Hjem
Årgang 19 – nummer 2/2023
Løssalg kr 120,-
Leder

Oppdagelse

Jo mer man lærer, jo mer skjønner man at man har å lære. Det er ingen ende på kunnskapen man kan tilegne seg, spesielt utendørs i naturen. Slik sørger naturen for at livet heller aldri blir kjedelig. Våren gir oss en skikkelig påminnelse om akkurat dette, synes jeg! Små grønne spirer, summende insekter, markblomstenes ankomst, ropende rådyr, syngende fugler, en klukkende bekk, skarlagen vårbeger, slimsopper i snøsmeltekanten, ospens vakre skjelving som snart er å høre igjen, og andre spennende organismer som er med på å danne det økosystemet vi er en del av.

Med våren kommer også nye oppdagelser, og i denne utgaven av Sopp og nyttevekster ønsker vi å ta deg med på en aldri så liten oppdagelsesferd. Eventyret starter rett utenfor døra, nemlig i hagen, og tar oss med videre til de flotte kalkskogene. Fra kalkskogene beveger vi oss innom Gro Gulden som kan fortelle historien om en mystisk trøffelbiff, og derifra flyr vi videre, helt til Zambias soppskoger. Mai Løvaas sine skildringer fra Zambia er et ordentlig eventyr i seg selv, som jeg kan anbefale å lese med en god kopp tranebærte!


« Jo mer man lærer, jo mer skjønner man at man har å lære. Det er ingen ende på kunnskapen man kan tilegne seg, spesielt utendørs i naturen. Når vi er i skogen, fjæra, fjellet – det fantastiske fjellet – er vi egentlig aldri helt alene, det er alltid noen der sammen med oss, på sanke-eventyr i den fine naturen. Nyt, nerd og oppdag, det er min oppfordring til deg de neste månedene! »

Og apropos skogen – har du tenkt over at vi faktisk har spiselige trær? Bare pass på at det ikke ender opp som i novellen «villsalat til besvær». Vi har selvfølgelig inkludert noen aktiviteter til barna underveis (som vi tror er vel så artig for de voksne) og så får du selvfølgelig vite hvordan det gikk når vi var ute og sanket tang og tare, i den vakre fjæra. Men eventyret stopper ikke helt der, ettersom vi har vært i det eventyrlystne hjørnet prøver vi oss like så godt på noe helt nytt - en helt egen redaksjonen-side!

Jeg synes også at vi skal vie en ekstra tanke til alle de små og store økosystemene, som akkurat nå er i full sving med sine våraktiviteter. Det er jo tross alt ikke bare vi mennesker som går på oppdagelsesferd i naturen. Når vi er i skogen, fjæra, fjellet – det fantastiske fjellet – er vi egentlig aldri helt alene, det er alltid noen der sammen med oss, på sanke-eventyr i den fine naturen. Nyt, nerd og oppdag, det er min oppfordring til deg de neste månedene!

Med ønsker om en forunderlig vår, og takk til alle bidragsytere nok en gang! Uten dere, ingen blad!



Vår-nerde-hilsen fra redaktøren
Ansvarlig utgiver:

Schweigaards gate 34F
0191 Oslo, Norge

Redaktør

Marie Feiring
redaksjonen@soppognyttevekster.no

Redaksjonsråd

Anders K. Wollan (leder)
Anne Elisabeth Scheen
Hege Dagestad
Jørgen Ravneberg
May Berthelsen

Bidragsytere:

Anette Lillestrand
Andrea Aalrust Shaw
Anne-Lise Viken
Andreas Bu
Anne Mæhlum
Bente Bu
Bjørn Viken
Camilla Honkainen-Miller
Gro Gulden
Helene Lind Jensen
Janne Helen Lorentzsen
Jørgen Ravneberg
John Gunnar Brynjulvsrud
Kjetil Johnsgård
Kjersti Brustad
Lise Lunden
Lumi Esimene
Mai Løvaas
Marianne Barth-Dyrkolbotn
Mycetozoaz
Pernille Næss
Per Marstad
Pål Karlsen
Silje Matheisen

Takk til:

Anders Often
Bernhard Askedalen
Camilla Lorange Lindberg
Jorunn Elisabeth Olsen
Bidragsytere fra Facebookgruppen Sopp og nyttevekster

Annonsesalg:

Sissel Bjerkeset, sissel@eddapresse.no

Layout: Benjamin Sats & Trykk DA, Oslo Trykkeri: UnitedPress Tipografija, Latvia Opplag: 7500

Forsiden:

Løvetennenes villsankere. Marie Feiring

Baksiden:

Skogbunnens viktige økosystem. Marie Feiring

Innhold
4
10
7
11
13
15

Innhold

Årgang 19 – nr. 2. april 2023

  • Hva er det egentlig med løvetann? 4
  • Løvetennenes brøl 5
  • Løvetann, du løvetann 6
  • Soppen hjelper oss med å identifisere kalkskog 7
  • Norske trøfler 8
  • De kvinnelige sopplukkerne i Zambia 10
  • På sopptur i Zambia 11
  • Villsalat til besvær 12
  • Spiselige trær? 13
  • Bokanmeldelser 14
  • Havets nyttevekster 15
  • Søl-salat 16
  • Barnesidene 17
  • Redaksjonens hjørne 18
hva er det egentlig med løvetann?
LØVETANN
image
« Det er ikke bare vi mennesker som har glede av å sanke løvetann. Løvetennene er attraktiv for blant annet villbier, som sanker pollen fra løvetannblomstene. Vi håper denne utgaven av Sopp og nyttevekster kan være et lite bidrag til å la løvetennene få skinne litt ekstra, både i plena og i sankekurven! »

Hva er det egentlig med løvetann?


Løvetand (Taraxacum officinale). Hesteblomst, det besværlige ugress I våre haver, vokser fra kysten til høyfjellet. Som så meget annet i planteriget nyttes den ikke hos oss, i Sydeuropa nydes dens unge blade om våren som en velsmagende og sund grønrett. Planten inneholder en hvit melkehvitsaft av søtlig bitter smak. Denne brukes om våren i den såkalte Løvetannskur. Den presses av de unge planter der taes med rot og stilk, før blomsten springer ut og gies 1 a 2 spiseskjeer oppblandet med litt vann. Den innholder rigelig av salte og virker svagt afførende. En reguleret og nøie overholdt Løvetannskur med streng avpasset diet og meget motion er om vaaren ofte af utmerket virkning for dem som om vinteren har levet for rigt, hos hæmorrhoidalister og hypokondrister. Den er for tiden lidet anvendt; men den kommer kanskje på moten igjen – fortjener det i alle fall mer enn meget annet.

(en delvis gammel sprogdrakt er beholdt)

Lægebok for norske hjem Veileer i sundhed og sygdom En haandbog af M. Greve.

image
Foto: Nasjonalbiblioteket (Nettbiblioteket) Public Domain

« Jeg husker første gang jeg så løvetann blomstre i asfalt og der det var skikkelig tettpakka grus. Hvordan fikk de det egentlig til? Akkurat der og da lot jeg meg kanskje ikke imponere så fryktelig, det var egentlig et ganske vanlig syn. Men hvis du tenker over det, hadde vi mennesker klart det kun ved hjelp av egen kraft? »

image
Løvetennenes brøl
LØVETANN

Løvetennenes brøl

Skal vi gråte, le, eller spise? Kanskje vi kan gjøre alt.
Når du holder dette bladet i hånda har de kanskje allerede kommet – de gule, glade minisolene som for mange av oss er en skikkelig påminner om at nå er sommeren straks her. De lyser ofte mot oss i en stor flokk. En kontrast til det grønne og litt monotone, kanskje? Noen ganger dukker de frem på de rareste stedene – som i ei blomsterpotte innendørs, eller til og med i asfalten! For løvetannslekta (Taraxacum) er virkelig ikke av det beskjedne slaget. At noen arter har havnet i seksjonen ugrasløvetann-gruppa (Ruderalia) forteller oss kanskje nettopp det. Løvetann klarer seg overalt nesten uansett hva man gjør, og de liker å ta plass. Noen av oss går så langt at vi kaller løvetann en fiende. Men kanskje kan vi snu litt på tankegangen og heller la oss fascinere et lite øyeblikk? Her er løvetannens «15 minutes of fame».
Tekst: Marie Feiring
image
ELEGANTE FRØ. Har du noen gang studert løvetannfrø på nært hold? De er virkelig ganske så elegante. Kjetil Johnsgård har fanget opp dette, og bruker løvetannfrø som ballerinamodeller i fotoprosjekter. Tusen takk for at vi fikk dele dette flotte bildet, Kjetil Johnsgård.

Først litt fakta. Løvetann er i korgplantefamilien, sammen med blant annet ryllik (Achillea millefolium), kattefot (Antennaria dioica) og hestehov (Tussilago farfara). One big happy family? Hvis du skriver «løvetann» inn i søkefeltet hos artsdatabanken.no, så kommer det opp en lang, lang rekke med ulike forslag som du kan titte på. Alt fra fjelløvetenner (Taraxacum crocea) til spiss kystløvetann (Taraxacum platyglossum) som kanskje indikerer at vi kan finne den både høyt og lavt?

På engelsk kalles løvetann dandelion, som ifølge Universitetet i Oslo sitt plantefysiologiske leksikon (som for øvrig kan anbefales på det varmeste), kommer fra fransk «dent de lion», som betyr nettopp løvetenner. Løvetann har en pælerot, hvor den har opplagsnæringen sin, akkurat slik som jordskokk (Helianthus tuberosus). De hårete, fluffy frøene til de vakre løvetennene kjenner vi kanskje alle til? De blir grå i håret når de er klare for å pensjonere seg, spre frøene, som det for øvrig blir et imponerende antall av, videre og falle til ro, akkurat som oss. Nesten. Det som er litt spesielt med løvetenner og andre slekter slik som sveve (Hieracium), bjørnebærslekta (Rubus), roseslekta (Rosa) og marikåpeslekta (Alchemilla) er at en identisk kopi av dem selv kan leve videre også etter at de blir pensjonister. De kloner nemlig seg selv. Fordelen? De er ikke avhengig av andre individer for å leve videre. Ulempen? De blir mindre tilpasningsdyktige i lengden dersom omgivelsene plutselig endrer seg, ettersom det blir lite genetisk variasjon. Da har så klart noen av løvetennene funnet en lur strategi! De kan begge deler, både klone seg selv og la seg bestøve. Insektet får nektar «i bytte mot» at den frakter genmateriale i form av pollen, fra en plante til en annen. Og vipps, så har man fått i pose og sekk. Vel og merke må insektet lande på et annet individ da, og hvis en hel åker er en klon av deg selv er det kanskje ikke så strategisk. I likhet med de fleste andre planter som anses som «ugress», har også løvetann laget seg noen utrolig smarte strategier for å overleve.
Survival of the bitterest. Løvetann har livets rett.

« De hårete, fluffy frøene til de vakre løvetennene kjenner vi kanskje alle til? De blir grå i håret når de er klare for å pensjonere seg, spre frøene, som det for øvrig blir et imponerende antall av, videre og falle til ro, akkurat som oss. Nesten. »

DEN FØRSTE LØVETANN BRINGER GODE MINNER MED SEG. Vi er mange som kanskje relatere til barndommen når løvetennene titter frem. Løvetenner er uten tvil noen gledesspredere både i lek og når det kommer til matfatet, så gjør de oss glade der de står og skinner. På bildet: Adriana Fjeldstad Miller. Foto: Camilla Honkainen-Miller

livets rett. Du har kanskje lagt merke til at du får litt farge på hendene etter kontakt med plantesaften til løvetann? Det er nettopp denne melkesafta som gir beskyttelse mot herbivore, altså plantespisende organismer og patogener, slik som sopp og virus. Og den bitre smaken? Den er det sequiterpener som forårsaker. Det sies at denne bitre smaken er mildere i ugrasløvetenner, og derfor er disse kanskje best å knaske på også. Ugrasløvetann, eller rampeløvetann på folkemunne er en nitrogenelsker, så det er ofte den du kan finne der det er gjødslet, slik som på bondens jorde. Ugrasløvetann-gruppa har ofte store blader som er grovt innskåret, to ganger fliket med dypt tannete fliker – som minner om nettopp, rovdyrtenner – eller skal vi våge oss å si løvetenner? Det synes jeg vi skal.

Jeg husker første gang jeg så løvetann blomstre i asfalt og der det var skikkelig tettpakka grus. Hvordan fikk de det egentlig til? Akkurat der og da lot jeg meg kanskje ikke imponere så fryktelig, det var egentlig et ganske vanlig syn. Men hvis du tenker over det, hadde vi mennesker klart det kun ved hjelp av vår egen kraft? I kriker og kroker i asfalten, enda så små de er, kan løvetennene se sitt snitt til å spire og gro, og ”sprenge” seg frem. Dette kan de fordi de har en god kombinasjon av «superkrefter». Kort fortalt innebærer disse superkreftene blant annet en utrolig effektiv frøspredning, et plantehormon – etylen, som responderer på ytre påvirkninger og påvirker celleveksten, en svært stor og forgreina pælerot som boltrer seg godt, og vannopptak. Til fortvilelse for de som vil ha asfalt og grus i fred, til glede for de som spiser og henter nektar fra blomsten. For løvetann er, som vi kanskje ikke så ofte tenker over, med på å fremme biologisk mangfold. Løvetann er nemlig attraktiv for blant annet villbier som sanker pollen fra løvetannblomstene. Og ved nærmere ettertanke, mener jeg å kunne erindre at andre insekter også setter pris på disse vakre blomstene?

Løvetennenes vilje til å leve er både fascinerende, inspirerende og ganske smart. Kanskje er det ikke uten grunn at barn fra en tøff oppvekst ofte blir kalt løvetannbarn. Og apropos barn - hvem har vel ikke blåst på en blomst med hvite, dun-aktige frø både som barn og voksen? Eller knipset løvetannhoder på hverandre? Eller spaltet løvetannstilken, lagt den i vann og sett at den krøller seg? Spilt på fløyte, laget blomsterkrans, løpt i den gule enga og vært glad sammen med løvetennene. Det er uten tvil noe med denne planta som appellerer til oss, både når den står der som ei sol, eller løve om du vil, når den higer etter å bli blåst på, når den får besøk av en villbie, og når den sprenger seg frem uten nåde. Løvetann har livets rett.

« Veldig banalt kanskje, men ett av mine beste barndomsminner er fra den gangen oldefar og jeg stod ved regntønna og lagde spiraler av delte løvetannstilker. Jeg husker det var helt magisk hvor fort de forandret seg i vannet. Å få undre seg over naturen som liten er en gave for livet. »
Camilla Honkainen-Miller.

FREMTIDENS BÆREKRAFTIGE PLANTE? Kanskje løvetann en dag kan bli solgt på marked og i butikker i Norge? Det er uten tvil mye potensiale i bruksområdene til denne planten, som vi kan lese fra alle de fine tipsene vi har fått inn! Bildene for illustrasjon, hvor Pål Karlsen kom over det vi undret oss over om kunne være løvetann på et marked i Kotor, Montenegro. Foto: Pål Karlsen.

En løvetann om dagen, er bra for biene i hagen, og magen.

Enda en faktor som gjør løvetann så herlig, det er at du tross alt kan spise hele planta – rubb og stubb! Bladene kan brukes både rå eller kokt, i salat, supper og stuinger. Blomsterknoppene kan stekes eller syltes, og tungekronene kan til og med spises rå. Røttene kan stekes eller kokes og spises som gulrot, eller ristes og brukes som kaffe – eller fruktsirup. Til og med stengelen kan tilberedes og brukes som pasta, og med blomstene kan man lage vin – For å nevne noe. Faktisk var det så mange gode forslag som kom inn fra dere i Facebookgruppen sopp og nyttevekster at jeg måtte lage en egen spalte bare til løvetann som mat. Den kan du titte på etter artikkelen her, for inspirasjon.

Noen synes kanskje løvetann har veldig bitter smak. Jeg har hørt at det varierer helt avhengig av hvilken art det er og hvilket sted man sanker den fra. Som sagt er kanskje ugrassløvetann-gruppa det beste å satse på, om man skal spise denne, og samtidig gir det kanskje en motivasjon til å lære kjennetegn og forskjeller? Om du skal dempe noe av bitterheten kan du forsøke å bleke bladene litt, ved å dekke dem med en bøtte, for eksempel. Bitterstoffene blir visstnok mildere når lyset ikke slipper til. Dette tipset ble delt flere ganger også i kommentarfeltet på Facebook, så det er kanskje godt kjent for noen, og mindre kjent for andre av oss.

Helt til slutt synes jeg det er betimelig å spørre seg hva ugress egentlig er. Store norske leksikon definerer ugress som uønskede planter som gjør skade på en eller annen måte, og som man derfor ikke liker å ha stående der. Men hvis vi tenker over det, vil vi virkelig kalle løvetann utelukkende et ugress? Noen vil kanskje fortsatt rekke opp hånda og nikke, mens vi sankere, barn, pollinatorer og andre synes jeg godt kan protestere litt på den definisjonen - og med god grunn!

Tusen takk for god hjelp, gode samtaler, innspill og veiledning med artikkelen Anders Often, Camilla Lorange Lindberg, Jorunn Elisabeth Olsen og Bernhard Askedalen. Og til alle dere som bidro med foto, takk.


