Hjem
Årgang 18 – nummer 4/2022
Løssalg kr 120,-
Leder

Mangfold

er dette nummerets gylne ord, og jeg håper det skinner gjennom hele bladet. Ikke bare er biologisk mangfold noe av det viktigste vi kan snakke om – og frem – om dagen, for å ha en sjanse i natur- og klimakrisa vi står i, men også mangfold blant oss mennesker. For det er virkelig en mangfoldig gjeng som har bidratt til dette bladet denne gangen, tusen takk!

Det har vært en glede å jobbe med dere, alle som en.


Som gjesteredaktør for dette og neste nummer er det sommerfuglene i magen som har regjert de siste månedene. Dypt takknemlig for å ta over stafettpinnen etter Lene Johansen, som har gjort en utmerket jobb med bladet de siste årene, sammen med blant annet våre gode kollegaer i administrasjonen, Pål og Karen, og vår mangeårige layout-følgesvenn Vidar i Benjamin Sats & Trykk.

I løpet av prosessen har jeg oppdaget en ny side av sopp- og nyttevekstforbundet, og fått se det og medlemmene med helt nye øyne. Vi har mange fantastiske folk i medlemsforeningene og utrolig mange spennende prosjekter rundt omkring i det store landet vårt som bare venter på å få sitt øyeblikk i rampelyset her! Redaktørens ord er denne gang en hyllest til Lene Johansen, til alle som har bidratt, til alle medlemmer og det vi sammen brenner for: sopp og nyttevekster.

Må vi ivareta mangfoldet, og sammen jobbe for å formidle den gleden vi alle har til felles. For mangfoldets skyld. God lesing, og god førjulstid.

Nerdehilsen fra gjesteredaktør Marie.
Ansvarlig utgiver:

Schweigaards gate 34F
0191 Oslo, Norway

Ansvarlig redaktør

Pål Karlsen, pal@soppognyttevekster.no

Redaksjon

Marie Feiring
redaksjonen@soppognyttevekster.no

Redaksjonsråd

Anders K. Wollan (leder)
Anne Elisabeth Scheen
Hege Dagestad
Jørgen Ravneberg
May Berthelsen

Bidragsytere:

Adriana Finstad
Anja Hougaard Storaker
Gull H. Pedersen
Gro Gulden
HeidiAne
Helene Lind Jensen
Janne Helen Lorentzsen
Jørgen Ravneberg
Ingrid Indergaard
Karen Mørkved
Kjersti Skar Staarvik
Lise Lunden
Mai Løvaas
Maria Hertzberg
Nadin Martinuzzi
Pål Karlsen
Steinar Weseth
Susanne Friis Pedersen

Takk til:

Ren Mat
Anna-Elise Torkelsen
Beathe K. Børli Karterud
Elin M. Børli Karterud

Annonsesalg:

Sissel Bjerkeset, sissel@eddapresse.no

Layout: Benjamin Sats & Trykk DA, Oslo Trykkeri: UnitedPress Tipografija, Latvia
Opplag: 7500

Forside:

Molte Rubus chamaemorus. Foto: Marie Feiring.

Bakside:

Snødryss i skogen. Foto: Marie Feiring

Innhold
4
6
7
9
12
13
20
« Ikke bare er biologisk mangfold noe av det viktigste vi kan snakke om – og frem – om dagen, men også mangfold blant oss mennesker.»

Innhold

Årgang 18 – nr. 4. november 2022

  • The best høstsopptreff ever 4
  • Soppfunn på Høstsopptreffet i Pasvik 5
  • Pasvik – et hjem for kresne sopper 6
  • Klassegjenforeningen 7
  • Soppkompaniet på Spydeberg 9
  • Frivillighet langt ute i skogen 10
  • O jul med din molte 11
  • Raw-kake på nøttebunn med molte 12
  • Lun bokhvetegrøt med molte 12
  • På sopptur i Steinars skoger 13
  • Bokanmeldelse 15
  • Suksess med dans, musikk og sopp 16
  • Nyoppstarta og inspirerende på Norges sydligste punkt 17
  • Taus kunnskap – sankernes viktige naturforvalterrolle 18
  • For vondt til å spises, for godt til å kastes 19
  • Soppsakkyndig nummer 1000 neste år? 20
  • Desemberaktivitet for store og små 21
Kransmusserong, magiske furuskoger og ‘the best høstsopptreff ever’
LYKKERUS I PASVIK


Høstsopptreffet i Pasvik 2022

Kransmusserong,
magiske furuskoger og
‘the best høstsopptreff ever’


image
FORNØYDE. Irene Karlsen (til venstre) og Rigmor Øien Guvåg gleder seg over høstsopptreff og godt selskap på Svanhovd.
Så var det høstsopptreff i Pasvik. Endelig. En flokk med «søringa » fløy nordover, lengre enn de noen gang hadde vært.
Tekst og foto: Mai Løvaas

Først til Kirkenes, så østover mot russergrensa inn i den norske fliken kilt mellom Finland og Russland: Pasvikdalen. Det var riktignok et mindre antall søringa ved dette treffet enn det vanligvis pleier lengre sør, og det gjorde stemningen mer intim, mer konsentrert og mer samlet.

Finnmarkingens land, Miraculix og tidenes soppsesong

Vi befinner oss i finnmarkingenes land. Dette var Miraculix sopp- og nyttevekstforenings første store arrangement. Tenk at en så fersk og liten soppforening kunne invitere til et så magisk høstsopptreff. Navnet Miraculix kommer av trollmannen ved samme navn fra serien Asterix. Figuren av trollmannen kan sees i de dype skogene i skumringen, ble vi fortalt. Når lyset setter seg slørete og på skrått nedover trærne i den magiske timen, da ser man skyggen av han mellom stubber og trær.

Vi fikk høre at det hadde vært tidenes soppsesong i Pasvik, den startet allerede 24.mai. Sommeren hadde vært full av sol og varme. De fleste tropedøgn denne sommeren hadde faktisk vært i nord, og ikke i Oslotraktene. Regnet hadde kommet på det perfekte tidspunkt, og mange kurver hadde blitt fylt.

Russisk TV på strykehjernet

Da kortesjen som hadde landet med Norwegian på Kirkenes ankom Svanhovd Konferansesenter, var dagen badet i sol og varme. Ikke et vondt ord om at vegen dit var som å kjøre asfalt på bølger. Noen hadde også oppdaget at den russiske mobiloperatøren Megafon hadde tatt over for det vanlige abonnementet på telefonen. Visstnok skal dette nettverket være veldig sterkt, og tar gjerne over. Som det ble sagt under åpningsseansen; «det er noen som sier vi kan få inn russisk TV på strykejernet».

Vakre omgivelser

Svanhovd ligger vakkert til. Det er kjent som NIBIO-konferansesenter, DNA-laboratorium, forskningssenter, botanisk hage, besøkssenter med en veldig fin utstilling i andre etasje, kontorlokaler og et midtpunkt i naturforskning. Ikke bare i nord, men forankret i andre deler av Norge, og i utlandet. Her skjer det mye spennende.

Snorre Hagen, forskningssjef ved NIBIO Svanhovd, forteller om de ulike forskningsprosjektene og at de prøver så mye de kan å involvere lokale folk i prosjektene sine. Han forteller at det skjer veldig raske endringer i naturen og økosystemene i Pasvikdalen, og at det skjer mye de ikke har data på. Nye insektarter, for eksempel, kommer hele tiden til. Det som blir tatt av prøver av bjørn i Norge, blir sendt til Pasvik. De har i mange år hatt godt samarbeid med forskere i ulike miljø i Russland, men i dag, på grunn av krigen i Ukraina, er det ingen dialog. Den stille Pasvikelva er grensen mellom Norge og Russland, og rett over på russisk side er det et naturreservat.

IKKE LURT Å UTFORDRE SKJEBNEN. Garnisonen i Sør-Varanger orienterer om grenseland. Så lenge man holder seg på land og ikke utfordrer skjebnen ved å vasse eller svømme ut i Pasvikelva, så er man trygg. Grensa går midt i elva, det kan man se av gule grensestolper i elva. Det er ikke lov å fotografere militært personell og utstyr på andre siden av grensen, og det er heller ikke lov å snakke eller rope til dem. Så lenge man konsentrerer seg om sopp og holder seg på land, blir det ingen problemer.

GJENNOMGANG AV SOPP: Even Woldstad Hanssen i dialog med arrangører og ivrige tilskuere som følger nøye med.

Kortreiste opplevelser i grenseland

Som seg hør og bør får vi orientering av Garnisonen i Sør-Varanger om hva man skal og ikke skal gjøre i grenseland. Kort fortalt, så lenge man holder seg på land og ikke utfordrer skjebnen ved å vasse eller svømme ut i Pasvikelva, så er man trygg. Grensa går midt i elva, det kan man se av gule grensestolper i elva. Det er ikke lov å fotografere militært personell og utstyr på andre siden av grensen, og det er heller ikke lov å snakke eller rope til dem. Så lenge man konsentrerer seg om sopp og holder seg på land, blir det ingen problemer. Og det ble det heller ikke, skjønt noen lokale karakterer viste seg å ha noen ekte røverhistorier å fortelle på lørdagskvelden.

Ordføreren i Sør-Varanger kommune åpnet høstsopptreffet og ønsket alle hjertelig velkommen. Selv er hun bærplukker og lærer. Da hun hadde spurt kollegene på pauserommet på ungdomsskolen der hun jobber om sopp, var assosiasjonen fleinsopp. Kanskje fikk pasvikingene utvidet horisonten på arter og mangfold av sopp i etterkant av treffet, da det var en journalist fra Sør-Varanger avis tilstede. Det ble skrevet en artikkel om soppuniverset som utspant seg på Svanhovd, den kom på trykk uka etter.

Svanhovd var på sprengt kapasitet denne siste helga i august. Alle ansatte jobbet døgnet rundt for å skaffe deltagerne vidunderlig kortreist lokal mat og drikke og gode forhold. Det ble blant annet servert reinsdyr, ørret og soppsuppe, og lokalprodusert ost fra ostemaker Øverli.

Mange givende foredrag

Faglig ansvarlig var ingen annen enn Even Wolstad Hanssen, og Tor Erik Branderud fra NINA stemte i med sin mykologiske kunnskap om taigasopper. Katriina Bendiksen fra Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo holdt foredrag om bjørkemålerangrep, en sommerfugllarve som angriper bjørkeløv. Vi lærte om radioaktivitet i sopp og bær av Bredo Møller, ingeniør ved DSA, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Visste du forresten at sopp fra Lierne i Trøndelag har 17 000 bequerel per kilo sopp, mens Pasvik til sammenligning har 100 bequerel per kilo? Paul Eric Aspholm, forsker ved NIBIO Svanhovd fortalte om naturgrunnlag så langt nord i Finnmark. Det forskes altså på mye variert på Svanhovd, men en egen soppstudie, det har de ikke. Noe å ta tak i?

Et bredt utvalg av turer

På fredag gikk turen til sumpskoger i nærheten, både bjørkesumpskog, furusumpskog og oresumpskog. Parallelt var også en egen workshop om tilberedning av risker etter finsk og russisk tradisjon. Hvorfor ikke, siden man sitter på en flik av norsk land midt mellom Finland og Russland?

Lørdagen var det mange turer å velge mellom. Mye av Pasvikdalen er dekket av endeløs furuskog som det er lett å gå seg vill i. Det ble gitt orientering om hva man gjør når man møter bjørn: man tar det med ro og trekker seg unna. Sjansen for at bjørnen skyr deg og stikker før du har sett den, er mye større enn at han skulle finne på å angripe deg.

Vi kunne velge tur langs Raymonstien, gå langs Kobbfossneset, Elgryggen og inn i Triangelen, eller ned Melkefoss og mot Sortbrystjern. Der er det tørr furuskog med lyng, «innslag av bjørk, osp og einer. Steinog sandbunn. Nedfallsfuru.» Sånn terminologi gikk ofte igjen i turene. Tørr sandfuruskog, sibirlerk, bjørk, gressmyr, multemyrer, nedfallstrær, våtområder, ulendt terreng, «lett å gå seg bort». Mer sandfuruskog.

MANGE GIVENDE FOREDRAG: Tor Erik Brandrud forteller om taigasopp og taiga. Og om hva man gjør om man møter bjørn.

GOD MAT, GOD DRIKKE, GODT SELSKAP. Til venstre: Elin Kiraly og Mai Løvaas. Svanhovd var på sprengt kapasitet denne siste helga i august. Alle ansatte jobbet døgnet rundt for å skaffe deltagerne vidunderlig kortreist lokal mat og drikke og gode forhold. Det ble blant annet servert reinsdyr, ørret og soppsuppe, og lokalprodusert ost fra ostemaker Øverli.

Sibirlerk og kransmusserong

Sibirlerk Larix sibirica er altså en lerk fra de store sibirske stepper som sprer seg inn i Pasvikdalen. Det å finne og smake på sibirlerkesopp kjentes da som en andektig og smakfull seanse.

Det gikk også gjetord om den berømte kransmusserongen Tricholoma matsutake. Mange hadde nok pakket kofferten full av håp om å finne den. Om det ga uttelling for alle vites ikke, men kurver ble båret inn med store, feite kransmusserong, luktende av sure sokker og kaneltyggegummi. Små eksemplarer ble passert under nesen som cubanske sigarer. Norges to mest kjente soppkokebokforfattere gikk i bresjen og laget kransmusserongsuppe til alle, med servering i pappkopper ute på gårdsplassen. Falt den i smak? Deilig umami, salt, tung, krydret, med innslag av furu. Pungent, ville man sagt på engelsk. Det er en spesiell smak. Kransmusserongen er unik, det skal den ha. Verdens dyreste sopp finnes det nok av i Pasvikdalen, i hvert fall i år.

The best høstsopptreff ever

Lørdag kveld var det festmiddag i god høstsopptreff-stil. Det var kjoler og slips (nesten), god mat og drikke, sang, dikt og historier fra Pasvikdalen fra dem som har bodd her lengst. Senere ble det allsang med pomp og prakt og smell i veldig mange oppblåste papirposer. En søring som hadde vasset i kransmusserong tidligere på dagen tok mikrofonen og sa med glans i øynene, «dette er the best høstsopptreff ever!»

Alle de som hylles kan ble det for gjennomføringen av årets høstsopptreff. Vi vet det er mye jobb. Miraculix er en liten forening, og de hadde gitt både blod, svette og tårer for å få dette til. Mange navn ble nevnt, og de sterke, fine og humoristiske finnmarksdamene fikk honnør, blant annet leder Line Moe, Rigmor Øien Guvåg og Irene Karlsen. Og det er mange flere som har jobbet for å få dette til.

Siste stint før bjella klang

Søndag var atter en strålende solskinnsdag, for gjett om vi var heldig med været så langt i nord! Noen søringer dro tidlig mot flyplassen, andre kastet seg i bilen og kjørte motsatt vei og østover og dypere inn i de pasvikske skoger på jakt etter kransmusserong for å ta med på flyet. En varm og fuktig sommer i furuskogen ga blåbær på størrelse med druer, tyttebær og tranebær som sprutet av glede, og når man så på de tørre sandfurumoene i et bestemt lys så man kransmusserongene dytte seg fram. Det knippet av søringer som var igjen spredte seg på jakt etter matstutake, siste stint før bjella klang. Noen fant også en utstikker ved et tjern, satte kransmusserongkurven fra seg, la igjen buksa ved soppkniven og hoppet ned i det friske, klare – faktisk ikke kalde – vannet. Bare iakttatt av bjørn og bjørnunger som lurte undrende bak furulæger. Javisst er Pasvik magisk.

HJEMREISE. Noen søringer dro tidlig mot flyplassen, andre kastet seg i bilen og kjørte motsatt vei og østover og dypere inn i de pasvikske skoger på jakt etter kransmusserong for å ta med på flyet.
Soppfunn på Høstsopptreffet i Pasvik
LYKKERUS I PASVIK

image
FURUKNIPPESOPP PÅ STEROIDER. Noen har funnet en gedigen furuknippesopp Lyophyllum shimeji, den må ha tatt steroider, så stor er den. Denne arten blir funnet jevnlig resten av helga, og er en ypperlig matsopp.


Soppfunn på Høstsopptreffet i Pasvik


Selv om vi alle fantaserte om kofferter fulle av kransmusserong til å ta med hjem, så var det jo også masse annen spennende og interessant sopp på høstsopptreffet i Pasvik, både historisk sett og nå.

Soppregistrering som tar av og taigasopp

Even Woldstad Hanssen kunne fortelle at det aller første norske soppfunnet i Pasvik var i Salmijärvi, av Johannes M. Norman i 1874. De neste hundre årene ga en håndfull registreringer, og fra 1960 til 1980 var det hele 489 registreringer av Leif Ryvarden, Sigmund Sivertsen, Alfred Granmo og Klaus Høiland. Så, fra 2000-tallet, tar det av, med nesten 7000 registreringer. Det er jo ikke mange år siden Pasvikdalen fikk sine første soppsakkyndige og Miraculix sopp- og nyttevekstforening ble stiftet, så nå kan vi forvente flere registreringer i Artsobservasjoner.

