Finansfokus Cover

Adv Spama
Et land fullt av gode historier
BARCODE/OSLO: Jeg vet, jeg burde skrevet denne lederen på hjemmekontor på Raufoss. Men nå sitter jeg her i åttende etasje i et høyhus i Bjørvika, omtrent så sentralt du kommer i Oslo.
Leder Innhold

Et land fullt av gode historier

B ARCODE/OSLO: Jeg vet, jeg burde skrevet denne lederen på hjemmekontor på Raufoss. Men nå sitter jeg her i åttende etasje i et høyhus i Bjørvika, omtrent så sentralt du kommer i Oslo. Likevel er det resten av landet jeg vil fremheve. Ålesund, Tromsø, Valle, Bergen og en rekke andre steder i landet har i løpet av høsten fått besøk av oss fra Finansfokus. Hvorfor? Fordi vi ønsker å vise at det skjer mye spennende i den norske finansbransjen, også utenfor Oslo. Totalt finnes det 29 forsikringsselskaper og 143 banker i Norge. De fleste ligger ikke i Oslo, og de store aktørene er også godt representert rundt om i landet.

Da vi begynte på med research, var premisset klar: Vi skulle ikke ha noen kilder fra Oslo. Kunne vi klare det, er ikke Oslo Norges finansnavle? Det er så enkelt her, lett å få tak i folk, og det er bare en kort spasertur bort til noen av de største finansforetakene i landet. Vi sendte ut eposter, snakket med tillitsvalgte og andre kontakter rundt om i landet. Responsen var solid. Så gøy at dere gjør dette! Det var på tide! Ja, her skjer det mye.

Vi fikk et luksusproblem. Nå var det å prioritere blant alle de spennende tipsene som kom. Vi valgte bort mye; som at Flekkefjord Sparebank vokser så det knaker, at SpareBank 1 Nord-Norge har satt av 200 millioner til grønn omstilling i det nordnorske næringslivet, og at Nordea hadde popup-bank i Lofoten. Allikevel har vi fått til en utgave med et rikt stoffutvalg, fra nord til sør og øst til vest i landet, med store og små aktører.


« Da vi begynte på med research, var premisset klar:
Vi skal ikke ha noen kilder fra Oslo. »

HER ER NOEN SMAKEBITER: IKKE BARE PROFITT: Hos Valle Sparebank er tilstedeværelse og arbeidsplasser viktigere enn maksimal lønnsomhet. Dette gjelder flere banker.
LES MER PÅ SIDE ÅTTE.


REDD FOR Å MISTE HUSET: Håvard Galambos Kristiansen sliter med å betale boliglånet etter de kraftige renteøkningene. Til tross for dette får han ikke avdragsfrihet.
LES MER PÅ SIDE 10.


FOREBYGGER SELVMORD: Dårlig økonomi øker risikoen for selvmord. Da gjelder det at inkassoselskapene møter skyldnerne på en ordentlig måte. I Trondheim får Intrums kunderådgiverne opplæring i selvmordsforebygging.
LES MER PÅ SIDE 11.


BEST PÅ Å GJØRE FEIL: I Grong Sparebank skal de være best på å gjøre feil. Noe rett må de likevel ha gjort siden de nå låner ut 60 ganger mer. Les portrettet av bankens egen turbosjef, Jon Håvard Solum,
PÅ SIDE 13.


LØNNSOMME FORSIKRINGSNISJER: Både Gard Forsikring og Ly Forsikring satser utelukkende på næringsliv. Forskjellen er at hos Gard forsikrer du supertankeren din, mens hos Ly får du forsikret gården din. Les mer om forsikringssuksesser i Arendal og Moelv
PÅ SIDE 17.


45 MILLIONER: 45 millioner kroner er penger det også. Dette er beløpet som nå skal brukes på et eget bransjeprogram for finans. Hensikten er å øke de ansattes kompetanse.
SE SIDE 21.



Å SKAFFE SEG INNFLYTELSE
Internasjonale forhold påvirker arbeidslivet i Norge i stadig større grad. Økt globalisering betyr at økonomi, næringsliv, produksjon og arbeidskraft blir mer mobil. Mange av rammebetingelsene som skapes for norsk finansnæring, bestemmes utenfor Norges grenser.
Leserinnlegg


Å SKAFFE SEG INNFLYTELSE

I nternasjonale forhold påvirker arbeidslivet i Norge i stadig større grad. Økt globalisering betyr at økonomi, næringsliv, produksjon og arbeidskraft blir mer mobil. Mange av rammebetingelsene som skapes for norsk finansnæring, bestemmes utenfor Norges grenser. Det gir både muligheter og utfordringer for norske virksomheter, arbeidsplasser og lønns- og arbeidsvilkår. Internasjonalt arbeid handler om å følge utviklingen og påvirke der vi har muligheter.

FINANSFORBUNDETS INTERNASJONALE ARBEID

Vi lever i en verden der mange av de store utfordringene vi står overfor, er de samme, og som et resultat må vi jobbe sammen. Derfor er internasjonalt samarbeid viktig. Digitalisering, regulatoriske krav, styringsprosedyrer og miljøutfordringer er eksempler på utfordringer vi alle står overfor, og de løser vi best ved å samarbeide.

Vårt internasjonale engasjement er viktig for å beskytte, styrke og fremme arbeidsrettigheter i en verden som stadig blir mer globalisert. Derfor engasjerer vi oss sammen med flere internasjonale samarbeidspartnere.

PENGER ER MAKT

«There are no jobs on a dead planet» er et sitat fra generalsektretæren Sharan Burrow i ITUC. Også i dette spørsmålet ser vi at finansnæringen har makt til å gjøre en forskjell. Det har også EU-kommisjonen sett, og de definerer finansbransjen som kjernen i arbeidet rundt EU Green Deal. Dette er fulgt opp med reguleringer som endrer rollen som finansbransjen har i økonomien. Vi i Finansforbundet ønsker å være med for å sikre at ansatte er en del av denne prosessen, og for å spille inn hvordan bransjen best kan være med på den grønne omstillingen.

Bærekraft er mer enn bare klima og CO2-utslipp. Høyt på agendaen bør inkluderende bærekraftig vekst være. Det har derfor vært viktig for oss å engasjere oss med kapitalforvaltere for å sikre at deres fokus er på tingene som betyr noe, planeten og menneskene.

Internasjonalt arbeid kan også gjøres hjemme. Statens Pensjonsfond utland er ett eksempel. Sammen med UNI (Union Network International), har vi hatt dialog og påvirkning på kravene som oljefondet stiller til selskaper de investerer i. Blant annet om hvordan de håndterer sine ansatte. Penger er makt, og kan vi påvirke forventningene til dem som styrer våre penger, kan vi utgjøre en vesentlig forskjell.

STØRRELSE HAR BETYDNING

Gjennom vårt medlemskap i Nordic Financial Unions (NFU) jobber vi med å påvirke beslutningstakerne i EU. Dette sterke samarbeidet har gitt oss muligheten til deltakelse på viktige møtearenaer selv om vi ikke er en del av EU. I tillegg har vi også nettverket UNI, UNI Europa, UNI Europa Finance og UNI Global Finance. Vi blir større sammen. Der hvor vi har flere styreposisjoner, sikrer vi ytterligere støtte i vårt internasjonale arbeid.

Det er ingen av våre politiske saker og prioriteringer som kunne vært gjennomført dersom vi kun hadde jobbet lokalt. Det er derfor vi jobber på flere arenaer; På arbeidsplassen, i bedriftene, i regionene, i næringen, på samfunnsnivå og internasjonalt.

Da er det naturlig at de sakene vi er opptatt av her hjemme, er omtrent de samme som vi jobber med internasjonalt.

Lovverket som produseres i Brussel står for omtrent 80 prosent av den samlende reguleringen av vår næring. En økende andel aktører dikterer og tolker reguleringsregimet som treffes den europeiske finansnæringen. EU har hatt en tendens til å glemme hvordan den nordiske modellen fungerer og fremme lovgivning på områder som berører våre tariffavtaler. Derfor er det viktig at vi fortsetter å jobbe internasjonalt for å sikre rettighetene til våre nåværende og fremtidige medlemmer.

Arne Fredrik Håstein
Nestleder Finansforbundet
« Penger er makt, og kan vi påvirke forventningene til dem som styrer våre penger, kan vi utgjøre en vesentlig forskjell. dette arbeidet. »

Forbundsleder

Banken og folket går i takt

D en eldste sparebanken i Norge har passert 200 år, og hele sparebankvesenet er “still going strong”. Grunntanken var å lære folk å spare, slik at de hadde noe til overs når det kom trangere tider, samt utvikle lokalt næringsliv. Overskuddene i sparebankene skulle kanaliseres tilbake til samfunnet, og på den måten komme alle til gode.

Dagens sparebankvesen har bevart flere av de grunnleggende funksjonene fra den gang. Lokal tilknytning både til samfunnet, kunder og ansatte. Tilstedeværelse og god lokal kompetanse er fremdeles et fortrinn for sparebankene. De sørger også for at Norge har et variert og godt banktilbud til alle. I tillegg sørger alle sparebankstiftelsene for at mange hunder millioner kroner føres tilbake til gode formål i lokalsamfunnet. Det får mange glede av.

Stadig nye regulatoriske krav, både nasjonalt og internasjonalt, medfører at flere sparebanker etter hvert finner sammen. Kompleksiteten i bankreguleringer treffer også de små. Finansforbundet jobber sammen med sine kolleger i Norden og Europa, for å påvirke myndighetene slik at de kan vedta krav som tar mer hensyn til – og er bedre tilpasset – størrelsen på banken.

Den særegne norske finansskatten er også en ekstra byrde som legges på alle finansbedrifter. Det treffer sparebankene på samme måte som resten av finansbransjen, men det gjør det ikke lettere å være liten. I tillegg har vi nå også fått den ekstra arbeidsgiveravgiften på årsverk som tjener mer enn 850 000 kroner. Begge disse innretningene arbeider vi med å få endret på, slik at det fremdeles utvikles gode kompetansearbeidsplasser rundt om i landet.

Likevel ser vi et blomstrende sparebankvesen som stadig betyr mye for folk og lokalsamfunn. Mange har en sterk lokal tilhørighet, og det er bankene flinke til å utnytte. Gode sponsoravtaler med frivillige organisasjoner treffer folk der de bor og der de deltar. Banken og folket går i takt.


VIGDIS MATHISEN
Forbundsleder
Mobile: 952 36 141
vigdis.mathisen@finansforbun
det.no

Ålgård Offset AS er
godkjent som
svanemerket bedrift.


GODKJENT OPPLAG: 34 985
FORSIDEILLUSTRASJON:
Mediamania AS v/Benjamin Gjerde
REDAKSJONEN AVSLUTTET:
5. desember 2023.

FINANSFOKUS 04/23. Magasin for finansforbundet 24. årgang issn 1502-0053
ANSVARLIG REDAKTØR

Svein Åge Eriksen
Mobil: 900 79 547
sae@finansforbundet.no

JOURNALIST

Sjur Anda
Mobil: 470 34 460
san@finansforbundet.no

ABONNEMENT

Mona Ramberg
Mobil: 400 66200
Mona.ramberg@finansforbundet.no

ANNONSER

Fredrik Selnes Schei
Mobil: 934 31772
fredrik@finansforbundet.no

DESIGN

Mediamania AS v/
Benjamin Gjerde

DISTRIBUSJON

Helthjem Mediapost AS

UTGIVER

Finansforbundet
Postboks 9234 Grønland
0134 OSLO

FORBUNDSLEDER

Vigdis Mathisen

DIREKTØR

Runar Wilhelm Henriksen


Finansfokus er medlem av Fagpressen og opplagskontrolleres årlig. Finansfokus redigeres etter Redaktørplakaten og pressens etiske rammeverk av en selvstendig og uavhengig redaktør, og i tråd med Finansforbundets grunnsyn og formål. Artikler og synspunkter i Finansfokus uttrykker derfor ikke nødvendigvis Finansforbundets syn i enkelte spørsmål.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Siden sist
Nyheter
Siden sist

SØRØST-NORGE OG SR FUSJONERER

– Dette er veldig bra, og dagen i dag er historisk for oss. Jeg er stolt over å få være en del av dette. Vi blir den største sparebanken i Norge, og dette er helt i tråd med vår strategi om å være et finanskonsern for Sør-Norge, sier Sally Lund-Andersen, konsernhovedtillitsvalgt i SR-Bank.

– De to bankene kompletterer hverandre geografisk, og vi skal opprettholde kontorstrukturen. Vi beholder desentralisert beslutningsstruktur og vil være tett på kundene våre også i fremtiden. Den fusjonerte banken får 2 300 ansatte, 65 kontorer og 500 milliarder i forvaltningskapital. (26. okt.)


Hovedtillitsvalgt ikke overrasket

– Jeg er ikke overrasket over at Konkurranse-tilsynet trenger mer tid for å godkjenne salget av våre personkunder til Nordea. Dette var som forventet. Virksomhetsoverdragelsen en stor transaksjon samtidig som det nå skjer store endringer som påvirker konkurransen i bankmarkedet, sier hovedtillitsvalgt Ellen Lorentzen Stene i Danske Bank. (7. nov.)


NÅ BITER RENTENE

Hovedindikatoren til Forventningsbarometeret har nå snudd, etter tre kvartaler med oppgang. I Forventningsbarometerets 30-årige historie har indikatoren for større anskaffelser aldri vært så lav. Målingen bekrefter at husholdningene har til hensikt å holde igjen på større innkjøp på grunn av økte kostnader på basisvarer og en høyere rente, slik vi også har sett tidligere i år. - Nå begynner husholdningene virkelig å merke effekten av de fem rentehevingene i inneværende år, sier Finans Norges administrerende direktør Kari Olrud Moen.




Handelsbanken ansetter 200

Handelsbanken i Norge er på jakt etter markeds-andeler i privatmarkedet. Satsingen innebærer rundt 200 nye ansatte. – Strategien ble lagt for et par år tilbake. Handelsbanken Norge har hatt en større markedsandel i bedriftsmarkedet enn i privatmarkedet, og vi så en mulighet for vekst, sier landsjef Arild Andersen. Hovedtillitsvalgt for Finansforbundet i Handelsbanken, Tone Anita Martinsen, (bildet) sitter også i ansettelsesutvalget. – I denne rekrutteringen ser vi etter folk som ikke er helt like oss selv, sier hun. (FOTO: LARS N. SÆTHRE)


NYHETER FRA WWW.FINANSFOKUS.NO


NY INKASSOAVTALE

Finansforbundet og Finans Norge har forhandlet frem en ny tariffavtale for de fire største inkassoselskapene i Norge. Det er gode nyheter for de ansatte i inkasso som nå blir kvitt minstelønnssatsene til fordel for et eget lønnsoppgjør med full streikerett.

Her er den nye tariffavtalen for inkasso-området ferdig signert. Fra venstre: Vegard Thorbjørnsen og Pål Behrens fra Finansforbundet og Thomas Keiserud, og Katarina Legreid Buzatu fra Finans Norge. (FOTO: SJUR ANDA). (28. SEPT.)

Adv Procon
Profitt for enhver pris?
Det er spådd en fusjonsbølge blant norske sparebanker. Stadig nye reguleringer sammen med urettferdige kapitalregelverk, skulle tilsi at mange av de minste så på sammenslåing som uunngåelig.
Hovedsaken
FOTO: SVERRE JARILD

Profitt for enhver pris?