Kilder:

Dybdal. S. E. (2013, 3. juli). Løvetann – en nyttig plage. Forskning.no. https://forskning. no/bioforsk-botanikk-partner/lovetann--en-nyttig-plage/622647

Askedalen, B. (u.d.). Aseksuell løvetann. Norsk botanisk forening. https://botaniskforening.no/lovetann

Institutt for biovitenskap (2015, 17. juni). Løvetann. Plantefysiologisk leksikon. Universitetet i Oslo. https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/l/ lovetann.html

Institutt for biovitenskap (2011, 4. februar). Apomiksis. Plantefysiologisk leksikon. https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/a/apomiks.html

Giftinformasjonen (2022, 9.august). Løvetann. Helsenorge. https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/planter-og-bar-a-a/lovetann/

Dybdal, S. E. (2020, 21. mai). Kjenn din fiende. NIBIO. https://www.nibio.no/nyheter/kjenn-din-fiende

Nyléhn, J. & Helgheim, B. (2023, 29. mars). Insektpollinering. Store norske leksikon på snl.no. https://snl.no/insektpollinering

Jacobsen, R. M. (2018, 5 juni). Bakemester Bie! Insektsøkologene. En forskerblogg om insektenes fantastiske verden. https://blogg.nmbu.no/insektokologene/2018/06/ bakemester-bie/

Bruholt, E. Michelson, A., Viik, E., Pedersen, J., Gröntoft, M., Henriksson, J., & Gustavsson, B. (u.d.). Tilrettelegging for pollinatorer i landbruket. En Nordisk-Baltisk guide til tiltak for ville pollinatorer.

https://www.statsforvalteren.no/siteassets/fm-innlandet/07-landbruk-og-mat/jordbruk/ miljotiltak/tilrettelegging-for-pollinatorer-i-landbruket.pdf

Fykse, H. (2020, 17. desember). Ugress. Store norske leksikon på snl.no. https://snl.no/ ugress

Nyttevekstleksikonet (u.d). Løvetann. Sopp og nyttevekster. https://soppognyttevekster.no/nyttevekst/lovetann-17/

Løvetann, du løvetann
LØVETANN

Løvetann, du løvetann

Hva kan du brukes til? Jo, nå skal du høre...

Salat, saft, gelé, sirup, kaffe og te, forvellede og smørstekte røtter, løvetannmarmelade med appelsin, såpe og snacks til kanin, syltede knopper som kapers, løvetannlimonade, vin, kanskje til og med for å lindre myggstikk? Bare for å nevne noe!

Redaksjonen fikk faktisk inn utrolig mange kreative og flotte tips, og mange av dem får du her. Vi kan anbefale å titte innom Facebook-gruppen Sopp og nyttevekster, hvor du kan lese enda flere tips. Søk på løvetann, så kommer innlegget opp.

image

Løvetannblader

Først og fremst kan man vel kanskje ikke finne noe mer kortreist og lekkert enn løvetannblader (og blomster) i salat. Det kan også være fint å flytte løvetennene til et mer egnet sted, hvor de kan dekkes til med svart plast, for så å høstes av hele sesongen, skriver Margrethe Steenberg. Et eget lite løvetann-dyrkeri, altså – Kult. Om man vil ta det ett steg videre, synes vi Turid Hellan sitt tips hørtes spennende ut; kok bladene, og server disse med olivenolje, sitronsaft og litt salt, akkurat slik som i Hellas! Eller, så kan vi jo gjøre som Liv Iren Søreng Dunvad, å bruke bladene i smoothies! Sofie Railo bruker dessuten løvetannbladene i pesto og vårruller (sammen med andre vekster surret inn i rispapir). Nam! Og så var det taraxacumchi, da. Skrev jeg det riktig, Cathrine Johnsen? Det hørtes i alle fall veldig spennende ut. Oppskriften kan du finne her: https://soppognyttevekster.no/ oppskrifter/.

Chiara Gomes forteller oss det kan være fint å plukke bladene tidlig før de får blomster. Stek dem med hvitløk, salt og pepper sammen med bacon – bestemors tips. De kan også brukes som tilbehør til middag, eller som base i risotto og gjerne sammen med brennesle, eller i omelett/ fritatta. Risotto med bare blomstene uten blader er også en suksess, får vi høre. I Nord-Italia og på landet spises det ganske mye løvetann, og ja, den er god, gratis og lett tilgjengelig! Helt enig, Chiara Gomes. Og jeg tror vi har litt å lære fra andre land her, det er tydelig at den er en kjær og nær plante for mange.


Knopper og blomster

Lag på lag med knopper og grovsalt på glass kan fylles på gradvis og lagres et par måneder. Man kan vanne ut disse før bruk eller eventuelt la være dersom det er snakk om kun små mengder knopper. Nydelige som kapers i salat, eller til stekt hvit fisk, tipser Oda Solberg oss om. Solveig Apeland liker smørsteker knopper, gjerne i en omelett. -Veldig, veldig godt! Dessuten lukes det med omhu, slik at løvetannen få gode vekstvilkår.

I hjemmet til Pernille Næss er løvenøtter, altså knoppene til løvetennene, høyt skattet. Der stekes de i smør, hvitløk og eventuelt krydder etter smak, så brukes de som tilbehør til det meste av varmretter eller bare som snacks i seg selv. Hun foreslår at de sikkert også kan friteres, noe vi synes var en veldig god idé. – Blomster i gelé, i vaffelrøra og i diverse bakverk. Karamelliserte løvenøtter kan også serveres til is, desserter eller havregrøt, men husk å bruk knoppene før de begynner å få stilk, minner Sofie Railo oss om. –Jeg lager rød pesto med hele hodet, soltørket tomat, hvitløk, pinjekjerner, cashewnøtter, olivenolje, en teskje rød karripasta og til slutt salt og pepper. – kjempegodt, kan Vibeke Feness Berger fortelle oss.

Karen Fjøsne lager løvetannvin hvor det også tilsettes rabarbra! – Jeg plukker en blomst, ”bretter” sammen kronbladene og drar dem ut mens jeg kniper på ”hamsen” og drar den av med den andre hånden. Da får jeg ut det meste av (nesten alle) kronbladene i en vending. Jeg har en plastpose med hank hengende rundt håndleddet som kronbladene kan slippes ned i. Da kan jeg hele tiden velge de blomstene som nylig er sprunget helt ut. Jeg slipper å ha blomsterhoder oppi hverandre der melkesaften kan ”spre seg”, slipper å ta i hvert hode to ganger og at blomstene etter hvert blir visne slik at det blir vanskeligere å løsne kronbladene. Jeg gleder meg veldig til mai. – Vi også! Ropes det nærmest fra redaksjonen.

Mange tipser oss også om løvetannsirup. Men, hva kan man egentlig bruke sirupen til? Jo, Merete Johnsen har gode råd. – Sirup kan brukes i alle slags supper, gryter og sauser, og gir en deilig sødme, skriver hun.

I Tyskland brukes løvetann mye, for eksempel i pølser. Anne- Gaëlle Manceau skal selv teste løvetann i pesto, sirup og kanskje også gelé og vin i år, eller solskinn på flaske, som Hege Solheim liker å kalle løvetannvin. Det blir spennende. Vi ønsker gjerne oppdatering!


Og hva med røttene?

Sofie Railo benytter røttene i wok! Og akkurat som Sofie Railo, med mange flotte bidrag til denne artikkelen, kan Gudrun Niemeyer fortelle oss at løvetann brukes til svært mye. Høsting av røtter både om høsten og om våren, rive dem inn i salater, eller tørke, riste og lage kaffe. Knopper brukes bare som en vanlig grønnsak stekt i smør, og kapers eller chutney. Bladene går til salat eller stuing, og uttrekk fra blomstene blir base for gele eller ulike drikker. – Dessuten blander jeg bare det gule enten med sukker eller med salt, alt er lov både hos venner og kursdeltagere. Vi tenker at det må være lærerikt å være på kurs hos deg, Gudrun!


Løvetannkofi fra løvetannrot

Oppskrift: Lumi Esimene
Plukk, vask og lufttørk roten i ca. 4 dager
Kutt den opp i stykker på ca. 2 cm, tørk i ovn på 70 grader i 2 timer og 50 grader i 3 timer.
Mal til mel og bland med 38% kremfløte og sukker.
Hell blandingen over på en ovnsplate og tørk i ovn på 50 grader i ca. 4 timer.
Når man er fysen på noe godt – ta 1 ss løvetannkofi og 1 kopp varmt vann.
Velbekomme.



Foto: Camilla Honkainen-Miller.

Løvetann kan brukes
til å farge garn og tekstiler også

Løvetann gir en fin lys gul, grønn og grå farge på ull. Her ser dere garnfarging hjemme hos Camilla Honkainen-Miller i Asker.


Løvetann hele året?

Det er fullt mulig å dyrke løvetann innendørs, ifølge Andreas og Bente Bu.

Slik gjør du:
Plukk røtter ute i oktober og november. De fineste kan du lettkoke som grønnsak, eller lage kaffe av.
Sett en sekk med jord på hodet i en 10-liters plastbøtte.
Stikk fingeren i jorda og dytt røttene nedi (samme vei som de stod utendørs).
Lukk sekken igjen, men vann den daglig så jorda holder seg fuktig. Etter hvert vil blader titte frem (etter ca. en måneds tid). Disse er nesten uten bitterhet, og dermed har du ganske så kortreist salat, kanskje året rundt.


Foto: Andreas og Bente Bu.

Lysegrønt solskinn

Oppskrift og foto: Kjersti Brustad.
Dypp blomstene i pannekakerøre.
Tilsett chili og løkpulver, Stek i smør og dryss på Aromat.
Tips: De kan også lages søte, med kanel, kardemomme og sirup.
Kjempegodt!


Foto: Kjersti Brustad

image

Løvetannmuffins

Oppskrift og foto: Marianne Barth-Dyrkolbotn

200 gram smør
2 dl kokossukker, eller brunt sukker
1 dl sukker
Romtemperert smør vispes hvitt med sukkeret.

4 egg. Vispes inn ett og ett.
4 dl hvetemel
1 dl mandelmel
1 ts vaniljeessens (eller 2 ts vaniljesukker)
1 1/2 ts kardemomme
1 ts natron
2 ts bakepulver
1 liten kopp rensa løvetann, bare det gule.
Økologisk sitron: litt revet skall og en dæsj saft fra sitronen.

Bland inn det tørre og tilsett:
1 kopp ferdig trukket løvetannte (3 dl) 1 dl bakemjølk (Røros Meieri) eller annen surmelk.

Bland alt forsiktig sammen og fordel røren i store muffinsformer. Stekes på 180 grader i ca. 15 minutter.

Ostesmørkrem:
300 g Tine smør
4 dl melis
1/2 ts vaniljeessens
150 g Philadelphia kremost naturell.
Smak til med sitronsaft
Pynt med gul løvetann og eventuelt gule ringblomster.
Lykke til! Smil fra Marianne – en glad sanker, førskolelærer og firebarnsmor



Dessert på pinne med blåbær og løvetannsirup

12 porsjoner

Oppskrift og foto:
Anne Mæhlum, fra boken Vilt Godt

Det er alltid kjekt med dessert som kan lages på forhånd. Denne desserten er søtet med løvetannsirup, men her kan du bruke annen sirup hvis du ikke har det for hånden. Det smaker litt som ostekake, det blir derfor ikke feil å servere havrekjeks til.

isformer, 2 x 6
12 ispinner
kjeks
agurkurt til pynt

2 dl gresk eller tyrkisk yoghurt
3 dl crème fraîche
200 g Philadelphia Original eller lignende
3 + 3 ss løvetannsirup
300 g blåbær, friske eller frosne

Løvetannsirup
75 blomsterhoder
½ sitron, saften av
½ liter vann
400–500 g sukker

Bland sammen yoghurt, crème fraîche, kremost og sirup i en bolle. Rør sammen blåbær og sirup i en annen bolle til bærene er delvis knust og safter seg. Litt avhengig av hvordan du vil at ispinnene skal se ut, kan du enten blande alt sammen i en bolle, og da får du en jevn, lilla farge på ispinnene, eller så kan du blande deg frem til 3 ulike blandinger og fylle formene lagvis, som på bildet. Der har jeg en helt hvit blanding uten bær, en ca. 30:70 bær / hvit blanding og til slutt en med nesten bare bær. Sett formene i fryseren.

Dypp formene i varmt vann for å få isen ut. Smaken minner litt om deilig isostekake, og det passer derfor godt å servere kjeks til. Pynt med noen agurkurter.

Løvetannsirup
Bland blomsterhoder, sitron og vann og ha i en kasserolle. La det koke i 10 minutter. Skru av varmen. La deretter stå i kasserollen og trekke natten over.

Klem ut saften og sil den gjennom et klede. Tilsett sukker. Kok inn til sirupskonsistens. Det tar ca. 30 minutter, men kan variere. Følg med og test konsistensen underveis.



Løvetannsalat

4 porsjoner

Oppskrift og foto:
Anne Mæhlum, fra boken Vilt Godt

En mettende og deilig lunsj eller middagssalat med spennende smaker – ovnsstekte beter og rotgrønnsaker med honningristede valnøtter, spekemat, geitost, bringebærvinaigrette og masse saftig løvetann! Utenom sesong ville jeg ha blandet inn spinat og ruccola, men ingen grunn til ikke å bruke løvetannblader når det bugner av dem ute! Løvetann og løvetannblader er blitt en favoritt hos meg, og jeg bruker dem på alt hvor det passer med spinat, salat eller ruccola. Vil du ha en salat uten kjøtt, så er det ikke noe problem – smaken er rik og like god uten. Du kan for eksempel servere spekemat ved siden av. Her har jeg brukt en hvit geitost fra Myrdal, men chèvre og fetaost fungerer også godt. Bringebær-vinaigrette passer godt til spekemat og ovnsstekte beter og rotgrønnsaker. Her kan du fint bruke frosne, villbringebær eller friske bær fra hagen eller butikken.

Jeg utfordrer deg til å bruke løvetannblader i salat og mat der du ellers ville brukt ruccola. Syns du det er litt ekkelt å plukke løvetann ute med tanke på støv og forurensing, så skyll bladene godt.

100 g løvetannblader
150 g fenalår eller spekeskinke
80 g hvit geitost
frisk timian

Ovnsstekte grønnsaker
300 g beter
200 g persillerot
1 hel hvitløk
6 ss olje
4 ss balsamicoeddik
en neve frisk timian
1 ts tørket timian
litt salvie og rosmarin
salt og pepper

Ristede valnøtter
100 g valnøtter
1–2 ss akasiehonning
1 ts olje
salt

Bringebærvinaigrette
60 g bringebær
1 dl god olivenolje
2 ss eplesidereddik
1 ts sukker
salt og pepper


Vask og kutt beter og røtter i staver og båter. Jeg pleier å beholde skallet på hvis det ser bra ut, men skrell bort eventuelle flekker og stygge partier. Skrell og kutt hvitløkfeddene grovt og bland med grønnsakene. Legg grønnsakene utover et stekebrett og ringle olje og eddik over. Bland godt og dryss over salt, pepper og litt timian, frisk og tørr, samt litt salvie og rosmarin. Stekes i ovnen ved 200 °C i ca. 45 minutter. Vend på bitene et par ganger under steketiden. Rist valnøtter i litt olje og salt, tilsett honning, rør godt og avkjøl.

Knus bringebær med en gaffel og tilsett olje, eddik og sukker. Rør godt og smak til med salt og pepper. Bland løvetannblader, spekemat, osteterninger, grønnsaker og ristede nøtter. Server med bringebærvinaigrette og et dryss med frisk timian.

Soppen hjelper oss med å identifisere kalkskog
KALKSKOG

image
Blå slimslørsopp (Cortinarius salor) på Skavråkeråsen, Porsgrunn. Foto: T.H. Hofton

Soppen hjelper oss med å identifisere kalkskog

For å varme opp til årets høstsopptreff om kalkskog i Oslofjorden, passer det bra å presentere ny kunnskap om kalkskog. I kalkskogen finner vi et mangfold av spennende og sjeldne jordboende sopper, insekter, karplanter, lav og moser. For en naturkartlegger er det ikke alltid så lett å skille kalkskog fra den rikere lågurtskogen basert på vegetasjonen, så da kan forekomster av jordboende sopp være helt avgjørende for å løse vanskelige mysterier i skogen. Så, la oss dra på sopptur sammen i kalkskogen!
Tekst: John Gunnar Brynjulvsrud (på vegne av medforfatterne i rapporten) og Helene Lind Jensen, begge fra Biofokus

Kalkskoger har i lang tid vært kjent som naturtyper med et svært rikt naturmangfold. Sammen med edellauvskog er derfor kalkskog trolig den skognaturtypen som har vært gjenstand for mest fokus i forvaltningssammenheng. Det har derfor også vært et spesielt fokus på kalkskoger i en rekke ulike kartleggingssammenhenger i lang tid. I Norge fikk vi de første grundige sammenstillingene av kalkskog på 80-tallet, med påfølgende intensivering av kalkskogsregi-streringer i forbindelse med verneplanarbeid, naturtypekartlegging fra 1999 og senere kalkskogsregistreringer.

Hva er kalkskog?

Kort fortalt er kalkskog, som navnet tilsier, en skog på kalkrik mark, vanligvis kalkstein og kalkrik skifer. Vegetasjonsdekket har god tilgang på kalk, ofte på grunn av tynt jordsmonn over kalkstein, på kalkrik rasmark eller som følge av tilførsel av kalkrikt sigevann/ grunnvann.

Ved et dypdykk i kalkskogens karaktertrekk, kan man konstatere at dette mer eller mindre er felles for alle hovedtyper av kalkskog:

Tilknytning til grunnlendte kalksteinsrygger eller rasmarker på kalk. Unntaket her er sesongfuktige typer, som også opptrer i relativt fattige grunnfjellsområder. Enkelte typer kan også opptre på noe dypere jordsmonn (f.eks. kalkgranskog i kalkblokkterreng).

Forekomst av kalkplanter (kalkorkidéer som rødflangre, marisko og flueblom). Dette er gode karakter/skillearter i kalkfuruskog og kalkbjørkeskog, men mangler i kalklindeskog og i en del utforminger av kalkgranskog.

« Kalkskoger har i lang tid vært kjent som naturtyper med et svært rikt naturmangfold. Sammen med edellauvskog er derfor kalkskog trolig den skognaturtypen som har vært gjenstand for mest fokus i forvaltningssammenheng. »

Kalkfuruskog med rødflangre i Hjartdal. Foto: Sigve Reiso

Forekomst av jordboende kalksopper

Disse kan brukes i alle typer som skillearter mellom kalkskog og rik lågurtskog. Det forekommer opp til 100 slike habitat-spesifikke arter pr. skogtype. Det vil si arter som er strengt knyttet til en spesiell skogtype.

Kalkinnhold/ pH. Karakterisering av kalkinnhold indirekte, gjennom forekomst/fravær av kalkarter. Det kan være verdt å merke seg at det er stor forskjell på pH i toppjorda i en tett kalkgranskog med mye surt, akkumulerende nålestrø, versus for eksempel kalklindeskog, der fjorårets bladstrølag i løpet av vår/sommer er helt omsatt. Kalkplanter har ulik nedre grense for pH i kalkbarskog (pH ned til ca. 5.5), mens grensen er ca. 6.0 i kalkedellauvskog.

