Finansfokus 03 2019 Cover
adv BI
Finansfokus 04 2019 Innhold
Innhold
7
BEDRE ENN SITT RYKTE

Når hun forteller folk at hun jobber i inkasso, er reaksjonen som oftest interesse, og litt medfølelse. Men det hender også at Ann-Ingrid Grongstad velger å ikke nevne hvor hun jobber.


10
SLIK BETALER DU

Det tæppes, vippses og skannes. Finansfokus gir deg en oversikt over de viktigste betalingsmåtene som finnes i dag. I tillegg spekulerer vi litt i hvordan fremtiden vil bli.

16
P27 BETALINGSFORMIDLING

De største bankene i Sverige, Finland og Danmark samarbeider om å utvikle en helt ny infrastruktur for straksbetaling over landegrensene. Uten Norge.


19
PORTRETTINTERVJU
MORTEN BALTZERSEN

Finansfokus har portrettert mannen som bestreber seg på å være 100 prosent saklig og presis.

20
INGEN PSD2-
REVOLUSJON

Foreløpig har ikke PSD2 ført til noen revolusjon i bankbransjen, men nå kan andre komme bankene i forkjøpet.

22
NY RAPPORT OM
KUNSTIG INTELLIGENS

De fleste bedriftene i bransjen har pågående prosjekter innen kunstig intelligens, men få satser fullt ut på den nye teknologien.


Ålgård Offset AS er
godkjent som
svanemerket bedrift.


GODKJENT OPPLAG: 32 522
FORSIDEILLUSTRASJON: Mediamania
REDAKSJONEN AVSLUTTET: 10. desember 2019.

FINANSFOKUS 04/19. MAGASIN FOR FINANSFORBUNDET. 20. ÅRGANG. ISSN 1502-0053
ANSVARLIG REDAKTØR

Svein Åge Eriksen
Mobil: 900 79 547
sae@finansforbundet.no

JOURNALIST

Sjur Anda
Mobil: 470 34 460
san@finansforbundet.no

ABONNEMENT

Marit Rydningen
Mobil: 913 40 153
mry@finansforbundet.no

ANNONSER

Fredrik Selnes Schei
Mobil: 934 31772
fredrik@finansforbundet.no

DESIGN

Mediamania AS

TRYKK

Ålgård Offset AS

DISTRIBUSJON

Helthjem Mediapost AS

UTGIVER

Finansforbundet
Postboks 9234 Grønland
0134 OSLO

FORBUNDSLEDER

Vigdis Mathisen

DIREKTØR

Runar Wilhelm Henriksen

Finansfokus 04 2019 Redaktør, Leserinnlegg, Forbundsleder
Redaktør

Tøffe tak i inkasso

I nkassobransjen er i søkelyset og ikke uten grunn. For ett år siden startet en storm mot bransjen som måtte tåle sterk kritikk blant annet fordi skyldnere av små beløp, var blitt avkrevd skyhøye salærer. Nå skal det ryddes opp, og en ny inkassolov er på trappene. Da blir det kanskje slutt på den cowboy-virksomheten som er blitt avdekket i deler av bransjen.

Ifølge Virke Inkasso var det i 2018 registrert 245 inkassovirksomheter i Norge, men bare 108 av disse har konsesjon fra Finanstilsynet. Inkassobransjen består av mange små virksomheter samt noen store og dominerende aktører. De små virksomheten har hatt utfordringer blant annet når det gjelder å heve kompetansen hos de ansatte. Ikke alle har klart å følge med i timen, og alle har heller ikke tatt i bruk de mulighetene som teknologien gir.

Det har ikke vært enkelt å arbeide i et inkassoselskap den siste tiden. De ansatte har fått føle skyldernes og politikerne på Stortinget sin misnøye. Samtidig er det viktig å understreke at alle som jobber i et inkassoselskap, utfører et viktig samfunnsoppdrag. Dersom ingen ville kreve inn utestående fordringer, ville hele næringslivet stoppe opp. Derfor er det viktig at forholdene legges best mulig til rette, slik at inkasso skjer i lovlige og ryddige former.

Den seriøse delen av bransjen ønsker lovendringene varmt velkommen. Inkassobransjen lever av tillit. Derfor håper alle at den nye inkassoloven vil bidra til å skjerpe kompetansekravene og de etiske retningslinjene som bransjen skal følge. På den måten kan bransjen få fornyet tilliten. Samtidig vet bransjen at den nye inkassoloven vil bety store endringer i måten selskapene arbeider på. Dersom salærene blir satt ned i den nye loven, så betyr det mindre inntekter for selskapene. Da er det viktig at selskapene fortsetter å utvikle de ansattes kompetanse, slik at de får trygghet for fremtiden.

SVEIN ÅGE ERIKSEN
Ansvarlig redaktør
sae@finansforbundet.no
www.finansfokus.no

twitter: @finansfokus
Facebook: Finansfokus
Tips: 900 79 547



Leserinnlegg
FOTO: SVERRE JARILD
LANDS-
MØTET
2019 OG
VEIEN
VIDERE

S om nyvalgt styremedlem i forbundsstyret, er det både med stor glede, spenning og litt frykt jeg nå går inn i de oppgavene som venter meg. Men det er ingen tvil om hvilke oppgaver jeg personlig ser på som noen av de viktigste fremover.

Jeg er utrolig stolt over å være del av et forbund med så mange dyktige personer, hvor alle våger å stå for sine meninger, og hvor man på talerstolen ser kollega etter kollega fronte sine syn. Noen støtter forrige taler, mens andre legger frem et syn som er det stikk motsatte. Jeg synes dette er helt fantastisk. Meningsutveksling og debatt, gjerne opphetet og engasjerende, er jo grunnlaget for et godt demokrati. Det er slik man lærer seg å se saker fra andre sider enn den man selv har. Hvis jeg reiser til et landsmøte med én mening, men i løpet av landsmøtet endrer mening fordi jeg i dialog med andre kolleger, får mer informasjon enn jeg hadde på forhånd og kanskje lærer meg å se saken fra flere vinkler, så er dette en kjempesuksess. Det motsatte hadde vært at jeg hadde deltatt på landsmøtet og vært bestemt på hva jeg skulle mene og stemme i alle saker, og at jeg i tre dager gikk rundt og var uinteressert i hva mine kolleger hadde å si.

Det jeg derimot tar med meg hjem som en utfordring, og som jeg ønsker å gjøre noe med de neste tre årene, er å forsøke å skape mer dialog, samarbeid og forståelse mellom tillitsvalgte i de ulike bedriftsavdelinger og geografiske regioner. På flere sentrale områder opplevde jeg på landsmøtet 2019 at det ble snakket om «oss og dem» eller «dere og oss». Dette er ord jeg gjerne kan høre i opphetede og engasjerte debatter rundt enkeltsaker, men det er ikke ord jeg ønsker å høre når det gjelder enkeltpersoner eller de mer fundamentale verdiene til oss som fagforening.

Hans Majestet Kong Harald sa en gang at «Røttene er arv og tradisjoner. Treet over bakken utsettes stadig for påvirkning som krever vedlikehold gjennom skiftende årstider og livsstadier. Så lenge treet lever, graver røttene seg sakte dypere og dypere ned.». Slik liker jeg også å se på oss som fagforening. Vi blir hver eneste dag utsatt for nye utfordringer fra både arbeidsgivere, arbeidsgiverforeninger, staten eller andre, og her vil vi som forening gå igjennom ulike årstider og livsstadier. Kanskje trenger vi av og til også litt vedlikehold. Men røttene våre står, og skal stå, urokkelige. Forbundets og medlemmenes beste kommer alltid først. Samhold og demokrati skal være våre ledestjerner.

I tillegg til økt samhandling internt i Finansforbundet, så er det også flere sentrale saker som vi helt klart må jobbe hardt med fremover. Økt interaksjon med våre medlemmer er et tema jeg brenner for. Vi er heldige som har så mange dyktige tillitsvalgte som har interaksjon med medlemmene hver dag, men jeg opplever at vår digitale plattform ikke støtter opp om dette. Dette ønsker jeg å gjøre noe med.

Det er en enorm ære å bli valgt inn i det nye forbundsstyret av mine kol- legaer på landsmøtet. Jeg gleder meg utrolig mye til å arbeide i forbundsstyret sammen med folk som har et sterkt engasjement, kunnskap og arbeidsglede.

Vi kommer til å få mange saker på vårt bord de neste tre årene. Noen kommer vi til å løse raskt, og andre vil kreve noe mer tid. Noen vil også ha stor påvirkning på våre medlemmers arbeidshverdag. Vi skal jobbe knallhardt for våre medlemmer, og vi skal ha med oss våre røtter og grunnleggende verdier i alt vi gjør.


Sindre Ryan
Tillitsvalgt i If og nyvalgt forbundsstyremedlem.



Forbundsleder

Tillit gir trygghet

S om nyvalgt forbundsleder, gleder jeg meg til å ta fatt på en tre-års periode i spissen for et nytt forbundsstyre i et forbund med høye ambisjoner og en sunn økonomi. Vi som ble valgt som Finansforbundets fremste tillitsvalgte på landsmøtet, vil strekke oss langt for at medlemmene våre skal nyte godt av slagordet vårt: Få mer ut av arbeidslivet!

Landsmøtet viste at vi er veldig enige om utfordringer og muligheter, og satsingene våre blant annet på kompetanse, vil økes fremover. Det har stor betydning for medlemmene våre og er et godt verveargument for nye potensielle medlemmer. En fortsatt medlemsvekst er prioritet nummer én for oss alle. Vi er svært klar over at uten medlemmer finnes det ikke et Finansforbund. Jo flere medlemmer vi har, jo mer innflytelse får vi. Det er fremdeles rundt 50% av ansatte i bank, finans og tilstøtende næringer som ikke er organisert, så markedet er stort.

Tilliten til at medlemskapet gir trygghet for medlemmet og tilgang til flinke lokale og sentrale tillitsvalgte, er våre beste salgsargumenter. Blir utfordringene for store, står en kompetent juridisk avdeling klar til å hjelpe. Den tilliten medlemmene viser oss ved å være medlem hos oss, må vi aldri ta som en selvfølge. Det er heller en inspirasjon til å fortsette å gjøre arbeidshverdagen god for de fleste.

Tillit er også et av stikkordene for temaet i dette magasinet. Både norske og utenlandske selskaper står i kø for å få oss som kunder på sine betalingsløsninger. De er ute etter både pengestrømmen og ikke minst kundedata. Det gir eierne av betalingssystemene en stor innsikt i våre liv. Det er gull verdt. For forbrukerne er det vesentlig å bruke de betalingskanalene de stoler på, og hvor de opplever at deres data er trygge. Bank og forsikring nyter høy tillit, men det er viktig at næringen kjenner sitt ansvar og ikke går på akkord med kundenes forventninger. Det kan på sikt bli en dyrekjøpt erfaring.


VIGDIS MATHISEN
Forbundsleder
Mobile: 952 36 141
vigdis.mathisen@finansforbun
det.no


Finansfokus er medlem av Fagpressen og opplagskontrolleres årlig. Finansfokus redigeres etter Redaktørplakaten og pressens etiske rammeverk av en selv- stendig og uavhengig redaktør, og i tråd med Finansfor bundets grunnsyn og formål. Artikler og synspunkter i Finansfokus uttrykker derfor ikke nødvendigvis Finansforbundets syn i enkelte spørsmål.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Kommentar
Kommentar

Er betaling så interessant da?



V åren 2017 hadde Finansfokus et eget temanummer om PSD2. Få ting er det pratet mer om i bankbransjen: Åpne API-er, konkurrenter som slippes inn i kundenes kontoer og en hær av fintechselskaper som står klar til å vinne kampen om kundene. Konkurrenter som vil skvise seg inn, og tilby nye innovative tjenester som ingen en gang kan forestille seg.

For ikke å snakke om de store techselskapene. Apple, Facebook og Google skulle alle kaste seg over bankenes kunder.

Ok, henger du ikke helt med? Har du ikke fått med deg hva PSD2 er? Kort fortalt må bankene nå åpne opp sine systemer, slik at tredjepart – det vil si andre aktører eller andre banker – får tilgang til kundenes kontoinformasjon og også få mulighet til å utføre betalinger fra kundenes kontoer. Dette regelverket trådte i kraft i september i år. Hensikten er å øke konkurranse i bankbransjen.

Men skulle ikke dette handle om betaling, spør du deg kanskje om? Jo, betaling er så mye. Det er cash, det er kort, det er Vipps, det er tæpping med ulike dingser og en hel haug med andre måter å flytte penger på. Men de store forandringene på betalingsområdet vil skje på grunn av PSD2, i alle fall for bankene. For de må gi fra seg betalingsmonopolet fra sine kontoer.

Da skulle man tro at banker og startups sto i startgropen, sultne og klare til å konkurrere om bankkundene. Men det er stille, veldig stille. Vi kan se kontoer fra andre banker i ulike mobilbanker. Etter hvert vil det være mulig å betale fra kontoer i andre banker også. Men bortsett fra det, er det business as usual, virker det som. De få tingene som har kommet, står bankene for selv. Payr, som kanskje var den mest PSD2-sugne startupen, slutter med betaling på grunn av fusjon og problemer med overføring av lisensen fra Finanstilsynet. Så vi står tilbake med et stort antiklimaks, der stort sett ingenting har endret seg – ennå. For det kommer endringer, vær ikke i tvil om det. Men truslene mot bankene kommer nok ikke først og fremst fra fintechs og startups. Det er svært få i fintechmiljøet som satser på PSD2-relaterte forretningsmodeller. En viktig årsak til dette kan være at de trenger lisens fra Finanstilsynet for å drive med betalingsvirksomhet. Det er ressurskrevende. Siden PSD2 trådte i kraft, er det kun én ny norsk tredjepartsaktør som har fått lisens, Neonomics.

Konkurransen vil nok øke mellom bankene, som nå har mulighet til å nå hverandres kunder på en helt annen måte. Det er bra. Men de må gire opp satsingen for å møte konkurransen som vil komme fra store, kapitaltunge aktører. Facebook, Google og Apple er nevnt allerede. De ser nok nøye på hvordan PSD2 kan lede kundene inn i sine økosystemer.

Men også andre ressurssterke aktører vil synes dette er interessant. Coop uttaler at PSD2 er interessant, de vil gjerne gjøre betalinger direkte fra kundens konto. Det vil spare dem for penger til BankAxept og kredittkort. Da er det ikke vanskelig å se for seg at også andre store aktører med mange kunder, snuser på PSD2. Medlemsorganisasjoner, store butikkjeder og utenlandske banker vil etter hvert få øynene opp for mulighetene i det nye regelverket. De har ressurser til å få de nødvendige lisensene, skape tjenester basert på sin kunnskap om kundene og til syvende og sist ta en posisjon bankene har hatt monopol på frem til nå. Den eneste måten å møte dette på for bankene, er å sette seg selv i førersetet og gi gass.


Sjur Anda
Journalist i Finansfokus.

Adv Procon
ads3
BEDRE ENN SITT RYKTE
Nyheter
Inkasso

BEDRE ENN SITT RYKTE

Når hun forteller folk at hun jobber i inkasso, er reaksjonen som oftest interesse, og litt medfølelse. Men det hender også at Ann-Ingrid Grongstad velger å ikke nevne hvor hun jobber.

Tekst: Tellef Øgrim Foto: Chaitra Acharya

UNG INKASSOVETERAN: Etter fem år i inkasso har Ann-Ingrid Grongstad (26) lært seg å legge jobben bak seg i fritiden, bortsett fra når hun går forbi en bil som hun vet har kostet ekstraordinært mye penger.


E tter å ha avsluttet videregående, fikk Ann-Ingrid Grongstad sommerjobb i et inkassoselskap på barndomsstedet Rørvik. Høsten etter flyttet hun til Trondheim, der hun fikk jobb i Norges største inkassobyrå, Lindorff. I dag, fire år senere, jobber hun på hovedkontoret på Smestad i Oslo.

– Jeg ble bitt av basillen, som hun sier.

– Hvilken basill er det?

– Den som gir spenning ved å hjelpe andre, og at det er noe nytt som skjer hver dag.

Grongstad jobber i hovedsak med lån og leasing, særlig av bil, og påstår selv at hun får «nye innfallsvinkler og problemstillinger » hver eneste dag.

Det handler typisk om å finne ut hvor bilen befinner seg, hva den er verdt og måter å komme i kontakt med dem som ikke har betalt på billånet eller leasingkontrakten sin.

– Hva er en typisk sak?

– Det som er mest vanlig er dem som rett og slett har glemt å betale fakturaen, eller dem som har fast trekk i banken, men ikke har penger ved forfall.

RASKERE KONTAKT

Det sier seg selv at hun må tre inn i helt forskjellige roller overfor en slik kunde og en som nekter å betale.

– Stemmer det at det er blitt vanligere at dem som skylder penger, tar kontakt selv?

– Ja, mye av årsaken tror jeg er fordi det er blitt lettere å kontakte oss på mail, chat eller telefon. I tillegg har vi en selvbetjeningsløsning som heter Lindorff24. Du logger inn med BankID og kan se utestående krav, kontakte oss eller foreta innbetalinger på ubetalte saker, forteller hun.

– Du gjør denne krevende jobben helt uten utdannelse?

– Ja, jeg har ingen økonomiutdanning å lene meg på, men har gjennom årene skaffet meg mye erfaring.

