittepress og utfordringer i kollektivtrafikken har ført til at det ikke har kommet så mange tilbake som planlagt. Men de som har kommet tilbake, er blitt ønsket varmt velkomne.

Selv har jeg fristet tilværelsen fra mitt nye hjemmekontor på Nakkerud på Ringerike. Før pandemien brøt løs, fikk jeg laget et helt nytt kontor med alt av nødvendig utstyr hjemme. Timingen kunne ikke vært bedre, men lite visste jeg da at dette skulle bli min faste arbeidsplass i halvannet år. Selv om jeg har jobbet to dager hjemme i uken i mange år, ble det noe helt annet å jobbe hjemme hver dag. Det var spesielt tøft til å begynne med. Følelsen av å være helt alene forsterket seg etter hvert som de fysiske møtene med kollegene og kilder til artikler i Finansfokus ikke lenger kunne gjennomføres på grunn av pandemien.

Men etter hvert gikk det seg til. Jeg klarte å organisere produksjonen på en ny måte, og digitale møter erstattet fysiske. Takket være gode kolleger og gode bidragsytere klarte vi å produsere Finansfokus som normalt. Vi fikk også utarbeidet fire store undersøkelser om hvordan pandemien påvirket forbundets medlemmer. Det har gitt oss verdifull kunnskap i en krevende tid.

Nå er jeg, i likhet med en del andre, tilbake på kontoret et par dager i uken til å begynne med. Det er virkelig godt å møtes fysisk igjen, ta en kaffe med kollegene i kjøkkenkroken, stikke innom noen for å slå av en prat eller diskutere gode ideer.

Men hjemmekontoret har kommet for å bli. Både arbeidsgivere og arbeidstakere har høstet verdifulle erfaringer som blir gode å ta med videre, pandemi eller ikke.

Den nye hverdagen er hybrid.


SVEIN ÅGE ERIKSEN
Ansvarlig redaktør
Sae@finansforbundet.no
www.finansfokus.no
Facebook: Finansfokus
Mobil: 900 79 547


Kronikk
Du kan påvirke
den teknologiske
fremtiden

D a jeg fikk forespørsel om det ærefulle oppdraget å skrive leserinnlegg til Finansfokus, bestemte jeg meg for ikke å skrive om korona, heller ikke om hjemmekontor, fordi det er jeg lei av! Likevel har det vært realiteten for de aller fleste av oss det siste halvannet året.

Men nå er det lys i tunellen. Gjenåpningen av samfunnet er så smått i gang. De fleste av oss lengter etter å komme tilbake til det vanlige kontoret og ikke minst treffe alle gode kolleger fysisk igjen. Det gir noen spennende muligheter jeg synes du som leser skal benytte deg av.

Mest sannsynlig er du organisert i Finansforbundet. Vi har gode medlemstilbud og kanskje landets mest kompetente tillitsvalgte. Du er heldig som jobber på en arbeidsplass som ønsker å ivareta sine ansatte gjennom et trygt og godt avtaleverk. Kanskje det ikke alltid føles sånn, men fordi du er organisert har du langt større muligheter til å påvirke nettopp utviklingen på din egen arbeidsplass. Det bør du absolutt benytte deg av.

Det skjer store endringer både i samfunnet og i arbeidslivet, ofte drevet av den teknologiske utviklingen. Vi har alle sett overskrifter som «Robotene overtar arbeidsplasser», «Hvem har tilgang til dine data om deg?» Virker dette litt skremmende? Slik trenger det ikke å være.

Sammen med arbeidsgiver og myndighetene kan vi være med å legge til rette for den fremtiden vi selv ønsker. Jeg mener ny teknologi gir utrolige muligheter. Derfor må vi være nysgjerrige, lære, og være med der det skjer. Vi må være aktive og fremoverlente for å kunne forme en fremtid som er trygg og god for alle, og som ikke er ekskluderende.

Før sommeren leste jeg et innlegg i sosiale medier fra en ung mann med cerebral parese. Han er avhengig av å få hjelp til det meste i hverdagen. Som de fleste andre, har han mange interesser: Fotball, reiser, dra på fisketur og så videre. I tillegg er han veldig glad i smarte løsninger som kan hjelpe ham i hverdagen, for eksempel å bestille varer på nett og å få digitalt koronasertifikat. Det er bare et lite men: Han får ikke lov av myndighetene til å ha BankID. Da får han heller ikke Vipps og han skulle egentlig ikke hatt eget bankkort, siden han ikke kan håndtere en kodebrikke.

Dette er et alvorlig eksempel på hvordan teknologi kan ekskludere, men den positive nyheten er at dette kan vi gjøre noe med. Digitalisering handler like mye om inkludering og likestilling som alt annet i samfunnet vårt. Vi som er ansatte og tillitsvalgte i finansnæringen er tett knyttet mot både BankID og Vipps. Selv om myndighetene regulerer rammebetingelsene, kan vi som ansatte og tillitsvalgte, gjøre det vi kan for å påvirke, slik at ingen blir ekskludert fra viktige tjenester i samfunnet vårt.

For å lykkes med å påvirke utviklingen slik vi ønsker, trenger vi først og fremst kompetanse og kunnskap. Som medlem i Finansforbundet har du alle muligheter. Landsmøtet i 2019 vedtok å sette av 18 millioner kroner til kompetanseutvikling for medlemmer og tillitsvalgte de neste tre årene.

Selv grep jeg muligheten for snart ett år siden. Da søkte jeg og fikk plass på forbundets Topptillitsvalgtkurs som gir 15 studiepoeng. Det er en unik mulighet. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med kurset. Det jeg lærer der, skal jeg ta med meg tilbake til jobben, dele med kolleger og tillitsvalgte. På den måten kan vi sammen forme en trygg og inkluderende utvikling i finansnæringen.

Nå skal vi løfte blikket, se fremover og påvirke. Jeg håper du er med meg. For når vi er mange som står sammen, blir påvirkningskraften og mulighetene enda større.


Karolina Lindqvist
Tillitsvalgt i SpareBank 1 og forbundsstyremedlem

Forbundsleder

Er vi for naive?

K ampen om kundenes gunst hardner til på finanssiden. De store tech-gigantene finner stadig nye områder de ønsker å markere seg på, og konkurransen tilspisser seg. Sist ut er Facebook som vil lansere egen «lommebok» med kryptovaluta i løpet av høsten.

Det er ikke tradisjonelle bankprodukter de store er ute etter. Det krever for mye innsats når det gjelder reguleringer og strenge kvalitetskontroller. Nei, det er betalingsstrømmene som er interessante. Hva har du og jeg brukt penger på i det siste? Dette gir mye data som gir god innsikt i hva vi handler, når vi handler, hvor vi handler og hvordan vi handler. Data som kan brukes av eierne eller selges til tredje parts leverandører, som igjen kan skreddersy tilbud til oss som forbrukere.

Hvordan møter så norsk finansnæring disse utfordrerne? Holder det med god kundelojalitet og gode samarbeidsløsninger i bransjen, eller vil kundenes interesse for ny teknologi og nye tjenester gi oss helt andre utfordringer?

Allerede nå går store deler av betalingsstrømmene utenom bankene. Kortselskaper, Klarna og Vipps er alle store på betalingsløsninger og dermed store dataeiere. Men Apple, Google, Amazon og Facebook har enda mer data om hver av oss. Data som de samler inn via alle våre aktiviteter på sosiale medier, bruk av mobiltelefoner, handling i nettbutikker og så videre.

Spørsmålet blir da: Vil norsk finansnæring ha noe å svare med, hvis tech-gigantene lager løsninger som blir adoptert i markedet på en bedre måte enn i dag? Vil vår tro på at de løsningene norske finansinstitusjoner har utviklet over mange år, også holde i nær fremtid?

Det skjer mye i tech-markedet nå. Vi er spente, men slik Finansforbundet ser det, er det viktig å følge med på hva som skjer. Både for bedriftene og oss ansatte.


VIGDIS MATHISEN
Forbundsleder
Mobile: 952 36 141
vigdis.mathisen@finansforbun
det.no


Finansfokus er medlem av Fagpressen og opplagskontrolleres årlig. Finansfokus redigeres etter Redaktørplakaten og pressens etiske rammeverk av en selvstendig og uavhengig redaktør, og i tråd med Finansfor bundets grunnsyn og formål. Artikler og synspunkter i Finansfokus uttrykker derfor ikke nødvendigvis Finansforbundets syn i enkelte spørsmål. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

FÅR 4,5 MILLIONER TIL NYTT STUDIETILBUD
Nyheter
Siden sist
FÅR 4,5 MILLIONER TIL NYTT STUDIETILBUD

NTNU får 4,5 millioner for å lage et helt nytt og ultrafleksibelt, digitalt studietilbud til ansatte i finansnæringen til høsten.

Finansforbundet, Finans Norge og SpareBank 1 Østlandet har gått sammen med NTNU i et unikt prosjekt for å heve den digitale kompetanse for ansatte i finansnæringen. Studiet Digital transformasjon i finanssektoren skal gi 10 ultrafleksible og heldigitale kurs. I første omgang blir dette en pilot for 175 studenter på bachelor- og masternivå. Hvert kurs gir 1,5 studiepoeng og blir tilgjengelig i form av to nye emner på masternivå, men deltakerne kan også ta eksamen på bachelor-nivå. Kunnskapsdepartementet har gjennom Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetssikring i høyere utdanning (Diku), støttet prosjektet med 4,5 millioner. De første studentene vil kunne starte allerede i høst. (21. juni)



Ingen sies opp i SpareBank 1 Sørøst

De tillitsvalgte i nyfusjonerte SpareBank 1 Sørøst-Norge mener det er bedre å lokke enn å presse de ansatte når innsparinger på mellom 32,5 og 60 millioner kroner skal realiseres.

Bankledelsen med nyansatt administrerende direktør Per Halvorsen i spissen, har vært tydelig på at fusjonen skal gi innsparinger, men at jobbkutt skal komme frivillig. De ansatte sier nei til oppsigelser, men ja til gode sluttpakker. ( 2. Juni)


Vil ha gode robotkolleger

Roboter oppfattes gjerne som trusler mot arbeidsplasser. Spørsmålet er om de stadig mer avanserte hjelperne kan bli gode kolleger. Hvordan bidrar automatiseringen til at mennesker kan få mer spennende arbeidsoppgaver?

Tillitsvalgte i SpareBank 1 Gruppen har nylig diskutert robotisering. På en samling fikk de også fersk informasjon om utviklingen av industriell designer Elise Christin Lind Hjemly. Våren 2021 skrev hun masteroppgave om temaet ved NTNU. (8. september)


NYHETER FRA WWW.FINANSFOKUS.NO
Bankfusjon Nordmøre

3. mai ble Surnadal Sparebank og SpareBank 1 Nordvest slått sammen. Den nye banken får navnet SpareBank 1 Nordmøre. Bankene har en 185 år lang historie.

Arne Berset og Øystein Aandahl var tillitsvalgte i Surnadal Sparebank og SpareBank 1 Nordvest i forbindelse med fusjonen til Spare- Bank 1 Nordmøre. De sier de ansatte stiller seg bak sammenslåingen.

Øystein Aandahl (bildet) fortsetter som hovedtillitsvalgt i den nye banken. Han forteller at han var sterkt involvert i prosessen både som hovedtillitsvalgt og som ansattrepresentant i styret. Han beskriver prosessen som givende, men sier også at det har vært noen utfordringer i samarbeidet med ledelsen. (7. juni)

Adv Procon
ads2
Big Tech : INNTAR NORGE
Nyheter
Big Tech
heading img
INNTAR NORGE

Google, Apple, Facebook og Amazon utvider utvalget av finansielle tjenester til sine milliarder av brukere. Det ultimate skrekkscenarioet er at bankene mister kundekontakt og blir underleverandører til teknologigigantenes plattformer.

Tekst: Bjørn Willum Illustrasjoner: Miss Boo.no
bannerimg

F ørst betalingstjenester. Så kreditt. Nå kontoer. Og kanskje snart investeringsprodukter. De amerikanske teknologigigantene Google, Apple, Facebook og Amazon er på vei rett inn i bankenes jaktområder i sitt tilsynelatende umettelige jag på å utvide virksomheten. Ifølge eksperter ikke bare for å tjene penger på disse nye forretningsområdene, men like mye for å høste enda mer informasjon om forbrukere, konkurrenter og forretningspartnere. Derfor har alle medlemmer av den såkalte GAFAfirkløveren startet med mer eller mindre eksotiske betalingstjenester, som de er i ferd med å teste i utvalgte deler av verden fra India i øst og Brasil i sør til det innenlandske markedet i USA. Før de selvfølgelig skal spres til resten av planeten.

MEST POPULÆRE MOBILBETALINGSLØSNING

Bare teknologigigantene selv vet hvor mye penger som allerede strømmer gjennom betalingsløsningene deres eller hvor mye fortjeneste de genererer. Men en av de mest lukrative er Apple Pay, som på få år har blitt den mest populære betalingsløsningen for mobiltelefoner i USA og Europa. Ifølge det private equity-fondet Loup Ventures, brukes tjenesten av en halv milliard mennesker globalt. Og det er rom for voksesmerter, for det er omtrent dobbelt så mange iPhone-eiere.

Konsulentfirmaet Bernstein spår at én av ti kredittkorttransaksjoner i 2025 vil bli gjort gjennom Apple Pay, en vurdering gjort før koronapandemien turbolandet kontaktløs betaling.

Og hver gang det lyder “pling” fra en iPhone på bakeriet eller på supermarkedet, høres det i boksen hos Apple, som sikrer seg en del av transaksjonsgebyret.

Med andre ord har Apple Pay blitt en pengemaskin som analytikere mener kan overgå inntjeningen fra provisjonene teknologigiganten får fra appsalg i App Store.

TJENER PÅ TRANSAKSJONSGEBYRER

Konkurransen er rett i hælene. Først av alt, Google Pay, et lignende konsept som har over 150 millioner månedlige brukere. Tjenesten er kun rullet ut i 40 land og har ennå ikke fått vind i seilene i Europa.

Facebook utvikler flere betalingstjenester, inkludert kryptovalutaen Diem. På slutten av 2019 kom Facebook Pay, som til slutt vil gjøre det mulig å sende penger på tvers av Facebookgruppens tjenester: Facebook, Messenger, WhatsApp og Instagram. Og for betaling på Facebook Marketplace. Starten var imidlertid ikke helt lett. Da Facebook lanserte WhatsApp Pay i Brasil i juni 2020, som det første landet i verden, ble den suspendert av landets sentralbank på grunn av mangel på lisenser.

Det store gjennombruddet kom i november 2020, da Facebook fikk tillatelse fra myndigheter i India til å lansere WhatsApp Pay til landets 400 millioner brukere av chat-tjenesten. Selv om det er gratis å sende penger mellom private indere, må bedrifter som mottar betaling gjennom Whats- App Pay betale et transaksjonsgebyr på fire prosent. I mai i år ble WhatsApp Pay tilgjengelig igjen i Brasil etter at teknologigiganten inngikk avtaler med Visa og Mastercard om å bruke banklisensene deres. I utgangspunktet kan tjenesten imidlertid bare brukes til å overføre penger mellom brukere, men ikke til å betale i butikkene. Mexico og Indonesia forventes å være neste i rekken.

GIR KREDITT OG ÅPNER BANKKONTOER

Men teknologigigantene satser også på kreditt. Både Amazon og Apple utsteder klassiske debetkort som genererer transaksjonsgebyrer, og kredittkort som gir renteinntekter. I tillegg distribuerer Amazon lån for små og mellomstore bedrifter som selger varene sine direkte på Amazons plattform.

Google, som Facebook, har ennå ikke presentert sitt eget debetkort, men ifølge online mediet TechCrunch, pågår det arbeid med saken. På den annen side vil søkemotoren sannsynligvis være den første i firkløveren som tilbyr faktiske bankkontoer.