I den nye kalkskogsrapporten er det presentert 25 naturtyper med rike skogtyper, herunder forslag til en ny naturtype; kalkeikeskog.

Karakterisering av kalkskoger ved hjelp av sopp

Kalkplanter mangler ofte i kalkskogen, eller forekommer med spredte forekomster. Dermed er det ikke alltid mulig å avgrense kalkskog ved hjelp av vegetasjonen. Det kan være vanskelig å vurdere tilgjengeligheten av baserike mineraler lokalt, om det for eksempel er grunnlendt skog på kalkstein og sigepåvirkning med baserike mineraler. I slike tilfeller kan nettopp forekomster av kalksopper være eneste måte å avgrense kalkskogen på.

For å fange opp disse gjelder det å være ute i riktig tid på året. I tillegg krever det også en god porsjon spesialkompetanse. Det er imidlertid en forholdsvis liten andel som fanges opp i ordinær skog- og naturtypekartlegging, og målrettede kartlegginger bør derfor ha større fokus. Mange av kalksoppene er truet, og en bedre kartlegging gir bedre grunnlag for forvaltningstiltak.

Feltregistreringer med kompetente mykologer bør prioriteres, men miljø-DNAanalyser av jordprøver kan også benyttes, for eksempel i dårlige soppår. I naturtypekartlegging vil man imidlertid kunne kompensere for dårlig soppår eller feil kartleggingstidspunkt med seriøse potensialvurderinger i den grad det er tillatt i anvendt metodikk. En erfaren naturkartlegger vil ut ifra region, berggrunn, jordsmonn, øvrig vegetasjon m.m. i mange tilfeller kunne vurdere potensial for krevende kalksopper temmelig treffsikkert.

« Jordboende sopp utgjør den klart største artsgruppen med sterk tilknytning til kalkskog. Trolig har så mange som 250 jordboende sopparter sitt tyngdepunkt i kalkskog. »

Silurslørsopp (Cortinarius dalecarlicus). Foto: T.E. Brandrud

Prinsesseslørsopp (Cortinarius marie-kristina). Foto: T.E. Brandrud

Jordboende sopp utgjør den klart største artsgruppen med sterk tilknytning til kalkskog. Trolig har så mange som 250 jordboende sopparter sitt tyngdepunkt i kalkskog. Flertallet av disse soppene danner samliv (mykorrhiza) med trerøtter, og mange av artene har streng tilknytning til bestemte treslag. Det er her særlig tre grupper som utmerker seg: Kalkbarskogssopper (arter med sterk tilknytning til bartrær), kalklindeskogssopper (arter med sterk tilknytning lind (-hassel)) og lågurteikeskogsopper (arter med sterk tilknytning til eik i de rikeste eikeskogene). Årsaken til at artene er kalkkrevende, er i stor grad uvisst.

Kalkbarskogsopper

Kalksopper er den største artsgruppen tilknyttet kalkbarskogene og kalkskog i videre forstand. Kalkbarskogen huser i alt 126 kalkbarskogsopper, som har mer enn 50 % av sine forekomster i kalkbarskog i Norge. Av disse er 50 av artene eksklusivt knyttet til kalkbarskog og har mindre enn 15 % forekomst i annen naturtype. Kjerneområder for kalkbarskogsopper er innenfor Oslofeltet, i nord i Trøndelag, søndre Nordland og mindre områder i Gudbrandsdalen og fjordliene i Møre og Romsdal.

Blant de mer typiske og iøynefallende kalkbarskogsartene kan vi nevne slørsopper som gullslørsopp (Cortinarius aureofulvus), kalksteinslørsopp (C. caesiocinctus), kobberrød slørsopp (C. cupreorufus) og silurslørsopp (C. dalecarlicus). Blant vokssoppene kan vi finne blågrå vokssopp (Hygrophorus atramentosus) og fagervokssopp (H. calophyllus) som er strengt knyttet til kalkskog, i tillegg til flere musseronger, slik som svartspettet musserong (Tricholoma atrosquamosum), besk kastanjemusserong (T. batschii) og sienamusserong (T. joachimii). En del piggsopper, slik som hvit piggsopp (Hydnum albidum), flammebrunpigg (Hydnellum auratile), marsipanstorpigg (Sarcodon fennicus) og glatt storpigg (S. leucopus) er også reine kalkskogsarter.

Kalklindeskogsopper og kalklindeskog som norsk ansvarstype

Kalklindeskogene har et klart tyngdepunkt i Oslofjordområdet – fra Langesund i Bamble til Asker-Oslo, og noen mindre områder ved Eikeren, Tyrifjorden og Mjøsområdet. Norge har et internasjonalt ansvar for å ta vare på skogtypen siden vi har den største gjenværende forekomsten i Europa med rundt 200 registrerte lokaliteter. I 2011 fikk kalklindeskogene ekstra beskyttelse etter naturmangfoldloven som utvalgt naturtype med egen handlingsplan. En handlingsplan angir hvilke tiltak man skal prioritere for å ta vare på naturtypen.

Naturtypen opptrer på grunne, oppsprukne kalkrygger, kanter av kalkplatåer, store kalkblokker og øvre deler av rasmarker med kalkgrus-kalkskifergrus. Lindetrærne sitter ofte direkte på kalkbenker/kalkknauser, med røtter som går dypt ned i kalksprekkene. Lindeindividene er ofte omfangsrike og flerstammede (med opptil 60 stammer per individ), og kan være flere tusen år gamle.

Gammel kalkfuruskog i Gullerudmarka, Ringerike. Disse skogene er svært rike på sjeldne kalksopper. Foto: S. Reiso

Kalklindeskog på Hitterød, Porsgrunn. Foto: T.E. Brandrud

« Kalklindeskog utgjør det aller rikeste hotspot-habitatet for truede jordboende sopper i Norge. Et stort antall av soppene er mer eller mindre strengt knyttet til denne skogtypen og kalles kalklindeskogsopper. Også en del vedboende sopp, samt insekter har en sterk tilknytning til lind, og flere truede arter er registrert i kalklindeskog. »

Et hotspot-habitat for truede jordboende sopp

Kalklindeskog utgjør det aller rikeste hotspothabitatet for truede jordboende sopper i Norge. Et stort antall av soppene er mer eller mindre strengt knyttet til denne skogtypen og kalles kalklindeskogsopper. Per 2021 viser dataene fra det nasjonale overvåkningsprogrammet for kalklindeskog at det er registrert 104 kalklindeskogsopper, hvorav flertallet av disse er truede arter. Av kalklindeskogsopper dominerer slørsoppene innenfor underslekten Phlegmacium (arter med slimete hatt). Mange av disse er svært sjeldne.

Av kalklindeskogsoppene har vi syv norske ansvarsarter som også utenfor Norge er sterkt knyttet til lind og til kalklindeskog, og disse har sine internasjonalt klart største populasjoner i Norge, det vil si i Oslofjordsområdet: ladegårdslørsopp (Cortinarius cordatae), birislørsopp (C. marklundii (ined.; = C. camptoros s. auct. scand.)), prinsesseslørsopp (C. mariekristinae), osloslørsopp (C. osloensis), lindeslørsopp (C. tiliae), falsk lindekorallsopp (Ramaria tiliae) og søsterslørsopp (C. stjernegaardi).

Også en del vedboende sopp, samt insekter har en sterk tilknytning til lind, og flere truede arter er registrert i kalklindeskog.

God sopptur på årets høstsopptreff!

Nå har dere fått en liten smakebit av temaet for årets høstsopptreff. På treffet vil dere forhåpentligvis bli kjent med flere av kalkskogens soppvenner. Kalkskogen trenger også flere kartleggingsvenner, fordi det er fortsatt mye igjen å oppdage. En av truslene for disse verdifulle skogmiljøene er nemlig mangelfullt kunnskapsgrunnlag med hensyn til dokumentasjon av artsmangfold, lokalisering og avgrening av kalkskoger. Mer om dette kommer i neste utgave av sopp og nyttevekster!

Stiftelsen Biofokus, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Asplan Viak og Miljøfaglig utredning (MFU) har på oppdrag fra Miljødirektoratet sammenstilt data både fra de nasjonale kartleggingene av kalkskog utført i perioden 2013-2018, og data om øvrig kalkskog og baserik skog. Resultatene er samlet i rapporten «Naturfaglige registreringer av kalkskog og baserik skog - Sammenstilling av resultater.» Denne artikkelen er basert på samme rapport.

Takk til medforfatterne Øivind Gammelmo, Terje Blindheim, Tor Erik Brandrud, Geir Gaarder, Tom Hellik Hofton, Torbjørn Høitomt, Solfrid Langmo, Sigve Reiso, Rune Solvang og Oddmund Wold. Stor takk til Miljødirektoratet for spennende, utfordrende og meningsfullt oppdrag.


Litteratur

Artsdatabanken. 2018. Norsk rødliste for Naturtyper 2018. https://www.artsdatabanken.no/rodlistefornaturtyper
Bjørndalen, J. E. 1988. Nedbygging av naturareal i et pressområde gjennom 15 år, belyst ved hjelp av vegetasjonskart over Grenland. Rapp. Bot. Ser. 1987 - 1, s.55 - 62.
Bjørndalen, J. E. og Brandrud, T. E. 1989. Verneverdige kalkfuruskoger. Landsplan for verneverdige kalkfuruskoger og beslektede skogstyper i Norge. 148 s. DN-rapport 1989 - 10.
Blindheim, T., Thylén, A. og Reiso, S. 2019. Sviktende kunnskapsgrunnlag i skog. BioFokus-rapport 2019-11. Stiftelsen BioFokus. Oslo. http://lager.biofokus.no/ biofokus-rapport/biofokusrapport2019-11.pdf
Brandrud, T. E. 2008. Rødlistearter av sopp knyttet til edellauvskog; habitatkrav, hotspothabitater og utbredelsesmønstre. Agarica 27:91-109.
Brandrud, T. E., Evju, M., Blaalid, R. og Skarpaas, O. 2016. Nasjonal overvåking av kalklindeskog og kalklindeskogsopper. Resultat fra første overvåkingsomløp 2013−2015., s.128.
Brandrud, T. E. og Bendiksen, E. 2018a. Faggrunnlag for kalkbarskog. - NINA Rapport 1513. s.89.
Brandrud, T. E., Brandrud, M. K., Dima, B., Eng, S., Kauserud, H. og Thoen, E. 2021b. Nasjonal overvåking av kalklindeskog og kalklindeskogsopper. Resultater fra pilotstudie med miljø-DNA fra jordprøver, samt fruktlegemeregistrering andre overvåkingsomløp (år 2020). NINA Rapport 2013. Norsk institutt for naturforskning.
Brynjulvsrud, J. G., Gammelmo, Ø., Blindheim, T., Brandrud, T. E., Gaarder, G., Hofton, T. H., Høitomt, T., Langmo, S. H. L., Midteng, R. B., Reiso, S., Solvang, R. og Wold, O. 2022. Naturfaglige registreringer av kalkskog og baserik skog - Sammenstilling av resultater. Biofokus rapport 2022-070. Stiftelsen Biofokus. Oslo. s.243.
Evju, M. (red.), Bakkestuen, V., Blom, H. H., Brandrud, T. E., Bratli, H., Nordén, B., Sverdrup-Thygeson, A. & Ødegaard, F. 2015. Oaser for artsmangfoldet – hotspothabitater for rødlistearter. – NINA Temahefte 61. 48 s
Framstad, E., Blom, H. H., Brandrud, T. E., Bär, A., L., J., Olsen, S. L., Stabbetorp, O. E. og Øien, D.-I. 2020. Naturtyper etter Miljødirektoratets instruks. Dokumentasjon av sentral økosystemfunksjon. NINA Rapport 1781. Norsk institutt for naturforskning.
Gjerde, I., Sætersdal, M. og E., B. T. 2020. Artsmangfold i Rik bakkevegetasjon‐ et livsmiljø i Miljøregistrering i Skog (MiS). NIBIO rapport, vol. 6, nr. 63.
Gaarder, G., Reiso , S. og Blindheim , T. e. 2019. Kartlegging av kalkskog i Buskerud, Hedmark, Nordland, Oppland, Sogn og Fjordane og Telemark 2018.
BioFokus-rapport 2019-9, s.35. http://lager.biofokus. no/biofokus-rapport/biofokusrapport2019-9.pdf
Halvorsen, R., Wollan, A. K., Bryn, A., Bratli, H. og Horvath, P. 2021. Naturtypekart etter NiN for området omkring Veia (Nedre Eiker og Øvre Eiker, Buskerud), NHM Rapport 100, 1-120. s.1-120.
Kyrkjeeide, M. O., Pedersen, B., Magnussen, K., Handberg, Ø. N., Evju, M., Øien, D. I., Myklebost, H. E., Aalberg Haugen, I. M., Jackson, C. og Thomassen, J. 2018. Tiltak for å ta vare på truet natur. NINA Rapport 1554.

Norske trøfler
FRA SIDELINJEN

Norske trøfler

Eventyrfortelleren Peter Christen Asbjørnsen – var kanskje den første som agiterte for bruk av sopp i norske husholdninger, riktignok under pseudonymet Clemens Bonefacius, i 2. utgave av boka Fornuftig matstell fra 1864. Ekteparet Garborg fulgte opp, og i 1899 kom boka Heimestell, hvor Hulda Garborg blant annet ga veiledning i hvordan forskjellige sopparter kunne brukes. Denne ble etterfulgt av mange flere utgaver. I den venstreradikale avisen Den 17de Mai. Norsk folkeblad skrev de begge om sopp, og i utgaven fra 6. aug. 1896 kan man finne en lang lovtale om bær og sopp under overskriften Vaare rikdomar:


Her upp i «vilde fjelle», i «svarte skogen »; der «folk ikkje kan bu», gjeng me no um dagen og haustar der med ikkje saadde. Men veit du kva det meir [enn bær] veks her i svarte skogen? Champignonar, min farr! – lubne og fine og delikate, so du fær dei kje betre i det feitaste Frankrike, der dei vert dyrka i hagarne paa jord som er berre frau! – dei veks her i svartaste skogen. Me tek tur etter tur og sankar spann etter spann; og so legg med dei ned og hev champignons til maten heile vinteren, plent som grevar. Men folk tykkjer me er rare som ét sopp». Og i 1895: «Sopp. No er det tia for mange slag god sopp, t. d. champignonar, trøflar, smørsopp o. fl. Kjeringar! Kvi let de maten liggja aa rotna utafyr stovedøri dykkar! mang ein nærande og ovleg godsmakande rett kann ein laga av soppen, naar ein lærer seg til aa skilja den gode fra den daarlege.


Halvmoden røyksopp (Lycoperdon sp.) – gjennomskåret. Foto: Gro Gulden, Kolbotn, 2021
Umoden røyksopp (Lycoperdon sp.)– gjennomskåret. Foto: Gro Gulden, Kolbotn, 2021
Sommertrøffel (Tuber aestivum) – gjennomskåret. Foto: Per Marstad, Slovakia, 2010.

Men Garborgene drev det lenger enn som så. Hulda forteller ved flere anledninger om den gangen hun serverte dikteren Sigbjørn Obstfelder trøffelbiff. Høsten 1893 kom han gående i skogen ved Kolbotn (nær Savalen) hvor hun sanket trøfler. Obstfelder skulle besøke Arne Garborg og ville ha anvist veien. Deretter slo de følge hjem, og Hulda serverte etter hvert trøffelbiff. På spørsmålet hennes om de visste hva de spiste svarte Obstfelder: «Noget kjød» og Arne svarte «Er det ikke bif?» Arne skriver i Den 17de Mai i 1896 at ekteparet en gang på en konferanse i Paris fortalte om trøflene på Kolbotn til en rik amerikansk frue. Damen ble himmelfallen over å høre at de hadde trøfler på tomta si – hvilken rikdom! Entusiasmen var enda større hos en dansk ingeniør, som ville starte en trøffeldyrkingsbedrift sammen med Arne. Da den godeste forfatteren nølte, selv etter gjentatte henvendelser, skal ingeniøren ha truet med rettssak om de ikke snart kom i gang.

Det er nærliggende å stille spørsmålet: hvor i alle dager hadde ekteparet fått ideen om trøfler fra? Garborg forteller i fortsettelsen av Parishistorien: «Olaf Johan-Olsen var so snild og sa oss, at det var trøflar, og fine trøflar, daa me sende han ei prøve». Dette var den store soppkjenneren i Norge på den tiden, etter hvert bedre kjent som Olav Sopp. I boka Spiselig Sop (1883) skriver han om «den såkalte «Norske trøffel (Pompholyx) [at den kan] anvendes stuet, stegt samt allerbedst i saucer akkurat som fransk trøffel». Men dette er en annen historie som blant annet Finn-Egil Eckblad og Dag Guttormsen har redegjort for i bøka Sopp i Norge før i tiden, samt Våre Nyttevekster 2008, nr. 4. For min egen del har jeg vært mer opptatt av å finne ut hvilken sopp Hulda egentlig serverte – for trøfler var det i alle fall ikke. I Sopp og nyttevekster 2017, nr. 4, foreslo jeg fåresopp, men tvilen rådet – og høsten 2021 reiste Anna-Elise Torkelsen og jeg til Savalen for å vurdere nærmere hva Huldas trøfler kan ha vært. Sopp var det mye av, men ingen fåresopper, og i området var det lite gammel gran, som fåresoppen jo er knyttet til. Røyksopper i mange utgaver, store og små, vrimlet det derimot av! Vi satser nå på at Huldas trøfler var røyksopper - og kan videre konstatere at vi nok hadde mange eventyrfortellere i Norge sent på 1800-tallet. Men hensikten deres var god nok: å fortelle folket hvor store verdier det fins å nytte seg av i skogene våre!