– Er det mange her som er i samme situasjon?

– Nei, de fleste her har relevant utdannelse.

– Føler du at du mangler noe?

– Nei, egentlig ikke, jeg har god forståelse for økonomi. Alle kan jo slite med økonomien i perioder. Da er det viktig å se mennesket bak kravet, og den evnen får man nødvendigvis ikke best gjennom utdannelse.



Alle kan jo slite med
økonomien i perioder.

TØFF START

Til tross for toleransen for folk som ikke kan betale, blir hun tross alt ganske oppgitt over folk som kjøper en helt ny Lamborghini, når de burde ha kjøpt en rimelig bruktbil.

– Man selvsagt bli oppgitt, men likevel er målet å finne den beste løsningen for begge parter.

– Flere saker ender jo også med at det man i bransjen kaller objekter, blir hentet av namsmannen.

– Ja, det gjør det. Det hentes mange biler.

Etter flere år i jobben har hun fått et avklart forhold til bransjen. I starten var det tøffere.

– Jeg lot meg lettere påvirke i starten. Etter hvert har jeg lært meg at dette bare er en jobb. Jeg forsøker å legge den bak meg når jeg går hjem.

– Hender det at det ringer folk på din privattelefon som ikke burde hatt ditt nummer?

– Nei, det har jeg unngått. Vi er veldig strenge på ikke å gi ut navn.

Men at det finnes andre som har opplevd det, får Finansfokus bekreftet av hovedtillitsvalgt i Finansforbundet i Lindorff. Det er mindre av den slags enn det var før, men det skjer fortsatt fra tid til annen.

TRØSTER VARSELMOTTAKERE

Selv om inkassobransjen innrømmer at den har omdømmeproblemer, møter Grongstad like ofte interesse som medfølelse, når samtalen kommer inn på at hun er inkassomedarbeider.

– Stort sett går det fint, selv om det hender at jeg velger å ikke bringe det opp.

Hun forteller at de aller fleste reagerer med å fortelle om sine egne inkassovarsler når hun forteller hva hun jobber med.

– Da sier jeg at de skal ta det med ro, og at det er helt normalt. Stort sett får jeg gode tilbakemeldinger. Folk er interesserte og nysgjerrige. De kommer med gode spørsmål, og noen lurer på om det ikke er tungt å jobbe med dette.

PRIVATØKONOMI I SKOLEN?

Hun blir litt ekstra engasjert når vi kommer inn på kunnskapsmangelen hun møter hos mange skyldnere. En del av løsningen mener hun er å få opplæring i personlig økonomi inn i skolen. (Se egen sak.) Det er svært mange som ringer til oss, som ikke kjenner til hvordan grunnleggende forhold knyttet til privatøkonomi, fungerer. Som samfunn må vi ufarliggjøre privatøkonomi.




EKSPRESSLEVERING NØDVENDIG FOR Å INNKASSERE NY LOV I 2020
Nyheter
Inkasso

EKSPRESSLEVERING NØDVENDIG FOR Å INNKASSERE NY LOV I 2020

I tidligste fall kommer en ny inkassolov til neste år. Det betyr at inkassoselskaper må forberede seg på lavere inntekter, strengere regler for innkreving av småbeløp og trolig også skjerpede kompetansekrav.

Tekst: Svein-Thore Gran Foto: Gorm K. Gaare

arti bannerimg 10
TRE MÅNEDER: Arbeidsgruppens leder Signe Christophersen sier at det minimum vil være tre måneders høringsfrist for forslaget som gruppen fremmer.


D aværende justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara nedsatte i oktober 2018 en arbeidsgruppe, ledet av lovrådgiver Signe Christophersen i Justisdepartementet, for å se nærmere på en inkassolov mange betrakter som antikvarisk. Bakteppet var en inkassobransje som sliter med økende omdømmeproblemer som følge av blant annet skyhøye salærkrav for å drive inn småbeløp. Den overordnede hensikten med lovarbeidet er å sikre både den enkelte skyldners rettsikkerhet og en effektiv inkassobransje.

SALÆRENE NED

Leder for bransjeorganisasjonen Virke Inkasso, Aleksander Holand Nordahl, er ikke i tvil om at en av utvalgets konklusjoner vil være å sette ned salærsatsene.

− Vi er innforstått med at salærene vil bli lavere, og det blir mer forholdsmessighet mellom krav og salær. Samtidig er det viktig for oss å påpeke at inkassoselskapene er med på å opprettholde tilliten i et velfungerende kredittmarked. Endringer som foreslås, må altså ikke være av den art at de rokker ved denne tilliten, sier Nordahl.

Parallelt, i forkant av lovarbeidet til Justis- og beredskapsdepartementet, har Virke Inkasso hatt en egen arbeidsgruppe i sving med å evaluere dagens lovgivning. Erkjennelsen av at en fornyelse av lovgivningen er nødvendig, er høy. Ikke minst fordi teknologien i dag er en helt annen enn i 1989, da nåværende lov så dagens lys.


Det er derfor på høy tid med en gjennomgåelse av inkassoloven.
Aleksander Holand Nordahl, Virke Inkasso.

− Dagens inkassolov har en del utfordringer for både bransjen og privatpersoner. Noen av disse utfordringene er blitt belyst i mediene og fra politisk hold det siste året. Det er derfor på høy tid med en gjennomgåelse av inkassoloven. Dagens inkassolov er fra 1989, en tid da manuelle prosesser var vanlig og bruk av elektroniske virkemidler var begrenset. Siden den tid har internett, smarttelefoner og nye betalingsløsninger gitt muligheter som ikke en gang var påtenkt da loven ble skrevet. Det vil garantert komme nye tekniske løsninger som også vil påvirke oss. Det gjør at en ny lov må være fremtidsrettet og ivareta behov for effektive og brukervennlige løsninger, sier Nordahl.

Virkes arbeidsgruppe er klar på at bransjen har sovet i timen før lovarbeidet ble satt i gang, noe som har gjort den utsatt for innstramming i rammevilkår.

– Manglende informasjon og mediestrategi over mange år har bidratt til lav forståelse for vår viktige betydning og rolle for samfunnsøkonomien. Få sanksjonsmuligheter fra myndighetene og liten interesse fra politisk hold, har medført at useriøse aktører har kunnet operere for lenge, skriver arbeidsgruppen i rapporten.

IKKE OVERRASKET

Også advokat Carl Flock i Finans Norge, som sitter i Justis- og beredskapsdepartementets utvalg, mener at salærsatsene for inndriving av småkrav er på vei ned.

– Vi er opptatt av at bransjen må få gode rammebetingelser, slik at det er mulig å drive inkassovirksomhet i Norge. Og ingen blir overrasket om salærnivået for å inndrive småkrav blir redusert ved ny lovgivning, sier Flock når han blir bedt om å redegjøre for Finans Norges forventninger til arbeidet med ny lov.

Han understreker at inkassoselskapenes rammebetingelser er viktige for å sikre at vilkårene for å drive bankvirksomhet i Norge er gode, både direkte og indirekte fordi bankenes kunder er avhengig av effektiv inndriving av utestående beløp.

Anders Kamberg Rinna i Finansforbundet ønsker seg skjerpede kompetansekrav og lavere salærsatser for å rydde opp i bransjen. Han mener økte kompetansekrav vil bidra til å bedre inkassoselskapenes omdømme.

Arbeidsgruppens leder Signe Christophersen sier det minimum vil være tre måneders høringsfrist for forslaget som gruppen fremmer, uten at hun vil bekrefte at det faktisk blir sendt på høring. Det er imidlertid liten tvil om at saken blir sendt til høringsinstansene, og at det dermed er mest sannsynlig at lovforslaget tidligst blir behandlet av Stortinget neste høst etter at statsbudsjettet er fremmet.


VIKTIG FOR BANK: Advokat Carl Flock i Finans Norge understreker at banknæringen er avhengig av velfungerende inkassoselskaper. FOTO: GORM K. GAARE

Med seg i arbeidsgruppen har Christophersen seniorrådgiver Oda Stensrud, Finanstilsynet sekretær for arbeidsgruppen, seniorrådgiver Paal Bjønness, Forbrukerrådet, advokat Carl Flock, Finans Norge og Hanne Riksheim, leder av Virke Inkassos lovutvalg. Fristen for arbeidsgruppen til å avgi rapport er 1. januar 2020.

OMFATTENDE ENDRINGER

Virke Inkasso forbereder medlemmene på omfattende endringer som følge av ny lov, og at de inkassobyråene som ikke har innført ny teknologi og automatisert virksomheten, vil få den tøffeste omstillingen:


Ingen blir overrasket om salærnivået for å inndrive småkrav blir redusert ved ny lovgiving.
Carl Flock, Finans Norge

– Når det gjelder konsekvenser av foreslåtte tiltak og de problemstillinger som er oppe til særskilt revisjon av den regjeringsnedsatte arbeidsgruppen, vil de inkassobyråene som i liten grad er automatiserte, bli hardest rammet av reduksjon i inkassosalær og strengere krav til virksomhetsstyring, skriver Virke i sin anbefaling til eget styre.

Også i Finansforbundet er man forberedt på at nye regler vil slå ulikt ut i bransjen, og at de som driver gammeldags vil få de største utfordringene.

– Men i Finansforbundet er vi selvsagt enige i at kostnadseffektiv drift skal være en fordel, sier rådgiver Kamberg Rinna.

LINDORFF-SJEFEN SER FREM TIL LOVENDRING
Nyheter
Inkasso

LINDORFF-SJEFEN SER FREM TIL LOVENDRING

Lavere salærer, strengere etiske retningslinjer og mer brukervennlighet er noen av endringene Lindorffs administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen forventer seg av den nye inkassoloven.

Tekst: Tellef Øgrim Foto: Chaitra Achary

artibannerimg
STYRKE OMDØMMET: Lindorff-sjef Siv Hjellegjerde Martinsen ser frem til at de varslede endringene i inkassoloven skal styrke inkassobransjens omdømme.


A llerede i løpet av 2020 regner hun med at de nye lovreglene er vedtatt av Stortinget. Går det som hun, og andre i bransjen, forventer, kommer endringene blant annet til å gå ut over lønnsomheten, føre til høyere krav til medarbeiderne og gjøre terskelen for nyetablering i bransjen høyere.

– Dette er en brytningstid for inkassobransjen. Vi kan spille en mye viktigere rolle i samfunnet enn vi gjør i dag, men da må tilliten til bransjen styrkes, sier Hjellegjerde Martinsen.

MÅ STYRKE TILLITEN

Hun ønsker de forventede endringene i inkassoloven velkommen og tror at bransjen kan bruke dem til å oppnå styrket tillit i samfunnet.

– Bransjen er viktig for at kredittmarkedet skal fungere godt både for dem som gir lån, og dem som tar opp lån. Dette samfunnsansvaret må vi røkte gjennom økt tillit.

Hun understreker at tillit, både hos låntaker og långiver, til at markedet fungerer, og til at selskaper som det hun leder, er både kompetent, etisk og forbrukervennlig.

– Jeg får ikke skyldnerne til å ringe meg hvis vi ikke har et godt rykte på oss utad, og hvis folk ikke har tillit til at vi vil hjelpe, sier hun.

Lindorff inngår mellom 700 og 800 avtaler hver dag med personer om utsatt betaling.

– Det kan du ikke gjøre uten at du forstår skyldners situasjon, du må ha litt jusbakgrunn, du må vite hva du snakker om. Dette er personer i en sårbar situasjon. Etikk er svært viktig. Alle skal behandles på en ordentlig måte, og da må du ha kompetanse om det du holder på med.

BRUKERVENNLIG INKASSO

Etter at Justisdepartementet ved nyttår har mottatt vurderingene fra ekspertgruppen som har vært i arbeid et års tid, håper hun at det raskt utarbeides et lovforslag som Stortinget kan få vedtatt innen 2020 er omme.

– Mer forbrukervennlig inkasso og strengere krav til kompetanse regner jeg med blir to sentrale elementer i lovendringen.

Under punktet om mer forbrukervennlighet regner hun med at det kommer et krav om reduksjon av salærer på de små kravene.

– Hvordan vil lavere salærer påvirke dere som selskap?

– Da får vi lavere inntekter. Vi er opptatt av at den nye loven skal være rettferdig både for skyldnere og for oss som selskap. Dersom vi skal kunne tilby gode kundevennlige løsninger, må vi få lov å tjene penger.

– Hvordan vil de nye reglene inkludert lavere salærer, påvirke de ansatte?

– Jeg tror ikke vi får vesentlige begrensinger i antall ansatte i bransjen, sier hun.

STRENGERE KOMPETANSEKRAV

Samtidig er det åpenbart at skjerpede krav til kompetanse både vil stille større krav til dem som allerede jobber i bransjen, og for dem som sikter seg inn mot en karriere i inkasso.

– Flere må nok regne med å skaffe seg ny kompetanse, og jeg tror det kan bli høyere krav til dem som søker jobb i norske inkassoselskaper i fremtiden. Blant annet tror jeg at kjennskapen til jus må styrkes. Dessuten må vi fortsette å utvikle nye, smarte løsninger som gjør det enklere for skyldnerne å komme i kontakt med oss.

– Men jeg vil ikke ha 700 jurister sittende her, sier hun med en liten, men kraftig, sunnmørsk latter.

KOMBINERT KOMPETANSE

Hun vil ha en kombinasjon av hard og myk kompetanse.

– En av de aller beste saksbehandlerne vi har hatt, hadde vært hjemmeværende i 30 år før hun begynte å jobbe hos oss. Staben må utfylle hverandre.

–I arbeidsutvalgets mandat står det også noe om å skjerpe kravene til god inkassoskikk. Har du forståelse for det?

– Uten tvil. I dag er det for stor frihet til at aktørene selv vurderer hva som er god inkassoskikk, og hva som ikke er det. Det er min påstand. Hva som er god inkassoskikk, må komme tydeligere frem i den nye loven.


Bransjen er viktig for at kredittmarkedet skal fungere godt både for dem som gir lån, og dem som tar opp lån.

HINDRINGER I VEIEN FOR USERIØSE

Hun legger til at hun håper at det nye regelverket vil gjøre det vanskeligere for useriøse aktører å etablere seg i bransjen.

– Vi må ha en kompetent bransje. Jeg kommer fra banksektoren som har vært gjennom lignende prosesser. Nå kommer dette til inkasso, og det er jeg glad for.

Bortsett fra den nevnte definisjonen av god inkassoskikk, håper hun også at inkassolovens formålsparagraf gjøres tydeligere.

– Vi må innta en ekspertrolle i markedet, og bidra til at markedet fungerer for dem som yter lån, og for dem som mottar lån.

EN ROLLE I MIDTEN AV MARKEDET

Hennes korte oppsummering av inkassobransjens berettigelse i en moderne, avansert økonomi ser slik ut: «Må ha oss i midten for at kreditt har riktig pris, og at dem som mottar kreditt, gjør opp for seg på en riktig måte.»

– I juni 2019 passerte inkassogjelden i Norge 100 milliarder kroner. Hva kommer det av?

– Det har vært god tilgang på kreditt. Kanskje for god. Renten har vært lav. Våre tall viser at mens det er mest inkasso blant dem mellom 30 og 60, så vokser antall saker mest for dem over 60 år. For dem under 30, vokser inkassobeløpet mest per sak.

FRISKERE, ELDRE FORBRUKERE

Årsakene er ifølge inkassosjefen sammensatte. For de eldstes del mener hun at det har å gjøre med at vi lever lenger og er friskere, og at vi derfor har behov for å bruke mer penger enn mange har som pensjonister.

Når vi spør om ungdommen, peker hun på en kunnskapsbrist. Det handler både om at skolen ikke gir elevene nødvendig kunnskap om privatøkonomi, og at mange er blitt voksne uten å oppleve renteøkninger og boligprisfall.

– En del mennesker har tatt opp forbrukslån og brukt det som egenkapital inn i boliglånet. Det går jo fint så lenge boligprisene stiger. Nå ser vi at boligprisene viser tendens til å stagnere, noe som gjør det vanskeligere å refinansiere slike lån, avslutter Siv Hjellegjerde Martinsen.


Fakta om Siv Hjellegjerde Martinsen

Siviløkonom fra BI i 1996. Jobbet i Ernst & Young med revisjon og oppkjøp. Aksjemegler i Orkla Finans. I danske Bank fra 2005. Kom til Lindorff i mars 2018. 48 år gammel.

LINDORFF-SJEFEN SER FREM TIL LOVENDRING
Hovedtema
Betalingsformidling

SLIK KAN DU BETALE

I dag har forbrukerne et hav av ulike måter å betale på. Det tæppes, vippses og skannes. Her får du en oversikt over de viktigste betalingsmåtene som finnes i dag. I tillegg spekulerer vi litt i hvordan fremtiden vil bli.

Tekst: Sjur Anda Foto: missboo.no

artibannerimg

T idligere var det lite å fundere på når du skulle betale. Det var mynter og sedler, eller hvis banken så på deg som kredittverdig, så kunne du få et sjekkhefte. Etter hvert ble det vanlig med kort, først til å ta ut kontanter i minibank og etter hvert til å betale i kortterminal med. Slik var det egentlig ganske lenge, og det var ingen som funderte på at det var omstendelig eller tungvint. Det var slik det var.

