Sopp og nyttevekster forside
REDAKTØREN: VARMT VELKOMMEN, VÅR!
De første solstrålene som virkelig varmer. Rødstrupas skjøre sang og svarttrostens robotaktige symfoni. Gule hestehov - og deretter den første maiblomen.

VARMT VELKOMMEN, VÅR!


De første solstrålene som virkelig varmer. Rødstrupas skjøre sang og svarttrostens robotaktige symfoni. Gule hestehov - og deretter den første maiblomen. Det er vår. Jeg er så glad for den lille hundremeterskogen utenfor vinduet mitt, hvor jeg bare kan ligge og lytte til fuglekvitteret når jeg våkner. Overraskende nok inkluderer dette spettmeisen som innimellom uler som en bilalarm klokka fire om morgenen. Da våkner jeg og smiler litt. For meg har det blitt en slags påminner om at vi alle har ulike stemmer, med ulik styrke og ulik intensitet, på tross av at vi er ganske så like – hele hurven. Spettmeisen minner meg dessuten på at vi må dele, at det ikke bare er jeg som har rett til hagen min eller nærskogen, at jeg nok forstyrrer den, jeg også, midt i et viktig ærend.

Den mangfoldige fuglesangen er også en skikkelig påminner om at det snart titter frem grønne skudd her og der. I år har jeg lyst til å være rask nok til å ta de aller første og ferske skuddene av brennesle, hvis jeg rekker. Brennesle har jeg virkelig undervurdert som nyttevekst, men i løpet av min jobb som redaktør har jeg lært ganske mye om den fra de ulike artiklene vi har hatt på trykk! Det er gøy. Det er det jeg liker best med jobben min, at jeg kan lære så mye nytt av skribentene våre, ja, av dere medlemmer generelt. Jeg blir inspirert og nysgjerrig. Så håper jeg at dere kjenner på noe av det samme når dere leser bladet. Da har jeg gjort jobben min.

Apropos læring og inspirasjon – i denne utgaven har jeg lært masse om kysten! Det er bare å glede seg. Jeg har innsett at det å droppe flyreiser til sydlige strøk egentlig er null stress, vi har jo et vanvittig sydenlandskap også her. Kanskje en smulere kaldere, men likevel. Det er jo så mye som kompenserer for det der ute i den flotte naturen her i nord! Bare vent og se, kanskje får du deg noen overraskelser i dette nummeret, du også?

God vårsanking – både av ny kunnskap og herlige vekster og sopp som titter frem.


Nerdehilsen fra
redaktøren

Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF)
Schweigaards gate 34F, 0191 Oslo.
post@soppognyttevekster.no

Redaktør:

Marie Feiring
marie@soppognyttevekster.no

Ansvarlig redaktør:

Pål Karlsen, daglig leder NSNF
pal@soppognyttevekster
.no

Redaksjonsråd:

Anders K. Wollan (leder)
Anne Elisabeth Scheen
Hege Dagestad
Jørgen Ravneberg
May Berthelsen

Bidragsytere:

Anette Lillestrand
Andrea Aalrust Shaw
Anna-Elise Torkelsen
Cathrine Johnsen
Dag Hovind
Einar Timdal
Gro Gulden
Hermod Karlsen
Ingrid Alm
Karen Mørkved
Kristine Enger
Kristoffer Bøhn
Live Kydland Torvund
Marlin Nakken Kjelsvik
Mette Randem
Per Marstad
Pål Karlsen
Reidun Braathen
Silje Mathiesen
Trude Myhre

Takk til

Follo sopp- og nyttevekstforening
Moss sopp- og nyttevekstforening
Sabima

Annonsesalg:

Sissel Bjerkeset,
sissel@eddapresse.no

Layout: Anette Lillestrand, pion.no
Trykkeri: UnitedPress Tipografija, Latvia
Opplag: 7500

Merknad:

Det var oppført feil årgang på forrige utgave. Dette beklager vi. Riktig årgang for nr 1, 2024 er 20, ikke 19 slik det stod oppført.



Forsiden: Oppdagelser i strandsona. Foto: Ingrid Alm


Baksiden: Einer (Juniperus communis) er en art som trives der det er tørt, slik som ved stranda. Foto: Marie Feiring

INNHOLD
5
6
16
12
7
15
14
OPPD(R)AG STRANDSONEN!

Bli med oss på OPPD(R)AG
STRANDSONEN!


TEKST: MARIE FEIRING

EN AV (DE MANGE) fordelene med å bo i Norge, er at det vakre landet vi bor i er langt og for det meste ganske smalt. Det gjør det mulig for de aller fleste av oss å oppleve strandsonen i løpet av livet, og gjøre oppdagelser vi kanskje vanligvis ikke ville gjort i skog og fjell. Ja, det blir jo som vår egen kortreiste sydentur, hvor vi både kan få oppleve vakre sandstrender og regnskog.


I DENNE UTGAVEN har vi lyst til å inspirere dere til å utvide horisonten, og å lære litt mer om strandsonens store mangfold av nyttevekster, sopp og de helt egne naturtypene vi finner i det fantastiske kystlandskapet. Vi håper du vil bli så inspirert at du får lyst til å invitere både politikere og noen som jobber i kommunen din med deg på tur til stranda, slik at også fremtidige generasjoner av mennesker og andre arter kan få nyte godt av den i fremtiden, og ikke bare her og nå!


STRANDSONEN, som så mange andre naturområder, er nemlig under hardt utbyggingspress. Og fordi det er svært attraktiv for friluftsliv, rekreasjon og naturopplevelser akkurat langs strandsonen, er det nok derfor det er så attraktivt å bygge og bo der også! Noen har kanskje merket seg at det er områder som har blitt avstengt av private veier, hus

og hytter, på tross av at vi skal ha et lovverk som skal sikre oss best mulig tilgang langsmed sjøen? Det er litt rart å tenke på, siden strandsonen i plan- og bygningsloven er gitt en særlig beskyttelse gjennom en egen bestemmelse om byggeforbud i 100-metersbeltet langs sjøen. Byggeforbudet er imidlertid ikke absolutt og kan fravikes gjennom planer eller dispensasjoner.


DET ER KOMMUNENE som er gitt myndighet til å behandle disse sakene. Derfor er det viktig at vi som benytter oss av strandsonen fritt, og ønsker å fortsette å gjøre dette, minner politikerne og kommunen vår på at i forvaltningen skal kommunene ta særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser. Og, at dette må skje i samråd med berørte interesser og regionale og statlige myndigheter! Slik som nettopp oss, som liker å gå på skattejakt, både høyt og lavt.


KANSKJE JOBBER DU selv som politiker, er kommuneansatt, eller kjenner noen i kommunen din? Da vil vi gjerne oppfordre deg til å dra på en skikkelig oppdagelsestur i strandsonen, reflektere godt og lenge over hvorfor det er så godt for kropp og sjel å være der, og ikke minst hvorfor det er skikkelig heldig for folkehelsa! Så kanskje vi alle sammen fritt kan fortsette å ha glede av strandsonen i all fremtid.


Informasjonen er hentet fra Regjeringen (2023, 14. februar). Tilgang til strandsonen. https://www.regjeringen.no/no/tema/klima-og-miljo/friluftsliv/innsiktsartikler-friluftsliv/strandsonen/id2076261/ Miljødirektoratet (2023, 27. mars). Strandsone i arealplanlegging. https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/overvaking-arealplanlegging/arealplanlegging/miljohensyn-i-arealplanlegging/ strandsone/strandsone-i-arealplanlegging/
Frydefull gjenoppdagelse av strandsona

gjenoppdagelse
av strandsona

Ingrid Alm gikk fra Oslo til Nordkapp med familien fra mars til november 2021. Sommeren 2021 ble tilbragt langs strandsona på padlebrett og i telt.

TEKST OG BILDER: INGRID ALM, FORFATTER, BARNETERAPEUT OG EVENTYRER.

GLEDEN AV Å SANKE fra myr og fjære samtidig er ubeskrivelig. Et sted i Steigen.

HAVETS ÆREFRYKT. Jeg har alltid vært en landkrabbe. Som barn tilbrakte jeg de fleste somrene mine til fjells, i kulper og bekker. Havet var noe vi besøkte en sjelden gang, og ofte først etter at bestemor hadde sagt mange nok ganger «Jeg trenger et ekte bad! Ferskvann teller ikke». Bestemor følte seg hjemme i havet, jeg følte meg malplassert og redd. Havet har alltid vært stort og endeløst, og jeg har forestilt meg at det kan spise meg levende. En følelse av at det kommer noe opp fra dypet og drar meg ned. Selv nede i fjæra har jeg fått panikk, tangen har framstått som slimete tentakler som kan snurre seg rundt anklene mine hvert øyeblikk og rura som sylskapere knivsegger som kan skjære meg til blods bare jeg nærmer meg. Havet og jeg har lenge hatt et anstrengt forhold. Jeg har fryktet det, samtidig som det alltid har trukket i meg, som en sirene – det lokker og kaller. Bølgene slår mykt og lekent. Smaken av saltvann på soltørka lepper, følelsen av varme svaberg under føttene, lyden av pappas stemme etter et morgenbad en sommer på 90-tallet; «vi legger oss her og tørker, Ingrid, kjenn sola varme». Lite gjør meg roligere. Lyden av bølgene og varmen fra svabergene kan hentes fram den dag i dag, selv her jeg sitter og skriver en grå og kald dag i november. Havet har vært et paradoks, en forelskelse i en du vet er litt for utilgjengelig. En som kan riste i deg, riste deg våken, men også sluke deg.


SØNNEN MIN, den fryktløse oppdageren, hjalp meg å gjenoppdage strandsona. Utenfor Hestmona.

EN SANKERS PSYKOLOGI. Fra psykologien har jeg lært at det er denne følelsen vi mennesker kan følge for å utvikle oss, «skrekkblandet fryd» viser oss veien vi kan gå for å lære. Hjerneforskning tilsier at denne følelsen indikerer at nevronene fyrer, det er masse hjerneaktivitet når vi kjenner denne følelsen. Nye nervebaner dannes. Nye stier gås opp, langs de små grå settes det nye T-merkinger (viser til turistforeningens merking av sti, red anm.). Nye ruter vi kan bruke. En av de aktivitetene som sender meg rett inn i en frydefull transe er sanking. Jeg får los. Jeg klarer ikke gi meg. Har jeg først sett en gul kantarell lyse opp den grønne mosebunnen, er det gjort. Nevronene fyrer. Fryd drar meg gjennom skogen på jakt etter flere skatter. Helt til mannen min sier at vi må hjem. Som et furt barn må jeg settes i bilen – jeg må grensesettes. Det er den eneste måten jeg klarer å slutte å jakte etter gull i mosedekte skoger. Evolusjonsmessig gir det mening. Det er lurt å få los når det er snakk om mat. Mennesker har levd som jegere og sankere i store deler av vår tid. Det ligger i DNAet vårt. Fryden har sendt meg på mange sanketokter, og sommeren 2021 sendte den meg ut til havet.

NORGES STØRSTE skatt under regnbuen: allemannsretten. Sandhornøya.
TÆR OG KRÅKEBOLLER, sanselig til stede i strandsona. Rødøy.
Den norske skatten jeg verdsetter mest etter denne padleturen er «allemannsretten». Uten den hadde jeg ikke fått følge min nysgjerrighet gjennom vårt langstrakte rike.

ALLEMANNSRETTEN gir oss muligheten til å få en egen holme utenfor øya Bolga.

Å FØLGE FRYD TIL HAVET. Sommeren 2021 var sommeren jeg turte å bli kjent med havet, selv om jeg ble advart. «Havet i nord er røft.» «Det er stor forskjell på flo og fjære.» «se opp for hurtigbåten, den kan komme fort.» Den sommeren tok jeg sjansen. Jeg padlet hele Nordland sammen med sønnen min på fire, mannen min og hunden vår. Fra Brønnøysund til Andøya. Vi tilbrakte tre måneder i den norske skjærgården og fikk virkelig kjenne nevronene fyre. Vi fikk også kjenne på hva allemannsretten er verdt, og hva fri ferdsel i strandsona betyr


PADLETAK OG KRABBEFISKE. Det var sønnen vår som fikk oss ut til havet, han ville fiske krabber. Ligge på magen med snøre, knust blåskjell og klype. Se de komme tassende over sandbunnen, dra de opp og ha krabbe-kappløp over brygga. Han fikk oss ut til havet, mannen min og jeg hadde egentlig tenkt til å gå langs svenskegrensa på vår ferd mot Nordkapp som de landkrabbene vi er. Heldigvis lot vi oss overbevise av en fireårings entusiasme for krabber. Det fantes mer der ute i havet, jeg fant igjen noe av meg selv. Kysten vår er lang, den nest lengste i verden etter Canada, og den er tilgjengelig for de fleste av oss. Med to padlebrett, et telt og tre soveposer utforsket vi strandsona i behagelig tempo. Padlebrett er ikke effektive, de går sakte og oppfordrer til tilstedeværelse og utforskning.

Kystlinja vår fortjener å tas inn padletak for padletak, den er eventyrlig nydelig. Husene står spredt oppover den nordnorske kysten og bråket fra båter er mindre støyende jo lengre nord man kommer. Man får virkelig kjenne på bølgenes rolige rytme og la horisonten gi stillhet til tankene. Da vi dro hjemmefra fungerte hodet mitt som den sørlandske skjærgården, med tre scootere og fire båter i hvert felt, tankene var raske og rotete, men etter hvert fant de mer takten til de nordlandske fiskeskøytene. Havets rolige puls blir etter hvert min. Fra padlebrettene ser vi ned i det asurblå havet. Der nede ser vi oter, solstjerner, skjell og tang. Niser pruster og svære taskekrabber ligger som pansrede kjøretøy på sandbunnen. Norge er vakkert. Havet er vakkert. Et rike jeg endelig våger å se ned i og oppdage.