Dette vil bli gjort ved hjelp av Google Plex, som forventes å lanseres i 2021 – i utgangspunktet i USA. Selv om kunder i praksis må opprette og administrere Google-bankkontoen sin gjen nom betalingsappen Google Pay, åpnes kontoen formelt i en av de elleve partnerbankene, som vil være ansvarlig for kundeverifisering og risikostyring, og vil derfor ha juridisk ansvar.

Google får dermed megleravgifter fordi gruppen ikke har banklisens. Selskapet har heller ingen planer om å søke lisens. «Google har ingen interesse av å bli en bank», sa Felix Lin, Googles såkalte visepresident for betalingsøkosystemer, i et intervju med nisjemediene Financial Brand.

Teknologigigantene Google, Apple, Facebook og Amazon er på vei rett inn i bankenes jaktområder i sitt tilsynelatende umettelige jag etter å utvide virksomheten.

bannerimg
SVARER MED KOMPETANSE:– Vi må utvikle de ansatte, slik at bransjen står godt rustet til å møte utfordringene som kommer, sier Arne Fredrik Håstein ,nestleder i Finansforbundet.
FRYKTER Å BLI UNDERLEVERANDØR

I Finans Danmark frykter ikke administrerende direktør Ulrik Nødgaard at de amerikanske teknologigigantene blir faktiske banker med egen banklisens.

– Nei, det ser jeg ikke for meg. Det vil være et stort kultursjokk for disse selskapene å komme inn i en verden av detaljhandelsoppsyn og alle reglene vi har. Så jeg tror de vil gjøre mye for å unngå det, sier lederen for den danske bankorganisasjonen.

Likevel er det bekymring i den europeiske bankforeningen EBF, der kolleger har bedt danskene om å se på mottiltak mot teknologigigantene.

– Det ultimate skrekkscenarioet er et scenario der disse plattformene blir mellomledd for finansielle tjenester, der bankene blir en finansiell underleverandører til plattformene, som selv har kundekontakt. Det er ikke vår forventning at det er der vi ender opp, men det er bekymringsfullt.

– Frykter du teknologigigantene mer enn neobanker som Lunar, N26 og Revolut?

– Jeg er ganske sikker på at det er et marked for det man kaller neobanker, men det er vanskelig å se at hele sektoren blir rystet i grunnmuren av det. Neobankene utfordrer de etablerte aktørene, men vi ser dem ikke som mulige gamechangers. Men med musklene som Big Tech har, kan du ikke være helt sikker på at de ikke kommer til å endre bransjen. Det vil være hovmod, sier Ulrik Nødgaard.

REDD BANKSJEF

Musklene som Finans Danmarks direktør viser til, består først og fremst av ekstremt dype lommer og tilgang til milliarder av brukere. På listen over verdens ti mest verdifulle børsnoterte selskaper i dag, er det bare to som ikke kan beskrives som teknologigiganter. I skrivende stund finner du bare én bank på plass nummer 14, nemlig amerikanske JPMorgan Chase. Og bare 13 steder lenger ned på listen kommer betalingstjenesten PayPal, som i likhet med en rekke andre fintech-selskaper har sett markedsverdien skyte i været siden koronapandemien begynte.

«Vi må absolutt være veldig redde for det», sa JPMorgans administrerende direktør Jamie Dimon i januar. Spesielt i markedet for betalingstjenester, la Jamie Dimon til, “det kommer til å bli veldig stiv konkurranse de neste ti årene. Men jeg forventer å vinne, måtte Gud hjelpe meg.”

ALIPAY – ROLLEMODELL OG SKREMSELEKSEMPEL

– Det pågår en veldig stor bevegelse som omstrukturerer det finansielle systemet. Om 10–20 år vil alt være forandret, spår Julien Maldonato, partner i Deloitte som spesialiserer seg på finansnæringen i konsulentselskapets franske avdeling, og som har gitt råd til store deler av den franske banksektoren. Maldonato er ikke i tvil om at bankene kommer til å få det tøft. De amerikanske teknologigigantene kopierer Kinas svar til Amazon, Alibaba. Kina ligger godt foran USA når det gjelder mobilbetalinger. Alibabas mobilbetalingsløsning, Alipay, brukes av over én milliard kineere.

– I begynnelsen koblet du ganske enkelt bankkortet ditt fra din tradisjonelle kinesiske bank til Alipay. Men for å gjøre ting raskere for brukerne, tilbød de seg å åpne lønnskontoer, og etterpå tilbød de sparekontoer, sier Julien Maldonato.

Snart ble veien banet for verdens største finansielle supermarked på nettet med investeringsfond, livsforsikring, boliglån og forbrukslån. Alle selges i Alipays superapp. Poliser, lån og kredittrisiko satt banker og forsikringsselskaper igjen med, som underleverandører av tjenestene.

Dette ble imidlertid for mye av det gode for de kinesiske herskerne. Oppmuntret av landets tradisjonelle finansindustri, som fryktet å bli utkonkurrert, og FSA som fryktet finansiell ustabilitet utløst av aggressiv kredittvekst fra Alipay, trakk myndighetene hardt i nødbremsene.

Børsnoteringen av Alibabas søsterselskap Ant ble stoppet i siste øyeblikk, og Ant ble tvunget til å forvandle seg til et tradisjonelt finansielt holdingselskap som selv har kredittrisikoen for hoveddelen av lånene.

I USA har imidlertid lovgivere og tilsynsmyndighetene så langt vist langt mer motvilje mot å iverksette tiltak mot teknologigigantenes ekspansjonsplaner. Bankkonsulenten Maldonato spår derfor at Amazon spesielt, som Google, vil følge i Ents fotspor og tilby bankkontoer i samarbeid med partnerbanker. “De vil bli innskuddskontoen din, så lønnen går direkte inn på Amazonkontoen din. Når du har en lønnskonto, vil det være en positiv saldo som kan lagres. Og når du ser at det er penger som sover, blir det lett å tilby å investere », sier resonnementet.

Det ultimate skrekkscenarioet er at disse plattformene blir mellomledd for finansielle tjenester, der bankene blir en finansiell under-leverandører til plattformene, som selv har kundekontakt.
bannerimg
LITT BEKYMRET: Idar Kreutzer er bekymret for at tech-gigantene kan komme til å operere utenfor de samme reguleringene som den etablerte finansbransjen.
KONFRONTASJON ELLER SAMARBEID?

Ifølge Julien Maldonato og hans like, ser vi bare begynnelsen på teknologigigantenes forsøk på å gjøre banker til underleverandører i deres globale strategi for finansiell utvikling. Spørsmålet er da om det vil være å slippe ulven inn i saueflokken for danske banker å samarbeide med for eksempel Google Plex, hvis det kommer til Europa?

– Jeg tror ikke du kan konkludere med det. Det er en kommersiell beslutning som alle banker må ta. Utviklingen med fintech har ført oss til et godt sted, hvor du får det beste fra alle verdener, sier Ulrik Nødgaard.

– Men er teknologigigantene bankenes konkurrenter eller potensielle partnere?

– For seks–syv år siden var det en utbredt oppfatning at fintech var det store nye dyret som kunne komme inn og utkonkurrere de tunge gamle bankene. Det som har skjedd, er at vi i stor grad har havnet i et samarbeidsforhold, der mange av fintechene leverer løsninger til bankene, som de kan bruke med sin tilgang til kunder og deres kapital, svarer Ulrik Nødgaard, men erkjenner i samme åndedrag at teknologigigantene har «muskler av en helt annen dimensjon».

SER AMAZON SOM EN TRUSSEL

I det danske Finansforbundet ser nestformann Michael Budolfsen særlig Amazon som en stor trussel, ikke bare for bankene, men også for samfunnet i større grad.

I motsetning til bankene nekter e-handelsgiganten, som nylig etablerte seg i Sverige, som første stopp i Norden, i stor grad å betale skatt og mistenkes for å spionere på fagforeningsarbeidere. I tillegg er netthandelsgiganten beryktet for å drive med underskudd for å oppnå dominans i et marked. Et gap som deretter lukkes med overskuddet fra skyløsninger solgt til selskaper, inkludert bankene.

– De tjener mye penger på skyløsninger. Det betyr også at når de går inn i betalingssystemer, spiller det ingen rolle om de tjener penger på det, hvis de kan tilby selgeren og kjøpe en fleksibel betalingsløsning. Det de tjener penger på, er å få flere kjøpere og selgere til sin sin plattform. På denne måten er de en trussel mot både finansselskaper og betalingsselskaper, men også for IT-selskaper og handelsselskaper, sier Michael Budolfsen, som også er styreleder i Nordic Financial Unions og UNI Europa Finance.

FORVENTER DOMINANS

I Finans Danmark slår man kaldt vann i årene.

– Det er relevant å se på hva som har skjedd i USA, og hva som kan komme over Atlanterhavet. Men selv om du ser på kreditt, er det bare Amazon som gjør det i særlig større grad. Og hvis du legger sammen fintech og Big Tech, står de i dag for én prosent av kredittformidlingen til privatpersoner i USA. Så det er veldig beskjedent.

Julien Maldonato er betydelig mer pessimistisk på vegne av bankene.

– Du trodde ikke Google ville være dominerende. Google ble dominerende. Det var ikke antatt at Facebook ville være dominerende. Facebook ble dominerende. Hver gang har man ikke trodd at dominans var mulig, men fasit viser at det har skjedd hver gang, sier Deloitte-partneren.

Han bemerker at teknologigigantene har et utmerket utgangspunkt for sitt neste felttog fordi de har kommet enda mer inn i livene våre med virtuelle assistenter som Google Home eller Apple CarPlay.

– Europeerne er fanget på sine plattformer. De er avhengige av plattformene. Det virker som science fiction å tro at de ikke også tar finansverdenen, i det minste som mellommenn. De kommer til å bli meglere for finansielle tjenester. Det virker for meg som hundre prosent sikkert.

Det de tjener penger på, er å få flere kjøpere og selgere til sin sin plattform. På denne måten er de en trussel mot både finansselskaper og betalingsselskaper, men også for IT-selskaper og handelsselskaper.

DE FIRE AKTØRENE
Nyheter
Big Tech

DE FIRE
AKTØRENE


Google Plex

Google tilbyr snart sine amerikanske brukere å opprette lønns- og sparekontoer under merkevaren Plex. Kontoen åpnes mobilt i betalingsappen Google Pay, og det er også via Google Pay at du vil kunne sjekke saldo, overføre penger, bestille kredittkort og så videre på daglig basis. Likevel er Google bare en mellommann, fordi brukeren må velge hvilken av de elleve samarbeidende bankene han vil være kunde av. Dermed er det banken som kommuniserer med kunden, har risikoen og er ansvarlig for å overholde loven. Kontoen vil i utgangspunktet være gratis, men individuelle banker vil til en viss grad kunne skreddersy sine tilbud til kundene.


Apple Betal

Apple Pay har blitt den mest populære mobilbetalingstjenesten i USA og Europa, noe som gir Apple en raskt voksende inntektskilde fra debetkort. For banker som ønsker å la kundene sine betale kontaktløst med iPhone eller Apple Watch, må de betale opptil 0,15 prosent av transaksjonsgebyret til teknologigiganten. Pluss en kvartalsavgift. Nøyaktig hvor mye, er gjenstand for hemmelige forhandlinger mellom Apple og individuelle banker. Apple blokkerer konkurrerende tjenester fra å få tilgang til den såkalte NFC-brikken (Near Field Communication), slik at bare Apple Pay kan betale kontaktløst med brikken på betalingsterminaler.


Amazon Utlån

Siden 2011 har Amazon tilbudt kortsiktige lån til utvalgte små og mellomstore bedrifter som selger varene sine på Amazons plattform. Kredittvurderingen er utelukkende basert på data som salgshistorikk og kundetilfredshet. Dessuten, siden mange av Amazons partnere har varene sine lagret i Amazons varehus, kan de sette lageret som sikkerhet. Bedrifter kan bare søke om lån hvis de inviteres til det. Amazon låner fra egen lomme, men også i samarbeid med banker. Senest har Amazon Lending kunngjort et samarbeid med Goldman Sachs’ neobank Marcus på sin amerikanske plattform og med ING på sin tyske plattform.





WhatsApp-banktjenester

En rekke banker i India har signert en avtale med WhatsApp som lar kundene få tilgang til kontoen sin gjennom meldingstjenesten som eies av Facebook. ICICI Bank-kunder kan sjekke saldo, lagre, blokkere debetkort og betale regninger ved å skrive med bankens chatbot i WhatsApp. Hos AU Small Finance Bank kan du også åpne en bankkonto via WhatsApp. Dette gjøres gjennom en elektronisk KYC-verifiseringsprosess (Kjenn kunden din), der banken sjekker inn et offentlig register ved hjelp av en automatisert prosess som mobilnummeret kunden bruker til å logge på WhatsApp, samsvarer med identiteten til personen i hvis navn kontoen skal opprettes. I Brasil kan WhatsApp Pay foreløpig bare brukes til å sende penger mellom brukere, men ikke for kjøp av selgere. Fordi Facebook selv ikke har banklisens, kreves det at brukerne har Visa eller Mastercard, hvis nettverk brukes til å overføre pengene mellom brukernes bankkontoer.

Må følge med i timen
Nyheter
Big Tech

Må følge med i timen

Verken Finans Norge eller Finansforbundet ser på Big Tech som bransjens største utfordring.

Tekst: Sjur Anda

bannerimg
STOR KRAFT: Det er stor kraft i plattformselskapene. – Det må vi møte med å være innovative og lage gode løsninger for våre kunder, sier Tom Høiberg.

V i har ikke Big Tech øverst på agendaen, selv om vi ser at de store tech-selskapene er godt posisjonert også i Norge, med blant annet Apple Pay og Google Pay. Finansnæringen var raske til å samle seg rundt Vipps, som fikk tatt posisjonene som Apple Pay eller andre Big Techs kunne tatt. Det er vanskelig å se at det kommer rene betalingstjenester som er mye bedre og mer effektiv enn det bransjen kan tilby, men utfordringen vil være at disse har helt andre verdiforslag i tillegg. Derfor kan det være stille for stormen, men vi har lang tradisjon for å samarbeide her i Norge, særlig på infrastruktur som Betalingog ID-området, som er regnet blant de beste løsningene i verden, sier Tom Høiberg, fagdirektør for betaling og digitalisering i Finans Norge.

– Plattformselskapene bygger på logikken i den digitale økonomien. Den har tre kjennetegn: Den er distruptiv, den er global og den er skalerbar. Det distruptive bygger på en annen forretningslogikk enn tradisjonelle aktører. Vi har sett hva det kan bety innen film, tv og handel. Det globale innebærer at de ønsker å legge til rette for å gå på tvers av landegrenser. Å legge til 100 millioner brukere koster lite, og plattformen er ubegrenset skalerbar. Spørsmålet er hvordan den digitale forretningsmodellen fungerer i et velregulert finansmarked? Finansbransjen tar betalt for sine tjenester og produkter basert på en risikovurdering. Plattformselskapene tar betalt gjennom tilgang på informasjon. Prisingen følger en helt annen logikk. Finansnæringen er sterkt regulert, med strenge krav til håndtering av persondata og til åpenhet, og vi vokter våre kunders data som gull. Plattformselskapene ser på personinformasjon som en handelsvare, og de har lukkede systemer. Du kommer ikke inn på Apples plattform, de deler ikke med noen, sier Idar Kreutzer, admin i s t r e rende direktør i Finans Norge. Han peker på at de store gigantene ikke er særlig glade i reguleringer.

– Det er store forskjeller på hvordan finansvirksomhet er regulert i ulike deler av verden. Vi har både europeiske og nasjonale regelverk å forholde oss til. Plattformselskapene havner her i en skvis, der de lager tjenester for global implementering. Her i Europa og i Norden gjelder regelverket enten du er bank eller tech-selskap. Det er også store bøter for brudd på bestemmelsene. Plattformselskapene merker at EU tar reguleringer på alvor, og dette var en medvirkende årsak til at Diem (Facebooks digitale valuta red. anmrk.) trakk sin konsesjonssøknad, sier Kreutzer, og legger til: – Min største bekymring er hvis plattformselskapene får drive med et annet sett av regler enn finansnæringen.