I dag er det derimot et hav av betalingsmuligheter. Det tæppes og vippses med en rekke ulike teknologier. Selv bruker jeg gjerne både Google Pay og kontaktløs betaling. Men hvilke betalingsmåter finnes det i dag egentlig? Vi har sett på dem som er mest relevante for folk flest.

I BUTIKK

Kontanter er fremdeles et gyldig betalingsmiddel, selv om det blir færre og færre som bruker det. Før hadde man gjerne noen sedler og mynter i lommeboken. I dag er lommeboken borte, erstattet av en kortholder. Det vanligste bruksområdet for kontanter i dag, er kanskje barnebursdager.

Kort med stripe og chip er en gammel klassiker som fremdeles nok er den vanligste betalingsmåten. De fleste vet hvordan det fungerer, men måten oppleves kanskje som litt tungvint for dem av oss som har begynt å tæppe. Kort – kontantløst blir stadig vanligere. Legg kortet inntil terminalen, tast inn koden hvis det er nødvendig og så er transaksjonen i boks. Det er en smidig og grei måte å betale på, men er nok likevel ikke det mest brukervennlige alternativet i dag.

I mobiltelefonen ligger det i dag en rekke betalingsmuligheter. Apple Pay og Google Pay er vel de som er vanligst ved butikkhandel i dag. Coop har også laget sin egen Coopay (se egen sak) der de har integrert betaling i sin egen medlemsapp. Det er en svært smidig løsning, der både registering av medlemskortet og betaling skjer i appen. Kunden slipper dermed å forholde seg til butikkenes betalingsterminal. Loyo Pay er en app fra Resurs Bank som knyttes opp mot deres kredittkort. Appen er integrert med Mastercards digitale betalingsplattform Masterpass.

Vipps er i skrivende stund ikke særlig utbredt som betaling i butikk. Det finnes noen få brukersteder her og der. Men dette er et stort satsingsområde for selskapet, som når dette leses, skal begynne utrullingen av vippsbetaling i butikk. Dette blir basert på QR-koder. Dette er en betalingsmåte som blir spennende å følge fremover.

Wearables er en samlebetegnelse for smarte digitale produkter du kan ha på deg. Det vanligste i dag er smartklokker og treningsarmbånd. Apple Watch kan du betale med, men også Garmin (se egen sak) og Fitbit har integrert betalingsløsninger i sine klokker. Fidesmo Pay er en stor aktør på wearables som nettopp har inngått et samarbeid med Eika. Foreløpig har de installert betalingsteknologi i en rekke ulike klokker, men det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hvor det er mulig å sette inn betalingsmuligheter. Jakker, ringer, armbånd er eksempler som vil komme.




Fremover vil det komme stadig nye aktører.

BETALING ONLINE

Nordmenn liker å shoppe i sofaen og netthandelen har eksplodert. Smidige og enkle betalingsløsninger er viktig for nettbutikkene. Blir det for mange friksjonspunkter, dropper kundene ut. Innovative hoder finner stadig nye og enkle måter å føre pengene fra forbru- ker til butikk.

Kort er en gammel slager her også, selv om det for mange oppfattes som tungvidt. Men nå er det mulig å lagre kortnummer i nettleser både på PC og telefon, noe som gjør det enklere.

Vipps tilbys i stadig flere nettbutikker. Dette er en smidig og god betalingsmåte. De aller fleste har mobilen i nærheten, og da er det fort gjort å betale.

Klarna er den svenske fintech-giganten som har tatt en plass i kassen på svært mange nettbutikker. Her kan kundene få gratis betalingsutsettelse og faktura. Det er en svært smidig betalingsmåte som er populær. Det finnes også andre lignende løsninger. Svea Finans har eksempelvis sin WebPay.

Masterpass er en digital lommebok laget av Mastercard. Den er imidlertid ikke bare forbeholdt Mastercard, men kan brukes med en rekke ulike kort. Masterpass oppbevarer både kortopplysninger og leveringsadresse, slik at det fylles ut automatisk når du handler online.

PayPal kommer man ikke unna. Man kan betale med PayPal i mange nettbutikker, særlig utenlandske. Innlogging og betaling er svært smidig, og det er trygghetsforsikring i kjøpene. I tillegg er det genialt til abonnementskjøp og lignede, der du vanligvis må legge inn nye kortdetaljer mange ulike steder når et kort går ut. Har du registret betaling med PayPal, er det bare i PayPal du trenger å legge inn det nye kortet.



REGNINGSBETALING

Du skal ikke så mange år tilbake før brevgiro var en nyvinning. Selv om de færreste bruker dette i dag, er det fremdeles et tilbud til norske bankkunder. Det er fremdeles mulig å betale regninger i bank, selv om en del banker nå har delegert den delen av virksomheten ut til eksempelvis dagligvarebutikker. DNB tar nå 100 kroner i gebyr for å betale en giro i bank i butikk. Men for de aller fleste går det meste av regningsbetalinger digitalt.

Autogiro og e-faktura er blitt stadig vanligere, men fremdeles må man legge inn regninger manuelt med kontonummer og kid.

På mobiltelefonen er det stadig flere måter å betale på. Du har mobilbanken som ett alternativ. Ett annet er Vipps, som også tilbyr regningsbetaling. I tillegg har Payr en økonomi- og regningsbetalingsapp. Skanning av regninger med mobilen har også gjort regningsbetaling mye smidigere, der man nå kan slippe å trykke inn kontonummer og kid selv.


Du skal ikke så mange år tilbake før brevgiro var en nyvinning.

NYE TJENESTER

Det har skjedd mye på betalingsområdet, men for oss som er glade i teknologi er det flere spennende ting som er på trappene. Stadig mer av betalingen vil skje med mobilen også, der betalingen flyttes bort fra egne betalingsterminaler og inn i apper. Vipps gjør det med sin QR-løsning, og Coop har vist hvordan dette kan gjøres på en smidig måte med Coopay. Tine og DNB hadde en pilot med betaling med ansiktsgjenkjenning. At det blir en vanlig betalingsform etter hvert, vil jeg ikke bli overrasket over. Biometri og ID er i det hele et spennende element av betaling. Kanskje trenger man ingen dingser i det hele tatt etter hvert? Det holder bare med ansiktet, et øye eller fingeravtrykk. Ekspertene spår også at elementer som hjerterytme kan være tilstrekkelig for å identifisere deg. Kanskje sier du bare betal 359 kroner i butikken, så gjenkjennes stemmen din, og deretter dras det penger fra konto. Mulighetene er mange, og det varierer hvor langt unna de ulike tingen er.

Amazon har allerede etablert et system hvor både registrering av varer og betaling skjer helt automatisk. Kunden går inn og henter det han skal ha, så trekkes pengene automatisk fra kortet i det han forlater butikken. Det er et eksempel på hvordan ID-teknologi går hånd i hånd med betalingsteknologien. Morgendagens betalinger skal være trygg, sikker og integrert i kjøpssituasjonen.

Fremover vil det komme stadig nye aktører som vil inn i markedet som betalingsformidlere. PSD2 åpner for at andre enn banker får utføre betalinger, og det er en mulighet vi må forvente at mange snuser på. Store handelsaktører vil gjerne ha hånd om så mye av prosessen som mulig for å skape gode kundeopplevelser og knytte seg tettere opp til kundene. Også de store digitale aktørene, som Facebook og Google, vil utvikle nye betalingstjenester. Fremtiden vil gi oss som forbrukere et stadig større utvalg av betalingsmetoder. Det er en spennende utvikling som vil gi oss en enklere betalingshverdag. Det blir interessant å se om det blir en dominerende aktør som tar over det meste eller om vi fremdeles vil ha et rikt utvalg av betalingsmetoder og leverandører.

TESTET ANSIKTSBETALING
Hovedtema
Betalingsformidling

TESTET ANSIKTSBETALING

I høst har Tine testet betaling med ansiktet i sin egen testkafé på Grünerløkka. Konklusjonen er at teknologien er på plass, men at det kreves mye for å rulle den ut. Nå eksperimenterer selskapet med helt friksjonsfri handel.

Tekst og foto: Sjur Anda

arti bannerimg 18
TA OG BETAL: Her demonstrerer Sven Richard Magerøy Tønnessen hvordan kjøpet skjer helt automatisk i kjøleskapet. Et kamera registrerer hvem du er og hva du handler.


K afé Heimatt i Oslo er et sånn passe hipt sted, hovedsakelig rettet mot studenter. Denne kafeen drives av Tine for at de skal være tettere på forbrukerne og forstå trender som kommer. Her satte Tine i sommer opp en betalingsløsning basert på ansiktsgjenkjenning.

Prinsippet var enkelt. Du registrerte deg på nett med navn, epost og kredittkortnummer. Disse opplysningene kobles sammen med ditt ansikt. Når du bestiller en kopp kaffe og en kjeks på Heimatt, kan du velge å betale med Blunk, som Tine kalte tjenesten. Et kamera skanner ansiktet ditt, og betalingen er gjennomført.

– Vi har fått mye oppmerksomhet for ansiktsbetalingen, det er veldig hyggelig. Men faktum er at vi ikke brukte så mye ressurser på dette. Blunk viste at veien til å lage noe som fungerer, var kortere enn forventet. Teknologien har utviklet seg raskt, og mye av dette er hyllevare nå. Det meste er basert på open source som vi har tilpasset til vår pilot, sier Sven Richard Magerøy Tønnessen, leder for Tines Teknolab.

– Var det noen overraskelser underveis?

– Folk hadde en iboende skepsis til å bli tatt bilde av når de handlet. De likte bedre at betalingen bare skjedde, og at de fikk en bekreftelse, enn at det kom et bilde av dem opp på terminalen, forteller Tønnesen.

SAMARBEID

Løsningen er et samarbeid mellom Tine, DNB og Futurice, et lite tech-selskap fra Finland. Blunk startet opp før sommeren og ble tatt av luften i oktober. Dette gjør Tine hovedsakelig for å lære, ikke for å skape nye tjenester som skal rulles ut stort.

– Det er ingen som registrerer seg for å bruke dette på én kafé. Denne teknologien skaper verdi først når den skaleres opp og kommer i bruk bredt. Det er ikke vår jobb, sier Tønnesen, som passer på å rose sine partnere.

– Både vi og DNB er interesserte i forbru- kerne i kjøpsøyeblikket og i teknologi. Vi er kanskje mer opptatt av kontakten med forbru- ker og salgskanalene, mens DNB har fokus på selve transaksjonen. Futurice kunne dette med ansiktsgjenkjenning.

SELVBETJENTE BUTIKKER

Amazon har etablert sine Go-butikker, der folk kan gå inn i butikken og hente varene de vil ha. Registrering og betaling skjer automatisk.

– Piloten på Heimatt var første steg til å få til en lignende kjøpsopplevelse. Nå har vi laget en automat som ikke bare kjenner igjen kunden, men også produktene i kjøleskapet. Du åpner døren, tar det du skal ha, lukker og går. Registrering av varer og betaling skjer automatisk, forklarer Tønnesen.

– Hvorfor er Tine interessert i hva som skjer i kjøpsopplevelsen?

– Det er forbrukerne som til syvende og sist gjør at vi tjener penger. Da må vi ha en god forståelse for hvilke teknologier og trender som kommer til å forandre deres adferd. Det kommer nok ubetjente butikker i Norge også. Teknologien er på plass, men jeg tror vi først vil se det andre steder enn i dagligvare. Dagligvarehandelen er kompleks med mange varegrupper, avslutter lab-sjefen.

adv BI
COOP MED EGEN BETALINGSLØSNING
Hovedtema
Betalingsformidling

COOP MED EGEN BETALINGSLØSNING

I sommer la Coop inn betalingsmulighet i sin medlemsapp. Hensikten er å gjøre betalingen mer sømløs for medlemmene.

Tekst og foto: Sjur Anda

arti bannerimg 18
DIREKTE FRA KONTO: Kristian Bjørseth er spent på hva PSD2 vil tilføre på betalingsområdet. – Betaling direkte fra kundens konto vil spare oss for mye. Det er penger som vil komme våre medlemmer til gode, sier han.


J eg registrerer medlemsappen her i kassen og velger hva jeg skal kjøpe. Når jeg trykker på betal får jeg en melding i appen og bekrefter betalingen. Veldig smidig og enkelt, og alt foregår i samme digitale flate, sier Kristian Bjørseth, sjef for betaling og ID i Coop. Vi treffe ham i kantinen i Coops lokaler på Sinsen. Han har bestilt en majones til to kroner for å vise hvordan Coopay fungerer.

– Mange syntes det var litt tungvint først å registrere medlemskortet og deretter betale. Vi ønsket å se om vi kunne gjøre det enklere i en digital flate, forteller han.

Resultatet ble å legge inn betalingsmuligheter i Coops medlemsapp. Totalt bruker 1,1 millioner nordmenn appen. 960 000 av disse bruker den i løpet av en 30 dagers periode.

SATSET VIDERE

Det hele begynte i fjor sommer, da man laget en pilot i en av kjedens butikker. Det ga gode tilbakemeldinger, både fra kunder og betjening. Beslutningen ble å satse videre på dette, og vi begynte å jobbe med å utforme dagens løsning. Med på laget var blant andre Lindbak på kassaløsning, Aera Payment and ID samt appleverandøren Gigant Leap.

– Sammen har vi testet og kvernet for å få til en så god løsning som mulig. Teknisk sett har det ikke vært så vanskelig, selv om det er en kompleks infrastruktur å forholde seg til. Vi har jobbet mye rundt brukerreisen, slik at bruken skal være så enkel som mulig. Med Coopay trenger vi ikke en betalingsterminal. Den ligger i appen og bruker din biometri som du allerede har lagret i telefonen. Det er vi svært fornøyde med, sier Bjørseth.


BankAxept har en helt annen betalingsstruktur enn Visa og Mastercard.

DYRE BETALINGER

Per i dag sparer ikke Coop noe på å ha betalingen i egen regi.

– Det er mulig vi vil spare penger etter hvert. Det skjer store endringer på betalingsområdet med PSD2 og open banking. Hvis vi gjennom dette får mulighet for at kundene betaler direkte fra konto, i stedet for kredittkort eller BankAxept, vil det kunne gjøre betalingene rimeligere, hevder betalingssjefen.

I dag er betalingen i appen basert på kredittkort, men Bjørseth håper de kan få lagt inn BankAxept i appen.

– BankAxept har en helt annen betalingsstruktur enn Visa og Mastercard. Det er dramatisk mye dyrere med disse kortene, selv om BankAxept har økt prisene nå, sier han og etterlyser et mer offensivt BankAxept.

– Etter fusjonen med BankID og Vipps har de blitt litt borte, og ting tar fryktelig lang tid. Jeg skulle ønske de kom med tilbud om å legge teknologien sin inn i tredjepartslommebøker som eksempelvis Google Pay. For oss er det viktig at alle kontaktløse betalingene har det rimeligste betalingsalternativet i seg, forklarer Bjørseth, og understreker at de har en god og fruktbar diskusjon med BankAxept på dette området.

– Hva tenker du om Vipps og deres QRbetaling som kommer nå rundt jul?

– I utgangspunktet er vi glade for alle betalingsmåter i butikk så lenge det er effektivt og så standardisert som mulig, det gjelder også Vipps. Samtidig ønsker vi at det er BankAxept som ligger til grunn når man betaler. Frykten er at det kommer mange tredjeparts lommebøker, basert på Visa og Mastercard, som vil drive opp kostnadene i butikkene våre.

KONTAKTLØST RULLES UT

Frem mot jul skal Coop rulle ut kontaktløs betaling i alle sine butikker. Etter hvert som BankAxept får større markedsandel også på dette området, er det små kostnadsforskjeller mellom chip, stripe og kontaktløs. Medlemsappen skal også utvikles videre.

– Digitaliseringen gir oss gode muligheter til å møte våre medlemmer, og vi vil bygge verdi i kundeflatene, slik at de skal synes det er interessant å være i vår app. Det er alt fra betaling til å gi gode tilbud i appen. Vi satser på jevnlige små forbedringer av løsningen. Det neste blir eksempelvis å legge inn digitale kvitteringer, avslutter Bjørseth.


Så dyre er betalingene:

Hvor mye ulike butikker og kjeder betaler for sine betalinger er hemmelig. Men noe vet vi om summene. Generelt sett kan man si at BankAxept har en fast kostnad per transaksjon. Denne ligger for et gjennomsnittlig brukersted på mellom 40 øre og én krone. For Mastercard og Visa regnes kostnaden gjerne i prosent av beløpet som belastes. Denne prosenten varierer mye, men mange brukersteder ligger kanskje rundt én prosent av omsetningen.

BETALER MED KLOKKEN
Hovedtema
Betalingsformidling

BETALER MED KLOKKEN

Treningsklokken har endret Ann-Mari Gjøsteins betalingshverdag. – Smidig og enkelt, konkluderer hun.

Tekst og foto: Sjur Anda

arti bannerimg 18
BRUKER KLOKKEN FLITTIG: Ann-Mari Gjøstein synes det er smidig og enkelt å bruke klokke til å betale med.


– To latte å ta med.

Vi er på en kaffebar sentralt i Oslo. Ann-Mari Gjøstein bestiller. Betalings- terminalen lyser opp med beløpet som skal betales. Hun legger klokken, en Garmin treningsklokke, ned mot termi- nalen. Et lite pip, så er transaksjonen gjennomført.