Tor Erik Brandrud forteller om taigasopp. Hva betyr taiga? Det er et russisk ord og er navnet på det boreale barskogsbeltet som strekker seg rundt den nordlige halvkule. Det som er klassisk for Pasvikdalen er sandfuruskog på eskerrygger, altså at furu vokser oppå lange forhøyninger i skogen. De soppene som vokser her, altså sandfuruskogsoppene, er spesialiserte mineral-elskende sopp, og de er avhengig av tynn humus og god kontakt med rikere mineralkorn. Disse artene er ofte sjeldne i Europa. De vokser i Pasvikdalen. I europeisk målestokk er de eksklusive arter.

Det er med andre ord mye furu, og viltvoksende gran er ytterst sjelden.

«Mysteriet den hvite musserong»

Gro Gulden var også med på høstsopptreffet, og fortalte om «Mysteriet den hvite musserong» fra 2021. Hun hadde vært i Pasvik det året, og fikk levert en helt hvit musserong som hun ikke visste hva var. Nøye studering og forskning på saken fant etter hvert ut at det var en såpemusserong Tricholoma saponaceum, som vi nå vet er et kompleks av flere arter. Ingen fant en slik sopp i år, men kan hende den kommer igjen, helt hvit. Kanskje har den da et annet navn.

Furuknippesopp på steroider, lukten av sure sokker, slørsopper og bukkesopper

Etter fredagens sumpskogjakt begynner soppene å rulle inn, og Hanssen og Brandrud tar en gjennomgang på plattingen ute i solskinnet.

Noen har funnet en gedigen furuknippesopp Lyophyllum shimeji, den må ha tatt steroider, så stor er den. Denne arten blir funnet jevnlig resten av helga, og er en ypperlig matsopp. Kransmusserongen Tricholoma matsutake lukter sure sokker og kaneltyggegummi, og er hvit til lys brun. Dobbeltgjengeren til kransmusserong finnes det mye av: teglrød kragemusserong Tricholoma focale. Den har lurt mang en kransmusserongplukker, men den er ofte mindre, har ikke samme lukt, og er mer rød til teglrød. Den spises gjerne i Japan.

Noen har funnet en stor vassbelteriske Lactarius aquizonatus. Det er en stor og kraftig riske med belter på hatten og masse slimhår ut mot kanten av hatten. Gulskivevokssopp Hygrophorus karstenii blir vist fram, den har lys stilk og gule skiver, og hvor den i resten av landet vokser med gran, vokser den her i Pasvik i ren furuskog. Her er finskjellet musserong Tricholoma imbricatum, den er tørr på hatten og vokser kun med furu, og andre musseronger som bjørkemusserong Tricholoma fulvum og gallemusserong Tricholoma virgatum.

POPULÆR SOPP. Kransmusserongen lukter sure sokker og kaneltyggegummi, og er hvit til lys brun. Dobbeltgjengeren til kransmusserong finnes det mye av: teglrød kragemusserong Tricholoma focale. Den har lurt mang en kransmusserongplukker, men den er ofte mindre, har ikke samme lukt, og er mer rød til teglrød. Den spises gjerne i Japan.

SPENNENDE SOPPFUNN. Fra venstre: korallpiggsopp, oransjebrunpigg, sibirlerkesopp.

Så kommer slørsoppene, og Tor Erik Brandrud tar dem på strak arm. Lys lærslørsopp Cortinarius balteatoalbus vokser i ren bjørkeskog, og kan antakelig spises, så er det den kraftige arten reveslørsopp Cortinarius alborufescens og kremslørsopp Cortinarius leucophanes.

Blåkjøttbukkesopp Cortinarius camphoratus blir selvfølgelig funnet. Den har Brandrud kjent på mange ganger. – Den er fudge-farget. Jeg får lyst på karamell bare jeg ser på den!, sier han. Det blir også nevnt at Klaus Høiland, som ikke var til stede på høstsopptreffet, har en politisk karakteristikk på den, fordi han sier at denne soppen er som FrP, fordi den er blå utenpå og brun inni. Og grunnen til at rødbelteslørsopp Cortinarius armillatus har belter, er at hatten har beskyttende slør som sprekker opp som belter når soppen vokser.

Et internasjonalt ansvar

Kjukelaget var sterkt representert på høstsopptreffet, vi hører gjerne fra dem hva de fant i Pasvik. – Det er viktig å kartlegge fra et forvaltningsperspektiv for å bevare naturtyper, sier kjukeekspert Tom Hellik Hofton i Biofokus. Han forteller at de vedboende artene er de som gjør Pasvik særegent, i tillegg til de vedlevende insektene. På en krittkjuke Antrodia crassa fant de for eksempel en rødlistet bille. – Det er dem vi har mest ansvar for å ta vare på internasjonalt, sier han.

Så var det alle piggene

Knippesøtpigg Phellodon violascens er en lys piggsopp som vokser i små knipper, den er relativt vanlig med furu på Østlandet. Lurvesøtpigg Phellodon fuligineoalbus er «lurvete», for det fester seg rusk og rask på hatten, og den har ikke nedløpende pigger. Rustbrunpigg Hydnellum ferrugineum er brun inni, får ikke blå soner, men den får nydelige røde dråper og kalles «bleeding tooth». Oransjebrunpigg Hydnellum aurantiacum har vakre oransje farger på foten. Blå brunpigg Hydnellum caeruleum er vanlig i Pasvik, den har blå soner i kjøttet og rustbrune farger i foten. Når det er tørt blir den nesten helt hvit på hatten. Beltesølvpigg Phellodon tomentosus er vanlig i furuskogene her, og besk storpigg Hydnellum scabrosum er mer vanlig i Pasvik enn furuskjellpigg Sarcodon squamosus. Sørover er besk storpigg uvanlig. Så er det matsoppen blek piggsopp Hydnum repandum, som Even Wolstad Hanssen kan fortelle at er fem ulike arter, men at de ikke har forskjellige navn. I Pasvik er de veldig lyse og vokser i ren, tørr furuskog. – Det er en spesiell art, og skal nok få navn etter hvert, sier han. Mange av disse piggsoppene har for øvrig nye vitenskapelige navn og er plassert i henholdsvis nye og gamle grupper, men dette er noe taksonomene får holde styr på. For øvrig er det mange kjemiske stoffer i piggsoppene, forteller Hanssen. De brukes jo til farging, og gir flotte farger. Da er det kanskje ikke så lurt å spise dem.

Så kom søndagen med rødlista kjuker og alskens musseronger

På søndag gjorde Even Wolstad Hanssen en gjennomgang av funnene. Den rødlistede furugråkjuka Boletopsis grisea har gode bestander i Pasvik. Det er en jordboende sopp (kjuke). Den kan stå som et «tegn» på Pasvik, sier han. Han trodde de skulle finne fire-fem musseronger, men det ble funnet mange flere, og det er spennende. Det er både riddermusserong Tricholoma equestre og bitter riddermusserong Tricholoma aestuans. Som alle vet så kan man jo smake på om man ikke ser forskjellen. Gro Gulden peker på at den egentlig ikke burde hete bitter, for den er ikke bitter, men skarp. Og det vet de som har smakt på bitter riddermusserong.

Over på de mer edlere artene er det kransmusserong Tricholoma matsutake (‘jeg tror alle matsutakene er fjerna fra bordet jeg’ sier Hanssen), kjempemusserong Tricholoma kolossus, den ble registrert i Pasvik først i fjor. Den regnes som uspiselig. En enda mer eksklusiv musserong er lakrismusserongen Tricholoma apium, det er en stor og kraftig musserong som ligger tett nedi mosen, den er lys, nesten hvit, men jo mer den blir eksponert for lys, desto brunere blir den. Den har en sterk lukt av lakris. Den er helt matt og har ikke radiære tråder.

På gjensyn Pasvik

Rosinen i pølsa, det var nok en korallpiggsopp Hericium coralloides. Den vokste på osp, og det er gjort to-tre funn i Pasvik før. Det er en lys, vakker sopp. I tillegg ble det nok gjort mange flere spennende funn enn det som er nevnt her. Man får ta seg en tur til Pasvik igjen, til de dype eskerryggede sandfuruskoger på jakt etter eksklusive taigasopper.

SPENNENDE SOPPFUNN. Fra venstre: korallpiggsopp, oransjebrunpigg, sibirlerkesopp.
ROSINEN I PØLSA. Rosinen i pølsa, det var nok en korallpiggsopp. Den vokste på osp, og det er gjort to-tre funn i Pasvik før. Det er en lys, vakker sopp.

Pasvik – et hjem for kresne sopper
LYKKERUS I PASVIK


Pasvik – et hjem
for kresne sopper

Om man går noen timer i skogene i Pasvik kan man fort bli litt ør i hodet av den kraftige parfymeduften fra finnmarksporsen. Finnmarkspors Rhododendron tomentosum er en av to ville arter i rhododendronslekta i Norge. Etter man i tillegg har luktet på noen hundretalls sopper blir man desto mer ør av soppsporer. Ørheten kommer også med en stor lykkerus av å kunne gå i de uberørte furuskogene og møte alle de kresne innbyggerne som lever der. Man kan si at man blir rusa på natur!
Helene Lind Jensen og Maria Hertzberg
image
På de saktevoksende furutrærne, som nå har stått døde i lang tid, finner man spesialiserte laver, og når gaddene faller overende gjør soppene sitt inntog. På bildet Maria Hertzberg og Erik Kagge. Foto: Helene Lind Jensen

Øvre Pasvik nasjonalpark, utvidet til dagens areal i 2003, regnes som Norges mest urørte skoglandskap. Men det stopper ikke der. I 2009 var naturforvalter Rein Midteng utenfor nasjonalparken og det tilgrensende landskapsvernområdet på oppdrag for Fylkesmannen for å kartlegge naturtypelokaliteter. Rein oppdaget store areal med lite påvirket naturskog og urskog, og gjorde mange nye soppfunn for Finnmark. Kartlegginger i 2013-2018 ga deretter et grundig kunnskapsgrunnlag om store naturverdier i Pasvikdalen. Nasjonalparken, Øvre Pasvik landskapsvernområde og Pasvik naturreservat, sammen med arealene som ikke er vernet, utgjør Norges største sammenhengende naturskogområde, hvorav mesteparten er urskog eller urskogsnær naturskog.

Hva er en urskog?

Med urskog menes skog der trærne har kommet opp gjennom naturlig foryngelse og der skogen ikke er utsatt for hogst eller andre inngrep. Naturlige forstyrrelser som stormfellinger, skogbrann, insekt- og soppangrep, jord-, stein- og snøras og trær som dør av alderdom skaper et variert og rotete skogbilde. Det som kjennetegner urskogens interiør er både gamle og unge trær, store og små trær, variasjon i stedegne treslag, rikelig med både stående og liggende død ved i forskjellige størrelser og nedbrytningsstadier. Det finnes også naturskoger, og dette er skoger med lite menneskelig påvirkning fra gammelt av.

Urskog kjennetegnes av både gamle og unge trær, store og små trær, variasjon i stedegne treslag, rikelig med både stående og liggende død ved i forskjellige størrelser og nedbrytningsstadier. Foto: Helene Lind Jensen

Øverst fra venstre mot høyre: Skyggebrunpigg, kransmusserong, besk storpigg og furugråkjuke. Foto: Helene Lind Jensen

Skogbrann

I Pasvik finner vi spor etter skogbrann, som brente stubber, død ved med kullrester og levende furutrær med skadde partier. Furua er godt tilpasset brann med den høye krona og tykke barken. Skogbrann er med på å stabilisere furuskogen. Hyppige, lavintensive branner i tørr furuskog skaper aldersspredning på trærne, det blir mer lysåpent, hindrer at grana skygger ut furua og at humuslaget ikke blir for tykt. Etter en skogbrann spirer det i den næringsrike askedekte skogbunnen, suksesjonen starter på ny, med foryngelse av furu og flere løvtrær, og både død ved og forkullede stubber er viktig for mange arter.

Ved lett brann overlever mange trær som er viktig for soppene (mykorrhizasoppene) som har samliv med trerøttene. Og lett brann gjør at humuslaget blir tynt. Det gjør at næringen i sanden blir tilgjengelig for soppene. Mange mineralkrevende og sjeldne sandfuruskogsopper har store forekomster i de brente skogene i Pasvik. Av sjeldne sandfuruskogarter som har tyngdepunkt i Pasvik kan vi nevne kransmusserong Tricholoma matsutake (VU – sårbar), furugråkjuke Boletopsis grisea (VU), moslørsopp Cortinarius pinophilus (VU), skyggebrunpigg Hydnellum gracilipes (VU) og huldresølvpigg Phellodon secretus (VU).

Død ved til glede for mange sopper

I dagens bestandsskogbruk hogges trærne i sykluser på 60-120 år, avhengig av hvilken produksjonsevne marka har. I et økologisk perspektiv er dette ekstremt kort. I furuskogen snakker vi om sykluser på 1000-2000 år! Da er det ikke rart at det er i de ordentlig gamle furuskogene man finner de mest kresne artene.

Kelo kommer fra finsk og betyr saktevoksende furutrær med mye kjerneved som har stått lenge som døde, blitt avbarka og sølvfarga. Et furutre kan leve i 300 til 500 år. Når treet dør kan det bli stående i 200 til 500 år, og muligens enda lenger. Stammen mister barken og blir sølvfarget på grunn av sopp. Ved brann økes andelen kelo, da treet blir skadet og veden blir gjennomtrukket av harpiks, som gjør at treet blir enda vanskeligere å bryte ned. Brunråtesoppen oliven tømmersopp Coniophora olivacea er en av få sopper som lever på stående kelo. Oliven tømmersopp bryter ned basis av treet, som gjør at treet faller overende og blir en kelo-låg. Kelo-læger kan bli liggende veldig lenge og har en rekke spesialiserte sopper knyttet til seg. La oss bli kjent med noen av disse spesialiserte soppene som har sitt tyngdepunkt i Pasvik:

Taigahvitkjuke Antrodia infirma (VU – sårbar)

En ettårig nedbryter på middels til godt nedbrutte, helst relativt grove furulæger av kelo-type. Fruktifiserer tidlig i sesongen og spises fort opp av insekter, eller den råtner. Minner om den svært vanlige rekkekjuken Antrodia serialis, som går på gran. Vokser tiltrykt til underlaget (resupinat). Farge hvit til kremfarget. Porene er kantete og måler 3-4 porer per mm, gjerne med noen større. I likhet med rekkekjuke blir taigahvitkjuke gjerne angrepet av nettkjukemøll Montescardia tessulatellus. hvor larvene spiser fruktlegemet og legger igjen avføringstråder.

Urskoghvitkjuke Antrodia primaeva (EN – sterkt truet)

En ettårig nedbryter på middels nedbrutte, helst grove furulæger av kelo-type. Ofte er stokken brent. Fruktifiserer tidlig i sesongen og råtner eller blir spist av insekter fort. Ligner taigahvitkjuke, men kan få en tydelig hattkant og blir tykkere (opptil 15 mm). Fargen er kremfarget til lys brun med mørkere flekker. Porene er kantete og måler 2-4 porer per mm.

Krittkjuke Antrodia crassa (CR – kritisk truet)

En flerårig nedbryter på relativt harde, grove furulæger av kelo-type. Ofte er stokken brent. Farge hvit. Porene er runde og knøttsmå (6-7 per mm). Kan bli opptil én meter lang og tykk som en dyne. Det gamle porelaget nærmest veden blir karakteristisk krittaktig i konsistensen.
For å illustrere hvor sjeldne disse tre artene er, kan man si som huskeregel at du må finne 30 taigahvitkjuker før du finner en urskoghvitekjuke, og tre urskoghvitkjuker før du finner en krittkjuke.

Langkjuke Gloeophyllum protractum (VU)

En ettårig til flerårig nedbryter på tørre og harde furulæger av kelo-type som ligger soleksponert og som jevnlig blir kraftig oppvarmet slik at stokken tørker ut. Porene er runde til svakt kantete og ganske store (1-2 porer per mm). Hattdannende med overside med flere vekstsoner i nyanser i brun, senere grå til svart, og underside som først er lyst gulbrun, senere ganske grå.
Som du skjønner har gamle kelo-elementer ufattelig lang leveransetid. Mange skogområder har brudd i tilgangen på slike elementer på grunn av tidligere gjennomhogster, og det står bare rester spredt igjen i skoglandskapet. Mest sannsynlig blir det ikke etablert nye slike elementer i nærmeste framtid, med dagens korte sykluser i bestandsskogbruket.