EFFEKTIVE OG INNOVATIVE

Selv om markedet for finansielle tjenester er stramt regulert i Europa og i Norge, er det viktig å ta trusselen fra de store tech-selskapene på alvor.

– Apple og Google er i telefonene våre og er flinke til å lage gode løsninger. Kraften i dette er stor. For å møte dette må vi fortsette med innovasjon og utvikling og lage gode og effektive løsninger som kundene setter pris på. Du må også ha i tanke at en betaling med for eksempel Apple Pay er mange ganger så dyr for bedriftene som betalingsmottagere, enn å motta betaling via de norske konto-til-konto løsningene, sier Tom Høiberg.

– Tom og jeg er betalt for å vurdere risiko på alle bauger og kanter. Det er viktig å ikke bagatellisere kraften plattformselskapene representerer. Det er en reell risiko at de kinesiske og amerikanske selskapene får en så viktig makt i alle verdikjeder at de påvirker alle, også finans. Det er ingen grunn til å stå der stive av skrekk, som rådyr i billyset. Dette er ingen naturkraft, og det er mange faktorer vi kan spille på og arbeide med, sier Kreutzer, og drar parallellen til fintech.

– Vi var bekymret for at fintechselskapene skulle komme og distrupte verdikjedene. Nå ser vi et utstrakt samarbeid mellom de nye og de etablerte aktørene. Vi vil se flere og flere pragmatiske partnerskap fremover, som vil lede til innovasjon og nyskaping. Norske selskaper har vært flinke til å lage gode kundeløsninger i de eksisterende verdikjedene. Det er ikke så lett for Apple å overta en slik verdikjede.

– Dette er et godt eksempel på hvor viktige reguleringene faktisk er. Den største trusselen er imidlertid at stadig mer finansiell aktivitet går inn i et mer uregulert territorium. Du har ting som blokk-kjeder og Desentral Finans plattformer som opererer utenfor reguleringene. Det er viktig at også denne type virksomhet fanges opp av reguleringene, ellers risikerer man anarkilignende tilstander. Faren er at regulator blir løpende etter den teknologiske utviklingen. Dette må både politikere og regulatorer være klar over. Digitaliseringen av verdikjeder skjer temmelig hurtig og har i tillegg skutt fart under pandemien, avslutter Høiberg.

MÅ MØTE UTFORDRINGEN MED KOMPETANSE

Også Finansforbundet følger utviklingen tett.

– Big Tech kan være en trussel, men gir også mange muligheter. Endringer knyttet til nye aktører og teknologi samt nye regulatoriske krav, vil bidra til at behovet for kompetanseutvikling i finansnæringen vil øke. Samarbeid og innovasjon mellom aktørene her hjemme kan sørge for at vi utnytter de konkurransefortrinnene vi har. For å lykkes med dette, er vi helt avhengige av å utvikle «flokken vår», slik at vi har riktig kompetanse til både innovasjon og utvikling, sier Arne Fredrik Håstein, nestleder i Finansforbundet.

– Det er viktig å huske at de beste resultatene skapes i samspill mellom mennesker og teknologi. I dette samspillet har norsk finansnæring en konkurransefordel gjennom å være en bransje som lenge har satset på digitaliserte og papirløse betalinger, samt identifisering og arkivering. Innføringen av ny teknologi krever at partene i arbeidslivet går sammen om de gode i arbeidslivet går sammen om de goden. Her må partsamarbeidet stå sentralt. Det må være bedriftenes ansvar å sikre opplæring og kompetanse slik at ansatte kan utføre sine arbeidsoppgaver på en bærekraftig måte, konstaterer Håstein, som ikke vil undervurdere kreftene av big tech.

– Samtidig går ting gjerne litt langsommere enn man skulle tro. På begynnelsen av nittitallet var det mange som spådde kontorenes snarlige død. Det har ikke skjedd. Det handler om å tilpasse seg en ny virkelighet. Det har vi vist at vi vil og kan tidligere. Vipps er et eksempel på en fremoverlent finansnæring med ledelse og tillitsvalgte som turte endring. Vi må være med på utviklingen og ikke være redde for å påvirke og utvikle våre arbeidsplasser, sier Håstein, som synes det er svært viktig at fagforeningene og arbeidsgiverne jobber sammen om disse spørsmålene.

Forbundet har som mål og bidra til å øke kompetansen blant både medlemmer, tillitsvalgte og ansatte i sekretariatet, også innenfor området teknologi.

– Man kommer ingen vei med å stå med lua i hånden og se på at endringene kommer, man må være på ballen, sier Håstein, og understreker at teknologisk utvikling er et svært viktig tema for Finansforbundet.

– Vi gjør en del forskning på teknologifeltet, som skal sikre oss kunnskap og kompetanse, slik at vi kan utvikle vår politikk på dette området fremover, avslutter Håstein.





GLEDELIGGJENÅPNING
Nyheter
Gjenåpning

GLEDELIG GJENÅPNING

Bedriftene i finansnæringen er i ferd med å gjenåpne, men stigende smittetall har forsinket gjenåpningen flere steder blant annet i Oslo, Hamar og Trondheim. Nå åpner DNB.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Stig B. Fiksdal.

bannerimg
GOD START: Konserndirektør for CB Harald Serck-Hanssen tar imot en løpende kollega, som vel inne på kontoret, sa at dette var en veldig god start på dagen og uken.


I Trondheim har gjenåpningen latt vente på seg. – Vi håper å kunne ta fatt på den nye arbeidshverdagen ganske snart, men følger selvsagt nasjonale og lokale retningslinjer. Derfor må vi smøre oss med tålmodighet litt til, sier kommunikasjonssjef Eirin Sørensen Røkke, i SpareBank 1 SMN.

Også Oslo og Hamar har merket økt smittepress. – Sammen med stort trykk i kollektivtrafikken har det ført til at færre ansatte enn planlagt, er tilbake på kontorene i SpareBank 1 Østlandet, sier kommunikasjonsdirektør Siv Stenseth.

Nå har banken åpnet for at alle medarbeiderne kan kommer tilbake på jobb. Forutsetningen er at smittevern blir ivaretatt, og at det vises fleksibilitet ved kollektivreiser. Alle lokasjoner har åpent for kundemottak med mindre smittevernhensyn taler imot.

75 PROSENT I NORDEA

I Nordea har de startet med en gradvis gjenåpning av kontorene. Utover høsten kommer flere tilbake, og planen er at kontorene skal ha et belegg på 75 prosent. I dag har hovedkontoret i Oslo et belegg på 30–40 prosent, mens filialene har et belegg på 50–75 prosent.

– Hvordan blir fordelingen av de ansatte mellom hjemmekontor og bankkontor etter gjenåpningen?

– Det vil variere fra avdeling til avdeling. Vi ønsker våre ansatte velkommen tilbake på kontoret og oppfordrer til dette. Det er der det innovative og kreative skjer. Vi mener det er viktig å møtes fysisk, men fleksibilitet er også viktig i hverdagen. Derfor er det lagt opp til en hybridmodell, der vi kombinerer å jobbe fra kontoret og hjemmekontoret, forteller Hanne Hambo Eiken, leder for People i Nordea.

– I hvilken grad kan de ansatte selv bestemme hvor de vil jobbe fra?

– Vi tilstreber fleksibilitet for våre ansatte, men oppfordrer til å være mest mulig på kontoret så langt det er mulig. Ansatte kan gjøre avtaler med sin leder, men anbefalingen fra ledelsen er å jobbe inntil to dager hjemmefra, sier Eiken.

GRØNN LØPER I DNB

DNB startet med en forsiktig gjenåpning 6. september. Hele denne uken ble de ansatte i DNB ønsket velkommen på grønn løper og med tilbud om smoothie til alle. Ledere (konsern- og divisjonsdirektører) er hjertelig til stede og veldig glade for å kunne treffe sine medarbeidere igjen.

– Vi har tatt i bruk halvparten av kontorplassene. Det er god stemning i alle etasjer og fellesområder over endelig å kunne møte opp på kontoret igjen. Samtidig har vi mange kolleger som har holdt fortet på kontoret i hele denne perioden, og som har hatt roller og oppgaver som ikke kunne utføres hjemmefra. Dette er en hyllest også til dem, forteller Brita Alsos, divisjonsdirektør i People i DNB.


bannerimg
GODE KOLLEGER: Hege Kvamstad Dahle, Anita Søberg, Silje Arntsberg og Eivind Hustad Evjen, Danske Bank, Trondheim.

bannerimg
VELKOMMEN TILBAKE: Leder av CB SME (bedriftsmarkedet) Rasmus Figenschou ønsker Aswini Sreepathi velkommen tilbake til kontoret. (Foto: Stig B. Fiksdal)

bannerimg
FLEKSIBILITET VIKTIG: – Vi mener det er viktig å møtes fysisk, men fleksibilitet er også viktig i hverdagen, sier leder av People i Nordea, Hanne Hambo Eiken. (Pressefoto)
50/50 I DANSKE BANK

– Det er jo utrolig hyggelig å se våre kolleger tilbake på kontoret. Igjen er det liv og røre og aktiv stemning i våre lokaler – både i Trondheim og i Oslo. Vi må være så ærlige å si at vi har savnet det, sier pressesjef Øystein Schmidt i Danske Bank.

Høstens oppstart ble markert med kick-off med kaffe, kaker, ballonger og Smil-sjokolade.

– Siden vi i oppstartsfasen kjører 50/50-rullering på hvem som kan komme på kontoret og ikke, fikk vi faktisk gjennomført ikke bare én, men to slike tilstelninger. På den måten fikk begge «puljene» føle seg like hjertelig velkommen tilbake.

Han forteller videre at gjennom koronaen har de lært mye om økt fleksibilitet ved bruk av hjemmekontor. Mange medarbeidere har mer overskudd og føler de får gjort mer. Trolig vil Danske Bank ha en mer permanent ordning knyttet til hjemmearbeid fremover. Samtidig: Ekte jobbmagi kolleger mellom skjer som oftest når man møtes. Derfor mener Schmidt at det er gledelig å se at de ansatte smått om sen har mulighet til å se hverandre igjen på kontoret.

GJENSYNSGLEDE I VEST

I Sparebanken Vest i Bergen har de ikke markert noen egen gjenåpningsdag, men ønsket de ansatte velkommen tilbake på jobben etter ferien. Kommunikasjonsrådgiver Marthe S. Berg- Olsen forteller at gjensynsgleden var stor når kollegene igjen kunne møtes.

Også i Sandnes Sparebank er mange ansatte tilbake på kontorene. De ansatte har kommet tilbake puljevis, så den store gjenåpningsfesten blir senere i høst. Etter en lang periode med hjemmekontor var det hyggelig å kunne være sosiale i lunsjen igjen. Endelig kunne minigolf-banen på takterrassen tas i bruk! Det var mange glade for.


bannerimg
MINIGOLF I LUNSJEN: Fremst Tarjei Bore, Venstre bak: Daniel Friestad, Karina Waaland og Kenneth Våge fra Sandnes Sparebank. (Foto: Heidi Elin Nupen)

Mangelfullt datagrunnlag gjer klimakutt utfordrande
Nyheter
Klimakutt

– Mangelfullt datagrunnlag
gjer klimakutt utfordrande

Sjølv om berre éi norsk finansbedrift kuttar utslepp i tråd med Paris-avtalen, er innsatsviljen blant norske finansbedrifter stor, meiner direktør Magnus Young i PwC.

Tekst: Silje Pileberg


bannerimg
BETRE DATA: – Veldig mange selskap, både i finans og andre sektorar, treng betre data for å kunne vurdere kva grep dei skal gjere for å redusere klimaavtrykket sitt, seier Magnus Young. (Foto: Aksel Jermstad / PwC)

V i opplever at finansnæringa ønskjer å føre an i utviklinga med utsleppskutt. Engasjementet er stort, og mange spør oss om korleis dei skal gå fram, seier Magnus Young.

Han er direktør i firmaet PwC som gjev ein årleg klimaindeks for Noregs hundre største bedrifter. I siste klimaindeks er det berre éi norsk finansbedrift som får toppskår: Storebrand utmerka seg ved å haopen rapportering om klimagassutslepp minst tre år bakover i tid – klimarapportering av god kvalitet med spesifiserte utsleppskjelder – eit klimarekneskap som inkluderer vesentlege kjelder til indirekte utslepp – utsleppskutt i takt med forventningar frå Paris-avtalen siste tre år Young understrekar at enkelte selskap har betra rapporteringa, og at det då ikkje er lett å samanlikne oppdaterte tal med historiske tal.

– Det betyr at det kan vere fleire som kuttar utsleppa, enn vi fangar opp.

STORE BANKAR MIDT PÅ TREET

Selskap som DNB, SpareBank 1 SRBank og Sparebanken Vest hamna i midt-kategorien med god og årleg rapportering av klimagassutslepp, men likevel manglar: anten ved at dei ikkje har fullstendig rapportering av indirekte indirekte utslepp, eller ved at dei ikkje kan vise til utsleppkutt.

Samtidig tydar indeksen på at stadig fleire bedrifter har opne klimarekneskap.

– Men veldig mange selskap, både i finans og andre sektorar, treng betre data for å kunne vurdere kva grep dei skal gjere for å redusere klimaavtrykket sitt.

UTFORDRINGAR FOR BANKAR

99,97 prosent av utsleppa i finanssektoren er indirekte. Desse utsleppa skjer altså i selskap bedriftene investerer i eller låner ut pengar til.

– Investerer du i børsnoterte selskap, kan du vanlegvis kjøpe data om klimagassutslepp frå store datatenester som Bloomberg. Men er du ein vanleg norsk sparebank, er ein stor del av utlåna til privatkundar eller små bedrifter. Då er det langt vanskelegare å kartleggje utsleppa, seier Young.

Manglande oversikt over indirekte utslepp er ein viktig grunn til at norske bankar ikkje får toppskår i PwCs klimaindeks, ifølgje Young.

TAKTSKIFTE I DNB

Også DNB har ein veg å gå, ifølgje PwC. Banken rapporterer på indirekte utslepp i fondsporteføljen sin. Men fordi årsrapporten ikkje inneheld utsleppsdata frå utlånsporteføljen, meiner PwC at banken ikkje har gitt ei oversikt over alle vesentlege utsleppskjelder.

Gine Wang-Reese, direktør for samfunn og bærekraft, viser til at DNB dei siste fire åra har fått beste karakter av organisasjonen CDP, som vurderer globale selskap si klimarapportering.

Ho peikar også på at DNB oppdaterte berekraftstrategien sin i juni med ein nullutsleppsvisjon for 2050 og konkrete delmål for 2030.


bannerimg
JOBBAR BREITT: Storebrand jobbar for utsleppskutt både gjennom store, globale alliansar og gjennom direkte kontakt med selskap dei investerer i, ifølgje Karin Greve- Isdahl, konserndirektør for bærekraft, næringspolitikk og kommunikasjon. (Foto: Lise Eide Risanger, Storebrand)
VIL SPØRJE OM KLIMASTRATEGIEN

– Kundane vil merke eit taktskifte framover. Innan 2030 skal vi finansiere og leggje til rette for berekraftige aktivitetar til en verdi av 1 500 milliardar kroner, mellom anna gjennom berekraftige lån og obligasjonar. Vi vil også vidareutvikle berekraftige finansieringsprodukt.

Ifølgje Wang-Reese har DNB lenge hatt dialog med karbonintensive kundar om korleis ein i fellesskap skal nå Paris-avtalens målsetjingar, men klimakrava kjem til å bli enda strengare – særleg til denne typen kundar.

– Søkjer ei bedrift om lån, vil vi stille spørsmål, formulere forventningar og omsetje dette til krav for at kundane skal oppnå gode vilkår hos oss. Dialog vil vere hovudvegen, men i ytste konsekvens vil vi avslå lånesøknader frå bedrifter som ikkje tar klima på alvor.

– NÆRINGA SKAL BLI EIT OMSTILLINGSVERKTØY

Karin Greve-Isdahl, konserndirektør for bærekraft, næringspolitikk og kommunikasjon i Storebrand, deler Youngs inntrykk av at finansbransjen ønskjer å leie an i reduksjonen av klimagassutslepp.

