De første solstrålene som virkelig varmer.
Rødstrupas skjøre sang og svarttrostens
robotaktige symfoni. Gule hestehov - og
deretter den første maiblomen. Det er vår. Jeg er
så glad for den lille hundremeterskogen utenfor
vinduet mitt, hvor jeg bare kan ligge og lytte til
fuglekvitteret når jeg våkner. Overraskende nok
inkluderer dette spettmeisen som innimellom uler
som en bilalarm klokka fire om morgenen. Da våkner
jeg og smiler litt. For meg har det blitt en slags
påminner om at vi alle har ulike stemmer, med ulik
styrke og ulik intensitet, på tross av at vi er ganske
så like – hele hurven. Spettmeisen minner meg
dessuten på at vi må dele, at det ikke bare er jeg
som har rett til hagen min eller nærskogen, at jeg
nok forstyrrer den, jeg også, midt i et viktig ærend.
Den mangfoldige fuglesangen er også en skikkelig
påminner om at det snart titter frem grønne skudd
her og der. I år har jeg lyst til å være rask nok til å
ta de aller første og ferske skuddene av brennesle,
hvis jeg rekker. Brennesle har jeg virkelig
undervurdert som nyttevekst, men i løpet av min
jobb som redaktør har jeg lært ganske mye om
den fra de ulike artiklene vi har hatt på trykk!
Det er gøy. Det er det jeg liker best med jobben min,
at jeg kan lære så mye nytt av skribentene våre, ja,
av dere medlemmer generelt. Jeg blir inspirert og
nysgjerrig. Så håper jeg at dere kjenner på noe av
det samme når dere leser bladet. Da har jeg gjort
jobben min.
Apropos læring og inspirasjon – i denne utgaven
har jeg lært masse om kysten! Det er bare å glede
seg. Jeg har innsett at det å droppe flyreiser til
sydlige strøk egentlig er null stress, vi har jo et vanvittig
sydenlandskap også her. Kanskje en smulere
kaldere, men likevel. Det er jo så mye som kompenserer
for det der ute i den flotte naturen her
i nord! Bare vent og se, kanskje får du deg noen
overraskelser i dette nummeret, du også?
God vårsanking – både av ny kunnskap og herlige
vekster og sopp som titter frem.
Norges sopp- og nyttevekstforbund
(NSNF)
Schweigaards gate 34F, 0191 Oslo.
post@soppognyttevekster.no
Marie Feiring
marie@soppognyttevekster.no
Pål Karlsen, daglig leder NSNF
pal@soppognyttevekster
.no
Anders K. Wollan (leder)
Anne Elisabeth Scheen
Hege Dagestad
Jørgen Ravneberg
May Berthelsen
Anette Lillestrand
Andrea Aalrust Shaw
Anna-Elise Torkelsen
Cathrine Johnsen
Dag Hovind
Einar Timdal
Gro Gulden
Hermod Karlsen
Ingrid Alm
Karen Mørkved
Kristine Enger
Kristoffer Bøhn
Live Kydland Torvund
Marlin Nakken Kjelsvik
Mette Randem
Per Marstad
Pål Karlsen
Reidun Braathen
Silje Mathiesen
Trude Myhre
Follo sopp- og nyttevekstforening
Moss sopp- og nyttevekstforening
Sabima
Sissel Bjerkeset,
sissel@eddapresse.no
Layout: Anette Lillestrand, pion.no
Trykkeri: UnitedPress Tipografija, Latvia
Opplag: 7500
Det var oppført feil årgang på forrige utgave. Dette beklager vi. Riktig årgang for nr 1, 2024 er 20, ikke 19 slik det stod oppført.