Gro Gulden

adv Mycoteam
De kvinnelige sopplukkerne i Zambia
ZAMBIA


De kvinnelige
sopplukkerne i Zambia
og historien om Tente-kvinnen

Et masterprosjekt i global helse ved NTNU skulle lede meg dypt inn i miomboskogene i Zambia, på leting etter de kvinnelige sopplukkerne. Jeg hadde hørt om den mykofile kulturen i Zambia, og om termittsoppen: Termitomyces titanicus, verdens største spiselige sopp.
Tekst og foto: Mai Løvaas
image

Den dagen jeg landet i hovedstaden i Zambia, Lusaka, var det 30 varmegrader og 75 % luftfuktighet. Med de to veilederne mine og en sjåfør kjørte vi opp The Copperbelt Highway, fra Lusaka i sør til Solwezi i nord, ikke langt fra grensa til Kongo. Bilen var en stor, Jeep-aktig firhjulstrekker med snorkel – altså en sånn man må ha om man skal kjøre gjennom elver og strie bekker. Jeg visste at Zambia er veldig krokodillerikt, og jeg fantaserte om skrekkscenarioer hvor vi måtte krysse en stri elv med krokodiller som glefset inn de åpne vinduene. Men jeg gledet meg til å møte de kvinnelige sopplukkerne og til å høre deres historier – og plutselig var de der! Rett nord for Kabwe, et par timer fra Lusaka kunne vi se kvinnelige sopplukkere sittende i veikanten i fargerike chitenges og omslagsskjørt, hvor de solgte sopp fra kurver og plastposer. Heldigvis slapp vi unna krokodillene.

Soppintervju i landsbyene i Solwezi

De ti dagene i Solwezi var soppintervju-maraton uten sidestykke. En av dagene ble vi hentet i snorkel-jeepen av sjåføren, den lokale guiden og oversetteren vår. Turen gikk inn til landsbyene nært skogene. Veiene var dårlige og humpete, de kunne minne litt om vaskebrett, og bilen balanserte på eggene. Vi kjørte over humper og gjennom dype, brune sølepytter. Overalt rundt oss var det grønt og flatt, og etter en times kjøring svingte vi inn til den første landsbyen. 12–15 damer med store smil begynte å synge og klappe i det de så meg og fikk meg straks til å føle meg velkommen. Jeg fortalte at jeg er fra Norge, at jeg ofte er ute og plukker sopp selv, og at jeg elsker sopp. Deretter ville jeg gjerne høre om deres sopptradisjoner.

Sopp, sang og slanger i skogen

I to timer holdt vi dialogen gående. De kvinnelige sopplukkerne kunne fortelle at også de elsket sopp, og at det var bestemødrene deres som hadde lært dem å plukke sopp da de var små. Jeg ble vist hvilke sopper som var spiselige og hvilke som ikke var det, og hva de hadde plukket de siste par dagene.

Tilberedningsmetoden av sopp er ofte den samme; en soppart blir kokt sammen med løk, tomat og salt. Schizophyllum commune, kløyvsopp, kokes i tillegg sammen med peanøtter og moses til en slags soppgrøt. I noen landsbyer tørker de soppen, eller, den kan vel kalles mer røkt enn tørket. Lagt over kullet fra bålet blir de etter hvert svarte.

SOPPENTUSIASME OG INTERVJUER. De ti dagene i Solwezi i Zambia gikk med til mange intervjuer. Vi fikk høre interessante fortellinger fra de kvinnelige soppsankerne, og kvinnene kunne vise og fortelle oss om de ulike soppartene som var å finne i området. Store kurver som bugnet med sopp på de ulike markedene var et vanlig syn.

SOPP SOM MEDISIN. Over Ganoderma boninensis, under Pycnoporus sanguineus og under til høyre Schizophyllum commune, kløyvsopp. Alle disse kjukene brukes til medisinske formål i Zambia.

Alle har sine egne favoritter som de elsket å finne framfor andre arter, akkurat som oss i Norge. Særlig termittsoppene er for mange en favoritt, og er de skikkelig store kan de også selges langs motorveien. Kvinnene kjenner ikke de vitenskapelige betegnelsene på sopp, men beskriver alt fra sporepulver og fargenyanser til endring av farge på melkesaft. De kjenner trærne i Miombo-skogen godt og har egne navn for dem.

Slanger fortelles det også om. Man må passe seg når man plukker den store Termitomyces titanicus, for det kan ligge slanger under hatten, kveilet rundt stilken. Noen ganger er slangene så store at det høye gresset deler seg når de bukter seg rundt. Forbløffende nok har ingen av dem blitt bitt av slange på sopptur. Ofte går kvinnene samlet inn i skogen, og da synger de. Når de så deler seg og går hver sin vei for å se etter sopp, synger de fortsatt slik at de skal vite hvor de andre er.

Historien om Tente-kvinnen

Fortellinger om sopp blir fortalt som eventyr og sanger som formidles til barna. Jeg får høre historien om Tente-kvinnen. Tente er navnet på en spiselig og populær fluesopp som heter Amanita loosei. Det var en gang en jente som bodde i en hytte sammen med bestemoren sin. En dag sa bestemoren bestemt at jenta ikke måtte gå ut, men jenta gikk ut likevel og dro inn i skogen. Der fant hun en stor og fin Tente-sopp, og plukket den. Da hun kom hjem sa bestemoren – Å, nei. Hva er det du har gjort? Nå kan du aldri gå ut i sola mer for da blir du forvandlet til en Tente-sopp! I mange år holdt jenta seg inne. En dag kom det en frier på døra, og han ville ha jenta med ut for å bli kjent. Bestemoren tryglet og sa hun ikke måtte gå ut, men hun gjorde det likevel. Og vips ble hun til en Tente-sopp, og siden solen stekte så sterkt akkurat da så smeltet hun. Moralen? Alltid lytt til bestemor, og aldri oppbevar den skjøre og delikate Tente-soppen i sola, for da smelter den.

Sopp og kjuker for god helse og medisinsk bruk

Kvinnene forteller også at de bruker sopp til helsemessige formål. Kjuker kan plukkes mesteparten av året og tørkes og brukes når det trengs. The red mushroom (Pycnoporus sanguineus) er i samme slekt som vår sinoberkjuke (Pycnoporus cinnabarinus). Den brukes til mye, blant annet mot øreverk hos barn. De trekker soppen i varmt vann og heller litt av væsken i et tomt sneglehus, og så drypper de dråper inn i øret på barnet med øreverk. De brenner også soppen på bålet så den blir til kull, maler den opp og påfører på huden for alle typer hudproblemer, samt på kroniske sår.

TENTE, AMANITA LOOSEI. Tente er navnet på en spiselig og populær fluesopp som heter Amanita loosei, og det er nok blant annet denne som er inspirasjonen bak eventyret om Tente-kvinnen.

FORTELLINGER, DANS OG SANG OM SOPP GJENNOM GENERASJONER. Barna lærer seg å plukke og identifisere sopp fra tidlig alder. Fortellinger om sopp blir fortalt som eventyr, sanger og dans, som formidles til barna. Et eksempel på en slik fortelling er historien om Tente-kvinnen.

Schizophyllum commune, kløyvsopp brukes blant annet for å behandle lavt blodtrykk. Ganoderma boninense (i samme slekt som lakkjuke) brukes blant annet for å behandle kraftig hoste ved å lage pulver av den. Da blander man pulveret med salt og slikker det. En dame fortalte om en periode hun opplevde mye stress. Mannen hennes hjalp ikke til i huset og hun hadde mange barn å ta seg av. Hun pulveriserte soppen og rullet det inn i en slags sigar, og røykte det. Det hjalp henne mye mot angsten. Kjukene ble også brukt for gynekologiske problemer. Det å ha kjuker hjemme betyr med andre ord at man alltid har et medisinskap til rådighet for mange diverse plager.

Regnmønster og avskoging

Kvinnene kunne fortelle at det hadde skjedd endringer i regnmønstrene. Før regnet det mye tidligere i sesongen og mye mer enn nå. De fortalte også om avskogingen. De såkalte «charcoal burners», altså «kullbrennerne», er menn i området som hogger store trær, legger de i hauger dekket av jord, og røyker de så de blir til kull. Dette kullet brukes som brensel for å koke mat og selges langs alle veier. Dette er ofte mennenes hovedinntekt. Da vi kjørte inn og ut av landsbyene så jeg menn på sykler og motorsykler med store kullpakker på bagasjebrettet, på vei til motorveien for å stå der og selge til forbikjørende. Kvinnene var ofte fortvilet over dette. Soppskogene deres, der de har gått i alle år, blir hogd ned, tre for tre. De vet jo at de soppene de er på jakt etter vokser i symbiose med disse store trærne, og hogges trærne så forsvinner jo soppen også. Jeg spurte om de tenkte at noe kunne gjøres med dette, og da ble de stille og sa –nei, det er jo ikke det. Mennene må også tjene penger, og noen er jo også ektemennene våre.

Den økende gruvedriften i Zambia

En annen ting som ble veldig synlig da jeg var i Solwezi-området var gruvedriften. Et sted vi kjørte på vei inn til landsbyen fikk jeg øye på et stort, svart fjell i det fjerne. Jøss, så flott et fjell, tenkte jeg. Jeg trodde ikke Zambia hadde fjell. Ved nærmere øyesyn så jeg at «fjellet» var flatt på toppen, og at det lå i nærheten av andre svarte hauger. Det viste seg å være et gruvedeponi. Kvinnene fortalte at mye hadde skjedd de siste ti årene. Gruvene hadde tatt over der de bodde før, uten at noen ble spurt, og de måtte bare finne nye steder å bo. Vannet ble forurenset og maisavlingen fikk et støvlag på seg som det aldri hadde hatt før. Skogene ble hogd, store gjerder ble satt opp og soppskogene deres forsvant. Plukket man sopp i nærheten av gjerdene ble man arrestert og fikk bot. Kvinnene var tydelig opprørt over dette.

«CHARCOAL BURNERS». ‘The charcoal burners’ hogger skogen for å lage kull de kan selge langs hovedveien. Dette kullet blir brukt som brensel for å koke mat, og er ofte regnet som hovedinntekten til mange menn i Zambia.

TERMITOMYCES TITANICUS, VERDENS STØRSTE SPISELIGE SOPP? Det er i hvert fall ingen tvil om at den må ligge øverst på lista – bare se hvor små solbrillene er sammenlignet med soppen. I Zambia selges denne langs veien, til rundt 20 kroner per stk.

Zambias største eksport er kobber, edle metaller og diamanter. Det er «big business», drevet av hovedsakelig kinesiske, men også sveitsiske og kanadiske gruveselskap. I en studie som ble gjort i Copperbeltprovinsen hvor 23 sopper ble undersøkt, ble betydelige mengder av blant annet kobber og bly funnet. Forskerne av studien konkluderte med at å spise sopp i dette området potensielt hadde betydelig helserisiko. Da jeg spurte om de trodde det fantes noen løsning på dette sa de at det var lite de kunne si om saken, det fantes ingen løsning på dette.

Å glemme problemene sine på soppjakt

Flere av kvinnene fortalte at de går ut i skogen og plukker sopp selv om de ikke har behov for mer hjemme. Når de var i soppskogen tenkte de ikke på problemene sine i det hele tatt, de fokuserte bare på soppen. Problemene deres ventet på dem over dørstokken hjemme uansett, så hvorfor ta dem med seg på sopptur? Da jeg dro fra landsbyen sørget de for at jeg fikk med meg plastposer med sopp, kassavakvister for å stikke i jorda og dyrke her hjemme og maiskolber. En gang fikk jeg også en chitenge. – Ikke glem oss, sa de. – Det kommer jeg ikke til å gjøre, svarte jeg.

Masterprosjektet, da jeg skrev det, fikk en lang tittel. Det het: Experiences of female mushroom hunters in Zambian miombo woodlands: food, medicine, livelihood and environmental change. Masteroppgaven er i ferd med å publiseres som en vitenskapelig artikkel. I april ble det også et foredrag om sopp i Zambia i regi av Trondheim sopp- og nyttevekstforening.


image
UT PÅ EVENTYR. På tross av travle dager med å intervjue kvinnelige sopplukkere, måtte det jo bli tid til egen sopptur. Det ble mange flotte soppfunn, og det skulle vise seg at soppkunnskapen kom godt med når det kom til å identifisere ukjente arter i Afrika. Artikkelforfatter Mai Løvaas på bildet.
På sopptur i Zambia
ZAMBIA


På sopptur i Zambia

Som soppsakkyndig kan man vel dra og plukke sopp i Afrika – eller?
Tekst og foto: Mai Løvaas

Det var travle dager med å intervjue kvinnelige sopplukkere til masterprosjektet mitt, men jeg måtte jo ta meg tid til å plukke litt sopp selv også. Etter å ha hørt alle slangehistoriene tenkte jeg at jeg måtte sikre meg og gå til innkjøp av noen ordentlige støvler, til tross for at de kvinnelige sopplukkerne kun bruker sandaler. Jeg ble guidet til en kinesisk jernvarebutikk full av plastikk, og der stod de og lyste mot meg – noen høye, grønne støvler som skulle bli min beskyttelse. Zambia har nemlig den svarte mambaen. Blir du bitt av den så har du 20 minutter på deg på å få motgift ellers så er det for sent. Dessuten, om jeg skulle ramle i elva så ville kanskje krokodillene bite i støvlene først.

Gjenkjennbare sopper

Nå vet jeg jo at den største grunnen til dødelighet innen soppspising er at utlendinger kommer til et nytt sted og tror de kjenner soppen fra hjemlandet. Det er fort gjort å ta feil, og spise giftige arter. Men, jeg kom faktisk langt med soppsakkyndigkunnskapen min i Afrika. Når man i årevis pugger slektene i kompendiet og ser dem ute i granskogen hver gang man er på tur, ja så kjenner man dem.


HJEMME HOS KOKKEN FOR Å STEKE SOPP. Når man sanker matsopp er jo målet å spise den, men det var ikke alltid like lett å få til i Zambia. Men, vi fant noen kreative løsninger. Her ble vi invitert hjem til en av kokkene på hotellet for å steke kantareller og risker – til stor glede for oss alle. Det smakte fortreffelig.

Det var gøy å være midt i bushen i Afrika og innse at jeg kjente riskene, kremlene, fluesoppene og kantarellene. Jeg hadde lest flere plasser at Zambia ikke har dødelige sopper (de er i hvert fall ikke funnet enda). Det er mulig de har hvit, rød og grønn fluesopp, men det er kun i furuplantasjene, og den eneste som har blitt sett der er rød fluesopp. Flere av de andre fluesoppene som ingen spiser har ukjent forgiftningspotensiale. De har faktisk flere hvite fluesopper, som etter å ha blitt studert, viser seg å ikke inneholde noen form for giftstoffer. Noen små arter av Lepiota er giftige, samt arter av trevlesopper (Inocybe).

Under hele oppholdet fant jeg slørsopp kun to ganger, og begge gangene var det en lilla en. Jeg fant ingen musseronger. Derimot finnes det mengder med ulike rørsopper. I Zambia spiser de kun ca. 15– 20 arter, og ingen rørsopper. Eller, i den østlige provinsen på grensa til Malawi fortalte de at de plukker en rørsopp de kaller «Hyena» (Afroboletus luteolus) fordi mønsteret på hatten ligner på mønsteret på pelsen til hyenene. Ellers står alle de ulike artene av steinsopper (Boletus edulis), smørsopper (Suillus luteus) og fløyelsrørsopper (Xerocomus ferrugineus) der helt uberørt. Jeg våget faktisk å spise noen, og det skulle vise seg at de var veldig gode.

PIXIE EAR MUSHROOM. Mai Løvaas poserer sammen med en vakker sopp, eller er det kanskje noen mystiske vesener som stikker ut øret sitt fra inne i trestammen? Det kan nesten se litt slik ut. Leif Ryvarden mente at dette var en sopp i slekten Xylaria.
EN VAKKER FLUESOPP MED PIGGER? Det er spennende å finne ulike varianter av fluesopp (Amanita). Etter nærmere undersøkelse kan det se ut til at dette enten er Amanita afrospinosa, eller A. Miomboensis.
«DRIVE-BY-MUSHROOM HUNTING». Når man oppdager sopp fra bilvinduet og overtaler sjåføren til å stoppe, da er det bare en ting å gjøre. Disse eksemplarene endte opp i fanget.

HADDE DU TURT Å PLUKKE? Rosafarget Amanita pudica i en grotte voktet av en edderkopp.

Miomboskogene

Miomboskog er en type skog som vokser i sørøstlige deler av Afrika, og består hovedsakelig av 3–4 sorter trær i Brachystegia-og Julbernardia-slektene. Disse trærne hører til erteblomstfamilien (Fabaceae) og man kan fort kjenne igjen bladene som er sammensatt og ligner belgfruktblader. Disse trærne har mykorrhiza, og i regnsesongen er Miomboskogene fulle av sopp. Det regner så kraftig og det er svært gode vekstkår, slik at kvinnene står opp i femtiden om morgenen og plukker sopp, og i totiden samme ettermiddag kan de dra tilbake til samme stedet og plukke fersk sopp.

Skogens gull i Zambia?

Vi så flere arter kantareller i Zambia. Noen mørkegule, noen knallrøde og bittesmå, noen røde og mellomstore og noen oransje. De større, bleke variantene fantes også. Disse måtte jo bare smakes på.

Da vi først kom til Solwezi og jeg fant ut at kokken på hotellet ikke kunne steke sopp til meg på grunn av «sikkerhetshensyn», ble jeg utrolig skuffet, men resepsjonisten løste problemet ved å foreslå at vi kunne spørre kokken om vi kunne få være med henne hjem etter jobb og steke soppen der. Gledelig nok sa kokken ja, og siden hun bodde på den andre siden av gata fra hotellet så var det en kort tur dit med soppbøtta. Da bar det ut for å kjøpe litt smør, den eneste typen de hadde på butikken, Lurpak, og vente på at kokken skulle bli ferdig på jobb. Vi stekte mange typer gode kantareller. I tillegg smakte vi på Amanita loosei som kalles Tente, som er helt nydelig, og Lactarius kabansus som er en favoritt hos alle sopplukkerne jeg snakket med.

Risker og kremler

Det finnes mange typer risker i Zambia og de er veldig populære. Lactarius edulis er en beige, blek sopp som er fast og god. Lactarius volemoides er en kraftig, knalloransje riske med hvite skiver og melkesaft som først er hvit og så blir brun. Dette er en ettertraktet matsopp. Selv spiste jeg en fyldig kremle med rød hatt og rosa stilk, Russula congoana, som var veldig god.