– Bransjen vår blir hardt treft av klimaendringane. Vi må heile tida vurdere kundars risiko for å tape pengar ved å vere investert i selskap som ikkje omstiller seg. Vi opplever også stor velvilje blant selskapa vi investerer i. Dette er på agendaen til dei fleste store selskap no, både innan finans og andre bransjar, seier ho.

Nanna Ringstad, fagansvarleg for berekraft i Finansforbundet, påpeikar at EU er i ferd med å endre finansnæringa: Ho skal bli eit omstillingsverktøy for eit meir berekraftig næringsliv.

– Framover vil vi tydelegare sjå kor godt posisjonerte selskap er og kva omstillingar dei må gjennom. Vi vil få betre og meir samanliknbar informasjon om selskap og dermed ei betre oversikt over indirekte utslepp. Dette er etterspurt kunnskap frå både eigarar, investorar og kundar, seier Ringstad.

Ho påpeikar at det i dag truleg er enklare å stille krav til selskap ein investerer i enn til utlånskundar.

– Men dette er i ferd med å endre seg. Også på finansieringssida signaliserer fleire store finansaktørar at dei framover vil stille krav til bedriftskundane sitt berekraftsarbeid.


bannerimg
VARSLAR TAKTSKIFTE: DNB oppdaterte berekraftstrategien sin i juni med ein nullutsleppsvisjon for 2050 og konkrete delmål for 2030. Dette vil kundane merke, ifølgje direktør for samfunn og bærekraft Gine Wang-Riise i DNB. (Foto: Stig B. Fiksdal)

Bankmyggene svermer på mobilen
Nyheter
Konseptbanker

Bankmyggene svermer på mobilen

I løpet få år har en sverm av nye bankmygger landet på nordmenns mobilskjermer. Enkeltvis er neppe slike banker en trussel mot de store etablerte finanskonsernene, men samlet kan de mange bankmyggene bli en stor utfordring.

Tekst: Hasse Farstad, Magne S. Otterdal og Tellef Øgrim

bannerimg
SATSER PÅ DE SMÅ: Den nye bankmyggen Astat med hovedkontor i Drammen satser på småbedrifter som sitt kundesegment, opplyser Espen Myklebust. Han introduserte Revolut i det norske markedet. Her er hele Astat-teamet samlet. Bak fra venstre: Thomas Frium (CMO), Axel Hunter (CEO), Kristin Haugstad (Visual Director) Foran fv: Caroline Hunter (COO), Espen Myklebust (CCO), Kjartan Larsen (CSO), Kryz Ask (Junior Web Developer) (Foto: Kim Bye).


D e teknologibaserte oppstartbankene med fancy appnavn skjøt fart i EØS-området i kjølvannet av EUs nye betalingstjenestedirektiv PSD2 som trådte i kraft i 2018. Direktivet ble innført i Norge i september 2019.

Dette EU-direktivet regulerer betalingsformidlingen i EU og EØS. Det kan føre til store endringer når det gjelder betalingstjenester i Europa.

Teknologisk modenhet er en annen viktig grunn til at fenomenet har skutt fart i det norske markedet.

IKKE REDD FOR APPENE

Geir Kristiansen, kredittanalytiker i Nordic Credit Rating AS, mener at norske banker ligger langt fremme teknologisk.

– Norske banker er kanskje enda flinkere på mobilbank enn på nettbank. Situasjonen er en annen ute i Europa, hvor fintech-banker nok vil ha noen fortrinn fremfor eksisterende konkurrenter. Jeg tror ikke apper er en så stor trussel i Norge, sier Kristiansen.

Likevel gjør svenske nisjebanker det bra også her. Bluestep Bank, Collector, Resursbank, TS Bank og Nordax er noen eksempler. Noen av dem har foretatt oppkjøp av norske banker. I mars la svenske Nordax Bank AB for eksempel inn et oppkjøpsbud på Bank Norwegian.

I snitt går de svenske bankene omtrent like bra som sine norske konkurrenter. Norske banker vokser primært utenfor landet – i Sverige og Finland.

Den særnorske låneforskriften og det norske gjeldsregisteret, som utenlandske aktører opplever som begrensninger, holder utlendingene noe tilbake på det norske markedet.

Manglende muligheter for å operere i det norske boliglånsmarkedet oppleves neppe som noen stor utfordring for nisjebankene. Noen tilbyr forbrukslån, noen næringslivsfinansiering og noen refinansiering – eller kombinasjoner av disse.

Bluestep tilbyr refinansiering av boliglån.

– Vi har sett en type lån gjøre comeback fra 1980-tallet, nemlig 2. prioritets pantelån. Nordax og enkelte norske nisjebanker er nå aktive på dette feltet. Jeg tror at de svenske, særlig nisjebankene, gjør det like bra i sitt marked, som de norske bankene gjør her, sier Kristiansen.

LISENS TIL BANKMYGG

Én av aktørene som satser hardt i Norge, er danske Lunar Way. Gründer Ken Villum Klausen sier at de vil posisjonere seg «som en finansiell superapp». I første omgang tilbyr Lunar Way apper for bedre økonomistyring og forhåndsbetalte betalingskort.

Nylig fikk selskapet banklisens i hjemlandet Danmark, etter at selskapet sikret 260 millioner kroner i en emisjon og dermed imøtekom kapitalkravene, melder nettavisen Shifter.

hjemlandet Danmark, etter at selskapet sikret 260 millioner kroner i en emisjon og dermed imøtekom kapitalkravene, melder nettavisen Shifter.

– Klassiske banker har nærmest monopol i Norden. Noen utfordrere har kommet, men de er ikke tilpasset lokale forhold. Vi vil lage en ordentlig, moderne bank som tar hensyn til de lokale spissfindighetene, sier Ken Villum Klausen i Lunar Way til Shifter.

Lunar Way er på jakt etter samarbeid med etablerte aktører på det norske finansmarkedet. De tilbyr allerede forsikringer via Tryg og lån i samarbeid med Basisbank. Målet er at kundene dessuten skal kunne investere gjennom Saxo Bank.

Villum Klausen vil ikke kommentere spesifikke samarbeidsplaner, men forteller til Shifter at mottakelsen er delt.


Vi vil lage en ordentlig, moderne bank som tar hensyn til de lokale spissfindighetene.
Ken Villum Klausen i Lunar Way til Shifter

article 25
NAIVE KUNDER: NHH-professor Tor W. Andreassen mener mange av de nystartede bankappene applerer spesielt en kundegruppe som stoler på influensere og er blindt navie i sin tillit til informasjonskilder. (Foto: NHH).

Man stoler på influensere som ikke kan noe. Mange er blindt naive i sin tillit til informasjonskilder. Nye aktører kommer opp som elefanter, som ikke kan danse.
Tor W. Andreassen, professor NHH

IKKE TRUET AV BANKENES TEKNOLOGI

Våren 2021 lanserte ekteparet Caroline og Axel Hunter appen Astat sammen med fire andre gründere. Astat sikter seg inn mot små selskaper. Strategien er å skreddersy løsninger til bedriftskunder og tette et gap der som de store bankene ikke bryr seg om, ifølge Espen Myklebust.

– Vi har en helt egen modell som gjør at målgruppen får tjenestene de trenger på en lønnsom måte, både for Astat og sluttkunden. Vi anser ikke oss selv som en utfordrer til de større og mer etablerte banken, sier Espen Myklebust i Astat.

Myklebust ble med på Astat-oppstarten etter at han i 2018 ledet introduksjonen av den britiske bankmyggen Revolut i Norge.

– SMB-ene har, historisk sett, blitt viet lite oppmerksomhet i banksammenheng. Astat er der for å løse akkurat dette og skreddersyr tjenester for å tette gapet mellom de etablerte aktørene og det norske SMB-markedet. Vi har egenutviklede digitale løsninger som skal sørge for at bedriftene kan vie mer tid til det de gjør best.

– Hvem er deres største utfordrere?

– På privatmarkedsiden er, så vidt vi vet, Revolut den største i Norge. Bankappen Lunar er også hardt inne på markedsføringen i Norge, men er usikker på hvor stor effekt dette har hatt så langt.

I tillegg nevner han N26 og Pleo, som er aktive utenfor Norge, som mulige utfordrere på det norske markedet.

Parallelt med bankmyggenes iherdige summing, har en rekke etablerte banker lansert sine egne spissede konsept- tilbud de siste årene. Noen av de mest kjente nye merkevarene er nybygger. no, Bulder og Himla.

DINOSAURENE RØRER PÅ SEG

Professor Tor W. Andreassen ved NHH peker på at de gamle bankdinosaurene er ivrige etter å komme ut av den gamle, og stillestående bankrollen.

Ikke minst handler flere av disse etableringene om å skaffe seg segmenter i markedet som hovedbrandet, den etablerte banken, ikke er så godt posisjonert for.

– Derfor lager de en egen fabrikk som er spesialsydd for segmentet, sier Andreassen til Finansfokus.

– Men hva er grunnen til at de skiller ut disse nysatsingene som en egen merkevare og ikke bare lar det være et tilbud under det gamle banknavnet?

– En grunn kan være at de ikke vet om nysatsingen vil virke eller ikke. Da kan det være lurt å skille den ut slik at den etablerte merkevaren blir mindre skadelidende om nyskapningen mislykkes. Det reduserer eksponeringen og følger en innovasjonslogikk, sier Andreassen.

Dessuten peker han på at et nytt «underbrands» kan bidra til å signalisere at banken har en eksperimentell tilnærming.

I bunnen ligger en tendens til at bankene tenker mer i segmenter. Slik markedet utvikler seg, må man svare raskt på angrep og være tilpasningsdyktige i en helt annen grad enn før.

Dette står i kontrast til det Andreassen kaller «allbankenes æra» fra 1960 og oppover. Målet var å bli Goliat.

STOLER BLINDT PÅ INFLUENSERE

– Nå vokser det opp generasjoner som består av en helt annen type kunder, som ikke har den samme forkjærligheten for etablerte navn, sier NHH-professoren.

Han beskriver en situasjon der lojaliteten har sunket, uten at den egentlige interessen for økonomi er blitt større.

– Man stoler på influensere som ikke kan noe. Mange er blindt naive i sin tillit til informasjonskilder. Nye aktører kommer opp som elefanter, som ikke kan danse.

I forlengelsen av dette peker han på en annen viktig trend, som utgjøres av at internasjonale teknologikjemper som Apple, Amazon, Google og Facebook er på vei inn i finansmarkedet.

Tor W. Andreassen leder et forskningssenter på NHH som heter Digital innovation for growth, og som forsker på digital transformasjon og innovasjon for bærekraftig vekst, kalt DIG.


Bulder har skapt intern konkurranse

Bulder har skapt intern konkurranse

Sparebanken Vests egen bankmygg Bulder Bank har skapt konkurranse mellom finanshusets ulike teknologimiljøer.

Tekst: Hasse Farstad, Magne S. Otterdal og Tellef Øgrim

bannerimg
FONDSHANDEL I MOBILBANKEN: Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest sier de to første fasene av Bulder Bank vil bli fulgt opp av en tredje fase der tjenester fra resten av finanshuset, som eksempelvis fondshandel, blir introdusert i mobilbanken. (Foto: Eivind Senneset)


B akgrunnen for satsingen var tredelt. For det første så vi et potensial for å satse nasjonalt på en mobilløsning utviklet i Sparebanken Vest. For det andre så vi et potensial for verdiskaping med økt boliglånsvolum, og for det tredje var det synergieffekter mellom de to utviklingsmiljøene som kunne utfordre hverandre, og tilføre verdier på tvers, sier konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth.

Det Bulder Bank har fått mest oppmerksomhet for siden lanseringen høsten 2019, er løsningen der prisen på en kundes boliglån settes ned etter hvert som sikkerheten blir bedre. Søknadsprosessen er digitalisert, og kundene trenger ifølge Kjerpeseth, svært sjelden å laste inn dokumenter i tillegg til det banken henter fra offentlige registre.

– Det har gjort at vi kan betjene en stor kundebase med en liten stab, sier han.

Bulderappen inneholder også løsninger for definering av sparemål, kategorisering av typer pengebruk og bilder/ skanning av kvitteringer.

FONDSHANDEL PÅ VEI

Kjerpeseth varsler at flere tjenester fra moderbanken er på vei inn i Bulderappen.

– Bulder er bygget opp rundt en enkel tretrinnsplan. I første fase handlet alt om boliglånet, både konseptuelt og kostnadseffektiv behandling av søknader. I fase to har vi bygget opp en fullverdig og moderne dagligbank. I fase tre vil vi fase inn andre produkter fra finanshuset Sparebanken Vest. Først ut er fondshandel som blir lansert i løpet av året. I tillegg vil vi fortsette å utvikle smarte og moderne dagligbanktjenester som viser at bank kan gjøres på en annen måte enn de tradisjonelle bankene har kunnet vise til så langt, sier han.

Kjerpeseth mener at en heldigital bank spesialtilpasset mobilen, er en naturlig følge av utviklingen i bransjen

– Banknæringen har gått gjennom en rivende utvikling de siste 20 årene, og vi tenker at det er naturlig å ta utgangspunkt i de rammebetingelsene og den teknologien vi ser akkurat nå, for en nasjonal satsing i Sparebanken Vest. Sparebanken Vests digitale lederskap gjorde at vi hadde en plattform vi kunne utnytte, hevder han.

NYTT OG GAMMELT I SKJØNN FORENING?

I bunnen for satsingen ligger en erkjennelse om at norske bankkunder er ulike.

Det tilbudet en tradisjonell sparebank representerer, kombinert med digitale løsninger og lokal forankring, står seg ifølge Kjerpeseth fortsatt godt.

– Samtidig har satsingen med Bulder vist oss at norske bankkunder har ulike behov og ønsker, og at det er mulig å nå frem med flere ulike konsepter.

VOLATILT BANKMARKED

Av Sparebanken Vests halvårsresultat fremgår det at Bulder Bank så langt i år har 13 milliarder kroner i utlån. Målet for 2021 er å nå 20 milliarder.

Men flere advarer likevel mot forestillingen om at heldigitale app-banker per definisjon er lønnsomme. Informasjonsdirektør i Eika-alliansen, Sigurd Ulven, sa nylig til FinansWatch at Eika ikke har noen planer om å gå i klinsj med verken Himla eller Bulder.

– Det er ikke gitt at en slik bank er økonomisk bærekraftig, sa Ulven.

Den følgende setningen fra Ulven kan stå som en illustrasjon på hvor uforutsigbart finansmarkedet er, og hvor vanskelig det dermed også er for oss finansjournalister å lage artikler som slår fast at noe er enten slik eller sånn: “Men vi følger med og vurderer ting fortløpende.”


Tillit og empati
Min arbeidsplass
Eiendomsmegler

Tillit og empati

Som eiendomsmegler må du kunne skape tillit og trygghet. – Empati er en svært viktig egenskap for å lykkes, sier Kristine Langfjell.

Tekst: Sjur Anda Foto: Paul-Egil Henriksen

bannerimg
PRAKTISK ARBEID: – Selv om aktuarjobben kan oppleves som veldig teoretisk, handler det til syvende og sist om å gjøre modellene mulige å bruke i praksis, sier Sandra Heimsæter.

– Hva slags bil kjører du?

Kristine Langfjell ler.

– En Opel Astra 2008.

Pene sko, dress, et fast håndtrykk, selgertryne og biler med stjerner eller ringer i fronten, er gjerne det man assosierer med eiendomsmeglere. Ikke en 23 år gammel Opel.

– Er det fordommer rundt eiendomsmeglere?

– Ja, absolutt. Jeg tror folk flest har en forestilling om fin sleik, lakksko og bil. Mitt inntrykk er at vi er vanlige folk, men kanskje av den mer ekstroverte typen. Jeg jobber i en liten by, der jeg møter vanlige folk. De setter pris på at vi er jordnære og litt nedpå, både hvordan vi fremstår utad og hvordan vi møter dem. Det er viktig at kundene føler vi er vanlige folk som de kan relatere seg til.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?