Forsiden: Oppdagelser i strandsona. Foto: Ingrid Alm
Baksiden: Einer (Juniperus communis) er en art som trives der det er tørt, slik som ved stranda. Foto: Marie Feiring
TEKST: MARIE FEIRING
EN AV (DE MANGE) fordelene med å bo i Norge, er at det vakre landet vi bor i er langt og for det meste ganske smalt. Det gjør det mulig for de aller fleste av oss å oppleve strandsonen i løpet av livet, og gjøre oppdagelser vi kanskje vanligvis ikke ville gjort i skog og fjell. Ja, det blir jo som vår egen kortreiste sydentur, hvor vi både kan få oppleve vakre sandstrender og regnskog.
I DENNE UTGAVEN har vi lyst til å inspirere dere til å utvide horisonten, og å lære litt mer om strandsonens store mangfold av nyttevekster, sopp og de helt egne naturtypene vi finner i det fantastiske kystlandskapet. Vi håper du vil bli så inspirert at du får lyst til å invitere både politikere og noen som jobber i kommunen din med deg på tur til stranda, slik at også fremtidige generasjoner av mennesker og andre arter kan få nyte godt av den i fremtiden, og ikke bare her og nå!
STRANDSONEN, som så mange andre naturområder, er nemlig under hardt utbyggingspress. Og fordi det er svært attraktiv for friluftsliv, rekreasjon og naturopplevelser akkurat langs strandsonen, er det nok derfor det er så attraktivt å bygge og bo der også! Noen har kanskje merket seg at det er områder som har blitt avstengt av private veier, hus
og hytter, på tross av at vi skal ha et lovverk som skal sikre oss best mulig tilgang langsmed sjøen? Det er litt rart å tenke på, siden strandsonen i plan- og bygningsloven er gitt en særlig beskyttelse gjennom en egen bestemmelse om byggeforbud i 100-metersbeltet langs sjøen. Byggeforbudet er imidlertid ikke absolutt og kan fravikes gjennom planer eller dispensasjoner.
DET ER KOMMUNENE som er gitt myndighet til å behandle disse sakene. Derfor er det viktig at vi som benytter oss av strandsonen fritt, og ønsker å fortsette å gjøre dette, minner politikerne og kommunen vår på at i forvaltningen skal kommunene ta særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser. Og, at dette må skje i samråd med berørte interesser og regionale og statlige myndigheter! Slik som nettopp oss, som liker å gå på skattejakt, både høyt og lavt.
KANSKJE JOBBER DU selv som politiker, er kommuneansatt, eller kjenner noen i kommunen din? Da vil vi gjerne oppfordre deg til å dra på en skikkelig oppdagelsestur i strandsonen, reflektere godt og lenge over hvorfor det er så godt for kropp og sjel å være der, og ikke minst hvorfor det er skikkelig heldig for folkehelsa! Så kanskje vi alle sammen fritt kan fortsette å ha glede av strandsonen i all fremtid.
TEKST OG BILDER: INGRID ALM, FORFATTER, BARNETERAPEUT OG EVENTYRER.
HAVETS ÆREFRYKT. Jeg har alltid vært en landkrabbe. Som barn tilbrakte jeg de fleste somrene mine til fjells, i kulper og bekker. Havet var noe vi besøkte en sjelden gang, og ofte først etter at bestemor hadde sagt mange nok ganger «Jeg trenger et ekte bad! Ferskvann teller ikke». Bestemor følte seg hjemme i havet, jeg følte meg malplassert og redd. Havet har alltid vært stort og endeløst, og jeg har forestilt meg at det kan spise meg levende. En følelse av at det kommer noe opp fra dypet og drar meg ned. Selv nede i fjæra har jeg fått panikk, tangen har framstått som slimete tentakler som kan snurre seg rundt anklene mine hvert øyeblikk og rura som sylskapere knivsegger som kan skjære meg til blods bare jeg nærmer meg. Havet og jeg har lenge hatt et anstrengt forhold. Jeg har fryktet det, samtidig som det alltid har trukket i meg, som en sirene – det lokker og kaller. Bølgene slår mykt og lekent. Smaken av saltvann på soltørka lepper, følelsen av varme svaberg under føttene, lyden av pappas stemme etter et morgenbad en sommer på 90-tallet; «vi legger oss her og tørker, Ingrid, kjenn sola varme». Lite gjør meg roligere. Lyden av bølgene og varmen fra svabergene kan hentes fram den dag i dag, selv her jeg sitter og skriver en grå og kald dag i november. Havet har vært et paradoks, en forelskelse i en du vet er litt for utilgjengelig. En som kan riste i deg, riste deg våken, men også sluke deg.