– Hvordan kom du i gang med klokke- betaling?

– Det kom en epost fra banken min om at det nå var mulig å bruke Garmin- klokker til å betale med. Jeg har alltid vært nysgjerrig på nye ting og liker å teste dem ut for å se om det er noe for meg. Så da var jeg rask med å aktivere betalingsfunksjonen.

– Hvordan synes du det fungerer?

– Det er veldig smidig og bra. Nå på vinteren har man gjerne mye klær på seg og saker og ting i vesken, da er det enkelt å holde klokken over terminalen. Klok- ken har jeg alltid på meg og dermed har jeg også alltid med meg penger, selv om jeg skulle legge igjen lommeboken hjemme. Det er også en fordel når jeg trener. Da slipper jeg å legge fra meg kort og andre ting i garderoben. I tillegg er det mulig å registrere flere kort i appen, så dermed kan jeg bruke det kortet jeg vil, sier Gjøstein, som har fått spørsmål fra venner om sikkerheten ved klokke- betaling.

– Hvis du mister klokken, kan du bare gå inn i appen og fjerne kortet. Ellers er det mulig å sperre klokken på lik linje med alle andre kort. I tillegg har jeg klok- ken på armen, det er mindre risiko for at den forsvinner enn lommeboken, sier Gjøstein, som er glad for at kontaktløs betaling skal være standard på alle ter- minaler fra neste år.

– Da slipper jeg å være usikker på om klokken kan brukes eller ikke. Det blir bra, sier hun.

Etter en liten stund er de to kaffekop- pene klare.

– Et det mange som betaler med klokker, spør vi betjeningen.

– Ja, det er faktisk veldig mange som har klokkebetaling nå, får vi til svar.


PIP SÅ ER DET BETALT: Med klokken på armen er betalingen fort gjort.
SPÅR KRYPTOSMELL FOR BANKENE
Hovedtema
Betalingsformidling

SPÅR KRYPTOSMELL
FOR BANKENE

Daglig leder Lasse Meholm i konsulentselskapet Finansit AS mener bankene står overfor store omstillinger og i fare for å tape betydelige forretningsvolumer til nye aktører som driver betalingsformidling ved hjelp av kryptovaluta, e-penger og blokk-kjedeteknologi.

Tekst: Svein-Thore Gran Foto: Sjur Anda

arti bannerimg 18
STORE, MEN SMÅ: Daglig leder i konsulentselskapet Finansit, Lasse Meholm, spår at det er «mellom barken og veden-banker» som er store i Norge og Norden, men knøttsmå i verden, som vil få de største utfordringene fra den internasjonale konkurransen på betalingsformidling.


M eholm har tidligere vært ansatt både i Nordea og DNB innen den digitale transformasjonen og ny teknologi. Han mener bankene har seg selv å takke for at det nå kommer mange aktører basert på kryptovaluta, e-penger og blokkkjedeteknologi som gjør at tradisjonelle bankers infrastruktur for pengeoverføringer, fremstår som både treg og kostbar.

GREED IS GOOD

Han minner om bakgrunnen for at Satoshi Nakamoto lanserte ideen om bitcoin på halloweendagen i 2008. Det var etter at finanskrisen var et faktum i USA, og altså etter at ni millioner amerikanerne hadde mistet jobben og fem millioner amerikanerne var blitt kastet ut av husene sine. Dette var et resultat av den såkalte subprime-krisen som skyldtes at finansinstitusjonene ga lån til mennesker som var helt ute av stand til å betjene dem. Folk var med andre ord fly forbannet på bankene.

– Bankene var grådige, og de hadde medarbeidere som var grådige og utelukkende var drevet av egne bonuser gjennom å selge lån. Dette førte til tap av tillit og at noen begynte å se på hvordan man kunne lage et finansielt system med pengeoverføringer utenfor det etablerte finansielle systemet. Derfor er bankene skyld i at bitcoin kom til verden, og har laget ris til egen bak, sier Meholm.

UTSATT FOR SJOKK

Spoler vi raskt frem til 2019, er de etablerte bankene og deres infrastruktur for betalingsoverføringer i ferd med å bli utsatt for et sjokk og svært utfordrende konkurranse nettopp fra forbedrede utgaver av digitale valutaer og blokk-kjedeteknologi. Dagens løsninger i betalingsinfrastrukturen til de etablerte bankene, er både dyre og pengeoverføringer tar lang tid, mener Meholm.

I gjennomsnitt koster det kundene syv prosent av transaksjonsbeløpet, og overføringer mellom land tar ofte tre dager. I fjor utgjorde gebyrene kundene måtte betale, 500 milliarder kroner. Bankene binder også opp store beløp for å få betalingssystemet til å fungere.

Riktignok er det forbedringer på gang for å øke hastigheten på overføringene med SWIFT gpi, men vi snakker fortsatt om timer og dager før pengene er flyttet fra avsender til mottaker.

– Derfor vil tradisjonelle banker gjøre bruk av kryptovaluta for å få hastigheten opp og kostnadene for seg selv og kundene ned, fortsetter han.

Det kan gjøres ved å veksle om beløpet som skal overføres i såkalte stablecoins. Stablecoin er en digital mynt med en fast kurs mot en vanlig valuta (kalles fiat valuta) for eksempel USD, Euro, GBP eller norske kroner. Dermed vil alltid overføringsbeløpet ha en konstant verdi i eksempelvis dollar. Før beløpet havner på mottakerens konto, veksles det om til ønsket valuta i det landet vedkommende befinner seg i.

På denne måten skjer overføringen til en bagatellmessig kostnad i forhold til dagens nivå. I tid snakker vi om 30 sekunder og ikke 30 timer eller flere dager. Det er også slik at det alltid er dekning i banksystemet for det beløpet som overføres.

– Bruk av kryptovaluta og blokk-kjedeteknologi er dermed både en mulighet og en trussel for de tradisjonelle bankene og det etablerte systemet for pengeoverføringer. For når bankene bruker stablecoins for å gjøre overføringer, er jo kundene fortsatt i deres økosystem som de er i dag.



Transaksjonen tar
bare noen sekunder.


VIPPS UTEN BANK

Men det er også en mulighet for at kunder vil ordne pengeoppgjør og overføringer seg imellom helt uten at banker er involvert.

Det kan de som vil overføre penger, gjøre ved å veksle til seg coins fra for eksempel Libra som er frontet av Facebook. Det vil man kunne gjøre i mobilappliksjoner som ser ut som Vipps. Da vil man kunne sende libracoins på samme måte som man sender bilder i dag.

– Transaksjonen tar bare noen sekunder, og kostnaden for brukeren i penger er svært lav eller tilnærmet null. Teknologien bak Libra kan håndtere 200 000 transaksjoner i sekundet, og det er mer enn Mastercard og Visa til sammen på verdensbasis. Dette har de fått til ved å lage sin egen blockchainløsning. Libra er også en stablecoin, så verdistabiliteten er ivaretatt. Så nå snakker vi om et system som bankene ikke vil klare å håndtere, verken når det gjelder volum, tid eller kostnader.

Selv om Libra har fått en del skudd for baugen, er Meholm 99 prosent sikker på at systemet vil lykkes, gitt at det får orden på global digital identitet.

GIGANTER KONTRER

Store banker har begynt å lage sine egne stablecoins for at kundene skal kunne betale til hverandre. Det betyr at pengene går mye raskere og billigere mellom betaler og mottaker i kryptoverdenen enn de gjør i bankenes nåværende infrastrukturer. Nå har Deutsche Bank fått lov å bli med JP Morgan og Wells Fargo som har lansert sine egne coins. Dette er store globale banker med mer enn hundre tusen ansatte og hundrevis av millioner kunder.

– Når disse kjempebankene begynner å utvikle sine egne kryptovalutaer og infrastrukturer for betaling, så starter de garantert ikke i Norge, men i store befolkningsrike land i Sør- Amerika og USA der mange ikke stoler på banken sin og synes de er noen tjuvradder som tar seg fett betalt for enkle tjenester. Det er først når de har fått stort volum at de kommer til å ta seg en sveip innom Norge.

Meholm spår det han kaller «mellom barken og veden-banker» som DNB som er store i Norge og Norden, men knøttsmå i verden, som vil få de største utfordringene fra den internasjonale konkurransen på betalingsformidling.

– Mister de store bankene betalingsinfrastrukturen, så mister de lett resten av forretningen knyttet til dette området også. Da vil de mindre og ofte lokale sparebankene som har et svært nært forhold til kundene sine, ha en fordel fordi de har større lojalitet fra kundemassen. Blant annet fordi små banker ofte er viktige aktører for å få lokalsamfunn til å fungere, for eksempel fordi de sponser idrettslag eller andre aktiviteter som oppfattes som viktige.

Han tror likevel ikke endringen som vil komme i bankenes betalingsformidling, isolert sett vil føre til færre ansatte i bankene.

– Jeg tror ikke det blir færre ansatte i bankene av dette, men mange kommer til å gjøre andre ting enn i dag, og de må tilegne seg annen og mer digital kompetanse.

DNB har fått denne artikkelen til gjennomsyn for et tilsvar til de påstandene som fremsettes. Banken ønsker ikke å kommentere påstanden om at endringer i markedene for betalingsformidling kombinert med bankens størrelse og lojalitet blant kundene, gjør at den vil få utfordringer med å møte konkurransen fra internasjonale aktører i og utenfor dagens bankvesen.

Vil lage straksbetaling
Hovedtema
Betalingsformidling

Vil lage straksbetaling
FOR 27 MILLIONER MENNESKER

De største bankene i Sverige, Finland og Danmark samarbeider om å utvikle en helt ny infrastruktur for straksbetaling over landegrensene. Uten Norge. Betalingsplattformen skal stå klar i 2021.

Tekst: Claude R. Olsen

artibannerimg
ÅPEN DØR FOR VIPPS: Lars Sjögren sier døren er vidåpen for at også DNB og Vipps kommer med i betalingsplattformen P27. FOTO: P27


I dag fungerer straksbetaling bare i hvert enkelt land. I Norden dominerer Swish i Sverige, Mobilepay i Danmark og Vipps i Norge. Finland ligger litt etter med straksbetaling, men Mobilepay har fått et fotfeste.

VERDENS FØRSTE

Financial Group, SEB og Swedbank har gått sammen om å lage verdens første betalingssystem for straksbetalinger på tvers av landegrensene. Betalingsplattformen er kalt P27 siden det er 27 millioner mennesker i Norden.

– P27 vil gjøre betalinger på tvers av landegrensene like enkelt som å sende en tekstmelding. Den vil sikre at vi har koblingen mellom mobile betalingsløsninger som vi ikke har i dag, sier Lars Sjögren, administrerende direktør i P27 Nordic Payments Platform AB.

Han mener at samarbeidet forsterker posisjonen til de nordiske bankene betraktelig, og reduserer bankenes kostnader på oppgjør og betalingstjenester. Den nye løsningen skal ikke bare handle om brukerfunksjonalitet, men også datasikkerhet og teknologi for å unngå hvitvasking.

– Mye av motivasjonen for å etablere P27 er å kunne monitorere transaksjoner nøye. For å stoppe hvitvasking, trengs kraftige verktøy og nordisk samarbeid, sier han.

LANSERES I 2021

Eierne har signert en aksjonæravtale og tatt på seg økonomiske forpliktelser som vil dekke alle kostnader frem til selskapet står på egne ben økonomisk.

– Gjennomføringen er avhengig av godkjennelse fra konkurransemyndigheter og tildeling av konsesjoner for betalingsformidling. I disse prosessene har vi god dialog med nasjonalbankene, sier Sjögren. Etter planen skal betalingssystemet P27 på lufta i 2021.

Bankene har inngått avtale med Mastercard som teknologileverandør, der Mastercard skal stå for avregning og oppgjør mellom bankene. Andre aktører vil bli invitert til å bygge løsninger oppå infrastrukturen til P27.

RISIKO FOR NORGE

DNB ønsket ikke å være med, og heller ikke Vipps. Dermed vil betalingsløsningen bare gjelde Sverige, Danmark og Finland, men er åpen for en norsk link.

– Vi vil svært gjerne ha med DNB og Norges Bank i P27, døren står foreløpig vidåpen. Norge er kommet langt på betalingsteknologi på egen hånd, og jeg tror kanskje at noen sentrale aktører i Norge derfor inntar en «vente og se»-holdning til P27, sier han.

Sjögren advarer om at Norge tar en risiko hvis de norske aktørene velger å stå alene.

– Alternativet til det nordiske samarbeidet øker sannsynligheten betraktelig for at norsk teknologiutvikling og norske data blir prisgitt Kina, Facebook eller andre megaaktører. Ved å stå utenfor får heller ikke norske fintech-selskaper ta del i utviklingen, sier han.


VURDERER ETTER HVERT: Hanne Kjærnes sier P27 er et banksamarbeid, og at Vipps vil vurdere betalingsplattformen senere. FOTO: VIPPS
VIPPS PÅ GJERDET

For Vipps ville det uansett ikke være aktu- elt å gå inn i P27 siden dette er et samarbeid mellom banker. Men siden Norge ikke er med, vil Vipps heller ikke være med i utviklingen av betalingsplattformen.

Kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i Vipps sier at de ønsker å benytte den infrastrukturen som er mest kostnadseffektiv og brukervennlig, når interoperabilitet på tvers av grenser blir aktuelt.

– Da kan P27 være en tilbyder som vi vurderer for de landene som løsningen er tilgjengelig i, sier hun.


For å stoppe hvitvasking trengs kraftige verktøy og nordisk samarbeid.
Lars Sjögren, administrerende direktør i P27.

KINESERE OG NEDERLENDERE

Vipps inngikk for et år siden et samarbeid med kinesiske Alipay om betalingsløsninger for at kinesere på besøk i Norge kan betale slik de er vant til. Alipay bruker en QR-kode på mobilen for å gjennomføre betalingen for et kjøp i en butikk.

I sommer ble Bluecode, ePassi, Momo Pocket, Pagaqui, Pivo, Vipps og Alipay enige om felles format for QR-koder. Brukersteder som allerede tar imot mobilbetaling fra noen av de seks appene, kan også enkelt ta imot betalinger fra kunder i de andre landene som dekkes av samarbeidet.

På teknologisiden har Vipps i et drøyt halvår samarbeidet med det nederlandske fintech-selskapet Adyen. Selskapet er en stor tilbyder av teknologiske plattformer for alt fra kredittkortbetalinger til appbaserte løsninger, som den til Vipps.

I Norge er Schibsted, Kolonial.no og Elkjøp på kundelisten, internasjonalt er selskaper som Facebook, Über, Viaplay og Spotify blant kundene.




NORDEN RASKT PÅ VEI MOT DET KONTANTLØSE SAMFUNN
Hovedtema
Betalingsformidling

NORDEN RASKT PÅ VEI MOT DET KONTANTLØSE SAMFUNN

I 2025 vil de digitale lommebøkene overta bankenes tradisjonelle funksjoner som faktura, sparing og lån, og bli forbrukerens viktigste banktjeneste på nett. Norges Bank har fortsatt tro på kontantene.

Tekst: Claude R. Olsen Foto: Chaitra Shamraya

artibannerimg
FORTSATT KONTANTER: Mona Sørensen, hovedtillitsvalgt for Finansforbundet i Norges Bank, sier kontanter har egenskaper som andre betalingsmidler ikke har, og er beredskap til de digitale betalingsløsningene.


K onsulentfirmaet Deloitte AS spår i en ny rapport at ett eller flere land i Norden i praksis vil være kontantløse i 2025. Men hastigheten er høyst ulik i de nordiske landene. Mens kontanter utgjør en minimal andel i Norge og Sverige, er andelen fortsatt høy i Finland, 15 prosent, på nivå med snittet i eurolandene.

Norges Banks rapport om finansiell infrastruktur 2019 bekrefter at andelen kontanter går ned i Norge, og i dag ligger den på rundt to prosent. Samtidig er mengden kontanter i omløp relativt stabil på mellom 40 og 50 milliarder kroner.

– Det er publikums etterspørsel etter kontanter som avgjør omfanget av kontantforsyningen. Kontanter har egenskaper som andre betalingsmidler ikke har. I tillegg er verdien av kontanter garantert av Norges Bank og således uten kredittrisiko, sier hovedtillitsvalgt for Finansforbundet i Norges Bank, Mona Sørensen.

MÅ HA KONTANTER I BEREDSKAP

Kontanter har fordelen ved at de gir umiddelbart og endelig oppgjør uavhengig av teknologiske løsninger, og de kan brukes av alle. Kontanter spiller også en viktig rolle som uavhengig beredskapsløsning for de elektroniske løsningene.

– Det er disse egenskapene som gjør at vi fremdeles har kontanter som tvunget betalingsmiddel i Norge. En ny forskrift til finansforetaksloven krever at bankene skal ha løsninger for å kunne motta og utlevere kontanter i samsvar med kundenes forventninger og når det er svikt i tilgangen til de elektroniske betalingssystemene, sier Sørensen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har uttalt at kontantene mest sannsynlig vil leve side om side med digitale betalingsmidler i overskuelig fremtid.

– Norges Bank har nylig gitt ut en ny seddelrekke som vi ansatte er veldig stolte av. De nye sedlene forteller historien om havet som grunnlag for landets nærings- og velferdsutvikling og fungerer som et visittkort for landet vårt, hevder Sørensen.