Vår påvirkning på naturen er allerede stor – derfor er det viktig å forvalte restene av urskog eller urskogsnær naturskog på en klok måte. Mange av de viktige skogarealene i Pasvik finnes i dag innenfor nasjonalparken og landskapsvernområdet, men det er tilnærmet like store arealer utenfor disse med store naturverdier. Utvidet formelt vern og kontrollert skogbrann av disse arealene vil være viktig for å bevare artsmangfoldet knyttet til de viktige furuskogene.

Vi takker Mirculix, Sør-Varanger soppog nyttevekstforening for en fantastisk samling!

Taigahvitkjuke er en eksklusiv og kresen vedboende sopp som har sitt tyngdepunkt i Pasvik. Foto Helene Lind Jensen
Urskoghvitkjuke får en tydelig hattkant som skiller den fra taigahvitkjuke. Foto: Helene Lind Jensen
Den eksklusive krittkjuken kan dekke store deler av stokken. Legg merke til den sjeldne billen, furugnagbille Calitys scabra, som er på vei for å smake på krittkjuke. Kroppen til billen er full av små kroker som den bruker til å samle trespon for kamuflasje. Foto: Helene Lind Jensen
Hvis man deler krittkjuken i to kan man se at det eldste porelaget mot veden ser ut og føles som skolekritt. Foto: Helene Lind Jensen
Den solelskende langkjuka får etter hvert en fin kamuflasje på den sølvgrå kelo-lågen. Fruktlegemene kan sees på stokken i mange år. Foto: Helene Lind Jensen

Referanser:

Brandrud TE, Bendiksen E, Blaalid R, Hofton TH, Jordal JB, Nordén J, Nordén B og Wollan AK (24.11.2021). Sopper: Vurdering av furuplett Chaetodermella luna for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. https://www. artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/ 2021/20432
Brandrud TE, Bendiksen E, Blaalid R, Hofton TH, Jordal JB, Nordén J, Nordén B og Wollan AK (24.11.2021). Sopper: Vurdering av krittkjuke Antrodia crassa for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. https://www.artsdatabanken. no/lister/rodlisteforarter/2021/22863
Brandrud TE, Bendiksen E, Blaalid R, Hofton TH, Jordal JB, Nordén J, Nordén B og Wollan AK (24.11.2021). Sopper: Vurdering av taigahvitkjuke Antrodia infirma for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. https://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/ 2021/22871
Brandrud TE, Bendiksen E, Blaalid R, Hofton TH, Jordal JB, Nordén J, Nordén B og Wollan AK (24.11.2021). Sopper: Vurdering av urskogshvitkjuke Antrodia primaeva for Norge.
Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken.
https://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/ 2021/22884
Brandrud TE, Bendiksen E, Blaalid R, Hofton TH, Jordal JB, Nordén J, Nordén B og Wollan AK (24.11.2021). Sopper: Vurdering av langkjuke Gloeophyllum protractum for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. https:// www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/ 2021/23118
Brandrud, T.E. og Bendiksen, E. 2014. Sandfuruskog og sandfuruskogsopper. Viktige områder for biologisk mangfold. – NINA Rapport 1042. 74 s.
Gaarder, G., Hofton, T. H. & Reiso, S. 2018.
Frivillig vern av skog i Pasvik. Naturfaglige vurderinger av verneareal som ønskes frigitt. Miljøfaglig Utredning, rapport 2018-16. 56 s. + vedlegg. ISBN 978-82-8138-923-6
Niemelä, T., Wallenius, T. & Kotiranta, H. 2002. The kelo tree, a vanishing substrate of specified wood-inhabiting fungi. Polish Botanical Journal 47(2): 91-101, 2002.Midteng, R. 2011.
Pasviks ukjente naturskatter. Hågvar. S. & Bertsen, B. (Red.), Norsk Urskog og gammelskog. S.211-213. Unipub.
Midteng, R. & Gaarder, G. 2011. Registrering av naturtypelokaliteter i Sør-Varanger kommune i 2009-2010. – Asplan Viak/Miljøfaglig Utredning, Sandvika, Tingvoll, 187 s.
Midteng, R., Gaarder, G. & Hofton, T.H. 2013.
Naturtypelokaliteter i Pasvik registrert i 2013.
SABIMA kartleggingsnotat 10-2013, 28 s.
Midteng, R., Gaarder, G. & Hofton, T. H. 2015.
Naturtypelokaliteter fra registrering i Pasvik 2015. Sabima kartleggingsnotat 20-2015.
Midteng, R. 2016. Registrering av natur- og kulturverdier i Øvre Pasvik landskapsvernområde.
Resultater fra kartlegginger utført i 2013 og 2014 med hovedvekt på naturverdier i skog og samiske kulturspor i trær. Asplan Viak rapport 2015. Unummerert. 80 s.
Kuuluvainen, T., Aakala, T. & Vàrkonyi, G. 2017. Dead standing pine trees in a boreal forest landscape in the Kalevala National Park, northern Fennoscandia: amount, population characteristics and spatial pattern. Forest Ecosystems (2017) 4:12.
Ryvarden, L. & Melo, I. 2017. Poroid fungi of Europe. Fungiflora. 2nd edition.
Östlund, L., Zackrisson, O. and Axelsson, A.-L. (1997). The history and transformation of a Scandinavian boreal forest landscape since the 19th century. Canadian Journal of Forest Research 27: 1198-1206.


Klassegjenforeningen
NOVELLE

image

Klassegjenforeningen

Hun var den første som ankom lokalet.
Det var den gamle, slitte gymsalen som de for 20 år siden løp rundt i og spilte håndball.
Tekst: Lise Lunden. Foto: Adriana Finstad

Selvfølgelig var hun den som var her først, hun skulle jo stå for matserveringen. Om en times tid kom de som skulle rigge bordene og pynte lokalet. Som om gymsalen noen gang kunne framstå feststemt og hyggelig, eller lukte annet enn sure sokker og svakt muggent.

Hun bar med seg gryta med den ferdige soppsuppa inn på kjøkkenet. Den skulle bare varmes forsiktig opp, men hun trengte tida til å steke hvitløksbrødene. De stod til etterheving på benken, best å servere rykende ferske. Dessuten ville hun nyte tida her og fryde seg over at denne dagen endelig kom. Endelig skulle de få igjen. For alt.

Hun satte suppa på komfyren og skrudde på. Lav varme, må røres om ofte for ikke å svi seg mens den varmes. Det ville være dumt om det skjedde nå, etter alle timene med arbeid. Tenk for en skuffelse det ville bli om maten ble ødelagt.


Hun hadde fått ideen da hun gikk tur den våren. Den første turen på snøfri sti, med støvler og ullgenser og solkrem. Runden rundt vannet var herlig variert, med både åpne sletter og flott gammel granskog. Det var i granskogen hun så dem først. De små, brune klumpene. Brune og med masse hulrom der kjøttet hadde brettet seg i en kladeis.

Hun frydet seg ved tanken på at de selvgode hurpene ikke ville skjønne hva som skjedde. Til det var de bare ikke smarte nok, det var helt sikkert. De hadde ikke vært så mange i klassen hennes, få nok til at alle visste alt om hverandre. Så langt ute på bygda var det helt normalt med små klasser. På hennes trinn hadde de bare vært seks, fire jenter og to gutter.


Fire skulle liksom være et bra tall med jenter, sa de. Mindre drama, de kunne være to og to, eller alle fire. Det var tre som var det vanskelige, da ville to rotte seg sammen mot den tredje, sa de. Det var ikke hennes erfaring. Tre kunne godt finne ut av det, og stenge ute den fjerde i stedet. Skjønt, utestengingen var ikke det verste. Å bli behandlet som luft var mye enklere, da var hun i hvert fall i fred. Det var mye verre når de plutselig så på henne. Øyne som i det ene sekundet virket hyggelige, for så plutselig fylles med hån og ondskapsfull humor, når de plutselig snudde opp ned på alt igjen. Det hadde vært mange, lange år med kun moren sin som støtte.


Hun rørte i suppa. Hvitløksbrødene skulle ha tolv minutter i ovnen og helst nesten rett ut på bordet. Ute i gymsalen hørte hun de begynte å sette fram bord og stoler. Det klakket i gulvet, det gikk som et ekko gjennom de gamle betonggarderobene. De kjennes akkurat som bomberom. Antakelig var de bygd for å være det, med den ekle døra som kunne skrus fast innenfra. Det smalt i hele skolebygget når noen lukket dørene.

Først hadde hun tenkt å koke kraft på soppen. Det var så enkelt! Giften var vannløselig, og bare det ble mange nok i gryta, ville det bli nok til å gjøre susen. Det var en smal sak å sette ut en kokeplate på utsiden, legge lokket over og unngå å puste inn dampen. Suppa kunne til og med lages uten sopp da, så de ikke fikk mistanke.


Men … Det ville ta lengre tid enn tjueårsjubileet kunne ventes å foregå. Og hun ville se på. Ville se hvordan kvalmen slo gjennom kroppen med kraftige kramper. Ville se hvordan balansen tok kvelden mens de prøvde å nå doen i tide, mens de ikke så eller snakket som de skulle. Men det kunne ta noen timer. Til og med om hun sanket nok. Og hun måtte være ærlig med seg selv, hun ville helst unngå at de døde. Fengsel måtte hun nok regne med etter dette, men om det ikke ble for lenge var det verdt det.

Det var det som gjorde at hun forkastet den første og andre ideen. Hun kunne fått tiden ned i fire timer, med nok sopp. Den hvite var det nok av rundt henne, men den grønne fant hun ikke her. Hun ville kanskje rukket å se kvalmen og diareen komme seilende, men de ville kanskje rekke hjem før det ble ille. Og innen huden ble gul og magevondtene nådde leveren, ville de sikkert være på sykehuset. Fullstendig bom. Heldigvis fikk hun lang tid på seg til å finpusse planen.


Den lille rødbrune kunne funke. Det var noen fordeler med at det ikke skjedde med en gang, men tok noen dager før det satte i gang. Litt mindre tydelig hvor det kom fra, sjøl om hun ikke kunne slippe unna i lengden. Var hun villig til å ta konsekvensene? Det ville bli lang straff. Ingen mulighet for å påstå at hun hadde vært uaktsom, eller at hun ikke visste hva hun gjorde. Hun hadde tross alt plukka sopp i mange år og var kjent for å vite mye, selv om hun ikke var soppsakkyndig.


Nå begynte de andre å komme, og så gikk døra til kjøkkenet opp. Inn kom de to som hadde ordna med bordene, og de to som kom med drikke og dessert. Vin, både hvit og rosa, og et par flasker boblevann. De bar ut bestikk og tallerkner og glass og vin og vann. Hun ble igjen på kjøkkenet for å øse opp og anrette hvitløksbrødene. Suppa så nydelig ut. Den luktet sopp, kokosmelk, ingefær og karriblader. Gulrøttene hadde vært et godt valg, like godt som den finstrimlede kålen. Hun tok en smak, og puttet i ørlite mer salt, før hun skviste i en lime til.

Den rødbrune soppen ville tatt for lang tid. Kanskje flere dager før de følte seg syke først, og så en fæl omgangssyke som kunne være nok til at varselbjellene ringte. Men om det ikke skjedde, og de så ble syke igjen, ville det kanskje være for seint og hun måtte i fengsel. Lenge. Kanskje om de forstod at det ikke var en hard influensa, og kom seg rett til legen … Men det var for mange usikkerhetsmomenter.


Selv om moren var syk, ville hun ikke havne i fengsel nå. Tenk om moren hadde lang tid igjen likevel! Eller tenk om hun ikke tålte belastningen av at datteren havnet i fengsel, og døde av det. Det visste hun ikke om hun kunne leve med.

De små, spisse og trevlete var et veldig godt alternativ. Eller små og hvite traktsopper, om hun kunne finne dem. Det kunne løse det meste om hun bare passet på selv. For et show det ville bli! Allerede før desserten kom på bordet ville det kanskje starte. Hun lurte på hva som faktisk ville komme først. Svetten? Tårefloden? Diareen? Eller kanskje kolikksmertene. Hun så for seg sine gamle klassekamerater se ut som en vridd svamp, med væske ut av alle kanaler. Det gjorde henne ubehagelig yr i hele seg, det var rent skremmende.

Men hun kunne ikke ta sjansen på å forkorte morens liv. Hun trengte henne der, lengst mulig. Hun hadde ingen ide om hva hun skulle gjøre etterpå, når moren var borte. Tenkepause i fengsel var nå én ting, men ikke med morens liv på samvittigheten.

Hun så bort på vinflaskene som stod og ventet. Det var den som hadde avgjort saken. Vinen, og hagen hennes. For der borte på plenen hadde de flotte, hvite, sylinderformede soppene poppet opp noen dager tidligere, mens hun ennå telte på knappene om hvordan det best kunne gjøres. Og like ved siden av, inntil komposten, stod det noen andre, noen litt mindre og grå. Da var det helt klart. Det måtte bli suppe. Hun kokte kraft på halvparten av de grå på morgenen. Rett fra plenen og i gryta, så de ikke rakk å blekke seg og ødelegge alt. Så tok hun resten og kuttet opp med de hvite seinere, fikk de rett i suppa. En deilig suppe med et sør-asiatisk preg med lime og ingefær og karriblader. Den luktet helt fantastisk, og smakte enda bedre. Det beste var at hun kunne enkelt styre unna vinen.


Nå var alle på plass. De kom inn igjen for å hjelpe med maten, og så satte de seg til bords. En skål, sa en. En skål for å være samlet igjen, alle sammen! For god mat og høy stemning, og for mimring inn i de små timer! Skål, gjentok alle sammen. Fem glass med hvitvin og ett med boblevann ble løftet i været, og alle smilte. Hun tok en slurk av vannet, og smilte litt for seg selv. Blåste forsiktig på suppa, og begynte å spise.

Da blåbærpaien ble servert, begynte det smått å skje noe. Dessertmannen hadde servert, men alt mens han holdt på så de svettedråpene samle seg. Skjorta ble fuktig på ryggen. På den andre siden av bordet satt hun som kom med vinen og snakket høyt og skingrende om at hun ikke gjort noe galt med vinen, alt var bra, og at hun måtte visst legge seg nedpå litt. Ved siden av henne stod dessertmannen og svaiet, og gjorde et forsøk på å støtte vindama bort til scenekanten for å legge seg ned der.


Hun hadde enda ikke spist opp desserten selv. Den var god, men hun var her for showet. Ved siden av seg hadde hun borddekkingsmannen, som nå også hadde begynt å få de samme symptomene som de andre. Svetten rant, han pustet dårlig og så ut som han skulle besvime snart. Hun spurte om han ikke snart skulle dekke av bordet, og av en eller annen grunn reiste han seg for å prøve. Han skalv så på hendene at den første tallerkenen gikk rett i gulvet og knuste, noe som gjorde at resten av gjengen ble enda mer angstfylte. Nå satt det to på gulvet og prøvde å puste normalt, mens de holdt hendene over ører og øyne og hikstet mer enn de pustet.

Selv satt hun fortsatt med bordet og nippet til sitronvannet. Det ville bli noen uker til neste gang hun turte å røre alkohol, det var sikkert. Hun lurte på om de andre kom til å skjønne hva som hadde skjedd, når virkningen lettet om tre-fire timer. Antakelig ikke helt, de visste fint lite om sopp. Hun hadde en gang hatt med vindama på en tur, men de hadde ikke snakka om forgiftninger engang, bare at de ikke skulle plukke hvite og brune sopp. Nei, dette ville ta litt tid å finne ut av.


Hun lurte på om hun ville få en straff, og hva den ville bli. Hun visste hun måtte flytte fra bygda når moren var borte, men fikk hun en fengselsstraff? Kanskje en betinget en, det var jo ikke dødelig og ikke hadde hun så mye som en parkeringsbot på rullebladet engang. Kanskje hun til og med kunne påstå at hun hadde tatt feil?

Showet gikk sin gang, og var antakelig det beste hun noen gang kom til å se. Hun smilte, og tok den siste biten av pai og smeltet vaniljeis. Hun sendte en melding til moren. «Glad du overtalte meg til å gå på gjenforeningen».

Fra sidelinjen

I 1957 ga Gyldendal ut boka «Morderen plukker fluesopp» skrevet av Waldemar Brøgger. Den gir en forrykende framstilling av en morder som tar livet av sin rike søster med grønn og hvit fluesopp – for å berike seg selv. En halsbrekkende fortelling følger om flere, etter hvert nødvendige, mord, og til slutt morderens eget ufrivillige dødsfall.

Historien utspiller seg i en Østlandsbygd – muligens i Ringebutraktene – hvor en av hovedpersonene er husholderske for en velstående familie. Hun lyder navnet Muskaria, er meget soppkyndig og etter mitt syn historiens egentlige heltinne.

Boka er full av faglige feil når det gjelder sopp og soppgifter. Mye skyldes at vitenskapen siden 1950-årene har kommet opp med grunnleggende ny kunnskap om giftene i fluesoppene. Men forfatteren bommer på en rekke punkter hvor han burde visst bedre når han først gir seg i kast med soppmord.