I de ulike landsbyene jeg dro til spurte jeg om de kunne vise meg hva de ikke plukker. På Kaondespråket kalles alle sopper som ikke spises, inkludert giftige, for kiintsa. De kunne ikke skjønne hvorfor jeg ba dem om å plukke kiintsa. Da de viste meg noen av kremlene de ikke spiste ved siden av noen de spiste, så syntes jeg de så klin like ut. Jeg klarte ikke å se forskjell (så jeg strøk den testen). Det var mange spennende risker med store mandelflakskiver og mørk melkesaft. Jeg fikk ikke helt styr på de i den tiden jeg var der, men gode var de.

Fluesopper

I Miomboskogene fant jeg mange slanke, lekre og fargerike fluesopper. En av dem var brun kamfluesopp, kalt Amanita mafingensis. Amanita tanzanica var en annen, som kanskje kan sammenlignes med den populære europeiske Amanita caesarea. Den har en dyp, oransje farge på hatten. I likhet med vår rødnende fluesopp kan man også finne Amanita aff. Rubescens som spises etter at hatthuden er dratt av. Den vakre, store og kraftige hvite fluesoppen med pigger, Amanita afrospinosa, fikk vi se flere ganger. I tillegg var jeg så heldig og komme over en samling av de vakre rosa fluesoppene Amanita pudica i en liten grotte, voktet av et stort edderkoppnett. Den eneste fluesoppen jeg selv spiste var Amanita loosii, også kalt Tente på Bembaspråket. Den smakte fortreffelig.

Verdens største sopp

Jeg hadde også veldig lyst til å se Termitomyces titanicus, den store termittsoppen. Når vi kjørte langs motorveien nistirret jeg ut vinduet og speidet etter de store soppparaplyene, for både kvinner og menn selger dem langs veien. På motorveien går det fort, men flere ganger ropte jeg ut, sjåføren bråstoppet, snudde og kjørte tilbake til der jeg hadde sett den. Jeg betalte mellom 30 og 50 kwacha for en stor sopp, det er omtrent 15 – 25 kroner. Skjærer man en skive av hatten er den så lang at det ikke finnes en stor nok stekepanne til å steke den.

Gjennom oppholdet i Zambia var det stadig et ønske om å få steke sopp på hotellene jeg bodde på, så da var det bare å skru på sjarmen og spørre. Siden det var så mye sopp fikk også kokkene et godt måltid ut av det. Termitomyces titanicus og de andre Termitomyces-soppene jeg spiste, er noe av det aller beste jeg har spist i soppverdenen. Delikat, ikke for kraftig smak, nydelig mild, men også karakteristisk.

ET DINOSAUREGG? Nei, dette er nok bare et nydelig og gigantisk fluesoppegg! Nærmere bestemt er det nok en Amanita loosei, som er på vei til å «klekke» ut av egget sitt.
SOPPSAFARI. Store sopper fra tue, Termitomyces reticulatus, var gledelig å finne på tur.
Miomboskogene fant jeg mange slanke, lekre og fargerike fluesopper. Et gledelig funn.

SKOGENS GULL I ZAMBIA? Oransje kantarell (Cantharellus platyphyllus) ble solgt langs veien.

Et skjønt liv i symbiose

Termitter og Termitomyces-mycel lever i symbiose. Når en termittue skal lages, begynner termittene å samle frølignende soppsporer som de planter i kam-lignende vev i hulrom under bakken. De gjødsler sporene med avføringen sin, og slik begynner forholdet mellom Macrotermes-termittene og Termitomyces-soppene. Termittene bygger store og høye tuer, og dypt inne i dem vokser Termitomyces som i sopphager.

Termittene er avhengig av at soppen bryter ned plantemateriale for seg. Termittene bringer med seg planter, gress og tre fra verden utenfor. Soppen bryter ned dette materialet og gjør blant annet cellulosen klar til å fortæres av termittene. Soppen får igjen konstant tilførsel av plantemateriale. Inne i tua er det jevn og god temperatur og godt med fuktighet. Det er bare når det kommer styrtregn i store mengder i regnsesongen at termittsoppene skyter fart og vokser ut av tua. Det finnes omtrent 40 ulike arter Termitomyces-sopp. Noen er digre, mens andre er bittesmå og vokser i hundrevis på termittua. Alle er spiselige og ettertraktet.

Da jeg var på safari i et par dager fant vi en stor tue full av store termittsopper, av arten Termitomyces reticulatus. Den ene safariguiden tok en runde med børsa for å sjekke at det ikke var løver og elefanter i nærheten, og så fikk jeg hoppe ut av jeepen og dra opp en av soppene. Det var som å ta i noe fra en utenomjordisk planet. Jeg dro den store soppen forsiktig opp av tua, og ut kom «halen» til soppen. Den var kjempelang! Halen strekker seg helt ned i hulrommene i termittua, langt under bakken.

Pixie Ear Mushroom

Da jeg var i nærheten av South Luangwa National Park fant jeg en sopp som stakk ut som et hareøre ut av et tre. «Pixie ear fungus» kalte vi den. Den vokste på et mahognitre, og etter å ha forhørt meg i ulike verdenshjørner kunne Leif Ryvarden fortelle meg at det var en umoden Xylaria. Ved modning blir den svart. Hvilken art det er vites ikke, og den må gjerne snittes i to for nærmere svar. Det er ingen som kjenner denne slekten i Afrika, fortalte Ryvarden.

Det er kult å tenke på at Ryvarden er en av verdens fremste forskere på vedboende sopp i Afrika, og at jeg måtte helt tilbake til Norge for å finne navnet på denne soppen. Soppen som så ut som den var tatt rett ut av Alice in Wonderland.


For soppskogene i Zambia, ja de er faktisk et slags wonderland.

MELKESAFT SOM RASKT BLIR MØRK. Det finnes mange typer risker og kremler i Zambia. Lactarius volemoides er en ettertraktet oransje riske med store mengder hvit melkesaft som raskt blir mørk. Dette er en ettertraktet matsopp i Zambia.
UBERØRT, PERFEKT STEINSOPP. De fleste arter av steinsopper, smørsopper og fløyelsrørsopper står ofte helt uberørt i Zambia. Jeg våget faktisk å spise noen, og det skulle vise seg at de var veldig gode. Her har vi funnet en ukjent og vakker steinsopp.

Villsalat til besvær
NOVELLEN

image
VIKTIGE KJENNETEGN OG NORMLISTESTATUS. Om man skal sanke for å spise, er det viktig å lære seg både kjennetegn og normlistestatus. Her er vårkål (Ficaria verna) i blomst. Før blomstene kan det være nyttig å lære seg kjennetegn som form på blad, godt, for å artsbestemme riktig.

Villsalat til besvær

Tekst: Lise Lunden Foto: Marie Feiring

Feeden på Instagram var blitt helt grønn i løpet av de siste dagene. Johanne og Vibeke hadde sendt kanskje totalt fem videoer frem og tilbake før de berømte algoritmene hadde tatt helt av. Nå var det tips om plukking av små blader og blomster over alt. Johanne visste nå at det ble kalt nyttevekster, men hva som var nyttevekst og hva som ikke var det var fortsatt rimelig uklart. Noen ting var visst mer populært enn annet også, og ramsløk var en slik ting. Hun hadde sikkert sett femti forskjellige videoer hittil av folk som fant ramsløk. Noen av dem snakka om at den var truet, men Johanne visste ikke helt hva det egentlig innebar. Det viktige å lære om ramsløk var visst bare at den lukta hvitløk, og så ordna det seg visst. Det klødde i fingrene hennes etter å finne denne selv, for dette så bare så spennende ut!

Det var mye annet også som ble sanket, så det ut til. Det ene mer overraskende enn det andre. Noen spiste faktisk kusymre! Og andre dro på seg vadere og sanka tang. En kunne finne nok grønne ting til å lage salat daglig, allerede nå i april, og særlig her i sør ved kysten. Det var seriøst tid for å teste ut dette her. Vibeke var også interessert, og sammen skulle de legge ut på sanketur på lørdag. De planla å dra til et friluftsområde i nærheten, hvor skogen møtte fjorden. Der kunne det tenkes å være både ramsløk og mulighet for å se på den der tangen. Vibeke var veldig ivrig og sikker på at dette måtte være et supert sted for sanking.

Lørdagen kom, og Johanne giret opp med å se på en rekke videoer på Instagram om både ramsløk, skjørbuksurt og havsalat før frokost. Hun gledet seg og håpet de hadde valgt et bra sted å starte. Hun rakk akkurat å bli ferdig med frokost og kaffe før Vibeke ringe på døren. Bevæpnet med plastposer, sakser, kurv og telefoner dro de av sted. Vibeke hadde kjøpt en bok også, en ganske stor, tung og innbundet bok. Den var full av illustrasjoner, beskrivelser av kjennetegn og tips til bruk av hver nyttevekst: Ramsløksmør, skvallerkålpesto, pasta, pai, omeletter med forskjellige vekster og hvilke som passet i salat. Det var ingen ende på mulighetene!

« Det skulle bli salat, med ramsløk, noen bjørkeblader og vårkål. Johanne fant litt vassarve under hekken også, den kunne gjerne bli med i skåla. »

Vibeke parkerte, og de hoppet ut av bilen for å spasere de siste par hundre meterne ned til det åpne området ved fjorden. De kom rundt en sving på turveien, og plutselig åpnet skogen seg opp. Sola badet i den grønne gressplenen, bjørka med sine halvutsprungne blader og hvite stammer rammet inn enga foran dem. Bekken som rant ut fra skogen og ned i fjorden klukket og sang, og sammen med all fuglesangen var det akkurat som om naturen holdt konsert. Det luktet grønt gress, fuktig skogbunn, mose og sjø, og følelsen av frihet og tilhørighet slo nesten Johanne i bakken. Det kjentes ut som hun aldri hadde vært mer i kontakt med seg selv, med naturen. Det var som om hun endelig forsto hva våren var.

De gikk helt ned til svaberget ved fjorden, og så plutselig gikk det opp for Johanne at hun ikke visste hva hun skulle gjøre. Det visste tydeligvis ikke Vibeke heller, og de utvekslet noen usikre blikk. – Æh, hvordan… Hva skal vi se etter først, tror du? Spurte Johanne. Nå var hun litt nervøs, og det hadde hun ikke helt ventet. De skulle jo bare se etter planter. Vibeke trakk på skuldrene, og foreslo at de skulle se om det var ramsløk noe sted. Den skulle jo være så lett å finne her, visstnok var hele kyststripen herfra og langt oppover kysten fullstendig dekket. Johanne stusset litt på at det var en ganske merkelig motsetning til de som sa at den var truet, men hva visste vel hun? Hun så på et bilde på telefonen. Der vokste ramsløken mellom trærne, og de trasket bort til skogkanten for å se hva som fantes der. Det var masse små skudd av et eller annet som nesten lignet på tulipan, bare smalere og med mykere blader som vokste enkeltvis. Johanne plukket ett, og gned det mellom fingrene. Jackpot! Begge jublet av glede over å ha funnet ramsløk allerede, og ble umiddelbart mer sikre på at dette skulle de nok få til. Med en nyplukket bukett med ramsløkblader i en av posene var begge klare for å se etter flere planter.

De gikk nedover langs bekken. Der bekken møtte fjorden var det en liten sandstrand omkranset av svaberg. Trærne vokste mer sparsommelig nedover mot fjorden. Johanne kjente bare igjen en selje som stod full av gule gåsunger, og det summet høyt fra den! Det var som om alle vårens insekter hadde fest akkurat dette treet. Nedover mot svabergene vokste det en tett matte med grønne blader. De var nesten hjerteformede, bare med en ujevn kant og ingen spiss i enden av bladet. Det stod allerede små blomsterknopper her og der mellom bladene, men ingen hadde sprunget ut enda. Bladene var ganske tykke, særlig i motsetning til de tynne ramsløkbladene. Vibeke tok opp telefonen sin og la inn et bilde i en app. – Jeg har gitt opp å skjønne hva jeg ser etter i boka for nå, så jeg sjekker med denne appen først og slår opp etterpå, forklarte hun. «Vårkål» stod det på skjermen. 100% match til og med, så det måtte jo være riktig da! De fant vårkål i stikkordslista og slo opp. Joda, her kunne de også se at planten på tegningen var veldig lik planten de hadde funnet. De visste ikke helt hva som mentes med «nyreformede blader», og blomstene kunne de jo ikke se på, men dette måtte være riktig. «Spiselig tidlig i sesongen», stod det i boka. Videre kom det anbefaling om å bruke den som spinat, og benytte både blader og knopper, så de fylte enda en pose med vårkålblader og knopper.

Resten av turen fant de lite annet de turte å plukke. Tangen viste seg å være vanskelig å plukke uten støvler eller vadere på, for det var for kaldt til å vasse med bare bein. Det så ut til å være høyvann og det gjorde det vanskelig å nå tangen greit. Søren at de ikke sjekka tidevannstabellen før de dro ut! Etter en god kaffepause i sola dro de hjem til Johanne for å lage middag.

Det skulle bli salat, med ramsløk, noen bjørkeblader og vårkål. Johanne fant litt vassarve under hekken også, den kunne gjerne bli med i skåla. De kokte pasta, hakket egg, agurk og sukkererter, og laget dressing med sitronsaft og olivenolje. Denne smakskombinasjonen var ny for dem begge. Både kraftig, bitter, hvitløk-ete og vill. Etter en stund sa Vibeke med nøytralt tonefall – jeg var ikke klar over hvor bitre ville planter var. Johanne sa seg enig, men begge spiste opp porsjonen sin likevel. Johanne tittet ned i den tomme skåla og kunne konkludere med at hun var mer klar for en apokalypse nå enn noen gang før. De lo sammen og skravlet videre om hvor selvhjulpne de ble av å kunne plukke planter for overlevelse hvis det verste skulle inntreffe.

Det var ikke før nærmere kvelden at Johanne begynte å lure på hva som hadde skjedd. Magesmertene begynte å bygge seg opp, og hun måtte akutt på do. Det var så VONDT. Hun var kvalm og kraftløs, og magekrampene ga seg ikke. Hun snublet ut fra badet, sank sammen i senga og tok opp telefonen. Hun ringte Vibeke. Fire intense pipelyder senere svarte Vibeke med en stemme som tydelig fortalte at hennes form var like dårlig som Johannes. – Tror du vi spiste noe vi ikke burde ha spist i dag? Vibekes svar var ikke betryggende. Johanne la på og ringte Giftinformasjonen. Der ble hun møtt av en rolig stemme, og sammen ble de trygge på at Johanne og Vibeke ikke hadde spist annet enn vårkål, ramsløk og vassarve. Johanne ble betrygget på at dette kom til å gå over. Overraskelsen var derimot at vårkål ikke var spiselig likevel, selv om det stod i Vibekes bok! Hun sendte en kjapp melding til Vibeke med beroligende beskjeder fra Giftinformasjonen, og prøvde å sovne.

Det ble ingen god natt. Magesmertene varte i flere timer, og toalettbesøkene fortsatte på samme måte. Johanne forsvant til slutt inn i en utmattet, men likevel urolig søvn. Hun ble vekket av telefonen sent neste morgen. – Lever du enda, eller? Vibeke hørtes helt gåen ut. Johanne slapp ut et langt stønn. – Det var vårkålen, sa hun. – Den er visst ikke så spiselig som boka di påstod.

– Oi, shit! Var det Giftinformasjonen som sa det? Svarte Vibeke med overrasket stemme.

– Ja, jeg Googler det nå, og det ser ut som det var vanlig å spise litt av den før men det står at den er like giftig som andre planter i soleiefamilien andre steder. Det var Vibekes tur til å stønne nå. – Det er mulig det var en dårlig idé å kjøpe sankebøker på bruktbutikken? En hul latter kom fra Johanne. – Mulig det ja. Kanskje vi bør ta et kurs eller noe før neste tur, eller hva tror du? Vibeke kunne ikke annet enn å si seg enig.


Sanketips til ferske sankere


I novellen gjør Johanne og Vibeke mange ting som garvede sankere ofte fraråder:

- De bruker utelukkende sosiale medier til å hente inn informasjon om nyttevekstene.
- De bruker ikke tid på å bli kjent med nyttevekstene og stoler for mye på en app.
- De benytter seg av gamle bøker.


En god start kan være å planlegge hvilke vekster en skal se etter i forkant framfor å ta det en finner. Det er spesielt hensiktsmessig for helt ferske sankere å vite hva en ser etter, og helst ha satt seg inn i kjennetegnene i forkant. Når en er mer rutinert og kan flere vekster, kan en heller plukke med seg det en er nysgjerrig på og undersøke dette. Å være 100% sikker før man smaker, er regel nummer en!

Bruk av apper er omdiskutert. Det kan være en god måte å korte ned undersøkelsen og få muligheten til å gå rett på riktig plante i bøkene – men det kan også gi feil resultater og i verste fall føre til forgiftninger. Det må derfor følges opp med videre undersøkelser.

Eldre bøker inneholder også ofte utdatert informasjon. Det kommer stadig ny forskning, og noen ganger må vi endre på våre sankevaner. Vårkål er et eksempel på en plante som ofte ble spist (i små mengder) tidligere, men som nå har status som giftig og frarådes helt. I soppverdenen har vi tidligere spist eksempelvis riddermusserong, som nå frarådes. Råd knyttet til spiselighet endres over tid, og det er derfor viktig å velge nyere litteratur.

Til tross for noen bommerter tar også Johanne og Vibeke noen svært gode valg. De sanker bærekraftig ved å kun ta den mengden de planlegger å bruke. De oppsøker informasjon når de oppdager at noe er galt ved å ta kontakt med giftsentralen. Og, de lar seg ikke avskrekke av en dårlig opplevelse, men planlegger å tilegne seg mer kunnskap og fortsette å sanke. Kurs og organiserte turer med nyttevekstkyndige er for eksempel gode måter å skaffe seg mer kunnskap, og når disse ikke er tilgjengelige er gode bøker en god erstatning.


En kort oppsummering av rådene til ferske sankere er:

- Bruk nyere litteratur.
- Ikke stol blindt på appers artsbestemmelser.
- Ta gjerne kurs eller gå på tur med foreningen din.
- Vær 100% sikker før du smaker.
- Kontakt giftinformasjonen dersom du mistenker at du har inntatt en giftig plante.

Spiselige trær?
SPISELIGE TRÆR

image

Spiselige trær?