Det er spådd en fusjonsbølge blant norske sparebanker. Stadig nye reguleringer sammen med urettferdige kapitalregelverk, skulle tilsi at mange av de minste så på sammenslåing som uunngåelig.

Likevel går det tregt. Kanskje er det ikke kalkulatoren som styrer? For ikke alle setter maks avkasting som mål.

Isteden vil eierne sikre virksomhet i nærområdet og at det fremdeles finnes banktjenester på bygda. I Valle i Setesdal snakker de om smådriftsfordeler.

Tekst og foto: Sjur Anda

VALLE I SETESDAL: – Hvor drar du hvis du skal til byen?

– Det blir fort Kristiansand det, selv om det er om lag likte langt til Stavanger, i alle fall på sommertid, sier Jostein Rysstad, administrerende banksjef i Valle Sparebank. Begge steder innebærer nærmere 2,5 timers kjøring. Valle er et lite sted, kommunen har i underkant av 1 200 innbyggere. Her er det ikke noe tettsted og ingen hjørnesteinsbedrift som sikrer arbeidsplasser. Næringsmessig handler det om turisme, kraft og jordbruk. Vi er omtrent så midt i Sør-Norge som vi kan komme. Fra hovedkontoret i Valle leder Rysstad 15 ansatte, de fleste ved hovedkontoret i Valle. Men banken har også filial i Kristiansand og Vennesla. Og det er filialene, ikke hovedkontoret, som bidrar mest til vekst.

– Vi har om lag 60 prosent av kundene våre i Kristiansand og Vennesla, i tillegg til 10 prosent i Oslo. Dermed har vi bare cirka 30 prosent her lokalt, sier Rysstad. I filialene sitter det i all hovedsak rådgivere, mens alle backofficefunksjonene er i Valle. Uten satsingen sørover hadde det vært vanskelig for banken.

– I 2006 vedtok styret etablering i Kristiansand. Filial i Vennesla kom etter i 2017. Det var klokt og fremtidsrettet. Det er sørover veksten har kommet. Uten dette hadde det vært vanskelig å drive her, sier han. Nå planlegges det også for økning blant de ansatte.

– Vi må i alle fall øke staben.

LEVER AV SMÅDRIFTSFORDELER

Rysstad innser at det er dyrt å være liten. Særlig kapitalkravene, der IRB-banker kommer mye bedre ut enn standardbanker. De store bankene har også stordriftsfordeler, der kostnadene per kunde fort er lavere. Likevel ser han optimistisk på fremtiden.

– Vi må være gode på kompetanse, nærhet til kundene og kundevilkår. Så lenge vi er gode nok, er vi store nok. Vi har ingen aksjonærer eller egenkapitalbeviseiere som skal ha avkasting på sine investeringer. Banken jobber kun med ren kjernekapital, opparbeidet gjennom mange år. Vår ambisjon er å levere gode banktjenester og være en støttespiller for lokalt næringsliv. Vi bidrar mye til allmennyttige formål, og vi er med på det meste som skjer i kommunen. Selvfølgelig skal vi tjene penger, men det at vi ikke har eiere som skal ha avkasting, gjør at vi på en helt annen måte kan være en støtte for samfunnet. Vi er kanskje ikke den mest lønnsomme banken i Norge, men måten vi driver på, gjør at det fremdeles kan være banktjenester her, sier Rysstad.

HALVPARTEN OVER 60

Neste år er åtte av 16 ansatte over 60 år. Det innebærer at det blir stort rekrutteringsbehov de neste årene.

– Vi har veldig lav turnover, og det er sjelden vi søker folk. Mange av våre ansatte har bare jobbet i banken. Dette er stabil arbeidskraft som kjenner banken godt. Vi skal sannsynligvis rekruttere neste år, og det blir spennende å se hvordan det går. Jeg håper vi kan tiltrekke oss lokale som vil hjem igjen. Selv om vi har virksomhet i Kristiansand og Vennesla, ønsker vi å ha arbeidsplassene her opp. Vi har en god arbeidsplass med høy trivsel. Vi er en kompetansebedrift. Det er ikke så mange slike her i Valle.

De stadig økte kravene til compliance er ofte pekt på som én av de store utfordringene for mindre banker.

– Regelverket er bygd for europeiske storbanker, og enkelte ting er litt voldsomme for oss. Samtidig skal vi være gode på alle nivåer. Da må vi ta til oss det som kommer. Hun som jobber på compliance og risk, har jobbet her i mange år og kommer forhåpentligvis til å fortsette i mange år til. Vi er heldige som er medeiere i Eika, vi får en del hjelp og støtte derfra. I tillegg har vi et fagnettverk i Agder, der blant annet dem som jobber med compliance, møtes. Det er veldig nyttig, sier Rysstad, som er opptatt av å utvikle kompetansen internt.

– Alle våre rådgivere er autoriserte. I tillegg har ansatte tatt utdanning på BI og via Eika.


Hos oss treffer kundene levende personer, ikke en robot.
Jostein Rysstad, Banksjef i Valle

GOD SOM LITEN: Jostein Rysstad mener Valle Sparebank står godt på egne bein.
RELASJONER, RELASJONER

Hvorfor velger kundene da lille Valle Sparebank? Som hos de fleste andre mindre bankene, snakkes det om relasjoner og å kjenne sitt distrikt.
– Store banker har stordriftsfordeler, vi har smådriftsfordeler. Vi treffer stort sett alle våre kunder. Korte beslutningsveier gjør at vi kan kaste oss fort rundt. Vi kjenner næringslivet godt og har nesten ikke tap på bedriftsmarkedet. Her kjenner vi folkene bak virksomhetene. Hos oss treffer kundene levende personer, ikke en robot.

Demografien, med en stadig aldrende befolkning, gjør fremtidsutsiktene for Valle kommune utfordrende.

– Nettopp derfor er det viktig å være her for dem som satser, og dermed bidra til at næringslivet har en mulighet. Vi har blitt en hytte- og turistkommune, det kan vi bygge videre på. Hittil i år har vi hatt 18 barnefødsler i kommunen, og det er åtte hus under bygging. Det er lenge siden det har vært så høye tall. Alle nyfødte får en fødselsgave på 500 kroner på konto i banken. Det ligger i hele vårt uttrykk. Vi ønsker å være med kundene gjennom hele livet, sier Rysstad.

BERGEN: Vi har tatt turen til Norges nest største by. Her har konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest latt seg irritere av at Sparebanken Sogn og Fjordane valgte å gå inn i SpareBank 1 Alliansen istedenfor å fusjonere med SPV. I skrivende stund har han kjøp 5,8 prosent av Sparebanken Sør for 300 millioner. Dermed blir det enda tettere bånd mellom de to største uavhengige sparebankene i Norge. I Bergen sitter også porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management. Han ser ikke for seg noen «Sparebanken Norge».

– Det blir ingen nye sparebanker i alle fall, det er såpass store barrierer og hindringer for nye etableringer. Jeg tror heller ikke vi får en veldig brå og hurtig nedgang i antall banker. De siste årene har det vært tre til fem dealer i året, jeg tror vi fortsetter i omtrent samme tempo, sier Sundal.

Han ser at de underliggende driverne, med økte reguleringskrav, gjør at bedriftene må tilpasse seg.

– En del kan gjøres gjennom alliansesamarbeid. Spørsmålet blir om det holder på bunnlinjen eller om man må gjør mer.

PÅ HOVEDKONTORET: På hovedkontoret har Valle Sparebank de fleste backofficefunksjoner. Bak fra venstre: Kåre Rike, Jostein Rysstad Foran fra venstre: Bjørg Åkre, Karen Marie Rike Lund, Kari Brottveit Rysstad, Erling Sagneskar, Frode Buen.
ALLE VIL SPISE

Høstens store snakkis på bankstruktur er sammenslåingen av SR-Bank og SpareBank 1 Sørøst-Norge. Den kom overraskende, også på Sundal.

– Jeg hadde ikke trodd det var den neste dealen. Vi hadde riktignok kjøpt oss opp til å bli nest største eier i SpareBank 1 Sørøst- Norge, utenom stiftelsene, delvis fordi vi så den som et potensielt oppkjøpsobjekt. Men det er mange småbanker som bør ha større drivere for å finne en partner. Det er blant de små vi forventer de største strukturendringene. Men det er et fascinerende segment, og alle banksjefene bærer nok litt lokalpatriotisme med seg, noe som kan være et hinder. Alle vil spise, men ingen vil bli spist, og alle foretrekker å være overtakende part. forteller Sundal.

For noen av de mindre bankene er heller ikke maksimal profitt det drivende. De små bankene har også en rolle i samfunnet. Mens de store sparebankene leverer 13–14 prosent egenkapitalavkasting, lever de mindre gjerne med åtte til ni prosent og er fornøyd med det.

– De tenker ikke bare på kortsiktig lønnsomhet, men ser gjerne banken i en bredere rolle i samfunnet. Ved å ofre litt profitt kan du opprettholde lokale filialer og arbeidsplasser, og tilgang på kreditt til regioner hvor alternativene ikke er så mange. Administrativ ledelse har generelt mer makt i sparebankene enn i andre selskaper og jeg oppfatter dem som toneangivende for hva styret velger. Banksjefer i større banker fremstår gjerne mer investorvennlige enn i de mindre. «Sparebanken Norge» burde vært en realitet for lenge siden, dersom bankene var profittmaksimerende aktører som handlet etter læreboken, sier Sundal, og fortsetter: – Ikke at jeg nødvendigvis mener at det ville vært det beste for lokalsamfunnene eller landet. Og hvorfor skal innskytere, lokalpolitikere og ansatte stemme for en fusjon som kan gi nedleggelse av lokale bankkontorer og potensielt svekke lokalt næringsliv?

Når to banker skal bli én, er det bare plass til én sjef. Det kan også stoppe en sammenslåing.

– Litt flåsete sagt, så er alder på banksjefen den fremste indikatoren på en sammenslåing. Det kan være veldig stor forskjell på hva som er bra for banken, og hva som er bra for sjefen. Da håper jeg at man setter banken først uavhengig av personlige posisjoner. Samtidig er det veldig viktig å ha med ledelsen i slike prosesser. Det går ikke å gjøre noen hostile takeover. Man må finne løsninger som gir incentiver til sammenslåinger. Det kan være lovnader om å ikke stenge kontorer og gode sluttpakker, samt personlige incentiver som gjør at man ikke blir arbeidsledige, sier Sundal.

KRAFTIG NEDTUR

– Hva må til for å få en ordentlig kraftig fusjonsbølge?

– Da må vi har en kraftig nasjonal nedtur, der tapene blir større og kredittveksten stopper opp. Hvis egenkapitalavkastingen havner stabilt under fem prosent, tror jeg flere vil se seg om etter alternativer, avslutter Sundal.

Ved å ofre litt profitt, kan du opprettholde lokale filialer.
Magnus Vie Sundal,
porteføljeforvalter Bergen

TRØNDELAG: Helt ut i havgapet i Trøndelag ser de at størrelse til syvende og sist betyr mye. 1. april slo Hemne Sparebank og Åfjord Sparebank seg sammen og ble til Trøndelag Sparebank. De to små trønderbankene så at det ble vanskelig å klare seg alene.

– Det blir stadig vanskeligere å være en liten bank. De regulatoriske kravene er krevende. Sammen kan vi utvide markedsområdet og ta større BM-kunder. Det positive er at vi fusjonerte av lyst, ikke av nød, sier administrerende banksjef Tor Espnes. Vi treffer ham på Værnes via Teams. Han er en banksjef i farten, uten fast kontor. Trøndelag Sparebank har da heller ikke noe hovedkontor.

– Vi opererer med desentralisert ledelse. Da er det veldig greit å ikke ha et fast kontor. Hvis jeg hadde hatt det, ville det fort blitt hovedkontoret, ler Espnes.

Målet er å sikre banken gjennom vekst og økt lønnsomhet.

– Det er dyrt å fusjonere, så 2023 blir et spesielt år, men vi forventer bedre avkasting på sikt. Fusjonen gir oss bedre soliditet og lavere inngangspriser. Størrelsen gjør også at vi kan ta på oss større BM-engasjement, sier Espnes.

Sammenslåing innebærer ingen kutt blant de ansatte.

– For oss er det viktig å ivareta arbeidsplassene lokalt, og vi har faktisk ansatt flere. Gjennom fusjonen blir vi mer robuste på personalsiden. Før har spesialister innen GDPR, og compliance måttet ha flere hatter. Nå kan de konsentrere seg om sitt eget fagfelt. Det gir bedre kvalitet og vi får mer ut av alle. Nå etablerer vi oss i Trondheim også, der vi allerede har mange kunder. Det er absolutt mulighet for vekst fremover. På kyststripen i vårt kjerneområde er det helt fantastiske muligheter. Det handler blant annet om laks, båtbygging og entreprenørvirksomhet. Her er det mange med høy investeringsvilje, og et næringsliv der det skjer mye.


Hvor stor en
bank må være, er umulig å svare på.
Tor Espnes, banksjef
IKKE SMN

Konserndirektør Jan Frode Janson i SMN har ropt lenge og høyt at han er på frierferd og ønsker å få flere banker inn i folden. For Espnes er det ikke et godt alternativ.

– Det har aldri vært en diskusjon å gå inn i SMN, det ville i tilfelle blitt en stor sentralisering. Jeg tror på det motsatte; å vokse i distriktene. Vi vokser selv og har kjøpt to regnskapskontorer og samarbeider med Heimdal Eiendomsmegling.

Han stenger derimot ikke døren for mer jevnbyrdige partnere.

– Vi er åpne for å prate med andre aktører, men jeg har større tro på frivillig ekteskap enn tvang.

– Er dere store nok nå?

– Hvor stor en bank må være, er umulig å svare på. Det vil tiden vise. Det vil komme flere reguleringer, men nå står vi sterkere og er bedre rustet til de endringene som kommer, sier Espnes.

INGEN FUSJON

Vi er tilbake i Valle. Selv om det bor få folk her, så kryr det av Eika-banker ikke så veldig langt unna. Ser du på kartet, har du Evje og Hornnes Sparebank og Birkenes Sparebank sørover. I sørvest ligger Kvinesdal Sparebank, i Arendal Agder Sparebank. I nordøst finner du blant annet Tinn Sparebank. Rent geografisk burde ting ligge til rette for at noen av disse kunne finne sammen. Rysstad ser ikke for seg noen sammenslåing for Valle.

– Eika-bankene i Agder snakker godt sammen. Vi er gode kolleger, og jeg har et godt faglig nettverk med de andre banksjefene. Det er godt å ha noen å tenke de store linjene sammen med. Banken er viktig for kommunen, både som arbeidsplass, støtte til næringslivet og ved gavetildelinger. Ved en fusjon gjelder fort tyngdekraften, og da er det tvilsomt at det hadde vært noe særlig virksomhet igjen her. Jeg har tro på at de små skal klare seg, så lenge de er gode nok og relevante. Det er viktig å ha en trygg allianse i ryggen. Sammen med smådriftsfordeler og de rette folkene, vil det være mulig å klare seg. Banken har en 158 år lang historie. Det er ikke nå vi skal gi oss, avslutter Rysstad.

IRB til besvær

IRB til
besvær

Ulike kapitalkrav hemmer konkurransen i banksektoren og gjør det vanskeligere for de små bankene.

Tekst og foto: Sjur Anda Foto: Mari Kolsrud Hustoft

KONKURRANSEVRIDENDE REGULERINGER: Forskjellige regler for IRB og
standardmetodebanker er konkurransevridende, mener Lillian E. Lundberg.