For øvrig gir fortellingen et høyst lesverdig tidsbilde fra overklasselivet i tidlig etterkrigstid. Jeg anbefaler alle som akter å avlegge soppkontrolløreksamen å kose seg med boka og å jakte faktafeil om fluesoppene og giftene.

Gro Gulden

adv Mycoteam
Soppkompaniet på Spydeberg
SOPPKOMPANIET

image
KUNSTNERISK DYRKEROM. Et fantastisk flott, rosa lys skaper stemning. Såpass god stemning at en tysk kunstner har fotografert dyrkerommet og laget kunst av det.

Soppkompaniet på
Spydeberg

Med klarblå himmel og vakre omgivelser er agendaen for dagen en kjøretur til Spydeberg. Vi skal besøke den tidligere Oslobedriften Soppkompaniet.
Tekst og foto: Jørgen Ravneberg

Det er lett å forstå hvorfor Soppkompaniet har valgt å flytte bedriften ut hit. Vakre omgivelser gir ro i sjela, og man blir automatisk i godt humør. Et mer pittoresk gårdsbilde skal man dessuten lete lenge etter.


Soppkompaniet drives av Bo-André Nese og Christer Dai Rymoen, to karer som har havnet rett oppi soppen av rene tilfeldigheter, som så mange andre av oss. Det hele startet som en jobb i Dyrkeriet, en bedrift som satset på å selge kortreiste, økologiske råvarer. Underveis begynte duoen å dyrke østerssopp fra sett hjemme på kjøkkenbenken, og slik endte de opp her i Spydeberg, på et gammelt veterinærkontor.

– I dag kjøper vi korn fra Holli Mølle som vi blander med sagspon vi lager selv og inokulerer. Det er helt klart mer komplisert, men til gjengjeld har vi full kontroll over hva som går i det. Vi selger dessuten også ferske, ferdigproduserte sett for dyrking av sopp hjemme, i samme kvalitet som vi bruker selv, kan Bo fortelle.


SOPPKOMPANIET PÅ SPYDEBERG. Det er lett å forstå hvorfor Soppkompaniet har valgt å flytte bedriften ut hit. Et mer pittoresk gårdsbilde skal man lete lenge etter.

Bo viser meg stolt rundt på gårdstunet og jeg får se den hjemmesnekra kompostbunken deres, et tiltak for å få bukt med alt matsvinn. Det er i tillegg maskiner for sortering, koking og sporeblanding, en form for flytende mycelium. Maskinene er store og ukompliserte, og Christer har bygget noen om til å fungere som samlebånd ved hjelp av strips, skruer og komposittplater. Det har fungert mye bedre, selv om det ikke har vært uten uhell.

– Jeg satte hånden fast i den ene maskinen en gang, faktisk!, forteller Christer, og spør om jeg vil se bilde. – Han kom bort og sa at han tror han må på sykehuset, ler Bo. Til min fortvilelse sier jeg ja til å se på skaden, det er ikke vanskelig å forstå hvorfor han måtte ta turen for å sy.


Når vi ankommer kontoret ser jeg bilder av en tysk kunstner som fotograferte i dyrkerommet deres da de åpnet, fordi han likte lyset så godt. Ikke så rart, det er et fantastisk flott, rosa lys.

– Vi har ikke ting helt i orden her. Vi har fokusert på å holde liv i maskinen og dyrke fram sopp, sier Bo. Borte i hjørnet ser jeg boken SpiSopp, som de har forsøkt å dyrke en type sopp i. – Det er østerssopp! Vi har prøvd å la boken være den eneste næringen til soppen, men det var ikke nok fuktighet, så den har tørket ut.

SANKING I DYRKEROMMET. Piggsvinsopp som vi plukket rett fra posene.
I SITT RETTE ELEMENT? SpisOpp med sopp.

« Borte i hjørnet ser jeg boken SpiSopp, som de har forsøkt å dyrke en type sopp i, sier Bo»

SOPPDUO. Soppkompaniet drives av Bo-André Nese (på bildet til venstre) og Christer Dai Rymoen, to karer som har havnet rett oppi soppen av rene tilfeldigheter, som så mange andre av oss. Her fra inokuleringsrommet med de hydrerte posene.
ET YRENDE LIV. På Soppkompaniets lokaler finner vi masse forskjellig, et yrende liv er det iallefall. Fra venstre: Hyllesystemer i inokuleringsrommet med tydelig mycelium og østerssopp som straks er klar. Legg merke til de vakre gule østerssoppene helt til høyre i bildet.

Det er ikke bare en enkelt variant av østerssopp som dyrkes her hos Soppkompaniet.

– Gul østersopp, sort kongeøsters og blågrå østerssopp er de østersoppene vi dyrker. Den gule vil vi fase ut, for den tørker ut altfor fort når den er plukket. I tillegg dyrker vi piggsvinsopp eller lion’s mane som den kalles, vi har shiitake og noen andre varianter. Vi prøver oss faktisk også pårød åmeklubbe (Cordyceps militaris) for tiden, det er veldig spennende!


Jeg får på meg en tynn, blå beskyttelsesdrakt, maske, hansker og annet, som i sin helhet skal desinfiseres før vi stiger inn i et nytt rom: inokuleringsrommet, der de ferdig hydrerte posene kommer inn for å bli befrukta. Bo kan fortelle at det faktisk er en risiko for å få sporelunger og utvikle kols her, så skikkelige masker er viktig. I inokuleringsrommet har de også hjemmesnekret maskin, en slags trommel for å blande substratposene etter inokulering med flytende mycelium. Maskinen fungerer imponerende bra, og de har fått til et fint samlebånd.


I inkuberingsrommet bevitner jeg en fantastisk myceliumsaktivitet. Det er her de ferdig inokulerte posene får slappe av og gjøre greia si. De hvite og gulaktige posene, sammen med den unike kulturen, minner litt om et ostelagringsrom. Her skal posene ligge i en uke eller to til de blir flyttet videre. Det er viktig at posene ikke blir liggende for lenge her, for da blir soppen til kake. Den må flyttes videre. I neste rom er det et fantastisk rosa lys, så vakkert at det er forståelig at det inspirerer til kunst. Her ser vi sopper som har kommet til forskjellige stadier. Her ser man også om alt har gått riktig. Det er flere ting som kan gå galt, som overnæring og for mye vann. Da kan balansen bli feil og bakterier komme til, men heldigvis skjer det ikke så veldig ofte her.


Piggsvinsoppen er ikke helt klar, men jeg får kjøpt med meg noen kilo til restauranten.

Når vi kommer oss ut igjen går praten løst, og Bo forteller om andre planer de har lyst til å sette ut i livet. – Vi har planer om å starte dyrkekurs, hvis det er noen interesse for det. I tillegg har vi lyst til å starte et samlested for soppsankere på Østlandet, og bli en type distribusjonssentral for det. Så hvis noen er interesserte må de gjerne kontakte oss på Facebook for nettopp dette!


Jeg vinker adjø og setter meg i bilen, men må stoppe på veien ut og ta flere bilder av det utrolig fine landskapet, og humrer over ironien i å dyrke sopp i kunstig belyste rom inne, med så mye fantastisk skog rundt seg. Piggsvinsoppen er i hvert fall med meg tilbake, og jeg har blitt inspirert til nye retter til restauranten.

SOPPSHOPPING. Soppkompaniet selger mye spennende sopp. Til venstre: Piggsvinsoppen blir med meg tilbake til restauranten, mens kassene med østerssopp skal ut på tur til kunder.

Tekst og foto: Jørgen Ravneberg

Fritert sopp

Dette trenger du:

400g piggsvinsopp, steinsopp, østerssopp
eller annen fast sopp
1dl hvetemel
4stk egg
1dl griljermel
1ss soyasaus
1t salt

Slik gjør du:

Skjør soppen i skiver på 1,5-2cm tykkelse.
Bland hvetemel og salt i en skål.
Pisk sammen egg og soya i en annen skål.
Ha griljermelet i en tredje skål.
Vend soppen først i melblandingen, deretter i egg og til slutt i griljermelet.
Friter på 160 grader til gyllen, eller bak i ovn eller airfryer hvis du vil ha mindre olje.


Soyasyltet agurk

Dette trenger du:

1 dl hvitvinseddik
1 dl soyasaus
4 ss sukker
2 agurk

Slik gjør du:

Ha eddik, sukker og soya i en liten kjele og varm opp til sukkeret smelter.

Kjøl ned syltelaken.

Lag bånd av agurken ved hjelp av en skreller.

Legg agurken i den kalde syltelaken og la det ligge til du skal anrette.

Samjang

Dette trenger du:

2 ss røde chiliflak
2 stk. hele hvitløk med fedd, skrelt
100 g misopasta
4 ss sesamolje
2 ss sherryeddik
1 dl solsikkeolje
3 ss sukker

Slik gjør du:

Ha solsikkeoljen i en liten kjele og varm opp.

Ha i hvitløken og chiliflak og la dette bli litt mørkere i fargen.

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør det sammen til en fin puré.


Dijon-majones

Dette trenger du:

1 helt egg
1 ss olivenolje
3 ts fin sennep (Dijon)
1 ts fingertarepulver
Ca. 2,5 dl solsikkeolje
Salt

Slik gjør du:

Kjør egg, olivenolje, sennep, litt salt og fingertarepulver med stavmikser eller blender.

Når dette har samlet seg fint, så har du i halvparten av solsikkeoljen i en tynn stråle mens du blander med mikser.

Kjør så en liten stund med blender til det er samlet seg bedre, og gjør det samme med den andre halvparten av oljen. Smak til med salt.

Frivillighet langt ute i skogen
MATSKOGEN

image
VELKOMMEN. Ved inngangen byr et skilt velkommen til Matskogen, bak ses det nye hjortegjerdet som delvis inngjerder området.

Frivillighet langt ute i skogen

2022 er som kjent frivillighetens år. Jeg har reist til Bergen for å bli med på en åpen dugnad som holdes hver torsdag ettermiddag i Matskogen på Landås av en gjeng med nettopp frivillige.
Tekst og foto: Susanne Friis Pedersen

Matskogen dekker 12 mål som dyrkes med matvekster som trær, busker, klatreplanter, urter og hovedsakelig flerårige grønnsaker. Stubber fra den tidligere ensidige granskogen som en gang stod her har nå blitt støtte for benk og bord, klatrestativ eller markering. Ensidig granskog ble til dyrket mark i 2012 da foreningen Bærekraftige liv tok over driften på området som de leier av Bergen kommune.

Bærekraftige liv

Bærekraftige liv ble startet i 2008 av tre familier og har siden utfoldet seg i flere retninger i organiserte, formelle rammer. Matskogen er en av disse. Her samles deltakerne gjennom en facebook-gruppe med Benedicte Bruun som et anker.

Til dagens åpne dugnad har hun forberedt opptak av potet og deretter setting av asparges på samme plassen. Da jeg ankommer er fargerike poteter i gule, røde og blå nyanser i ferd med å graves opp. Etter hvert kommer flere til og det lages bål, forberedes suppe, te og salat til forsamlingen.

Benedicte har vært aktiv i Matskogen i seks år. Andre deltakere har vært her kortere, og de fleste har funnet veien hit via ulike kanaler. En av deltakerne forteller at han ble med i prosjektet via NAV-forløpet Sykt bra. Han fant dette prosjektet så bra og meningsfullt at han fortsatte å delta hver torsdag som frivillig, med et ønske om å bidra til en mer bærekraftig utvikling. En annen deltaker var også fornøyd med å komme til Matskogen, men fant det litt rotete.

Sant å si ligner Matskogen ikke akkurat en organisert tilrettelagt parsellhage. Det kan nok være utfordrende å orientere seg mellom stier, matvekster, ammetrær og gras. På den annen side kan en kanskje si at det er akkurat dette som er kontrasten til byens heftige rytmer og rette linjer.

Før dugnaden er omme er det kommet minst 20 deltakere.


FLITTIGE ARBEIDERE. Før dugnaden er omme er det minst 20 deltakere. Det skal mange hender til å drive en matskog.

Hjorten er også glad i Matskogen

Noen deltakere som har funnet frem uten kart og skilt er skogens hjort, og de liker godt vekstene på stedet. Gjentakende ganger har de beitet ned plantene i Matskogen. I år har gruppen endelig fått opp et hjortegjerde rundt deler av arealet og plantet vekster dyrene kan bli mette av utenfor dette gjerdet, i håp om at beiteskader blir redusert. Ved inngangen finner vi et skilt som forklarer hvorfor gjerdet er satt opp med hyggelige ord om at turgåere fortsatt er velkomne innom.

Hva er en matskog?

Det kan være vanskelig å kategorisere Matskogen ut fra kjente definisjoner, den er sin egen. Inspirasjonen kom fra England og ligger nær «agroforestry design», hvor hagebruk kombineres med skogbruk. Noen vil si det er en skogshage, bare at det ikke er som en hage i en skog, men nærmere en etterligning av skog, med dyrking av spiselige arter. I tillegg har Matskogen i Bergen en sosial profil, fordi den er et samlingspunkt med frie rammer. Jeg møter denne ettermiddagen også en journalist som skal skrive om «å være seg selv for de som skiller seg ut».

En omvisning avdekker anlagte etasjer, stier og platåer med vekster i potter, hvor skogens mus og andre dyr ikke umiddelbart forsyner seg med frøene og vekstene som skal bli til mat i et lengre perspektiv. Benedicte forklarer at perspektivet går 50 eller 100 år inn i fremtida og rommer, utover matforsyning, intensjon om å binde karbon til jord, berike jordsmonnet og redusere utslipp av klimagasser.

Det er plantet over 100 forskjellige arter. Flere arter er samplanting av klatreplanter oppover kraftigere trær, for eksempel minikiwi eller druer oppover or Alnus. Samspillet ses også ved kombinasjon av tre og bunndekke, for eksempel mynte Mentha under plommetre. Inspirasjonen til designet med nivådelinger er hentet fra prinsipper for permakultur, hvor det er permanente (flerårige) vekster utvalgt etter vekstform og funksjon. Skogbunnen etter grantrær Picea er ikke særlig næringsrik, så her er plantet inn vekster som for eksempel gyvel Cytius scoparius, som i samspill med knollbakterier i jorda fikserer nitrogen, hvilket hever næringsinnholdet i jordsmonnet. Ripsbusker danner kanter ved stier. Bjørnebærene danner sitt eget kratt, og denne torsdagen i september er mange av bærene modne.

SPENNENDE PLANTER. Den østasiatiske minikiwien Actinidia arguta klatrer oppover or.

Omstilling til annerledes mat

Benedicte forteller at noe av det som dyrkes ikke er så vanlig på spisebord i Norge. Det ser jeg når hun trekker frem ildkvede Chaenomeles, sibirfuru Pinus sibirica og apeskrekktre Araucaria araucana med spiselig frukt og frø. Dette er vekster som øker det biologiske mangfoldet uten at det truer den norske floraen. Det som høstes i Matskogen tilberedes derfor oftest over bål og spises ved avslutning av den ukentlige dugnaden. Slik er det en felles utforsking av nye matvaner som er kortreiste, plantebaserte og bærekraftige.

Dyrket sopp på tømmerstokk

Et skilt viser til «soppriket», hvor det er tømmerstokker av ask og bjørk med innpodet spiselig sopp som silkekjuke Trametes versicolor og shiitake Lentinula edodes. Det er Joachim Ask som er pådriver for denne innsatsen, som føyer seg naturlig inn i skogens kretsløp. Joachim forklarer at det krever god tid å få frem sporer fra stokken av soppene for så å få de inokulert i enten treplugger eller på korn. Trolig er det mye å hente for innsatsen, ettersom det kan høstes sopp i flere år etterpå, inntil trevirket er oppbrukt.

Fremtidige planer

Nøtteproduksjon ser Joachim som et uutnyttet potensial i Norge. Det ønsker han å jobbe mer med, parallelt med Matskogen, sopp og annen gartnerjobb. Benedicte orienterer om mulig fremtidig samarbeid mellom lokale foreninger som også jobber med økt bærekraft. En fra dugnadsgjengen forteller hvor mye han personlig får ut av å delta i Matskogen. Det gir ham mulighet til å leve med i naturens rytme. – Først venter man på at noe skal bryte frem, så vokser det så mye at det nærmest tar overhånd, dernest er det innhøsting og om vinteren inntrer en hvileperiode.

Lenker:

Bærekraftige liv (barekraftigeliv.no) Ask Permakultur


I FULL SVING. Dagens åpne dugnad omfatter opptak av potet og planting av asparges.
UTEN MAT OG DRIKKE, DUGER HELTEN IKKE. Dugnaden avsluttes med et felles måltid tilberedt over bål.

DET DYRKES. Jordskokk Helianthus tuberosus dyrkes også i Matskogen, hvor også stubber fra tidligere trær har mange funksjoner.