EN SANKERS PSYKOLOGI. Fra psykologien har jeg lært at det er denne følelsen vi mennesker kan følge for å utvikle oss, «skrekkblandet fryd» viser oss veien vi kan gå for å lære. Hjerneforskning tilsier at denne følelsen indikerer at nevronene fyrer, det er masse hjerneaktivitet når vi kjenner denne følelsen. Nye nervebaner dannes. Nye stier gås opp, langs de små grå settes det nye T-merkinger (viser til turistforeningens merking av sti, red anm.). Nye ruter vi kan bruke. En av de aktivitetene som sender meg rett inn i en frydefull transe er sanking. Jeg får los. Jeg klarer ikke gi meg. Har jeg først sett en gul kantarell lyse opp den grønne mosebunnen, er det gjort. Nevronene fyrer. Fryd drar meg gjennom skogen på jakt etter flere skatter. Helt til mannen min sier at vi må hjem. Som et furt barn må jeg settes i bilen – jeg må grensesettes. Det er den eneste måten jeg klarer å slutte å jakte etter gull i mosedekte skoger. Evolusjonsmessig gir det mening. Det er lurt å få los når det er snakk om mat. Mennesker har levd som jegere og sankere i store deler av vår tid. Det ligger i DNAet vårt. Fryden har sendt meg på mange sanketokter, og sommeren 2021 sendte den meg ut til havet.
Å FØLGE FRYD TIL HAVET. Sommeren 2021 var sommeren jeg turte å bli kjent med havet, selv om jeg ble advart. «Havet i nord er røft.» «Det er stor forskjell på flo og fjære.» «se opp for hurtigbåten, den kan komme fort.» Den sommeren tok jeg sjansen. Jeg padlet hele Nordland sammen med sønnen min på fire, mannen min og hunden vår. Fra Brønnøysund til Andøya. Vi tilbrakte tre måneder i den norske skjærgården og fikk virkelig kjenne nevronene fyre. Vi fikk også kjenne på hva allemannsretten er verdt, og hva fri ferdsel i strandsona betyr
PADLETAK OG KRABBEFISKE.
Det var sønnen
vår som fikk oss ut til havet, han ville fiske krabber.
Ligge på magen med snøre, knust blåskjell og
klype. Se de komme tassende over sandbunnen, dra
de opp og ha krabbe-kappløp over brygga. Han fikk
oss ut til havet, mannen min og jeg hadde egentlig
tenkt til å gå langs svenskegrensa på vår ferd mot
Nordkapp som de landkrabbene vi er. Heldigvis
lot vi oss overbevise av en fireårings entusiasme
for krabber. Det fantes mer der ute i havet, jeg fant
igjen noe av meg selv. Kysten vår er lang, den nest
lengste i verden etter Canada, og den er tilgjengelig
for de fleste av oss. Med to padlebrett, et telt og
tre soveposer utforsket vi strandsona i behagelig
tempo. Padlebrett er ikke effektive, de går sakte
og oppfordrer til tilstedeværelse og utforskning.
Kystlinja vår fortjener å tas inn padletak for padletak,
den er eventyrlig nydelig. Husene står spredt
oppover den nordnorske kysten og bråket fra båter
er mindre støyende jo lengre nord man kommer.
Man får virkelig kjenne på bølgenes rolige rytme og
la horisonten gi stillhet til tankene. Da vi dro hjemmefra
fungerte hodet mitt som den sørlandske
skjærgården, med tre scootere og fire båter i hvert
felt, tankene var raske og rotete, men etter hvert
fant de mer takten til de nordlandske fiskeskøytene.