Når det snakkes om de mindre sparebankenes utfordringer, er det dyre reguleringer og forskjellene i kapitaldekningsregelverket som fremheves. Reguleringene er de samme for alle banker. Derimot er det store kostnadsforskjeller på kapital. Dette blir litt teknisk, men enkelt forklart ha vi to typer banker i Norge: IRB-banker og standardmetodebanker (SM).

IRB-banker: Kan benytte egne risikovurderingsmodeller på utlån som gir lavere beregningsgrunnlag og lavere kapitalkrav per utlånt krone.

Standardmetodebanker: Må benytte standardvekter på utlån som gir høyere beregningsgrunnlag og høyere kapitalkrav per utlånt krone.

Som vanlig handler dette om EUreguleringer. IRB-bankene er store banker, mens de mindre ender opp på det dyrere standardmetodebankregimet.

Hva innebærer det da at SM får høyere kapitalkrav enn IRB-bankene? Jo, at de må ha mer kjernekapital i bunn for å kunne gi ut et lån. Et eksempel:

Ved et lån på fem millioner kroner må en SM ha 308 000 kroner i bundet kapital i bakhånd. IRB-banken slipper unna med 166 000. Dette er kapital bankene ikke kan låne ut eller på annen måte tjene penger på. På et lån på fem millioner utgjør kostnaden for denne forskjellen 23 000 kroner i året. Det innebærer at en lokal husholdning betale 23 000 mer i året for et lån på 5 millioner hos en SM. Alternativet er at banken må akseptere 46 prosent lavere avkasting.

Et annet eksempel er at fusjonen mellom Sørøst-Norge (SM) og SR-bank (IRB-bank), frigjorde 2,5 milliarder i egenkapital, bare fordi den fusjonerte banken kan benytte IRB på utlån innfusjonert fra Sørøst-Norge. Denne frigjorte kapitalen kan den nye fusjonerte banken benytte til vekst.

HAR HANDLINGSROM

Som sagt, så er dette regulert fra EU. Likevel er det et nasjonalt handlingsrom knyttet til fastsettelse av kapitalkravene. Norske myndigheter har valgt å behandle IRB og SM likt, selv om dette i stor grad favoriserer IRB-bankene. Dette synes viseadministrerende direktør og finansdirektør Lillian E. Lundberg i SpareBank 1 Østfold og Akershus er konkurransevridende.

– Norske myndigheter argumenterer med at de ser på soliditeten i det totale banksystemet. Det som kan innebære at lettelser for IRB-bankene kan medføre innstramninger for standardmetodebankene. Økning i systemrisikobufferen er et godt eksempel på dette. Økningen i systemrisikobufferen kom som følge av fjerning av «gulvet» i beregningsgrunnlaget til IRB-bankene. Selv om det kun var IRB-bankene som fikk nyte godt av dette, øker de systemrisikobufferen for hele banksektoren.

KJENNER MARKEDSOMRÅDET

Dette ble litt finanslingo, som for mange kan være litt tungt, men poenget er klart. Kapitalkravene gjør det dyrere å drive SM enn IRB. Spørsmålet er om IRB-bankene er så mye bedre på risikovurdering enn SM, at denne forskjellen kan rettferdiggjøres?

– IRB-bankene er ikke bedre til å vurdere risiko enn SM-bankene. De lokale bankene kjenner sitt markedsområde og risikoen lokalt veldig godt. Undersøkelser viser at tilstedeværelsen av en lokalbank (SM) gir bedre rammevilkår for å starte næring i distriktene. Vi er opptatt av likeverdige konkurransevilkår og at lik risiko behandles/ prises likt, slik er det ikke i dag. Taperne er kundene, konkurransen og rollen til lokalbankene som viktige støttespillere for de lokalsamfunn de er en del av, sier Lundberg.

Slik det er i dag, får SM-bankene en konkurranseulempe.

– Konsekvensene for kundene er høyere priser og lavere konkurranseintensitet. Det kan også innebære at kunder, spesielt i distriktene, ikke får tilgang til kapital i samme omfang og pris som i sentrale områder, hvor det er mer velfungerende markeder, avslutter Lundberg.

Talent- fabrikken
Rekruttering

Talent- fabrikken

Nordea har i høst rekruttert 15 nye medarbeidere til bankens talentfabrikk i region Nordvest.

Tekst: Magne S. Otterdal

N æringsliv, idrett og kultur bruker begrepet flittig i jakten på nye medarbeidere, spillere og artister: Talentfabrikk.

I banksektoren finnes flere såkalte talentfabrikker, og en av disse befinner seg i Ålesund sentrum, nærmere bestemt i Nordea. Banken satser stadig mer på denne rekrutteringsformen.

15 NYE “FABRIKKARBEIDERE”

Regionsjef for Nordea i Nordvest, Aage Ellingsund Christensen forteller at han i høst har tatt inn 15 nye ansatte til talentfabrikken, nærmere bestemt til det nasjonale kundesenteret som drives fra Ålesund.

– Deler av dem kommer rett fra studiemiljøet, men vi har også andre som kommer fra forskjellige yrkesgrupper. Vi har folk som er ansatt med helsebakgrunn eller teknisk bakgrunn. Vi er opptatt av å søke de menneskene som vil noe, og som liker å snakke med mennesker – for vi vil være best på mennesker, sier Christensen.

Han og tre av medarbeiderne som i løpet de siste ti årene er rekruttert til talentfabrikken., møter Finansfokus ved bankens regionhovedkontor like ved Brosundet, på hjørnet av Notenesgata og Karl Eriksens plass i Ålesund sentrum. Herfra styrer Christensen 230 ansatte, og de fleste befinner seg i dette kontorbygget med Ålesund rådhus som Rekrutteringnærmeste nabo.

Nordeas regionsjef inkluderer alle ansatte i konseptet talentfabrikken.

– Jeg ønsker ikke å utelukke noen fra talentfabrikken, for vi opplever at alle som er ansatt i Nordea i Nordvest, tar del i talentfabrikken med sine ulike kompetanser, sin bakgrunn og innsikt og ikke minst vilje til å skape gode kundeopplevelser.

SPRINGBRETT FOR KARRIERE

Det nasjonale kundesenteret i Ålesund er kjernen i talentfabrikken, og for mange av medarbeiderne er nettopp kundesenteret et springbrett for videre karriereutvikling i den nordiske storbanken.Historiene til “talentfabrikkarbeiderne” Marte Hasund Kjelstadli, Karoline Holen og Anders Vinje har tydelige likhetstrekk.

– Talentfabrikken har betydd alt for meg, sier Holen. Hun har vært Nordea-ansatt i syv år, og startet i talentfabrikken etter bachelor i økonomi ved NTNU. Etter hvert flyttet hun til Oslo for å ta master og fikk deltidsjobb ved kundeservice i Nordea på Majorstua. Det førte til ny fulltidsansettelse som analytiker for kundeservice.

Karoline Holen har nå flyttet tilbake til Ålesund, men er fortsatt del av Oslo-teamet, og hun jobber videre med analyseoppgavene.

– Hvis det ikke hadde vært for de lederne jeg har hatt, og den strategien Nordea har på utvikling av talent, så hadde jeg nok ikke stått her i dag, sier Kjelstadli. Hun leder nå et team som har ansvaret for å utvikle den kunstige intelligensen i Nova-chatboten som Nordea benytter i kundeservice. Boten kan nå svare rimelig greit på mellom 2 000 og 3 000 spørsmål fra kunder.

AVKOBLING: En talentfabrikk bør selvsagt ha et shuffleboard tilgjengelig. Her sender Anders Vinje pucken mot poengsonen. Karoline Holen (tv), Aage Christensen og Marte Hasund Kjelstadli vurderer teknikken. (FOTO: OBM/MAGNE S. OTTERDAL)

NYE TALENTER: Nordea i Ålesund har rekruttert 15 nye ansatte ved til DAA (Digital Assisted Advisory) ved bankens nasjonale kundesenter i sunnmørshovedstaden. Fra høyre nede: Daniel Koppang, Carina Lødøen, Markus Rønnestad, Dagmara Jadczyk, Anita Borodako og Helene Bratteng. Fra høyre oppe: Thea Ekroll Hove, Andrine Berge, Nathaniel Brekke, Ada Nilsen, Sunniva Sæhaug Larsen, Lilly Grace Holen, Espen Ringdal, Sverre Gjethammer og Stian Andre Nilsen. (FOTO: NORDEA/ KAROLINE FRØYSA)
HELE KARRIEREN

I år ble Anders Vinje forfremmet til banksjef.

– Talentfabrikken er for min del hele karrieren etter at jeg var ferdig med studiet. Jeg begynte i kundeservice, og så har jeg gått mange steg. Jeg har fått prøvd prosjektarbeid, jeg har fått jobbe med lån, jeg har vært rådgiver, og nå får jeg lov til å prøve meg som banksjef og leder for et team som jobber med sparing, sier Vinje.

Før han begynte i Nordea i 2014, studerte han innovasjon og entreprenørskap og startet bedrift sammen med noen kamerater under studie- tiden. Produktet var sitteunderlag i ull produsert i Mongolia. Det ble også laget produkter av fiskeskinn, som slips av steinbit, og de unge gründerne vant priser i entreprenørskaps-NM.

Ulike erfaringer og bakgrunner settes høyt i talentfabrikken. Marte Hasund Kjelstadli forteller at hun også har jobbet med dekkskift på bilverksted.

ØNSKER MANGFOLD

Christensen ble ansatt som regional leder for Nordvest i Nordea for et år siden, og har tidligere jobbet 15 år i andre deler av bank- og finanssektoren fra Bankenes Betalingssentral til Sparebanken Møre. Før han kom til Nordea i fjor, var han daglig leder i Ulstein kommunes eiendomsselskap.

– Vi har mange med forskjellig bakgrunn som kommer inn i Nordea. De velger å ta ulike retninger og karriereveier som er ganske fascinerende å følge med på. Vi vet vi driver en bra skole i Nordea, både på introduksjon til bank og finans, men også det å utvikle og møte fageksperter. Vi er en nordisk bank med store fagmiljøer som nye talenter får lov å lære av.

Vi er opptatt av å søke de som vil noe, og som liker å snakke med mennesker.
OKTOBERFEST

Kort tid etter at Finansfokus var på besøk, gikk høstens store interne sosiale arrangement av stabelen: Den årlige oktoberfesten. Mens vi er i kantinen på toppen av Nordea-bygget, snakkes det om forventningene til årets event.

– Det er en dag der alle forretningsområdene i Nordvest møter opp og forteller hverandre litt om hva de gjør. Vi bruker en hel fredag på å forstå og lære av hverandre, og så avslutter vi med litt bratwurst og god stemning på slutten av kvelden, sier Anders Vinje.

På kvelden stiller kollegene i bayersk oktoberfest-antrekk, lederhosen og dirndl. Nordea-kantinen er også utstyrt med både tennisbord og shufflebord, som bidrar til avkobling på en travel arbeidsplass.


SCAN QR-KODEN, og se videoreportasje fra talentfabrikken i Ålesund.

Redd for å miste mormors hus
Kundene
NESTEN DOBLING: Da Håvard Galambos Kristiansen overtok huset etter sin mormor, betalte han mellom 6 500 og 7000 i måneden på boliglånet. Nå nærmer det seg 12 000 kroner i måneden.

Redd for å miste mormors hus

Når uroen inni gjør det vanskelig å sove, kjører Håvard Galambos Kristiansen til en topp ved Hokksund, hvor han ser på utsikten og lysene. Turene er blitt hyppigere i takt med at renten har gått opp.

Tekst: Sjur Anda Foto: Tore Sandberg, Drammens Tidende

B eholde huset, beholde huset, det er den eneste tanken jeg har. Jeg er så redd for hva jeg skal gjøre hvis jeg må selge, sier Håvard Galambos Kristiansen (28).

Huset tilhørte mormoren hans, frem til hun døde for to og et halvt år siden.

– Vi har vært så mye her gjennom hele oppveksten. Vi var veldig nær. Jeg mistet far da jeg var åtte, da ble mamma alene med oss tre barna. Mormor var vårt andre hjem. Hun passet oss når mamma var på jobb. Jeg var innom hver dag, hun spurte hvordan det gikk. Vi badet, tullet, bakte og så på TV. Det var tungt å miste henne. Jeg ble så glad da jeg fikk mulighet til å kjøpe huset hennes. Det er viktig for meg, sier Kristiansen.

60 KVADRAT

Huset er 60 kvadratmeter, med ett soverom og to boder i tillegg til kjøkken, stue og bad.

– Det er jo ikke noe voldsomt. Men det er så mye mer enn bare et tak over hodet for meg. Og det er jo ikke bare å bytte til leilighet heller som noen sier. Det koster jo like mye, for mindre plass. Og så er det ofte liten plass til biler utenfor.

Bil er en av hobbyene hans. Mekking, vasking og detaljering. Han har dessuten vært sjåfør for paraglidere og kjørt dem mellom der de tar av, og der de lander.

– Men nå er det snart ikke penger til drivstoff heller, for ikke å snakke om mat. Jeg må ha bil for å komme meg på jobb. Men jeg har en billig bil uten lån, så det er ikke noe å spare der heller, sier han.

NESTEN DOBLET

Da han overtok huset, betalte han mellom 6 500 og 7 000 i måneden på boliglånet. Nå nærmer det seg 12 000 i måneden.

– Det gikk veldig greit i begynnelsen, men nå er det nesten doblet. Jeg begynte å merke renteoppgangen i fjor høst, da var det så mye annet som også ble dyrere. I hele år har det blitt verre og verre.

Kristiansen har snakket med Sparebanken Øst for å se på hvilke muligheter som finnes. Han venter på beskjed om avdragsfrihet kan la seg gjøre en periode. Rett før Finansfokus gikk i trykken fikk han beskjed om at han ikke kunne få avdragsfrihet.

– Jeg fikk et budsjettark fra banken til å fylle ut. Markere hva som kommer inn, og hva som går ut. Jeg gjør det, og det gir en liten oversikt. Men det er demotiverende også. Jeg ser jo at det bare går noen dager fra lønnen har kommet inn, til nesten alt har gått ut igjen. Jeg har 4 000 kroner i måneden til mat, drivstoff og andre ting.

STRESSENDE SITUASJON

Når banken sender brev om renteendring, går Kristiansen inn og ser på tallene, og sjekker lånet hver måned.

– Men jeg har flere ganger fått melding om at det ikke står nok der, selv om jeg mener jeg har lagt inn det som står i papirene. Det skaper mye stress.

Kristiansen har ikke snakket med banken om det går an å gjøre noe med renten.

– Jeg visste ikke at det gikk an. Jeg leser bare overalt at renten skal opp, opp, opp. Og jeg vil jo betale for meg. Jeg får det til så vidt, men det er ikke moro. Og jeg kjenner det psykisk, jeg får ikke sove når jeg har så mange tanker.

ØKONOMI OG PSYKISK HELSE

Finansfokus har tidligere skrevet om hvordan økonomi og psykisk helse henger tett sammen. Økonomiske bekymringer kan føre til grubling, stress og søvnproblemer. Blir det langvarig, kan det utvikle seg til psykiske lidelser.

– Bankene kan gjøre veldig mye bare ved å løfte sin egen kompetanse og kunnskap om sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse. Det er et stort, ubrukt potensial bare i kommunikasjonsteknikk, sier samfunnspsykolog Ingvild Stjernen Tisløv.