Planteliste over hva jeg så ved besøket

Klatreplanter

Drue, minikiwi, krattbjørnebær Rubus langei

Trær

Hassel Corylus avellana, valnøtt Juglans regia, kastanje Castanea, eik Quercus (spiselige nøtter), sibirfuru, apeskrekktre (begge har spiselige frø i kongler), lind Tilia cordata (spiselig blad til salat på våren og blomster til te), nepalesisk peppertre, plomme, eple (spiselig frukt), or (ammetre for andre vekster).

Busker

Ribes-arter, svarthyll Sambucus nigra, solbær, sølvbusk Elaeagnus commutata, tindved Hippophaë (spiselig bær), gyvel.

Vanlig lav vegetasjon i skog Ramsløk Allium ursinum, geitrams Chamaenerion angustifolium.

Sopp podet på stammer

Silkekjuke og shiitake. (Dessuten fant jeg kamfluesopp Amanita seksjon Vaginata).

Vanlige hagevekster:

Potet Solanum tuberosum, jordskokk, mynte, løpstikke Levisticum officinale, timian Thymus, sitronmelisse Melissa officinalis, reddik Raphanus sativus (hadde satt spiselige skulper), rabarbra Rheum rhabarbarum, stolt-henrik Blitum bonus-henricus, valurt Symphytum officinale (til gjødsel), smørbukk Hylotelephium maximum, kål Brassica, asparges Aspargus, kvann Angelica archangelica.

SOPP I SIKTE. Skiltet viser til soppriket med dyrking av sopp på tømmerstokker.
O jul med din molte
MOLTE

image
MOLTE KAN BRUKES TIL Å MANGT. Det enkleste er kanskje noen ganger det beste? Strø noen molter oppå en gryte når du nyter stillheten i villmarka. Molter vil aldri bli det samme igjen. Lover.

O jul med din molte

I den naturlige karbonbanken og flomdemperen gjemmer det seg noen skikkelig juleperler. Myras gull.
Tekst og foto: Marie Feiring

Sabima kaller myra en hemmelig superhelt, og ikke uten grunn. Myra lagrer to til tre ganger så mye karbon som regnskog, den er som en gigantisk svamp som kan holde på store mengder vann, faktisk så mye som 20 ganger sin egen vekt, på grunn av torvmosenes struktur i cellene. Myra er et hjem og matfat for øyenstikkere, orkideer, sjeldne sommerfugler og kjøttetende planter, og oss sankere? Ja visst! Men kanskje litt glemt?

Moltebærland

Hvis det er ett bær som skal få være selveste julebæret, så må det være molte Rubus chamaemorus. Eller, det er vel strengt tatt en frukt. En sammensatt steinfrukt. Skjør er den også. Og vakker. Ikke uten grunn at den kalles «skybær» på engelsk. For den likner jo litt på en sky. Når man kommer over en myr med masse molter er det dessuten omtrent som å komme over en eng med kantarell – det lyser mot en som gull. En himmel av gullskyer.

Kanskje ikke uten grunn at det en gang i tiden stod en egen paragraf i straffeloven om nettopp molta. På 1960-tallet ble fem personer dessuten dømt etter den gamle straffeloven §399 jf. §400, for å ha plukket med seg noen liter molter hver i gamle dager, ifølge lovdata. I Høyesterett ble de frifunnet. Molta hadde til og med såpass beskyttelse at vi i 1970 forbød plukking av moltekart på grunn av skadene det påførte planta. Nå er det kanskje ikke like strenge regler på akkurat dette lengre, men «moltebærland» gjelder enda, hvis jeg ikke leste feil i min research. Det er en juridisk betegnelse for vokseplasser for molter i Nord-Norge der forekomsten er «såpass betydelig over tid at bærene har en økonomisk betydning for grunneier». Det betyr at grunneier faktisk kan forby å plukke bær som tas med bort. Og ikke nok med det – visste du at molta er en såkalt ansvarsart for Norge? Jepp, det betyr at vi må sørge for at molta har det bra her hos oss. Den må ivaretas. Det betyr også at vi ikke må glemme den.


« Kjært barn har mange lokale navn. Bakeapple, chicouté, knotberry, aqpik, low-bush salmon-berry, moltebeere, plaquebiéreie, ronce petitmûrier og camemoro for å nevne noen.»

Let’s make molter great again

For molter er egentlig veldig tidløse. Og de kan egentlig brukes til fantastisk mye. Nå har det seg sånn at jeg hadde et mislykka forsøk på likør en gang i tiden, og fikk aldri mot til meg til å prøve igjen, men det er absolutt en spennende geskjeft, og noe du kan rekke om du forter deg nå før jul.

Moltekrem er jo også en evig slager. Rullekake. Ost og kjeks. Molter og krokan. Molteiskake. Moltesuppe. Panna cotta med molter. Eller bare molte-rett i koppen. Mulighetene er uendelige.

Har du noen andre gode forslag på molterett? Send oss gjerne et bilde med din beste molterett, så innovativ som mulig, og bli med i trekningen av boka «Planter og tradisjon». Oppskriften vil bli publisert på vår nettside (https://soppognyttevekster.no/ oppskrifter/) og du vil krediteres ved navn. Om vi får inn flere likeverdige forbeholder vi oss retten til å kåre flere vinnere. Bidrag kan sendes til:
redaksjonen@soppognyttevekster.no

Kilder:

https://snl.no/molte
https://www.sabima.no/myra-en-hemmelig-superhelt/
https://lovdata.no/artikkel/multeplukk/4077

MYRAS GULL? I den naturlige karbonbanken og flomdemperen gjemmer det seg noen skikkelig juleperler. Myras gull.
MISLYKKA LIKØR. Nå har det seg sånn at jeg hadde et mislykka forsøk på likør en gang i tiden, og fikk aldri mot til meg til å prøve igjen, men det er absolutt en spennende geskjeft, og noe du kan rekke om du forter deg nå før jul.

Raw-kake på nøttebunn med molte
OPPSKRIFTER

image

Raw-kake på nøttebunn med molte

Tekst: Kjersti Skar Staarvik, Ren Mat
Foto: Nadin Martinuzzi

Mange av oss har tradisjon for å spise moltekrem enten på julaften eller nyttårsaften. For nesten like mange kan dette være den eneste gangen i året de spiser disse gule vitaminbombene! De siste årene har vi derfor avansert til moltedessert begge høytidskveldene hjemme hos oss. Årets aller siste dessert er en mektig moltekake med nøttebunn og smak av pepperkake. Siden kaken i seg selv er «raw» er den kjapp å lage, men den syndige karamellsausen må gjerne småputre på svak varme i en time eller to mens kaken får tid til å «sette seg» i fryseren.


Slik gjør du:

Kvern mandler eller nøtter i en kjøkkenmaskin med knivblad, bland inn de andre ingrediensene og kjør til deigen ligner en ball. Trykk deigen ut i en kakeform og sett kjølig.

Kjør alle ingrediensene til fyllet utenom moltene i kjøkkenmaskinen, og kjør til det er jevnt og kremet. Tin moltene hvis de er frosne. Rør forsiktig inn mesteparten av bærene i fyllet, og spre det over bunnen. Sett kjølig igjen.

Bland alle ingrediensene til karamellsausen og la simre i en kjele til karamellen får en tyktflytende konsistens, gjerne 30 minutter eller lenger.

Dekorer gjerne hver tallerken med karamellsaus før servering, eller hell over kaken sammen med resten av bærene.

Dette trenger du:

Bunn

3 dl havregryn
3-4 dl mandler eller hasselnøtter
10 dadler uten stein
3 ss mandelsmør
2 ½ ss lønnesirup eller annen valgfri sirup
1 ts kanel
½ ts tørket ingefær
1/4 ts nellik
¼ ts muskat
1 ss kokosolje
¼ ts uraffinert salt

Fyll

5 dl bløtlagte, rå cashewnøtter
¼-½ dl sitronjuice
1 dl kokosolje
2 dl kokoskrem (kjøp ferdig i butikken, eller bruk det tykke laget av kokosmelk som har skilt seg i kjøleskapet)
1 ts vaniljeekstrakt
1 dl lønne- eller yaconsirup
4 dl molter, friske eller frosne

Karamellsaus

1/2 dl lønnesirup eller honning
1 dl kokossukker
4 dl kokosmelk (ikke lettvariant)
½ ts vaniljepulver 1 klype uraffinert salt
2 ss kokosolje


image

Lun bokhvetegrøt med molte

I den naturlige karbonbanken og flomdemperen gjemmer det seg noen skikkelig juleperler. Myras gull.
Tekst og foto: Kjersti Skar Staarvik, Ren Mat

Dette trenger du:

2 porsjoner
4 dl bokhvete, bløtlagt og skylt
3 dl vann, skånsomt oppvarmet
4 dadler
2 ts honning eller lønnesirup
2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
1/2ts kardemomme
2 dl ferske eller frosne molte (du kan også bruke tyttebær)

Slik gjør du:

Bløtlegg bokhvete over natten og skyll godt. Hell i en høyhastighetsblender sammen med vann varmet opp til om lag 40 °C, dadler, vanilje, søtning og kardemomme. Kjør til en jevn grøt og tilsett så bær. Du kan enten «pulse» lett så bærene fortsatt har litt tyggemotstand, eller mose dem helt inn i grøten. Avpass mengden søtning til bærene du velger, vi brukte tyttebær, da tåler grøten litt mer av det søte. Server umiddelbart med hakkede mandler, bær og kokosblomst- eller brunt sukker på toppen.

TIPS: Økologisk vaniljeekstrakt får du i velassorterte dagligvareforretninger og i helsekost.

På sopptur i Steinars skoger
STEINARS SKOGER

image
SÅ MYE MER. For Steinar er skog ikke bare skog, det er også et sted han sanker, både sopp og tømmer. Vi er begge enige om at det er vel så gøy å plukke nerdesopp som matsopp.

På sopptur
i Steinars skoger

Et intervju om skogsdrift, biologi, artsmangfold og granas mor – bjørka. Og fremtiden.
Tekst og foto: Marie Feiring

På en gård på Konnerud i Drammen bor Steinar Weseth, her har han bodd i snart 50 år omringet av rundt 350 dekar, eller 350 000 m2 skog, om du vil. De fleste kjenner ham kanskje som styreleder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, men Steinar er også skogeier, far, bestefar, og har lang yrkesbakgrunn fra domstolene. Dessuten er han en særdeles god brødbaker. – Jeg har blitt en racer på grytebrød, sier Steinar idet jeg ankommer gården hans og skuer litt ekstra på det nybakte brødet på benken. Jeg lurer på om jeg får smake, godt hjemmebaktbrød er jo uimotståelig. Men, jeg er der ikke for brød. Vi skal snakke om vår felles lidenskap: skog og sopp.

– Hvordan skal vi gjøre dette, spør Steinar. Kniv og kurv står klart og jeg er i soppmodus. Steinar har sagt at han skal ta meg med på en tur i sine egne skoger. Jeg skal få se ulik skogskjøtsel, og vi skal sanke litt eksamenssopp til kandidatene på soppsakkyndigprøven. En perfekt kombinasjon!
Sammen skal vi prate, finne ut av og se hva slags felles grunnlag en biologistudent, tante og gjesteredaktør har med en skogeier, bestefar og styreleder. – Jeg tenkte vi kunne gå rett ut i skogen, jeg, sier jeg, håpefull.

For Steinar er skog ikke bare skog, det er også et sted han sanker. Både sopp og tømmer. – Men jeg sanker ikke bare matsopp, jeg sanker sopp jeg kan studere, sier Steinar. – Ah, du er en soppnerd, sånn som meg, sier jeg. Så ler vi litt. Når det kommer til sanking av tømmeret derimot, er vi både enige og uenige, kanskje mest enige. – Vi trenger skogsdrift, sier Steinar.

Det knyter seg litt i magen når jeg tenker på skogsdrift, selv om jeg ikke er uenig, tenker jeg inni meg. Som biologistudent har jeg friskt i minnet at flatehogst, som er den dominerende hogstformen i dag, er svært ødeleggende for det biologiske mangfoldet. Som sopplukkere har vi begge kjent på det. Alt blir borte, og den soppen som en gang trivdes der i skogen gjør ikke det i en granåker.

– Bestefaren min drev plukkhogst, slik at det ble trær i alle aldersgrupper, og han sagde tømmeret selv, kan Steinar fortelle. Denne driftsformen ivaretok skogsmiljøet i større grad. Da jeg overtok og skulle hogge skogen, var det flatehogst som gjaldt. Hogge, plante og deretter gjødsle. Det er en måte å drive skogbruk på som har en rekke utfordringer med hensyn til artsmangfold. Mykorrhizasoppen forsvinnner, og det tar tid før den bygger seg opp igjen. Vi kan se på dagens industriskogbruk som en parallell til moderne jordbruk hvor vi sår, planter, gjødsler, høster. Det får åpenbart store konsekvenser for artsmangfoldet, sier Steinar videre. Jeg nikker.


– Hvorfor tror du det er blitt slik i dag, spør jeg.

– Jeg tror det har mye å gjøre med at nesten ingen hogger skog lengre, dette er overtatt av skogeierforeningene, og de er primært innretta på hogst. Skogbruket har lenge hatt miljøstandarder, og har i disse har til hensikt blant annet å ivareta artsmangfoldet på en bedre måte, men det er åpenbart at det er lønnsomhetskriteriene som er den grunnleggende føringen. Vi må jobbe videre for å finne lønnsomme produksjonsmåter som i større grad ivaretar artsmangfoldet, som kan være et alternativ til flatehogst, som er den dominerende hogstformen i dag. Som skogeier savner jeg at næringa og miljøet driver frem og forsker på andre måter å drive på enn industriskogbruk.

ULIKE DRIFTSFORMER. Steinar forteller om bestefaren som drev plukkhogst. Da han selv overtok og skulle hogge skogen var det flatehogst som gjaldt. Industriskogbruk kan sees på som en parallell til moderne jordbruk. Vi sår, planter, gjødsler, høster. Det får åpenbart store konsekvenser for artsmangfoldet.
SKOGENS VAKRESTE? Alltid like stas å finne flotte, røde fluesopper. Denne trives godt med bjørk og gran, og gir litt julestemning også. Den må med til eksamenskandidatene.

SKOGTUR OG EKSAMENSSOPP. Etter en lang og god prat på kjøkkenet til Steinar kommer vi oss omsider ut. På veien fortsetter vi praten om skogbruk, samtidig som vi speider etter eksamenssopp til prøve for soppsakkyndige. Vi kommer stadig over spennende sopp som får bli med i kurven.

Hva tenker du egentlig om flatehogst, spør jeg litt nølende.

– Jeg er ikke for totalforbud av flatehogst, det kan være hensiktsmessig enkelte steder, problemet i dag er omfanget av flatehogst. Det handler om å finne et felles utgangspunkt og gode løsninger, sier Steinar. Som sopplukkere benytter vi jo allemannsretten, og det er ingen av oss som ønsker å komme i konflikt med skogeierne. Vi er en høstingsorganisasjon, vi også, akkurat som skogbruket er. Spørsmålet er hvordan vi høster, og hvordan vi kan finne felles grunnlag – det er mange variabler og hensyn, og det er det vi burde jobbe sammen for å finne, sier Steinar.

Jeg er enig. Vi burde jobbe mer sammen alle sammen, i den naturkrisa vi nå står i, sier jeg. Det er uten tvil viktig at vi ivaretar skogen på den mest hensiktsfulle måten.


Etter en time har vi enda ikke kommet oss ut i skogen, vi har blitt sittende og snakke ved kjøkkenbordet. Samtalen har gått lett. Det er noe med gamle gårdskjøkken, de er ofte veldig fine og varme. Husets hjerte, og sånn har det kanskje alltid vært? Det er fra kjøkkenet jeg husker min første soppstuing. Kanskje deler vi begge disse minnene? Steinar har i hvert fall lang fartstid på sitt eget gårdskjøkken. – Jeg tok over gården på 70-tallet. Om barna mine vil overta, det får de avgjøre selv. Men jeg har tenkt til å bo her resten av livet. Det er her jeg hører hjemme, sier Steinar. Som sopplukker så må det være stas å eie sin egen skog, sin egen store sopphage, tenker jeg for meg selv.

Vi bestemmer oss for å ta turen ut før det blir altfor sent, vi har jo tross alt litt eksamenssopp å plukke og noen skoger å besøke. På veien fortsetter vi praten om nettopp skog.


– Det finnes i dag gode ordninger på frivillig vern, men jeg har aldri opplevd at skogeierorganisasjonene har vært spesielt interessert i å fortelle om disse. Jeg opplever at det er fokus på hogst og volumproduksjon, det er også grunn til å reflektere over at mye av trevirket som selges i dag er av dårlig kvalitet.