Havets rolige puls blir etter hvert min. Fra padlebrettene
ser vi ned i det asurblå havet. Der nede ser
vi oter, solstjerner, skjell og tang. Niser pruster og
svære taskekrabber ligger som pansrede kjøretøy
på sandbunnen. Norge er vakkert. Havet er vakkert.
Et rike jeg endelig våger å se ned i og oppdage.
SAPIENS OG SANKERBLOD. I fjæra vasser jeg barbeint, mellom tang, tare, eremittkrepser, anemoner og kråkeboller. Sønnen min er fryktløs og jeg må spille med. Jeg kan ikke la min frykt bli hans. Han oppdager, og jeg gjenoppdager fjæra sammen med ham. Tangen kiler meg varsomt og rura gir meg ikke et eneste kutt. Edderkoppkrabber og anemoner skvetter unna fingrene våre. Hadde det ikke vært for min sønns nysgjerrighet hadde jeg aldri forsøkt å ta på det jeg trodde var en kråkebolle. Det var en anemone. Det jeg trodde var pigger var myke grener. Min sønns nysgjerrighet vekker min egen fryd, og verden er ikke så skummel som jeg trodde så lenge du spiller på lag med den. Vi sanker og fisker. Plukker skjell og tang.
På kvelden ligger vi under midtnattsola og lytter til lydbok. Vi hører på boken Sapiens, om mennesket historie og opprinnelse. Hvordan vi levde fritt i naturen, og fulgte dens rytme og lys. Sanket etter sesonger og hadde kunnskap om alle nyttevekstene der ute. Det føles fortsatt så riktig og ekte å leve på den måten, i takt med verden rundt oss – i samspill med den. Ifølge boken var det hveten som domestiserte oss, den «lurte oss» til å vanne den, til å få livet vårt til å spinne rundt denne ene planten. På ferden mistet vi kunnskap om alt det andre der ute. Det er kanskje dette følelsen av fryd ønsker å minne meg på, at det finnes en ukjent verden der ute som jeg har glemt, men som mine forfedres DNA husker. Frydefullt viser forfedrene mine sitt avtrykk hva jeg har glemt og hvem jeg er: En sanker.
ALLEMANNSRETTEN. Den norske skatten jeg verdsetter mest etter denne padleturen er «allemannsretten ». Uten den hadde jeg ikke fått følge min nysgjerrighet gjennom vårt langstrakte rike. Jeg hadde blitt stoppet av gjerder og skilt. Vi måtte padle forbi mangt et fiskeoppdrettsanlegg, men med unntak av disse svingene, rundt store plastringer, er skjærgården vår intakt og tilgengelig. Den plukkes for plast og den tas vare på. I nord er det langt mellom husene, og det finnes en og annen holme å sette opp teltet på. I motsetning til Sør, Øst- og Vestlandet har ikke strandsona blitt bygget ned så mye enda. Den er tilgjengelig for den som vil oppdage sin indre nomade, og den er tilgjengelig for dem som omfavner sin barnslige nysgjerrighet og fryd. Heldigvis.
TEKST OG FOTO: KRISTINE ENGER
ILLUSTRASJONER: HERMOD KARLSEN
N ede på strandenga vokser noen av våre aller beste, smaksrike og ville matplanter. Fra tidlig om våren gjelder det å følge med, for disse plantene dukker opp tidlig. Aller først kommer strandkvannen, med strandkjeksen hakk i hæl. Skjørbuksurten har vi kunnet sanke blader fra på strandenga hele vinteren. Når våren kommer går den raskt i blomst og pryder området med sine mange hvite, små blomster. Møt våren og gourmetplantene på strandenga.