UTREDER DIGITALE PENGER

Selv med nye sedler ser Norges Bank at kontanter på sikt kan miste sin verdi som risikofritt alternativ og beredskapsløsning, dersom etterspørselen blir for lav. Banken utreder digitale sentralbankpenger.

– De digitale pengene skal kunne ha noen av de samme egenskapene som kontanter. Første fase i utredningen er ferdigstilt, men det er for tidlig å konkludere hvorvidt digitale sentralbankpenger er et hensiktsmessig tiltak å innføre, fortsetter hun.


BETALER MED MOBILEN: Ukentlige overføringer med mobiltelefonen til en annen person i 2018. KILDE: MONITOR DELOITTE

FÆRRE TAR UT KONTANTER: Kontantuttak fra minibank per innbygger i de nordiske landene (unntatt Island). KILDE: MONITOR DELOITTE
BRUKER FINGEREN ELLER FJESET: Bruk av biometrisk identifikasjon i Norge i 2018. KILDE: MONITOR DELOITTE
NYE OPPGAVER FOR DE ANSATTE

For de ansatte i Norges Bank vil en overgang til et kontantfritt samfunn bety at arbeidsoppgavene med å håndtere kontanter gradvis vil falle bort. Det bekymrer ikke Sørensen.

– Det er rimelig å forvente at nye arbeidsoppgaver gradvis oppstår knyttet til bankens samfunnsoppdrag rundt finansiell infrastruktur.

NORGE ER KORTKONGEN

Deloittes rapport viser at kort er det desidert vanligste betalingsmiddelet for netthandel og i butikkene i alle de nordiske landene. Men der dansken nøyer seg med 1,6 kort per innbygger, trenger nordmannen hele 3,1. Nordmenn trekker også kortet mest, 434 ganger i snitt i perioden 2015–2017. Da lå danskene på 367, svenskene på 335 og finnene på 300.

Nå blir kortenes suverene posisjon utfordret av de digitale lommebøkene på mobiltelefonene. Utviklingen er i stor grad drevet av lokalt utviklede løsninger, slik som Swish i Sverige, MobilePay i Danmark og Vipps i Norge. Betalingstransaksjoner har vært god butikk for de nordiske bankene, men nå trues de av amerikanske giganter som Apple, Google, Amazon og Facebook.

GJENNOMBRUDD FOR MOBILEN

Fra 2018 er mobiltelefonen blitt en viktig betalingsplattform. I Norge hadde hele 82 prosent brukt Vipps minst en gang, men med danskene og svenskene hakk i hel med MobilePay og Swish. Under 40 prosent av finnene hadde prøvd en slik tjeneste.

Svenskene er ivrigst med å bruke mobiltelefonen til å overføre penger privat. 35 prosent av svenskene overfører penger til en annen person minst én gang i uken. 32 prosent av nordmenn og dansker gjør det samme. Bare 11 prosent av finnene gjør det. En av grunnene til at mobilen er blitt mer populær for betalinger, er at biometrisk identifikasjon har gjort det mye enklere å logge på. I Norden rapporterte 56 prosent at de hadde smarttelefon med fingeravtrykk-identifikasjon.

NORDMANNEN, SVENSKEN, DANSKEN OG KINESEREN

Deloitte skriver at suksessen til Vipps, Swish og MobilePay er uten sidestykke i Europa. I resten av verden er Alipays suksess i Kina en av de ytterst få tilsvarende suksesser med person-til-person-betaling med mobiltelefonen.

Mens bruken av digitale lommebøker vokser jevnt innenlands i Norge, Danmark og Sverige, er det sjelden de brukes på tvers av landegrensene. Bare fire prosent i Sverige, seks prosent i Norge og tre prosent i Danmark hadde brukt slike metoder til å betale over landegrensene i 2018.

ENTRER BUTIKKENE

Deloittes undersøkelse viser at antall forbrukere som brukte digital lommebok i butikkene minst en gang i uken, økte med fem prosent til 12 prosent i 2018. I Norge har økningen i butikkbetaling vært rask. I 2017 hadde tre av fire nordmenn aldri brukt mobilbetaling, i 2018 én av to.

Butikk- og kaffebarkjeder lokker også flere brukere over til mobilbetaling med egne apper.

Espresso House tilbyr for eksempel et belønningssystem og betaling i samme app. Coop har også lansert en egen betalingsløsning i sin app som har fått navnet Coopay. (Se egen sak.)

Men det stopper ikke der. Deloitte spår at i 2025 vil de digitale lommebøkene overta bankenes tradisjonelle funksjoner som faktura, sparing og lån, og bli forbrukerens viktigste banktjeneste på nett.

ET LITE VARSKO

Deloitte legger ikke skjul på at det også er utfordringer med et kontantløst samfunn.


  • Hva med dem som ikke kan eller ønsker å bruke kort som betalingsmiddel i stedet for kontanter? Mange eldre foretrekker fortsatt kontanter.
  • De yngste får ikke ha kort eller digitale lommebøker. En mulig løsning er egne tjenester for dem, med foreldrekontroll.
  • Hvordan håndterer vi å være fullstendig avhengig av banksystemet for å kjøpe noe?
  • Hva vil skje ved strømbrudd?
  • Noen er skeptiske til at banker eller myndigheter kan overvåke hver eneste transaksjon.
NY SJEF – NY STRATEGI – MULIG NY EIER
Hovedtema
Betalingsformidling

NY SJEF – NY STRATEGI – MULIG NY EIER

Nokas-konsernet varsler salg av Nokas Verdihåndtering, datterselskapet som håndterer kontanter. Med nye eiere vil den nye kontant-sjefen, Gisle Sveva, utvide i Europa.

Tekst: Claude R. Olsen Foto: Nokas Verdihåndtering

artibannerimg
NYE MARKEDER: Kontanter er et vekstmarked i flere deler av Europa, ifølge den nye sjefen i Nokas Verdihåndtering, Gisle Sveva.


E tter oppkjøpet av Avarn vil Nokas konsentrere ressursene om hoveddelen av virksomheten som er vakt og sikring, og selge Nokas Verdihåndtering.

Gisle Sveva sier selskapet fortsatt tjener penger, og at det ikke er derfor Nokas vil selge det.

– Et salg er en rent strategisk vurdering. Historisk sett har cash-biten vokst, og på et tidspunkt utgjorde kontanthåndteringen 25–30 prosent av omsetningen i Nokas. Etter oppkjøpet av Avarn utgjør vi en relativt mye mindre del av virksomheten, rundt 12 prosent. Ved et salg vil Nokas Verdihåndtering få eiere som kan konsentrere seg hundre prosent om å utvikle dette selskapet, sier Sveva.

Nokas Verdihåndtering AS hadde i 2018 et årsresultat på 6,9 millioner kroner av driftsinntekter på 430 millioner kroner.

SNARLIG SALG

– Når dere har gått ut og sagt at Nokas Verdihåndtering er til salgs, betyr det at dere har kjøpere klare?

– Det kan jeg ikke kommentere konkret, men det er interessenter. Det ligger i sakens natur at det er vanskelig å kommentere dette før det er et faktum, sier Sveva.

Han håper på en avklaring på eierspørsmålet før sommeren 2020.

FÅ ENDRINGER FOR DE ANSATTE

Sveva kom til Nokas i 2018 og har i et drøyt år jobbet med strategi for konsernet, både hvordan organisasjonen skal se ut, og hvilke nye forretningsområder og produktområder som åpner seg. Sveva har erfaring fra fem år i Visma Retail og fem år i Nets.

1. november overtok han sjefsstolen i Nokas Verdihåndtering AS etter Peter Wesenberg som hadde ledet selskapet i 12 år.

– Hvordan vil de ansatte merke at de har fått en ny sjef?

– Jeg håper at de vil merke at jeg kommer til å være tett på forretningen og det de ansatte driver med, rett og slett fordi jeg er svært interessert i den gode jobben som presteres av de ansatte. Jeg håper de vil oppleve et engasjement for det vi holder på med og for å videreutvikle håndtering av kontanter.

– Blir det endringer i antall ansatte?

– Ikke som følge av denne endringen. Men vi er jo i et utfordrende marked siden vi bare er i de nordiske markedene foreløpig. Det er nedgang i bruken av kontanter i alle de nordiske landene. Det betyr at vi må vi tilpasse aktivitetsnivået.


Vi må tilpasse aktivitetsnivået.

EKSPANDERE INTERNASJONALT

Samtidig ser Sveva vekstmuligheter andre steder.

– En del av strategien bak salg av selskapet er å få inn nye eiere som kan være med og støtte en ekspansjon i nye markeder. Det er mange markeder i Europa der kontanter fortsatt er i vekst.

– Dere håndterer fysiske kontanter, men hva er statusen på å ta i bruk digital teknologi?

– Jeg liker å tro at jeg selv er et første skritt i digitaliseringen siden jeg kommer fra Visma og før det fra Nets. Men det er klart at vi har en utfordring i årene som kommer, om hvordan vi skal utnytte teknologien på en mye, mye bedre måte for å håndtere kontanter, sier han.


Vi har en utfordring i årene som kommer.

BEHOLDER NOKAS-NAVNET

Mens Nokas-konsernet neste år endrer navn til Avarn Security AS siden Avarn er bedre kjent i Sverige og Finland, vil verdihåndteringen beholde Nokas i navnet.

– Nokas-navnet er historisk sett tettere knyttet til kontantvirksom- heten, det var slik man fikk navnet i sin tid da man kjøpte Norsk kontantservice AS av Norges Bank og de største kommersielle bankene, avslutter Sveva.




NY SJEF – NY STRATEGI – MULIG NY EIER
Portrett
Morten Baltzersen

TOPPBYRÅKRATEN I REVIERSTREDET

Kjenn din kunde! Det er finanstilsynssjefens enkle oppfordring til ansatte i finansbransjen. Vi har møtt en toppbyråkrat som bestreber seg på å være 100 prosent saklig og presis.

Tekst: Tellef Øgrim og Magne S. Otterdal Foto: Sverre Jarild

artibannerimg
AVDEKKET SVAKHETER: - Når vi ser på hvitvaskingsetterlevelse, har vi avdekket svakheter på mange områder, både i risikoovervåkningssystem og it-system, men også i manglende holdninger i førstelinjen, sier finanstilsynssjef Morten Baltzersen.


F inansfokus møter Finanstilsynets direktør på et nøkternt møterom i tilsynets lokaler i Revierstredet, på det sørøstlige hjørnet av Norges Bank-bygget i Oslo. Vi befinner oss i det offisielle Norges finansfort, en høyborg i ordets rette forstand.

Intervjuet finner sted der Morten Baltzersen antagelig er mest komfortabel med å foreta en slik inkvisisjon. Han inviterer ikke inn på sitt kontor. Det kunne kanskje bidratt til at intervjuet ble personlig, og det ønsker han åpenbart sterkt å unngå. På intervjutidspunktet har 59-åringen vært finanstilsynsdirektør i nøyaktig 2 966 døgn. Han er med andre ord nesten halvveis i sitt andre åremål, hvert varer i seks år, i den byråkratiske toppjobben.

Det virker som om Baltzersen hele tiden har et smil på lur, at han egentlig har en romslig humoristisk sans. Men han holder likevel kortene om sin egen person på innerlommen.

Googler vi Baltzersen er det formelle, faglige ting vi finner. Er ikke Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen på sosiale medier? Det får du svar på lenger nede i dette portrettintervjuet.

KJENN DIN KUNDE!

– Hva slags budskap har du til de ansatte i bank og forsikring? Hva anbefaler du finansmedarbeidere å fokusere på?

– Det har i det siste vært rettet særlig oppmerksomhet mot etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket. Dette er viktig for å motvirke økonomisk kriminalitet. Vi har fått økende bevissthet om den store operasjonelle risikoen ved manglende etterlevelse: Banker og andre finansforetak kan bli ilagt betydelige bøter for manglende etterlevelse og bli utsatt for søksmål fra kunder og investorer, samt miste forretning på grunn av manglende tillit.

– Snakker du om mentalitet?

– Om holdning, at dette er viktige hensyn som skal ivaretas. Kjenn din kunde. Det er ikke noe du bare skal ha en rapportering av og som compliance passer på. Det må ligge reelt forankret i førstelinjen. De som har kundekontakten, må ha dette med seg. Det er en lærdom at ikke bare anti-hvitvasking og terrorfinansiering, men også investorbeskyttelse og forbrukerbeskyttelse, må ha reelt innhold.

Han minner om at tilsynet har avdekket alvorlige brudd på den han kaller “grunnleggende krav til beskyttelse av kundens interesser”. I flere tilfeller har resultatet blitt tilbakekallelse av tillatelser.

– Hva handler det om, er det troskyldighet og naivitet?

– Det er manglende holdning. Jeg vil ikke generalisere, men det er flere eksempler der vi har trukket tilbake tillatelser på grunn av alvorlige brudd på kravene til god forretningsskikk. Når vi ser på hvitvaskingsetterlevelse, har vi avdekket svakheter på mange områder, både i risikoovervåkingssystem og it-system, men også i manglende holdning i førstelinjen. Men jeg vil ikke etterlate et inntrykk av at det står dårlig til med holdninger blant ansatte i finansnæringen, de gjør en viktig jobb. Jeg nevner områder der det er forbedringspotensial.

– Hva gjør Finanstilsynet for å bidra til holdningsendring? Er du ute og snakker med ansatte i næringen?

– Jeg er ikke ute på stedlig tilsyn personlig, men Finanstilsynet er der, og vi holder foredrag om dette. Vi legger ut veiledninger på vår hjemmeside hvor vi bidrar til å støtte opp arbeidet i banker og andre som skal etterleve regelverket.


Kjenn din kunde. Det må ligge reelt forankret i førstelinjen.

INITIATIV OG MERKNADER

Baltzersen innrømmer at det kan være krevende å finne metoder som avdekker hvitvasking.

– Det må hele tiden utvikles. Men det vi har avdekket, er brudd på grunnleggende plikter, for eksempel krav til kundetiltak. At du faktisk kjenner identiteten til kundene dine. Vi ser et betydelig etterslep i registrering av kunder som mange banker nå rydder opp i. Dette er en forpliktelse som har vært der i ti år, og den er ikke spesielt komplisert. Det er bare tale om manglende oppfølging.

– Er det en skippertaksmentalitet i finansnæringen?

– Her må en fastslå at det har vært en klar forpliktelse som ikke er blitt fulgt opp godt nok.

– Ligger det en oppdragerrolle i det dere driver med?

– Ja, det vil jeg si. Når vi har hatt tilsyn og publisert tilsynsmerknader, så er et viktig formål selvfølgelig å “oppdra” det foretaket vi har vært på tilsyn i og andre virksomheter, som kan lese merknadene og ta lærdom av disse.

– Når jeg er ute i møter og holder foredrag, får jeg en del spørsmål. Det er selvfølgelig mange initiativ vi tar, som det er uenighet om. Som for eksempel endringene i boliglånsforskriften som vi har foreslått, og som nå er på høring. Det er tydelig at berørte næringer – både finansnæringen, boligbyggere og eiendomsmeglere – ikke er begeistret. Det ligger i sakens natur at det ikke er udelt populært alt vi gjør, heller ikke de råd vi gir til politiske myndigheter.

Finanstilsynet utarbeidet et forslag til ny boliglånsforskrift som departementet sendte på høring. Finansdepartementet har vurdert forslaget og høringsuttalelsene, og har på det grunnlag fastsatt en ny forskrift som skal gjelde fra 1. januar 2020. Finanstilsynet forholder seg til den nye forskriften og vil følge opp finansforetakenes etterlevelse av denne.

– Er denne tautrekkingen litt rituell? Se på 2010-omleggingen. Da var det samme type diskusjoner i etterkant. Da det gikk seg til, så synes Eiendom Norge at det egentlig er en fin ting?

– Jeg vil ikke si det er rituelt, men mange av de samme argumentene og motforestillingene kommer jo igjen hver gang boliglånsreguleringer er til vurdering.

– Noen mener dere burde vært mye tidligere ute med forbrukslånspraksisen for eksempel?

– Vi kritiseres ikke sjelden for at vi gjør for lite generelt, at vi burde gjort det vi gjør, tidligere og at vi burde gjort mer på mange områder.


POLITISKE YTRINGER: - Det å sette til side egne faglige vurderinger for å ta hensyn til ulike politiske ytringer, mener jeg er feil, sier finanstilsynssjef Morten Baltzersen.

SKULLE GJERNE GJORT MER

– Hvem kritiserer dere for at det gjøres for lite?

– Det er mange. Å få slik kritikk har vi til felles med alle tilsyn i Europa. Vi kritiseres blant annet for at vi burde gjort mer tidligere på hvitvaskingstilsyn, mer for å stanse virksomheter som driver ulovlig uten konsesjon, særlig virksomhet som retter seg mot forbrukere. Vi skulle gjerne gjort mer på mange områder. Summen av forventninger som stilles til oss, vil alltid overgå det som er mulig å gjøre i praksis.

– Hvor mye av forpliktelsene er i realiteten styrt av Europa?

– Lovgivningen vi har på finansområdet, er i hovedsak basert på felles europeisk lovgivning, som er blitt ganske detaljert og omfattende. Den tas inn i EØS (det europeiske økonomiske samarbeidsområdet red anm.) og blir en del av norsk lovgivning.