– Den er svært variert og uforutsigbar. Ingen dager er like. Det er alt fra befaringer for å skrive vurderinger, innhenting av dokumentasjon, kontraktsmøter og markedsføring. Det er mye kundekontakt, og du må være glad i folk. Jeg liker best å være ute og treffe folk og knytte relasjoner. I tillegg er jeg litt nerdete og er glad i å dykke ned i materialet. Jeg leker rett og slett litt detektiv på hvert eneste oppdrag for å finne ut hva som er unikt med eiendommen som skal selges. Det å kunne komme med noen historier om objektet er givende, og folk er interessert i å vite det lille ekstra.

Hun setter også pris på noen rolige kontordager innimellom.

– Da er det greit med litt papirarbeid. Det vanskeligste er kanskje å planlegge dagene. Vi må være lette på foten og snu oss fort rundt. Ringer det noen og har behov for befaring i dag, må vi være på tilbudssiden.

– Hvorfor ble du eiendomsmegler?

– Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle utdanne meg til etter videregående og tok et friår. Da en venninne begynte på meglerstudiet, begynte jeg å fundere på det. Jeg har også en tante som jobber som megler, så jeg intervjuet henne om hverdagen og hva man kunne forvente seg. Studiet virket greit og ville gi meg en bakgrunn som også kunne være relevant i andre jobber.

De fleste meglere jobber på provisjon. Langfjell setter pris på å jobbe i et selskap der de har fastlønn.

– Vi har en fastlønn vi kan leve godt av. Som de fleste meglere jobber vi mye, men får overtidsbetalt for arbeid utover vanlig arbeidsdag. Det gir trygghet for de ansatte og gjør oss uavhengige. Vi har ingen egeninteresser i salgsoppdragene. Samtidig bygger det en samarbeidskultur der vi hjelper hverandre. Det er ordnede forhold som gjør det mulig å kombinere jobb med det å være foreldre.

– Hva tenker du er en meglers viktigste egenskaper?

– Det viktigste er å kunne sette seg ordentlig inn i ulike folks situasjon. Vi treffer folk i ulike faser, alt fra dødsbo og skilsmisser til unge som skal kjøpe sin første bolig. Da er det å ha empati og å skape trygghet det viktigste. Du skal kunne forstå og favne om alle du møter.


Min CV

Navn: Kristine Langfjell

Yrke: Eiendomsmegler i REDE Eiendomsmegling i Mo i Rana

Alder: 28 år

Erfaring: Jobbet som fullmektig i 2015 meglerbrev i 2017

Utdanning: Bachelor i eiendomsmegling


Trippel dose akademia for bærekraft-forsikring
Nyheter
Bærekraft

Trippel dose akademia
for bærekraft-forsikring

André Heie Vik vil bidra til at Frende Forsikring skal kunne innfri fremtidens kundekrav om bærekraftige forsikringsprodukter. Ett av virkemidlene er en trippel dose akademia i form av «Design Thinking».

Tekst: Hasse Farstad Foto: Frende Forsikring

bannerimg
BRUKERE INN: – Det er en stor endring i markedet, som innebærer at brukere og deres behov må tas med tidlig i prosessen, sier Line Sofie Gjerde (i midten, bak), flankert av Kristin Shovick Høiås (t.v.) og Kristin Solheim Jacobsen. Foran fra venstre Elisabeth Vindi Steinset og Henriette Vigtel.


F rende har akkurat mottatt sluttproduktet i sitt eget case om nye bærekraftige forsikringsprodukter fra en gruppe på fem voksne studenter. Gruppen har arbeidet med oppgaven i regi av et felles masterprogram under Universitetet i Bergen, Norges Handelshøyskole og Høgskulen på Vestlandet.

– Kunden aksepterer ikke noe merarbeid og heller ikke å komme dårligere ut økonomisk enn før. Det blir viktig for oss som forsikringsselskap å være transparente i vårt arbeid med nye bærekraftige forsikringsprodukter. Vi må stille med «åpne bøker», sier André Heie Vik, leder for IT-utvikling i Frende Forsikring.

Vik har ansvar for 25 medarbeidere som utvikler brukervennlige løsninger for forsikringskundene. Frende tar hensyn til bærekraft når nye produkter skal utvikles, selv om det ikke nødvendigvis er et høylytt krav fra kundene.

85 KUNDEINTERVJUER

Det var ingen tvil verken hos selskapet eller Vik da Frende fikk en forespørsel fra de ansvarlige for masterprogrammet Design Thinking om å la en gruppe studenter benytte selskapet som case i et gruppearbeid. Resultatene gruppen kom frem til, kunne Frende benytte fritt.

De fem studentene begynte med caseet i september i fjor og leverte sin oppgave i midten av juni i år. De sier at Frende på sin side har gitt dem både god veiledning og fritt spillerom.

– Studiet er samlingsbasert. Underveis har vi fått undervisning i metodikken bak Design Thinking, og parallelt med dette har vi hatt møter med Frende. Det har vært en fin dialog, hvor vi har fått tilbakemeldinger om mulige veivalg. Vi har følt oss frie til å styre prosessen selv, sier Henriette Vigtel, én av de fem masterstudentene.

Hun legger til at gruppen har lagt mye arbeid i å undersøke kundenes behov og holdninger. Totalt er 85 ulike personer og bedrifter blitt intervjuet.

– Det er stor endring i markedet, noe som innebærer at brukere og deres behov, må tas med tidlig i prosessen når man skal løse et behov, sier en av studentene, Line Sofie Gjerde.

Design Thinking-programmet er case-basert, og studentene jobber i grupper gjennom ett år. Det faglige innholdet leveres av Høgskulen på Vestlandet (innovasjon og prototyping), Universitetet i Bergen/Fakultetet for kunst, musikk og design (designtilnærming og empati/brukerfokus) og Norges Handelshøyskole (organisasjon, kultur, ledelse og økonomi).


BÆREKRAFTIG FORSIKRING: – Kunden aksepterer ikke noe merarbeid og heller ikke å komme dårligere ut økonomisk enn før, sier André Heie Vik, leder for IT-utvikling i Frende.
Viktig å være transparente med nye bærekraftige forsik-ringsprodukter.
TILGANG TIL ANSATTE OG KUNDER

Frende har sørget for at studentene fikk tilgang til relevante ansatte i Frende og i sparebankenes distribusjonsnett. Gruppen hadde også kontakt med kunder og potensielle kunder. Underveis har det vært Teams-møter med Frendes bærekraftansvarlige og med ansvarlige for selskapets skade- og livsforsikringsprodukter.

André Heie Vik sier at gruppens presentasjon var svært bra og inspirerende å være vitne til.

– Jeg er egentlig overrasket over hvor omfattende materiale studien gir oss tilgang til. Den synliggjør at kunder er åpne for bærekraftige forsikringstjenester, men at de forventer en tydelig dokumentasjon for hvem som sparer: miljøet, kunden eller Frende. De forventer rettferdighet. Det blir vår oppgave å synliggjøre at dette ikke dreier seg om grønnvasking, sier han.

INPUT FOR VIDERE UTVIKLING

Vik understreker at selskapet i større og mindre grad jobber med disse områdene allerede, og at input fra gruppens rapport med prototyper, vil være av betydning for arbeidet videre.

– Når kunden stiller krav, må vi ha svarene klare. Gjenbruk vil over tid bli nødvendig ikke bare av hensyn til miljøet, men også forretningsmessig. Når økonomien beveger seg i sirkulær retning, blir det ikke bare gunstig å ta det i bruk, men også tvingende nødvendig, sier Vik.

Frende-lederen fremholder at det vil bli en krevende utfordring å være tidlig ute, uten å være for tidlig ute. Han er ikke i tvil om at det er mulig å selge bærekraftige forsikringsprodukter. Det blir avgjørende å finne en balansert utvikling, å kommunisere utviklingen riktig, og å være med på en forventet modningsprosess blant kundene.





BRENNER FOR MANGFOLD
Portrett
Arendalsuka

BRENNER FOR MANGFOLD


bannerimg
BRENNER FOR MANGFOLD: – Jeg har en sterk rettferdighetssans. Mangfold og toleranse burde være helt selvsagt i dag, sier Isabelle Ringnes.

Når var du på date sist?

– I går faktisk.

Svaret kommer raskt og med et smil.

– Hvem betalte?

Latter.

– Det gjorde ingen. Vi plantet et morelltre.

– Når var du på ut-og-spise-date sist da?

Mer latter.

– Det er ikke så lenge siden. Det var på kafé i Arendal.

– Hvem betalte da?

– Det gjorde jeg.

Tekst: Sjur Anda Foto: Sverre Chr. Jarild

D et er tidlig på sommeren. Hovedstaden bader i sol, og gradestokken bikker godt over 25 grader. Vi er i en gammel murbygning rett ved Akershus festning. Her har militæret tidligere sørget for at Norge skulle være godt forsvart og klar for krig. For Isabelle Ringnes er det en annen kamp som står i sentrum. Det er med bakgrunn i hennes engasjement for likestilling vi spør om hennes datingliv.

I 2015 var hun med å etablere kampanjen «#Hun Spanderer» sammen med Marie Louise Sunde. De skrev også boken «Hvem spanderer?» i 2019. Hensikten var å sette søkelys på kjønnsstereotyper og ubevisst diskriminering. Ett av virkemidlene i kampanjen var å utfordre kjønnsstereotypiene. Konseptet var at mannen skulle ta praten om ubevisst diskriminering over en kaffe/ øl og at “hun” skulle ta regningen.

– Vi diskriminerer ofte ubevisst basert på ulike stereotyper i samfunnet. Vi har blant annet jobbet, på bakgrunn av forskning, med å knuse en rekke myter rundt kvinner og hvorfor de ikke er like godt representert i lederstillinger. Det er ofte antatt at kvinner prioriterer hus og hjem, er mindre ambisiøse eller ikke er “nok på”. Forskningen peker derimot på andre strukturelle hindringer. Vi lener oss ofte på stereotypier i våre antakelser. Likestilling i hjemmet henger for eksempel sammen med likestilling på jobb. Det er fremdeles slik at kvinner oftere får hovedansvaret for hus og hjem. Vi vet at jo mer ansvar noen har utenfor jobb, desto mindre ansvar ønsker de på jobb. Det gjelder også for menn. Studier viser også at kvinner i lederstillinger oftere blir mindre likt enn menn i tilsvarende posisjoner, sier Ringnes.

Som barn ble hun ofte kalt guttejente, noe som provoserte henne.

– Jeg skjønte tidlig at “jentete” ble assosiert med noe svakt og dårlig og “guttete” med noe bra. Samtidig opplevde jeg, og opplever fremdeles, at jenter og gutter ofte blir oppfordret til ulike ting og oppmuntret i ulike retninger. Dette påvirker naturlig nok hvilke valg vi tar senere i livet. Selv utfordret hun guttene ved å gjengjelde komplimentet med å kalle dem jentegutter.

Jeg vil gjerneha barn.

– Det ble ikke tatt godt imot. Det å være jente og feminin blir tidlig sett på som negativt. Det påvirker helt klart hvordan man utvikler seg og hvilke ambisjoner man setter for seg selv.

Men tilbake til arbeidslivet. Hva tenker likestillingsaktivisten om kvotering?

– Kvotering er ofte misforstått. I Norge praktiseres sjeldent radikal kvotering, der dårligere egnede kandidater velges fremfor bedre. Her innebærer kvotering å velge den som er minst representert i bedriften når to kandidater er like kvalifiserte. Vi bør slutte å tro at noen har fått en jobb fordi de oppfyller en kvote. Samtidig er det verdt å huske at menn er blitt indirekte kvotert i mange år. Flere studier peker på at vi ubevisst foretrekker å ansette og forfremme menn når to kandidater er like.


GUTTEJENTE: Da Isabelle Ringnes var barn ble hun ofte kalt guttejente. – Det var ikke like populært da jeg kalte guttene for jentegutter.
TALL OG FORSKNING

Hvis vi ikke skal bruke antakelser og stereotypier i vårt møte med likestilling, hva skal vi da lene oss på? Beskjeden fra frøken Ringnes er klar.

– Forskning og tall!

Og forskning og tall får hun. I høst skal Senter for likestillingsforskning (CORE) legge frem resultatene fra et forskningsprosjekt på nettopp dette. Målet er å kartlegge tiltak som faktisk fungerer for å bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet og spesielt i toppen.

– Til nå har bedriftenes likestillingstiltak i stor grad vært basert på antakelser. Man har gjerne endt opp med ting som mentorprogram for kvinner. Studier peker på at det ikke nødvendigvis er det mest effektive. Sponsorprogrammer kan være bedre, der én sponsor går mer aktivt inn og løfter ansatte frem i virksomheten. Da kan man bli mer synlig i nettverket og får ta del i ulike prosjekter. En mentor er ofte mer som en uformell sparringspartner.

TECH-JENTE

Før vi går videre i intervjuet kan det være greit med litt fakta om Isabelle Ringnes. Mange vet sikkert at hun er datter til forretningsmannen Christian Ringnes. Dagens Næringsliv anslo i 2019 at 33-åringen var god for 360 millioner kroner. Med en bachelor i «økonomi og ledelse» og master i «media management » fra New York, har hun en solid utdannelse. Men det er likevel teknologi hun virkelig brenner for. Hun har også ulike kodekurs bak seg, samt et ti ukers opphold på Singularity University hos NASA i Silicon Valley.

– Å lære om teknologi i New York og San Francisco var veldig inspirerende. Da forsto jeg virkelig at dette vil påvirke og skape muligheter i alle bransjer. Det påvirker allerede våre liv og måten vi lever på i vesentlig grad. Derfor blir jeg også bekymret når jeg ser at det i stor grad er en homogen gruppe som står bak morgendagens løsninger. Det er stort sett hvite unge menn, som alle kommer ut fra college. Dette er flinke folk, men de mangler en del perspektiver. Det er mangfold som er viktig, og som gir bedre løsninger.

Her blir det naturlig å nevne TENK-nettverket for kvinnelige «teknologientusiaster », som hun startet sammen med Camilla Bjørn i 2015. Målet er å oppmuntre kvinner til å utdanne seg og jobbe innen teknologi. Nettverket er rettet mot kvinner i alle aldre. I 2017 deltok Ringnes som fast rollemodell i NHOs «Jenter og Teknologi ». Hun reiste rundt i hele Norge og snakket om teknologiens muligheter til over 4 000 ungdomsskolejenter.

– Det ligger store muligheter i bransjen, og vi ønsker flere jenter inn på et område som sterkt vil påvirke livene våre fremover.

Livet er mye mer enn jobb.
SJEKK LIKESTILLINGEN I DIN BEDRIFT

Og nå har vi endelig kommet til Isabelles store hjertebarn, Equality Check (EC). Kort fortalt er EC en teknologisk plattform for å sjekke hvordan en bedrift gjør det på likestillingsområdet. De ansatte legger igjen anonyme vurderinger av arbeidsgiver innen bedriftskultur, likestilling og mangfold.

– Vi måler hele mangfoldperspektivet, fra kjønn og etnisitet til religion og seksualitet. Vi ser på en rekke subgrupper og hvordan de ansatte oppfatter sin arbeidsgiver fra ulike perspektiver. Her får bedriftene helhetlige data for hvordan kulturen faktisk oppfattes. I tillegg har vi en B2B-løsning der virksomhetene selv kan rapportere sine tall på en rekke indikatorer, få en analyse og deretter forslag til tiltak basert på best tilgjengelig forskning. Vi har også gjort det enkelt for arbeidsgivere å rapportere på den nye aktivitets- og redegjørelsesplikten.

En kikk i ECs tall viser at selskapet i fjor hadde en omsetning på 1,7 millioner kroner og et underskudd på drøyt fem millioner.

– Er EC veldedighet eller er ambisjonene å tjene penger?