FJÆRESAULØK – NORDENS KORIANDER. For noen år siden tok jeg med meg mange dyktige kokker fra Stavangerregionen ned til strandengene mellom Tungenes fyr og Sandestranda i Randaberg kommune. Den mest kjente av kokkene var Roger Asakil Joya, som i en årrekke har kunnet skilte med en Michelin- stjerne på restauranten sin Sabi Omakase i Stavanger. Av alle de ville plantene jeg viste fram på turen, var det fjæresauløken (Triglochin maritima) som vekket Michelin-kokkens interesse aller mest – og det er ikke så rart. Fjæresauløken har kallenavnet Nordens koriander og er virkelig en gourmetplante. Den smaker faktisk som koriander. Bladene til fjæresauløk er sukkulente strå, glatte, lange og tynne. Bladene er buet på den ene siden og flate på den andre, slik at tverrsnittet av bladene blir en halvsirkel. Kun bladene brukes i mat.
Jeg bruker aldri mye fjæresauløk. Det er fordi fjæresauløk kan inneholde blåsyreholdige glykosider, og kan derfor være giftig i større mengder. Å steke eller dampe fjæresauløken reduserer blåsyren, men tar samtidig bort den gode koriandersmaken. Jeg bruker derfor fjæresauløken frisk som urtekrydder, men kun i helt små mengder. På turen serverte jeg kokkene en liten smårett der 2-3 blader av fjæresauløk ble servert oppå Rugsprø med tynne skiver av fersk laks, litt soyasaus og limesaft. Det er tilstrekkelig med bare noen få strå av fjæresauløk for å få en god smak. Se oppskrift på denne retten i artikkelen.
STRANDSTJERNE – STRANDENGAS SPISELIGE FØRSTEDAME. Med sine salte, sukkulente blader er strandstjerne (Tripolium pannonicum) noe av det ypperste vi kan spise av blader fra naturen. Bladene er milde på smak og behagelig salte. De kan brukes friske i salat, men også dampes lett og brukes som grønnsak.
Strandstjerne er også kjent under navnet strandasters. Om sommeren kommer vakre blåfiolette blomster, og det er når strandstjerne blomstrer at vi virkelig ser at hun er strandengas førstedame. Et vakrere syn på strandenga skal du nemlig lete lenge etter. Blomstene og blomsterknoppene egner seg godt som garnityr.
Det er vanskelig å forveksle strandstjerne med andre planter. Den vokser også gjerne sammen med fjæresauløken.
STRANDKJEKS – NATURLIG AFRODISIAKUM. Strandkjeks (Ligusticum scoticumer) er det ville alternativet til den tradisjonsrike hageplanten løpstikke. Jeg synes strandkjeks er mye bedre å bruke i mat sammenlignet med løpstikke, særlig på våren når bladene er ekstra milde på smak. Lukten fra bladene minner om både løpstikke, selleri og persille. Strandkjeks kan man finne langs hele kysten, og den vokser på strandberg og steinete strandenger. Strandkjeks har rykte på seg for å være et naturlig afrodisiakum .
Hakk unge blader og stilker av strandkjeks og ha dem i kjøttkaker og karbonader, bruk bladene i supper og gryter, eller som et urtedryss på potetmos. Når bladene er helt nyutsprunget, kan de brukes friske i en blandet salat.
TANGMELDE – SALT VILL SPINAT. Tangmelde (Atriplex prostrata subsp. Prostrata) vokser på tangvoller og sandstrender ved sjøen. Jeg sanker tangmelde hele sommeren. Bladene bruker jeg på samme måte som spinat. De kan stekes i litt smør, saltes og pepres og er godt tilbehør til det meste. Om du ikke bor ved sjøen er meldestokk et godt alternativ. Meldestokk kan brukes på samme måte som tangmelde, men mangler den ekstra salte smaken. Både tangmelde og meldestokk er i slekt med spinat.
Fremgangsmåte: Sank blader av fjæresauløk. Legg tynne, rå lakseskiver på knekkebrødet, skvis over litt lime, drypp over litt soyasaus og legg på 2-3 strå av fjæresauløk. Ta med deg ingrediensene til denne enkle småretten på sanketuren, med unntak av fjæresauløken som du sanker på strandenga. Retten er enkel å lage til ute i naturen. Dette er turmat for gourmeter.