Hun har jobbet opp mot finansbransjen de siste to årene, og hun leder prosjektet «Gjeld og psykisk helse» i Bank2.

Bedre forståelse for hvordan økonomisk stress påvirker kundene, kan også gjøre den muntlige kommunikasjonen lettere, mener hun.

– For en bankrådgiver er det viktig å være klar over når kunden er mottakelig for informasjon. Hvis kunden er sint eller gråter, er det ikke tiden for å si at de bør selge huset for å unngå tvangssalg. Det beste er om man kan hjelpe kunden å forstå det selv. Andre grep, om rådgiveren er usikker på hva kunden har fått med seg av info, er både å sjekke av underveis i samtalen – er dette greit for deg, opplever du dette som gjennomførbart, og lignende. Dessuten må informasjonen også sendes skriftlig.


Hvis kunden er sint eller gråter, er det ikke tiden for å si at de bør selge huset for å unngå tvangssalg.
Ingvild Stjernen Tisløv

IKKE AVDRAGSFRIHET: Håvard Galambos Kristiansen fikk ikke avdragsfrihet. Så nå er fremtiden i mormors hus usikker.
KREVENDE FOR MANGE

Håvard Galambos Kristiansen har en fast stilling på 40 prosent, men jobber i praksis fullt.

– Sjefen gjør hva han kan for å skaffe meg flere vakter. Det er jeg glad for. Så har jeg egentlig lyst til å drive mer med bil og fotografering, det er slik jeg kanskje kan skaffe litt ekstra inntekt på. Men det blir for mye å tenke på, jeg har egentlig nok med å ha oversikt bare sånn det er nå. Og jeg kan ikke planlegge så mye, for jeg må være tilgjengelig for ekstravakter.

Kristiansen har fortalt om hvordan han opplever dyrtiden også i lokalavisen Bygdeposten. Det gav mange positive tilbakemeldinger.

– Jeg ble oppringt av en som driver med utlevering av mat, og en annen vippset meg 300 kroner. Men grunnen til at jeg forteller om det, er at jeg vet at det er mange som sliter. Jeg jobber alt jeg kan, har et lite hus og en billig bil. Og jeg får ikke sove, fordi jeg er redd for å miste hjemmet mitt, sier han.

BANKER MERKER PÅGANGEN

Banker har ikke lov til å kommentere kundeforhold, eller bekrefte at det foreligger et kundeforhold. Kommentarene fra kundedirektør Espen Sollien i Spare-banken Øst er altså generelle.

– Vi oppfordrer alle kunder som sliter økonomisk om å ta en gjennomgang av økonomien sin sammen med en rådgiver. Vi har personlige rådgivere i nærområdet, og opplever at mange synes det er en trygghet å kunne møte rådgiveren ansikt til ansikt, sier Sollien.

– Det er en krevende hverdag for flere nå. Sammen med rådgiver kan kunden se på hvor det går an å redusere kostnader, og hvilke andre muligheter som finnes. Avdragsfrihet, betalingsutsettelse, endret løpetid på lånet og refinansiering av dyr gjeld er blant tingene vi kan se på. Samtidig styres dette av blant annet utlånsforskriften, som vi må forholde oss til.

Sparebanken Øst har samme oppfølging av kunder nå, som før dyrtiden slo inn.

– Vi har fra i år utvidet åpningstiden vår, med ettermiddag og lørdag. Det skal være lav terskel for å ta kontakt med oss, og vi skal være tilgjengelige. Vi jobber også hele tiden med hvordan vi kommuniserer med kundene. Vi skal være folkelige og tilgjengelige.

Jeg jobber alt jeg kan, har et lite hus og en billig bil. Og jeg får ikke sove, fordi jeg er redd for å miste hjemmet mitt.
Håvard Galambos Kristiansen
AVDRAGSFRIHET OG INKASSO

Alle banker opplever nå høy pågang av kunder som vil ha økonomisk rådgivning. Søknadene om avdragsfrihet øker.

– Sammenlignet med samme tid i fjor har vi rundt 50 prosent flere søknader om avdragsfrihet på lån, så det er helt klart flere som merker at økonomien er tøffere, sier kommunikasjonsrådgiver i Nordea, Johannes Utvåg.

I utlånsforskriften som gjelder ut 2024, er det krav om avdragsbetaling for alle lån med en belåningsgrad over 60 prosent. Forskriften åpner for at banken kan innvilge rente- og avdragsutsettelse på grunn av omstendigheter som forverrer kundens betalingsevne, som sykdom, samlivsbrudd eller arbeidsledighet.

Finanstilsynet rapporterte 20. september inkassotallene for første halvår. Selv om det er en generell økning i antall inkassosaker, er det også klare tegn på at de som allerede sliter, får det stadig vanskeligere.

Inkassogjelden til inndrivelse økte med litt over fire prosent i årets første halvår, og var ved utgangen av juni på 121,4 milliarder kroner. Inkassogjelden knyttet til boliglån økte med over 15 prosent i samme periode, mens inkassogjeld mot næringsdrivende økte med nesten 14 prosent.

I dyrtidsrapporten som forbruksforskningsinstituttet SIFO og Forbrukerrådet la frem 26. september, kommer det frem at 14 prosent av husholdningene har betalingsvansker, og at én av ti husholdninger har måttet kontakte kreditorer om betalingsproblemer.

Kunderådgivere får kurs i selvmordsforebygging
Kompetanse
NYTT KURS: VIVAT har holdt kurs for over 50 000 deltakere, men det er første gang for finans- og forsikringsbransjen. Leder Ann-Jorid Møller (t.v.) merker likevel økende interesse fra finansbransjen. Jorun Framnes, HR direktør i Intrum Norge, håper kunderådgiverne vil være mer rustet til å ta vanskelige samtaler etter kurset.

Kunderådgivere får kurs i selvmordsforebygging

«Du sier du er lei av alt. Er det slik at du har tenkt å ta livet ditt?» På kurs om selvmordsforebygging lærte kundebehandlere i Intrum at det å tørre å stille direkte spørsmål, kan redde liv.

Tekst og foto: Lisbet Jære

K lokka åtte en morgen i midten av september tropper 20 av Intrums kundebehandlere i Trondheim opp på kurset «Oppmerksom på selvmordstanker, OPS!» Finansfokus har vært i kontakt med bransjeorganisasjoner og større inkassobyråer, og det er første gang et inkassobyrå i Norge arrangerer kurs i selvmordsforebygging.

– Det er krevende økonomiske tider for svært mange, og vi forbereder oss nå på at flere mennesker med selvmordstanker ringer til oss. Med kurset ønsker vi å «kle på» kunderådgiverne våre slik at de føler seg tryggere på å håndtere utfordrende samtaler, sier Eivind Evjen, pressesjef i Intrum.

De som var registrert hos inkassomyndigheten, hadde tre ganger oftere enn personer uten mislighold, tatt sitt eget liv ett år senere, ifølge en studie fra Sverige

VISE AT EN BRYR SEG

Kunderådgiverne Julie Meland og Irene Evjen er spente på hva de skal lære på kurset

– Skjer det ofte at dere snakker med kunder som sier de vurderer selvmord?

– Det skjer fra tid til annen, men de fleste samtalene ender i en god tone, sier Meland.

– Hva gjør du når det skjer?

– Det er en fin balanse mellom det å følge magefølelsen og tilpasse samtalen til den enkelte, og stille noen faste spørsmål som vi har. Jeg forsøker å vise at jeg bryr meg, og at jeg gjerne vil lytte til dem

– Det handler også om å tørre å stille ubehagelige spørsmål, som om de mener alvor med det de sier. Da har vi interne rutiner for hvordan følge det opp, sier Evjen.

Mange sier at kunderådgiverne er de eneste de har snakket med om hvor fortvilte de er.

– En føler jo litt på et ansvar. Dersom de slutter å gråte og roer seg ned, da kjennes det som om en har gjort noe meningsfylt i jobben den dagen.

FEM PROSENT HAR SELVMORDSTANKER

Én av 20 voksne har selvmordstanker i løpet av et år. Det er langt fra tanke til handling, men 4 000–6 000 behandles av helsetjenesten årlig etter forsøk på å ta eget liv. Det forteller Ann-Jorid Møller, leder i Vivat selvmordsforebygging som arrangerer kurset, under en pause i Trondheim.

Vivat er del av Universitetssykehuset Nord-Norge, og har holdt kurs i 25 år. Det er første gang de gjør det på forespørsel fra finans- og forsikringsbransjen.


TETT PÅ: Noe det første kunderådgiverne Julie Meland og Irene Evjen spør om når de snakker med noen med selvmordstanker, er om de har andre å snakke med. Mange forsøker å opprettholde en fasade og har ikke sagt det til andre.

– Det er en milepæl for oss å bli kontaktet av et selskap som Intrum. Det viser at de tar både ansatte og samfunnsansvaret på alvor. Vi håper flere fra bransjen skal vise interesse, sier Møller.

Hun mener ikke minst finansbransjen kan ha nytte av det, der det gjerne kan være kort vei fra topp til bunn.

IKKE FARLIG Å SPØRRE

Kursene Vivat leverer, er designet slik at kursdeltakerne får en felles kompetanse, uavhengig av profesjon og faglig bakgrunn. Deltakerne lærer om hvordan de skal bli oppmerksomme på at noen har selvmordstanker etter fire trinn: Fortell, spør, lytt og sørg for sikkerhet.

Møller forteller hun skulle ønske hun kunne dette selv da hun var skoleleder for 15 år siden. Blant elevene var det noen med store problemer, men hun våget ikke spørre om selvmords-tanker, fordi hun var redd det kunne sette vedkommende på ideen om å ta livet sitt.

– Det er vanlig å tenke slik, men det er faktisk motsatt. Vi lærer deltakerne at det å stille direkte spørsmål; som «er det slik at du går med selvmordstanker», er riktig. Spørsmål som kommer med omsorg og respekt, gir ikke selvmordstanker, de er forebyggende.

ØKONOMISKE PROBLEMER PÅVIRKER PSYKEN

Jorun Framnes, HR direktør i Intrum Norge, er også til stede. Kurset er det første av to piloter med 20 deltakere på hver. Planen er at alle kunderådgiverne og et utvalg ledere skal ta dette OPS!-kurset. Noen ledere skal ta opplæring om tematikken som gir dypere innsikt.

– Det er en økt forekomst av uhåndterbar gjeld for tiden, og vi vet at økonomiske problemer har sammenheng med psykiske problemer, og hos noen tanker om selvmord. Vi tror både medarbeiderne våre, dem vi snakker med og samfunnet som helhet, har nytte av at de tar et slikt kurs.

I Intrum har de et eget sikkerhetsteam som tar seg av de alvorligste hendelsene. For henne er noe at det viktigste hun sitter igjen med etter kurset, å lytte aktivt for å fange opp signalene, for så å tørre å stille det konkrete spørsmålet om hvorvidt noen har selvmordstanker.

– Vi skal ikke behandle, eller være psykologer, men vi skal kunne fange opp dem som går med selvmords-tanker, og vite hva si skal gjøre for å hjelpe dem videre, sier Framnes.

Jeg forsøker å vise at jeg bryr meg, og at jeg gjerne vil lytte til dem.
Julie Meland, kunderådgiver i Intrum


HVA GJØR DU HVIS DU TROR NOEN
HAR SELVMORDSTANKER?

VÅG Å BRY DEG

Dersom du vet om noen som har det veldig vanskelig, våg å bry deg og ta initiativ til å snakke om det.

– SPØR DIREKTE

Prøv å være direkte og tydelig uten å klandre eller dømme. Vis at du bryr deg og er bekymret.
Et eksempel: «Du sier du er lei av alt. Er det slik at du har tenkt å ta livet ditt?»

– LYTT OG VÆR ÅPEN

Å lytte, tørre å snakke og vise støtte kan virke beskyttende. At andre hører og ser, kan redde liv.

KILDE: HELSE NORGES SIDE OM SELVMORD OG SELVMORDSTANKER
– SØK HJELP VED BEHOV

Forsøk å få et inntrykk av hvor akutt situasjonen er. Ring 113 ved akutt selvmordsfare. Ved mindre akutte situasjoner kan fastlegen være riktig, eller lokal legevakt på 116 117. Annen instans er psykisk helsetjeneste i kommunen. Det finnes flere hjelpetelefoner der en kan få veiledning, som Mental helse 116 123 eller Kirkens SOS 22 40 00 40.


På tide å endre boliglånsforskriften
Det er dyrtid, på alle måter. Rentene stiger stadig til nye høyder. Samtidig har inflasjonen holdt seg høy lenge. Norges Banks oppdrag er å sikre en prisvekst på om lag to prosent.
KOMMENTAR
Sjur Anda, gjesteredaktør
LLUSTRASJON: ERICA GJELSVIK

På tide å endre
boliglånsforskriften


D et er dyrtid, på alle måter. Rentene stiger stadig til nye høyder. Samtidig har inflasjonen holdt seg høy lenge. Norges Banks oppdrag er å sikre en prisvekst på om lag to prosent. Renten er det eneste våpenet banken har til sin disposisjon. Og den er flittig brukt de siste to årene. Når dette skrives er styringsrenten på 4,25 prosent. Om den er økt ytterligere i desember vet du, men ikke vi.

Norske banker har stadig flere kunder som sliter. Renter og prisstigning spiser opp stadig mer av folks inntekt. Mange lever helt på marginene. Likevel tvinges mange til å betale avdrag på boliglånet. Hovedregelen er at du skal betale avdrag hvis du har mer enn 60 prosent belåning. Sterk vekst i husholdningenes gjeld og i boligprisene var bakgrunnen for at Finansdepartementet 15. juni 2015 fastsatte en forskrift som regulerer bankenes utlånspraksis.

Nå er det helt andre tider. Gjeldsveksten har nesten stoppet opp, boligprisene er på vei ned. Samtidig melder inkassoselskapene en rekordøkning i antall boliglån som går til inkasso. Dermed er vi langt unna det scenariet utlånsforskriften var begrunnet med. Da er det på tide å enten endre eller fjerne utlånsforskriften. Finansfokus har spurt Finansdepartementet om dette. Som ventet er de ikke særlig giret på å gi bankene friere tøyler.

Dersom det skulle bli behov for det, kan vi gjøre endringer i forskriften raskt.
Jakob Bjelland (Sp) , statssekretær Finansdepartementet

«Høy gjeld gjør at mange norske husholdninger er sårbare for fall i inntektene og fall i boligprisene. Hovedregelen i utlånsforskriften er derfor at bankene skal kreve avdragsbetaling for lån som er store i forhold til boligens verdi. Utlånsforskriften åpner for at bankene kan gi midlertidig avdragsfrihet for kunder som har behov for det, uten at bankene må benytte fleksibilitetskvotene. Mitt inntrykk er at bankene har gode muligheter til å hjelpe kunder som av ulike årsaker har behov for å ikke betale avdrag i en periode. Finansdepartementet følger tett med på utviklingen i husholdningenes økonomi og har god dialog med bankene om behovet for avdragsfrihet. Dersom det skulle bli behov for det, kan vi gjøre endringer i forskriften raskt.», skriver statssekretær Jakob Bjelland (Sp) i en epost.