– Vi skal bli økonomisk lønnsomme. Vi har ikke hatt fokus på salg før i år, og vi ser nå en økning i omsetningen. Frem til nå har vi jobbet mest med å bygge produktet og å hente inn data. Vi har mange solide investorer med oss, som er opptatt av problemstillingen og forstår hvorfor den er viktig. De har et genuint ønske om å gjøre noe positivt for verden. De har også bidratt med nettverk og kompetanse. Vi er ganske ferske og må lære fort. Da må vi omgi oss med flinke folk. For å lykkes må vi også ha dyktige ansatte, og det koster. Finansforbundet har hatt et samarbeid med EC. Data så langt viser at også finansbransjen har mye å jobbe med.

– Det skåres lavt på minoriteter på tvers av alle bransjer, også i finans. Bransjen sliter videre med store lønnsforskjeller, der menn tjener mer enn kvinner. 55 prosent av disse forskjellene kan ikke forklares i annet enn kjønn. Det er også et problem at det jobber få eller ingen kvinner i de store investeringshusene.

– Hvilke råd vil du gi bransjen i likestillingsarbeidet?

– Gå datadrevet til verks, og husk at ingenting blir gjort hvis det ikke prioriteres. Likestillingsarbeidet må integreres i bedriftens DNA. Dette er ikke nice to have, it’s a need to have. Hvis du vil være relevant om fem år, må du sette deg på likestillingstoget nå. Hvis ikke risikerer du å gå glipp av de beste hodene. Mangfold gir mange spennende perspektiver. Det er lønnsomt og skaper bedre og mer innovative miljøer. Homogene team overser ofte viktige perspektiver. Samtidig stiller det andre krav til arbeidsplassen ettersom mangfold uten integrering er kontraproduktivt. For å lykkes er det avgjørende å innføre målrettede tiltak og måle effekten av disse over tid. På den måten vet du om bedriften er på rett vei, sier Ringnes, og oppfordrer naturlig nok alle til å gå inn på EC.

– Med EC kan alle bidra til mer data og transparens. Plattformen er der, men man må bidra selv for at det skal ha en effekt.


GÅR FREMOVER: Selv om det fremdeles er mye å gå på innen mangfold, ser Ringes at ting går rett vei. – Se hvor Pride er i dag. Det er blitt større aksept for det å kunne være seg selv og elske hvem man vil.
STERKE FAMILIEBÅND

Som datter av Christian Ringnes er det fort gjort å tenke at hun har fått mye gratis, og at hun støtter seg på sin fars navn og kunnskap.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg har støttende og kloke foreldre som ønsker at jeg skal lykkes. Oppveksten i et støttende og kjærlighetsfullt hjem har utvilsomt vært et stort privilegium. Det har gjort meg trygg på at jeg kan ta mine egne valg. Min far har også alltid vært av den oppfatningen at det er best å gjøre ting selv. Han har ikke involvert seg mye i min virksomhet. Vi jobber i helt ulike sektorer, og det er ikke mange synergier å hente. Samtidig har han mye erfaring, og han har vært en god sparringpartner.

– Er det dører som åpner seg lettere for deg fordi du er din fars datter?

– Både og. Det er kanskje en del som synes at nærheten til Christian Ringnes er spennende, men det kan også slå andre veien.

Likestillingsarbeidet må integreres i bedriftens DNA.
GODE KORT I LIVET

Hva hadde du gjort hvis du hadde 360 millioner kroner på konto? Golf i Spania? Reise verden rundt, eller kanskje bli evig student? For Isabelle Ringnes har det aldri vært et alternativ å bare leve på formuen.

– Det vil være kjedelig å ikke bruke hodet. Jeg har vært heldig og fått tildelt gode kort i livet. De vil jeg spille så godt jeg kan, og håper at jeg kan bidra til at samfunnet kanskje blir litt bedre. Det jeg brenner for er viktig og spennende. Jeg er også heldig som jobber med mange flinke folk. Jeg ser ikke for meg en annen hverdag, selv om jeg som folk flest, også har mange kjedelige arbeidsoppgaver med sene kvelder, stress og små marginer. Det er en del av livet. Samtidig er jeg så heldig at jeg har veldig varierte dager, der jeg stadig gjør nye ting. Det er alt fra foredrag og podcaster til styremøter og analyser til å sitte her og bli intervjuet av deg. Dagene innebærer også oppgaver jeg i utgangspunktet ikke fullt ut mestrer, men det går som regel greit. Jeg liker å utfordre meg med ting jeg ikke er helt trygg på.

Samtidig er det ikke bare arbeid for frøken Ringnes.

– Livet er mye mer enn jobb. Jeg bruker tid med venner og familie og liker å lære og oppleve verden, selv om det har vært mest Norge det siste året.

Hun er også svært synlig i sosiale medier og deler mye av seg selv.

– Jeg har tatt et aktivt valg i være ganske åpen frem til nå. Det har vært riktig for meg. På Instagram deler jeg mye.

I Se og Hør kan man lese om hennes brudd med kjæresten i fjor høst og hvordan hun opplever singeltilværelsen.

– Jeg delte da vi ble forlovet, og jeg delte da det ble slutt. For meg føles det riktig. Vi hadde en dialog om det på forhånd. Denne åpenheten er jo også avhengig av hvem man er sammen med. Jeg deler mye, men ønsker ikke å pålegge noen andre å måtte gjøre det.

Det å være jente og feminin blir tidlig sett på som negativt.
UTSEENDEFOKUS

Isabelle kan ikke huske at hun har blitt bevisst diskriminert, men har opplevd kommentarer, holdninger og fordommer basert på kjønn og utseende.

– For noen år siden holdt jeg et foredrag der jeg hadde forberedt meg godt. Øvde og sto på for å få det bra. Etterpå kommenterte en kollega at den eneste grunnen til at jeg lykkes er at jeg er søt å se på. Det var et backhanded kompliment og gjorde at jeg ble usikker og takket nei til neste foredrag. Slik bør det ikke være.

I 2017 holdt Isabelle Ringnes tale på NHOs årsmiddag. Hun hadde gått med sommerfugler i magen mange uker i forkant og var lettet når det var ferdig. Da kommenterte en av middagsgjestene: «Det var bra innhold, men det beste med foredraget ditt var kjolen din.»

– Hvor mange menn hadde fått lignende kommentar på fin dress?

– Hvor kommer det sterke engasjementet fra?

– Jeg har alltid hatt en sterk rettferdighetssans og er ikke redd for å si fra. Ofte er det de som oppleves som annerledes og som stikker seg ut, som blir stående i motbakke. Det er synd. Vi burde glede oss over hverandres ulikheter, fordi det er ulikhetene som gjør oss gode. Mangfold og toleranse skaper et mer spennende og bærekraftig samfunn.

Vi er på vei nedover Revierstredet i Oslo. Solen steiker, og hovedstaden viser seg fra sitt aller vakreste. Fotografen skal ha sine tilmålte minutter, og han vil fotografere Ringnes utendørs.

På vei nedover detter det ut av meg:

– Har du lyst på barn?

– Ja, jeg vil gjerne ha barn, svarer Isabelle.

I det samme slår det meg. Hadde jeg spurt en mann i samme situasjon om det? Hadde hans ønske om forplantning vært relevant og viktig i denne sammenhengen? Sannsynligvis ikke. Hvorfor spurte jeg da? Kan det være kjønnsstereotypier?


TECH-NYTT

TECH-NYTT Tekst: Nils Elmark


Kroo - Storbritannias første ”sosiale bank


Det dukker hele tiden opp nye digitale banker som tester forskjellige forretningsfilosofier mot hverandre. Kroo, som ventes lansert neste år, har en tilgang à la Facebook. Stifteren Andrea de Gottardo forteller at hans nye bank blir den første ”sosiale banken”. Det vil si at banken fokuserer på å bygge opp en finansiell infrastruktur basert på familie og venner. Kroo har nettopp fått tilført nye investeringer på 215 millioner kroner. Den nye banken vil bruke en del av overskuddet til ansvarlige sosiale aktiviteter. De har i første omgang lovet å plante 20 trær for hver ny kunde som blir rekruttert. Kroo mener det seriøst når han sier at banken skal utvikle seg selv. Dermed skal den ikke støtte seg på en whitelabel-løsning, slik som mange andre oppstartsbanker gjør. Kroo blir en av foreløpig to britiske banker som ser ut til å få banklisens i år. Foreløpig har banken 5 000 kunder.



UNGE BANKFOLK PÅ WALL STREET HAR FÅTT NOK

En gjennomsnittlig årslønn på 91 000 dollar for en ung bankmann eller kvinne som nettopp har kommet ut fra universitetet, lyder attraktivt. Men det opplever ikke 13 nyansatte analytikere hos Goldman Sachs på Wall Street. På et tidspunkt fikk de nok. De oppsummerte sine dårlige arbeidsbetingelser i en powerpoint-presentasjon og la den ut på sosiale medier. Presentasjonen gikk viralt og avslørte fullstendig vanvittige arbeidsbetingelser i verdens ledende investeringsbank.

  • Første års analytikere arbeidet i gjennomsnitt 95 timer i uken og fikk under fem timer søvn i døgnet.
  • Videre vurderte de at på en skala der 10 er best, så hadde deres mentale og fysiske helse stupt fra 9 til 2,5. De fleste overveide å begynne i terapi eller få annen form for hjelp for å kunne håndtere det harde stresset.
  • Samtlige unge ansatte opplevde helt urealistiske deadlines. De ble ignorert i møter, og mange opplevde at de ble utsatt for mentale overgrep.
  • På spørsmål om hvor tilfredse de var med sitt eget liv på en skala fra ti til én, svarte samtlige analytikere én.

Chefen for Goldman Sachs svarte at alle må arbeide hardt for å leve opp til kundenes forventninger, men at ledelsen vil være mer oppmerksom på arbeidsforholdene i fremtiden. De vil forsøke å sikre at alle nyansatte i hvert fall får én fridag i uken!




Caffe Latte Banking

Den amerikanske bank Capital One investerer heftig i kunstig intelligens, chatbots og annen teknologi som kan automatisere deres bankvirksomhet. I den forbindelse lukker de også lokale filialer i stor stil, men de åpner også nye kafeer. I dag har banken 45 ”über-cool coffee shops” rundt om i de større amerikanske byene. De ligner en blanding av åpne filialer og Starbuck-kafeer. Mange mennesker kommer inn bare for å kjøpe en kopp kaffe. Noen av dem er kunder, og de får 50 prosent rabatt på kaffen. Andre kommer inn for å ta ut penger eller snakke med en bankansatt. Og noen bruker kafeen som et ”community space”, altså et slags forsamlingshus. Det ser ut til å bli en suksess. På tross av Covid-19, har Capital One planlagt å åpne ytterligere 10 coffe shops i løpet av året.




Revolut sprenger alle grenser


I løpet av de siste 18 månedene har verdien av utfordrer-banken Revolut blitt seksdoblet. Banken har 18 millioner kunder og en antatt verdi på 33 milliarder dollar. Verdens to største venturefond, Tiger Global og SoftBank, puttet ytterligere 800 millioner dollar ned i pengekassen for å øke den globale ekspansjonen. Det er godt nytt for de to grunnleggerne, Nikolay Storonsky og Vladyslav Yatsenko, som begge er dollar-milliardærer. Men det er også godt nytt for 76 nåværende og forhenværende ansatte som har aksjer for mer enn 1 million dollar. Et dusin av de ansatte har faktisk aksjer for et tosifret millionbeløp. Reelt er aksjeverdien kun på papiret, men muligheten for å innkassere gevinsten kommer først hvis eller når Revolut blir notert på London Børs. Medarbeiderne har bare i mindre omfang fått lov til å selge noen av sine aksjer underveis.





Online finansiell coaching

En av de største forskjellene på online-banker og tradisjonelle banker, er at man i de tradisjonelle bankene kan snakke med et ekte menneske. Det vil den nye britiske finansielle coaching- og investeringsapp Claro gjøre slutt på. Den nye appen vil hjelpe brukere som står overfor en finansiell utfordring: Hvordan sparer jeg til egen bolig? Hvordan lager jeg et budsjett eller en investeringsplan? Hvordan skaffer jeg meg en oversikt over mine penger? Er det noen finansielle influencere jeg burde følge? Hvordan fungerer studielån? I realiteten vil appen kunne tilby alt det en bankrådgiver i en tradisjonell bank hjelper sine kunder med. Men her skjer alt online: Du booker selv en Zoom-tid med coachen. Hun eller han gir ikke råd om hvordan kundene skal investere sine penger eller hvilke plattformer de skal bruke. Hun eller han er, som coachuttrykket sier, er en personlig trener som setter kunden i stand til å treffe egne beslutninger. Appen samler alle brukerens konti via open banking og tilbyr dessuten en robotrådgiver, slik at brukeren kan investere som hun ønsker med beløp helt ned til 10 pund.



Slaget om England

Det er stille før stormen, men kanskje den allerede er brutt ut når dette leses. USAs største bank, J. P. Morgan Chase, er på vei med et frontalangrep på Storbritannias nye digitale banker og spesielt Monzo og Starliing som er markedsledende sammen med Revolut. I tre år har den amerikanske storbanken forberedt seg på lanseringen av Chase UK. De har ansatt medarbeidere og utviklet systemer. I begynnelsen av august ble det kjent at amerikanerne også hadde overtatt UKs største robot-rådgiver Nutmeg med 140 000 kunder. En analytiker har sagt at lanseringen av Chase UK ikke bare er en amerikanske bank som blir engelsk. Det er det samme som Apple forteller når de vil lansere en helt ny telefon. Prosjektet har vært strengt hemmelig, og alle som har vært i samtaler med Chase UK, har først vært nødt til å underskrive en taushetserklæring. Det blir spennende å se hva det er amerikanerne lanserer, kanskje allerede i september. Spørsmålet er så om chefen for J. P. Morgan Chase, Jamie Dimon, er tilfreds med UK eller om han også tenker på EU. Han hadde nylig et møte med den franske president Macron.

Trusler og muligheter i kunstig intelligens
TECH
Kunstig intelligens

Trusler og muligheter
i kunstig intelligens

Kunstig intelligens har store muligheter i seg. Produktiviteten kan øke kraftig, men samtidig har teknologien store etiske utfordringer.

Tekst og foto: Sjur Anda

bannerimg
VÆR FORSIKTIG: Dr. Christina Colclough ser flere utfordringer med kunstig intelligens. – Ta med menneskerettigheter og etiske vurderinger i bruken av KI.

V i er i Arendal, det er så stinn brakke som korona-reglene tillater. Dr. Christina Colclough, internasjonal ekspertstemme på digital teknologi og arbeidsrettigheter, snakker om hvordan KI kan skape problemer på arbeidsplassen.

– KI er lite regulert, men hvordan vi tar det i bruk har mye å si for hvordan arbeidsplassene utvikler seg. Foreløpig har det vært lite fokus på KI på jobb, men det er noe vi burde tenke mye på. Denne teknologien kan bidra både positivt og negativt, men vi må sikre oss at det gir oss et bedre arbeidsliv, sier Colclough.

KI er algoritmer bygd på data. Spørsmålet er hva som skjer når de begynner å profilere og analysere oss og jobben vi gjør? Er algoritmene til å stole på? Hun peker på følgende utfordringer:

  • Bruk av KI vil kunne bidra til økt arbeidspress.
  • KI vil kunne ha innarbeidet et diskriminerende bias.
  • Det vil kunne bli utfordringer rundt psykisk helse når man stadig får mindre autonomi i jobben, og flere avgjørelser tas av en datamaskin.
  • Når algoritmene tar avgjørelsene, blir jobben mindre interessant.
  • Lavere lønninger.
  • Press mot det organiserte arbeidslivet.
  • Mindre autonomi.
  • Mindre personvern og mer overvåkning.

– Vi har eksempler der det måles hvor fort folk skriver på tastaturet, og når de ikke gjør det. Denne teknologien kan overvåke og se hva du gjør på PC-en. Flere steder overvåker teknologien hvordan både kunder og ansatte oppfører seg, og hvor produktive folk er. Disse systemene kan nok være effektive på kort sikt, men vil kunne skape så dårlige arbeidsforhold at de på lang sikt virker mot sin hensikt.

Det er også utfordringer rundt hvem som eier dataene som samles inn.