PÅ VEI TILBAKE. Vi stopper ved en bjørk. Bjørka er granas mor, sier Steinar. Først kommer det opp løvtrær, så gran, som får beskyttelse av løvtrærne. Det hele vokser seg egentlig fint og naturlig til selv om man ikke fjerner alt, da kommer det naturlig foryngelse. Det er også nødvendig å supplere med planter, men ofte ordner skogen seg selv, kan Steinar fortelle.

SOPPGLEDE. Vi stopper og studerer. Etter lang fartstid som soppsanker er det ingen tvil: Dersom man skal stå på prøven for soppsakkyndige bør man aller helst ut på tur, sier Steinar. Å se både skog og sopp i praksis er viktig for å forstå bedre.

Vi ankommer Steinars første skogteig hvor han viser meg litt rundt. Det er tydelig at det har vært hogget her, skogen er ikke så gammel. – Se der ja, det er bare å plukke. sier Steinar. Vi kommer over en hel eng av granmatriske Lactarius deterrimus. Fantastisk. Vi kommer inn på Steinars fartstid som sopplukker. Steinar forteller at han har plukket sopp siden tenårene. – Opprinnelig er jeg oppvokst på Ås, og hadde lekekamerater med foreldre som plukka sopp. Jeg husker den hermetiserte soppen på hylla. Min mor plukka i tillegg kantareller. Og så ble jeg etter hvert medlem av forbundet på 60-tallet som den gang het Norsk soppforening, men det er vel først de siste 20 årene jeg har vært aktiv i foreningen. I 2012 ble jeg også soppsakkyndig. Det er interessant å tenke på at den første eksamen her i Norge faktisk var på begynnelsen av 50-tallet.


Jeg lurer på hva han tenker om de som skal opp til eksamen nå, som vi i snakkende øyeblikk denne dagen sanker inn sopp til. – Etter lang fartstid er det ingen tvil, dersom man skal stå på eksamen bør man aller helst ut og få praktisk erfaring. Det er litt som med skogen, sier Steinar. – Å se både skog og sopp i praksis er viktig for å forstå den bedre. Det er vel og bra å ha teori i basis, men det er først når man er der ute og ser at man virkelig kan forstå. Misforstå meg rett, teoretisk kunnskap og systematikk er også viktig, men det er noe med å være tilstede der ute.


Under turen får jeg se forskjellige stadier av skog, både skog som tidligere har vært flatehogget og skog som har vært skjøttet mer skånsomt. Steinar forteller om bestefar som grøftesprengte myr, og Roundup som før var det helt store, om eiendommer som tidligere tilhørte et grevskap i området, og hvordan tidene og kunnskapen har endret seg. Og hvordan det med gode tømmerpriser de senere årene er mange av favorittsoppskogene i nærmiljøet som er forsvunnet til hogst.


– Bjørka er granas mor, sier Steinar idet vi passerer noen små bjørk. -Først kommer det opp løvtrær, så gran, som får beskyttelse av løvtrærne. Det hele vokser seg egentlig fint og naturlig til selv om man ikke fjerner alt, da kommer det naturlig foryngelse. Det er også nødvendig å supplere med planter, men ofte ordner skogen seg selv, kan Steinar fortelle videre.


Vi har funnet en hel kurv med sopp til de kommende kandidatene. – Tror du de får litt å bryne seg på nå?, spør jeg. – Ja, det burde være bra, det der, svarer Steinar. Vi drar tilbake til gårdskjøkkenet, hvor jeg sorterer det store soppfunnet. Steinar hjelper med tusj og bokser mens han dekker på bordet. Det rumler i magen. Jeg blir servert litt pizza og nybakt brød, og ikke minst et par bøker om slimsopp! – Liker du det også? spør jeg. Jeg lyser opp. Fantastisk.


Etter en veldig hyggelig dag takker jeg for meg og ønsker Steinar lykke på reisen, han skal nemlig ut på en soppkongress i det store utlandet. Med utelukkende gode ord om fantastisk brød og et litt lettere sinn og tanker om fremtidens skoger tenker jeg på det siste vi snakket om. Som Steinar sier – det er fullt mulig å finne løsninger, det handler om satte holdninger og et ønske om å finne løsningene, og å se og utforme dem. Globalt nærmer vi oss en kritisk situasjon med utfordrende klimaendringer og arter som forsvinner i et stadig økende tempo. Skogene våre er en utrolig viktig del av naturen, både med tanke på klima og artsmangfold. Vi trenger skogdrift som vektlegger og ivaretar nettopp det. Vi kan drive et annet skogbruk i fremtiden om vi bare vil, så fremtidens barn og soppsakkyndige kan oppleve en artsrik og mangfoldig skog.

LØSNINGSORIENTERT SKOGSDRIFT. Globalt nærmer vi oss en kritisk situasjon med utfordrende klimaendringer og arter som forsvinner i et stadig økende tempo. Skogen er en viktig del av naturen, både med tanke på klima og artsmangfold. Vi trenger skogdrift som vektlegger og ivaretar nettopp dette, så fremtidens barn og soppsakkyndige kan oppleve en artsrik og mangfoldig skog, sier Steinar.
KREATIV PÅ TUR. Det er fint å ha det litt gøy på tur. Her gjør fotografen et forsøk på å dandere en vakker stubbe, mens Steinar venter tålmodig. Det ble helt ok, øvelse gjør nok mester.
ALT VAR BEDRE FØR? Steinar forteller om bestefar som grøftesprengte myr, og Roundup som før var det helt store, om eiendommer som tidligere tilhørte et grevskap i området, og hvordan tidene og kunnskapen har endret seg. Og hvordan det med gode tømmerpriser de senere årene er mange av favorittsoppskogene i nærmiljøet som er forsvunnet til hogst.

KUNSTVERK. På sopptur kan man finne andre og vakre kunstverk i skogen. Det er hele skogopplevelsen som gjør soppturen fin.
adv Gavekort: Medlemskap
ads2
Spis mer grønt
BOKANMELDELSE

Sankerne, naturens beste forvaltere

Pål Karlsen

Gjennom fire kapitler tar forfatteren oss med på en reise i sankernes verden i Europa, med særlig blikk på Skandinavia. Vi får god innsikt i deres hverdag, utfordringer, ulikheter og kunnskap. Naturforvaltning opp mot bruk av naturen til sanking er som en rød tråd gjennom hele boken. Hvordan kan sankerne best ta vare på naturen? Er sankere på noen måte en trussel for naturen, eller er de heller med på å bygge opp om respekten for naturen? For selv om sankerens hovedbeskjeftigelse er å skaffe mat, så vil ønsket om å bevare naturen og artsmangfoldet bli sterkere når man er ute i skogen og lærer seg arter. Verdien av skogens økosystem er viktig også for sankerne, og dermed vil sankerne stille seg kritisk til hvordan skog driftes, slik som ved flatehogst og plantasjedrift. For er det ikke egentlig alle de lovlige arealendringene og nedbyggingen av naturen som er den egentlige utfordringen for artsmangfoldet, og ikke sankerne i seg selv? Forfatteren ser også på nærheten til matens opphav som en motvekt til den industrielle matvareproduksjonen. For hva vil skje hvis sankingen tiltar og blir noe alle vil drive med? Hvis store selskaper ser penger i dette? Vil de høste med respekt for naturen, eller er det kun penger som gjelder da?

Forholdet mellom vern og bruk av naturen, i form av sanking, er et viktig tema som blir diskutert i boka. Hvor mye kan man ta av en nyttevekst? Er det fare for at arter kan gå fra LC (livskraftig) i Artsdatabanken til NT (nær truet) på grunn av sanking? Vi kan lese om ramsløkens inntreden på den norske rødlisten for truede arter. Dette er første gang sanking har vært grunn for en rødlistestatus i Norge. Vi får innblikk i interessante perspektiver på sanking for at retten til høsting skal leve videre uten konflikter og på en bærekraftig måte. Når høsting blir grunnen til at en art blir rødlistet, hvordan stiller da sankeren som er opptatt av mangfold og naturvern seg? Dette er viktige spørsmål som forfatteren tar opp i boken.

Boken belyser tema det er verdt å tenke over, i tillegg til at den er basert på kunnskap og historier fra sankernes hverdag. En spennende bok å ta del i, og også lærerik om ulike spiselige arter. Boken er lett å lese og gir meg motivasjon til å lære meg enda flere spiselige vekster, høstet med respekt for naturen.


Janne Helen Lorentzsen



« Er sankere på noen måte en trussel for naturen, eller er de heller med på å bygge opp om respekten for naturen?»
Suksess med dans, musikk og sopp
NYTT FRA LOKALFORENINGENE

image
SOPPSAKKYNDIGE. Her er gjengen fra naturlaget som hadde en trivelig dag på familiedagen. F.v. Lillian Charlotte Iversen (leder Salten naturlag), Beate Venaas Røkke, Gull H. Pedersen, Emilie Eide Nyheim og Elisabeth Bråthen. PS: Etter at de tre til høyre fikk bestått eksamen i september, er disse fem Bodøs gruppe soppsakkyndige/soppkontrollører per i dag, og gleder seg til å kunne bidra med sin kunnskap til folk i nord. Her foran Mathildestua i Bodøsjøen, som gjerne brukes til medlemsmøter og soppkontroller.

Suksess med dans, musikk og sopp

Både vær og oppmøte var upåklagelig da Salten naturlag deltok på familiedagen Ut mot havet i Bodøsjøen siste helga i august. Sammen med et mangfold av andre organisasjoner ble det en dansende soppfest.
Tekst og foto: Gull H. Pedersen

Flere hundre besøkende kom innom på standen, mange med spørsmål om soppene som var utstilt. De besøkende fikk smake på tangsmør, soppsuppe eller noen av de andre godsakene som medlemmene hadde laget, og la igjen hyggelige kommentarer, som «takk for god informasjon» og «gode smaker».

God stemning og stor interesse

Det var topp stemning fra første øyeblikk og Salten naturlag hadde knapt fått på plass utstillingen før det var fylt opp med barn og voksne som var nysgjerrige på hva vi hadde å by på. I tillegg til utstillingen av rundt 100 sopparter var mange interessert i farging av garn. Veldig populært var det også med smaksprøver. Vi bød på tangsmør servert på flatbrød, soppsuppe laget av kantarell og steinsopp, soppsoya, stekt kantarell og saft av granskuddsirup, mjødurt, geitrams og løvetann.

Leder i naturlaget, Lillian Charlotte Iversen, er glad for den store interessen for sopp som hun opplevde denne dagen. – Det er ikke så lang tradisjon for bruk av matsopp i Nord-Norge, men interessen er økende, både for sopp og grønne ville vekster. Vi erfarer at mange i Salten og Bodø ikke vet om oss og Norges sopp- og nyttevekstforbund, og ikke er klar over at vi tilbyr gratis soppkontroller. Vi er derfor veldig glad for muligheten til å være med på denne familiedagen. Jeg har tro på at et slikt samarbeid med andre lag og foreninger gir oss mulighet til å nå ut til flere, sier hun

Andre deltakere som var til stede

Arrangør Arktisk filharmoni var svært fornøyd med oppmøtet. I tillegg til Salten naturlag, deltok også Nordlandsmuseet/Jektefartsmuseet, Pias ballett, Kystlaget Salta, Redningsselskapet, Iris Salten (renholdsselskap), Færingen 4H, Bodø husflidslag og Saltvern skolekorps.


SOPPUTSTILLING. Vi hadde samlet rundt 100 sopparter til utstillingen.
POPULÆRT. Lillian Charlotte Iversen serverer saft og tangsmør til en ivrig besøkende.
SOPPDANS. Artig både for naturlagets medlemmer og for publikum med danseoppvisning rett foran vår utstilling.
SMAKSPRØVER. F.v. tangsmør på flatbrød, soppsuppe og granskuddsirup.
TIDLIG KRØKES ... Denne lille karen spiste godt av soppsuppa som mamma Trude serverte.
FARGEGLEDE. Det var stor interesse for utstillingen rundt bruk av sopp i garnfarging.
Nyoppstarta og inspirerende på Norges sydligste punkt
NYTT FRA LOKALFORENINGENE

image
GLADE SOPPLUKKERE OG EN HERLIG GJENG. Styret i Sydspissen sopp- og nyttevekstforening er glade for at de nå kan samles som forening og gå tur sammen. Fra venstre Hanne Djupesland, Hanne Heldal og Adriana Finstad- Fotot Adriana Finstad.

Nyoppstarta og inspirerende på
Norges sydligste punkt

Tekst: Marie Feiring

På Norges sydligste punkt har Sydspissen sopp- og nyttevekstforening allerede satt sine spor på kartet. Den nyoppstartede foreningen, som dekker både Lindesnes og Lyngdal, har alt rukket både felles turer og soppkontroller, og det til tross for at de bare for kort tid siden ble etablert. En forening som kanskje kan bidra til å inspirere andre som kunne tenke seg å gjøre nettopp det samme, å starte opp ny forening.


– Det er viktig å legge lista lavt i første omgang, så det ikke kjennes så uoverkommelig, sier initiativtaker og styreleder Lise Lunden. Det er oktober og foreningen har sitt andre styremøte, hvor vi er blitt invitert for et intervju. Stemningen er god.

– Jeg har sittet i foreninger før, og det tar så mye tid. Det er virkelig en betryggelse som Lise kom med, en forutsetning for at jeg skulle takke ja til å bli med i styret, at vi kan legge lista der det passer oss som sitter i foreningen. Det eneste vi har på agendaen er et årsmøte og et styremøte, resten tar vi som det passer oss, sier Lone Jevne.


Men på tross av at foreningen kun har vært etablert i to uker har de allerede rukket mye, til og med før det var en offisiell forening på papiret. Sydspissen har hatt sitt første møte, to arrangerte turer med påfølgende soppkontroll og opprettet sin egen instagram- og facebookside, og det på tross av at første kontakt med Norges sopp- og nyttevekstforbund var i vår. Da tok Lise kontakt med forbundet med spørsmål om det lot seg gjøre å starte en forening. Lise sendte deretter ut en e-post til potensielle interessenter, dog med litt laber respons.


En sen vårdag, under et besøk på Renathe Oma sitt kontor, hoppet plutselig Lone Jevne frem og spurte Lise «er det du som vil starte forening?». August kom og ryktet gikk. Hanne Djupesland, Renathe Oma, Lone Jevne, Adriana Finstad og Hanne Heldal, alle ble med på tur med Lise, og vips så var en ny forening født. Som førstegangs soppplukker var Hanne H. helt ny i soppsankingen, men det satte ingen stopper for å få bli med i styret. – Her er alle velkomne, sier hele gjengen i kor.


– Vi vet enda ikke hvor mange vi blir, vi vet noen har søkt overflytning hit. Det er en god times kjøring til nærmeste forening som enten er Blomkålsoppen i Kristiansand eller Jærsoppen i Stavanger/Jæren, så det er nok kjærkomment for flere at man ikke må reise så langt for å få vært litt aktiv, da blir det fort at man nedprioriterer, sier Lise. – Mange har også kontaktet oss på Instagram og Facebook, sier Adriana.

AKTIVE PÅ SOSIALE MEDIER. Sydspissen sopp- og nyttevekstforening har allerede rukket å dele mange flotte øyeblikk i sosiale medier.

Fra venstre Renathe Oma, Lise Lunden, Lone Jevne. Foto Eirik Stålesen.

For det er ikke gått ubemerket hen at foreningen allerede har fått til en helt nydelig sosiale medier-profil, til inspirasjon for oss alle. Det er Adriana som står for hovedinnholdet, sammen med Hanne. – Vi deler fra egne turer, og turer som vi har hatt sammen. Vi har blitt enige om å legge ut ofte for ikke å forsvinne i alt innholdet som er der ute. Adriana er dessuten ofte på tur, og liker godt å ta bilder.

Det beste sosiale medier-tipset til andre, spør jeg. – Legg ut fine bilder av sopp og nyttevekster, slik man ønsker man skulle funnet selv. Det må være noe så andre får lyst til å finne «samme sopp». Nærbilder er fint, kurver med masse sopp, stemningsfulle skogbilder, slik at folk får lyst til å komme seg ut. Også må man ikke være proff fotograf. Hvis man begynner et sted, vil man jo kunne utvikle seg etter hvert. Det er fint å kunne prøve seg litt frem, øve litt. Det viktigste er egentlig å skape engasjement, slikt at man når ut og folk tar kontakt.

Det beste sosiale medier-tipset til andre, spør jeg. – Legg ut fine bilder av sopp og nyttevekster, slik man ønsker man skulle funnet selv. Det må være noe så andre får lyst til å finne «samme sopp». Nærbilder er fint, kurver med masse sopp, stemningsfulle skogbilder, slik at folk får lyst til å komme seg ut. Også må man ikke være proff fotograf. Hvis man begynner et sted, vil man jo kunne utvikle seg etter hvert. Det er fint å kunne prøve seg litt frem, øve litt. Det viktigste er egentlig å skape engasjement, slikt at man når ut og folk tar kontakt.