« Alm (Ulmus glabra) har dessverre havnet på rødlisten over truede arter, mye på grunn av almesyke som forårsakes av sopp og overbeiting på Vestlandet. Vi velger å inkludere alm i denne artikkelen, for å gjøre leserne våre oppmerksomme på dette, og for å oppfordre til heller å sanke av de artene som klarer seg godt. Om du skal sanke almenøtter, sank sparsommelig og med omtanke! »

Jeg har alltid vært fascinert av trær, og jeg tror årsaken er at trærne symboliserer noe traust og bestandig i en omskiftelig og ustabil verden. At deler av mange trær kunne være spiselige gikk meg likevel lenge hus forbi. Riktignok hadde jeg hørt om bruk av barken fra trær til mel under krig og andre kriser, men barkebrød hørtes aldri spesielt fristende ut. Da jeg begynte å lære om nyttevekster for rundt ti år siden, var den største overraskelsen hvor mange trær som har spiselige deler som både er anvendelige i matlaging og faktisk smaker godt. Nå vil jeg dele denne oppdagelsen med dere.
Tekst og foto: Pernille Næss

Granens myke side

Det trausteste av alle trær i Norge må være grantreet (Picea abies). Grantrær utgjør størstedelen av det boreale skogbeltet og det er nesten vanskelig å tenke seg at det finnes mye spiselig når man står midt i en typisk granskog, hvis man ikke ser etter bær og sopp. Om våren skjer likevel det helt utrolige – det trauste og sindige grantreet får grentuppene sine dekket av nye, lysegrønne skudd. For et kort øyeblikk kan det se ut som om grantreet har myknet og pyntet seg til våren.

Første gang jeg smakte på rå granskudd var ute i skogen. De har en syrlig smak som også er ganske frisk, og som med så mange andre nyttevekster finnes det alltid en lett og bitter ettersmak. Smaken er såpass utpreget at granskudd passer godt til vilt, særlig elg, rein, hjort og villfugl. Gransalt og granskuddolje kan brukes i tilberedningen av viltet, og syltede granskudd passer godt som tilbehør. Syltede granskudd passer også godt som tilbehør til litt kraftige oster og spekemat. Jeg er ikke så glad i søtt personlig, men granskudd kan også brukes til både sirup og gelé som kan inngå i mange ulike desserter. Her er det bare å google etter tips. En smaksrik og kortreist pesto kan også lages til med granskudd. Tilsett hasselnøtter, kaldpresset rapsolje og en hard. norskprodusert ost med litt utpreget smak og bland godt sammen.

Historisk sett ble granskudd mest brukt som medisin mot luftveislidelser og magebesvær. Kvaen ble mye brukt, antagelig som en blanding av tyggegummi og tannrensemiddel.

De fleste er ganske sikre på at de kjenner utseendet til granen godt, men den har faktisk blitt forvekslet med den giftige barlinden (Taxus baccata). Det er alltid viktig å lære alle kjennetegn godt før du plukker noe. Studer nøye forskjellen på særlig barnålene til de forskjellige bartrærne før du plukker. Barnålene til gran sitter enkeltvis på kvisten, de er ganske korte, som regel et par centimeter, og spisse.

Granskudd: Gran (Picea abies). De myke, lysegrønne granskuddene er best når de er helt unge.

Sammenligning: Fra venstre mot høyre sees einer (Juniperus communis), gran (Picea abies), barlind (Taxus baccata) og furu (pinus sylvestris). Det er viktig å lære forskjellen mellom barnålene hos de ulike artene, og særlig kjennetegnene til den giftige barlinden

Den gifte forvekslingen til gran

Barlind (Taxus baccata) kan finnes viltvoksende, selv om den er sjelden. Den er imidlertid vanlig i parker og hager. Hele planten er giftig, med unntak av fruktkappen rundt den bærlignende røde frukten. Barlind har helt myke barnåler, de er også flate, og blir 2- 4 cm lange. Det er forskjell på fargen på over- og underside. Oversiden er mørkegrønn og nesten glinsende, mens undersiden er mer matt og lysere grønn. Det er viktig å huske på at barlinden også får disse små, lysegrønne skuddene ytterst på grenene om våren. Du må derfor være helt sikker på at det er gran og ikke barlind du sanker skuddene fra!

Granskudd dukker opp litt ulikt fra år til år, oftest i slutten av april eller i løpet av mai. De smaker best når de er små, myke og lysegrønne. Noen plukker grannåler hele året. De kan tørkes, knuses og brukes som krydder eller te, men de unge, lysegrønne skuddene er desidert best. Ikke plukk granskudd i naturreservater og andre verneområder, heller ikke der det åpenbart foregår kommersiell dyrking av gran. Ha alltid bærekraftig sanking i bakhodet og rensk aldri store deler av samme tre for skudd.

Overraskende furukongler

Furu (Pinus sylvestris) er også en potensiell forvekslingsart til gran, men denne er ufarlig. Furunålene er generelt mye lenger enn nålene hos de andre bartrærne og er lette å kjenne igjen. De kan bli opptil syv centimeter lange, og er ganske myke. Det går an å prøve seg frem med furunåler på samme måte som med grannåler, men den vanligste måten å bruke furu i matlaging er å sanke konglene når de er unge, myke og lysegrønne på vårparten. Kok konglene i melk eller fløte, som siden kan brukes til is, panna cotta eller som tilbehør til bær. Husk å la en del kongler bli igjen, og sank kun dersom det er mange.

Barlind (Taxus baccata) er svært giftig. Den har en karakteristisk flate og myke barnåler. Fargen på oversiden er glinsende og mørkegrønn, på undersiden er barlindnålen mattere og lysere grønn.

Einer (Juniperus communis). Ofte finnes både umodne grønne og modne mørkeblå einebær på det samme treet.

Aromatiske einerkongler

Einer (Juniperus communis) ser oftest ut som «buskas» som klamrer seg fast på svaberg langs kysten, men du kan faktisk finne ganske høye einetrær. Eineren har små kongler som ligner på bær, og kalles derfor einebær. Einebær har en aromatisk, krydret og lett syrlig smak og kjennes igjen på de korte og spisse nålene som er kransstilte tre og tre på grenen. Ofte ser du både grønne, umodne kongler (einebær) og modne blå kongler på samme gren. Det er flest modne einebær om høsten, men de grønne og umodne einebærene kan også brukes.

Einebærene kan brukes til mye mer enn viltsaus og gelé til vilt. Det er morsomt å eksperimentere med einebær i ulike sauser og gryter, og ikke minst i surkål. Legg noen einebær i eddik eller rapsolje. For hjemmebryggeren passer einer godt i øl, snaps og gin. For den søthungrige kan det være morsomt å prøve seg på den tradisjonelle godsaken treak, som består av einebær, vann, sukker og fløte. Einerbusken i seg selv gir god smak til grillet kjøtt og fisk når den brukes som ved til grillen.

Historisk sett var einer og einebær sett på nærmest som et universalmiddel. Einebær ble sagt å beskytte både mot ulv og underjordiske makter, i tillegg til at røyk fra einer ble sagt å kunne hjelpe mot de aller fleste sykdommer.

Museører i mai

Selv om våren ofte starter tidligere nå enn før, er mai sett på som den store vårmåneden, og et hovedtegn for mai er når bjørka (Betula spp.) springer ut. De nyutsprungne, små og lysegrønne bjørkebladene kalles museører og har faktisk en bred anvendelse i matlaging med mindre du er allergisk mot bjørkepollen. Er du allergisk bør du kanskje være litt forsiktig med museører, selv om det ikke finnes helt entydig dokumentasjon på dette. Museørene kan brukes både ferske og tørkede, og de smaker aromatisk og friskt med en lett, bitter smak. Her er det bare å prøve seg frem med museører som kryddertilsetning i sauser og dressinger. De aller mykeste skuddene kan også brukes i salat, men prøv deg forsiktig frem for det kan bli bittert. En god vårlig saus kan bestå av granskudd, museører og einebær, her har mengdeforholdet mye å gjøre med personlig smak og hva sausen er tilbehør til. Husk at når bladene blir mer mørkegrønne og utvokste blir de bitrere på smak, så tidsvinduet for å plukke museører er ganske kort.

« De fleste er ganske sikre på at de kjenner utseendet til granen godt, men den har faktisk blitt forvekslet med den giftige barlinden (Taxus baccata). Det er alltid viktig å lære alle kjennetegn godt før du plukker noe. »

Spisslønn (Acer platanoides). De lyse gulgrønne lønneblomstene sitter i klaser på bar gren.

Å tappe bjørkesevje er en aktivitet for de spesielt interesserte siden det krever en del utstyr og jobb. Dessuten må du ha tillatelse fra grunneier for å bore hull i treet. Man kan få mange liter med bjørkesevje ved tapping, og den kan drikkes som en leskedrikk. Mange koker den ned til en sirup, og blir kanskje litt skuffet av at 10 liter sevje blir til et bittelite glass med sirup på ca. 1 dl. Har du en tomt med egne, litt store bjørketrær er dette kanskje det beste utgangspunktet for å prøve. Her er det bare å google fremgangsmåte.

Spisslønnens søte hemmelighet

Lønnetrær (Acer platanoides) er lett gjenkjennelige for alle som kan flagget til Canada. Om våren, før de karakteristiske bladene springer ut, er lønnetreet dekket av små, lyse, gulgrønne lønneblomster som sitter i opprettede skjermkvaster. Lønneblomstene har en fin smak av både syrlig og søtt; de smaker best ferskt så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid, for tidsvinduet til lønneblomstene er kort! Ofte sitter også blomstene høyt opp i de større lønnetrærne, og det kan være utfordrende å finne et passelig stort tre der du kan rekke opp til blomstene.

Husk på bærekraftig sanking, ikke renplukk store deler av et tre. Ferske lønneblomster smaker friskt og godt i salater eller som garnityr, og også til søte retter. Jeg har prøvd å lage en eddik med lønneblomster, samt legge lønneblomster i syltelake. Blomstene taper en del smak og har ganske kort holdbarhetstid med disse metodene, men det kan være verdt å prøve om du ikke skal bruke blomstene med det samme. Blomstene egner seg ikke særlig for tørking og frysing fordi de taper mye smak. Små, nyutsprungne lønneblader kan også brukes, de smaker best ferske og egner seg godt i salater.

Almens flyktige nøtter

Alm (Ulmus glabra) har dessverre havnet på rødlisten over truede arter, mye på grunn av almesyke som forårsakes av sopp og overbeiting på Vestlandet. Som med de fleste rødlistede artene er det ansvarlig å lese seg opp på hvorfor de er rødlistet. Noen områder kan bestå av mange almetrær, og da er det ikke noe i veien for å plukke noen nøtter dersom treet er stort. Ellers fraråder vi å sanke for mye av de rødlistede artene når de er sterkt truet for å unngå at mange sanker fra områder hvor de er spesielt utsatt.

Enkelte år kan almetrær nærmest flomme over av det som kalles almenøtter, og det er da du kan sanke noen med god samvittighet. De ligner papirtynne, ovale og lysegrønne vinger, der selve frøet sitter i et hjørne. Vingene sitter i tette klaser på grenene. De blir ganske fort modne og da endrer fargen seg til beige-brun, de blir tørrere og flyr lett av gårde med vinden.

Sanker du de lysegrønne almenøttene når de dukker opp i april eller mai, må du være ekstra påpasselig med å bare ta det du trenger til dagens måltid. Almenøttene holder seg ikke særlig på smak ved konservering. Ferske almenøtter bør også ha lite varmebehandling. Det beste er å drysse almenøtter over salat, men også varme retter rett før servering. Da får du en delikat nøtteaktig og syrlig smak på retten. Almenøtter kan også brukes som snacks, ved å riste dem lett i en varm stekepanne og drysse over et lite lag av for eksempel gransalt eller løkurtsalt.

Oppsummering trær som mat

Det viktigste er å bli kjent med de ulike trærne, deres kjennetegn, smaksprofil og bruksmuligheter – og forvekslingsarter. Eksperimenter gjerne med smaker, ikke bind deg til etablerte oppskrifter og bruksområder.

  • Lær deg den giftige barlinden så du ikke tar feil når du sanker av bartrær.
  • Lær deg sankevettreglene.
  • For alle artene som har et kort tidsvindu om våren, kan det være lurt å lete i høyden etter at veksten er kommet for langt i lavlandet. Vi har funnet fine granskudd i juni over 400 moh.
Sammenvevde liv
BOKANMELDELSE

Det fantastiske fjellet

av John Yngvar Larsson
Det er så rart med det; aldri så lite kunnskap om tingene får dem straks til å rykke nærmere, i en ny fortrolighet.

Hans Børli


Med disse ordene fra dikteren Hans Børli starter boken om det fantastiske fjellet. Gjennom en rolig tur på stien tar forfatteren oss med på en reise gjennom fjellandskapet. Fra fjellbjørkeskog til skoggrensen, til myrene og lavfjellet, via reinroseheia, snøleiene og så over til mellomfjellet og høyfjellet. Her blir vi kjent med ulike arter som vokser i nettopp dette landskapet.

Boken er ingen sopp- og nyttevekstbok, men den er innom så mye som omhandler sopp og mykorrhiza, lav, bær og nyttevekster, at jeg gjerne vil anbefale den. Boken inneholder også mange historiske «funfacts ». Visste du for eksempel at i 1906 så serverte Grand Hotel i Oslo en suppe basert på islandslav (Cetraria islandica)? På Island er denne laven så verdsatt at det ikke er lov å høste den på annen manns eiendom uten tillatelse, ifølge forfatteren. Eller at Olav Tryggvason, ifølge Snorres saga, hadde med seg kvannstilker (Angelica archangelica) fra torget i Nidaros for å blidgjøre sin dronning Tyra som visstnok var ei lunefull dame? Kvann, denne høye skjermplanten, var nemlig en viktig handelsvare i tidligere tider. Det skal for øvrig legges til at dronninga ikke ble glad, hun ble tvert imot så fornærma over en så ussel gave at hun kastet den rett i gulvet og begynte å gråte.

Det er dessuten mye å undres over med tanke på de ulike plantenes rolle i økosystemet. Ta den lille urten fjellsyre som eksempel – den har vært her så lenge at den en gang var en del av mammutens diett. Det synes jeg er svært fascinerende å tenke på. Fjellsyre (Oxyria digyna), som er en nær slektning av engsyre (Rumex acetosa var. acetosa), inneholder store mengder vitamin C og fruktsyrer. Eskimoer og samer har i all tid nyttiggjort seg av det naturen har å by på og fjellsyre har vært en viktig del av kostholdet, blant annet for å forebygge skjørbuk.

Boken er lettlest, samtidig som den er lærerik og illustrert med bilder av artene underveis. Forfatteren har god kjennskap til de ulike artene da han i mange år har jobbet med registrering av vegetasjon i skog og fjell.

Jeg liker boken veldig godt. Jeg liker flyten i den og måten de ulike historiene fra fortiden sammenblandes med artene som vokser i fjellets landskap. Jeg lengter til fjells mens jeg leser, jeg lengter til lukten av mjødurt (Filipendula ulmaria) og bjørkeskog, jeg lengter til myrene med sine myrull (Eriophorum) og molter (Rubus chamaemorus). Det er virkelig godt at sommeren er like rundt hjørnet.

Janne Helen Lorentzsen


Vilt godt

Anne Mæhlum

I denne inspirerende og opplysende oppskriftsboka blir du kjent med 24 nyttevekster og forfatteren deler i tillegg hele 71 oppskrifter. Noe er kanskje kjent fra før av, men jeg tør påstå at mange også vil kunne tilegne seg ny kunnskap og ikke minst få inspirasjon av å bla i denne boka. Ett av de første bildene som møter deg er en kopp med blomster; te på spisslønn, står det. Så enkelt, men likevel så lekkert. Tilnærmelig og overkommelig, akkurat slik man ønsker det etter man har vært ute på en lang sanketur – da ønsker man ikke å lage noe som er for komplisert. Dette gjør at jeg vil bla videre, for kanskje er det noe mer jeg blir inspirert til å lage fra denne boka.

Forfatteren har evnet å modernisere nyttevekstene i matrettene, og har tydelig fulgt med på hvilke trender som florerer på både sosiale medier og ellers, både nasjonalt og internasjonalt. Samtidig har forfatteren beholdt noen gode, gamle klassikere, samt noen oppskrifter som krever litt mer, som seg hør og bør! Generelt vil jeg si at oppskriftene passer til alle nivåer. Bildene er appellerende, moderne, og rett og slett utrolig inspirerende. Jeg får lyst til å ta med meg boka på kjøkkenet, og jeg får lyst til å lage maten. Det er en kunst i seg selv, synes jeg, å gjøre matretter appellerende og bildene lekre, med få ingredienser. Den kunsten har forfatteren mestret godt. Nå gleder jeg meg ekstra mye til det blir varmere og nyttevekstene titter frem så jeg kan kose meg med å prøve ut flere av oppskriftene.

Jeg liker også særdeles godt at forfatteren har inkludert noen gode råd for bærekraftig sanking og sankevettregler, samt bilder av alle nyttevekstene og et lite avsnitt om disse. Det er flott at forfatteren inkluderer naturen i så stor grad som hun gjør, det er jo tross alt denne vi høster fra. Forfatteren gir oss en påminner «Jo mer alle bidrar, desto lenger kan vi sanke fra en ren, rik og mangfoldig natur», og denne påminnelsen treffer. Derfor stusser jeg kanskje også litt på at forfatteren har valgt å trekke frem og oppfordrer til bruk av rødlista arter slik som alm og ramsløk. Vi får håpe at alle velger å lese tekstene i boka hvor forfatteren sier noe om dette. Jeg ønsker meg en sankebok som kun tar for seg vekster det er overflod av, og lar de sårbare være i fred, så det er min oppfordring og utfordring til forfatteren og også til oss sankere for øvrig.

Marie Feiring

Havets nyttevekster
HAVETS NYTTEVEKSTER

image
SYLTET TANG med rosépepper og sennepsfrø ble raskt en stor favoritt. Ikke bare er det stilig at tangen skifter farge fra brun til mer grønn i prosessen, men det smaker utrolig godt.

Havets nyttevekster
- Ja, jeg tør å sanke tang og tare!