SKJØRBUKSURT. Skjørbuksurt (Cochlearia officinalis) vokser langs hele kysten vår, er eviggrønn og kan sankes hele året. På Svalbard, Bjørnøya og Jan Mayen vokser polarskjørbuksurt som kan brukes på akkurat samme måte.
Tradisjonelt blir bladene og unge stengler av skjørbuksurt kokt og brukt på samme måte som kål i supper eller stuing. Smaken på bladene er skarp og sennepsaktig. Friske blader av skjørbuksurt egner seg spesielt godt til fiskeretter, brukt i klarnet smør/ghee, pesto eller i majones. Blomstene er fine å bruke som garnityr.
STRANDKVANN – HAR NAVNET FRA SELVESTE ERKEENGELEN. Strandkvann (Angelica archangelica subsp. litoralis) er en skjermplante som før den kommer i blomst kan forveksles med andre store skjermplanter, der noen også er giftige. Når strandkvannen står i blomst med sine gulgrønne og runde blomsterskjermer, kan den ikke forveksles med andre skjermplanter. De andre skjermplantene har hvite blomsterskjermer. Det er derfor når strandkvannen blomstrer du tryggest kan sanke blader og stengler av strandkvann uten å ta feil.
Om du ikke bor ved sjøen, kan du finne fjellkvann i Innlandet. Nord i Norge kan fjellkvannen også vokse langs kysten. I Vossatraktene dyrkes den ekstra søte vossakvannen. Alle disse kvannplantene har de samme gulgrønne blomsterskjermene og kan brukes til mat på samme måte.
Jeg sanker først og fremst blader og unge stengler fra strandkvann. Stenglene bruker jeg til å smakstilsette saft, syltetøy og sirup. Bladene tørker jeg og bruker til te. Teen smaker som kinesisk te og skal være ekstra god for fordøyelsen. Frøene til strandkvann kan brukes som suppekrydder.
Advarsel: Du må være forsiktig når du sanker kvann fordi plantesaften er fototoksisk og gir brannsår på huden i kombinasjon med sollys. Bruk derfor alltid hansker. Er du uheldig og får plantesaften på huden, vask deg grundig i sjøen med en gang. Vær forsiktig også når du håndterer planten på kjøkkenet.
OPPSKRIFTER SOM PASSER GOURMETSANKEREN. Det finnes en gruppe sankere jeg kaller for gourmetsankere. En gourmetsanker er en sanker som alltid planlegger nøye hvor sankingen skal foregå og hva som skal sankes. I forkant har gourmetsankeren i detalj tenkt ut hvordan plantene skal brukes i aktuelle matretter. Plantene blir gjerne plukket i ulike stadier og konservert på ulike måter. Selv planter som bare egner seg som garnityr, er i gourmetsankerens søkelys.
Her følger en oppskrift på tangmeldesuppe som passer godt til gourmetsankeren. Vanskelighetsgraden er høy i et sankeperspektiv. Det er bare et par uker i året de ville plantene som inngår i oppskriften er i sin beste sesong samtidig, og plantene vokser ikke på samme sted. Tangmelden vokser på strandenga, ramsløken på skogbunn og skvallerkålen må sankes et sted der det fortsatt er unge skudd å finne. Har du en gourmetsanker i deg, kan du ta utfordringen og bruke oppskriften på denne tangmeldesuppa som et utgangspunkt. Får du ikke tak i alle disse ville plantene, er det forslag i oppskriften til planter å erstatte med.
Fremgangsmåte: Finhakk løk og chili. Del potetene opp i små terninger. Stek løk og chili i olje i en tykkbunnet kjele sammen med potetterningene til løken er blank. Pepre og hell på kraften. Tilsett hakket ramsløk. La dette koke i 20 minutter.