– Hva med Brexit? Hvordan vil mye endre seg når britene går ut av EU?

– På det praktiske plan er det blitt lagt mye arbeid, både i Storbritannia og i EU/EØS, i å forebygge sammenbrudd dersom de rettighetene som følger med EU-medlemskap skulle falle bort. Et eksempel er clearing av derivater, hvor mye skjer i London. Der er det inngått avtaler mellom EU og Storbritannia som gjør at slike funksjoner ikke faller bort om det skulle bli hard Brexit. Det er viktig også for oss, da norske foretak har mye clearing i London. Storbritannia er det største av EU-landene som ikke er med i bankunionen, som omfatter alle land i eurosonen. Samarbeidet om banktilsyn i EU vil naturlig bli sterkt influert av utviklingen i det felles banktilsynet i bankunionen.

UTØVER MYNDIGHET

– Du omtales som en svært mektig mann med lite offentlig søkelys på deg. Syns du selv du er en mektig mann?

– Sånne karakteristikker synes jeg er vanskelig å gi meg selv. Finanstilsynet utøver myndighet og er gitt maktmidler. De beslutninger vi treffer, som enkeltvedtak og tilsynsmerknader, er maktutøvelse. Det samme er de råd vi gir til politiske myndigheter, der øver vi innflytelse. Men Finanstilsynet er ikke meg personlig. Det ledes av et styre, det står i tilsynsloven. Det er ikke mange etater som har det, men Finanstilsynet ledes av et styre. Vi er en stor organisasjon med mange dyktige fagfolk. Jeg leder denne organisasjonen, men å knytte Finanstilsynet for mye til meg som person, mener jeg blir feil. Det er institusjonen som utøver makt.

– Du har tidligere uttalt deg kritisk om statsråder som kommer med instrukser i nyhetene?

– Jeg har aldri uttalt meg kritisk om enkeltstatsråder, men som etatsleder er jeg generelt opptatt av å beskytte etatens faglige integritet. Når en etat overprøves av det overordnede departementet, som det kan gjøre, må det skje i en transparent og tydelig form.

Han er opptatt av at tilsynet som etat skal beskytte sin integritet, selv om den ligger under statsrådens ansvar. Hvis det skal overprøves må det være tydelig, og ikke minst skriftlig, understreker han.

– Når vi gir råd til Finansdepartementet, må det være våre faglige råd. Vi kan ikke få en dulgt beskjed om at vi bør mene det ene eller andre. Når det hevdes at etater skal lytte til politiske signaler, kan det misforstås dithen at etaten skal ta et hint på bekostning av egne faglige vurderinger. Det å sette til side egne faglige vurderinger for å ta hensyn til ulike politiske ytringer, mener jeg er feil.

LÅ I INTERESSEN

– Hva var det du ville bli da du var ung, hva var drømmen din?

– Det er ikke sikkert jeg tenkte så mye på det, og jeg kan uansett ikke huske spesielle drømmer nå.

– Er du fra Oslo?

– Ski.

– Kan du si noe om interesser og slikt. Skulle du bli byråkrat?

– Jeg tenkte nok ikke nødvendigvis slik da jeg var i den alderen. Men jeg studerte jo sosialøkonomi, det som nå heter samfunnsøkonomi. I det lå det interesse for politikk og samfunnsliv, vil jeg si.

– Var du aktiv i politikken da du var yngre?

– Nei.

– Ligger det et credo i cv-en din, at du har holdt deg i forvaltning i hele din yrkeskarriere?

– Jeg begynte i Finansdepartementet da jeg var ferdig utdannet 24 år gammel. Det var et sted jeg hadde lyst å være som interessert i økonomisk politikk, og å arbeide i skjæringsområdet mellom fag og politikk. Så det var et utmerket sted å være.

– Men du hadde ikke tenkt deg en liten sving innom makroanalyse i en privat bank eller på et meglerbord et sted?

– Det er ikke noe galt å drive med det, men det fristet ikke meg.

– Du var i markedsoperasjon i Norges Bank?

– Det er myndighetsutøvelse, å omsette politikk i praksis.


Jeg er ikke ute på stedlig tilsyn personlig.

ET HELT VANLIG MENNESKE

– Når dette som kanskje kan kalles forvaltningsnerding legges til side, hva gjør du da? Padler du kajakk eller spiller du elbass eller plukker du sopp eller seiler du eller..?

– Ha,ha,ha! Altså, jeg er et helt vanlig menneske med vanlige interesser, og jeg har ikke spesielle kunstneriske evner som noen har. Så jeg, he,he, er ikke musiker eller forfatter. Men jeg liker å være ute, som mange gjør, og setter pris på at jeg har helsa i behold.

– I marka, i fjellet eller utenlands?

– Ja, og det hender jeg reiser utenlands.

Baltzersen er gift og har to voksne barn, en sønn og en datter.

– Er det økonomi og forvaltning som gjelder i familien også? Har barna satset på tilsvarende karrierer?

– Kona er høyskolelektor og underviser bioingeniørstudenter. De voksne barna er studenter.

– Økonomi?

– Én på NTNU i Trondheim og én på Handelshøyskolen i Bergen. Hva de vil, får de finne ut av.

TILSYNET TWITT’RER

Så tilbake til der vi startet. Vi ønsket å få svar på hvorfor vi ikke har funnet Finanstilsynets direktør på sosiale medier:

– Har du twitterkonto?

– Nei. Finanstilsynet har det, men jeg har ikke en privat.

– Så du bruker den, du da?

– Det vi skal formidle fra tilsynet, bruker vi blant annet twitter til. Men du finner ikke meg der.

–Hvorfor ikke??

– Jeg har ikke behov for det.

– Hvor viktig er denne kontakten utad? Spiller den noen rolle for arbeidet dere gjør?

– Finanstilsynet bruker sosiale medier for å nå publikum. Vi har jo en viktig oppgave i å formidle de vurderinger vi har, og de beslutninger vi tar, blant annet tilsynsmerknader og rapporter. Det skal være læring i disse for foretak under tilsyn, og så skal vi i tillegg opplyse allmennheten om det vi gjør. Vi legger vekt på Finanstilsynets publikasjoner, tilsynsmerknader og råd vi gir til politiske myndigheter, og opplyser så godt vi kan om dette. Vi inviterer ikke til interaktiv kommunikasjon på sosiale medier. Sosiale medier er kanaler for å formidle det vi ellers publiserer.

– Så du oppfordrer ikke ansatte til kommentarfeltaktivitet i Finanstilsynets navn?

– Nei.

Vi hadde avtalt en time til vår samtale og avslutter straks over 59 minutter – helt i samsvar med det inntrykket Finanstilsynets direktør gir av å være en til fingerspissene saklig, faglig orientert forvaltningstopp som søker fullstendig korrekthet i ett og alt.

MANGE SNUSER PÅ MULIGHETENE I PSD2
FinTech

MANGE SNUSER PÅ MULIGHETENE I PSD2

Det er ikke bare selskaper i finansbransjen som har nytte av PSD2. Hvis bankene ikke er proaktive og tar i bruk mulighetene PSD2 gir, vil andre ta kontakten mot kundene.

Tekst og foto: Sjur Anda

arti bannerimg
NYE AKTØRER: Hos Nets ser de at stadig flere selskaper utenfor finansbransjen snuser på PSD2. – PSD2 er ypperlig til å løse en del friksjonspunkter i kundereisen hos langt flere enn bankene. Det vil vi også merke fremover, sier Georg Olav Ramstad.


F oreløpig har ikke PSD2 ført til noen revolusjon i bankbransjen. Men hos Nets er de overbevist om at mye vil skje i løpet av et års tid.

– Foreløpig sitter de aller fleste på gjerdet. Det er få som har gjort noe særlig ennå, men på et eller annet tidspunkt begynner det å bevege seg. Hvis bankene ikke setter fart, er det andre som vil utnytte mulighetene i regelverket, sier i Georg Olav Ramstad som er Nets fremste ekspert på Open Banking.

Nets har utviklet en API-plattform for kommunikasjon mellom ulike parter. Flere banker har tatt denne i bruk for følge opp PSD2-regelverket som trådte i kraft i høst. Likevel er det et stykke igjen før alt er på plass.

– Vi har vært klar, men mange av bankene var det ikke. Det har vært mye jobbing med API-ene i etterkant av 14. september. Jeg vil tro det norske markedet er på stell nærmere jul. I vår løsning får du i dag knyttet deg opp til mer enn 135 banker i Norge. Vår strategi er å dekke alle bankene i Norden, sier Ramstad.

IKKE BARE BANKER

PSD2 åpner for at andre enn banker også får tilgang til kundenes konti og betalingsinformasjon. Det merker de hos Nets.

– Interessen er stor, både hos banker og andre. Vi ser at stadig flere selskaper i ulike bransjer vurderer å ta i bruk PSD2. Eksempelvis regnskap og økonomifunksjoner vil kunne ha nytte av mulighetene i PSD2. Alt fra forsikring til telecom ser på hvordan dette kan utnyttes til å lage bedre tjenester. I tillegg kommer også selskaper der betaling er viktig, som store butikkjeder og handelsaktører. Det å få betaling som en integrert del av bestillingsprosessen og skape en god kundereise, er noe PSD2 kan bidra til. Fremover vil mer bli sømløst à la hvordan Über gjør det, der betalingen skjer automatisk idet tjenesten er levert. Dette vil vi se stadig mer av, forklarer Open Banking-eksperten.



Vi vil se mye innovasjon
og nye tjenester ingen
har tenkt på.


MÅ VÆRE PROAKTIVE

Samtidig som mange ulike aktører snuser på mulighetene PSD2 gir, får også bankene gode muligheter til å utvikle nye og innovative tjenester.

– Men da må bankene bli mer proaktive enn de er i dag. Det handler om å tilby kundene tjenester som hjelper dem i hverdagen. Det kan være nye tjenester som tar utgangspunkt i analyser av kundenes økonomi. Har de eksempelvis mye penger stående på brukskontoen, kan det komme en melding om de vil overføre noe av dette til et sparetilbud. Når man etter hvert får tilgang til alle sine kontoer et sted, uavhengig av hvilken banke du bruker, blir det ikke så nøye for kundene hvor de er. Det viktigste blir hva kunden kan få ut av pengene sine og hvordan kundene opplever at de blir ivaretatt. For å kunne forsvare sin posisjon må bankene bruke sin innsikt i kundenes økonomi til å komme med proaktive råd og forslag.

OPEN BANKING OG API-ØKONOMI

Hos Nets mener de at PSD2 bare er begynnelsen. Det gjenspeiler seg også i plattformen de har utviklet. Det første bruksområdet er PSD2, men mulighetene er mye større.

– Vi har laget en API-plattform som kan brukes til mye ulikt. Open Banking og API-økonomien er det mest spennende som skjer i markedet i dag. API-er er fremtidens distribusjonskanal for data og finansielle tjenester. Hvis vi tenker forbi PSD2 og Open Banking, er det mange aktører i ulike bransjer som sitter på spennende data som kan brukes innovativt, sier Ramstad. Sbanken er et eksempel på en bank som har begynt å utnytte de nye mulighetene. I tillegg til å se alle kontoer uavhengig av bank, får kundene også tilgang til sine data fra Lånekassen direkte i nettbanken. I tillegg jobbes det med å synligjøre kvitteringer i nettbanken.

– Bruken av API-er gjør det mulig for dataprogrammer å dele data på tvers av bransjer og datamiljøer. Vi vil se mye innovasjon og nye tjenester ingen har tenkt på. Dette kalles gjerne API-økonomien, som er noe du helt sikkert vil høre mye om fremover, avslutter Ramstad.

FIN-TECH-NYTT

FIN-TECH-NYTT

Tekst: Nils Elmark
arti bannerimg 46

ÜBER MONEY INN I FINANS

Forrige måned fortalte Über at de har etablert en ny divisjon ”Über Money” som også bringer taxi-firmaet inn på det finansielle markedet. Hensikten med den nye divisjonen er å gi Übers fire millioner sjåfører og kurerer adgang til en rimelig bankkonto, samt å sikre dem at de fremover vil få betaling straks etter at kunden stiger ut av taxien eller at pizzaen er levert. De nye betalingskortene er gratis og med mulighet for gratis overtrekk på 100 dollar. Mange sjåfører lever i en presset tilværelse i the gig-economy og sjefen for Über Money, Peter Hazelhurst, forteller at Über gjerne vil forhindre at deres sjåførerer tvinges til å ta dyre payday-lån til eksempelvis bensin. Han legger heller ikke skjul på at Über har over 100 millioner kunder, som på sikt kan være interessert i å få et betalingskort i den nye Über Money bank. Übers aksjekurs har falt dramatisk etter at selskapet ble børsnotert i fjor, så de ser naturlig- vis hele tiden etter nye inntektskilder, og bankvirksomhet er én av disse.



Neo-banker finner fotfeste

Neo-bankene eller utfordrer-bankene, som de nye digitale mobilbanker blir kalt, begynner å få fotfeste hos de unge. Siden finanskrisen har det dukket opp 80 slike banker i Europa, og de fleste har kommet i løpet av de siste tre årene. Det er banker som tyske N26, britiske Revolut eller danske Lunar Way som ikke har filialer, men primært eksisterer på mobilen. Ifølge en ny analyse er ni prosent av den britiske befolkningen kunder i en neo-bank og størst er interessen i Generasjon Z som er dem under 21 år. Her har 14 prosent en neo-bank-konto, og 19 prosent av gruppen er menn. Ifølge en annen analyse fra Allied Market Research har markedet for neo-banker vokst med 50 prosent de siste årene. I 2023 forventes 20 prosent av europeerne å være kunder i de nye digitale bankene. Det tilsvarer 85 millioner mennesker. Som en bankmann i London sa: Akkurat nå utgjør neo-bankene ingen økonomisk trussel, men kan vi vinne generasjon Z tilbake når de blir voksne?


Open Banking-trender

Open Banking er den helt store trenden i Londons fintech-verden. Open Banking er et resultat av GDPR-lovgivningen, som gir kundene retten til sine egne data i banken. Det betyr at flere fintech-virksomheter nå tilbyr tjenester, spesielt bokføring, som er mye bedre enn de tjenester som banken selv tilbyr. De nye spillerne går inn i banken og gir kundene et mer brukervennlig grensesnitt. Dermed blir banken en standard-service på linje med elektrisitet. En neo-bank som Coconut, som henvender seg til frilansere, tilbyr for eksempel 15 000 brukere gratis bokføring og hvis de samtidig er kunder i en etablert bank, kan de hente data derfra og direkte inn i regn- skapet. Det har flyttet konkurransen ut i bokførings-leddet. Dette fikk Royal Bank of Scotland det siste året til å kjøpe bokføringssystemet FreeAgent, som for tiden henter inn data fra 22 forskjellige banker. Brukerne kan heretter styre sin økonomi dirkete fra FreeAgent, langt bedre enn om de logget inn i sin egen nettbank.



Curve hentet fire millioner pund på under én time

Den britiske fintech-virksomheten Curve kunne tenke seg å hente én million britiske pund i en kampanje på crowdfundingsiden Crowdcube. Investorene hadde imidlertid så stor tillit til forretningsideen at det på mindre enn én time strømmet inn fire millioner pund. Da kampanjen ble avsluttet, hadde man fått hele seks millioner i tillegg til de 55 millioner Curve fikk i sommer. Totalt utgjør dette 720 millioner norske kroner. Pengene skal brukes til ekspansjon. Curve har utviklet en app og et betalingskort som integrerer stort sett alle kredittkort i markedet. Den har nettopp blitt kompatibel med både Samsung- og Google Pay. Man kan skifte mellom forskjellige kort avhengig av hva man ønsker, og få et samlet bilde i sanntid over alle sine inn- og utbetalinger. Curve har for oyeblikket 300 000 kunder.





INGEN EMAIL ETTER ARBEIDSTID

Den store spanske banken BBVA ønsker at deres medarbeidere skal leve et mindre hektisk og stres- sende liv når de har fri. Derfor har den globale sjefen for talent og kultur, Carlos Basas, bestemt at ingen må sende mail mellom klokken 19 og klokken 0800 neste dag. Han er imot at hans ansatte sjekker mail under middagen og i sengen. Når de har fri, så skal de ha fri. Samtidig vil han begrense overtidsarbeid og har i samarbeid med fagforeningene fått laget en app som registrerer de ansattes arbeidstid. Utover dette skal møter ikke vare mer enn 45 minutter og BBVAs hovedkontor vil heretter stenge klokken 19. I tillegg vil de tilby bedre restauranter, transportmuligheter og treningsfasiliteter til de ansatte. I første rekke gjelder programmet i Spania, men det er meningen at det senere skal rulles ut i resten av verden.


Er Google på vei inn i banking?

Google er allerede på betalingsmarkedet med sin Google Pay, og nå tyder mye på at tech-giganten også vil stikke nesen inn i bankmarkedet. Ifølge Wall Street Journal, forbereder Google nemlig å tilby sine amerikanske kunder en bankkonto i samarbeid med Citigroup og utlånsvirksomheten Stanford Federal Credit Union. De har nok kunder å ta av, da godt over halvparten av alle mobiltelefoner i Amerika kjører på Androids operativsystem, som er eid av Google. De har med andre ord en teknisk plattform for en digital bank. Amazon har sine egne kredittkort. Det samme har Apple som har gått i partnerskap med Goldman Sachs. Derfor er det fristende å spekulere i at også Google vil gå sammen med Citi Bank. De har samtidig ideelle markedsføringsvilkår med gratis annonsering gjennom selskapets søkemotor. En spørreundersøkelse på twitter blant 2 400 finansinteresserte, avslører at 30 prosent godt kan tenke seg en Googlekonto.