Dette er del to av en artikkel om tang og tare. Del en kan du lese i Sopp og nyttevekster nummer 1-2023.
Det er tidlig søndag morgen i begynnelsen av april. Tiden er inne for å sanke tang og tare, og jeg kjenner meg overraskende rolig og klar. Kan det være all researchen jeg har gjort i forkant? Eller det faktum at jeg skal sanke med noen som kjenner disse nyttevekstene? Jeg drar i visshet om at det både er gjennomstrømning og lite utslipp som kommer forbi akkurat der vi skal sanke, og det gjør meg nok litt ekstra trygg. Dette er, som du kanskje husker fra forrige artikkel, en av de viktigste faktorene å undersøke på forhånd, før man sanker i et område. Dét, tidevannet, kunnskap om artene og å sørge for at man ikke sanker mer enn områdets tålegrense.
Tekst og foto: Marie Feiring

Om du lurer på, eller trenger en oppfriskning om hva områdets tålegrense innebærer, anbefales artikkelen «Bærekraftig sanking» i nummer 1, 2023.

Vi er en gjeng med åtte nybegynnere som har samlet oss. Alle er nysgjerrige, men ingen har turt å prøve seg før. Jeg tror det er mange flere av oss der ute. Vi kler på oss høye støvler og tar med oss brodder, vindjakke, bærenett og saks. Etter å ha glidd på glatte svaberg og plumpa uti vannet som barn, kan jeg helt klart se fordelen med bruk av brodder. Noen har også tatt på seg vadere eller kajakkdress. Vi trasker bortover mot havet, med Anne Lise og Bjørn Viken fra Ting med Tang i spissen – det er de som har med seg kunnskapen. Til sammen har vi alt vi trenger for en vellykket sanketur.

Langfredagsfjære (nesten) gir rom for oppdagelser

Bjørn er førstemann uti, og han henter noen ulike tangarter til oss for å studere på forhånd. Med vadebukser kan han gå ganske langt ut, lengre enn vi som kun har støvler. Det er skikkelig fjære i dag. Dette er nesten langfredagsfjære, får jeg vite. Når fjæra er slik, er det enkelt å komme lett til tangen, så vi er heldige. Dessuten er det fint å benytte anledningen til å kartlegge hvor de ulike artene vokser. Slik blir det enklere å finne de senere, forteller Anne Lise og Bjørn. Barndomsminnene strømmer til igjen, denne gangen minnes jeg de langstrakte, åpne sandpartiene i Nord Norge. På ferieturer der pleide jeg ofte å samle alt mulig rart som dukket opp i fjæra. Jeg minnes manetene som ble strandet for en stund og alle de flotte skjellene vi fant. Der er fjæra helt annerledes enn her. Forskjellen på høyt og lavt vann er mye større der, og jeg tror egentlig ikke den tanken har slått meg før i år, at det er så stor forskjell alt ettersom hvor man er i landet. Dette gjør meg mer oppmerksom.

Grønne, røde og brune, og et stort blåskjell

Det er hovedsakelig brunalgene, svært forenklet sagt - de som ser mest brune ut, som vi skal sanke i dag. Men som du kanskje husker fra forrige artikkel, finnes det også grønne og røde alger. Vi går forbi en liten kulp ved havgapet og jeg snur meg mot Anne Lise:
- Er det det som er tarmgrønske? Spør jeg.
– Det stemmer, svarer hun. Jeg kjenner meg overraska og stolt. Yes! Jeg har faktisk lært litt i forkant. Gode lærere kombinert med stor interesse = suksess! Og så innser at jeg har sett dem før – Mange ganger. Jeg humrer. Både over det egentlig ganske finurlige navnet og over at disse faktisk er spiselige. Det hadde jeg egentlig aldri trodd. Jeg leser i etterkant at tarmgrønske faktisk er en fellesbetegnelse for mange ulike arter, og at disse består av to cellelag som er atskilt slik at algen blir hul og gassfylt. Kanskje det er slik den har fått fellesbetegnelsen på norsk – tarmgrønske? Den liker seg der det er næringsrikt eller i brakkvann, og de kan også finnes på fjell høyt der oppe i fjæra. Noen omtaler dem som Havfruens hår, og det kan jeg godt forstå. De dekker kulpen som små, grønne hårstrå. Tarmgrønske ser helt ærlig ikke spiselig ut, men de er altså det. I hvert fall der det er god gjennomstrømning med vann.

Vi finner også en liten bit av en nær beslektet art, nemlig havsalat. Bjørn kan senere fortelle at han noen ganger finner store havsalater når han er ute og padler kajakk, samtidig som han forsøker å vise hva han mener med hendene sine. Når han forklarer får jeg får umiddelbart assosiasjoner til store isbergsalater som kan sankes under vann. Jeg er ikke helt sikker på om det bildet stemmer overens med virkeligheten, men fantasien morer seg, i hvert fall!

UTSTYRSMAS? Nei, da. De fleste av oss har saks og høye støvler, men kanskje må du skaffe deg brodder. Brodder hører alltid med siden svabergene er glatte året rundt. Og da mangler du egentlig bare et enkelt vaskenett. Voila! Nå er du klar for å gå ut i fjæra for å sanke.

ET MINIAKVARIE MED TANG. I noen slike kulper er det faktisk en god del ulike arter å finne. Bjørn Viken sonderer både fjæra og kulper på jakt etter ulike arter som han kan vise frem til oss for læringens skyld. I dag har vi hovedfokus på brunalgene, nærmere bestemt blæretang og sagtang.

Vi får også se en rødalge, krusflik (Chondrus crispus) og når man ser den slik sammen med brunalgene, kan man se at den heller mer mot det røde sjiktet. Det er ikke så lett å skille brun- og rødalge ved første øyekast, synes jeg. – Vi fokuserer på brunalgene i dag, sier Anne Lise. – De er det mye av her, særlig sagtang og blæretang. Det er de vi skal sanke - De andre er det nok mindre av, så de lar vi stå så sanker vi disse andre steder rundt hvor det vokser mer, sier Bjørn. Jeg tenker på hvor viktig det er å vektlegge disse tingene når man lærer bort sanking til andre, slik at man skal sanke mest mulig skånsomt. Jeg tenker også på de andre artene som bor i tangen og i tareskogen.

I det jeg tenker tanken hiver Bjørn et blåskjell (Mytilus edulis) mot meg. – Se så stort! Påpeker han. Her har blåskjellbestanden vesentlig tatt seg opp de siste åra. Vi vet ikke helt hvorfor, men det er gledelig og vi tar det som et skikkelig godt tegn. Kanskje er det fordi det ryddes for stillehavsøsters (Crassostrea gigas) her? Den er en av de store konkurrentene til blåskjell. Den tåler i alle fall kulde dårlig, så ved langvarig frost kan den slite, helt sikkert mye mer enn blåskjella! Kan det skyldes at det har blitt mindre utslipp akkurat lokalt i området? Det er ikke godt å si hva det er, så det blir foreløpig bare synsing. En ting som er sikkert, er at havet her har noen mennesker som følger med på utviklingen og som bryr seg om akkurat dette spesifikke havområdet. Det er fint å tenke på.

Nysgjerrigheten lenge leve!

Rundt meg hører jeg lystig summing og prat. Jeg ser noen som peker og spør hva som er hva. Anne Lise lyser opp av disse spørsmålene. -Jeg er opptatt av å få folk til å oppdage mangfoldet av tang og tarearter i havet. Målet er at andre skal kunne legge merke til at det finnes mer enn bare rar konsistens og én tangart i havet. Da er det kjekt å se at det virker, at folk er nysgjerrige og stiller spørsmål. Det indikerer jo at man har blitt mer oppmerksom.

Det er alltid mange tilleggsspørsmål som dukker opp når man er nybegynner med påbegynnende kunnskap, og står ute i felt. Hvordan skal man sanke for å ikke skade tangen, for eksempel? Hvor fort vokser den ut igjen? Og hvor gammel kan den bli? Noe kan jeg selv observere også, for eksempel hvordan de ulike artene vokser og på hvilket substrat, altså hva de vokser ut ifra. Vi lærer oss at noen arter kan vokse på selve tangen! Slik som grisetangdokke (Vertebrata lanosa), også kalt trøffeltang, som vokser på grisetang (Ascophyllum nodosum) Denne smaker virkelig trøffel.

« Tang passer helt klart godt i både forrett og hovedrett, og bruk av tang i dessert tenker jeg fortsatt at jeg må utforske litt mer. »

«LUR(V)». Vi kunne observere litt lurv på noe av tangen i Engelsviken, men det var heldigvis ikke mengder. Lurven kveler tangen. Bildet helt til høyre viser et helt annet område i Oslofjorden som er utsatt for forurensning. Om tangen ser slik ut, er det nok en god indikasjon på at man ikke bør sanke i området.
NOEN DELER SMAKER BEDRE ENN ANDRE. Bjørn Viken viser oss hvilke deler av sagtangen som smaker best og hva vi må tenke på når vi skal renske tang generelt. På sagtangen unngår vi tupper som ser ut som den ved fingrene hans, den som er lysebrun og tykk (og svært «prikkete») på tuppene. Denne delen kan ofte være ganske seig. Den ved siden av er perfekt!

Trådalger, alger som på folkemunne kalles «lurv», kveler tangen de vokser på, i motsetning til tangdokkene. Lurven elsker næring, og kommer der det blir for næringsrikt, som for eksempel der det er avrenning fra jordbruk eller kloakkutslipp. Her vi er finner vi heldigvis bare noen tang med litt lurv på seg.

Nettene begynner å fylle seg opp og tiden går alt for fort, slik den gjør når man har det fint.

De fleste av oss vil egentlig bare bli ute, sanke mer og nyte sola. Den har vært sårt savnet her på Østlandet. Det har vært en lang vinter, og dette kjennes som en av de første, offisielle vårdagene. Dessuten er det vakkert ute her vi er, på et skjær i Engelsviken – en skjult skatt. Men, vi begynner å bli sultne. Tiden for å smake min aller første ferske tangbit, er nå.

Tang (og tare) i maten

Vi sanket ikke tare denne dagen, for den er ofte å finne på to meter og dypere og vi hadde ikke riktig utstyr, men det trengte vi heller ikke. Vi fikk med oss noen bærenett fulle med tang, nok til å lage 3-retters middag til alle sammen og ha med oss litt hjem for gjødsel til plantene.

Men først var det lunsj. Vi fikk servert salat og det jeg tror må ha vært min favoritt: knekkebrød laget med tang med tangsmør til. Knekkebrødet består av tang og masse frø, så det er dermed helt glutenfritt også. Når tangen blir blandet med usaltet vann, blir den slimete. Dette høres kanskje ikke spesielt appetittlig ut, men man merker jo ikke dette i et knekkebrød. Tangblandingen vil nemlig fungere som et bindemiddel, slik at alt henger sammen – så i stedet for et annet bindemiddel, som for eksempel egg, kan tang altså brukes. Det er ganske stilig! I tillegg fikk vi servert smør med litt ulike tangarter, blant annet en med trøffeltang. Da forstod man virkelig hvorfor den blir kalt trøffeltang. Selv er jeg ikke spesielt glad i smaken, men for de som elsker trøffel vil jeg absolutt anbefale å teste ut trøffeltang.

Når energilageret var fylt opp, var det tid for å lære å renske tang. Dette hadde jeg ikke tenkt så mye på før vi stod der, men selvfølgelig er dette også nyttig å kunne. Man skjærer av det som er lurvete, hullete og ser lite appetittlig ut. Også de mørkeste delene av tangen skjæres av, men ikke forgjeves. Alt avskår ble samlet sammen og vi lærte at det kunne legges i en bøtte med vann, så ble det som et slags litt slimete «avtrekk» som man kunne vanne plantene med. Tangen kan man plassere rundt omkring i hagen og rundt busker for å unngå at brunsnegler lurer seg inn på plantene – de er tydeligvis ikke så stor fan av tang. Dette tenker jeg å få testet i løpet av sommeren, så det er alltid nyttig med slike tips.

« At jeg har vært skeptisk i så mange år for å sanke disse tenker jeg er helt naturlig, men samtidig litt rart. Handler det om manglende kunnskap om bruk av tang og tare som mat? Kanskje. Jeg vet at det er mye vi enda ikke vet om disse artene, og forskningen er tross alt enstemmig om at det fortsatt er for lite kunnskap. »

EN FLINK FORMIDLER. Anne Lise Viken lyser opp når hun får spørsmål om tang og tare. Hun synes det er spesielt fint at de som er med på turer sitter igjen med forståelsen av at det finnes et mangfold av tang og tarearter i fjæra.
RENSKING AV TANG! Det ble rom for gode samtaler da vi samlet oss for å renske tangen etter vi hadde sanket den. Da gjorde det ikke noe at vi brukte litt ekstra tid. Det vi klippet vekk samlet vi sammen og tok med oss hjem for å legge ute rundt plantene eller lage uttrekk og vanne potteplantene med.
TANGEN ER GRØNN PÅ «ANDRE SIDEN». Heller du kokende veske over tang, blir den umiddelbart grønn! Dette til glede for oss som synes slike reaksjoner er ekstra spennende. Hva som skjer kjemisk aner jeg ikke, men det spiller ikke så stor rolle heller – Fascinasjonen er fortsatt stor likevel.
DESSERT MED TANG? Ja, det funker faktisk. Tørket økologisk sitronskall, roseblader og både grønne og brune alger som er knust blandes sammen for å rulle bringebærkuler i.
TANG I SMØR? JA, SÅ KLART! Særlig smøret med trøffeltang ble en stor suksess. Dette, sammen med den syltede tangen og knekkebrødene er nok desidert min favoritt etter denne dagen. Skikkelig umamismak. Nam.

TØRKET TANG OG TARE ER VIRKELIG VAKKERT! Dessuten glir det så fint inn i landskapet slik. Når man tørker tang og tare holder det seg svært lenge, så dette er en fin måte å konservere på. På bildet kan vi se tarmgrønske, havsalat, krusflik, grisetang, grisetangdokke/trøffeltang og sukkertare.

Smakte maten?

Tang passer helt klart godt i både forrett og hovedrett, og bruk av tang i dessert tenker jeg fortsatt at jeg må utforske litt mer. Det jeg kanskje ble mest overrasket over, var hvor godt syltet tang er! Sammen med rosépepper og sennepsfrø var dette en nydelig kombinasjon, og så ser det jo ganske stilig ut. For selv om tangen i utgangspunktet er brun, blir den knallgrønn når den får kokende vann på seg! Dette var utrolig stilig å se, og man blir alltid full av begeistring når slike reaksjoner skjer, uansett alder. Hva som forårsaker reaksjonen i selve tangen er jeg litt usikker på, men det er jo ikke alt man trenger svar på. Noen ganger holder det med gleden av det hele.

Tang som både smaksforsterker, sylta og generelt som krydder og strø, og gjerne også som fyll i ulike matretter, kan jeg absolutt forstå. Jeg gleder meg til å teste ut tang videre nå, og det er ingen tvil om at jeg har fått et nytt syn på- og smak for disse nyttevekstene i havet. At jeg har vært skeptisk i så mange år for å sanke disse tenker jeg er helt naturlig, men samtidig litt rart. Handler det om manglende kunnskap om bruk av tang og tare som mat? Kanskje. Jeg vet at det er mye vi enda ikke vet om disse artene, og forskningen er tross alt enstemmig om at det fortsatt er for lite kunnskap. Derfor oppfordrer jeg hver enkelt til selv å ta ansvar for å følge med på de nyeste rapportene som kommer ut angående matsikkerhet. Jeg personlig våger meg nok på en smak igjen, men kanskje ikke i mengder! Jeg er spent på om jeg kommer til å sanke på egen hånd i fremtiden. Det vil tiden vise.


Takk til Anne Lise og Bjørn Viken fra Ting med Tang. For ordens skyld ønsker jeg å opplyse om at jeg betalte for kurset denne dagen, men fikk denne kursdagen til halv pris.

Mer kunnskap

For den mest oppdaterte kunnskap om forskning på tang og tare og mattrygghet ønsker jeg å anbefale noen lenker for dere som er interessert.

Nordisk samarbeid om tang og tare:
https://norden.diva-portal.org/smash/record. jsf?pid=diva2%3A1729775&dswid=7614

Og for spesielt interesserte:
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/ pub/7798

Søl-salat
HAVETS NYTTEVEKSTER

image


Søl-salat

Her skal jeg bruke tre ville arter, selv om det kun står blæretang i tittelen. Vi kommer også til å bruke søl; rødalgen som er proppfull av god smak, og fjærehinne, en annen rødalge som er utmerket til «salat».
Tekst og foto: Jørgen Ravneberget

Blæretang har vi nesten overalt langs hele Norges kyst. Om vi skulle valgt en nasjonaltang, så ville det nok faktisk blitt denne. Den er også utrolig lett å sanke og kan brukes til mer enn man tror. Bare ikke sank tangen som ligger helt oppe på stranden, den er ikke så god. Blæretang er en brunalge, og som andre brunalger har den også en del glutamat, eller umami. Den har derimot ikke like mye av det som andre tangsorter jeg liker å bruke. I tillegg er det ikke bra å spise for mye blæretang, da den kan virke lakserende. Det blir en kjip avslutning på tangmåltidet!

Jeg simpelthen elsker koreansk grill. Det serveres litt som taco, men du bruker misoeller, salatblader som skjell i stedet for tacoskjell. Som navnet tilsier, blir det også servert med koreanske spesialiteter, som kimchi og gode salater. Inspirert av koreansk mat har den her en fersk søl-salat, en lun blæretang og purresalat og noen andre digge garnityrer som garantert faller i smak. Jeg går ut fra at ikke alle har en liten bordgrill, men stekepanne på komfyren fungerer også kjempefint, selv om navnet sier noe annet!


Søl-salat

60 g fersk søl 40 g fersk fjærehinne
1 ss sesamolje
2 ss hylleblomsteddik, se sankeboka for oppskrift
1 ss miso
1 ss soyasaus
2 ss finhakket chili
2 ss finhakket koriander
1 ts honning

Skjær tangen i tynne strimler. Rør sammen alle de andre ingrediensene i en bolle. Bland sammen med tang og la den ligge i marinaden 30 minutter i kjøleskapet før bruk.