Hell i kokosmelk og skvallerkål og la det koke opp. Tilsett tangmelden sammen med limesaft. La trekke noen få minutter. Kjør suppen jevn med en stavmikser og suppen er klar til servering.
Hell i kokosmelk og skvallerkål og la det koke opp. Tilsett tangmelden sammen med limesaft. La trekke noen få minutter. Kjør suppen jevn med en stavmikser og suppen er klar til servering.
Kristine er nyttevekstkyndig,
sertifisert gjennom Norges sopp- og
nyttevekstforbund høsten 2021. Av
utdanning er Kristine sosiolog og
siviløkonom. Sanking av spiselige ville
vekster er hennes store lidenskap, og
hun er opptatt av å fortelle om alt det
vi kan sanke i naturen hele året og hva
vi kan bruke plantene til i mat. Hun har
også fordypet seg i bruk av ville planter i
folkemedisin.
Kristine er turleder i Jærsoppen,
en lokalforening i Norges sopp- og
nyttevekstforbund. Hun holder foredrag,
kurs og arrangerer plantevandringer om
det vi kan sanke i naturen. De som er
interessert i mer inspirasjon fra Kristine
kan melde seg på hennes nyhetsbrev
eller følge henne via Instagram.
Lenke til Kristines ressursside for
sankere:
https://sankeliv.mykajabi.com/samleside-sankeliv
Instagramkontoen til Kristine:
https://www.instagram.com/sankeliv
TEKST: MARLIN NAKKEN KJELSVIK
ILLUSTRASJONER: HERMOD KARLSEN
Sjølv om opphavet til strandvekstane gjev dei eit salt fellestrekk, er det eit stort mangfald av smak og konsistens å finne hjå den langstrakte kysten vår. Vi finn smakar som minner om alt frå koriander og selleri til agurk og østers. Det er som at saltet framhevar dei andre smakane og kvalitetane som desse vekstane har.
Ein familie som me ofte treffer på mellom fjøresteinane og på tangvollane, er krossblomfamilien (Brassicaceae). Krossblomfamilien er særleg kjend for å romme fleire av dei mest populære kulturplantene våre, som hovudkål, brokkoli og blomkål, for å nemne nokre. Dei ville maritime slektningane er både hardføre, livskraftige og mangfaldige, og fleire av dei har i hundreår vore til hjelp mot svolt og sjukdom. Også i dag har desse plantene stor verdi som matplanter, og ein sankerunde langs strandkanten er å anbefale for dei som ønskjer å ta med seg nokre unike smakar heim.
Langs strandkanten er strandkålen vanskeleg å ta feil av, med dei tjukke, saftige kålblada. Faktisk har han heller ingen forvekslingsart. Han har ein kraftig midtnerve, og heile planta faldar seg ut seg i ein rikt greina skjermkvast. Han kan også bli temmeleg stor, heile 25-75cm. Når strandkålen blømer får han fire kvite kronblad, som seinare vert til grøne bær/skulper. Strandkålen kan du finne frå svenskegrensa til Jæren, med spreidd førekomst frå Jæren til Frøya i Sør-Trøndelag.
Om du er så heldig å møte på denne Neptuns favorittgrønsak, så tenk deg om før du haustar av den. For sjølv om planta no etter mange års nedgang endeleg er på veg opp att i vekst kan det vere lurt å la den stå om det er lite av den der du er. Nokre stader kan ein jamvel vere spesielt heldig og finne ei heil strand som er tett med strandkål. Når du då skal hauste av han er det ein fordel å nytte seg av dei unge blada, då dei vert bitrare jo eldre dei blir. Mai og juni er ei god tid for å hauste av strandkålen om det er dei unge blada ein er ute etter. Kva med å lage sauerkraut av strandkål? Dei unge blada har mest vatn i seg, og eignar seg godt til dette.