SAPIENS OG SANKERBLOD. I fjæra vasser jeg barbeint, mellom tang, tare, eremittkrepser, anemoner og kråkeboller. Sønnen min er fryktløs og jeg må spille med. Jeg kan ikke la min frykt bli hans. Han oppdager, og jeg gjenoppdager fjæra sammen med ham. Tangen kiler meg varsomt og rura gir meg ikke et eneste kutt. Edderkoppkrabber og anemoner skvetter unna fingrene våre. Hadde det ikke vært for min sønns nysgjerrighet hadde jeg aldri forsøkt å ta på det jeg trodde var en kråkebolle. Det var en anemone. Det jeg trodde var pigger var myke grener. Min sønns nysgjerrighet vekker min egen fryd, og verden er ikke så skummel som jeg trodde så lenge du spiller på lag med den. Vi sanker og fisker. Plukker skjell og tang.

På kvelden ligger vi under midtnattsola og lytter til lydbok. Vi hører på boken Sapiens, om mennesket historie og opprinnelse. Hvordan vi levde fritt i naturen, og fulgte dens rytme og lys. Sanket etter sesonger og hadde kunnskap om alle nyttevekstene der ute. Det føles fortsatt så riktig og ekte å leve på den måten, i takt med verden rundt oss – i samspill med den. Ifølge boken var det hveten som domestiserte oss, den «lurte oss» til å vanne den, til å få livet vårt til å spinne rundt denne ene planten. På ferden mistet vi kunnskap om alt det andre der ute. Det er kanskje dette følelsen av fryd ønsker å minne meg på, at det finnes en ukjent verden der ute som jeg har glemt, men som mine forfedres DNA husker. Frydefullt viser forfedrene mine sitt avtrykk hva jeg har glemt og hvem jeg er: En sanker.


ALLEMANNSRETTEN. Den norske skatten jeg verdsetter mest etter denne padleturen er «allemannsretten ». Uten den hadde jeg ikke fått følge min nysgjerrighet gjennom vårt langstrakte rike. Jeg hadde blitt stoppet av gjerder og skilt. Vi måtte padle forbi mangt et fiskeoppdrettsanlegg, men med unntak av disse svingene, rundt store plastringer, er skjærgården vår intakt og tilgengelig. Den plukkes for plast og den tas vare på. I nord er det langt mellom husene, og det finnes en og annen holme å sette opp teltet på. I motsetning til Sør, Øst- og Vestlandet har ikke strandsona blitt bygget ned så mye enda. Den er tilgjengelig for den som vil oppdage sin indre nomade, og den er tilgjengelig for dem som omfavner sin barnslige nysgjerrighet og fryd. Heldigvis.

HODESTUPS FORELSKET i den norske strandsona. Engeløya Steigen.
EN PADLETUR gjennom Nordland med hund mann og barn. Utenfor Tomma.
PÅ UTKIKK ETTER oter, krabber og solstjerner utenfor Inndyr.
Gourmetplantene på strandenga

TANGMELDE VOKSER OFTE i store bestander og gjerne på sandstrender, som her på Hebnes i Ryfylke. Bladene til tangmelde har en mild og salt smak og kan brukes i mat på samme måte som spinat.

TEKST OG FOTO: KRISTINE ENGER
ILLUSTRASJONER: HERMOD KARLSEN

N ede på strandenga vokser noen av våre aller beste, smaksrike og ville matplanter. Fra tidlig om våren gjelder det å følge med, for disse plantene dukker opp tidlig. Aller først kommer strandkvannen, med strandkjeksen hakk i hæl. Skjørbuksurten har vi kunnet sanke blader fra på strandenga hele vinteren. Når våren kommer går den raskt i blomst og pryder området med sine mange hvite, små blomster. Møt våren og gourmetplantene på strandenga.


FJÆRESAULØK – NORDENS KORIANDER. For noen år siden tok jeg med meg mange dyktige kokker fra Stavangerregionen ned til strandengene mellom Tungenes fyr og Sandestranda i Randaberg kommune. Den mest kjente av kokkene var Roger Asakil Joya, som i en årrekke har kunnet skilte med en Michelin- stjerne på restauranten sin Sabi Omakase i Stavanger. Av alle de ville plantene jeg viste fram på turen, var det fjæresauløken (Triglochin maritima) som vekket Michelin-kokkens interesse aller mest – og det er ikke så rart. Fjæresauløken har kallenavnet Nordens koriander og er virkelig en gourmetplante. Den smaker faktisk som koriander. Bladene til fjæresauløk er sukkulente strå, glatte, lange og tynne. Bladene er buet på den ene siden og flate på den andre, slik at tverrsnittet av bladene blir en halvsirkel. Kun bladene brukes i mat.

Jeg bruker aldri mye fjæresauløk. Det er fordi fjæresauløk kan inneholde blåsyreholdige glykosider, og kan derfor være giftig i større mengder. Å steke eller dampe fjæresauløken reduserer blåsyren, men tar samtidig bort den gode koriandersmaken. Jeg bruker derfor fjæresauløken frisk som urtekrydder, men kun i helt små mengder. På turen serverte jeg kokkene en liten smårett der 2-3 blader av fjæresauløk ble servert oppå Rugsprø med tynne skiver av fersk laks, litt soyasaus og limesaft. Det er tilstrekkelig med bare noen få strå av fjæresauløk for å få en god smak. Se oppskrift på denne retten i artikkelen.


TANGMELDE OG STRANDMELDE er ganske like, men hvis du studerer dem godt kan du bli god på å skille dem.

STRANDSTJERNE – STRANDENGAS SPISELIGE FØRSTEDAME. Med sine salte, sukkulente blader er strandstjerne (Tripolium pannonicum) noe av det ypperste vi kan spise av blader fra naturen. Bladene er milde på smak og behagelig salte. De kan brukes friske i salat, men også dampes lett og brukes som grønnsak.

Strandstjerne er også kjent under navnet strandasters. Om sommeren kommer vakre blåfiolette blomster, og det er når strandstjerne blomstrer at vi virkelig ser at hun er strandengas førstedame. Et vakrere syn på strandenga skal du nemlig lete lenge etter. Blomstene og blomsterknoppene egner seg godt som garnityr.

Det er vanskelig å forveksle strandstjerne med andre planter. Den vokser også gjerne sammen med fjæresauløken.


STRANDKJEKS – NATURLIG AFRODISIAKUM. Strandkjeks (Ligusticum scoticumer) er det ville alternativet til den tradisjonsrike hageplanten løpstikke. Jeg synes strandkjeks er mye bedre å bruke i mat sammenlignet med løpstikke, særlig på våren når bladene er ekstra milde på smak. Lukten fra bladene minner om både løpstikke, selleri og persille. Strandkjeks kan man finne langs hele kysten, og den vokser på strandberg og steinete strandenger. Strandkjeks har rykte på seg for å være et naturlig afrodisiakum .

Hakk unge blader og stilker av strandkjeks og ha dem i kjøttkaker og karbonader, bruk bladene i supper og gryter, eller som et urtedryss på potetmos. Når bladene er helt nyutsprunget, kan de brukes friske i en blandet salat.


TANGMELDE – SALT VILL SPINAT. Tangmelde (Atriplex prostrata subsp. Prostrata) vokser på tangvoller og sandstrender ved sjøen. Jeg sanker tangmelde hele sommeren. Bladene bruker jeg på samme måte som spinat. De kan stekes i litt smør, saltes og pepres og er godt tilbehør til det meste. Om du ikke bor ved sjøen er meldestokk et godt alternativ. Meldestokk kan brukes på samme måte som tangmelde, men mangler den ekstra salte smaken. Både tangmelde og meldestokk er i slekt med spinat.

FJÆRESAULØK HAR KALLENAVNET Nordens koriander og bladene smaker som koriander. Det er de karakteristiske blomsterstenglene til fjæresauløken som gjør at vi lett oppdager den på strandenga. Bladene, som vi med forsiktighet kan bruke til mat, er de grønne gresslignende stråene som vokser rundt blomsterstenglene.
KNEKKEBRØD MED LAKS OG FJÆRESAULØK
Ingredienser: -
  • tynne knekkebrød, gjerne rugssprø
  • limebåter
  • tynne skiver av fersk laksefilet
  • soyasaus
  • soyasaus

Fremgangsmåte: Sank blader av fjæresauløk. Legg tynne, rå lakseskiver på knekkebrødet, skvis over litt lime, drypp over litt soyasaus og legg på 2-3 strå av fjæresauløk. Ta med deg ingrediensene til denne enkle småretten på sanketuren, med unntak av fjæresauløken som du sanker på strandenga. Retten er enkel å lage til ute i naturen. Dette er turmat for gourmeter.


BLADENE TIL STRANDSTJERNE er milde og gode på smak tidlig på våren. De bladene som kommer på selve blomsterstengelen lar jeg imidlertid stå, da de har en noe bitter smak.
KRISTINE (ARTIKKELFORFATTER) HER AVBILDET sammen med blomstrende strandstjerne. Blomstene er spesielt vakre, ofte sterkt gule i midten og med blåfiolette kronblader. Blomstene er ikke gode på smak, men kan likevel fint brukes som pynt på matretter. Smaksmessig egner ikke blomstene seg til pynt på kaker.
STRANDKJEKS KAN FORVEKSLES MED unge planter av strandkvann, men lukten er annerledes og minner mer om løpstikke, selleri og persille. Bladene til strandkjeks er mindre enn strandkvannens og de er litt lysere grønne på farge.
TANGMELDE. Jeg høster helst bare toppene av tangmelde på våren. Da vil tangmelden få nye sideskudd og jeg kan komme tilbake noen uker senere for å høste nye skudd.

SKJØRBUKSURT. Skjørbuksurt (Cochlearia officinalis) vokser langs hele kysten vår, er eviggrønn og kan sankes hele året. På Svalbard, Bjørnøya og Jan Mayen vokser polarskjørbuksurt som kan brukes på akkurat samme måte.

Tradisjonelt blir bladene og unge stengler av skjørbuksurt kokt og brukt på samme måte som kål i supper eller stuing. Smaken på bladene er skarp og sennepsaktig. Friske blader av skjørbuksurt egner seg spesielt godt til fiskeretter, brukt i klarnet smør/ghee, pesto eller i majones. Blomstene er fine å bruke som garnityr.


STRANDKVANN – HAR NAVNET FRA SELVESTE ERKEENGELEN. Strandkvann (Angelica archangelica subsp. litoralis) er en skjermplante som før den kommer i blomst kan forveksles med andre store skjermplanter, der noen også er giftige. Når strandkvannen står i blomst med sine gulgrønne og runde blomsterskjermer, kan den ikke forveksles med andre skjermplanter. De andre skjermplantene har hvite blomsterskjermer. Det er derfor når strandkvannen blomstrer du tryggest kan sanke blader og stengler av strandkvann uten å ta feil.

Om du ikke bor ved sjøen, kan du finne fjellkvann i Innlandet. Nord i Norge kan fjellkvannen også vokse langs kysten. I Vossatraktene dyrkes den ekstra søte vossakvannen. Alle disse kvannplantene har de samme gulgrønne blomsterskjermene og kan brukes til mat på samme måte.

Jeg sanker først og fremst blader og unge stengler fra strandkvann. Stenglene bruker jeg til å smakstilsette saft, syltetøy og sirup. Bladene tørker jeg og bruker til te. Teen smaker som kinesisk te og skal være ekstra god for fordøyelsen. Frøene til strandkvann kan brukes som suppekrydder.

Advarsel: Du må være forsiktig når du sanker kvann fordi plantesaften er fototoksisk og gir brannsår på huden i kombinasjon med sollys. Bruk derfor alltid hansker. Er du uheldig og får plantesaften på huden, vask deg grundig i sjøen med en gang. Vær forsiktig også når du håndterer planten på kjøkkenet.


OPPSKRIFTER SOM PASSER GOURMETSANKEREN. Det finnes en gruppe sankere jeg kaller for gourmetsankere. En gourmetsanker er en sanker som alltid planlegger nøye hvor sankingen skal foregå og hva som skal sankes. I forkant har gourmetsankeren i detalj tenkt ut hvordan plantene skal brukes i aktuelle matretter. Plantene blir gjerne plukket i ulike stadier og konservert på ulike måter. Selv planter som bare egner seg som garnityr, er i gourmetsankerens søkelys.

Her følger en oppskrift på tangmeldesuppe som passer godt til gourmetsankeren. Vanskelighetsgraden er høy i et sankeperspektiv. Det er bare et par uker i året de ville plantene som inngår i oppskriften er i sin beste sesong samtidig, og plantene vokser ikke på samme sted. Tangmelden vokser på strandenga, ramsløken på skogbunn og skvallerkålen må sankes et sted der det fortsatt er unge skudd å finne. Har du en gourmetsanker i deg, kan du ta utfordringen og bruke oppskriften på denne tangmeldesuppa som et utgangspunkt. Får du ikke tak i alle disse ville plantene, er det forslag i oppskriften til planter å erstatte med.