Regjeringen følger som vanlig situasjonen nøye, uten at det hjelper dem som nå sliter. Ved å ta bort 60-prosentregelen vil mange flere kunne få avdragsfrihet, og dermed mulighet til å beholde sin bolig. Les gjerne hvordan dette oppleves i vår sak om Håvard Galambos Kristiansen på side 18. Faren er at mange som sliter med å betale både lån og avdrag, blir nødt til å selge boligen. Dette i et nedadgående marked, der de fort kan sitte igjen med gjeld, selv etter salget. Denne gruppen vil ha det svært vanskelig med å komme inn på boligmarkedet igjen. Ved å ta bort avdragskravet, vil disse i mye større grad ha mulighet til å klare seg over kneika. For dette må ses på som en kneik som i all hovedsak rammer de svakeste, og der konsekvensene er store. Da bør ikke tvungen sparing, som nedbetaling av lån faktisk er, gjøre at denne gruppen havner utenfor boligmarkedet. Så la oss hjelpe aleneforeldrene, de uføretrygdede, arbeidsledige og alle andre som sliter med å få endene til å møtes. Det er bra for dem og bra for samfunnet.

Vill vekst i Grong
PORTRETT
Jon Håvard Solum

Vill vekst i Grong

Fra å være en av de minste Eika-bankene i 2000, så har Grong Sparebank hatt en eventyrlig utvikling. I dag er utlånsvolumet 60 ganger større, resultatet 90 ganger bedre, og banken har seks ganger så mange ansatte.

Tekst og foto: Svein Åge Eriksen

FULL FART:Alle piler peker oppover for Grong Sparebank og banksjef Jon Håvard Solum.

11 mil nord for Verdal, 19 mil sør for Mosjøen og snaut 10 mil vest for svenskegrensen ligger tettstedet Grong i Trøndelag med sine 2 300 innbyggere. Her har hovedkontoret til Grong Sparebank klort seg fast mellom ivrige elgjegere, sultne brunbjørner og tallrike multemyrer. Jon Håvard Solum (57), er administrerende banksjef på det 23. året.

Han hadde absolutt ingen planer om å bli banksjef. Da Solum var ferdig med videregående, sto valget mellom å bli arkitekt eller økonom. Han endte opp med å utdanne seg til sivilagronom ved Norges Landbrukshøyskole i Ås i 1990. Da han kom hjem for å overta farsgården i 2000, fikk han en telefon om han kunne tenke seg å bli banksjef i den lokale sparebanken. Da startet en utrolig reise som på ingen måte er slutt. Nå sikter han mot nye mål.

TO ORDFØRERE

Banksjefen tar imot Finansfokus i det han tar et foreløpig farvel til sin dyktige medarbeider Ann Jeanett Klinkenberg (38) som ble ny ordfører for Arbeiderpartiet i Grong. Det skjedde etter at Ap inngikk et flertallssamarbeid med SV og Høyre. Dermed var fire år med rent Senterparti- flertall over. Nå får den nybakte ordføreren permisjon fra banken. Etter 12 års permisjon er den avgåtte ordføreren i nabokommunen Namsskogan, Stian Brekkvassmo, tilbake i Grong Sparebank i nyopprettet stilling som banksjef for bedriftsmarkedet.

Jon Håvard Solum er tydelig stolt over at banken har to ordførere og en varaordfører på lønningslisten i det han viser oss veien til et lite og enkelt utstyrt kontor midt i det nylige ombygde hovedkontoret.

– Vi måtte ha større plass for å kunne ta imot flere ansatte. Derfor valgte vi å bygge om og utvide våre lokaler. Jeg er veldig godt fornøyd med resultatet. Ikke bare har vi fått flotte nye moderne lokaler, men også fått et svært energieffektivt bygg.

Å bygge resultater har Solum gjort gjennom mange år og det er ikke mange andre sparebanker som kan vise til en tilsvarende utvikling. Det helt åpenbare spørsmålet vi må stille banksjefen, er hvordan han vil beskrive utviklingen av banken i hans regjeringstid?

– Det har vært en fantastisk reise. Fra å være en av de minste sparebankene i Eika med knappe 300 millioner i forvaltningskapital i 2000, så hadde vi etter første halvår i år en forvaltning på 13,1 milliarder inkludert Eika Boligkreditt. Dette hadde ikke vært mulig uten våre 72 dedikerte medarbeidere. Det er de som gjør en forskjell. Det er de som driver butikken. Det er de som er løsningsorienterte og skaper de gode kundeopplevelsene, sier Solum med tydelig stolthet i stemmen.

Han legger til at de viktigste faktorene for veksten i banken, er samarbeidet i Eika. Mulighetene som dette samarbeidet gir for å ta ut stordriftsfordeler, breddesalg på egne kunder og gode kundegrensesnitt, har vært helt avgjørende for veksten i Grong Sparebank.

VOKSER VIDERE

Men Solum og de ansatte i Grong Sparebank har ikke tenkt å gi seg der. Ved årsskiftet åpnet banken et nytt kontor i Verdal. Nå ser banken også på muligheten for å etablere seg i Mo i Rana. Fra før har banken kontor i Mosjøen, Rørvik, Namsos og Steinkjer. Den største veksten i antall kunder fikk Grong Sparebank da de kjøpte personkundene til Danske Bank i 2016. I dag har banken cirka 20 000 personkunder og om lag 2 000 bedriftskunder.

– Vi går inn der andre banker trekker seg ut, som på steder med et forretningsvolum på

Vi skal faktisk være best på å gjøre feil.


PÅSKETUR MED KONA: Skitur i nærheten av Børgefjell påsken i fjor sammen med Siri Anette (ektefelle).

20 000 innbyggere. Der andre gir opp, ser vi nye muligheter. Dessuten er vi ikke redde for å gjøre feil. Vi skal faktisk være best på å gjøre feil. Det er slik vi lærer, men vi gjør ikke samme feilen to ganger, forklarer banksjefen som på ingen måte har mistet appetitten på videre vekst.

Han legger til at en svært viktig forutsetning for vekst er at man har tilstrekkelig kapasitet. Derfor er det hele tiden bygd en organisasjon med litt flere ansatte enn helt nødvendig.

Hemmeligheten bak suksessen til Grong Sparebank ligger i å være tro mot sin strategi, bygge den riktige kompetansen i organisasjonen og samtidig ha en god porsjon flaks. Det handler naturlig nok om å være på rett sted til rett tid og gripe mulighetene som hele tiden dukker opp i bankmarkedet. Det har det vært mange av, og alt tyder på at flere mindre sparebanker vil finne sammen før denne utgaven har gått i trykken. Grong Sparebank styrker sin posisjon og er nå den 6. største Eika-banken.

BYGGER KOMPETANSE

– Hvis vi skal lykkes med videre vekst, så er vi helt avhengige av å ansette de riktige folkene. Vi har bestandig ansatt lokale folk – spesielt på bedriftsmarkedet. Jeg bruker stadig mer av min tid som banksjef på rekruttering. Det er ikke bare enkelt i utkantkommuner i Trøndelag. Derfor er jakten på de nye talentene alfa og omega for oss, forteller han.

Gjennomsnittsalderen i banken er ganske lav, blant annet takket være deltakelse i traineeprogrammet Trainee Trøndelag. Banken har de siste årene hele tiden hatt 3–5 traineer og lærlinger under opplæring. Grong tilbyr også vikariater til studenter i området.

– Vi arbeider samtidig med å få flest mulig av våre seniorer til å stå lengst mulig i arbeid. De sitter på en kompetanse som er vanskelig og krevende å erstatte.

– Hva er de viktigste egenskapene du leter etter når du skal ansette nye med-arbeidere?

– Vi leter hele tiden etter talenter, folk som liker å gjøre en forskjell. Gode og riktige verdier er vel så viktig som faglig dyktighet. Vi tenker litt som en god fotballtrener: Vi prøver å få satt sammen et lag der enkeltspilleren både gjør laget bedre og blir bedre av å være på akkurat det laget.

MARATON I NEW YORK

Det er ingen hemmelighet at banksjefen i Grong har et sterkt konkurranseinstinkt. I mange år dyrket han sin store interesse for løping. Han har løpt helmaraton både i New York, London og København på litt i overkant av tre timer. Men med et litt kranglete kne måtte løpeskoene legges på hyllen, men tro ikke at han ikke er aktiv i fritiden. Nå holder han hjulene i gang med sykling flere ganger i uken.

Utover dette er han høyt profilert i Trøndelag, der han i flere år har intervjuet lokale profiler for Trønder TV i programserien kaffepraten. Han er også sterkt til stede i Trønderdebatt, en felles debattplattform for sterke stemmer og meninger fra hele Trøndelag der han jevnlig skriver samfunnsengasjerte innlegg. Og når vi er inne på medier, så har han vært styreleder i Trønder-Avisa gjennom en tøff periode. I dag er han styreleder i NTE, det lokale e-verket. I dag har han syv roller i det lokale næringslivet. Han har også sittet i fylkestinget i Trøndelag for Senterpartiet.

Solum vokste opp på en stor gård i Harran, og sammen med kona Siri og tre barn drev han gården i om lag 20 år. Så ofte som mulig tar han turen til hjemgården i Harran – et kvarters kjøring nord for Grong. For to år siden overtok datteren Maren Kristine og hennes ektemann gården som er på i overkant av 10 000 da, og der de produserer gress og tømmer. Her koser Solum og kona seg ekstra mye sammen med barnebarna Sverre (3) og Ådne (1).

82 ELGER

Banksjefen er også en meget habil elgjeger. Det er neppe mange banksjefer som skutt 82 elger i løpet av sin karriere!

– Jeg fikk gå på jakt sammen med min far fra jeg var 10 år og fikk gå med eget gevær fra jeg var 16. Jakten var, og er fortsatt, en viktig høsting av gårdens ressurser. Jeg har derfor skutt en del elg gjennom tidene, ganske nøyaktig 82.

Det er ikke alle som vet er at Jon Håvard Solum også har vært trøndersk mester i elgskyting med 20 skudd både mot stillestående og bevegelige elg-figurer. Han ble også nr. 5 i NM.

– Jeg har en yngre søster som fort ble en vesentlig bedre skytter enn meg, så da ble den karrieren lagt på hylla. Du deltar ikke i konkurranser der du alltid blir slått av din egen lillesøster, sier han med et smil.

Grong kommune er også kjent for et rikt laksefiske i elva Namsen som renner gjennom kommunen. I årets sesong ble det fisket 4 429 laks med en totalvekt på 13 238 kilo i løpet de 16 ukene sesongen varte.

– Hva betyr laksefiske for deg personlig?

– Det er nesten litt flaut å meddele, men jeg har ikke blitt bitt av den store laksefiskebasillen. Det er derfor ikke mange timene jeg har tilbragt i elva, jeg trives bedre med fiskestang i de mange fjellvannene i området. Jeg har imidlertid klart å få laks på land, men ingen større en 4 kg.

FOR DYR KAPITAL

Nå sikter han og Grong Sparebank mot nye mål. Men det er noen utfordringer underveis som han gjerne skulle vært foruten. Når banken skal vokse videre, trenger han mer kapital. Han er langt fra fornøyd med at standardmetodebankene må holde vesentlig mer egenkapital bak hver krone utlånt.

– Mange er opptatt av konkurransen i det norske bankmarkedet. Et svært enkelt tiltak, og for myndighetene et helt gratis tiltak, er å fjerne eller minske den kapitalregulatoriske skjevreguleringen som i dag er mellom IRB-banker og standardmetodebanker. Det hadde styrket konkurransen i det norske markedet betydelig, mener Solum som også har fartstid som styreleder i Sparebankforeningen og leder av representantskapet i Eika-gruppen.

– De regulatoriske kravene til bankene er vår aller største utfordring. Det blir stadig vanskeligere å drive en mellomstor sparebank ute i distriktene. Derfor vil flere mindre banker ble tvunget til å finne sammen, sier han

– Hvordan skal Grong Sparebank vokse videre, og har dere fusjonsplaner?

– Det er ingen åpenbare fusjonspartnere i nærområdet vårt, men vi har vært åpne på at vi samtaler gjerne med andre banker angående strukturelle tilpasninger.

Jeg har skutt en del elg gjennom tidene, ganske nøyaktig 82.

STOLT MORFAR: Barnebarnet Sverre (3) på skuldrene til morfar.

IVRIG ELGJEGER: 14 spirs okse felt på hjemgården Solum under elgjakt i 2022.
En møteplass for gründerefor gründere
Innovasjon
BEKJEMPE MILJØPROBLEMER: For Catharina Frostad og Per Elvestad kan Arctic Investment Day gi dem en mulighet til å skalere opp Clean Sea Solution – og bekjempe et av de raskest voksende miljøproblemene i verden. Her i samtale med investor Anne Mette Guerrero.

En møteplass for gründere

Clean Sea Solution er allerede i gang med å fjerne plastsøppel i Nederland og Norge. Gjennom Arctic Investment Day vil de få mulighet til å kunne rense havnebasseng i resten av verden.

Tekst og foto Christine Kristoffersen Hansen

J eg synes det er skikkelig spennende å delta her i dag, og jeg har tro på at dette vil kunne åpne nye dører for oss, sier Catharina Frostad. Hun er en av gründerne bak Clean Sea Solution, et selskap som har utviklet flytebryggen Aquapod og den selvkjørende dronen Aquadrone – som begge samler plastsøppel fra havet.

– Plastforbruket i verden går til værs, og altfor mye av dette havner rett i havet. Vi er tidlig ute med patenterte produkter som kan være med på å redde noe av det viktigste vi har.

DNB + NORINNOVA=SANT

DNB arrangerer DNB NXT, en møteplass for gründere, næringsliv og investorer i ulike byer over hele Norge. I Tromsø har banken slått seg sammen med innovasjonsselskapet Norinnova – og resultatet har fått navnet Arctic Investment Day. Årets utgave er den tredje i rekken.

I tillegg til å holde en pitch fra scenen, fikk Clean Sea Solution også mulighet til å delta på en såkalt «speed date» med investeringsselskapene. Her fikk gründerne og investorene fem minutter på å finne ut om de er en god match.

– For oss gir denne dagen oss mulighet til å treffe investorer som kan gå inn med kapital i selskapet. Vårt ønske er å bygge teamet enda sterkere, og etter hvert nå ut til det store markedet, sier med-gründer Per Elvestuen.

OVER HUNDRE DELTAKERE

Rundt 30 gründere var påmeldt årets Arctic Investment Day. I tillegg deltok omtrent like mange investorer, samt en rekke representanter fra næringslivet i Tromsø og omegn.

– Målet vårt med dette arrangementet er å løfte frem selskaper som kan drive AS Norge videre, når vi ikke lenger kan lene oss på oljen, sier Tomas Richardsen, banksjef for bedriftsmarkedet i DNB Tromsø.

Dette er en unik arena for å koble gode ideer med nødvendig kapital. Han forteller at DNB og Norinnova har hatt en felles arbeidsgruppe som har satt sammen programmet for dagen. De har også henvendt seg direkte til investorer fra ulike miljøer over hele landet og til gründere som de har ønsket skulle delta.

– Vi synes det er veldig fint å jobbe frem dette arrangementet sammen med Norinnova. Mens vi kan bank, så er de tett på oppstartsselskapene og vet hva som rører seg av gode ideer. Selv om programmet fra scenen er veldig godt og interessant, så er det aller viktigste det som skjer i pausene. At folk er sosiale og prater sammen, og kanskje finner ut at de skal satse sammen.

SOM Å SE COLDPLAY PÅ ROCKEFELLER

DNB og Norinnova samarbeider også om FutureSea Accellerator. Dette er et program for vekstselskaper og spin-outs fra etablert næringsliv, der hensikten er å løfte frem nye innovative havbaserte ideer. Clean Sea Solution er ett av selskapene i årets program.