Blæretang

70 g blæretang
100 g gulrot, skrelt og vasket
1/3 purreløk, vasket
1 ss soyasaus
1 ss limesaft
1 ss honning
2 ss ristede sesamfrø
1 hvitløksfedd, finhakket
2 ss grovhakket persille

Kok opp en kjele med vann og litt salt, kok blæretangen i 30 sekunder og sil bort vannet. Skjær gulrot og purre i fine staver på størrelse med fyrstikker. Skjær opp blæretangen i samme størrelse. Stek tang, gulrot, purre og hvitløk i en varm panne med litt solsikkeolje. Når grønnsakene er blitt litt møre, har du i lime, soya og honning og rører godt rundt. Ta pannen av varmen og rør inn sesamfrø og persille.

Sanke-sesam

6 ss miso
2 ss gochujang eller annen
chilipasta
1 ss honning
2 ts sesamolje
1 hvitløksfedd
1 ss hylleblomsteddik
2 ss fermentert solbærketchup, se oppskrift på fermentering

Kjør alle ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin til en fin puré. Bland ut med vann om du ønsker en tynnere saus.


Marinert agurk

1 hel agurk
4 ss grovsalt
1 avokado, moden
2 vårløk
1 neve korianderblader
1 grønn chili, uten kjerner
1 tommelfingerstor bit ingefær, revet
1 ss hylleblomsteddik
1 ts honning

Del agurken i to på langs og skrap ut kjernene med en skje. Skjær den så i grove halvmåner, bland med grovsalt og ha det i en bolle som du setter i kjøleskapet i 30–60 minutter, så saltet får trukket ut vann. Det gjør agurken sprøere og gir mer smak. Kjør de andre ingrediensene sammen i en blender til en fin krem. Skyll så av agurken, la den renne godt av seg, press eventuelt ut litt vann. Bland så med avokadokremen


Svineside

400 g svineribbe eller -nakke
70 g grovsalt
2 ss tangpulver
1 ss finhakket salvie

Rens kjøttet for det som måtte være av ben og svor. Mariner kjøttstykket med salt, tang og salvie, la det ligge i 30 minutter i romtemperatur. Skyll deretter godt av kjøttet og tørk av. Skjær kjøttet i 1 cm tykke skiver som du så steker på høy varme i en panne med solsikkeolje og litt smør.


Annet tilbehør

Hjertesalat
Vårløk
Koriander
Kimchi

SMAK
BARNESIDENE

image

Da jeg først begynte å sanke var det fordi jeg syntes det var fantastisk gøy å se at det dukket opp mat rett fra bakken, helt av seg selv. Det var bare å forsyne seg! Jeg plukket lenge bare brennesle og skvallerkål, til jeg lærte at man også kan spise rognebær. Rognebær? Da jeg var liten hadde jeg jo lært at de var giftige, men det stemmer ikke helt, de kan spises med måte! Jeg ble nysgjerrig og ville undersøke mer. Da oppdaget jeg stadig flere ting som jeg ikke visste at man kunne spise, som jeg trodde var giftig eller aldri hadde hørt om før.

Jeg er glad i mat, så jeg ville helst finne ting som jeg kunne plukke mye av og spise meg mett på. Det er også gøy å kunne pynte litt med blomster. Men, så er det en del planter som smaker så mye at man ikke kan spise store mengder av dem, og som heller ikke kan brukes som pynt på hva som helst fordi det setter så mye smak. Så hva kan de brukes til?

Løkurt, ramsløk og andre løkvekster skjønner jeg at man kan bruke istedenfor løk, men det er også mange smaker der ute som vi kanskje ikke er så vant til – Enda.

Når jeg møter nye arter med mye smak spør jeg meg selv; Minner det meg om noe annet jeg har smakt før? Er det mye eller lite smak? Hva kan denne smaken passe sammen med? Sjokolade eller salat, kanskje?


HER ER NOEN SPENNENDE ARTER DU KAN SMAKE PÅ:

Tunbalderbrå og gjøksyre

Tunbalderbrå og gjøksyre har ganske mild smak, så de spiser jeg gjerne som snacks! Tunbalderbrå har en søt og tropisk smak som minner om smaken til ananas. Kanskje du kan ha den på pizza eller en dessert? Gjøksyre smaker syrlig, som sitron, og kan passe til det aller meste.

image

Sisselrot

En annen plante du kan smake på når du er på tur er sisselrot. Skrap av det tynne skallet til den tykke rotstengelen med en negl og knask i vei. Det smaker søtt av lakris. Men pass på! Den kan også smake bittert, særlig om det har vært veldig tørt. Plukk den helst om vinteren og våren, for da er den full av vann og har en søt smak. Når du sanker røtter er det viktig å passe på at du ikke tar med for mye. Det er nemlig i roten planten samler opp og lagrer all næringen sin slik at den skal klare å fortsette å vokse.

image

Mjødurt, rose og grankongle

Mjødurt, rose og grankongler har for kraftig smak til at jeg vil spise dem rett fra busken. Grankonglene jeg plukker er ikke de brune, harde altså, men hunnblomstene. Grana har nemlig både hann og hunnblomster. Hunnblomsten vokser ofte høyt oppe, og de ser ut som rosa kongler, er ganske myke og smaker litt som granskuddene – bare med bark. Hannblomsten smaker litt mildere, er rosagrønn og på størrelse med et markjordbær. De kan være litt vanskelige å se, og om du venter for lenge løser de seg opp og blir til gult pulver – dette er pollen. De ser flotte ut i en vannmugge, og setter fort masse smak av skog.

Mjødurten kalles ofte «Nordens vanilje», men jeg synes den har en helt egen søt og blomstrete smak, og rose smaker.. vel.. rose? Slike planter trenger du ikke så mye av for å sette smak på ting.

Prøv deg frem og lek med mye og nye smaker! Og husk: Du må alltid være helt sikker på hva du har funnet og snakket med en voksen før du spiser ting du har plukket selv.

Hei og hopp fra Andrea!

image

ENKEL ISKREM MED GRAN ELLER MJØDURT

  • 100 g lys sirup
  • 2 egg
  • 1-2 ss tørket mjødurt,
    to hunnkongler eller
    1-2 ss hannkongler av gran

Legg grankongler eller mjødurt i en skål og hell over fløten. La det trekke til seg smak i minst en halvtime, gjerne over natten i kjøleskap. Smak deg frem. Jo lengre det ligger, jo mer smak blir det.

Pisk tykk eggedosis av egg og sukker.

Sil av kongler eller blomster og pisk fløten til en tykk krem.

Bland eggedosis og krem forsiktig sammen med en slikkepott. Om du vil ha andre smaker fra sirup eller bær kan du røre dette forsiktig inn nå.

Iskremblandingen kan legges i en boks, iskremformer eller sprøytes fra en brødpose i ferdigkjøpte iskjekser. Oppskriften gir nok til ca. 12 kjeksis.

Pynt med strøssel, bær, spennende siruper eller maur.

Pakk ferdig fryste is i matpapir, og skriv på hva som er i dem.

Legg isen i fryseren i minimum fire timer. Pass på at kjeksisen får stå enten i en rist med store hull, i et glass eller i en kopp.


Plukk! Studér! Spis! er vårt tilbud til barn og barnefamilier. Les mer på plukkstuderspis.soppognyttevekster.no/om-oss
Redaksjonen smaker på
REDAKSJONENS HJØRNE

Idéen om denne spalten startet på butikken. Kanskje ikke det vanlige stedet man sanker sopp- og nyttevekster akkurat, men det har etter hvert blitt uunngåelig å legge merke til at det blir mer og mer populært å ha ville vekster, og for så vidt også sopp, i ulike produkter. Så hvorfor ikke teste ut disse produktene, tenkte vi. Som du kanskje husker fra forrige nummer (nr.1 - 2023), skrev vi om tranebær. Da måtte selvfølgelig første produkt ut i vår test, bli en svart te med tranebær og jordbær, «sanket» i nabolandet, Sverige. Og når vi allikevel er i gang, kan vi jo tipse dere om andre gøyale og kjekke ting også, som for eksempel artige museumsturer man kan oppdage, eller nyttige sankehefter, for å nevne noe. Vi får se om denne spalten blir fast eller om det blir med denne gangen. Hvis leserne, altså dere, blir for allergiske, legges den kanskje ned og erstattes med noe mer nyttig!


Redaksjonen smaker på..

..svart te med tranebær og jordbær

Denne teen kom vi over i nabolandet Sverige. Vi kan ikke minnes at tranebær smaker slik, men så er det også en stund siden vi har smakt tranebær. Den smakte ikke helt jordbær heller. Kanskje er det slik en kombinasjon av de to, tranebær og jordbær, skal smake blandet med svart te? Når det er sagt, smaken er mild og god! Og, ikke minst – den er økologisk, og da er det vel ikke noen hemmelighet at det raskt blir flere stjerner i margen fra redaksjonen. Dessuten ble vi inspirert til å lage en te av tranebær selv, mon tro om det kan la seg gjøre?



Redaksjonen besøker...

..utstillingen Plantemedisin: tro og viten

Hvordan kan vi med sikkerhet vite at plantemedisin virker? Kunnskap har blitt overført muntlig, skriftlig og i praksis. Denne kulturarven har betydning for framtiden og forskere leter etter svar i historien for å kunne lage nye medisiner, står det på nettsiden til naturhistorisk museum, når man klikker seg inn for å lese mer. Utstillingen har sitt utspring i det tverrfaglige forskningsprosjektet «REA:Life» (https://www.uio.no/ english/research/strategic-research-areas/ life-science/research/convergence-environments/ realife/), som forsker på hvordan man ved hjelp av ny teknologi kan studere hvordan gammel, og til dels glemt, plantemedisin fungerte og hvordan denne kunnskapen kan brukes for å skape fremtidens medisiner. De 16 studentene som har laget denne utstillingen har mye å være stolte av, studentene har virkelig klart å favne om mye historie på et lite areal. Vi ble alle ganske glade (og kjente oss veldig hjemme) når vi så at kvann (Angelica archangelica) hadde fått sitt helt eget avgrenset område! Utstillingen er utlånt til Aukrust gård og urteri og kan sees der i perioden 20. juni – 15. oktober, 2023. Det er en utstilling som har våre varmeste anbefalinger.


Redaksjonen anbefaler...

...laminerte nyttevekstbøker!

Disse kan du kjøpe i vår butikk: https://soppognyttevekster.no/produkter/, men det er faktisk ikke derfor vi reklamerer for disse. Vi har de i butikken vår av en grunn, og det er rett og slett fordi de er skikkelig praktiske å ha med seg på tur – de er nette, lette, laminerte. De kan bli utsatt for jord, regn og rusk, fordi de er lette å vaske av. Det gjør de flotte å ha med seg på tur. Så synes vi innholdet er supert, kanskje særlig for nybegynnere, men også for oss som trenger et lite sikkerhetsnett i baklomma når vi blir i tvil. Disse er perfekte for sesongen som starter nå!


Redaksjonens tipser om..

...digital utgave av Sopp og nyttevekster

Spar papir, abonner digitalt,
og få tilgang til bladet først av alle!

Dette har vært en godt skjult hemmelighet som vi håper flere kan få opp øynene for: Du kan nemlig nå abonnere på en digital utgave av Sopp og nyttevekster, og dermed få tilgang til innholdet samtidig som trykkeriet. Send en epost til post@soppognyttevekster og si det som det er: «Jeg ønsker å bli digital abonnent!». Som medlem har du også tilgang til alle tidligere utgaver digitalt på soppognyttevekster.no/medlemsbladet. Det gamle tidsskriftet Blekksoppen finner du også på soppognyttevekster.no/ blekksoppen.

norges-sopp-og-nyttevekstforbun
Norges sopp- og nyttevekstforbund

Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) er en paraplyorganisasjon for landets sopp- og nyttevekstforeninger, med historie helt tilbake til 1902.

NSNF ble dannet i 2005 ved at Norsk soppforening og Nyttevekstforeningen slo seg sammen. Vi omfatter i dag 39 medlemsforeninger fra nord til sør, med 6700 medlemmer.

NSNF er medlem av Norsk Friluftsliv, Frivillighet Norge, SABIMA, Studie-forbundet natur og miljø, Virke, International Mycological Association og The European Confederation of Mediterranean Mycology (C.E.M.M.)


Hva skjer?

I mai, juni, juli og august skjer det mye rundt om både lokalt og nasjonalt.
Vi oppfordrer til å se i kalenderen hva som skjer i ditt nærområde, eller der du ferierer. For fotokurs, nyttevekstkurs, tangsafari, soppturer, og mye, mye mer, se:
https://soppognyttevekster.no/kalender/



MEDLEMSFORENINGENE LANDET RUNDT

De fleste av foreningene har egne facebook-sider

Aust-Agder sopp- og nyttevekstforening

austagder.soppognyttevekster.no
Elisabeth Lund, elisabeth1010@gmail.com,
920 27 700

Bergen sopp- og nyttevekstforening

bergen.soppognyttevekster.no
Lise B. Møllevik, bergensnf@gmail.com,
995 72 082

Buskerud sopp- og nyttevekstforening

buskerud.soppognyttevekster.no
Gro Gevelt, buskerudsnf@gmail.com,
909 18 008

Eiker soppforening

eiker.soppognyttevekster.no
Roy Holmvik, post@roysmurerservice.no,
476 11 298

Elverum sopp- og nyttevekstforening

elverum.soppognyttevekster.no Gry Handberg, hanroer@online.no,
977 23 987

Follo sopp- og nyttevekstforening

follo.soppognyttevekster.no
Kristian Seres, follosopp@gmail.com,
967 35 831

Fredrikstad soppforening

fredrikstad.soppognyttevekster.no
Tor-Øystein Gulliksen, toroyste@online.no,
981 37 237

Gjøvik-Toten sopp- og nyttevekstforening

gjovik-toten.soppognyttevekster.no
Rune Gravdahl, rgravdah@gmail.com,
901 01 338

Grenland soppforening

grenland.soppognyttevekster.no
Arnfinn Ekmann, arnf-ekm@online.no,
959 30 661

Halden soppforening

halden.soppognyttevekster.no
Ninni Christiansen, ninnicc@hotmail.com, 482 86 519

Haugaland sopp- og nyttevekstforening

haugaland.soppognyttevekster.no
Jostein Jektnes, haugaland@soppognyttevekster.no,
971 91 021

Helgeland sopp- og nyttevekstforening

helgeland.soppognyttevekster.no
Jonny Løe, jo-loee@online.no,
904 76 264

Hexeringen soppforening

hexeringen.soppognyttevekster.no
Karen Inger Sletten, ki.sletten@gmail.com,
977 63 739

Indre Østfold sopp- og nyttevekstforening

indre-ostfold.soppognyttevekster.no
Guli Darisiro, gulzardiri@gmail.com,
968 46 343

Innherred sopp- og nyttevekstforening

innherred.soppognyttevekster.no
Eli Margrete Skjerve, innsnf@gmail.com,
924 02 463

Jærsoppen

jaersoppen.soppognyttevekster.no
Kari Blikra, jaersoppen@gmail.com,
454 11 730

Kongsvinger soppforening

kongsvinger.soppognyttevekster.no
Gunn Anita Nerli, gunnanin@online.no,
913 08 374

Larvik soppforening

larvik.soppognyttevekster.no
Åge Holst, age.holst@gmail.com
, 913 44 385

Lillehammer sopp- og nyttevekstforening

lillehammer.soppognyttevekster.no
Siri L. Hovland, post@lson.no, 920 67 000

Midt-Telemark sopp og nyttevekstforening

midt-telemark.soppognyttevekster.no
Solfrid Trydal, s_trydal@hotmail.com,
950 21 037

Miraculix, Sør-Varanger sopp- og nyttevekstforening

miraculix.soppognyttevekster.no
Line Moe, miraculix@mail.com,
924 33 421

Moss sopp- og nyttevekstforening

moss.soppognyttevekster.no
Irene Simonsen, iresim@online.no,
940 14 305

Notodden sopp- og nyttevekstforening

notodden.soppognyttevekster.no
Henrik Lorentzen Gulbrandsen, henrikgul@me.com,
980 14 826

Nyttevekstforeninga, Ålesund

alesund.soppognyttevekster.no Wenche Eli Johansen, wej@live.no, 906 49 488

Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening

oosn.soppognyttevekster.no
Roger Andersen, leder@oosn.no, 934 48 167

Porsanger og omegn sopp- og nyttevekstforening

porsanger.soppognyttevekster.no Ingrid Golten, golteni@hotmail.com, 909 91 614

Rana sopp- og nyttevekstforening

rana.soppognyttevekster.no
Linda Bekknes, bekknes@gmail.com, 971 99 304

Ringerike soppforening

ringerike.soppognyttevekster.no
Kari W. Østengen, kariwo@online.no, 995 76 310

Risken sopp- og nyttevekstforening

risken.soppognyttevekster.no
Anne Marie Hareide, post@risken.no, 905 62 182

Romerike sopp- og nyttevekstforening

romerike.soppognyttevekster.no
Sissel Vågane, post@romerikesopp.net, 954 96 186

Salten naturlag

salten.soppognyttevekster.no
Lillian Charlotte Iversen, post@salten-naturlag.com, 918 04 597

Steinkjer sopp- og nyttevekstforening

steinkjer.soppognyttevekster.no
Ulla-Britt Bøe, ulla.britt.boe@gmail.com, 997 97 681

Sydspissen sopp- og nyttevekstforening

sydspissen.soppognyttevekster.no
Lise Anni Lunden, snf.sydspissen@gmail.com, 913 06 708

Tromsø sopp- og nyttevekstforening

tromso.soppognyttevekster.no
Kari Riddervold, kari.riddervold@uit.no, 959 62 334

Trondheim sopp- og nyttevekstforening

trondheim.soppognyttevekster.no
Kirsti Anne Mandal, post@tsnf.no, 916 63 695

Tønsberg sopp- og nyttevekstforening

tonsberg.soppognyttevekster.no
Per Marstad, pmarstad@broadpark.no, 911 83 929

Valdres sopp- og nyttevekstforening

valdres.soppognyttevekster.no
Mariska Kroeze, naturligsunt@outlook.com, 480 98 253

Vest-Agder sopp- og nyttevekstforening

blomkalsoppen.soppognyttevekster.no
Benthe Skrøvje, bskrovje@gmail.com, 996 95 642

Oppdatert per 19. april 2023.


adv Ode til vintersoppen