STRANDKVANN VED SJØEN. Erkeengelen Gabriel skal en gang ha vist seg for en munk i en drøm og fortalt munken at kvann kunne brukes som et middel mot pest. Dette var i middelalderen da pesten herjet i Europa. Munken brukte kvann i behandlingen av pestsyke og fikk gode resultater. Dette skal være forklaringen på at kvannen fikk det vitenskapelige navnet Angelica archangelica. Archangelica kommer fra det greske ordet arkhangelos, norsk erkeengel.
BLOMSTRENDE SKJØRBUKSURT. På bildet ser du hvordan skjørbuksurt ser ut når den blomstrer på våren. Skjørbuksurten har fått sitt navn fra sykdommen skjørbuk. Skjørbuk var en dødelig sykdom som skyldtes mangel på C-vitamin i kroppen. Blader av skjørbuksurt kunne hjelpe mot sykdommen, da bladene er rike på C-vitamin og tilgjengelige om vinteren når C-vitamin-mangelen var størst.

ASIATISK TANGMELDESUPPE
Ingredienser:
  • 1 ½ rødløk (eller annen løk) – finhakket ramsløk etter smak (eller to fedd hvitløk) – finhakket
  • 1 liten rød chili uten frø – finhakket
  • 3-4 poteter i terninger
  • 1 liter grønnsaks- eller hønsekraft
  • 2 ss olje som egner seg til steking
  • 1 boks kokosmelk
  • 2 never nyutsprungne skvallerkålblader (eller bladpersille)
  • 6 never tangmeldeblader (eller spinat)
  • saften av en ½ lime
  • salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte: Finhakk løk og chili. Del potetene opp i små terninger. Stek løk og chili i olje i en tykkbunnet kjele sammen med potetterningene til løken er blank. Pepre og hell på kraften. Tilsett hakket ramsløk. La dette koke i 20 minutter.


Hell i kokosmelk og skvallerkål og la det koke opp. Tilsett tangmelden sammen med limesaft. La trekke noen få minutter. Kjør suppen jevn med en stavmikser og suppen er klar til servering.


Hell i kokosmelk og skvallerkål og la det koke opp. Tilsett tangmelden sammen med limesaft. La trekke noen få minutter. Kjør suppen jevn med en stavmikser og suppen er klar til servering.

Kristine Enger, også kjent som Sankeliv

Kristine er nyttevekstkyndig, sertifisert gjennom Norges sopp- og nyttevekstforbund høsten 2021. Av utdanning er Kristine sosiolog og siviløkonom. Sanking av spiselige ville vekster er hennes store lidenskap, og hun er opptatt av å fortelle om alt det vi kan sanke i naturen hele året og hva vi kan bruke plantene til i mat. Hun har også fordypet seg i bruk av ville planter i folkemedisin.

Kristine er turleder i Jærsoppen, en lokalforening i Norges sopp- og nyttevekstforbund. Hun holder foredrag, kurs og arrangerer plantevandringer om det vi kan sanke i naturen. De som er interessert i mer inspirasjon fra Kristine kan melde seg på hennes nyhetsbrev eller følge henne via Instagram.

Lenke til Kristines ressursside for sankere:
https://sankeliv.mykajabi.com/samleside-sankeliv
Instagramkontoen til Kristine:
https://www.instagram.com/sankeliv

KROSSBLOMAR ved havet

KROSSBLOMAR
ved havet

Der hav møter land oppstår det utan tvil heilt særeigne smakar. Strandkanten vår bognar av vekstar som trivs best på tangvollar, i sand og med tilgang på salt sjøbris. Havet har sett sitt preg på strandveksten med den karakteristiske salte smaken, og levnar ingen tvil om kvar han har sine røter.
STRANDKANTEN med sitt særeigne økosystem, som bognar av grønne, vakre vekstar med heilt spesielle smakar.

TEKST: MARLIN NAKKEN KJELSVIK
ILLUSTRASJONER: HERMOD KARLSEN

Sjølv om opphavet til strandvekstane gjev dei eit salt fellestrekk, er det eit stort mangfald av smak og konsistens å finne hjå den langstrakte kysten vår. Vi finn smakar som minner om alt frå koriander og selleri til agurk og østers. Det er som at saltet framhevar dei andre smakane og kvalitetane som desse vekstane har.

Ein familie som me ofte treffer på mellom fjøresteinane og på tangvollane, er krossblomfamilien (Brassicaceae). Krossblomfamilien er særleg kjend for å romme fleire av dei mest populære kulturplantene våre, som hovudkål, brokkoli og blomkål, for å nemne nokre. Dei ville maritime slektningane er både hardføre, livskraftige og mangfaldige, og fleire av dei har i hundreår vore til hjelp mot svolt og sjukdom. Også i dag har desse plantene stor verdi som matplanter, og ein sankerunde langs strandkanten er å anbefale for dei som ønskjer å ta med seg nokre unike smakar heim.


STRANDKÅL
(Crambe maritima)

Langs strandkanten er strandkålen vanskeleg å ta feil av, med dei tjukke, saftige kålblada. Faktisk har han heller ingen forvekslingsart. Han har ein kraftig midtnerve, og heile planta faldar seg ut seg i ein rikt greina skjermkvast. Han kan også bli temmeleg stor, heile 25-75cm. Når strandkålen blømer får han fire kvite kronblad, som seinare vert til grøne bær/skulper. Strandkålen kan du finne frå svenskegrensa til Jæren, med spreidd førekomst frå Jæren til Frøya i Sør-Trøndelag.

Om du er så heldig å møte på denne Neptuns favorittgrønsak, så tenk deg om før du haustar av den. For sjølv om planta no etter mange års nedgang endeleg er på veg opp att i vekst kan det vere lurt å la den stå om det er lite av den der du er. Nokre stader kan ein jamvel vere spesielt heldig og finne ei heil strand som er tett med strandkål. Når du då skal hauste av han er det ein fordel å nytte seg av dei unge blada, då dei vert bitrare jo eldre dei blir. Mai og juni er ei god tid for å hauste av strandkålen om det er dei unge blada ein er ute etter. Kva med å lage sauerkraut av strandkål? Dei unge blada har mest vatn i seg, og eignar seg godt til dette.

Om du er litt seint ute kan du likevel nytte dei eldre blada til koking. Kva med ein strandkålrullett, til dømes? Det er inga tvil om at det er eit hav av moglegheiter med strandkål. Etter bløming kan me glede oss over dei små grøne skulpene. Smaken er som kålen elles, berre meir søtleg, og med ein sprø konsistens. Ein kan både sylte og fermentere skulpene, eller berre nyte dei som dei er.

I STRANDKÅLENS RIKE. Det er noko heilt eige å oppleve eit hav av strandkål slik som her. FOTO: MARLIN NAKKEN KJELSVIK
STRANDKÅL blir opp til 70 cm. Med sine blågrønne, kjøttfulle blader, vakre, krossformede blomar og kulerunde skulper med frø, er det ikkje veldig mange å forveksle han med.

SKJØRBUKSURT
(Cochlearia officinalis)

Frå ei storheit til ei anna. Skjørbuksurten har lange tradisjonar i Noreg som viktig folkemedisin og grønsak. Cochlear tyder skei på latin, og seier noko om korleis blada er forma. Officinalis tyder legemiddel, og viser til at planta har vore nytta som medisin. Medan vårt norske namn på planta er veldig tydeleg, og det er inga tvil om at planta har vore viktig bot mot skjørbuk her i nord.

Denne toårige planta finn du langs heile den langstrakte kysten, men aller mest i Nord-Noreg. Det vert sagt at ho trivst særleg godt ved foten av fuglefjella i nord, grunna den kraftige gjødslinga jorda der får frå sjøfuglane. Ein skal jamvel nemne at det vert færre og færre sjøfuglar på desse bergknausane, så også planteriket vil nok endre seg med dette. Ein kan beskrive planta med at ho har saftige fyldige blad som dannar ein rosett. Ho får små kvite blomar, medan skulpene er runde.

Skjørbuksurt, også kalla finnmarkskål, vart grunna den medisinske verknaden sin sanka i store mengder om sommaren og lagt på tønner til vinteren. På 1600-talet vart mengder av den ettertrakta veksten også eksportert sørover. Folk stod i fare for å få skjørbuk grunna mangel på C-vitamin, og sjukdommen var ikkje uvanleg bland sjøfolk, innsette i fengsel og bland dei som heldt til på fattighusa. Medan kosten elles bar preg av lite grønt på vinterstid, var skjørbuksurta avgjerande for å halde den frykta sjukdommen på avstand.

Smaksmessig kan urta minne om sennep eller reddik, og smaken varierer i intensitet mellom veksestader og tid på året. Skjørbuksurt er god å ete som ho er, til dømes frisk i salat, potetsalat, eller på leverpostei. Elles kan ein prøve seg på fermentering. Det er jo i grunn akkurat det same dei gjorde før i tida då dei lagde finnmarkskål, men å lage tønnevis er kanskje ikkje naudsynt i dag.

SKJØRBUKSURT har tykke blader som sit i ein rosett ved basis slik du ser her. Om vår og forsommer kjem det vakre små, hvite blomar. Frukten (skulpene) er små og runde.
FOTO: ANETTE LILELSTRAND

STRANDREDDIK
(Cakile maritima)

Denne eittårige slektningen til strandkål og skjørbuksurt er ein hardhaus, som ein kan finne til og med på dei minst gjestmilde havstrendene langs kysten vår. Ingen storm kan skremme denne vesle stabeisen av ei plante. Strandreddiken har nemleg ingen planar om å overleve vinteren, så då kan det vel like godt stå til. Medan strandkålen har som strategi å klamre seg til bakken med pælerota si for å overleve dei hardaste stormane frå sørvest, satsar strandreddiken på å leve gjennom neste generasjon. I løpet av sitt korte og intense liv skal han spreie så mange frø som mogleg, og gjerne over breiddegradene. Vêr og vind for strandreddiken betyr at frøa vil reise lengre av stad, og at vinden vil grave meir i sanden, noko som også er gunstig for den ambisiøse planta. Strandreddiken har til og med forsikra seg dobbelt med at skulpa er delt i to, med ein del som lett knekk av i vinden, og ein annan del som vert sittande fast på planta etter mogning. Slik vil planta vere heilt sikker på å få spreidd seg sjølv om det skulle bli vanskelege levevilkår for dei langvegsfarande frøa. Strandreddiken vert om lag 10-30cm, og har buktflika, fjørdelte blad. Som dei andre plantene i denne familien har strandreddiken fire kronblad, og dei varierer litt i farge, frå fiolette til nesten heilt kvite. Også med denne planta er me heldige at ho ikkje har nokon forvekslingsartar. Smaken kan minne om sterk sennep og som ein salt og fyldig ruccola. Både blad, blome og knoppar kan nyttast. Dette er ein vekst som egnar seg særleg å ete fersk, fint snitta i salatar, dressing eller til å pimpe opp ei elles anonym brødskive. Kanskje verd å prøve som tilbehøyr ved neste rakfisklag?

STRANDREDDIK blir opp til 30 cm høy, har smale, kjøttfulle blader og kvite raudfiolette blomar og toledda skulpar. FOTO: ANETTE LILELSTRAND

STRANDKARSE
(Lepidium latifolium)

Dette er ein krossblom som er ny i Noreg. Tidlegare sto han på framandartlista, og vart sett på som ein trussel for norsk heimleg flora. Grunnen til det var at planta ofte vart registrert ved avfallsplassar og det verka som ho spreidde seg ved dumping av organisk materiale. No i ettertid har forskarane funne ut at planta har spreidd seg naturleg med havstraumane frå Sverige og Danmark, og strandkarsen har fått status som heimleg. Du kan møte denne nykommaren langs Oslofjorden og på vestlandskysten. Du kjenner han att på dei lansettforma, taggete blada oppover stilken, han er rikt forgreina og har tett i tett med små kvite krossblomar. Frøa spreier seg med havstraumane, og planta formeirar seg også vegetativt. Dette er ei allsidig plante og du kan nytte alle delane til mat. Smaken minner om peparrot eller ein sterk sennep. Nettopp difor passar rota ypparleg som ei erstatning til wasabi og peparrot. Kva med å lage ein strandkarsemajones av rota? Om du nyttar denne til sushien har du eit godt kortreist og vilt alternativ.

Om du har saltvatn i årane eller om du er ei ordentleg landkrabbe så er det jamvel ikkje nokon tvil om at strandvekstane har mykje å by på. Til meir ein lærer, til meir fascinerande er dette salte og vêrharde økosystemet som strandvekstane høyrer til. Som ein del av dette har krossblomane ein viktig plass, med det breie mangfaldet av smakar, nytteområde og historiske betyding som mat og medisin som dei utgjer. Neste gong du er ved havet kan det være verd å vie merksemd til desse særeigne maritime plantene.


KJELDER:
-Skard, Ville vekster: Røtter i kulturhistorien 2003 s.78
-Holmboe, Gratis mat av ville planter 1941 s.56
-Botaniske beskrivingar frå Nyttevekstkompendiet 2020
-https://snl.no/strandkarse

STRANDKARSE blir opp til 100 cm høy. Ho har ei rikt forgreina stengel med lansettforma, tannede bladar og eggerunde bladar nederst, i tillegg til kvite blomar tett i tett og flattrykte skulpar. FOTO:PER MARSTAD
Ad: Mycoteam
FARGING MED BLÆRELAV
BLÆRELAV - GIR FARGENE PÅ GARNET PÅ NESTE SIDE

FARGING MED BLÆRELAV (Lasallia pustulata)

For en som knapt hadde farget med planter før, var det å skulle ta hånd om soppfargingen i Nyttevekstforeningen for over 40 år siden, en stor utfordring. Noen år senere krøp også farging med lav inn i arbeidsfeltet mitt. Det ga mange flotte, nye fargegleder, og det skulle vise seg at det ofte er enklere å farge med lav enn med sopp.