Jeg synes det er skikkelig spennende å få følge bedrifter som er helt i startgropen, men som er ambisiøse – og som våger å prøve, sier Richardsen, og legger smilende til:

– Det kan kanskje sammenlignes med å se Coldplay på Rockefeller foran noen få hundre publikummere rett før gjennombruddet i 2000 – til at de nå står på scenen foran 75 000 på Ullevi Stadion i Göteborg? I fremtiden, når et av disse oppstartsselskapene gjør det virkelig stort, så kan vi si: «Husker du Arctic Investment Day i 2024? Vi var der!».

Han får støtte av kollega Josefine Borlaug, som er kundeansvarlig for bedriftsmarkedet i DNB Tromsø.

– Det er givende å kunne følge bedriftene på reisen. Da føler vi virkelig at vi gjør noe med mening, sier hun.

MENINGSFULLT: Tomas Richardsen, banksjef for bedriftsmarkedet i DNB Tromsø, og Josefine Borlaug, kundeansvarlig for bedriftsmarkedet i DNB Tromsø, synes det er meningsfullt å løfte frem oppstartsbedrifter.
Teknologi kan øke likelønnsgapet i finans
Likelønn

Teknologi kan øke
likelønnsgapet i finans

Mannlige teknologers inntog i finansbransjen kan øke forskjellen mellom menn og kvinners lønn. Likelønnsrapportering skal bidra til lik lønn for arbeid av lik verdi.

Tekst og foto Sjur Anda

ØKT ÅPENHET: – Det kommer til å bli økt åpenhet om lønn fremover, sier manager Inger Eline Romundgard i EY.

N orske selskaper har plikt til å gjøre en likelønnskartlegging som skal vises i årsrapporten hvert andre år, sier Inger Eline Romundgard, manager i EY. Vi treffer henne under Finansforbundets tillitsvalgtkonferanse i Stavanger. I årsrapporten skal det fremgå faktisk tilstand på kjønnslikestilling. I likestillings- og diskrimineringsloven går det frem at arbeidsgivere skal arbeide planmessig og målrettet for å fremme likestilling og hindre diskriminering.

– Vi sjekket praksis i rundt 60 børsnoterte selskaper. Under halvparten av redegjørelsene vi leste gjennom, hadde fullverdig rapportering, forteller Romundgard, som peker på finans som en versting på likelønn, selv om likelønnsgapet gradvis er blitt mindre.

– Det er 15 prosents forskjell mellom menn og kvinners lønn. Det er ingen stor utfordring at menn og kvinner i samme stilling har ulik lønn. I disse tilfellene kan kjønnsforskjeller nesten alltid forklares med ansiennitet og kompetanse, sier Romundgard.

ARBEID AV LIK VERDI

Utfordringen i Norge er at man jobber i ulike sektorer som verdsettes ulikt. Typisk er menn i tekniske yrker, mens kvinner havner i helse og omsorg. Dette gir gjerne ulik lønn. Og her kommer Romundgard inn på et interessant begrep. Det heter ikke lenger lik lønn for likt arbeid. Nå snakker loven heller om lik lønn for arbeid av lik verdi.

Eksempelvis ble en SFO-leder vurdert opp mot fem menn fra teknisk etat i en nemndsak om likelønn. Her vant SFO-lederen frem, da arbeidet var vurdert som av lik verdi og at lønnsforskjellene til mennenes fordel var i strid med likelønnsbestemmelsen.

I en annen sak, der avdelingssykepleier ble vurdert mot ingeniører, ble det vurdert at arbeidet var av lik verdi, men at det ikke var brudd på likelønnsbestemmelsene grunnet markedshensyn.

– En parallell utfordring i finans er teknologenes inntog. Her får du inn menn med attraktiv og dyr kompetanse, som kan gjøre at likelønnsgapet igjen øker. Bedriftene vil, antakeligvis ofte med rette, hevde at markedshensyn er årsakene til lønnsforskjellene. Samtidig må de kunne bevise dette, og tillitsvalgte må være oppmerksomme på utfordringen, sier Romundgard.

Det er en tendens til at mange stillinger anses å ha samme verdi.

SAMARBEID MED DE ANSATTE

I loven fremgår det også at arbeidet med likelønn skal skje i samarbeid med de ansattes representanter, og alle ansatte skal inkluderes i kartleggingen. Tillitsvalgte skal være med i vurderingen av ulike stillingskategorier, der prinsippet er lik lønn for arbeid av lik verdi. I offentliggjøringen av resultatet av kartlegging skal kvinners andel av menns lønn i hver kategori oppgis. For å offentliggjøre resultatene må det være minst fem ansatte i hver kategori.

Internt skal ansatte kunne sammenligne egen lønn med gjennomsnittet i egen stillingsgruppe.s

– De ansatte skal få en reell mulighet til å delta i planlegging og evaluering av lønnskartleggingen. Det er et stykke å gå for mange bedrifter. Det er ingen enkel måte å gjøre denne verdivurderingen på. Det er en tendens til at mange stillinger anses å ha samme verdi. Det handler om at man gjerne har utdanning på samme nivå og lik arbeidsbelastning. Det kommer til å bli økt åpenhet om lønn fremover, avslutter Romundgard.

Føler sjelden han gjør en god jobb
Min arbeidsplass
Kyrre M. Knudsen

Føler sjelden han
gjør en god jobb

Kyrre M. Knudsen føler sjelden han gjør en god jobb, men er glad hvis hans analyser kan skape verdier til SR-Banks kunder.

Tekst og foto Sjur Anda

BASSIST JAVISST: På fritiden står Kyrre M. Knudsen gjerne på scenen. Da som bassist i bandene Rockonomics, Helgø & The Babes og Skandalebandet.

K lokken er åtte, torsdag morgen. For et kvarter siden startet Kyrre M. Knudsen det ukentlige torsdagsmøtet, der han sammen med andre sentrale personer i SR-Bank, snakker om makro og økonomisk utvikling.

– Er det bra å investere i aksjer når man får risikofri rente på fem prosent og opp til ti prosent på high yield?

Knudsen snakker til noen kunder av SR-Bank via teams. Skal man gå for amerikansk rente eller norsk?

– Den norske tiåring ligger på 4,07 prosent. Det kan være greit å ha den norske stat som motpart. Da slipper du kostnaden med valutasikring også, sier sjeføkonomen inn i PC-en. Tiåringen er det samme som en tiårig norsk statsobligasjon i dette tilfellet.

SPÅDDE RENTENEDGANG

I disse møtene holder rådgiverne seg oppdaterte på den økonomiske situasjonen i verden, slik at de kan gi gode råd til sine kunder. Samtidig får Knudsen og hans team vite hva kundene er opptatte av. Nå ser han at stadig flere vurderer å dra til Sveits.

– Det er mange generasjonsskifter på gang, der det er store verdier i omløp. Det er mye usikkerhet rundt dette nå, så mange driver og planlegger å overføre til neste generasjon, sier Knudsen.

Du har kanskje sett ham? Kyrre M. Knudsen, sjeføkonomen i SR-Bank. Han har vært stadig mer synlig i mediene, og fikk en ekstra boost da han i høst spådde rentenedgang før jul. At han beregnet muligheten til dette å være om lag ti prosent fikk du først vite i brødteksten, så det var det få som brydde seg om.

– Vi må kunne snakke om at renten en eller annen gang blir satt ned. Men det blir verre før det blir bedre. Historisk sett varte den korteste rentetoppen i to måneder. Den lengste i 14. Snittet i Norge er seks måneder. Spør du mannen i gaten, vil han si tre år. Historisk sett varer ikke rentetoppen lenge.

SKJELLES UT

Det er ikke helt tilfeldig at han stadig stikker hodet frem i mediene. Kommunikasjonsavdelingen har jobbet målbevisst for dette og har langt på vei lykkes. Det er dager da han går fra redaksjon til redaksjon. Denne morgenen skal han videre til Aftenbladets økonomipodcast. Synligheten kommer dog ikke uten en pris.

– Jeg får telefoner fra folk som skjeller meg ut, eller folk som sier de skal gå til styreleder og selge alle aksjene i banken. Det kan storme mye innimellom, men det er prisen du betaler for å være i mediene og å være relevant. Da gjelder det å stå støtt. Hold fast, stay true! Samtidig har jeg støtte i teamet rundt meg, jeg vet at det er oss, ikke bare meg.

– Når føler du at du gjør en god jobb?

Det holder ikke å være flink og ha gode argumenter lenger. Du må utvikle problemstillinger som er relevante med litt spiss på.

– Egentlig aldri. Jeg kan føle mestring og blir glad hvis møtene jeg har, gir verdi til beslutningene som skal tas. I dag er mange i en krevende økonomisk situasjon. 18 prosent av familiene har det tøft.

– Hva er så spennende med samfunns-økonomi?

– Det er som å være ute på sjøen. Du vet ikke hvor fisken er eller om det blir store bølger eller flatt hav. Det må være en beredskap og en kunnskap for å skjønne ting. Vi er som økonomiske værmeldere, da gjelder det å følge med på det som skjer. Samtidig må du ha historisk ballast og se på hvordan ting har utviklet seg. Økonomene i finansdepartementet har blitt altfor viktige. De har Excel og kan regne, men mangler respekt for momenter utenfor matematikken. Det er selvfølgelig viktig å kunne regne, men de glemmer en del ting som er viktige for norsk økonomi. Europa står i flammer, det er krig, vi har brexit, det er politisk polarisering, der stadig flere land får regjeringer langt til høyre. Ungarn, Frankrike, Italia, Sverige og Danmark. Det er mye som skjer politisk, som viktige miljøer som Finansdepartementet, etter min mening, ikke tar hensyn til i stor nok grad. Du må kombinere det store bildet med følelser og nøkkeltall. Det er både spennende og vanskelig.

ØKONOM-INFLASJON

De blir stadig flere, disse sjeføkonomene. Alle mener å ha fasit på den økonomiske utviklingen og hva Norges Bank bør gjøre fremover.

– Det holder ikke å være flink og ha gode argumenter lenger. Du må utvikle problemstillinger som er relevante med litt spiss på, sier Knudsen, som blant annet har hatt flere hete diskusjoner med LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad. Da gjelder det å stå støtt i egen overbevisning.

Knudsen stikker ikke under stol at det er travelt å være sjeføkonom for Norges nest største norskeide bank.

– Det er stress og mye å gjøre. Det er en vanvittig balansegang mellom å ha det gøy og å jobbe for mye. Du skal ta hånd om familie og kolleger også. Samtidig er jeg stolt over resultatene vi får til her. DNB er ti ganger flere på analyse. Tidvis er vi mer relevante enn dem. Det er et helt sinnsykt team jeg har rundt meg, avslutter Knudsen.

Lønnsomme forsikringsnisjer
Nisjer

Lønnsomme forsikringsnisjer

Ly forsikring har hovedkontor ved Mjøsa, er spisset på risikovurdering og jobber med bedriftskunder med lav skadefrekvens. Gard har hovedkontor i Arendal, er verdens største spesialiserte sjøforsikringsselskap, og kan blant annet forsikre supertankeren din mot krig.

Tekst: Siri Gjelsvik Foto: Sjur Anda

LY FORSIKRING
  • Konsept: «selective insurance»
  • Skadeforsikring til mellomstore og store bedrifter
  • Primærmålgruppe: kunder med årspremie mellom 150 000–800 000
  • 80 ansatte fordelt på 13 kontorer rundt om i Norge
  • Etablert i 2011, oppstart november 2013
  • Hovedkontor: Moelv

L y betyr vern, Gard «den som vokter», begge beskrivende navn for et forsikringsselskap. Selskapene er etablert i hver sin nisje, har hovedkontoret utenfor Oslo og 13 kontorer hver. Mens Gard har en fartstid – ellers et betegnende ord for et selskap som har spesialisert seg på den maritime industrien – på 116 år, er Ly forsikring med sine 10 år knapt i puberteten.

INNLANDETS INDREFILET

– Moelv er midt i verden, det, smiler Terje Aabakken, administrerende direktør og gründer av Ly forsikring. Selskapet kaller seg forsikringens svar på private banking, rettet mot bedriftsmarkedet.

– Det er 30 minutters kjøring fra Moelv til både Lillehammer, Hamar og Gjøvik. I en sirkel på én time når vi 200 000 innbyggere og en rekke bedrifter. Moelv er et knutepunkt i Innlandet, med mange finansarbeidsplasser samlet på ett sted.

Siden oppstarten i november 2013 har Ly vokst med mellom 20 og 35 prosent i året. I dag har selskapet rundt 80 ansatte. Om lag 20 hører til på hovedkontoret i Moelv, resten er spredd på regionskontorer og satellittkontorer fra Tromsø i nord til Stavanger i sør. Ett av regionskontorene ligger i Oslo.

– Vi har noe spisskompetanse der, som man må til Oslo for å finne. Blant annet på compliance og noe skadebehandling. Oslo er jo også et stort og viktig marked for oss. Men generelt ser vi at vi får bygget et stabilt kompetanse-miljø her, på en helt annen måte enn om vi hadde hatt hovedkontor i Oslo. Tendensen her er at folk står lenger i jobben. Her er vi store, i Oslo ville vi vært små. Nå har vi mange søkere når vi lyser ut stillinger. Det er mange som trekker hjemover, typisk når barna er i overgangen mellom barnehage og skole. Da er vi en attraktiv arbeidsgiver, sier Aabakken.

Slik har det ikke alltid vært. Som nystartet selskap var det ikke bare enkelt å få tak i ansatte.

– Da hadde vi jo ikke så mye å vise til, og ble nok møtt med litt skepsis. Skulle noen våge å satse på oss, liksom. Men fra 2016 har vi vokst som ønsket.


LY I HVELVET: Ly forsikring har hovedkontor i Moelv, i det gamle bygget til DNB. Hvelvet er nå gjort om til møterom, men innholdet er enda mer verdifullt enn før, mener administrerende direktør i Ly, Terje Aabakken, og viser frem noen av folkene sine.
«SUPERKJEDELIG» FORRETNINGSIDE

Forretningsideen har ikke vært justert siden oppstarten – tvert imot.

– Vi er superkjedelige, ler Aabakken. – Vi har akkurat samme forretningsidé nå som da vi startet. Jeg tror det er grunnen til at vi har klart oss. Det tar tid å etablere et nytt selskap, og mange som startet på samme tid som oss, er ikke i drift lenger. Akkurat for et forsikringsselskap kan det vel oppfattes positivt å være konservativ.

Selskapets tegningspolicy er hands-on. Rådgiverne skal ut og se på alle forsikringsobjektene.

– Når vi har årsgjennomgang, er vi ute og ser på den der sprekken i muren, for å si det sånn. Vi har nesten ikke møter på kontoret. Vi bygger kompetanse rundt rådgiverne våre, det er rådgivning som er vårt produkt. Kundene får direktenummer til sin rådgiver eller skadebehandler, og kan ringe døgnet rundt.

Ly forsikring hadde, etter mange år i pluss, 18 millioner i minus i 2022.

– Det er noe med vinter og bil. Vi hadde en heftig vinter på Østlandet, med mange bilskader. Fjerde kvartal i fjor og første kvartal i år hadde vi negativt driftsresultat. Men resten av året har vi hatt positivt resultat, og vi øker omsetningen med rundt 25 prosent i år også. Vår strategi er fortsatt å vokse en god del, men ikke i antall ansatte. Vi skal bygge soliditet rundt eksisterende kontorer og utnytte den kapasiteten vi har hos medarbeiderne.