– Teknologien kommer gjerne fra tredjepartsleverandører. Hvem eier da dataene som samles inn, spør Colclough, og kommer raskt inn på løsningene.

– Det må være transparens. Alle ansatte bør ha rett til å vite hvilke systemer de bruker, og hvem som analyserer, eier og bruker dataene. For å få til dette, må det være dialog. I dag er det ingen som tar med de ansatte i disse diskusjonene. Det er de på gulvet som forstår hvordan dette påvirker virksomheten. Samtidig må det være klare linjer for ansvar. Hvem har ansvaret hvis noe går galt, og hvordan kan vi endre systemene hvis de skader de ansatte, er spørsmål som må besvares.

Hun synes bruken av ny teknologi må inn i forhandlingene mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

– Hvordan dette brukes må inn i de kollektive forhandlingene, og fagforeningene bør involveres. Hvordan data samles inn og hva den kan brukes til, er veldig viktige momenter, sier Colclough.


Alle ansatte bør ha rett til å vite hvilke systemer de bruker.
NORGE LANGT ETTER

Kjetil Thorvik Brun, leder for teknologi og digitalisering i Abelia, er mer optimistisk på teknologiens vegne.

– Mange av de utfordringene Colclough peker på, er dekket gjennom måten vi jobber på her i Norge. Utgangspunktet for Abelia er at vi ønsker et bærekraftig digitalt kunnskapssamfunn med fokus på bærekraft, sier Brun, som har flere nedslående nyheter å komme med.

– Norge skårer dårlig på alle punkter når det gjelder digital utvikling. Dette er en internasjonal konkurranse, der de som vinner, vil ha høy verdiskaping og skape mange nye arbeidsplasser. Norge har en liten IKT-sektor, det er et problem når det spås at 80 prosent av produktivitetsveksten vil komme ved å ta i bruk ny teknologi. Vi må finne ut hvordan vi skal håndtere dette og hvilken politikk vi trenger, for å ta vår del av denne veksten, sier Brun, som er klar på hva som må til for å lykkes i konkurransen.

– Kompetanse, kompetanse, kompetanse. Pluss data og prosesseringskraft. Når det gjelder KI er det mye snakk og hype, samtidig som det er en viktig trend. Det er fort gjort å gå seg litt vill, men teknologien innebærer betydelige omstillingskrefter og vil endre hverdagen til mange. Mitt mantra er at vi må få flere tek-hoder. Vi trenger 40 000 til med IKT-kompetanse, bare 15 prosent av bedriftene får i dag dekket sitt kompetansebehov. Vi trenger studieplasser og en livslang læringdimensjon. De store bedriftene klarer dette, men de små og mellomstore sliter. Dette må vi løse, og vi kan godt tenke oss en kompetanseordning for de mindre bedriftene, slik at de også kan henge med på kompetanseutviklingen, sier Brun.

Christina Colclough får de avsluttende ordene: – Vær forsiktig, ta med menneskerettigheter og etiske vurderinger i bruken av KI.


All time high for Konfliktfondet
MEDLEM
Konfliktfondet

All time high for Konfliktfondet

Aldri før har kapitalen vært større. Ved utgangen av første halvår i år hadde Konfliktfondet en størrelse på 987 millioner kroner.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Morten Brakestad

bannerimg
HOPPENDE GLADE: Finansforbundets investeringskomité kan juble over historiens beste resultat i forvaltningen av forbundets Konfliktfond. Fra venstre: Arne Fredrik Håstein, Runar Wilhelm Henriksen og Sven Eide.


F inansforbundets investeringskomité har all grunn til å smile hele veien til banken. De forvalter forbundets Konfliktfond og Eiendomsfond i tråd med forbundets nye investeringspolicy. Investeringskomiteen består av nestleder Arne Fredrik Håstein, direktør Runar Wilhelm Henriksen og sjeføkonom Sven Eide. Gjennom en meget dyktig forvaltning av forbundets konfliktfond har fondet nådd rekordstørrelse. Finansforbundet har økt aksjeandelen i sin nye investeringspolicy og fått full uttelling i et stigende aksjemarked.

55,4 MILLIONER I GEVINST

I første halvår 2021 var avkastningen på forvaltningen av Konfliktfondet hele 5,9 prosent. Målsatt avkastning for hele året er 3,2 prosent. Dermed var hele årsresultatet i havn på rekordtid. Avkastningen i kroner i de første seks månedene ble på 55,4 millioner kroner. Aksjeandelen lå på 41,2 prosent. Samlet har forbundets aksjeportefølje gitt en avkastning på 13,3 prosent første halvår. Det er spesielt globale aksjer som har gitt god avkastning, men også norske plasseringer har vært svært lønnsomme for Finansforbundet.

Mesteparten av gevinsten som forbundet har fått på sine investeringer, er urealisert og de realiseringer som gjøres, blir pløyd tilbake som nye plasseringer i aksje- og rentemarkedet. På denne måten har fondets kapital vokst jevnt og trutt de siste årene. Ved utgangen av første halvår i år hadde Konfliktfondet en størrelse på 987 millioner kroner. En kort periode i august passerte fondets størrelse for første gang den magiske grensen på én milliard kroner, før det falt litt tilbake igjen.

FJERDE RIKEST

Konfliktfondet er forbundets streikekasse. Basert på kapitalen i Konfliktfondet og Eiendomsfondet så kunne forbundet i vårens tariffoppgjør tatt ut samtlige medlemmer tilsluttet tariffavtalen med Finans Norge, i streik i 31 virkedager med 100 prosent lønn. Kostnaden per virkedag blir da 31 millioner kroner, og én måneds streik har en samlet kostnad på 680 millioner kroner.

Finansforbundet er bunnsolid. Målt etter egenkapital per medlem var forbundet i 2020 den fjerde rikeste fagforeningen i Norge, bare forbigått av Sjømannsforbundet i LO samt Legeforeningen og Tannlegeforeningen i Akademikerne. Målt etter total egenkapital er forbundet fjerde rikest i Norge.

Landsmøtet i Finansforbundet kan vedta at deler av avkastningen kan brukes til å gi medlemmene et enda bedre tilbud. I 2019 vedtok landsmøtet å bevilge 18 millioner kroner til kompetanseutvikling for medlemmene de neste tre årene.


Risikoen er godt spredt.
Sven Eide
HISTORISK RESULTAT

– Ingen av oss hadde vel trodd at vi skulle sette ny rekord for fondet midt under en pandemi. Vi har truffet godt med våre investeringer i en meget god periode i aksjemarkedet. Men som alle vet, så svinger aksjemarkedet mye. Det fikk vi erfare da pandemien startet. Over natten forsvant 10 prosent av kapitalen eller om lag 90 millioner kroner. Men heldigvis klarte vi å hente inn igjen det tapte i løpet av kort tid, forteller Arne Fredrik Håstein, Runar Wilhelm Henriksen og Sven Eide i investeringskomiteen.

– Er det ikke risikabelt å plassere over 40 prosent av medlemmenes streikekasse i et aksjemarked som svinger så mye?

– Alle investeringer i et marked innebærer selvsagt risiko for tap, men også en mulighet for gevinst. Over tid gir aksjemarkedet en større gevinst enn andre plasseringer. Dessuten sprer vi våre investeringer på en lang rekke ulike aksjefond, så vi legger ikke alle eggene i én kurv. I tillegg har vi gode plasseringer i rente- og eiendomsmarkedet, slik at risikoen er godt spredt, sier sjeføkonom Sven Eide.

– Hvilke enkeltinvesteringer har vært mest lønnsomme?

– Eika egenkapitalbevis har vært den mest lønnsomme enkeltplasseringen første halvår. Her har vi plassert 60 millioner og oppnådd en avkastning på hele 21 prosent. Storebrands globale fossilfrie aksjefond har gitt 14 prosent avkastning, forteller Eide.

HØYERE RISIKO

I vår vedtok forbundsstyret en ny investeringspolicy der det ble gitt rom for å øke risikoen gjennom å investere litt større andel av midlene i aksjer. Helt konkret ble aksjeandelen endret fra 30 prosent til maksimalt 42,5 prosent. Samtidig er det foretatt en grundig gjennomgang av hele porteføljen for å tilfredsstille ESG-kravene til bærekraftige investeringer. Arbeidet med å bygge om porteføljen for å tilfredsstille forbundets vedtatte bærekraftmål, er også godt i gang, sier Håstein.

– Hvordan vurderer forbundet forholdet mellom risiko og avkastning?

– Vi prøver å unngå unødvendige risiko i våre plasseringer, men det er selvsagt en nøye sammenheng mellom risiko og avkastning. Vi kunne selvsagt plassert våre midler i en bank og vært fornøyde med det, men fondet må holde tritt med lønnsutviklingen i bransjen og gjerne mer, for å kunne opprettholde streikekassen og samtidig kunne tilby kurs og kompetanseutvikling til våre medlemmer på nivået vi gjør i dag. Historien har vist at aksjemarkedet gir høyere avkastning over tid.

Det er blant annet derfor vi har endret vår investeringspolicy. Det ser vi resultatene av nå, godt hjulpet av et aksjemarked i medvind, sier nestleder Arne Fredrik Håstein.

ENDA BEDRE MEDLEMSTILBUD

– Forbundets solide økonomi gir oss større handlefrihet der vi kan gi medlemmene våre enda bedre tilbud enn det vi ellers kunne gjort. Etter vedtak fra landsmøtet kan vi bruke deler av avkastningen i driften av forbundet for å gi medlemmene gode fordeler uten nødvendigvis å øke kontingenten. Finansforbundet har en av landets laveste fagforeningskontingenter, sier direktør Runar Wilhelm Henriksen.

Henriksen peker på at markedene svinger, og at vi ikke har noen garanti for at den historisk gode avkastningen forsetter. Likevel er han optimist, siden forvaltningen foregår etter en nøye overveid investeringsstrategi der flere av plasseringene er motsykliske.

– Vi lever i en tid der endringene skjer raskere og raskere, og behovet for å bygge kompetanse innenfor nye områder aldri har vært større. Da er det utrolig viktig at vi har ressurser til å gi våre medlemmer de aller beste forutsetninger for å lykkes i fremtidens arbeidsliv. Derfor utvikler vi hele tiden nye tjenester og produkter til nytte og glede for våre medlemmer, avslutter direktør Runar Wilhelm Henriksen.

Systematisk verving gir gode resultater
MEDLEM
Verving

Systematisk verving
gir gode resultater

Hans-Petter Salvesen vervet 25 nye medlemmer under vårens vervekampanje. Strukturert og systematisk jobbing får æren for det gode resultatet. Totalt landet Finansforbundet på 706 nye medlemmer under vårkampanjen.

Tekst: Sjur Anda Foto: Storebrand

bannerimg
SYSTEMATISK JOBBING: Hans-Petter Salvesen og hans team verver om lag 60 prosent av de nyansatte i Storebrand.


S torebrand er en attraktiv arbeidsgiver, og det er rekruttert mange nyansatte det siste året. Som nyansatt er du gjennom digital onboarding via Teams-grupper. Der møtes gruppen nyansatte for mer informasjon om hvordan det er å jobbe i Storebrand. De snakker også med hverandre om hvem de er, og hva de skal jobbe med i selskapet. I dette løpet får vi også presentert Finansforbundet Storebrand. Det er deres første møte med oss, sier Salvesen.

– Vi har fått navn og bilde av dem og har da mulighet til å ta videre kontakt, fortsetter han.

Noen uker etter første møte på Teams, sender han en epost der han ønsker velkommen og håper at første tiden i Storebrand har vært bra, og at tillitsvalgte er opptatt av at den nyansatte skal trives og få mest mulig ut av tiden i Storebrand. Da følger det også med en lenke til å bli medlem.

– Noen uker etter dette sender vi ut en invitasjon til et møte med oss på Teams. Da presenterer vi mer hvem vi er, hva vi står for, hva vi er opptatt av og medlemsfordelene. Vi tilbyr dem også å tegne prøveabonnement på medlemskap i tre måneder. I vår hektet vi også på muligheten til å vinne premier ved innmelding, forteller Salvesen.

SYSTEMATISK JOBBING

Etter dette sendes det ut rene vervelenker som følges opp noen dager senere for de som ikke har meldt seg inn.

– Med dette opplegget rekrutterer vi om lag 60 prosent av alle nyansatte. Det er vi godt fornøyde med, sier Salvesen, som understreker at jobben gjøres av flere enn ham alene.

– Vi er 16 tillitsvalgte som har et særlig engasjement for verving. I tillegg jobber mange tillitsvalgte godt på sine egne områder. Vi jobber systematisk, både med nyansatte og andre ikke-medlemmer. Jeg vil også skryte av støtten vi har fått fra sekretariatet i Finansforbundet i denne jobben.

– Hva er det viktigste for å lykkes med verving?

– Å jobbe systematisk samt å våge å prøve og feile. I tillegg må du ha utholdenhet. Dette går ikke av seg selv.


GODT FORNØYD: – Vi er godt fornøyde med vårens ververesultater, sier Ane Køber Guldvik. (Foto: Sjur Anda)
GODT RESULTAT

Vårens vervekampanje varte fra 7. april til og med 16. juni. I denne perioden fikk Finansforbundet 706 nye medlemmer, hvorav 621 ordinære medlemmer og 85 studentmedlemmer. Det tilsvarer 10 nye medlemmer hver eneste dag, inkludert helgedager. Enkelte dager meldte over 20 nye medlemmer seg inn i forbundet. Gjennomsnittsalderen for de nye medlemmene var 34 år for kvinner og 35 år for menn. If Forsikring vervet aller flest, med 56 nye medlemmer. Selskapet har nå en organisasjonsgrad på 71,12 prosent.

– Dette er vi godt fornøyde med midt i en pandemi der vervingen i hovedsak måtte foregå digitalt, sier Ane Køber Guldvik, leder av Marked i Finansforbundet.

I kampanjen ble det brukt ulike virkemidler.

– Vi produserte åtte filmer med fornøyde medlemmer som fortalte hvorfor de er medlem i Finansforbundet, i tillegg til syv GIF-er som viser medlemsfordeler fra dyktige tillitsvalgte. Vi beskrev fri advokatbistand samt gunstige lånebetingelser og forsikringstilbud og hvordan vi jobber for likestilling med mer. Dette ble delt målrettet i sosiale medier, sier Guldvik.

Andre elementer var nyhetsbrev, brosjyrer, personlige eposter, oppfølging per telefon, interne konkurranser i den enkelte bedrift og informasjonsmøter underveis.

VIKTIG MED ENGASJERTE TILLITSVALGTE

– Vi satser også på de unge og har hatt målrettede aktiviteter mot studentene, som har gitt god uttelling. I tillegg er teknologiansatte en viktig målgruppe for oss, som vi ønsker flere medlemmer blant, sier Guldvik, som understreker at de tillitsvalgte har en veldig viktig rolle i vervearbeidet.

– Markedsføringen er viktig for å fokusere på verving og bidrar til kollegaverving. Det gir ekstra engasjement når det er kampanje. Det aller viktigste er likevel den personlige kontakten mellom de tillitsvalgte og nye og gamle medlemmer. Det var svært mange tillitsvalgte og medlemmer som var aktive og engasjerte under kampanjen, og gjorde en solid innsats for å skaffe flere medlemmer, sier Guldvik.

Forbundsstyret har i strategisk plan vedtatt et ambisiøst mål om 35 000 medlemmer innen utgangen av 2022.

– Våre vervekampanjer er et viktig virkemiddel i den forbindelse, avslutter Guldvik.

NÅ KAN DU VERVE

vårkampanjen startes nå høstens vervekampanje. Den går fra 21. september til og med 7. november. Hvis du er ivrig, kan det bli en lønnsom affære. Alle som verver et nytt ordinært medlem, får et Supergavekort på 750 kr. Verver du en student får du 400 kr.

Høstens vervekampanje starter 21. september og varer til og med 7. november. Vi oppfordrer til kollegaverving og kan friste med flotte premier.