TEKST: ANNA- ELISE TORKELSEN

NÅR MAN FARGER garn med sopp, må man ofte beise garnet med metallsalter, men dette slipper man som regel å gjøre når man farger med lav på grunn av lavens innhold av lavsyrer. Mange laver gir gule og grønne farger når vi bruker den enkle kokemetoden. Ønsker vi derimot å få frem blå farger slik vi kan oppnå fra messinglavene (Xanthoria sp.), eller fiolette farger slik som fra fargekorkje (Ochrolechia tartarea) og navlelavene (Umbilicaria sp.), må vi gjære laven etter ammoniakkmetoden og fremstille en lavpasta før fargingen begynner. Den gråbrune laven, blærelav (Lasallia pustulata), gir fantastiske flotte rødlige og fiolette farger både på ull- og silkefiber, men for å oppnå dette må laven først gjæres. Benyttes kokemetoden som er den vanlige når vi farger med lav, får vi ingen røde farger. Det er greit å merke seg at oppnådd rødfarge på garnet falmer.


FARGING MED LAV har lang tradisjon her i landet – plantefargerne farget nemlig også med lav. Borgny Bjørklund skrev artikkelen Farging med blærelav i Våre Nyttevekster i 1993. Det så spennende ut, så jeg noterte meg oppskriften på lavpastaen, men laget ingen den gang.

Mitt første møte med farging med blærelav, var på det åttende internasjonale soppfargersymposium i USA i 1997. Karen Diadick Casselman, en kunnskapsrik lichenolog fra Nova Scotia, holdt sin demonstrasjon Magic, mystery and mayhem: ammonia method (AM) lichen dyes. Det var ikke mange fargere som møtte opp, men jeg var blant de nysgjerrige. Farging med lav hadde ingen plass på et soppfargersymposium. Her farget man med kjuker, piggsopper og kjøttfulle skivesopper, slik vi hadde lært av Miriam Rice. Karen Casselman møtte stor motstand fra soppfargerne: Altfor mye ammoniakk i fargebadet og ullgarn tåler ikke den sterke ammoniakken. Ja, det stinket ammoniakk i lokalet. Det var opprør, men du verden for en flott rødfarge det var på garnet hun trakk opp av fargegryten.

NAVLELAV - FIOLETTFARGER
GARN FARGET MED BLÆRELAV kan virkelig få vakre nyanser. FOTO: METTE RANDEM

Ønsker du å få blå farger kan du benytte en av messinglavene (Xanthoria sp.) slik som feks Xanthoria parietina. Om du ønsker fiolette farger som kan du prøve ut fargekorkje (Ochrolechia tartarea) og navlelavene (Umbilicaria sp.) slik som feks Umbilicaria crustulosa. FOTO: EINAR TIMDAL, HENTET MED TILLATELSE FRA LAVHERBARIET (NHM2.UIO.NO/LAV)

SOPPFARGERNE HADDE gjennomført mange vellykkede kurs i soppfarging her i landet siden starten på 1980-tallet. Nå var det på tide å holde et kurs hvor det bare ble farget med lav. Foruten å farge med de vanlige lavene slik som islandslav (Cetraria islandica), fargelavene (Parmelia sp.), kvistlavene (Hypogymnia sp.) med flere, inspirerte Karens demonstrasjon også til å ta med blærelaven. To andre ammoniakk-laver, fargekorkje og vanlig messinglav, inngikk også i kurset som ble holdt i mai, 2005. Blærelavpastaen som ble benyttet var en modifisert oppskrift etter Borgy Bjørklund, og pastaen stod til gjæring i bare én uke! Fargeresultatene var vellykkede, men rødfargen falmet fort. Lavpastaen kan gjemmes i flere år. Den vil nok tørke inn, men kan løses igjen i vann, og pH må muligens justeres litt.


SENSOMMEREN 2007 møtte jeg Karen Casselman igjen. Hun var på Norgesbesøk og på et husflidstreff på Bragdøya, delte hun igjen sine erfaringer om blærelaven. I oppskriften var mengden ammoniakk nå redusert. Dessuten hadde hun erfart at hvis pastaen ble gjæret i opptil 16 uker, ikke bare fire som hun tidligere hadde anbefalt, ble lysektheten bedre. Fargeprosessen hadde hun også endret på: Når garnet hadde ligget i fargebadet i en time ved 80 grader, ble det kjølt ned. Neste dag ble badet varmet opp igjen til 80 grader og garnet farget i en time. Garnet ble avkjølt i badet og tatt opp, men ble skylt først etter å ha hengt til tørk i to dager. Denne metoden «tørk først, skyll/ vask senere» gir sterkere farge på garnet og bedrer lysektheten.

Så i 2014 inviterte Forum for soppfargere til et nytt kurs i lavfarging, og denne gangen ble Karens nye oppskrifter fulgt til punkt og prikke, se foto av garnet. En fantastisk sterk rødfarge på garnet ble oppnådd og var resultatet av lang fermentering og to ganger farging; garnet var ubeiset. Det viser at tålmodighet og god tid, gir gode resultater. Men har man ikke det, går det greit å bruke Borgny Bjørklunds metode.

Blærelav tilhører slekten (Lasallia). Andre navlelaver i slekten (Umbilicaria) egner seg også til farging og gir tilsvarende gode fargeresultater. Umbilicaria-artene forekommer mange steder, også i innlandet og til fjells.


LITTERATUR
Bjørklund, B. 1993. Farging med blærelav. Våre Nyttevekster 4/1993, 112-113.
Casselman, K.D. 2001. Lichen dyes. The new source book. Dover publications, Inc. Mineola, New York. ISBN 0-486-41231-8. Holien, H., Tønsberg, T. 2023. Norsk lavflora. Fagbokforlaget. ISBN 9788245044362.


KORT OM LAV

Laver er en symbiose (et samliv) mellom sopper og fotosyntetiserende organismer slik som alger eller blågrønnbakterier. Ca. 20% av alle kjente sopparter lever som lav. Det finnes et stort mangfold av laver på trær, på bakken, på fjellet, ja, nesten overalt! Lav er synlig hele året, har høy verdi for klima fordi den blant annet reflekterer solvarme (albedo) og driver fotosyntese, og lav er også mat for flere dyr. Lav kan faktisk brukes som en indikasjon på forurensning fordi de er så sensitive for ytre påvirkninger. Dessuten er de som noen kunstverk i seg selv.

BLÆRELAV (Lasallia pustulata)

Blærelav er en bladlav med gråbrunt tallus og karakteristiske blærer på oversiden, og den er festet til underlaget i et punkt.

Tallus: 10-20 cm i diameter gråbrun overside og svart underside

Voksested/utbredelse: Vokser på bratte berg langs sjøen med mye fuglegjødsel. Vanlig i kyststrøk i Sør-Norge; ellers spredte forekomster i Nord-Norge og i Innlandet.

Pigmenter: Gyrophorsyre

«Det var opprør, men du verden for en flott rødfarge det var på garnet hun trakk opp av fargegryten. »


STRIKKEDE SOPPER fra 2005 og 2014, sammenligning Øverst farging 2014, fra venstre bad 1, bad 2, bad 3 Nederst farging 2005, fra venstre bad 1, bad 2 FOTO: ANNA- ELISE TORKELSEN
Blærelav. FOTO: EINAR TIMDAL, HENTET MED TILLATELSE FRA LAVHERBARIET (NHM2.UIO.NO/LAV)
LYSEKTHET – målt fra 6. mai til 21. juni 2014 Øverst: garn farget en gang, bad 1 og 2 Nederst: garn farget to ganger, bad 1 og 2 FOTO: ANNA- ELISE TORKELSEN

METODER FOR LAVFARGING
Kokemetoden
  1. laven kokes ut i vann og garnet farges i silt suppe.
  2. laven legges lagvis med garn i vann i en kjele; står minst natten over før fargingen begynner
Ammoniakkmetoden

knust lav tilsettes vann og salmiakk og settes varmt for gjæring i flere uker. Pastaen løses i passende vannmengde før fargingen

BLÆRELAVPASTA
– modifisert etter Borgny Bjørklund
  1. 100 g finknust lav tilsettes 3 dl vann og 7 dl husholdningssalmiakk.
  2. Fylles i et glass med tettsluttende lokk og settes til gjæring i 2 uker.
  3. Står varmt (25 grader) og omrøres 2 ganger daglig den første uken, senere en gang daglig. Massen tykner noe etter hvert.

FARGING MED BLÆRELAV
modifisert etter Borgny Bjørklund
  1. Til 100 g garn tas halvparten av lavpastaen.
  2. Blandingen varmes opp til 80 grader og kokes en time, avkjøles og siles.
  3. Tilsett vann til passende mengde, og 100 g fuktig ubeiset eller alunbeiset garn legges i, pH justeres til pH10
  4. Badet varmes opp til 80 grader og holdes der i 1 – 1 ½ time.
DER SKOGEN MØTER HAVET

GRØNN GLEDE. Asketrær og bregner i boreonemoral regnskog langs Tungesvikstranda i Etne. Her kommer fuktigheten både fra mye nedbør, nærhet til fjorden og bekker gjennom skogen.

DER SKOGEN
MØTER HAVET

Med sin lange kyststripe og alle sine høye fjell er Norge et veldig variert skogland. Nærhet til havet, milde vintre og høy luftfuktighet skaper sære skogtyper med spesielle forhold der sjeldne arter trives. Bli med på et lite dypdykk i kystskogenes fuktige fornøyelser.

TEKST OG FOTO: TRUDE MYHRE

MANGE VET hvor viktig det er å bevare den tropiske regnskogen, men nordmenn flest vet ikke at også de opprinnelige norske skogene har unike og truede naturverdier. For eksempel har vi regnskoger i Midt-Norge, med lavarter som er mer truet enn den velkjente pandabjørnen. Jeg tenker selvsagt på den svært sjeldne trønderlaven (Erioderma pedicellatum), som står på den norske rødlista og på Verdens naturvernunions (IUCN) globale rødliste som kritisk truet. Nettopp arter av lav brukes som indikator både på ulike skogtyper, men også for å skille ut regnskogene våre fra andre skogtyper.


REGNSKOGSHOGST. I 2002 avslørte Natur og Ungdom ødeleggende hogster i regnskog i Trøndelag. Avsløringene førte til økt vern av regnskog.

UTTRYKKET REGNSKOG er mest brukt om fuktige skoger i tropiske strøk, men også på høyere breddegrader her hos oss finnes det regnskog. De deles inn i boreonemorale og boreale regnskoger. De nordlige regnskogene er på en måte de litt mer beskjedne lillesøstrene til de tropiske regnskogene. Her finner du verken store apekatter, kjempesommerfugler eller dovendyr. Men skogene har til felles at de er fuktige og frodige, fulle av sjeldne arter og truet av ødeleggende skogsbilveier og hogst. Regnskogene langs kysten er noe av det mest unike vi har av skogsnatur i Norge og er truede skogtyper som regjeringen har et internasjonalt ansvar for å bevare.

Du kan finne småflekker av regnskog langs kysten av Nord-Irland og Skottland, litt langs kysten av Portugal og på regnsiden av Alpene, men Norge er det eneste landet i Europa med regnskog over noe større områder. Vi må over til vestkysten av Amerika for å finne tilsvarende skoger, men der består regnskogene av andre treslag og arter som lever på trærne. Dermed er våre regnskoger helt unike i internasjonal sammenheng. Av kjente regnskogstyper her til lands har vi boreale regnskoger av gran i Nordland og Trøndelag, regnskog av furu på Nord-Vestlandet og regnskog av edelløvtrær på Vestlandet. I tillegg til ulike lavsamfunn, kjennetegnes regnskogene av at mange moser og av og til også bregner, som sisselrot (Polypodium vulgare), som ellers er knyttet til bunnsjiktet her også vokser epifyttisk, altså på trærne. Når det gjelder sopp, ser det ut til at det er relativ fattig kjukeflora i ytre kyststrøk. En årsak kan kanskje være at nedbrytningen går raskere i disse fuktige skogene.


BÅDE REGNSKOGENE OG SUMPSKOGENE langs kysten vår kjennetegnes av høy luftfuktighet. Å komme inn i en boreal regnskog i Nordland, en boreonemoral regnskog i Vestland eller en sumpskog langs kyststien i Vestfold er som å komme inn i en annen og mye fuktigere verden. Fuktigheten, kombinert med milde vintre gjør at slike kystskoger er gode leveområder for arter som ikke liker seg andre steder. I temperert regnskog med eldgamle asketrær langs Tungesvikstranda i Etne, kan man finne supersjeldne lavarter som har sine nærmeste slektninger i tropisk regnskog. I boreal regnskog i Midt-Norge finner man et eget lavsamfunn kalt trøndelagselementet som består av ulike arter som opptrer sammen når forholdene ligger til rette. Og langs kysten av Vestfold ser vi at sisselrot har krøpet opp i trærne og at mange lavarter som liker seg i regntunge vestlandsstrøk også liker seg her.