VOKTER PÅ DE SJU HAV

40 mil lengre sør, i den gamle maritime hovedstaden Arendal, har Gard sitt hovedkontor. Selskapet ble grunnlagt i 1907 som Assuranceforeningen Gard, med ansvarsforsikring (P&I) for seilskip som sitt område. Dampskip og tankskip ble innlemmet etter kort tid, og etter hvert også offshoremarkedet.

Fra Arendal utvidet Gard først til Oslo og Bergen, før selskapet etablerte seg i London og USA i mellomkrigs-tiden. I dag er Gard verdens største sjøfartsforsikringsselskap, med over 650 ansatte fra 30 nasjonaliteter fordelt på 13 kontorer verden over.

Vi har akkurat samme forretningsidé nå som da vi startet. Jeg tror det er grunnen til at vi har klart oss.

STØRST PÅ SITT FELT: Har du en supertanker du skal forsikre, er sjansen stor for at du har hørt om Gard. Sjøforsikringsselskapet forsikrer rundt halvparten av den globale handelsflåten.
Vi er tett på medlemmene og kundene våre, og de er tett på oss.
Karoline Flåm, Gard

ARENDAL FAKTA GARD
  • Ledende rederikontrollert leverandør av P&I- (Protection and Indemnity), sjø- og energiforsikringsprodukter
  • Brutto premie på USD 1,1 milliarder
  • Over 650 ansatte fordelt på 13 kontorer rundt om i verden
  • Etablert i 1907
  • Hovedkontor: Arendal

Samlet sett forsikrer Gard rundt 50 prosent av den globale handelsflåten. Enten det er snakk om store tank- og containerskip, mindre fartøy, eller nyere satsninger som fornybar energi og vindmøller til havs, er sjansen stor for at Gard er involvert på forsikringssiden. Hovedspråket på selskapets nettside er illustrerende nok engelsk, med mulighet for å velge kinesisk eller japansk. Gard har lenge hatt den høyeste finansielle sikkerhetsvurderingen i det marine markedet, og drives som et gjensidig selskap.

– Det betyr at vi er eid av kundene våre, som i vårt tilfelle er norske og internasjonale rederier, sier pressekontakt i Gard, Karoline Flåm.

– Det gjensidige aspektet har mye å si for hvordan vi tenker som selskap. Vi legger stor vekt på kunnskapsdeling, langsiktig stabilitet og ikke minst skade- forebygging. Vi fokuserer på hvordan vi sammen kan bidra til at den maritime bransjen utvikler seg i riktig retning, enten det gjelder bærekraft og bruk av renere drivstoff, ny teknologi eller at sjøfolk skal ha ryddige og gode arbeidsvilkår, uansett hvor de er. Vi er tett på medlemmene og kundene våre, og de er tett på oss.

NISJEUTFORDRINGER

En aktuell utfordring for sjøfartsindustrien er også økende geopolitisk spenning. Der Ly forsikring hjelper sine kunder med bilskader når vinteren blir tøff, trenger Gards kunder i økende grad hjelp med politiske risikovurderinger. I slutten av oktober lanserte selskapet derfor en ny krigsrisiko-tjeneste i samarbeid med Den Norske Krigsforsikring for Skib (DNK). DNK er en globalt ledende aktør innenfor etterretning og krigsrisikoforsikring, og samarbeidet betyr skreddersydde risikovurderinger av Gard-kundenes operasjoner og handelsruter. Krigsforsikringen betyr også at skipene overvåkes av DNKs etterretnings- og operasjonssenter, med umiddelbar varsling ved mulige sikkerhetstrusler.

– Risikovurdering og skadeforebygging er selve kjernen av det vi driver med i Gard. Vi investerer mye i å bidra til økt trygghet og skadeforebygging for sjøfolk og for kundene våre. Og med økende digitalisering og stadig smartere teknologi, vil vi kunne gjøre enda mer på dette området i tiden som kommer.

PLANLEGGER UTVIDELSE

Gard har vokst kraftig de siste årene og teller nå cirka 650 ansatte globalt. Nesten 400 av disse jobber ved hovedkontoret i Arendal, rundt 50 i Bergen og i Oslo. Ellers har Gard blant annet kontorer i London, New York, Singapore, Hong Kong og Tokyo.

– Vi er i vekst, så nå planlegger vi faktisk en utvidelse av hovedkontoret vårt her i Arendal. Hvis vi skal kunne fortsette å utvikle oss som selskap og samtidig ha hovedbase her på Sørlandet, så trenger vi rett og slett litt mer plass, sier Flåm.

– Gard startet som et lokalt nisjeselskap, men i dag er vi i høyeste grad globale. Og vi er faktisk ledende innenfor det vi driver med. Vi er stolte av det, sier Flåm; – Samtidig er jo sørlendinger flest ganske beskjedne, så vi tar ikke helt av. Vi er en del av en internasjonal bransje, men røttene er fortsatt godt plantet i lokalsamfunnet. Det er her vi kommer fra, og det er her vi vil fortsette å være.

TECH-NYTT

TECH-NYTT Tekst: Nils Elmark


Neo-banker inn i boligmarkedet

Så langt har de tradisjonelle bankene tatt lanseringen av de nye nettbankene overraskende rolig. Det er sannsynligvis fordi banker, som britiske Revolut, Monzo og Starling, tyske N26 eller nordiske Lunar Bank, bare har tilbudt ganske enkle banktjenester som betaling, utenlandske overføringer og sparing. Men neo-banker beveger seg nå nærmere de grunnleggende inntektsstrømmene til etablerte banker: Monzo tilbyr allerede sineåtte millioner kunder lån samt kontokreditt. Starling har begynt å tilby sine fire millioner kunder boliglån. Neo-bankgiganten Revolut med 30 millioner kunder ansetter folk med innsikt i boligfinansiering, ifølge Joe Heneghan, administrerende direktør i Revolut Europe. Målet er at neo-banken skal komme inn på boligmarkedet, der de store inntjeningsmulighetene er. Dermed kan banken tre ut av rollen som nisjebank for unge. Det primære våpenet til neo-banker i denne konkurransen, er lave kostnader gjennom moderne fintech: Hver ansatt i Revolut betjener 5 000 nettkunder, mens en gjennomsnittlig skandinavisk finansansatt bare betjener 250 kunder.


Pyrpose – investering i jordens klima

En bærekraftig investering starter ikke med avkastningsberegningen, men med investeringens innvirkning på klodens klima – i hvert fall når du spør den nye sveitsiske startupen Pyrpose. De vil lære Norden og den tysktalende delen av Europa å investere klimavennlig. Når du besøker nettstedet deres, starter det med at investoren beskriver livsstilen deres og på det grunnlaget beregner hvor mange nye trær du skal plante og hvor stor økonomisk investering det vil kreve. Denne journalisten prøvde testen og står nå overfor å måtte investere i 1 215 nye trær i året som tilsvarende seks fotballbaner med skog. Pyrpose kan håndtere dette for meg for 29 € i måneden, noe som virker rimelig og faktisk er verdt en vurdering, forutsatt at du kan stole på informasjonen. Om det også vil være en økonomisk gevinst, kan bare fremtiden vise.


Charlie – moderne
nettbank for 62+

Generasjon Z – og den enda yngre generasjon alfa – har etter hvert fått et bredt utvalg av neobanker som imøtekommer unge menneskers behov, men de har glemt de eldre, de som er i ferd med å pensjonere seg, eller allerede er det, men som ikke er velstående, ifølge Kevin Nazemi. Han har grunnlagt Charlie – en ny amerikansk nettbank for folk over 62 år. Banken er gratis for kunder, som får en konto med tre prosent rente på innskudd og et Visa-kort. Kundenes trygdeutbetaling blir tilgjengelig tre dager tidligere, noe mange vanskeligstilte trenger. Banken ble lansert i mai og har allerede kunder i alle 50 amerikanske stater og har nettopp mottatt ytterligere 23 millioner dollar i egenkapital. Disse pengene skal brukes til å utvikle ny programvare som beskytter bankens kunder mot nettsvindel, noe ikke minst pensjonister blir utsatt for.


Har glemt passord til 200 mill. dollars

Vi vet alle at det er irriterende å glemme et passord når du logger inn, men for sveitsiske Stefan Thomas er det mer enn irriterende – det er nesten uutholdelig. I 2011 laget han en liten video om bitcoin for en bitcoin-entusiast og fikk 7 002 bitcoins for arbeidet: Den gang var én bitcoin bare verdt to dollar; Nå har prisen steget til 34 000 dollar per bitcoin, så nå er totalen 238 millioner dollar! Og den ulykkelige sveitseren har brukt åtte av sine ti forsøk på å skrive inn riktig passord. Derfor har han nå satt et team av hackere og cybersikkerhetseksperter for å finne en metode for å gjenopprette det glemte passordet.




HVIS SMARTTELEFONEN IKKE ER FREMTIDEN – #1?

Vi ser generelt for oss at fremtiden blir litt annerledes, men sjelden at den blir helt forskjellig fra i dag. Men hva om smarttelefonen skulle erstattes av noe annet, hva ville det være? Oppstartsbedriften Humane, etablert av et designerteam fra Apple, mener at erstatteren kan være deres AI Pin. En merkelig elektronisk enhet fylt med kunstig intelligens fra Microsofts OpenAI, som er festet til klærne, som en slags teknologimedalje. Du kan ringe fra AI-Pin-koden din og gjøre det meste du kan med en smarttelefon. Skjermen er en liten laserprosjektor som kan skinne på håndflaten din og fungerer også som et tastatur, hvis du ikke foretrekker å kontrollere AI Pin med stemmen din. Selvfølgelig har den også et kamera som praktisk talt tar opp i den retningen du står. Prisen er $ 700 inkludert all data og tale du trenger.

Vekst av neo-banker for gründere

Tradisjonelle banker oppfatter sjelden kunder uten fast inntekt som attraktive, noe som gjør at mange frilansere og selvstendige næringsdrivende føler seg som Julia Roberts i Pretty Woman. Dette har gitt opphav til en bølge av nye nettbanker rettet mot denne befolkningsgruppen, som i USA utgjør 35 prosent og i Europa 15 prosent. En av disse nye bankene er American Oxygen, som har 600 000 frilansere og mikrobedrifter som kunder. En annen er Nerve, som opprinnelig rettet seg mot musikere, men har siden utvidet sitt forretningsfokus til selvstendig næringsdrivende som definerer seg som kreative, for eksempel frilansfotografer, designere og musikere. I EU er den franske banken for gründere Qonto meget vellykket med nesten en halv million kunder. Det samme har britiske Tide, og i Australia utvider Judo Bank med en lignende forretningsmodell.


HVIS SMARTTELEFONEN IKKE ER FREMTIDEN – #2?

Metas nye briller minner mest om en spiondings fra en tidlig James Bond-film, og det må være gefundenes fressen for planetens milliarder av fotohungrige mennesker. Når man er ferdig med å ta smarttelefonen ut av lommen, skal verden oppleves, fordi brillene, som forresten er designet av Ray-Ban, har et innebygd kamera. «Meta – ta et bilde» og brillene tar bilde av det du ser på. Eller du kan si “Meta – start video” og så kan du livestreame over Instagram eller Facebook. Du kan også lytte til musikk og snakke på telefonen, vise Meta Smart Glasses. Det er innebygde høytalere i rammen, og det er en spesiell liten knapp for å starte Spotify. Man kan også sende tekstmeldinger og messenger-meldinger. Meta – eller Facebook, som selskapet tidligere het – er fullt klar over at de balanserer på grensen til personvern med de nye spionbrillene, som derfor er utstyrt med en liten LED-lampe som forteller deg at du tar opp. Prisen er oppgitt til 300 dollar for den billigste.

Bensin og adrenalin
MEDLEM
Aktiviteter

Bensin og adrenalin

Å kjøre go-cart på en våt bane er ikke for amatører. Det fikk Finansforbundets medlemmer oppleve på Rudskogen.

Tekst og foto: Sjur Anda

bannerimg
HARD KAMP: Det var hard kamp og kniving til siste slutt da Finansforbundet hadde gocartkjøring på Rudskogen.

D et er som å sitte på et vått såpestykke. Hver minste brå bevegelse resulterer i sladd og gjerne en snurr. Stadig er det noen som har vært litt for tunge på labben, og som dermed glir ut i grusfellene i svingene. Det har regnet hele dagen, og selv om det er opphold akkurat nå, er Rudskogens go-cartbane våt og glatt. Null mønster i dekkene gjør at festet er svært begrenset. Likevel er konkurranseinstinktet på plass. Det gjelder å prøve å komme forbi bilen foran og blokkere for bilen bak. Målet er en god rundetid for å kunne sikre seg en god plassering i finalene. Jeg passerer et par, men blir like raskt forbikjørt av noen andre. Det er i svingene det avgjøres, det vet jeg. Den som bremser sist, uten å snurre, vinner.

POPULÆRT ARRANGEMENT

Vi har tatt turen til Indre Østfold for å være med på go-cartkjøring i regi av Finansforbundet. Dette er et populært tiltak, og nærmere 40 medlemmer fra en rekke bedrifter har møtt opp for å finne ut hvem som er raskest. Arrangør Camilla Nybakken er strålende fornøyd.

– Dette ble veldig bra. Vi hadde mange påmeldte og godt oppmøte. Det er kjempefint. Det er moro å se at dette treffer så mange medlemmer. Dette er et av de mest populære arrangementene jeg har vært med å arrangere, sier Nybakken, som kom inn i styret i Finansforbundet Østfold i mars.

FORNØYD ARRANGØR: Camilla Nybakken ser at det å kjøre go-cart er populært. – Det var veldig godt oppmøte, sier hun.

– Hvorfor er det viktig med slike arrangementer?

– Det er viktig å kunne treffes lokalt slik at folk fra ulike bedrifter kommer sammen. Dette var en utpreget sosial aktivitet, andre ganger er det mer faglig.

– Hvordan var det å kjøre?

Nybakken ler litt, hun var kanskje ikke den tøffeste på banen.

– Det var litt skummelt, jeg er ikke tøff på sånne ting. Det var veldig glatt de første rundene, da turte jeg ikke klemme til ordentlig. Men det var veldig moro og mange skulle nok kjørt mer hvis de fikk lov til det, til tross for våt bane og dårlige forhold i starten.

HARD KAMP

Det er finale. Banen har tørket opp og grepet er bedre. Bilene kan pushes på en helt annen måte. Jeg havner i tredje startposisjon i b-finalen. Her er det bare en ting som gjelder. Først i mål etter seks runder. Raskt blir jeg forbikjørt. Hen forsvinner nedover svingene. Jeg pusher bilen foran meg, men finner ikke noen luke. Plutselig suser det forbi et langt rødt hår. Pokker! Jeg henger meg på. Vil forbi igjen. Men det er trangt, og hun kjører godt. Gir det jeg har i svingene, men hun lukker alltid luka jeg søker. Inn mot siste langstrekk gir jeg alt, men det gjør hun også. Adrenalinet suser i kroppen. Blikket fokusert på det rutete flagget. Jeg haler innpå, kommer nesten opp på siden når vi passerer mållinjen. Dette vil jeg gjøre igjen er tanken, i det jeg slakker av og kjører og parkerer bilen.