Hva tenker dere om to år, hvor er foreningen da? – Da skal vi ha minst fem soppsakkyndige og det samme antallet nyttevekstkyndige. Og femti medlemmer da, smiler hele gjengen.

Og har dere noen gode råd til andre som tenker på å starte forening, men kanskje ikke tør ta steget? – Gjør det! Men legg lista lavt. Så finner man ut av det, sammen.

BLOMKÅL I SKOGEN. Et artig funn å vise frem på sosiale medier. Foto: Adriana Finstad.

VAKKER UNDERSIDE. Sopp kommer i mange fasonger og farger, til glede for oss alle. Undersiden er et viktig kjennetegn når man skal bestemme sopp. Foto: Adriana Finstad.
SKOGENS SORTE DIAMANTER? Svart trompetsopp Craterellus cornucopioides tar seg godt ut på bilder og på matfatet. Foto: Adriana Finstad.
FOTOGENE SOPPER. Nærbilder av nydelig sopp kan inspirere andre til å komme seg ut på tur. Foto: Adriana Finstad.
Taus kunnskap – sankernes viktige naturforvalterrolle
TAUS KUNNSKAP
image
Rynkerose Rosa rugosa. En fremmedart med svært høy risiko. If you can’t beat them, eat them? Foto: Anja Hougaard Storaker.

Taus kunnskap
– sankernes viktige naturforvalterrolle

Det er sommer 2021, og vi står midt i en eng av mjødurt. Vi snur og kikker litt på bladene. - Denne har sykdom, så den plukker jeg ikke med. Lovise lar blomsten stå. Vi går videre til neste vekst. Foran oss ligger Nordmarka, men vi skal ikke på langtur, bare på en rask visitt, og se hva vi finner.
Tekst og foto: Anja Hougaard Storaker

Lovise er profesjonell sanker og selverklært «naturnerd». Hun forteller om egen oppvekst på landet: karvekålsuppe hos bestemor, blomster-te av det hun fant langsmed veien der hun trasket som barn, og en forkjærlighet for alt som er «naturlig». For Lovise er sanking en stor del av livet, og en stor del av henne selv. Kunnskapen hennes sitter i kroppen; i muskelminnet når hun kniper av blomsten på prikkperikum og når hun deretter begynner å fortelle om hvordan blomsten ble brukt til farging tidligere. Kanskje denne informasjonen flyter opp i henne når vi sitter der i enga, kanskje den alltid er der, tilgjengelig inni henne. Det er ingen tvil om at hun hadde kunnet fortelle akkurat det samme i en annen setting, men det å sitte rett ved planten gjør det trolig enklere å huske detaljene. Kunnskapen sitter i kroppen.

– Skriver du ned metodene dine? var et av spørsmålene mine da jeg intervjuet sankere sommeren 2021. Svarene deres skulle bli brukt til å svare på spørsmålet «hvordan lærer man og deler man kunnskap i sankemiljøet». Svarene jeg fikk overrasket meg. Jeg forventet en slags akademisk tilnærming til hele prosessen – finne planten, skrive ned navn og lokalitet, notere hva man brukte den til, ris og ros og tips for fremtiden.

– Nei, var svaret. – Jeg skriver ikke ned noe. Noen var svært glad i å ta bilder, og det er jo en form for dokumentasjon, men å skrive – det var sett på som unødvendig. Mange bruker rett og slett bare hukommelsen. De husker hvor ting vokser og går tilbake til de samme stedene år etter år. På den måten får de god lokalkunnskap om området de lever i. Flere verdsetter friheten i denne tilnærmingen – de går en tur og ser hva de finner, fremfor å planlegge og dokumentere altfor mye. Jeg lurer også på om det kanskje kunne være litt vanskelig å dokumentere alt, sånn som ting man vet ved hjelp av intuisjon eller magefølelsen.

Denne typen kunnskap er ikke helt enkel å uttrykke sånn uten videre – du kan ikke alltid skrive ned hvor magefølelsen kommer fra, eller si det høyt. Det er litt som å sykle – man vet hvordan, men kan ikke nødvendigvis forklare det med ord, og må lære det gjennom å prøve selv. Du vet at du finner mjødurt i grøftekanten eller molter på myra etter mange år med repetisjon – instinktivt vet du hvilken kombinasjon av planter, klima og terreng som må til for at det du ser etter skal vokse der. Det er ikke alltid så enkelt å skrive ned akkurat hva denne kunnskapen er, og ikke nødvendig heller, for mange. Jeg tror at de fleste tenker at man må erfare det selv, for å vite.

DET BLIR MYE GOD MAT AV DET MAN SANKER. Løvetannsjokolade og bringebæreddik.

UTELÆRING. I spørsmålet om hvordan man lærer best om sopp og nyttevekster, var flertallet enige i at det å lære ute førte til at man husket bedre i etterkant. Å kunne kjenne, ta og se på vekstene rundt seg, gjør det enklere å huske – helst sammen med andre mennesker med samme interesse, og gjerne en lærer. Følelsene det vekker i en å oppleve vekstene med alle sansene gjør læringen bedre.

Utelæring er best. I spørsmålet om hvordan man lærer best om nyttevekster, var flertallet enige i at det å lære ute førte til at man husket bedre i etterkant. Å kunne kjenne, ta og se på vekstene rundt seg, sammen med andre mennesker med samme interesse, og gjerne en lærer, gjør det enklere å huske, også på grunn av følelsene det vekker i en.

Den emosjonelle siden har en rolle her - flere snakker om at deres glede for nyttevekster ble vekket og vokste rundt andre mennesker med samme entusiasme, det være seg en kursleder eller andre med ønske om å lære. På samme måte kan smittsom skepsis ha en negativ effekt – det kan gå begge veier.

Det sosiale aspektet, samarbeidet, er verdsatt og helt nødvendig for å lære. Det er mye vi gjør som vi ikke er bevisst på at vi gjør – små håndbevegelser, hvor man fester blikket, detaljer i fargene og konsistensen som avgjør hva du plukker; hvordan kommuniserer du denne kunnskapen til andre?

Er du i det hele tatt klar over at du besitter den? Denne kunnskapen er i samme nabolag som magefølelsen, litt vanskelig å uttrykke, men enormt viktig. Det er lett å ta det for gitt, men et sted har du lært det, kanskje som liten, kanskje som stor. Det er mye vi lærer i barndommen som vi tar for gitt som voksen – eksempelvis å plukke bær uten å ødelegge dem eller ikke bli brent av brennesle når vi plukker den. Demonstrasjon og imitasjon er essensielt for læring i mangel på språk, og fortsetter å være det etter at vi lærer å snakke og skrive.

Heldigvis kan vi også dele kunnskap gjennom bøker og andre skriftlige medier. Der kan vi oppbevare langt mer detaljert informasjon på denne måten, og letter noe av byrden fra veteransankeren, som ellers måtte ha husket alt av detaljer – selv om mange av dem kanskje gjør det.

OPPFORDRING TIL OSS SANKERE. Innleggsforfatter Anja Hougaard Storaker ute og sanker blåbær. Se om du ikke kan ta med noen ut på neste tur, så er du kanskje med og skaper en ny lokal ekspert for området ditt og artene som bor der.

FRIHETEN MED Å SANKE ETTER HUKOMMELSEN. Mange sankere bruker rett og slett bare hukommelsen. De husker hvor ting vokser og går tilbake til de samme stedene år etter år. På den måten får de god lokalkunnskap om området de lever i. Flere verdsetter friheten i denne tilnærmingen – de går en tur og ser hva de finner, fremfor å planlegge og dokumentere altfor mye. Jeg lurer også på om det kanskje kunne være litt vanskelig å dokumentere alt, sånn som ting man vet ved hjelp av intuisjon eller magefølelsen..Hylleblomst Sambucus, Lindeblomst Tilia cordata og rynkerose.

Sankemiljøet nyter godt av sosiale medier, som åpner opp for samarbeid og diskusjon. Noen kan også synes dette er problematisk, for det tilsier at enhver kan dele hva de tror, det være seg om de skal bestemme en art på et nettforum (som kanskje viser seg å være feil) eller foreslå steder man kan sanke en art (som kanskje viser seg å være et naturreservat). Samtidig som at sosiale medier bygger broer på tvers av sankesamfunn rundt omkring i landet og også landegrenser, medfører det mye jobb for dem med ekspertisen – veteranene.

En sanker forteller for eksempel om en søndag hun var soppkontrollør, der en mann dukket opp med en kurv full av «steinsopp» – som viste seg å ikke være steinsopp i det hele tatt. Mannen var kokk, og hadde kanskje servert dette om han ikke hadde vært innom soppkontrollen. Plusspoeng til NSNF, men også et viktig poeng – vi trenger de lokale ekspertene.

Lokalbefolkningen er viktig, veldig viktig. I spørsmål om ivaretagelse av miljøet er lokalbefolkningen enormt viktig. En studie viser at kunnskapen og ikke minst tilstedeværelsen fra de lokale i et naturområde kan ha en bremsende effekt på nedgangen i biodiversiteten som finnes der. Med andre ord: Færre arter forsvinner i slike områder enn ellers.

Sankere er gjerne aktive i sine nærområder, og er på et vis naturforvaltere på sin egen måte – gjennom selve sankingen, men også fordi de har intrikat kjennskap til hvordan nærområdet lever og puster. Hva som vokser hvor, hvordan, hvorfor og hvor lenge. Dersom man ser sankemiljøet som et sammensurium av lokale nytteveksteksperter, gir det mening at disse blir temmelig viktige aktører for ivaretagelsen av naturområdene der de bor, slik historisk svijordbruk og styving av trær har gitt opphav til kulturlandskap og artene man finner der.

Hvorvidt en sankers innflytelse kan sammenlignes med jordbruksmetoder med lang historie bak seg kan nok diskuteres, men det er ingen tvil om at det de vet er verdifullt. Sankere på Vestlandet har større kjennskap til tang og tare enn sine kolleger på Østlandet, og har langt mer utbredt brukt av dem i oppskriftene sine, selv om plantene er å finne ved kysten i både øst og vest.

Bruken av nyttevekster åpner opp for tilhørighet til områder, men det altså er ikke nok at de vokser der for at man skal kjenne til dem – man må også forvalte dem, bruke dem. – For andre mennesker er naturen bare en kulisse på tur, var det en som sa til meg. Noe i bakgrunnen, noe de er utenfor. Tenk om man kunne gått mer inn og brukt det mer, tenker jeg!

Om det er noe dette arbeidet har lært meg, er det at sankere har en potensielt stor rolle der. Se om du ikke kan ta med noen ut på neste tur, så er du kanskje med og skaper en ny «lokalekspert» for området ditt og artene som bor der.


Lokalbefolkningens kunnskap teller En studie viser at kunnskapen og ikke minst tilstedeværelsen fra de lokale i et naturområde kan ha en bremsende effekt på nedgangen i biodiversiteten som finnes der. Med andre ord: Færre arter forsvinner i slike områder enn ellers. Sankere er gjerne aktive i sine nærområder, og er på et vis naturforvaltere på sin egen måte – gjennom selve sankingen, men også fordi de har intrikat kjennskap til hvordan nærområdet lever og puster. På bildet skjørbruksurt (Cochlearia officinalis).
GOD MAT SKAPER GODE MINNER. Mange sankere kan huske sin første matrett med egensankede vekster. Karvekålsuppe hos bestemor, blomster-te av det man finner langsmed veien der man trasket som barn, og en forkjærlighet for alt som er «naturlig».
FRIHETEN MED Å SANKE ETTER HUKOMMELSEN. Mange bruker rett og slett bare hukommelsen. De husker hvor ting vokser og går tilbake til de samme stedene år etter år. På den måten får de god lokalkunnskap om området de lever i. Flere verdsetter friheten i denne tilnærmingen – de går en tur og ser hva de finner, fremfor å planlegge og dokumentere altfor mye. På bildet: bendelløk Allium scorodoprasum.
VAKRE OG NYTTIGE. Lindeblomst kan brukes til så mangt.
For vondt til å spises, for godt til å kastes
ÅRETS JULEGAVE?
image

For vondt til å spises,
for godt til å kastes

Men, de er alle unike kreasjoner.
Snakker vi årets julegave?
Tekst: Marie Feiring og Pål Karlsen

Førjulstida er rett rundt hjørnet og vi trenger alle litt inspirasjon til hva årets julegaver skal bestå av. Jo eldre man blir, jo vanskeligere kan det være å finne på noe unikt og fint, for de fleste har jo det meste. Men hva med å gi et glass med forundring? Det blir i hvert fall ikke glemt med det første. Her kommer årets julegavetips.

Et innlegg på sosiale medier kan skape en aldri så liten gjenkjennbar effekt når noen deler raust fra skapet sitt. Heldigvis! For da skjønner man jo at man ikke er alene. Vi i redaksjonen velger å kalle det årets julegavetips, forundringsglassets gleder. Litt som å kjøpe forundringspakke i butikken: Det kan være bra, men det kan også være juggel.


UT AV SKAPET. Etiketter av maskeringstape og vage beskrivelser, noen ganger ingen. Gjenkjennbart? I hvert fall for mange av oss sankere, skulle vi tro et livlig kommentarfelt på Facebook. Foto: Pål Karlsen

Pål Karlsen rapporterer direkte fra Facebook: Hver høst lager jeg masse rart i glass: Det er syltet, saltet og konfitert, med eller uten masse annet rart som gir smak. Nede i kjelleren er hyllen full. Vi må sette til livs minst et par glass i uka for å holde unna, eller plage alle kjente med gaver i tide og utide. Kjenner du deg igjen? For saken er jo at en del av dette lageret er litt for eksperimentelt laget, i et innfall av inspirasjon. Kanskje så inspirert at jeg til og med glemte å skrive på hva som er innholdet. Det kan rett og slett være et sjansespill å hente opp et glass, langt større å gi det bort, fordi den bitre sannheten er at ikke alt er godt. Hvorfor kan vi ikke holde oss til velprøvde oppskrifter? Og hvorfor klarer vi ikke å bare kaste det som vi med stor sannsynlighet er på kanten av uspiselig? Hvorfor lærer vi sankere aldri? Kanskje fordi vi er sankere?

Og responsen?

Skulle vi tro antall likes og et yrende kommentarfelt, er det uten tvil flere av oss som har mange spennende, uforglemmelige julegaver å gi bort i år. Kanskje en forundringsglass- konferanse til og med kunne vært på sin plass i fremtiden, slik som noen foreslo?


Takk til Pål Karlsen for at vi fikk bruke ditt bidrag til denne saken, samt alle som godkjente at deres kommentarer ble brukt. Vi setter pris på dere alle, sankere. Innlegget er hentet fra Pål Karlsens facebookinnlegg, postet 9. november.

MY PRECIOUS. Ritas soppsyltetøy, det fikk hun ha for seg selv. Foto: Rita Tvede Bartolomei
EN UFORGLEMMELIG JULEGAVE. Ikke alle glass er merket, men kreativiteten kan ingen si noe på. Det blir det unike julegaver av. Foto: Pål Karlsen

Soppsakkyndig nummer 1000 neste år?
FORBUNDSNYTT

Soppsakkyndig nummer 1000
neste år?

image
HÅNDSKREVNE PROTOKOLLER. Den aller første personen som avla prøve for soppsakkyndige her i Norge, og Norden for øvrig, var Gudbjørg Hanssen i 1953. Hanssen hadde noe så spennende som cand.real (candidata realium), altså en høyere akademisk grad avlagt i Norge i matematisknaturvitenskapelige fag. På 69 år har totalt 965 personer bestått prøven.
Tekst: Marie Feiring

Her på Østlandet har vi nok en gang hatt en forholdsvis tørr start på soppsesongen i 2022. Det kan ikke bare ha vært enkelt for de som skulle opp til prøven. Om vi ser tilbake på de foregående sesongene, har også disse bestått av mye tørke månedene før eksamen, så må det ha vært utfordrende å få sett nok sopp. Det er tydelig at kandidatene har vært flittige og øvd godt og lenge. For med 39 nye soppsakkyndige i år kan vi vel si at det har vært en suksess. Det gir også rom for litt mimring. For når var det egentlig soppsakkyndigeventyret startet her i Norge?

Et pionerarbeid

Den aller første personen som avla prøve for soppsakkyndige her i Norge, og Norden for øvrig, var Gudbjørg Hanssen i 1953. Hanssen hadde noe så spennende som cand. real (candidata realium), altså en høyere akademisk grad avlagt i Norge i matematisk- Soppsakkyndig nummer 1000 neste år? naturvitenskapelige fag. Hun gikk rett fra eksamensbordet til jobben som soppkontrollør for Oslo helseråd på Youngstorget. Det fantes ingen tilsvarende prøver i de nordiske landene på den tiden, både i Sverige og i Danmark har omtrent tilsvarende prøver kommet til i senere tid, i 1980-årene. Arbeidet i Norge i 1950-årene er med andre ord et pionerarbeid, ifølge Anna-Elise Torkelsen.