Men selv om østlandske kystskoger kan ha noe regnskogsinteriør, er det gjennomgående for lange tørkeperioder og verken høy nok nedbørhyppighet eller tåkedannelse til å kvalifisere som regnskog. Lengre inn i landet derimot, finnes det regnskogslokaliterer også, særlig i fuktigheten rundt høye fossefall, som Tegningsfallet i Hedmark, der biologene i Biofokus fant igjen den nær utryddete trønderlaven(!) og i huldresamfunnene langs bekkekløftene i Oppland. Det er altså mengden fuktighet, uavhengig om den kommer fra nedbør eller som tåke fra fossefall, bekk eller hav, som er avgjørende.


NORGE HAR I UTGANGSPUNKTET en vakker og variert skognatur, med sjeldne arter og naturtyper. Men vi har lite igjen av den opprinnelige skognaturen, særlig fordi det intensive skogbruket, med sine flatehogster og granplantasjer, har omformet mye av skogene våre og trærne hogges lenge før de blir biologisk gamle. Denne intensive bruken har gjort at skogen er det økosystemet som er i dårligst tilstand i henhold til norsk naturindeks. Halvparten av de truede artene i Norge lever i skog, og mange av dem er i ferd med å forsvinne nettopp fordi de er avhengige av gamle og døde trær. Det haster derfor å redde det lille som er igjen av de unike og intakte naturskogene våre og særlig de få kystnære skogene våre som står igjen mellom utbygging, hogst og veier. Selv om vi har en lang kyst, er det ikke mye gjenværende skog i den berømte kyststripa vår.

PØBELGRAN. Det er plantet mye pøbelgran langs kysten, som sprer seg i naturen og naturreservatene, der de fortrenger de naturlige hjemmehørende artene. Her er skogbiolog Trude Myhre på sitkagrandugnad på Stokkøya i Trøndelag.
LUNGENEVER (Lobaria pulmonaria) er kjent som indikator for gammel løvskog på Østlandet og utbredt i regnskog av løvtrær på Vestlandet, men i særlig fuktige skoger som den boreale regnskogen, i fosserøykpåvirket skog og langs bekkekløfter kan den også leve på grankvister.
«Selv om vi har en lang kyst, er det ikke mye gjenværende skog i den berømte kyststripa vår. »
FOSSERØYK. I den tåkete fosserøyken fra Tegningsfallet i Hedmark, fant biologene trønderlav (Erioderma Pedicellatum), en klassisk regnskogsart fra boreal regnskog i Trøndelag.
KRITISK TRUET. Den supersjeldne trønderlaven på en tørr grankvist i et naturreservat i Grong. Dette individet trodde biologene var det siste levende i Norge, inntil arten ble gjenfunnet i en fosserøyklokalitet i Hedmark.

Fuktig bøkeskog i Vestfold.

IFØLGE BIOLOG Håkon Holien finnes det bare rundt en prosent igjen av den opprinnelige boreale regnskogen. I Vestfold finnes det også kun en prosent igjen av det opprinnelige edelløvskogsbeltet langs kysten. Og selv om alle kystnære skoger er hardt presset, står det kanskje aller verst til på Østlandet der nordmenn flest bor.

Vi sprer oss stadig mer utover. Vi bruker opp stadig mer natur og det har gått hardt utover skogene, særlig de kystnære. Om man sjekker kyststripa langs Oslofjorden på Google Maps, der det opprinnelig har vært et heldekkende skogbelte, ser vi at det kun er bittesmå flekker igjen på kartet. I tettbygde strøk forsvinner de små skogflekkene bit for bit og om vi ikke snart setter en stopp, vil det ikke være mer igjen – utenom de få skogreservatene som finnes. De små skogflekkene blir som øde øyer i et hav av utbygging, jordbruk, byer og tettsteder, veier og hogstflater.

Og langs kysten av Sørlandet, Vestlandet og nordover er også mye av kystskogene gjort om til plantefelt med fremmede treslag, som dessverre sprer seg inn i de naturlige skogene og i skogreservatene, der de fortrenger den hjemmehørende naturen.


HELDIGVIS HAR mange av de karakteristiske lavartene i kystskogene evne til å spre seg langt, som trønderlaven (Erioderma pedicellatum), men for at det skal være håp for artene må de sjeldne og fuktige skogene bevares og få lov å bli gamle. For jo eldre trærne blir, desto flere sjanser har lavens soppsporer mulighet til å treffe riktig tre på riktig sted.

TÅKEDIS. Mye fuktighet fra både regn, tåke og dis skaper gode fuktighetsforhold for sære lavarter som krever den rette mengden skygge, lys og fuktighet.
KARTLEGGING NYTTER!

KARTLEGGING NYTTER - for oss, for økt kunnskap, for det biologiske mangfoldet, og for naturens egenverdi.

Er du glad i naturen og områdene rundt deg, og nysgjerrig på å lære mer om dem? Lurer du på hva kartlegging er og hvorfor det er så viktig? Kanskje går du selv med en kartleggingsspire i magen? Da håper vi denne artikkelen kan inspirere deg!
LINDEN PÅ NEDRE EKORNRUD. Det vakre og store hule lindetreet som måler 355 cm i omkrets i brysthøyde. FOTO: BENTE RIAN

TEKST: MARIE FEIRING, SABIMA.NO & FOLLO SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING.

Vil du lære mer om kartlegging, og hvordan du kan bli en kartlegger? Les mer på sabima.no


Å KARTLEGGE NATUR betyr å finne og registrere planter, dyr og sopp og andre arter der ute i naturen. Funnene registreres i en database som gir oss verdifull kunnskap om naturen. Kartlegging av artene våre er rett og slett utrolig viktig for å få mer kunnskap om naturen vår. Kartlegging øker også bevisstheten rundt arter for ens egen del, gir ofte en bratt læringskurve sammen med stor glede til dem som utfordrer seg selv – bare spør en kartlegger! Kartlegging av natur gjøres av både profesjonelle og amatører, så det er ingen krav om at man skal være ekspert. Som regel går man turer med andre som er gode på ulike ting, og mange får et stort læringsutbytte av det hele.


EN SKIKKELIG BONUS med å kartlegge? Akkurat du kan være med på å redde virkelig verdifull natur. Ja, til og med sjelden natur! For å drive god naturforvaltning trenger man jo kunnskap om artene. Hvor lever de? Hvor mange er de? Går det bra med dem? Særlig trenger vi kunnskap om naturområder vi antar er spesielt verdifulle. I dag mangler vi enda betydelig kunnskap om viktig og verdifull natur i Norge; natur som ivaretar det biologiske mangfoldet. Og det ønsker vi jo.

KUNNSKAP OM ARTSFUNNENE brukes direkte i arealplanlegging. Gjennom frivillige kartleggeres artsfunn som registreres i Artsobservasjoner blir kunnskapen umiddelbart tilgjengelig for forvaltningen, forskere og andre som jobber med funn av arter. For eksempel kan artsfunnene hos kommuner og statsforvaltere bidra til å hindre naturinngrep der det finnes truede arter. Kunnskapen blir også tilgjengelig for de som jobber med å skrive eller følge opp handlingsplaner slik at de får informasjon om hvor artene lever er, hvor stor bestanden er og om det for eksempel er behov for skjøtsel.


PÅ NEDRE EKORNRUD i Nordre Follo i Viken fantes det indikasjoner på at det var høye naturverdier. Et verdifullt skogsområde, men med stort press fra areal- og bruksendringer. Follo soppog nyttevekstforenings (FSNF) ante råd, og la sitt kartleggingsprosjekt i 2023 nettopp til Nedre Ekornrud i Nordre Follo, Viken. Med utgangspunkt i kommunens reguleringsplan for Nedre Ekornrud- området og NINA Rapport 1577c, Kartlegging og verdisetting av naturmangfoldet i forbindelse med områderegulering for Nedre Ekornrud, revidert utgave, valgte de å legge kartleggingen til den nordøstre delen av området. Hovedfokus var den boreale lauvskogen med gammel ospeskog i den nye lokaliteten Peder Sletners vei, som ble vurdert som lokalt viktig (C-lokalitet) av NINA. I tillegg til kompetanse på sopp har FSNF også medlemmer med god kompetanse på karplanter og moser. Kunne de dokumentere viktigheten av dette områ- det? Og hva med områdene rundt, både innenfor og utenfor reguleringsplanen? Ved å gjennomføre en systematisk artskartlegging høsten 2023, skulle svaret komme av «seg selv».

KARTLEGGING ved bekken i lokaliteten Peder Sletners vei. FOTO: BENTE RIAN
KRUSTROMPETSOPP, Craterellus sinuosus FOTO: BENTE RIAN

EN POPULÆR OSPELÅG. Denne ospelågen (øverst) som lå i området sør for Ekornrud øst, hadde seks sopp- og slimsopparter på 10 x 10 cm (nede til venstre). Ekspertise på disse soppene ble kontaktet, men kun en art, slimsoppen skarlagensukkerspinn (nede til høyre), lot seg bestemme uten svært inngående studier og sekvensering. FOTO: BENTE RIAN

DET BLE NI TURER, og funn av 115 sopparter, 189 karplantearter og 36 mosearter, og alle som en ble lagt inn i Artsobservasjoner i løpet av 2023. Noen sopper var så vanskelige å bestemme at de måtte sendes videre til andre eksperter.


DE NÆR TRUEDE RØDLISTEARTENE elfenbensslørsopp (Cortinarius barbatus), dådyrslørsopp (Cortinarius epipurrus) og stor sliresopp (Volvariella bombycina), er signalarter som indikerer verdifull natur! Hurra. Tenk at vi har slike områder intakt enda, det er nydelig å tenke på. Vi er heldige.


SEKS RØDLISTEARTER av planter ble også notert, slik som ask (Fraxinus excelsior) som er sterkt truet, lind (Tilia cordata) som er nær truet, alm (Ulmus glabra) som er sterkt truet sammen med snau vaniljerot (Monotropa hypopitys subsp. hypophegea) som er nær truet og aksveronika (Veronica spicata) som er sårbar på rødlista. Til tross for at aksveronika står utsatt på en knaus mot en fylling som er i dette området, holder den jammen meg fortsatt stand.


OGSÅ FREMMEDARTER er viktig å rapportere inn. Fremmedarter med svært høy risiko for spredning slik som mongolspringfrø (Impatiens parviflora), fagerfredløs (Lysimachia punctata), høstberberis (Berberis thunbergii), hagelupin (Lupinus polyphyllus), kanadagullris (Solidago canadensis), hageeple (Malus domestica), hvitsteinkløver (Melilotus albus), krypfredløs (Lysimachia nummularia) og parklind (Tilia ×europaea) er alle registrert i området, og fyllingen som ligger tett inntil dette området har en større ansamling av problematiske fremmedarter, slik som hagelupin, kanadagullris, fagerfredløs, og parkslirekne.


OG RESULTATET? Et område med sjeldne og verdifulle arter som får leve litt lengre uten å bli slambehandlingsanlegg eller slettet med jorden, eller hauger med slam og jord, som nok en fasilitator for spredning av fremmedartene i området. Et område som blir bevart, med et robust økosystem av ulike sårbare arter som vi trenger og ønsker både nå og inn i fremtiden. I tillegg til slambehandlingsanlegget er det også en stor boligutbygging som ble stanset, og det skal til og med jobbes med restaurering av hele området. Et tiltak som heldigvis begynner å bli stadig mer aktuelt, særlig nå som FN har bestemt at 2021-2030 skal være verdens tiår for restaurering av økosystemer.


HURRA! Kartlegging nytter! Og vi er stolte av dere FSNF, takket være innsats fra blant annet dere kunne et område nå bli bevart. Alle monner drar. Tusen takk til dere.


Vi håper at flere lar seg inspirere og tar med seg lupe og notatblokk ut på tur, og vi ønsker å takke alle foreningene rundt om i det langstrakte land for deres viktige kartleggingsinnsats!

Takk til Ann-Cicilie Svendsen om tips til denne saken. Og en ekstra stor takk til Bente Rian, Dag Hovind og Kristoffer Bøhn


Deler av denne teksten er hentet fra Sabima (i.d.). Kartlegging av natur.
https://www.sabima.no/kartlegging/kartlegging-av-natur/
Rian, B., & Hovind, D. (2023). Rapport fra artskartlegging på Nedre Ekornrud, Nordre Follo, Viken (høsten 2023). Kartleggingsnotat fra FSNF.

EN AV DE UKJENTE ARTENE. Antakelig en slørsopp, Cortinarius, som er sendt til sekvensering. FOTO: BENTE RIAN.
ARTSKART over området som er kartlagt. Artsregistreringer på Nedre Ekornrud i 2023 med områdeinndeling og utvalgte naturtyper inntegnet. Noen få enkeltprikker i utkanten av utsnittet kan stamme fra andre (kilder: Artskart, Jacobsen m.fl. 2019 og Naturbase)
ØYSOPPING I OSLOFJORDEN
IVRIGE ØYSOPPERE på kartleggingstur på Eldøya. Når den majestetiske furua dukket opp, klarte vi ikke motstå - lite kan sammenlignes med å klatre i et krokete tre. Fra venstre: Reidun Braathen, Ann-Cicilie Tiberius Svendsen, Irene Simonsen, Yvonne Karin Martin, Eva Madsen og Even W. Hanssen. FOTO: MARIE FEIRING

ØYSOPPING
I OSLOFJORDEN


Visste du at det finnes et stort mangfold av sopp både på og ved stranda? Selv om svaret kanskje er ja, vil det nok overraske deg hvor mange arter du faktisk kan finne på ei lita øy – og hvor mye det enda er å oppdage. Bli med oss på øysopping!

TEKST: MARIE FEIRING OG MOSS SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
TAKK TIL MOSS SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING FOR BILDER, OVERSIKT OG EN NYDELIG OG LÆRERIK TUR!