FINANSNÆRINGEN NØLER MED KUNSTIG INTELLIGENS
Forbundet

FINANSNÆRINGEN NØLER MED KUNSTIG INTELLIGENS

De fleste bedriftene i bransjen har pågående prosjekter innen kunstig intelligens, men få satser fullt ut på den nye teknologien. Det viser en undersøkelse utført av Finansforbundet.

Tekst og foto: Sjur Anda

arti bannerimg
FØLG MED: Kunstig intelligens kommer til å forandre måten vi jobber på. – Teknologien kan komme fort. Da gjelder det å følge med og ta grep, slik at man har relevant kompetanse også i fremtiden, sier Runar W. Henriksen.


K unstig intelligens (AI – artificial intelligence) er i vinden. Det diskuteres om hva som skjer med jobbene våre, hvordan det vil kunne gjøre folks liv bedre og om det kan være farlig. Det alle synes å være enige om, er at teknologien vil påvirke livene våre i fremtiden.

Finansnæringen er langt fremme innen digitalisering, og det er også en klar forventning om at AI vil ha en viktig plass i bransjen. Finansforbundet har utført en undersøkelse om kunstig intelligens i norsk finanssektor.

– Det var viktig å få kartlagt hvor næringen står i dag og hvilke planer man har fremover. I tillegg var det viktig å se AI fra de ansattes synsvinkel, og hvordan vi som forbund kan sikre medlemmene trygghet i endringen som kommer. Det er det ingen andre som har gjort. Det kan komme veldig raske endringer når AI kommer for fullt, og da gjelder det å følge med på utviklingen, sier Runar Wilhelm Henriksen, direktør i Finansforbundet.

Rapporten er foretatt gjennom en spørreundersøkelse hos forbundets medlemmer samt intervjuer med toppledere i bransjen.

– Det er ikke så stor forskjell i synet på AI. Medlemmene fokuserer mer på hvordan den nye teknologien vil påvirke samfunnet som helhet, mens lederne er mer opptatt av effektene for egen organisasjon, sier Henriksen.

FORBUNDETS MEDLEMMER

Undersøkelsen viser at medlemmene tror at AI vil kunne gi store rasjonaliseringsgevinster og økt lønnsomhet i bedriftene. Svarene tyder også på at det for mange er vanskelig å skille mellom digitalisering og kunstig intelligens. Rundt to tredeler av de spurte mener det er pågående prosjekter med AI i bedriftene, og at teknologien allerede er i bruk.

Tidligere har man gjerne spådd at AI vil føre til at antall ansatte vil bli kraftig redusert.

– Flere jobber vil forsvinne med AI, likeledes mange av de rutinepregede oppgavene. Med all sannsynlighet vil det skapes nye jobber, og det er ikke sikkert at antall ansatte vil gå ned. Nå må man være på alerten og sørge for å videreutvikle seg. Ansatte bør tenke gjennom hvilken kompetanse de har og hva de ønsker for fremtiden. Ved å tilegne seg ny kunnskap kan de være med i det nye arbeidslivet. Man må være villig til å endre seg så lenge man er i jobb. Livslang læring er et begrep som blir viktigere enn noensinne.

De tillitsvalgte har et særlig ansvar for å følge utviklingen.

– Mange tillitsvalgte sitter i bedriftenes styrer, der de store beslutningene tas. Der kan man være med å påvirke veien videre. Det handler om å stå på medlemmenes side og ikke bare godta trendene. Still spørsmål om risikoen. Er dette greit? Kan det være bra for bedriftene? Hvordan skal vi ivareta de ansatte? Dette er viktige spørsmål, sier Finansforbundets direktør.



Bransjen er på mange
måter litt avventende.


I OPPSTARTEN

Totalt ble 16 toppledere i bransjen intervjuet i undersøkelsen. De har et gjennomgående positivt syn på AI. Lederne tror teknologien vil gi bedre kundeopplevelser, bedre analyser, raskere og mer avansert behandling av store datamengder, bedre bruk av ressurser og mer effektivt compliancearbeid.

Man forventer ikke nedgang i antall ansatte, men det vil bli behov for ny kompetanse.

– Menneskelig skjønn og kontakt med kundene vil være viktig også i fremtiden. Samtidig er det en bekymring for at næringen blir mer avhengig av ny teknologi, og at AI kan brukes til kriminalitet mot næringen.

Den største risikoen ved AI er likevel at kundene mister tillit til næringen. Det er stor enighet om at denne tilliten må ivaretas.

Undersøkelsen viser at bedriftene investerer i AI i dag, men de fleste er i oppstartsfasen.

– Bransjen er på mange måter litt avventende. Bortsett fra én stor aktør, virker det som om de fleste sitter på gjerdet og venter på å trykke på knappen.

FØLGER MED PÅ UTVIKLINGEN

Finansforbundet har ingen egne AI- initiativer på trappene, men følger utviklingen.

– Vi skal lage en plan for det videre arbeidet med AI. Den skal behandles av forbundsstyret tidlig neste år. Selv ser jeg to ting som det blir særlig viktig å følge med på fremover: etikk og personvern. Dette blir like viktig som lønn og innflytelse. Hvis disse tingene ikke blir ivaretatt, vet vi ikke hvor det går, avslutter Henriksen.

TARIFFAVTALER PÅ PLASS I REGNSKAPSHUSET OG EM1
Forbundet

TARIFFAVTALER PÅ PLASS I REGNSKAPSHUSET OG EM1

Regnskapshuset har for første gang inngått en tariffavtale, mens EiendomsMegler 1 Nord-Norge har fått en ny tariffavtale på plass.

Tekst: Mali A. Arnstad Foto: Morten Tønder Albertsen

arti bannerimg
ALLE BIDRAGSYTERE: Regnskapshuset er fornøyd med sin første tariffavtale. Foran på bildet gratulerer administrerende direktør Tom Robert Aasnes og hovedtillitsvalgt Caroline Sundstrøm hverandre med avtalen. Bak står May-Britt Nilsen, Vivi Ann Pedersen, Solveig Espenes, Bjørg Elisabeth Paulsen og Espen H. Utnes, som alle har bidratt i forhandlingene.


T ROMSØ: Finansforbundet og SpareBank 1 Regnskapshuset Nord-Norge har lenge vært i forhandlinger om tariffavtale og har nå kommet i mål. Avtalen ble signert 8. oktober 2019 og er en «Direkteavtale» mellom Finansforbundet og ledelsen i Spare- Bank 1 Regnskapshuset.

– Vi er veldig glade for å ha fått på plass en tariffavtale. Forhandlingene har tatt lang tid, og det har vært utfordringer, men vi har hatt god dialog med ledelsen. Nå har vi fremforhandlet regulerte arbeidsforhold og ryddige arbeidsbetingelser for de ansatte. I avtalen ligger også at vi får AFP, sier tillitsvalgte i Regnskapshuset, Caroline Sundstrøm og Bjørg Elisabeth Paulsen.

Administrerende direktør Tom Robert Aasnes er også fornøyd.

– Avtalen er viktig for oss. Det er bare 14 prosent av bransjen som har regulerte avtaler om lønns- og arbeidsforhold, og vi er én av dem. Hovedhensikten er å få forutsigbarhet og ordnede forhold for ansatte. Samtidig er det viktig at vi klarer å være konkurransedyktige på lønn, og at vi ikke får et kostnadsnivå på personalkostnader over bransjen, slik at vi mister konkurransekraft. Dette har vært en nødvendig balansegang for oss under forhandlingene, påpeker han.

Det er bankens tariffavtale (Hovedavtalen og Sentralavtalen mellom Finansforbundet og Finans Norge og Bedriftsavtalen), som er brukt som mal. Avtalen inneholder blant annet bestemmelser om:


  • Forholdet mellom partene og tillitsvalgtes rettigheter og plikter
  • Retningslinjer og bestemmelser for å sikre godt samarbeid mellom ledelsen og tillitsvalgte
  • Bestemmelser om lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte
  • Ferie og feriepenger
  • Permisjon med lønn i forbindelse med fødsel samt ammefri
  • Lønnsregulering ved gjeninntreden etter foreldrepermisjon
  • Generelt lønnstillegg til alle ansatte
  • Kompensasjon for deltakelse på arbeidsgivers arrangement for kunder eller allmenheten utenfor ordinær arbeidstid (eksempelvis messer, idrettsarrangementer, festivaler og lignende).
AVTALEN FOR EIENDOMSMEGLER 1

Eiendomsmegler 1 Nord-Norge har også fått på plass en tariffavtale, den gjelder fra 1. mai 2019. Finansforbundet og Eiendoms- Megler 1 startet forhandlingene i mars 2018, før tariffavtalen mellom hovedtariffpartene i finans gikk ut.

De første og største diskusjonene handlet om AFP og pensjon. EiendomsMegler 1 ville ikke ha AFP med i avtalen, mens Finansforbundet som organisasjon er forpliktet til å ha AFP med i sine tariffavtaler. Løsningen ble å forhandle en avtale uten AFP mellom EiendomsMegler 1 og Finansforbundets tillitsvalgte i bedriften, uten Finansforbundet sentralt som part.

– Vi er fornøyde med å ha kommet i mål med en ny avtale, sier tillitsvalgt Elin Sandvik og eiendomsmegler Terje Opland, som representerte Finansforbundet i forhandlingene.

Hovedtillitsvalgt i banken, Vivi Ann Pedersen og nestleder May-Britt Nilsen, har for øvrig bistått Finansforbundets representanter i forhandlingene. Arbeidsgiver ble representert ved administrerende direktør Kristin Amundsen og salgssjef Andreas Opshaug med støtte fra advokat Espen H. Utnes.

MAL TILPASSET BRANSJEN

Også for denne avtalen er bankens tariffavtale brukt som mal, men her tilpasset eiendomsmeglerbransjen. Stillinger som er ledende eller særlig uavhengig – som eiendomsmeglere – er unntatt det meste av kapitlene om arbeidstid og lønn/kompensasjoner. Avtalen inneholder for øvrig mange av de samme bestemmelsene som Regnskapshusets tariffavtale.

Pensjon har vært det vanskeligste for partene å bli enige om. Selv om Finansforbundet ikke har forhandlings- og beslutningsrett på pensjon, har forbundet stått fast på kravet om økning av innskuddspensjon. Partene kom til slutt til enighet om en økning på innskuddspensjon fra fem til seks prosent inntil 7,1 G. Pensjonsøkningen er godkjent av styret.

Hovedtillitsvalgt Vivi Ann Pedersen berømmer partene for det gode forhandlingsklimaet.

– Vi i Finansforbundet har fått gjennomslag for flere av våre krav, men vi har også vært nødt til å gi avkall på noe – slik det er i forhandlinger. Det som betyr mest for oss, er at avtalen gir oversiktlige og ryddige forhold, tariffestede rettigheter, og at de ansatte nå kan forhandle samlet om lønns- og arbeidsbetingelser innenfor rammeverket av tariffavtalen. Vi er godt fornøyde med å ha fått AFP i Regnskapshuset og én prosent økning på innskuddspensjon i EM1. Vi kommer til å informere våre medlemmer mer om avtalen, avslutter hun.


Tekst og bilder i denne artikkel er produsert av SpareBank 1 Nord-Norge og gjengitt med deres tillatelse.

TIDENES VALGTHRILLER
Landsmøtet

TIDENES VALGTHRILLER

Det ble kampvotering til siste plass under valgene på Finansforbundets landsmøte på Gardermoen. Vigdis Mathisen, konsernhovedtillitsvalgt i DNB, ble valgt til ny leder med 88 stemmer, mens Pål Adrian Hellman fikk 75 stemmer.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Sverre Chr. Jarild

arti bannerimg


F lere benkeforslag, mange avstemmings- runder og tre timer måtte til før det nye styret i Finansforbundet var på plass. Det var et sterkt og godt engasjement i salen og mange gode kandidater som gjerne ville sitte i forbundsstyret, som i dag består av 16 personer.

INGEN KRITIKK

Valgkomiteens leder Eli Solhaug presenterte en enstemmig innstilling til nytt forbundsstyre.

– Tiden er inne for endring. I dette ligger det ingen kritikk til dagens styre, men heller en ambisjon om et team som kan jobbe enda tettere sammen med de utfordringer som kreves for å bygge en fagforening for fremtiden, fortalte Solhaug.

I år fikk valgkomiteen inn 22 forslag på kandidater til nytt forbundsstyre. To av kandidatene trakk seg før intervjurundene begynte. Aldersmessig var kandidatene fra 35 til 64 år

– Vi hadde ønsket oss flere forslag, men har gjennom vårt arbeid funnet at alle kandidatene hadde de kvalifikasjonene vi var ute etter, og vi så derfor ikke behov for å innhente flere forslag på kandidater. Vi har også klart å fordele alle kandidatene blant de faste medlemmene på forskjellige bedrifter, understreket Solhaug.

HARD MEDFART

Valgkomiteens innstilling til nytt forbundsstyre fikk hard medfart av flere delegater. Flere var svært tydelige på at de både var overrasket og skuffet over at valgkomiteen ikke hadde innstilt Pål Adrian Hellman til en ny periode som forbundsleder. Derfor tok det heller ikke lang tid før det ble fremmet et benkeforslag på Hellman. Han har sittet som forbundsleder i seks år. I hans tid som forbundsleder har forbundet fått 8 000 nye medlemmer og styrket sin økonomi betydelig. Derfor var det flere delegater som stilte seg uforstående til at Hellman ikke var innstilt av valgkomiteen.

Thomas Fjelldal Gaarder fra SpareBank 1 SR- Bank var veldig skuffet og mildt sagt overrasket over at sittende forbundsleder ikke var innstilt for en ny periode av valgkomiteen.

– Min kritikk er ikke rettet mot kandidatene, men sittende forbundsleder og sekretariatet har levert på alle parametere både når det gjelder medlemsvekst, økonomi og politisk innflytelse. Ingen andre har bidratt til å styrke Finansforbundets posisjon på denne måten. Hellman er svært godt likt blant medlemmer og tillitsvalgte. Derfor er jeg sterkt undrende til valgkomiteens innstilling, sa Gaarder, SpareBank 1 SR-bank.

Andre talere roste valgkomiteens innstilling for et godt og gjennomarbeidet forslag. Delegatene klarte å samle seg om valgkomiteens forslag til ny nestleder. Arne Fredrik Håstein, konsernhovedtillitsvalgt i Storebrand ble valgt med akklamasjon. Men der sluttet også enigheten.

Valgkomiteens innstilling til ni styremedlemmer falt ikke helt i smak hos alle delegater. Det ble påpekt at seks av ni medlemmer kom fra Oslo/Akershus, mens landet for øvrig var dårlig representert i valgkomiteens forslag. Derfor ble det også benkeforslag og kampvotering om plassene som styremedlemmer.

FIRE BENKEFORSLAG

Espen Bjørklund Larsen, hovedtillitsvalgt i SpareBank 1 Østlandet var på ingen måte fornøyd med den blokken på ni styremedlemmer som valgkomiteen foreslo. Han pekte på at seks av navnene kom fra Oslo/Akershus, og dette utgjorde 70 prosent av styret, ifølge Larsen.

– Kjære landsmøte. Slik kan vi ikke ha det. Denne blokken med styremedlemmer må utfordres. Her er det flere demografiske forhold som det ikke er tatt hensyn til. Valgkomiteen kunne satt sammen en langt bedre blokk med styremedlemmer enn akkurat dette, påpekte Larsen.

Deretter fremmet han benkeforslag på fire kandidater til fast styreplass. Disse var: Gina Aukland Ording, Danske Bank, Sjur Smedstad, SpareBank 1 Østlandet, Hans Petter Lier, Marker Sparebank og Siv Marit Bårdvik, Eika-alliansen. Dermed fikk landsmøtedelegatene 13 kandidater å velge blant til de ni styreplassene.

MANGE RUNDER

Dirigentene Anne Cecilie Andresen og Jan Roald Heiberg fra sekretariatet fikk en stor jobb med å håndtere alle avstemningsrundene som måtte til. Dette var nødvendig fordi en lang rekke avstemminger ikke fikk absolutt flertall, slik valgene skal etter vedtektene. Men dirigentene gjorde en solid og ryddig jobb, selv om det tok noe tid å få et nytt styre på plass.



arti bannerimg
NYTT STYRE: Her er det nye styret i Finansforbundet inkludert ansattes representant Anne Ruth Fedje Eckholdt og direktør Runar Wilhelm Henriksen, sekretariatet.


LEDER: Vigdis Mathisen, DNB,
NESTLEDER: Arne Fredrik Håstein, Storebrand


STYREMEDLEMMER: Sindre Ryan, If, Anne Marit Hope, Sparebanken Vest, Gunnar Mjåtvedt, Gjensidige, Nina Syvertsen, Lindroff, Lillian Hattrem, DNB, Karolina Lindqvist, SpareBank 1 Gruppen, Gina Aukland Ording, Danske Bank, Jørgen Lønnquist, Nordea og Knut Arne Kjustad, Jernbanepersonalets bank- og forsikring.