Et viktig samfunnsoppdrag

Siden den gang har mye skjedd i Norges sopp- og nyttevekstforbund. Forbundet har gått fra å være to organisasjoner, henholdsvis Nyttevekstforeningen og Norsk soppforening, til å bli Norges sopp- og nyttevekstforbund i 2005. På 69 år har totalt 965 personer bestått prøven og kan krone seg med tittelen soppsakkyndig. Herav er 509 sertifiserte soppkontrollører, eller som vi har kalt det på engelsk, mushroom identification expert. Med tanke på at vi er ca. 5,408 millioner innbyggere i Norge, så er det altså bare 0,0094% som er soppkontrollører her til lands. Det er ganske stort å tenke på for de som er soppkontrollører. Det er dessuten uten tvil et viktig samfunnsoppdrag, for det er full fres både på appen Soppkontroll og på de ulike soppkontrollene rundt omkring i landet hver eneste sesong. Vi trenger og ønsker helt klart flere som kan spre soppens trygge budskap. Takk til alle dere som er med på laget! Vi gratulerer til dere alle og heier så mye på dere.

PS: Kanskje får vi soppsakkyndig nummer 1000 neste år?

Takk til Karen Mørkved for informasjon, samt Anna-Elise Torkelsen og hennes artikkel i «Våre nyttevekster nr. 4-2004 (Volum 99), Nyttevekstforeningens historie 1902-2004». Denne anbefales om du ønsker å lese mer om historien bak prøven for soppsakkyndige, du finner den på Nasjonalbiblioteket.


Listen over nye soppsakkyndige i 2022

Tekst: Ingrid Indergaard
image
MANGE NYE SERTIFISERTE I ÅLESUND. En gledelig dag for Nyttevekstforeninga, Ålesund som har fått så mange nye sertifiserte. Endelig kan flere stå på soppkontroll rundt omkring på Møre.

2022 ble soppsakkyndigprøvene arrangert i Halden, Bodø, Trondheim, Ålesund og Oslo. Generelt var det færre oppmeldte enn i fjor. Prøvene ble derfor gjennomført på én dag på hvert sted, med unntak av Oslo, som fylte opp tre dager. I 2022 var det meldt opp 61 kandidater til prøven. 58 gjennomførte prøven og 39 av disse stod på prøven. Beståttprosenten i 2022 er 67%. Det er noe høyere enn den var i 2021, der 63% av kandidatene bestod prøven.

Prøvene ble arrangert av Nyttevekstforeninga Ålesund, Halden soppforening, Fredrikstad soppforening, Salten naturlag, Trondheim sopp- og nyttevekstforening og Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening. Takk til både foreningene, alle sensorer og alle frivillige som har stilt opp for å arrangere soppsakkyndigprøvene i år.

Vi ønsker også å gratulere de nye soppsakkyndige. Bra jobba!

Nye soppsakkyndige i 2022

Madina Eriksen fra Halden soppforening Mia Holm-Olsen fra Halden soppforening Ann Charlott Lindahl Johansen fra Halden soppforening
Trude Hessvik-Trøite fra Eiker soppforening
Tanja Langolf Tennefoss fra Fredrikstad soppforening
Marianne Aarum fra Fredrikstad soppforening
Kelly Marie Eldor Hakkebo fra Fredrikstad soppforening
Silje Louise Waters fra Fredrikstad soppforening
Elisabeth Martinsen fra Fredrikstad soppforening
Gina Danielle Tourange Køhn fra Halden soppforening
Elisabeth Bråthen fra Salten naturlag
Gull Pedersen fra Salten naturlag
Emilie Eide Nyheim fra Salten naturlag
Sofie Moe fra Salten naturlag
Stian Arntsen fra Innherred sopp- og nyttevekstforening
Brita Heggli fra Helgeland sopp- og nyttevekstforening
Marita Pedersen fra Helgeland sopp- og nyttevekstforening
Torbjørn Kornstad fra Trondheim sopp- og nyttevekstforening
Erlend Thorup Trondheim sopp- og nyttevekstforening
Peggy Zinke fra Trondheim sopp- og nyttevekstforening
Anna Söderlind fra Nyttevekstforeninga, Ålesund
Erik Lyberg fra Nyttevekstforeninga, Ålesund
Nina Fiskerstrand fra Nyttevekstforeninga, Ålesund
Elisabeth Bråten Fjeld fra Nyttevekstforeninga, Ålesund
Elisabeth Baril fra Nyttevekstforeninga, Ålesund
William Bredal fra Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening
Carina Kjellum fra Oslo og omland soppog nyttevekstforening
Anna McLoughlin fra Lillehammer sopp- og nyttevekstforening
Lena Jönsson fra Follo sopp- og nyttevekstforening
Tomas Jahr fra Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening
Kristine Jorskogen fra Oslo og omland sopp og nyttevekstforening
Ingrid Indergaard fra Indre Østfold sopp- og nyttevekstforening
Oscar Nordbø fra Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening
Odd Halvdan Holt Kristensen fra Buskerud sopp- og nyttevekstforening
Moina Hall fra Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening
Magnus Stæhr fra Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening
Tina Kiese fra Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening
Gry Imsgard fra Hexeringen soppforening Martin Paliocha fra Oslo og omland soppog nyttevekstforening

FLOTTE EKSAMENSBORD. Til tross for tørke mange steder i landet ble det flotte eksamensbord allikevel. Her fra eksamensbordene i henholdsvis Bodø og Trondheim

Statistikk

Finn soppene i landskapet
DESEMBERAKTIVITET FOR STORE OG SMÅ

Kan du finne de ti soppene vi har plassert ut i landskapet? Eller kanskje du har mer lyst til å finne ti tilfeldige soppord? Hvis du kjenner at du liker bedre å tegne, så vil vi gjerne at du fargelegger soppene, for de mangler litt farge for å få skinne! Også har vi en quiz å løse, tør du prøve deg? Ekstrapoeng for vitenskapelige navn. Lykke til.

image
Silje Strand og Eira i blåbærlynga. Begge er ivrige bærsankere, men Silje er nybegynner når det kommer til sopp. Kanskje hun kan få litt hjelp av deg? Foto: Marie Feiring

1. Finn soppene i landskapet

Her må du kanskje frem med lupe? Som om du skulle være på en sopptur i skogen, se om du kan hjelpe oss å finne soppene. Det skal være ti sopper totalt. Tusen takk for hjelpen.



2. Desemberquiz

Ekstrapoeng om du klarer de vitenskapelige navnene

  1. Hva heter steinsopp på svensk (og dansk)?
  2. Hvilken sopp blir ofte omtalt som skogens gull?
  3. Hva er mykorrhiza?
  4. Hva heter appen hvor man kan få kontrollert soppen digitalt?
  5. Hvilken plante kalles Nordens koriander?
  6. Hvilken sopp er ansett som den eneste spiselige slørsoppen?
  7. Hvilken plante kalles Nordens ananas?
  8. Er det yngste laget på tang nederst ved festet eller ytterst på toppen på algen?
  9. Er det yngste laget på tare nederst eller ytterst på algen?
  10. Hvilken plante ble brukt til Sokrates’ henrettelse?
  11. Søtsaken treak er tradisjonelt blitt kokt på hvilken kjent norsk nyttevekst?
  12. Tricholoma guldeniae er oppkalt etter mykologen Gro Gulden. Hva er det norske navnet på soppen?
  13. Hvilket år ble ramsløk Allium ursinum rødlista og under hvilken kategori?
  14. Ulvefis er et tradisjonelt folkelig navn på hva slags sopper?
  15. Hvilken tangsort kalles også trøffeltang?
  16. Høyt henger de, og sure er de, sier hvem om rognebærene?
  17. Hvilken plante?
  18. Hvilken sopp?
Fasit nederst på siden.



3. Finn 10 sopp-ord


I denne aktiveten gjemmer det seg ti soppord vi så gjerne skulle hatt hjelp til å finne. Kanskje du vil hjelpe oss?





4. Fargelegg soppene


Liker du å tegne? Da er denne oppgaven for deg. Vi trenger nemlig hjelp til å få litt farge på soppene, så de også får lov til å skinne. Hvilke sopper likner de mest på?


Fasit quiz
  1. Karljohansvamp
  2. Kantarell Cantharellus cibarius
  3. En symbiose/samliv mellom sopp og planterøtter
  4. Soppkontroll
  5. Fjæresauløk Triglochin maritima
  6. Rimsopp Cortinarius caperatus
  7. Tunbalderbrå Lepidotheca suaveolens
  8. Nederst ved festet
  9. Ytterst ved toppen
  1. Giftkjeks (skarntyde) Conium maculatum
  2. Einer/einerbær Juniperus communis
  3. Broket musserong Tricholoma guldeniae
  4. 2021 og Nær truet
  5. Røyksopp Lycoperdon
  6. Grisetangdokke Vertebrata lanosa
  7. Reven Vulpes vulpes
  8. Kvann Angelica archangelica
  9. Panterfluesopp Amanita pantherina



Ode til soppen

Av HeidiAne, oktober-22


mangfoldighetens navnebærer

en sprett lengst fremme i munnen på norsk

gutural førstelyd på farsi

kun en diftong på swahili

mange navn på nepali

royal klang på fransk

skogens sirkulasjonsvesen

sikkerhetsnettet som bærer alt liv

lenge før språkenes tid inn i en evighet etter
Hva skjer fremover?
image

Hva skjer fremover?

Kan vi friste med god mat, sosialisering eller sopptur? Hva med fermenteringskurs eller et hyggelig årsmøte? Du er hjertelig velkommen til foreningene rundt om, husk bare å melde deg på.

01.12.22 Juleverksted flyttet til torsdag 1. desember hos Eldbjørg Johansen. Forening: Buskerud sopp- og nyttevekstforening. Region: Viken

18.11.22 Sesongavslutning på Tangen vgs. Forening: Blomkålsoppen, Vest-Agder sopp- og nyttevekstforening. Region: Agder

21.11.22 Velkommen til julemat, foredrag og hygge på Nøsteboden. Forening: Bergen sopp- og nyttevekstforening. Region: Vestland

23.11.22.Evaluering av årets kurs, turer og kontroller. Forening: Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening. Region: Oslo, Asker og Bærum

09.12.22 Julemøtet 2022 på Rampen bar. Forening: Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening. Region: Oslo, Asker og Bærum

01.01.23 Vintersoppturen. Forening: Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening. Region: Oslo, Asker og Bærum

12.01.23 Kurs i fermentering av grønnsaker. Forening: Elverum sopp- og nyttevekstforening. Region: Innlandet

21.02.23 Velkommen til årsmøtet i Jærsoppen. Forening: Jærsoppen. Region: Rogaland

For oppdateringer og andre arrangement, følg med på kalenderen vår. https://soppognyttevekster. no/kalender/

norges-sopp-og-nyttevekstforbun
Norges sopp- og nyttevekstforbund

Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) er en paraplyorganisasjon for landets mange sopp- og nyttevekstforeninger med en historie helt tilbake til 1902.

NSNF ble dannet i 2005 som en fusjon mellom Norsk soppforening og Nyttevekstforeningen og omfatter i dag 38 medlemsforeninger i alle landets fylker, med over 6000 medlemmer.

NSNF er medlem av Studieforbundet natur og miljø, Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA) , Frivillighet Norge, International Mycological Association og assosiert medlem av The European Confederation of Mediterranean Mycology (C.E.M.M.)


Kjenner du til tidsskriftet Agarica?

Tidsskriftet AGARICA publiserer fagfellevurderte (og poenggivende) originalartikler innen alle ulike aspekter av mykologi, med hovedfokus på mykofloristikk og taksonomi. Ulike typer manus mottas, herunder forskningsartikler, oversiktsartikler og korte forskningsartikler. I tillegg publiseres også (uten fagfellevurdering) populariserte utgaver av mer omfattende forskningsartikler, kortere notiser og bokanmeldelser.

AGARICA publiserer norsk-, svensk-, danskog engelskspråklige bidrag. Agarica er klassifisert som nivå 1 i Norsk senter for forskningsdata. I utgangspunktet utkommer et årlig nummer av AGARICA.

Ønsker du å abonnere på AGARICA send e-mail til: post@soppognyttevekster.no eller ring +47 922 66 276.

Abonnement koster kr 250,- inkl. porto for medlemmer, kr 300,- inkludert porto for ikkemedlemmer og kr 400,- inkludert porto for institusjoner.


MEDLEMSFORENINGENE LANDET RUNDT

De fleste av foreningene har egne facebook-sider

Aust-Agder sopp- og nyttevekstforening

Roberta Dahl,
roberta.aasnf@hotmail.com,
412 18 649

Bergen sopp- og nyttevekstforening

Lise B. Møllevik,
lise.mollevik@gmail.com,
995 72 082

Blomkålsoppen, Vest-Agder sopp- og nyttevekstforening

Benthe Skrøvje,
bskrovje@gmail.com,
996 95 642

Buskerud sopp- og nyttevekstforening

Gro Gevelt,
gro.gevelt@gmail.com,
909 18 008

Eiker soppforening

Roy Holmvik,
roysmurerservice@h-nett.no,
47611298

Elverum sopp- og nyttevekstforening

Gry Handberg,
hanroer@online.no,
977 23 987

Follo sopp- og nyttevekstforening

Kristian Seres,
follosopp@gmail.com,
967 35 831

Fredrikstad soppforening

Tor-Øystein Gulliksen,
toroyste@online.no,
98137237

Gjøvik-Toten sopp- og nyttevekstforening

Rune Gravdahl,
rgravdah@gmail.com,
901 01 338

Grenland soppforening

Arnfinn Ekmann,
arnf-ekm@online.no,
95930661

Halden soppforening

Ninni Christiansen,
ninni.c.christiansen@hiof.no,
482 86 519

Haugaland sopp- og nyttevekstforening

Jostein Jektnes,
haugaland@soppognyttevekster.no,
97191021

Helgeland sopp- og nyttevekstforening

Jonny Løe,
jo-loee@online.no, 90476264

Hexeringen soppforening, Hamar

Karen Inger Sletten,
ki.sletten@gmail.com, 97763739

Indre Østfold sopp- og nyttevekstforening

Guli Darisiro,
gulzardiri@gmail.com, 968 46 343

Innherred sopp- og nyttevekstforening

Eli Margrete Skjerve,
innsnf@gmail.com, 92402463

Jærsoppen

Kari Blikra,
jaersoppen@gmail.com, 45411730

Kongsvinger soppforening

Gunn Anita Nerli,
gunnanin@online.no, 913 08 374

Larvik soppforening

Åge Holst,
age.holst@gmail.com, 91344385

Lillehammer sopp- og nyttevekstforening

Siri L. Hovland,
post@lson.no, 92067000

Midt-Telemark sopp og nyttevekstforening

Solfrid Trydal,
s_trydal@hotmail.com, 95021037

Miraculix, Sør-Varanger sopp- og nyttevekstforening

Line Moe,
miraculix@mail.com, 92433421

Moss sopp- og nyttevekstforening

Irene Simonsen,
iresim@online.no,
940 14 305

Nyttevekstforeninga, Ålesund

Wenche Eli Johansen,
wej@live.no, 90649488

Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening

Roger Andersen,
leder@oosn.no, 93448167

Porsanger og omegn sopp- og nyttevekstforening

Ingrid Golten,
golteni@hotmail.com, 90991614

Rana sopp- og nyttevekstforening

Linda Bekknes,
bekknes@gmail.com, 97199304

Ringerike soppforening

Kari W. Østengen,
kariwo@online.no,
99576310

Risken sopp- og nyttevekstforening

Anne Marie Hareide,
post@risken.no,
90562182

Romerike sopp- og nyttevekstforening

Sissel Vågane,
post@romerikesopp.net,
95496186

Salten naturlag

Lillian Charlotte Iversen,
post@salten-naturlag.com, 91804597

Steinkjer sopp- og nyttevekstforening

Ulla-Britt Bøe,
ulla.britt.boe@gmail.com,
99797681

Sunnfjord sopp- og nyttevekstforening

Harald Eriksen,
harald.eriksen.aarberg@gmail.com,
95154314

Sydspissen sopp- og nyttevekstforening

Lise Anni Lunden,
snf.sydspissen@gmail.com,
913 06 708

Telemark sopp- og nyttevekstforening

Inger Marie Kjølner,
ikjolner@icloud.com,
924 54 533

Tromsø soppforening

Kari Riddervold,
kari.riddervold@uit.no,
95962334

Trondheim sopp- og nyttevekstforening

Kirsti Anne Mandal,
post@tsnf.no,
916 63 695

Tønsberg soppforening

Per Marstad,
pmarstad@broadpark.no,
91183929

Valdres sopp- og nyttevekstforening

Mariska Kroeze,
timmariska@hotmail.com,
480 98 253

Nettsider til alle foreninger og fylkesvis oversikt finner du på Soppognyttevekster.no under fanen MEDLEMSFORENINGER. Oppdatert per 1. januar 2022.

adv skogsus