DET VAR UNDER HØSTSOPPTREFFET i 2023 jeg ble gjort oppmerksom på at det fantes noe som heter øysopping. Som en tidligere reisevant person har jeg selvfølgelig vært borte i øyhopping, og jeg har til og med gjort det selv i Thailand i 2010 (før jeg innså at man kanskje bør begrense reising med tanke på klimautslipp). Men øysopping? Det var noe helt nytt. – Hva innebærer det, lurte jeg på, fryktelig nysgjerrig. – Vi hopper rundt på ulike øyer og kartlegger sopp, kunne Reidun Braathen fortelle. Moss sopp- og nyttevekstforening hadde søkt om og fått midler til å kartlegge områdene på noen øyer i Larkollen i Moss. Det er ikke snakk om store summen, men nok til å dekke båttransport og litt annet praktisk, og ikke minst, til å kartlegge mulig verdifull natur som deretter blir rapportert inn (en forutsetning for å få godkjent midler). – Åh, for et genialt initiativ og konsept, tenkte jeg, og var rask med å spørre om jeg kunne melde meg på!


FOTO: MARIE FEIRING

DET VAR IKKE BARE JEG som syns dette var genialt. Konseptet øysopping ble også plukket opp av Fabelaktiv, et produksjonsselskap som blant annet lager underholdende TV for NRK. I dette tilfellet var de på sanketur etter noen godbiter de kunne vise frem om frivillighet i Norge på NRK, de hadde funnet veien inn i kalenderen til Norges sopp- og nyttevekstforbund, og ble like gira som meg når de leste om øysopping.

OG «PLUTSELIG» STOD VI DER hele gjengen, klar til avreise fra Støtvig hotell i Larkollen en vindfull og solfylt helg i oktober. Idéskaperne og arrangørene Reidun Braathen og Even Woldstad Hanssen fra Moss sopp- og nyttevekstforening hadde organisert alt. Vi andre, deltakere fra både Follo sopp- og nyttevekstforening, Indre Østfold sopp- og nyttevekstforening, og et helt TV-team med flere kamera, en gigantisk, pelsete mikrofon og en hund, kunne bare følge på. Klar til avreise. Med båt. For å se på sopp. På noen øyer.

ARRANGEMENTET SKULLE GÅ OVER to dager, og planen var å få kartlagt to øyer hvorav den ene kun hadde én registrert art fra før. Vi hadde fått følgende instruks i forkant:

Så til det kartleggingstekniske: Fint om de som har GPS og lupe tar det med i tillegg til kurv, kniv og eventuelt noen småbokser. Vi tar med papirposer, småesker og feltblokker. På Eldøya har vi vært et par ganger før, og pr. nå er det registrert over 100 arter der. På Kollen ligger det kun 1 registrering av sopp i Artskart, så der blir det ekstra spennende å utforske fungaen. Det er en del flått på øyene, og vi tar med en bra flåttspray, men anbefaler alle å kle seg fornuftig, og at dere sjekker dere nøye etter turene. Nå ser det ut til at været blir bra, det lover godt for to fine soppdager! Med vennlig hilsen Reidun

TILLATELSE TIL Å SANKE. Det er viktig å undersøke om du har lov/ søke om tillatelse til å sanke inn arter dersom du skal kartlegge i vernede områder. Denne gangen fikk vi tillatelse og kunne melde om både «nerdesopp» og riktig god matsopp i de ulike kurvene! FOTO: MARIE FEIRING

VIKTIG Å DOKUMENTERE. Når man kartlegger er det viktig å dokumentere. Noen arter tar vi kun bilder av, andre sanker vi med oss for å mikroskopere eller sekvensere (se nærmere på selve DNA-et til soppen, det blir gjort ved at det sendes til de som har verktøy til å gjøre dette) og noen sendes som belegg til fungariet (soppsamlingene) på Tøyen i Oslo, hvor de kan oppbevares også for fremtidig forskning.

Fra venstre: Geoglossum lineare, i midten: grå grynmusserong (Dermoloma cuneifolium) og til høyre: (Phaeoclavulina flaccida). FOTO: REIDUN BRAATHEN
Fra venstre: Mycena luteovariegata, i midten: beltevæpnerhatt (Clitocella popinalis), til høyre: Geoglossum elongatum. FOTO: REIDUN BRAATHEN
Til venstre: ruterøyksopp (Lycoperdon utriforme), i midten: lutvokssopp (Neohygrocybe nitrata), til høyre: gul småfingersopp (Clavulinopsis corniculata). FOTO: MARIE FEIRING
EN IVRIG KARTLEGGER. Ann-Cicilie Tiberius Svendsen med den majestetiske og nydelige matsoppen stor parasollsopp (Macrolepiota procera). Hun var med begge dagene og var en av oppdagerne til en art som ikke tidligere har vært registrert i artskart. På bilde i midten: blek parasollsopp (Lepiota oreadiformis) og til høyre: dvergrøyksopp (Bovista furfuracea). FOTO: MARIE FEIRING

JEG KLØDDE MEG I HODET. Øyene vi skulle besøke var små, og særlig på Eldøya var det jo særdeles mye strand. Ville vi virkelig finne noe særlig med sopp der? Det hørtes nesten for godt ut til å være sant.


Jeg har egentlig ikke tenkt over at det er så mye sopp å finne på stranda, men i soppmiljøet slutter man i hvert fall ikke å bli overraska. Så, hva fant vi? Det kan du både se og lese om her, i et lite utdrag fra Reidun Braathens rapport
Kartlegging av sopp på øyene Eldøya og Kollen, Moss kommune – oktober 2023
Både Eldøya og Kollen ligger innenfor Eldøya- Sletter landskapsvernområde.

ELDØYA består av litt plantet gran og furu, noe eik, bjørk og hassel, samt kratt og kalkrike engarealer, som de siste årene har blitt beitet av sau. Til sammen var det fra før registrert 129 sopparter. På årets tur ble det funnet hele 60 nye arter for øya, 155 funn ble registrert, tolv rødlistefunn av åtte forskjellige arter. Nitten bilder er lagt ut og fem av funnene er belagte, Ti arter var nye for Moss kommune, og fire av disse var heller ikke tidligere registrert fra Østfold. Disse artene var stastrevlesopp (Inocybe splendens) (sårbar på rødlista), dvergrøyksopp (Bovista furfuracea), stankridderhatt (Lepista densifolia) og en jordtunge (Geoglossum lineare). Denne jordtunga var kun registrert fire ganger før i Artskart.

Andre interessante funn var blant annet blek parasollsopp (Lepiota oreadiformis) som er sårbar på rødlista, beltevæpnerhatt (Clitocella popinalis) som er nær truet på rødlista og Geoglossum elongatum.
Her er fullstendig artsliste fra Eldøya: http://www.artsobservasjoner.no/Share/ViewSightingAsTable/8114874/EA231DC4

KOLLEN er ganske bratt og litt utilgjengelig, mye tett kratt og steinete grunn, men også noen fine strandenger både i sør og i nord. Her var det kun ett soppfunn registrert fra før – og det var stor parasollsopp (Macrolepiota procera). På vår tur ble det registrert 91 soppfunn, og 86 arter var nye for øya. Det var kun to rødlistefunn. En art var tidligere ikke registrert i artskart, hettesoppen Mycena luteovariegata. En annen interessant art vi fant var Phaeoclavulina flaccida. Denne korallsoppen vokste ute i en sanddyne sammen med marehalm. Den er funnet to ganger tidligere i kommunen, da på Jeløya. I en strandeng nord på øya fant vi grå grynmusserong (Dermoloma cuneifolium) (nær truet på rødlista), også denne arten var kun funnet to ganger før i Moss kommune.
Her kan du se hele funnlista fra Kollen: http://www.artsobservasjoner.no/Share/ViewSightingAsTable/8114887/BEBB7199


Stastrevlesopp (Inocybe splendens).
En svært fornøyd kartleggingsgjeng som blir ført trygt over vannet, og fra øy til øy, av den flotte kapteinen.
ØY-PAPARAZZI. Fabelaktiv lagde en fabelaktig reportasje fra øysoppingen, som du gjerne må ta en titt på. Vi takker for en riktig fin tur.

FIKK DU LYST TIL Å PRØVE øysopping? Kanskje du kan ta initiativet i din egen forening, eller følg med i kalenderen i 2025 – det går rykter om at Moss sopp- og nyttevekstforening har søkt om midler til en tur også i år!

KARTLEGGER DU ARTER? Hvert år lyses det ut midler til kartleggingsaktiviteter blant foreninger og medlemmer i Sabimas medlemsforeninger. Se mer på https://www.sabima.no/kartlegging/kartleggingsmidler/

EN STOR TAKK TIL Moss sopp- og nyttevekstforening, særlig Reidun Braathen og Even Woldstad Hanssen.

Den lille TV-reportasjen fra turen kan dere finne her:
https://www.facebook.com/watch/?v=773635947852018

Hva er og gjør egentlig en kartleggingsansvarlig?

Hva er og gjør egentlig
en kartleggingsansvarlig?

Om soppkartlegging og kartleggingsansvarlige i foreningene.

TEKST: PÅL KARLSEN, DAGLIG LEDER I NSNF

MILJØET RUNDT Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) vokser. Vi dekker et stort område fra sopp til ville matplanter, og alle vil ikke drive med alt. Det ønsker NSNF også at foreningene skal ta hensyn til, og nettopp derfor har vi i tillegg til vanlige styreverv lagt opp til at man har fagansvarlige. Soppsakkyndigansvarlige og nyttevekstansvarlige har vi hatt en stund, og nå er også de kartleggingsansvarlige på plass. Det er en rolle med tett tilknytning til styret, og som også vil være kontaktperson inn mot NSNF i saker som gjelder kartlegging.

KARTLEGGING HAR blitt en viktig del av virksomheten hos oss. Her finner alle som ikke bare er interessert i soppens matverdi spennende utfordringer. Det er nemlig sopp det handler om. For 2023 har vi hatt klare rekorder for registreringer i Artsobservasjoner. Grunnen er både mer aktivitet og et godt soppår med gode forhold, særlig på Østlandet. Det ble funnet flere arter nye for Norge. Statistikken viser jevn og god vekst hele siste tiårsperiode.

NSNF ER MEDLEM I SABIMA, som koordinerer kartleggingsaktivitetene for biologiske foreninger opp mot Artsdatabanken. Det praktiseres slik at alle registreringer av sopp legges til på vår statistikk, uansett hvem som har registrert det. Tilsvarende får for eksempel Norsk Botanisk Forening alle planteregistreringer til sin statistikk, selv om det er medlemmer hos oss som la inn planten. Det er et hensiktsmessig system når man går videre med validering av funnene, at det er det spesifikke fagmiljøet som får ansvaret for valideringen.

DET ER 1495 PERSONER som har registrert sopp i Artsobservasjoner i 2023. Hvis vi antar at drøyt 50 % av dem er medlemmer i NSNF blir det rundt 750 av våre medlemmer som registrerer soppfunn. Dette tallet vokser fra år til år. Foreningene står helt fritt i forhold til hvordan man vil organisere kartleggingsarbeidet. Noen har godt etablerte og selvgående kartleggingsgrupper.

Sjekk din forenings nettside om de har informasjon om dette, eller ta direkte kontakt om du vil være med.

De typiske oppgaver som foreningens kartleggingsansvarlige holder tak i:

  • Utvikle en kartleggingspolicy for foreningen som en del av overordnet handlingsplan og løpende årsplaner
  • Organisere medlemmer til lokal kartlegging
  • Tilrettelegge for opplæring i kartlegging (skaffe fagressurser, arrangere enkle kurs, opplæring på tur o.l.)
  • Starte lokale kartleggingsprosjekter (eksempelvis i et lokalt naturreservat eller en spesiell naturtype, alle kremler i foreningens område, alle giftsopper i foreningens område)
  • Holde foreningen oppdatert om nyheter og utvikling på kartleggingsfronten
  • Holde kontakt med naboforeninger om felles samlinger og satsninger – kartleggingsarbeidet har et stort regionalt potensial


RØD FLUESOPP – fra Sibir til Santa Claus
ÖDEMANS SEIGLIVETE TEORI fra 1784 om berserkenes bruk av den røde fluesoppen for å komme i kampmodus (omtalt i tidligere snutt
FRA SIDELINJEN

RØD FLUESOPP – fra Sibir til Santa Claus


TEKST: GRO GULDEN ILLUSTRASJONER: MARIE FEIRING

ÖDEMANS SEIGLIVETE TEORI fra 1784 om berserkenes bruk av den røde fluesoppen for å komme i kampmodus (omtalt i tidligere snutt i Fra sidelinjen) var ikke tatt ut av løse lufta. Teorien bygde på oppsiktsvekkende beretninger om beruselse ved fortæring av rød fluesopp hos folkeslag i Sibir. Folk som ruset seg på denne soppen oppnådde enestående styrke og utholdenhet, forvirrede oppfatninger av dimensjoner – men også herlige drømmer og en følelse av velvære. Beretningene stammer fra blant annet oppdagelsesreisende, handelsreisende, antropologer, lingvister og krigsfanger. Utdrag fra disse finnes på drøye 80 sider i boken Soma1. Fra nyere tid har vi en masteravhandling hvor tradisjonell bruk av rød fluesopp i en avsidesliggende liten by i Japan er undersøkt2.