Super-verververen
MEDLEM
Verving

Super-verververen

Hovedtillitsvalgt Bjørg Elisabeth Paulsen i SpareBank1 Regnskapshuset Nord-Norge har vervet 51 nye medlemmer hittil i år. Hun reiser land og strand rundt i Nord-Norge og verver nye medlemmer etter hvert som Regnskapshuset kjøper opp andre regnskapskontorer i landsdelen.

Tekst og foto: Svein Åge Eriksen

bannerimg
ÅPENT SINN: – Jeg er lyttende og møter alle med et åpent sinn, sier Bjørg Elisabeth Paulsen.

V i treffer superververen fra Hammerfest på høstens tillitsvalgtkonferanse for Nord-Norge og Trøndelag. Det er kun to heltidstillitsvalgte i DNB som har vervet flere medlemmer enn Bjørg Elisabeth Paulsen i høstens vervekampanje, men så har de også et større potensial enn SpareBank1 Regnskapshuset Nord-Norge.

Tidligere i år kjøpte Regnskapshuset opp Adwice AS, et regnskapskontor i Lofoten og Vesterålen med tre avdelinger og 66 ansatte. 22 av disse har hun allerede vervet, men hun har ikke tenkt å gi seg med det. Flex AS på Fauske med sine 10 ansatte er det siste oppkjøpet som er gjort.

PENSJON VIKTIGST

Bjørg Elisabeth Paulsen har vært tillitsvalgt siden 2017 og hovedtillitsvalgt fra 1. januar 2020. Hun brenner for at alle ansatte i Regnskapshuset skal få samme rettigheter og vil jobbe for å etablere en ny forbedret bedriftsavtale. Å forbedre de ansattes pensjonsbetingelser blir en av hovedoppgavene i tiden som kommer.

– Mitt enkle mål er å verve flest mulige medlemmer på de 17 kontorene Regnskapshuset har fra Brønnøysund i sør til Kirkenes i nord, men det er ikke mange som vet hvor stort område dette egentlig er. Desto flere som blir medlemmer, jo sterkere står vi i forhandlingene med ledelsen om de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, sier Bjørg Elisabeth Paulsen.

– Hvordan går du frem for å verve nye medlemmer?

– Til tross for de store avstandene vi har her i Nord-Norge, så reiser jeg rundt på de forskjellige avdelingene og holder fysiske informasjonsmøter for de ansatte. Jeg snakker om alle fordelene med å være organisert, men uten manus og proffe presentasjoner. Det er bare å by på seg selv som tillitsvalgt. Det fungerer best med en god dialog mellom meg og de ansatte, når jeg forteller og ikke minst lytter til hva de har å si.

Så langt i år har hun besøkt regnskapskontorer i Narvik, Harstad, Finnsnes, Leknes, Sortland, Svolvær, Alta og Tromsø. Før jul er det planlagt tur til Fauske og Storsteinnes.

Det kan ta litt tid før alle forstår at de tillitsvalgte og ledelsen har samme mål.
Bjørg Elisabeth Paulsen
HELT ALENE

I dag er hun helt alene som tillitsvalgt i SpareBank1 Regnskapshuset Nord-Norge, men satser på å få med seg tre nye medlemmer i et nytt tillitsutvalg fra januar 2024. Hun synes det er tøft å stå alene, men berømmer det gode samarbeide med de øvrige tillitsvalgte i morbank SpareBank1 Nord-Norge. Spesielt nestleder May Britt Nilsen har vært en god læremester. Paulsen skryter også av den gode oppfølgingen og den økonomiske støtten hun får fra Finansforbundet sentralt. De har skjønt at det er store avstander i Nord-Norge, og det krever mer tid og ressurser for å verve medlemmer.

-– Jeg har blitt tatt godt imot av ledelsen ute på avdelingskontorene jeg har besøkt. Vi har ikke så lang tradisjon for å ha tillitsvalgte i Regnskapshuset. Derfor må ledelsen bli vant til å bli kikket i kortene fra de tillitsvalgte, legger hun til med et smil. – Det kan ta litt tid før alle forstår at de tillitsvalgte og ledelsen har samme mål: Å bygge en god kultur og et godt arbeidsmiljø for å kunne skape best mulige resultater.

Men selv om Bjørg Elisabeth Paulsen foreløpig er alene som tillitsvalgt, nøler hun ikke med å si tydelig fra hvis hun ikke blir involvert i alle saker som de tillitsvalgte skal ha innflytelse på. Hun er heller ikke redd for å ta en skivs med ledelsen om nødvendig, men det meste løser seg på nordnorsk vis med ærlige og tydelige tilbakemeldinger. Hun snakker med alle enten det er potensielle medlemmer eller ledelsen.

Finansforbundet har de siste fem årene hatt en relativt betydelig økning av medlemmer i regnskapsbedrifter. I april 2018 hadde forbundet 140 medlemmer i 13 bedrifter. I april 2023 var det 415 medlemmer i 43 bedrifter.

Får 45 millioner til kompetanseutvikling
MEDLEM
Bransjeprogram

Får 45 millioner til
kompetanseutvikling

Finansnæringen har fått 45 millioner over tre år for å etablere et nytt bransjeprogram for kompetanseutvikling til alle ansatte i finansnæringen. De første studentene vil kunne starte opp allerede høsten 2024.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Morten Brakestad

bannerimg
VIKTIGSTE INNSATSFAKTORER: – Ny teknologi og de ansattes kompetanse er de viktigste innsatsfaktorene for at finansbedriftene skal møte fremtidens krav, sikre grønn omstilling og opprettholde konkurransekraft, sier nestleder Arne Fredrik Håstein.

18 . september kom den gode nyheten om at finansnæringen får et nytt treparts bransjeprogram som en del av Regjeringens Kompetansereform, Lære hele livet. Selve programmet er en tilskuddsordning, der det er et tett samarbeid mellom partene i arbeidslivet og utdanningstilbydere. Staten tar regningen på 45 millioner. Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse forvalter programmet. 5. desember ble utlysningsteksten med innholdet i bransjeprogrammet offentliggjort. Nå har utdanningstilbyderne tiden frem til februar med å lage et tilbud som dekker behovet, og søke om penger til gjennomføring. De første studentene vil etter planen starte opp neste høst.

ET BREDDETILBUD

– Dette er en unik mulighet for alle ansatte i finansnæringen til å bygge viktig kompetanse, spesielt innen bærekraft og teknologi. Næringens udekkede kompetansebehov er godt kjent gjennom flere undersøkelser. Nå går vi fra ord til handling og lanserer det største tilbudet på kompetanseutvikling siden autorisasjonsordningen for finansielle rådgivere. Det beste av alt er at tilbudet er gratis, og at det kan tas i arbeidstiden. Det eneste som kreves er at du søker, forteller Arne Fredrik Håstein, nestleder i Finansforbundet og medlem av programområdestyret.

Gjennom bransjeprogrammet ønsker Finansforbundet og Finans Norge først og fremst å øke de ansattes kompetanse på bærekraft og teknologi i finansnæringen. Derfor er programmet et breddetilbud til alle ansatte, slik at de blir best mulig i stand til å håndtere fremtidige utfordringer på bærekraft og teknologi. Det nye tilbudet kommer i tillegg til Finansforbundets totale satsing på kompetanse der det er satt av 18 millioner over tre år til gratis kursplasser og studier for medlemmene.


Dette er en unik mulighet til
å bygge viktig kompetanse.
BYGGER MER KOMPETANSE

– I finansnæringen oppleves det på den ene siden utfordringer med å rekruttere bærekraftspesialister, samtidig som det etterlyses generelle kompetansehevende tiltak på bærekraft og klimarisiko. De ansatte i finans er svært opptatte av å utvikle kompetansen sin. Finansforbundet opplever blant annet sterk etterspørsel etter utdanningsstipend og kursplasser i etter- og videreutdanning som deres medlemmer kan søke på. Et eksempel på dette er nano-kurset i klimarisiko som ble utviklet i samarbeid med Norsk Klimastiftelse og Finansmarkedsfondet. Kurset fikk over 3 000 påmeldte til sammen, forteller Håstein.

I Kompetansesjekken fra Finans Norge i 2022 kom det frem at hele 97 prosent av bedriftene i finansbransjen rapporterte at de trenger mer kompetanse på bærekraft de neste to–tre årene. En undersøkelse som Finansforbundet gjorde i 2021, viste at bare 16 prosent av ansatte i finans opplever at de har god nok kompetanse til å snakke med kunder om klimarisiko og bærekraft, men at hele 60 prosent er motivert til å jobbe mer med temaene. Både arbeidsgiverne og de ansatte i finansnæringen ønsker å arbeide systematisk med kompetansehevende tiltak, noe Finans Norge og Finansforbundet jobber aktivt med.

GRØNN OMSTILLING

– Finansnæringen står i frontlinjen av digitaliseringen og spiller en nøkkelrolle i det grønne skiftet og en bærekraftig samfunnsutvikling. Næringen kanaliserer kapital, forsikrer verdier og er en viktig rådgiver til privatpersoner og bedrifter. Ny teknologi og de ansattes kompetanse er de viktigste innsatsfaktorene for at finansbedriftene skal møte fremtidens krav, sikre grønn omstilling og opprettholde konkurransekraft. Stadig økende EU-krav knyttet til taksonomi, rapportering av finansielle transaksjoner og personvern, gjør det nødvendig å sikre økt kompetanse innen bærekraft og teknologi. Da må vi styrke mulighetene og tilbudet til læring hver dag og gjennom hele karrieren, avslutter Arne Fredrik Håstein, nestleder i Finansforbundet.

800 NYE MEDLEMMER
MEDLEM
Smånytt fra forbundet

800 NYE MEDLEMMER

Høstens vervekampanje er i mål, og denne gangen fikk forbundet hele 800 nye medlemmer: 712 nye ordinære medlemmer og 88 studentmedlemmer. Dette er veldig bra og betyr at forbundet har fått 17 nye medlemmer hver eneste dag i kampanjeperioden. Forbundet takker alle som har gjort en solid innsats for at Finansforbundet fortsetter å være den dominerende fagforeningen i finans! Bildet viser Solveig Marie Bjørnstad, fagansvarlig merkevare.


Populære kinofilmer

I høst har regionene invitert medlemmer til rabatterte kinobilletter. Filmen Sulis 907, gruvearbeidernes opprør, er sett av over 100 medlemmer. Opprøret la grunnlaget for de rettigheter de fleste arbeidere i Norge og Norden har – og filmen er derfor et viktig budskap.

Regionene har et mål om å ha tilbud til alle medlemmer. Familiefilmen «Den første julen i Skomakergata» er vist 10 steder i landet. 240 medlemmer pluss deres familier har sett filmen.

Abid og Nadia

6.november inviterte avdeling Rogaland til medlemsarrangement med Abid Raja og Nadia Ansar på Universitetet i Stavanger, UiS.
Tema på foredraget var historien til Nadia og Abid fra de var små. De ga de 80 fremmøtte medlemmene et perspektiv på å vokse opp med skam, skyldfølelse, håp og frigjøring. Dette arrangementet ble gjennomført sammen med NITO og Tekna, og dermed fikk man fullt opp en stor sal og delt opplevelsen og kostnader.

16 600 har deltatt

I år har antall deltakere på digitale kurs og fysiske arrangementer i regi av regionene slått alle rekorder med 16 600 deltakere fordelt på 276 kurs og arrangementer. Det arrangementet som hadde flest deltakere, var uten tvil introduksjonskurset i ChatGPT og kunstig intelligens. Her ble det raskt mange hundre på venteliste, og tilbudet ble utvidet til tre kurs med 150 deltakere på hvert kurs.

Regionrådgiver Mai Brit Staurland Strøm sier til Finansfokus at det har vært en stor økning i antall deltakere på regionenes fysiske arrangementer med 6 200 deltakere på 195 arrangementer. I tillegg er det fortsatt stor interesse for gode digitale kurs i regionene. Over 5 000 deltakere har deltatt hittil i år. Regionene bruker av de lokale medlemsfondene til å kjøpe billetter som de subsidierer til konserter og familiearrangement, støtter kulturen og kanskje er det litt strammere økonomi hos noen av medlemmene.


EKSTRAORDINÆRT LANDSMØTE

19. desember blir det avgjort om Finansforbundet melder seg ut av YS. Da holdes et ekstraordinært digitalt landsmøte i Finansforbundet. Bakgrunnen for saken er uenighet mellom Finansforbundet og YS om videreføring av tariffavtalestruktur og partsforhold, etter at forbundets forhandlingsmotpart Finans Norge ble en landsforening i NHO fra 1. januar 2023. Uenigheten dreier seg blant annet om retten til å tegne og forvalte tariffavtaler i finansnæringen. Forhandlinger og dialog med YS har ikke ført frem. Dersom landsmøtet vedtar utmelding, vil den tre i kraft 1. januar 2025. Les mer på www.finansfokus.no

GDPR godt nok?
Personopplysningsvernet blir bare viktigere i takt med at teknologien utvikler seg. De siste årene har utviklingen vært enorm. Vi har vært gjennom en pandemi som for alvor gjorde arbeidshverdagen digital, og stadig flere virksomheter benytter seg av kunstig intelligens og algoritmer for å lede arbeidstakerne.
ARBEIDSRETT


GDPR godt nok?

Ida Flaatten er advokat i Finansforbundet sekretariat. Hun har et særlig ansvar for GDPR FOTO: MORTEN BRAKESTAD

P ersonopplysningsvernet blir bare viktigere i takt med at teknologien utvikler seg. De siste årene har utviklingen vært enorm. Vi har vært gjennom en pandemi som for alvor gjorde arbeidshverdagen digital, og stadig flere virksomheter benytter seg av kunstig intelligens og algoritmer for å lede arbeidstakerne. Bruk av kunstig intelligens forutsetter store mengder data, og mye av denne dataen er personopplysninger.

Personvernforordningen (GDPR) gjorde at virksomhetene virkelig fikk øynene opp for personopplysninger, og har vært gjennom en skikkelig opprydningsjobb for å sikre overensstemmelse med regelverket. For mange har det dette arbeidet vært krevende. Ute i den enkelte virksomhet har det blitt lagt ned et stort stykke arbeid for å få oversikt over deres behandling av personopplysninger og hvilke grep som må gjøres, for å sikre og dokumentere etterlevelse.

Personvernforordningen oppstiller viktige rettigheter og plikter som skal sørge for at personopplysninger behandles på en sikker og god måte. I møte med stadig mer avanserte systemer som implementeres på arbeidsplassen, kan det likevel reises spørsmål om vernet av de ansattes personvern er godt nok. Personvernforordningen kan være utfordrende å omsette i praksis, med et vidt virkeområde og generelle prinsipper. I tillegg skiller oppbygningen og språket seg fra annen norsk lovgivning.

I år er det fem år siden Personvernforordningen trådte i kraft i EU. Forordningen erstattet Databeskyttelsesdirektivet fra 1995. Formålet var å styrke personvernet og beskytte personopplysninger i den digitale tidsalderen. Mange av prinsippene fulgte allerede av tidligere lovverk, men Personvernforordningen går lenger og blant annet utvider virkeområdet til å gjelde for alle selskaper registret utenfor EU, som tilbyr varer og tjenester til EU-borgerne. I tillegg ble det innført sanksjoner ved brudd på bestemmelsene i form av saftige bøter.

Finansforbundet etterlyser en grundig gjennomgang og evaluering av personvernet i det norske arbeidsliv. Vi må sikre oss et regelverk som gir et tilstrekkelig vern med tanke på kunstig intelligens og inntoget av algoritmer på arbeidsplassen.

adv Nordea