DISSE BLE VALGT TIL FAST MØTENDE VARAMEDLEMMER: Sjur Smedstad, SpareBank 1 Østlandet og Hans Petter Lier, Marker Sparebank.

DISSE BLE VALGT TIL IKKE MØTENDE VARAMEDLEMMER: Leela Borring Låstad, Innovasjon Norge, Siv Marit Bårdvik, Eika Alliansen og Christer Enersen, Handelsbanken.
OFFENSIVT RAMMEBUDSJETT I FORBUNDET
Landsmøtet

OFFENSIVT RAMMEBUDSJETT I FORBUNDET

Rammebudsjettet for perioden 2020 til 2022 er vedtatt av Finansforbundets landsmøte. 416 millioner kroner har landsmøtet besluttet at forbundet kan bruke de neste tre årene. Dette gir satsing på både kompetanse til medlemmene og utvikling av de tillitsvalgte.

Tekst: Sjur Anda Foto: Sverre Chr. Jarild

arti bannerimg
FORTSATT SATSING: - Vi fortsetter å satse på kompetanse, både til medlemmer og tillitsvalgte, sier nyvalgt forbundsleder Vigdis Mathisen.


D ette rammebudsjettet gir forbundsstyret gode muligheter til å gjennomføre forbundets politiske program. Det gir oss også mulighet til å fortsette med den gode medlemsrekrutteringen vi har jobbet med den siste perioden, sier Vigdis Mathisen, som la frem rammebudsjettet på vegne av forbundsstyret.

– Hvilke satsinger gjøres de neste tre årene?

– Vi fortsetter å satse på kompetanse, både til medlemmer og til tillitsvalgte. I tillegg er fortsatt vervearbeid og den digitale kundereisen viktige satsingsområder. Samtidig er det også flere nye ting på trappene. Vi skal blant annet utrede sekstimersdagen og få gjort en studie på hvordan ansatte har det på jobb når de sitter i åpne landskaper med free seating. Et annet viktig område er at forbundsstyret skal vurdere å formalisere tillitsvalgtes kompetanse, sier Mathisen, som senere på landsmøtet ble valgt til ny forbundsleder.

– Hvordan vil dette påvirke medlemmene?

– Hvis vi får gjennomført de kompetansehevende tiltakene vi ser for oss, vil medlemmene fortsatt ha gode tillitsvalgte, som nå får enda bedre kompetanse. I tillegg ligger det fremdeles muligheter for hjelp fra juridisk avdeling hvis det oppstår konflikter på arbeidsplassen, sier Mathisen, som er glad for at budsjettet ble vedtatt.

– Jeg hadde en god følelse ut fra rapportene jeg fikk fra delegatsamlingene. Det pleier å være mange flere spørsmål og kritiske kommentarer under behandlingen av rammebudsjett. Jeg føler at forbundsstyret har brukt mye tid på å legge frem en helhetlig plan for de neste tre årene. I tillegg har vi hatt gode resultater i siste landsmøteperiode. Sammen med medlemsvekst har det bidratt til en positiv holdning til budsjettet.

DRIVES GODT

I neste treårsperiode er det budsjettert med 365 millioner kroner i driftsinntekter. Det er i tillegg beregnet finansinntekter på 67 millioner. Totalt er det lagt opp til å bruke 416 millioner kroner. Sammenlagt gir dette et budsjettert overskudd på 16 millioner.

De siste tre årene har forbundet hatt høyere inntekter og lavere kostnader enn det som var forventet i forrige rammebudsjett. Det har medført at det er brukt 21 millioner kroner mindre enn det som lå i rammebudsjettet.

18 MILLIONER
Landsmøtet

Finansforbundets landsmøte vedtok en kraftig økning av støtten til stipend og studier. Totalt er 18 millioner kroner tilgjengelig de neste tre årene.

Tekst: Sjur Anda Foto: Sverre Chr. Jarild


S tipend og studier er populære medlemsfordeler. I 2018 var det 750 søkere til 90 kursplasser på «Digital forretningsforståelse», i år kom det inn 1 550 søknader fra 1 210 medlemmer. På stipendsiden er det hittil i år søkt om omkring 5,5 millioner kroner fra 194 søkere. Totalt er budsjettet på stipend i år på to millioner kroner.

PÅ SIN PLASS

– Vi velger å øke satsingen på dette. Det er et populært og viktig tiltak, som har truffet godt hos medlemmene. Særlig har studieplassene på BI vært populære. Kompetanse er også ett av forbundets satsingsområder og da er denne økningen på sin plass, sier avtroppende nestleder Bente Hornsrud Espenes. Hun har ledet stipendutvalget og har sett at interessen har økt kraftig.

I år var budsjettet på stipender og kurs til medlemmer på fire millioner kroner. Dette skal gradvis økes de neste årene, og totalt skal det deles ut 18 millioner kroner de neste tre årene.

– Nå håper vi at også arbeidsgiverne følger opp og satser mer på medarbeidernes kompetanseutvikling fremover, sier Espenes.


KRAFTIG ØKNING: – Vi velger å øke satsingen på stipend og studier. Det er et populært og viktig tiltak, som har truffet godt hos medlemmene. Særlig har studieplassene på BI vært populære, sier Bente Hornsrud Espenes.
EN SPENNENDE REISE
Landsmøtet

EN SPENNENDE REISE

Hun har vært tillitsvalgt siden 1980-tallet, forbundsstyremedlem siden 2005 og nestleder siden 2013. Nå venter nye og spennende oppgaver for Bente Hornsrud Espenes i DNB.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Sverre Jarild

arti bannerimg
STERK POSISJON: – Forbundet har fått en sterkere og tydeligere posisjon, og jeg er stolt over det vi alle har oppnådd, sier tidligere nestleder Bente Hornsrud Espenes.


D et har vært en spennende reise. Gjennom de ulike tillitsvervene jeg har hatt både her hjemme og ute, så har jeg også fått en annen kunnskap om hvordan verden er utenfor Norge. Å forstå hvordan andre mennesker har det og betydningen av solidaritet, har gitt meg et verdifullt perspektiv i min rolle som nestleder i forbundet. Vi har mange av de samme utfordringene, men på ulike nivåer. I den turbulente verden vi lever i, er det derfor viktigere enn noen gang å være organisert, sier Espenes.

Det er en grå og våt novemberdag. Hverdagen for ansatte i forbundets sekretariat og politikere begynner etter hvert å vende tilbake etter landsmøtet. Finansfokus har invitert tidligere nestleder ut på lunsj. Vi vil gjerne vite hva som har vært blant hennes største øyeblikk som nestleder, men vi vil også vite hva hun ikke er like godt fornøyd med. Mer om dette senere.

ALLTID ENGASJERT

– Jeg har alltid hatt et engasjement for å ivareta medlemmenes rettigheter og å bidra til å gjøre en forskjell. Da jeg startet som tillitsvalgt på 1980-tallet, var jeg litt mer beskjeden enn jeg er i dag. Det har ikke alltid vært like lett å ta ordet på et møte, men jeg har vært heldig og gått en god skole og lært mye gjennom min karriere som tillitsvalgt.

Fra 2001 ble Bente Hornsrud Espenes første gang valgt som tillitsvalgt på heltid i DNB. Hun ble valgt inn i forbundsstyret i 2005. Disse vervene hadde hun til hun ble valgt som nestleder i Finansforbundet på landsmøtet i 2013. Nå gir hun stafettpinnen videre til Arne Fredrik Håstein fra Storebrand som er valgt til ny nestleder.

– Har du noen gode råd til din etterfølger?

– Mitt beste råd er at nestleder sammen med forbundslederen og forbundsstyret må finne sin plass og rolle.

LIKELØNN MANGLER

En av hennes kampsaker har vært å sette likestilling og likelønn på dagsordenen i forbundet og i næringen. Sammen med forbundsstyret, sekretariatet, tillitsvalgte og medlemmer har hun i flere år arbeidet målrettet for å endre de store lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i finansnæringen. Utviklingen går riktig vei, men det går sakte. Dette er hun slett ikke fornøyd med.

– Hvorfor tar det så lang tid før kvinner og menn i finansnæringen kan få lik lønn for arbeid av lik karakter?

– Det hjelper ikke å vedta ting, hvis ikke bedriftene følger opp i praksis. Likelønnsarbeidet starter på toppen i organisasjonen. Styret må sette likelønn på dagsordenen og ta et eierskap til problemet. Det samme må ledelsen på de ulike nivåene i bedriften. Det hjelper heller ikke med gode intensjoner i avtaleverket og mange rapporter som forteller hvor dårlig det står til. Min erfaring er at de bedriftene som lykkes best, er der hvor det er etablert en felles virkelighetsforståelse mellom ledelsen og tillitsvalgte.



Jeg har alltid hatt
et engasjement.


TOK HELT AV

På landsmøtet i november ble det bevilget 18 millioner til kurs og stipendier i neste treårsperiode. (Se egen sak.) Bente Hornsrud Espenes ledet stipendieutvalget og er strålende fornøyd med den største kompetansesatsingen i forbundet noensinne.

– Vi ble alle overrasket over den enorme responsen vi fikk på BI-kurset i Digital forretningsforståelse, da dette ble lansert i 2017. 750 søkere meldte seg til de opprinnelige 25 studieplassene. Da snudde forbundsstyret seg raskt og utvidet tilbudet til 90 studieplasser. Det var tydelig at vi traff blinken og et stort udekket behov, sier Espenes.

– Frykter du ikke at konsekvensen av forbundets økte kompetansesatsing, gjør det lettere for arbeidsgiverne å trappe ned sin satsing på kompetanse?

– Her er det helt klart en viktig balansegang for forbundet. På den ene siden ønsker vi å bidra til å øke kompetansen hos våre medlemmer, slik at de står best mulig rustet i arbeidsmarkedet. På den andre siden må vi være tydelige på at bedriften også har et eget ansvar for at hver ansatt har en riktig kompetanse for fremtiden. I tillegg har hver enkelt også et ansvar for å utvikle sin kompetanse i takt med de endringene som skjer.

NY JOBB

– Da jeg ble valgt som nestleder på heltid i forbundet i 2013, var det en forutsetning at jeg fikk permisjon fra DNB. Jeg måtte ha noe å komme tilbake til den dagen jeg ikke lenger skulle være tillitsvalgt.

Den 1. desember var Bente Hornsrud Espenes tilbake til sin gamle arbeidsgiver DNB. I skrivende stund vet hun ikke nøyaktig hvilken jobb hun får, men har hatt en god dialog med HR siden i mai.

Hun kommer til å savne å få lov til å engasjere seg for medlemmene og å kunne mene noe som tillitsvalgt. Hun kommer også til å savne forbundsstyret og ikke minst alle de dyktige tillitsvalgte og ansatte i sekretariatet. Reisen som tillitsvalgt er over. Nå ser hun frem til å starte en ny karriere i DNB.

REDAKTØRPLAKATEN BESTÅR
Landsmøtet

REDAKTØRPLAKATEN BESTÅR


arti bannerimg
LYTTER SPENT: Ansvarlig redaktør Svein Åge Eriksen (til venstre) og journalist Sjur Anda i lytter spent på bakerste benk til landsmøtets behandling av Redaktørplakaten i Finansfokus.

Landsmøtet i Finansforbundet har med stort flertall vedtatt at medlemsmagasinet Finansfokus fortsatt skal redigeres av en uavhengig og selvstendig redaktør i tråd med Redaktørplakaten.

Tekst: Sjur Anda Foto: Samuel Haugum


V i er glade for tilliten landsmøtet har vist oss, og skal fortsette å jobbe for å levere et så bra redaksjonelt produkt som mulig til nytte for forbundets medlemmer, sier redaktør Svein Åge Eriksen.

Forslaget fra forbundsstyret om å fjerne Redaktørplakaten, måtte ha to tredjedelers flertall for å bli vedtatt. Avstemningen viste at 119 stemte for å beholde Redaktørplakaten, mens 43 stemte for å fjerne den.


Redaktørens plikter og rettigheter

En redaktør skal ivareta ytringsfriheten, pressefriheten og informasjonsfriheten. Gjennom sin redaktørgjerning skal redaktøren arbeide for frie mediers demokratiske rolle og det som etter hans/ hennes mening tjener samfunnet.

Redaktøren har det personlige og fulle ansvar for mediets innhold.

Redaktøren skal ivareta anonymitetsretten og kildevernet. Redaktøren skal fremme fri informasjonsformidling, og en åpen, redelig og sannhetssøkende journalistikk. Det er redaktørens ansvar å sørge for et tydelig skille mellom fakta og meningsinnhold, og at det klart fremgår hva som er redaksjonelt innhold og hva som er kommersielt materiale.

Redaktøren må forplikte seg på eiers utgivergrunnlag og arbeide i tråd med mediets grunnsyn og formålsbestemmelser. Innenfor denne rammen skal redaktøren ha en fri og uavhengig ledelse av redaksjonen og full frihet til å utforme og beslutte mediets innhold og meninger. Verken offentlige myndigheter, eiere, kommersielle aktører eller noen annen interessegruppe kan gripe inn i denne friheten. Kommer redaktøren i uløselig konflikt med utgivergrunnlaget, plikter han/hun å trekke seg fra sin stilling.

Redaktøren har det fulle ansvaret for redaksjonens virksomhet og leder de redaksjonelle medarbeiderne. Redaktøren rapporterer direkte til utgiver/styre. Redaktøren er utgivers/styrets representant overfor redaksjonen, og representerer samtidig redaksjonen overfor utgiver/ styre. Redaktøren kan delegere myndighet i samsvar med sine fullmakter.

Vedtatt første gang i 1953 og revidert senest 8. november 2019 av Mediebedriftenes Landsforening og Norsk Redaktørforening.

REDAKTØRPLAKATEN BESTÅR
ARBEIDSRETT


UTVIDELSE AV ARBEIDSGIVERS
AKTIVITETS- OG REDEGJØRELSESPLIKT


arti bannerimg
IDA FLAATTEN er advokat i Finansforbundets sekretariat. FOTO: SJUR ANDA


Arbeidsgivere skal jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Fra 1. januar 2020 styrkes og utvides arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt. Lovendringen har sin bakgrunn i manglende oppfølging hos mange virksomheter, og at bestemmelsen således ikke virker etter sin hensikt.

NÆRMERE OM AKTIVITETS- OG REDEGJØRELSESPLIKTEN

Aktivitetsplikten innebærer at arbeidsgiver skal konkretisere mål og tiltak i egen bedrift. Målsettinger kan for eksempel være minst 40 prosent av hvert kjønn blant bedriftens ledere på alle ledernivåer, og at andelen ansatte med innvandrerbakgrunn i bedriften samsvarer med andelen i befolkningen for øvrig. Tiltak for å oppnå disse målsettingene kan være å stille krav til samarbeidende rekrutteringsbyråer om at begge kjønn skal være representert som finalekandidater til lederstillinger, oppfordre personer med innvandrerbakgrunn til å søke på stillinger og innkalle aktuelle kandidater til intervju.

Redegjørelsesplikten innebærer at bedriften i årsberetningen både skal beskrive faktisk tilstand i bedriften, samt planlagte og iverksatte tiltak.

UTVIDELSE AV AKTIVITETSPLIKTEN

Aktivitetsplikten utvides til å omfatte kjønnsbasert vold og sammensatt diskriminering. Sammensatt diskriminering betyr at arbeidsgiver må ha fokus på forhold som kan føre til diskriminering som skjer på flere diskrimineringsgrunnlag samtidig. Videre er det fremhevet at kjønnsbasert vold omfattes.

FLERE PLIKTER FOR BEDRIFTER MED 20–50 ANSATTE

Arbeidsmetoden som i dag gjelder for arbeidsgivere i private virksomheter som jevnlig sysselsetter mer enn 50 ansatte, utvides til å gjelde arbeidsgivere i private virksomheter som har mellom 20 og 50 ansatte, når en av arbeidslivets parter i virksomheten krever det. Arbeidsgiver skal undersøke om det finnes risiko for diskriminering eller mangelfull likestilling, analysere årsakene til de identifiserte risikoene, iverksette korrigerende tiltak og vurdere resultatene av dette arbeidet. Arbeidet skal gjennomføres aktivt, målrettet og planmessig, og virksomheten skal benytte en systematisk tilnærming.

LØNNSKARTLEGGING ETTER KJØNN OG UFRIVILLIG DELTID

Virksomheter med mer enn 50 ansatte og virksomheter med mellom 20 og 50 ansatte der en av arbeidslivets parter krever det, pålegges en plikt til å gjennomføre lønnskartlegging fordelt etter kjønn og kartlegge bruken av ufrivillig deltidsarbeid.

FORANKRES I SELSKAPETS STYRE

Styret skal sørge for at plikten til aktivt likestillingsarbeid og plikten til å redegjøre for dette, oppfylles i samsvar med lovverket.

DOKUMENTASJONS- OG REDEGJØRELSESPLIKTEN

Virksomheter med færre enn 20 ansatte pålegges en plikt til å dokumentere virksomhetens likestillingsarbeid og oppbevare denne dokumentasjonen. Virksomheter med mellom 20 og 50 ansatte får en redegjørelsesplikt, dersom en av arbeidslivets parter i virksomheten krever det. Virksomheter med mer enn 50 ansatte pålegges redegjørelsesplikt.

Adv Spama