OGSÅ SJAMANISME var vidt utbredt på Nordkalotten. Selve ordet «sjamanisme» stammer fra et gammelt sibirsk språk, tungusisk. Sjamaner har ofte kunnskap om medisinske planter og urter som finnes der de bor, og om deres helbredende virkning. De kan reise til andre verdener og kommunisere med ånder og guder ved å komme i ekstase eller transe. For å oppnå denne bevissthetstilstanden benytter de seg i mange tilfeller av hallusinogene vekster, noe vi har lite av her i nord. Unntaket er den spektakulære røde fluesoppen. Sjamaner så nær oss som ved Enaresjøen i Finland er rapportert å ha spist fluesopp (- de med syv hudlapper!)3. Mange steder var det en forestilling om at bare sjamaner, og ingen andre, skulle spise rød fluesopp – det kunne nemlig medføre døden.

RØD FLUESOPP ER SVÆRT Allegro vanlig i Nordkalottens enorme områder med bjørke- og barskoger, men på sletteland uten skog hvor rød fluesopp ikke vokser, byttet folk den til seg for verdifullt pelsverk, eller til og med for hele dyr. Det sies at én enkelt sopp kunne bli omsatt for så mye som tre, fire reinsdyr! Dyktige handelsmenn kunne tilegne seg store formuer ved slik byttehandel, som forgikk helt til 1870, da den ble forbudt ved lov i Russland. Da var for lengst destillasjonskunsten oppfunnet og vodkaen og annet brennevin hadde delvis erstattet soppen – men, brennevinet manglet den psyko-aktive virkningen, og handelen var vanskelig å kontrollere og stoppe.

FOLKEFESTER HVOR rød fluesopp ble fortært og var et midtpunkt, ble jevnlig avholdt hos de sibirske stammene. Da kunne de mindre bemidlede – som ikke selv hadde sopp å ruse seg på - samle seg utenfor husene og vente på gjester som kom for å urinere. Urinen samlet de opp i dertil utformete drikkekar (fig. 1), og virkningen skal ha vært som om de selv spiste soppen. På den måten kunne soppens stimulerende virkninger sirkuleres og nytes mange ganger; til og med egen urin ble drukket. Urin ble i tidligere tider brukt til mangt av helbredende slag; fordommer kom først med kristendommen. Både sopp og urin inneholder ettertraktede salter for dyr, og i likhet med kyr som slippes på beite om våren, er reinen svært hungrig etter sopp. Reingjeterne hadde gjerne en selskinnspose for oppsamling av urin hengende i beltet. Med oppsamlet urin kunne de når som helst tilkalle dyrene ved å sette et kar på bakken, og dyrene ville komme løpende fra lange avstander for å drikke. Fluesoppfester gav reinen tilgang til ekstra etterlengtet urin. Dyrene kunne bli så beruset og gale at gjeterne bandt beina deres sammen helt til rusen var ute av systemet. Iblant ble berusede dyr slaktet, og rus kunne oppnås ved å spise kjøttet. At observante innfødte tok etter dyrenes skikk med å drikke urinen fra berusede personer er nok slett ikke merkverdig!

SLIK SOM både Wasson og Allegro landet via språklige analyser på den myteomspunne røde fluesoppen som opphav til henholdsvis guden Soma og Jesus, kan også våre dagers julenisse – selveste Santa Claus - knyttes til denne soppen. Ikke via språklige analyser, men via gamle teologiske figurer som forestiller den gavmilde Sankt Nikolas og hans medhjelper, den slemme Svartepetter, som begge nok utgjør en del av vår moderne Santa Claus-skikkelse. Santa Claus flyr gjennom luften på en slede trukket av reinsdyr i polare omgivelser, har et stort hvitt skjegg og er kledd i en rød kappe prydet med hvitt pelsverk – noe som umiddelbart bringer tankene hen på rød fluesopp og sjamanenes evne til å kunne forlate denne verden for å komme i kontakt med åndene. Sjamanene benyttet seg gjerne av bjørkestokken med syv utskårne «trinn» som holdt teltet oppe til å klatre opp gjennom røykhullet i toppen av teltet sitt. Santa Claus bruker som kjent skorsteinen til dette. Slik har vi fått en moderne myte knyttet til den gjeve og myteomspunne røde fluesoppen!



  1. Wasson, RG, 1969. SOMA. Divine mushroom of immortality. Harcourt Brace Jovanovich Inc., New York.
  2. Phipps, AG, 2000. Japanese use of Beni-tengu-dake (Amanita muscaria) and the efficacy of traditional detoxification methods. Florida International University.
  3. Broch, I. & Johnsen, B. 1986. Sopp og sopp! Grøndahl.
FOTO: ANETTE LILELSTRAND
DRIKKEKAR URIN. Urin ble tidligere brukt til mye ulikt, og et drikkekar av selskinn hengende i beltet var et must for å fange opp denne dyrebare væsken.


Bli kjent med våre digitale SOPPKONTROLLØRER

Bli kjent med våre digitale SOPPKONTROLLØRER

Har du noen gang vært på sopptur og benyttet deg av appen Digital soppkontroll? Kanskje har du lurt litt på hvem som sitter og svarer i andre enden? Da kan du bli litt klokere her.

TEKST: LIVE KYDLAND TORVUND, MARKEDS- OG FAGKONSULENT (SOPP) I NSNF

DIGITAL SOPPKONTROLL ER Norges soppog nyttvekstforbunds egen app, og i 2023 hadde den sitt gjennombruddsår. I motsetning til for eksempel Artsorakelet, som artsbestemmer basert på billedgjenkjenningsteknologi er Digital soppkontroll bemannet av sertifiserte soppkontrollører. Appen har derfor åpningstider, men er åpen hver dag fra og med 1. juli til og med 31. oktober. Åpningstidene varierer mellom hverdag og helg, og lav- og høysesongen.

KONTROLLØRENE HAR en liste med rundt 40 matsopper som de bestemmer fra bilder, og de artsbestemmer også grønn og hvit fluesopp og giftslørsoppene. Resten av de giftige soppene blir bare bestemt som giftig, og mange av matsoppene våre blir henvist videre til fysisk soppkontroll da de ikke er trygge å bestemme ut fra et enkelt bilde. Matsopper med normlistestatus «Ikke matsopp» blir ikke artsbestemt i appen, med et par unntak som er gjort av pedagogiske grunner, nemlig falsk kantarell og gallerørsopp. Appen egner seg godt for nybegynnere som skal plukke sin første steinsopp eller traktkantarell, og også for dem som har kommet et steg videre og vil prøve seg på for eksempel frostvokssopp, blå ridderhatt eller mandelriske.

SOPPENE SOM ER VALGT UT skal være lette å bestemme fra bilder, og appen er utformet slik at det er svært vanskelig å gjøre farlige feilbestemmelser. Selv om det er mye som ikke kan bestemmes i appen, er den med på å gjøre mye god matsopp trygg for mange og forhindre alvorlige forgiftninger. Digital soppkontroll er tilgjengelig over hele landet, også der det vanligvis ikke finnes fysiske soppkontroller i nærheten.

SIDEN VI KONTROLLERTE DE FØRSTE digitale kurvene i 2017 har antallet kontrollerte sopp økt stødig hvert år, men i 2023 ble det gjort et kjempehopp fra rundt 50 000 sopp i 2022 til over 100 000 i 2023. Det var både en svært god soppsesong i store deler av landet, som også startet tidlig, og var godt i gang før de fysiske soppkontrollene startet. I tillegg har appen fått et godt rykte, og både brukere av appen og soppsakkyndige har vært flinke til å tipse folk om den i soppgrupper på Facebook.

Her får du møte tre av dem som var med på å kontrollere sopp i appen i fjor.


EVA MARIE BESTVOLD

TRONDHEIM SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING


Bestod prøven for soppsakkyndige: 2017

Hvor mange sesonger har du vært med i Digital soppkontroll? Siden den åpnet i 2017

Hvor mange sopper kontrollerte du i appen i 2023? 17 908


Hvordan er en typisk vakt i appen?
Det er spennende å følge med på sesongvariasjonene, og vi ser veldig godt på trafikken om det er et godt soppår på Østlandet eller ikke. Jeg prøver å ikke se så mye på hvor mange som ligger i kø, men jobber jevnt.


Det er ofte mange innsendinger av samme sopparter, og det er helt greit. Jeg blir ikke lei av å artsbestemme steinsopp nummer 496 den dagen, fordi det betyr at den som har plukket denne sannsynligvis vil kose seg med et godt måltid. Hen har også lært seg en ny sopp den dagen.

Det er aldri kjedelig å ha vakt i høysesongen, og fra midten av september kommer det inn masse forskjellige arter. Det som kan være utfordrende er at mange forventer at de skal få artsbestemt alle mulige sopper, og noen kan faktisk bli litt ufine når de skjønner våre begrensninger.


Hva er den mest spennende soppen du har fått tilsendt?
Jeg har et par ganger fått grønn fluesopp, og det er faktisk litt stas.

Har du fått tilsendt en av de meget giftige soppene i appen, og i så fall hvilken?
Jeg har fått alle, både spiss og butt giftslørsopp, grønn og hvit fluesopp samt flatklokkehatt. Ofte kan det være usikkert om det er spiss giftslørsopp eller en av forvekslingene, men er jeg i tvil så pleier jeg ha å mantraet «better safe than sorry».


Står du også på fysiske kontroller?
Jeg har sluttet med å stå på fysiske kontroller, siden jeg har helseutfordringer som gjør lange dager og mye fysisk rigging vanskelig.


Hva er den største forskjellen på fysisk og digital kontroll?
Jeg har stått på mange fysiske kontroller før, og den største forskjellen er så klart mangelen på personlig kontakt i appen. På fysisk kontroll kan vi også se hvordan brukeren har behandlet fangsten sin når det gjelder plukkesikkerhet, og ikke ha masse sopper blandet i kurven. Den store fordelen med digital kontroll må vel være på de dagene det er skikkelig ruskevær. Da er det greit å sitte og kontrollere innendørs i varmen!


Hvorfor vil du anbefale andre kontrollører å prøve seg i appen?
Jeg synes det er veldig givende å gjøre folk trygg på at denne soppen kan de lage seg et godt måltid med. Jeg tror det kastes utrolig mye sopp som folk har plukket, som de ikke tør å spise fordi de ikke er 110 prosent sikker på arten. Selvfølgelig er det viktig å luke ut de giftige også, men jeg tror de fleste som sender inn de giftige soppene egentlig vet hva det er – de vil bare få det bekreftet. De fleste er takknemlige og fornøyde med tjenesten vår, og det er personlig tilfredsstillende.



Bestod prøven for soppsakkyndige: Sopptember 2022

Hvor mange sesonger har du vært med i Digital soppkontroll? Jeg prøvde meg på en vakt i 2022 og det ble en del vakter i 2023.

Hvor mange sopper kontrollerte du i appen i 2023: 3210 sopper

Hvordan er en typisk vakt i appen?
Jeg starter vakten med en kaffekopp i hånda og gjennomgår operatørchatten fra tidligere vakter, som alltid har noe nytt og interessant. Snart begynner det å plinge med nye soppbilder. Jeg ser nøye på hvert bilde, zoomer inn for detaljer, og ber om flere bilder når det trengs for å identifisere soppen. Sesongen har vært travel, noe jeg synes har vært utrolig gøy.

Hva er den mest spennende soppen du har fått tilsendt?
Noen slørsopper med fine farger har fanget min oppmerksomhet. Jeg blir også glad når jeg ser sjampinjonger og store parasollsopper.

Har du fått tilsendt en av de meget giftige soppene i appen, og i så fall hvilken?
Ja, både hvit fluesopp og spiss giftslørsopp fikk jeg tilsendt flere ganger gjennom sesongen.

Hva er den største forskjellen på fysisk og digital kontroll?
Den største forskjellen mellom fysisk og digital soppkontroll er at i den fysiske kontrollen kan man faktisk kjenne, lukte på og holde soppen i hånden – det er noe som kan være avgjørende for å kunne identifisere soppen. Å ta en hyggelig prat om sopp – det liker jeg!

Hvorfor vil du anbefale andre kontrollører å prøve seg i appen?
Det er praktisk og lett tilgjengelig, slik at man enkelt kan bidra. Appen gir også sjansen til å møte mange forskjellige sopparter, noe som er lærerikt og interessant. Det er en fin måte å bidra til at folk kan plukke sopp på en trygg måte.


Bestod prøven for soppsakkyndige: 2022

Hvor mange sesonger har du vært med i Digital soppkontroll? En sesong

Hvor mange sopper kontrollerte du i appen i 2023? 11 547

Hvordan er en typisk vakt i appen?
Det er få typiske vakter. Noen ganger er det svært få sopp man skal kontrollere mens andre ganger er det intens jobbing i to timer. Man føler nesten at man spiller et dataspill .... klikk klikk klikk .... Min rekord er 502 sopp på en vakt. I perioder får man nesten kun steinsopp eller traktkantarell, mens andre ganger er det stor variasjon.

Hva er den mest spennende soppen du har fått tilsendt?
Grønn fluesopp

Har du fått tilsendt en av de meget giftige soppene i appen, og i så fall hvilken?
Spiss giftslørsopp, hvit og grønn fluesopp

Hva er den største forskjellen på fysisk og digital kontroll?
På digital soppkontroll prøver vi så langt det er mulig å kun bruke ferdige svar. Det er lite rom for diskusjoner eller utfyllende informasjon. På fysisk soppkontroll er man mye mer fri og har en rolle som inspirator og formidler i tillegg til den konkrete sjekken av sopp. Man kan også godkjenne et mye større antall sopp.