Nytt i høst er at det trekkes ekstra premier underveis. For hvert femtiende nye medlem trekkes et ekstra Supergavekort på 750 kr både til et nytt medlem og en som har vervet. I tillegg kan man vinne enten Airpods Pro, Sonos One Gen 2, Oakley Sportsbrille eller Garmin løpeklokke ved hver hundrede nye medlem.

Ordninger : er grunnen til at vi har det sa godt
MEDLEM
Arendalsuka

ORDNINGER

ER GRUNNEN TIL AT VI HAR DET SÅ GODT

Harald Eia vet hvorfor vi i Norge og Norden har lykkes så godt. Gode ordninger og sterke fagforeninger henger tett sammen med hvorfor de nordiske landene havner på topp på de fleste levekårsundersøkelsene.

Tekst og foto: Sjur Anda

bannerimg
SITT OG STRI MED: Harald Eia har hatt mye å stri med, men takker norske ordninger og norske fagforeninger for at fellsskapet var der for ham.


A ll statistikk viser at vi har det bra i Norge. Vi er ikke mer ensomme enn før, de eldre og de unge har det bedre, vi har høy produktivitet og folk er generelt sett svært tilfreds. Norge skårer også høyt på individuell frihet, både objektivt og subjektivt, og det er lett å drive næringsvirksomhet her. I tillegg er vi på sjetteplass på BNP per innbygger. Vi har med andre ord fått det bra til. Og det er egentlig et mysterium, sier Harald Eia, sosiolog, komiker og programleder. Vi møter ham under Arendalsuka, der han holder foredrag om den norske modellen, i regi av NITO og Finansforbundet.

Men hvorfor har vi i Norge lykkes så godt?

– Folk peker på oljen, men Sverige og Finland har ikke olje. De skårer også høyt, så oljen holder ikke som forklaring, sier Eia.

Er det noe i verdiene og kulturen vår? Gro Harlem Brundtland sa i sin tid at det er typisk norsk å være god. Noen har pekt på protestantismen og at vi er innprentet nøysomhet og arbeidsplikt. Heller ikke det kjøper Eia.

– Når prenta du inn i barna dine sist at det er viktig å jobbe hardt? Her er det vel snarere «jobb ikke for mye, da blir du utbrent».

I Norge er det også små forskjeller. En hjemmehjelper i Norge tjener om lag 420 000 kroner i året. Tilsvarende i USA ligger på 250 000, justert for kjøpekraft. Samme tall for advokater er henholdsvis 610 000 og 900 000 kroner. Det lavtlønte tjener med andre ord mindre og de høytlønnede bedre i USA.

– Hvorfor er det slik? Noen peker på at vi har en egalitær kultur og ikke liker lønnsforskjeller. Andre peker på janteloven, doserer komikeren.

I Norge er det også viktig å være uavhengig. Å klare seg selv. Hvor kommer dette fra?

– Folk liker å si at vi er etterkommere av selvstendige bønder, og at det er noe i kulturen som gir oss denne trangen til selvstendighet.

I Norge stoler vi også på hverandre. – Det er bare her i Norge det finnes selvbetjente hytter der folk vippser eller legger fra seg penger for det de tar. Vi har høy tillit til hverandre. Det nyter også næringslivet godt av. Alt glir så mye lettere når vi stoler på hverandre, sier Eia.


I USA har sjefen mye mer makt enn i Norge. Folk kan sies opp på dagen.

ORDNINGER: Harald Eia gir gode ordninger æren for at Norge har lykkes så godt. Foto: Ane Køber Guldvik.
ORDNINGER

Men har det alltid vært sånn? Har vi alltid vært et fritt folkeslag med små forskjeller og der vi har stolt på hverandre?

– Nei, før andre verdenskrig var det større klasseforskjeller i Norge enn i USA. Dermed faller teorien om en egalitær kultur. I det hele egner kultur seg lite som forklaring på hvorfor det norske samfunnet er blitt slik det er blitt. Men måten vi tenker og er på, må jo komme fra et sted. Og ja, det kommer fra ORDNINGER!

På 1500-tallet var Bergen en svært voldelig by. Det var mye vold og mange drap. På 1600 tallet var det nesten slutt på dette. Hva skjedde på få år?

– Vi fikk et offentlig Norge med politi og domstoler. Drepte du noen, ble du drept selv. Det satte en stopper for volden. På 1960-tallet var det store problemer med forsøpling i naturen. Folk kastet boss ut av bilene, og veigrøftene ble fylt opp av søppel. Man prøvde med holdningskampanjer, men det var først da det ble bøter for forsøplingen det skjedde noe. I dag er det en godt innarbeidet holdning at du ikke kaster boss ut av bilvinduet. Det samme kan man si om røykeloven. Den har endret folks holdninger til røyking, sier Eia.

Men tillit og mistillit, hva slags ordninger skaper det da? Hvorfor stoler amerikanere mindre på hverandre enn nordmenn?

– Kort fortalt skaper store forskjeller lav tillit og omvendt. Hvorfor er det slik? Jo, vi stoler på dem som ligner oss selv. Når forskjellene er store, stoler folk mindre på hverandre. Særlig er det problemer steder der det er mange fattige. I USA er det arbeidsgiverne som bestemmer lønningene, og den er gjerne lav. Det er også en rekke jobber der som ikke finnes her i landet, som på toaletter på utesteder, posepakkere på dagligvaren og så videre. I Norge finnes ikke de jobbene. Men hvorfor er det så store forskjeller i USA, spør Eia.


Vi har høy tillit til hverandre. Det nyter også næringslivet godt av.
TAKK FOR FAGFORENINGENE

Svaret har vi fått allerede. ORDNINGER.

– I Norge er det ikke markedet som bestemmer lønningene. Det er arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjonene som bestemmer hva folk skal tjene. Fagforeningene har presset opp lønnen til de som tjener dårligst, dermed forsvinner ulønnsomme jobber som posepakkere og toalettvakter. Det geniale med høyere lønn for de med laveste lønn, er at det er bra for næringslivet. Når lønnen er høy, må næringslivet tenke nytt og produktivt. På samme måte er norske ingeniører billigere enn amerikanske. Det gjør det rimeligere å ta i bruk ny teknologi. Vi holder lønningene nede for de med høyest inntekter. Små forskjeller medfører at de på gulvet og ledelsen samarbeider bedre enn i de fleste andre land. I Norge tar industriarbeiderne beslutninger som ingeniørene må ta i Tyskland. Det gir en effektiv industri. Du kan godt si at det er sterke fagforeninger og ordninger som er kjempet frem, som gjør at vi har det så bra i Norge.

Men hvorfor skårer vi så høy på frihet, kan det virkelig ha noe med ordninger å gjøre?

– I USA har sjefen mye mer makt enn i Norge. Folk kan sies opp på dagen. Mange steder er det til og med forbudt å være fagorganisert. I tillegg har du et system uten trygd og helseforsikring. Det gjør at folk går stillere i dørene, man finner seg i mer og føler seg mer ufri. I Norge har arbeidstakerne en del støttespillere. Arbeidsmiljøloven sier at man ikke uten videre kan bli oppsagt, og det er fagforeninger med tillitsvalget på arbeidsplassen som kjenner til hva som skjer. Hvis man skulle miste jobben, fanges man opp av arbeidsledighetstrygd mens gratis helsetjeneste gir trygghet for deg og dine samt hjelp hvis noen blir syke. Det gjør at du føler deg mer fri. Slik var det ikke før krigen.

Ett av fagforeningenes store dilemmaer er hvordan man skal få folk til å bli medlem.

– Alle har lyst til å være et godt menneske og ingen har lyst til å være en snylter som får ting gratis. Joda, det kan være fett når du er 25, men etter hvert er det lettere å se at fagforeningene er en forsikringsordning som er god å ha hvis det blir problemer, sier Eia, og nå blir han tydelig engasjert og personlig:

– Jeg har et veldig personlig forhold til dette med ordninger og har mye å takke dem for. På mange måter har jeg hatt et fint liv, jeg har kunnet studere det jeg vil og kunnet jobbe med det jeg vil. Samtidig har jeg og mine hatt en del uflaks. Jeg har to demente foreldre, noe som er forferdelig, men jeg har ikke måttet flytte hjem for å ta hånd om dem. Jeg har kunnet drifte mitt liv selv om de er syke. Jeg har også en søster som har vært rusmisbruker, og som har fått god hjelp. Disse tingene har ikke ødelagt vår familie, fordi fellesskapet har vært der og hjulpet oss. For to år siden fikk vi et sykt barn som døde etter åtte uker. Jeg var medlem i en rekke internasjonale facebooksider. Der var det mye snakk om økonomiske bekymringer, om man hadde råd til operasjon og sykehus og så videre. Det slapp vi takket være riggen norske fagforeninger har fått til. Og for det har jeg én ting å si: Tusen, tusen takk, avslutter Eia.

Nytt program for topptillitsvalgte

Nytt program for topptillitsvalgte

1.september gikk startskuddet for det nye utdanningstilbudet rettet mot topptillitsvalgte. Kandidatene skal gjennomføre fire samlinger og levere avsluttende eksamen i mai 2022.

Tekst: Terje Bergersen og Svein Åge Eriksen Foto: Mariann Christensen

bannerimg
NYTT KURSTILBUD: Fire YS-organisasjoner har gått sammen om å etablere et nytt utdanningstilbud med 15 studiepoeng for 20 topptillitsvalgte. Her er forbundets deltakere: Fra venstre: Mette Osvold, Tryg, Christer Enersen, Handelsbanken, Hans-Petter Salvesen, Storebrand, Ellen Enger, Gjensidige og Karolina Lindqvist, SpareBank 1.


O pplegget kjøres i regi av YSorganisasjonene Delta, Finansforbundet, Parat og Negotia, og er utviklet i samarbeid med Høyskolen Kristiania..

– Vi er glade for å kunne tilby dette nye utdanningstilbudet. Deltakerne er erfarne tillitsvalgte som har vært gjennom mesteparten av våre øvrige kurs, og som er motiverte for å ta et ekstra kompetanseløft, sier forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet.

UTVIKLE “BESTE PRAKSIS”

Formålene med programmet er å gi noen av forbundets mest erfarne tillitsvalgte mulighet til å utveksle kunnskap med tillitsvalgte i andre forbund, og på den måten bidra til å utvikle “beste praksis» innen fagforeningsledelse.

– Det spesielle med studiet er at deltakerne utforsker egen praksis som tillitsvalgte og setter dette inn i en teoretisk kontekst. Det bygges med andre ord en bro mellom teori og praksis. Ambisjonen er å avdekke ny kunnskap om det å være tillitsvalgt, noe som også vil gi forbundene verdifull innsikt, sier Mariann Christensen, leder av Kompetanseområdet i Finansforbundet.

Den første samlingen ble holdt 31. august til 2. september, på Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker. Deretter blir det én samling i november og de to siste i februar og april neste år. Bestått eksamen som avlegges i mai, gir 15 studiepoeng.

LEDELSE, KOMMUNIKASJON, TRENDER OG FREMTID

Temaene i programmet er som følger: Første samling: Endring, selvledelse og ledelse Andre samling: Megatrender og fagbevegelsens fremtid Tredje samling: Endring og disrupsjon Fjerde samling: Kommunikasjon og påvirkning

20 tillitsvalgte er med på programmet – like mange fra hvert av de fire forbundene. Dette er Finansforbundets representanter:

Christer Enersen, Handelsbanken, Karolina Lindqvist, SpareBank 1, Mette Osvold, Tryg, Ellen Enger, Gjensidige og Hans-Petter Salvesen, Storebrand.

Praksisveiledere for Finansforbundets studenter er forbundsleder Vigdis Mathisen og avdelingsleder Dag Arne Kristensen.

– Alle fem har lang fartstid som ledere i sine bedrifter og konsern. Det blir spennende å følge dem gjennom dette nye programmet. At vi har dyktige tillitsvalgte med kunnskap på ekstra høyt nivå, vil være til inspirasjon og gjøre oss til en bedre organisasjon, sier Vigdis Mathisen.

Rett til høyere lønn
ARBEIDSRETT


Rett til høyere lønn


arti bannerimg
Anne Ruth Fedje Eckholdt
er advokat i Finansforbundets
sekretariat.

D et finnes få rettslige grunnlag som hjemler at en ansatt har rett på høyere lønn. Det å få barn gir nå en automatisk rett til lønnsøkning.

I lønnsoppgjøret i 2018 ble Finansforbundet og Finans Norge enige om at ansatte som er hjemme i foreldrepermisjon i minimum fem måneder, skal gis lønnsøkning når de gjeninntrer i jobb. Dette følger av Sentralavtalen § 13 nr. 4, og gjelder for ansatte som er omfattet av tariffavtalene mellom Finansforbundet og Finans Norge.

BAKGRUNN

Bestemmelsens hovedformål er å bidra til likelønn i finansnæringen. Det er to motivasjoner som ligger til grunn for at regelen kom i stand.

Den ene motivasjonen er å sikre at kvinner ikke faller fra lønnsmessig i forbindelse med det å få barn. Dette omhandler tiden både før, under og etter foreldrepermisjonen. Kvinnen kan «falle mellom mange stoler» alt ettersom når på året det gjennomføres lønnsvurdering i bedriften og hvordan dette sammenfaller i tid med hennes foreldrepermisjon. Lønnsgap kan ha oppstått på tross av at bedriften allerede er forpliktet til å foreta en lønnsvurdering og vurdere likelønn av arbeidstakere som er fraværende i foreldrepermisjon, jf. Sentralavtalen kapittel 3 Lønn, Felleserklæringen.

Den andre motivasjonen bak bestemmelsen er å få finansfedre til å ta ytterligere foreldrepermisjon utover den til enhver tid gjeldende fedrekvoten (per i dag 15 uker). Tidligere undersøkelser viste at mange finansfedre tok hele fedrekvoten uavhengig av dens lengde, men gjerne ikke mer enn dette. Etter at Finansforbundet fremforhandlet lønnstillegget, opplever vi at finansfedre i større grad teller måneder og uker for å komme over minstekravet på fem måneder. Dette mener Finansforbundet er en vinn-vinn-situasjon – både mer tid sammen med barnet og lønnsøkning.

VILKÅRENE

Et krav for å få lønnsøkning i tråd med Sentralavtalen § 13 nr. 4, er at foreldrepermisjonen er fullført, og at den har hatt en lengde på minimum fem måneder beregnet med 100 prosent foreldrepermisjon.

Grensen på fem måneder er direkte knyttet til foreldrepermisjonen. Dette innebærer at for eksempel uttak av ferie, eller fars omsorgspermisjon på to uker i forbindelse med fødselen, ikke beregnes inn i disse fem månedene. Det er derimot ikke et krav om at foreldrepermisjonen må tas sammenhengende. Det viktigste er at selve permisjonstiden totalt utgjør minimum fem måneder.

Gradert foreldrepermisjon kvalifiserer også til lønnstrinnet, men det vil ta noe lengre tid før vilkåret på fem måneder er oppfylt. For eksempel må en ansatt som har gradert foreldrepermisjon på 50 prosent, måtte ta minimum 10 måneder foreldrepermisjon før man har rett på lønnsøkningen.

Lønnsøkningen skal gis ved første lønnskjøring etter gjeninntreden. Lønnsøkningen skal dermed ikke «spares» eller utsettes til å gis ved neste ordinære lokale lønnsoppgjør, med mindre et annet virkningstidspunkt eksplisitt avtales.

Lønnsøkningen skal tilsvare minst ett lønnstrinn. Dette er å anse som et gulv, og det er anledning til å gi mer enn ett trinn. For bedrifter som ikke lenger benytter lønnstabellen, skal det gis en lønnsøkning tilsvarende det trinnintervallet lønnen ligger i. Ansatte som er unntatt fra Sentralavtalens lønnskapittel, skal gis et lønnstillegg på minimum 1,3 prosent av fast årslønn. Forøvrig inneholder Sentralavtalen allerede et krav om at ansatte som kommer tilbake fra foreldrepermisjon, skal vurderes likelønnsmessig ved gjeninntreden, jf. Kapittel 3 Lønn, Felleserklæringen.

Tillegget gjelder også ved adopsjon.


Spama