Hvorfor vil du anbefale andre kontrollører å prøve seg i appen?
Det er en utrolig god øvelse for å bli rask til å kjenne igjen sopp. Vi bidrar til å åpne soppverden for et utrolig mye større publikum enn de man når ved de fysiske soppkontrollene. En totimers økt på ettermiddag/kveld blir to timer mindre foran TV-en.


KLESPLAKATEN


På kalde, våte, vindfulle og varme dager er klær og sko viktig for store og små. Riktige klær har mye å si for om man får en god opplevelse ute. Men hva bør du ha på deg for å ikke fryse eller bli for varm? Norsk Friluftsliv har laget en enkel klesplakat med tips og råd til de som ikke er vant med friluftsliv. Skoler, barnehager, voksenopplæringer, organisasjoner, frivilligsentraler og mange andre kommunale tjenester vil ha nytte av den nye plakaten. Målet er å senke terskelen for å bruke naturen, og vise at man kan bruke mange av de samme plaggene i ulikt vær.

Plakaten kan bestilles fra Norsk Friluftsliv nettsider og er gratis. Søk «klesplakat Norsk Friluftsliv» og du kommer rett til bestillingssiden.


GÅR DU MED EN
SOPPFILM I MAGEN?

Da har du helt fram til 31. august med å lage den ferdig og sende til filmfestivalen Fungi Film Fest, som NSNF har hatt et samarbeid med i flere år. Fungi Film Fest er verdens eneste filmfestival dedikert til skjønnheten og særhetene til sopp og lav, med filmer sendt inn av folk akkurat som deg. Det eneste kravet for å delta er at filmen på en eller annen måte handler om sopp. Les mer og meld inn filmen på fungifilmfest.com/submit


ILLUSTRASJON: FUNGIFILMFEST.COM.
SKOGEN SOM GODTEBUTIKK
Tarer høye som trær kan danne store skoger under havoverflaten. FOTO: ISTOCK

UNDERSJØISKE SKOGER

Under havoverflaten vokser vakre, mystiske tareskoger. Bli med på tur i tang-engene, da vel!

Tang og tare er planter som driver med fotosyntese, akkurat som landplantene, bare under vann. Vi kaller dem alger. Alger har ikke røtter slik som plantene, men tar næringen sin direkte fra vannet rundt seg. De har likevel en slags fot, et festeorgan, som de bruker til å holde seg fast i bakken så de ikke skal flyte av sted.

HVA ER FORSKJELLEN PÅ TANG OG TARE?

Voksemåte

Tang og tare vokser på litt ulike måter. Tang vokser på samme måte som de fleste landplanter. Nye skudd, eller tilvekst, kommer «i toppen» av algen. Tare derimot vokser «nedenfra». Den nyeste delen av tarer finner du derfor nederst ved festeorganet. Om du skal høste tare er det viktig at du ikke klipper av festeorganet, men lar det være igjen en del som kan vokse videre. Tang kan høstes fra toppen.

Ulike arter vokser i ulike "tangbelter". Tangen som vokser i "sprøytsonen" tåler at vannet trekker seg helt tilbake når det er lavvann. Tare som ikke tåler tørke står dypere, i "sjøsonen". ILLUSTRASJON: ELISABETH MOSENG
SLIK KAN DU TØRKE TANG OG TARE TIL DITT EGET ALGEHERBARIUM
ILLUSTRASJON: ELISABETH MOSENG

Voksested

Det er også forskjell på hvor tang og tare vokser. Når du går i strandkanten, eller ser ned langs svaberget, er det oftest tang du ser. Tangen vokser i de øverste lagene i havet, der sjøen ikke er for høy. Noen tangarter er også tilpasset å leve der det blir helt tørt ved lavvannet, og nesten bare får en sjøsprut i ny og ne. Tareartene tåler dårlig å tørke ut, og holder seg på dypt vann. Der kan de danne store flotte tareskoger som er spennende å dykke i.

Algeherbarium

Tang og tare er veldig vakre å se på, men det er vanskelig å plukke med seg en bukett hjem. Du kan i stedet for forsøke å presse dem, på samme måte som vi gjør med landplanter.Tynne alger som fjærehinne, havsalat og tarmgrønske (for et navn!?) er så tynne at om vi legger dem på et tegneark, så tørker de fast rett på arket. Lag en samling, eller skap vakre bilder.

Litt tykkere alger som grisetang eller søl kan også presses, men disse vil ikke feste seg på arket. De kan du heller montere i en ramme etterpå. Om du har gjennomsiktige rammer, eller laminerer dem, kan du henge dem i vinduet og la lyset skinne gjennom slik at de vakre fargene kommer frem.


Tørket tare på utstilling. FOTO: ANE MARI AAKERNES
Tørket og laminert tare (søl) FOTO: ANE MARI AAKERNES
Tørket tang og tare til herbariet FOTO: ANE MARI AAKERNES
Plukk! Studér! Spis! er vårt tilbud til barn og barnefamilier. Les mer på plukkstuderspis.soppognyttevekster.no/om-oss
REDAKSJONENS HJØRNE

REDAKSJONENS HJØRNE



Redaksjonens hjørne har blitt vår lille oppslagstavle for gode tips og spennende happenings. Vi håper du kan finne noe som appellerer til deg. Så vil vi benytte anledningen til å ønske dere alle en riktig fin vår, uansett hva planene er.

PLANTER OG
TRADISJON PÅ NETT!


Planter og tradisjon – floraen i levende tale og tradisjon i Norge, er bibelen for alle som er interessert i hvordan planter har vært brukt i Norge. NSNF publiserte et nytrykk av denne etterspurte boken for noen år siden, og nå har vi også fått på plass en søkbar base på nett over alt innholdet i boken. Vi er overbevist om at en slik nettressurs bare vil skape enda mer interesse for å eie boken, som både er vakker og innholdsrik, og ikke minst deilig å bla i! Du finner boken i nettbutikken vår.

QR-kode til nettversjonen


Høringsradaren – når du vil bidra til å bevare naturen


Det kan være vanskelig å få oversikt over hvilke saker om natur og friluftsliv som er på høring. Før du vet ordet av det kan en stor utbygging være vedtatt, og da er påvirkningsmulighetene borte. Nettopp derfor har Forum for natur og friluftsliv utviklet Høringsradaren. Det er et verktøy for å gi engasjerte medlemmer i naturog friluftslivsorganisasjonene en enkel oversikt over hvilke relevante saker for natur og friluftsliv som er på høring fra kommunene, staten og andre myndigheter. 4000 høringssaker ligger inne. Søk kommune, fylke, område eller svarfrister – du kan også legge inn epostvarsel på søket ditt. Søk Høringsradaren på nett og du kommer til rett sted, eller gå direkte på hoeringsradaren.no
FOTO: MARIE FEIRING


SMÅSANKERNE KOMMER!

Det er vår i luften og vi lengter etter å komme ut for å se hva som har begynt å spire. De første knoppene og skuddene er fulle av smak og kraft. Lurer du på hva som kommer først, hvor du kan finne det og hva det kan brukes til? Småsankerne er her for å hjelpe deg. Hver mandag kl. 18 kan du følge oss på nett! Still spørsmål og lær om alt det spennende du kan finne og sanke ute i norsk natur, helt gratis! Du finner informasjon i kalenderen på soppognyttevekster.no. Sjekk også ut vår nye brosjyre som er laget spesielt for barn som også vil lære mer.

Norges sopp- og nyttevekstforbund

Norges sopp- og nyttevekstforbund

Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) er en paraplyorganisasjon for landets sopp- og nyttevekstforeninger, med historie helt tilbake til 1902. Vi omfatter i dag 39 medlemsforeninger fra nord til sør, med 7500 medlemmer.

NSNF er medlem av Norsk Friluftsliv, SABIMA, Frivillighet Norge, Studieforbundet natur og miljø, Virke, International Mycological Association og The European Confederation of Mediterranean Mycology (C.E.M.M.)

Medlemsforeningene
AUST-AGDER SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
austagder.soppognyttevekster.no
Elisabeth Lund, elisabeth1010@gmail.com, 920 27 700

BERGEN SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
bergen.soppognyttevekster.no
Lise B. Møllevik, bergensnf@gmail.com, 995 72 082

BUSKERUD SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
buskerud.soppognyttevekster.no
Gro Gevelt, buskerudsnf@gmail.com, 909 18 008

EIKER SOPPFORENING
eiker.soppognyttevekster.no
Roy Holmvik, eikersf@gmail.com, 476 11 298

ELVERUM SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
elverum.soppognyttevekster.no
Gry Handberg, hanroer@online.no, 977 23 987

FOLLO SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
follo.soppognyttevekster.no
Gunn Helen Vistad, follosopp@gmail.com 911 45 975

FREDRIKSTAD OG SARPSBORG SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
fredrikstad.soppognyttevekster.no
Kelly Hakkebo, kelly.hakkebo@glommapapp.no, 971 05 368

GJØVIK-TOTEN SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
gjovik-toten.soppognyttevekster.no
Rune Gravdahl, rgravdah@gmail.com, 901 01 338

GRENLAND SOPPFORENING
grenland.soppognyttevekster.no
Arnfinn Ekmann, arnf-ekm@online.no, 959 30 661

HALDEN SOPPFORENING
halden.soppognyttevekster.no
Ninni Christiansen, ninnicc@hotmail.com, 482 86 519

HAUGALAND SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
haugaland.soppognyttevekster.no
Jostein Jektnes, haugaland@soppognyttevekster.no, 971 91 021

HELGELAND SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
helgeland.soppognyttevekster.no
Marita Pedersen, marita@advokatwulff.no, 456 65 285

HEXERINGEN SOPPFORENING
hexeringen.soppognyttevekster.no
Karen Inger Sletten, ki.sletten@gmail.com, 977 63 739
INDRE ØSTFOLD SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
indre-ostfold.soppognyttevekster.no
Guli Darisiro, gulzardiri@gmail.com, 968 46 343

INNHERRED SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
innherred.soppognyttevekster.no
Ann Helen Skjerve Vik, innsnf@gmail.com, 930 97 012

JÆRSOPPEN
jaersoppen.soppognyttevekster.no
Kari Blikra, jaersoppen@gmail.com, 454 11 730

KONGSVINGER SOPPFORENING
kongsvinger.soppognyttevekster.no
Gunn Anita Nerli, gunnanin@online.no, 913 08 374

LARVIK SOPPFORENING
larvik.soppognyttevekster.no
Åge Holst, age.holst@gmail.com, 913 44 385

LILLEHAMMER SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
lillehammer.soppognyttevekster.no
Siri L. Hovland, post@lson.no, 920 67 000

MIDT-TELEMARK SOPP OG NYTTEVEKSTFORENING
midt-telemark.soppognyttevekster.no
Solfrid Trydal, s_trydal@hotmail.com, 950 21 037

MIRACULIX, SØR-VARANGER SNF
miraculix.soppognyttevekster.no
Line Moe, miraculix@mail.com, 924 33 421

MOSS SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
moss.soppognyttevekster.no
Irene Simonsen, iresim@online.no, 940 14 305

NOTODDEN SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
notodden.soppognyttevekster.no
Henrik L. Gulbrandsen, henrikgul@me.com, 980 14 826

NYTTEVEKSTFORENINGA, ÅLESUND
alesund.soppognyttevekster.no
Katrin Skjong, skjongkatrin@gmail.com, 901 09 491

OSLO OG OMLAND SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
oosn.soppognyttevekster.no
Roger Andersen, leder@oosn.no, 934 48 167

PORSANGER OG OMEGN SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
porsanger.soppognyttevekster.no
Ingrid Golten, golteni@hotmail.com, 909 91 614

RANA SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
rana.soppognyttevekster.no
Linda Bekknes, ranasnf@gmail.com, 971 99 304
RINGERIKE SOPPFORENING ringerike.soppognyttevekster.no
Laila Reinsnos, lreinsnos@hotmail.com, 454 35 710

RISKEN SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING risken.soppognyttevekster.no
Anne Marie Hareide, post@risken.no, 905 62 182

ROMERIKE SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING romerikesopp.net
Sissel Vågane, post@romerikesopp.net, 954 96 186

SALTEN NATURLAG salten.soppognyttevekster.no
Tone Bentzen, post@salten-naturlag.com 930 14 256

STEINKJER SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING steinsoppen.soppognyttevekster.no
Ulla-Britt Bøe, ulla.britt.boe@gmail.com, 997 97 681

SUNNFJORD SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING sunnfjord.soppognyttevekster.no
Harald Eriksen, harald.eriksen.aarberg@gmail.com, 951 54 314

SYDSPISSEN SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING sydspissen.soppognyttevekster.no
Hanne Heldal, snf.sydspissen@gmail.com 452 97 629

TROMSØ SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING tromso.soppognyttevekster.no
Eva Espeland, evespeland@hotmail.com 952 82 421

TRONDHEIM SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING trondheim.soppognyttevekster.no
Kirsti Anne Mandal, post@tsnf.no, 916 63 695

TØNSBERG SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING tonsberg.soppognyttevekster.no
Per Marstad, pmarstad@broadpark.no, 911 83 929

VALDRES SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING valdres.soppognyttevekster.no
Mariska Kroeze, naturligsunt@outlook.com, 480 98 253

VEST-AGDER SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING blomkalsoppen.soppognyttevekster.no
Benthe Skrøvje, bskrovje@gmail.com, 996 95 642
Oppdatert per 22. april 2024. For mer informasjon, se soppognyttevekster.no/om-nsnf/medlemsforeningene/
Ad: Soppognyttevekster