Om du er litt seint ute kan du likevel nytte dei eldre blada til koking. Kva med ein strandkålrullett, til dømes? Det er inga tvil om at det er eit hav av moglegheiter med strandkål. Etter bløming kan me glede oss over dei små grøne skulpene. Smaken er som kålen elles, berre meir søtleg, og med ein sprø konsistens. Ein kan både sylte og fermentere skulpene, eller berre nyte dei som dei er.
Frå ei storheit til ei anna. Skjørbuksurten har lange tradisjonar i Noreg som viktig folkemedisin og grønsak. Cochlear tyder skei på latin, og seier noko om korleis blada er forma. Officinalis tyder legemiddel, og viser til at planta har vore nytta som medisin. Medan vårt norske namn på planta er veldig tydeleg, og det er inga tvil om at planta har vore viktig bot mot skjørbuk her i nord.
Denne toårige planta finn du langs heile den langstrakte kysten, men aller mest i Nord-Noreg. Det vert sagt at ho trivst særleg godt ved foten av fuglefjella i nord, grunna den kraftige gjødslinga jorda der får frå sjøfuglane. Ein skal jamvel nemne at det vert færre og færre sjøfuglar på desse bergknausane, så også planteriket vil nok endre seg med dette. Ein kan beskrive planta med at ho har saftige fyldige blad som dannar ein rosett. Ho får små kvite blomar, medan skulpene er runde.
Skjørbuksurt, også kalla finnmarkskål, vart grunna den medisinske verknaden sin sanka i store mengder om sommaren og lagt på tønner til vinteren. På 1600-talet vart mengder av den ettertrakta veksten også eksportert sørover. Folk stod i fare for å få skjørbuk grunna mangel på C-vitamin, og sjukdommen var ikkje uvanleg bland sjøfolk, innsette i fengsel og bland dei som heldt til på fattighusa. Medan kosten elles bar preg av lite grønt på vinterstid, var skjørbuksurta avgjerande for å halde den frykta sjukdommen på avstand.
Smaksmessig kan urta minne om sennep eller reddik, og smaken varierer i intensitet mellom veksestader og tid på året. Skjørbuksurt er god å ete som ho er, til dømes frisk i salat, potetsalat, eller på leverpostei. Elles kan ein prøve seg på fermentering. Det er jo i grunn akkurat det same dei gjorde før i tida då dei lagde finnmarkskål, men å lage tønnevis er kanskje ikkje naudsynt i dag.
Denne eittårige slektningen til strandkål og skjørbuksurt er ein hardhaus, som ein kan finne til og med på dei minst gjestmilde havstrendene langs kysten vår. Ingen storm kan skremme denne vesle stabeisen av ei plante. Strandreddiken har nemleg ingen planar om å overleve vinteren, så då kan det vel like godt stå til. Medan strandkålen har som strategi å klamre seg til bakken med pælerota si for å overleve dei hardaste stormane frå sørvest, satsar strandreddiken på å leve gjennom neste generasjon. I løpet av sitt korte og intense liv skal han spreie så mange frø som mogleg, og gjerne over breiddegradene. Vêr og vind for strandreddiken betyr at frøa vil reise lengre av stad, og at vinden vil grave meir i sanden, noko som også er gunstig for den ambisiøse planta. Strandreddiken har til og med forsikra seg dobbelt med at skulpa er delt i to, med ein del som lett knekk av i vinden, og ein annan del som vert sittande fast på planta etter mogning. Slik vil planta vere heilt sikker på å få spreidd seg sjølv om det skulle bli vanskelege levevilkår for dei langvegsfarande frøa. Strandreddiken vert om lag 10-30cm, og har buktflika, fjørdelte blad. Som dei andre plantene i denne familien har strandreddiken fire kronblad, og dei varierer litt i farge, frå fiolette til nesten heilt kvite. Også med denne planta er me heldige at ho ikkje har nokon forvekslingsartar. Smaken kan minne om sterk sennep og som ein salt og fyldig ruccola. Både blad, blome og knoppar kan nyttast. Dette er ein vekst som egnar seg særleg å ete fersk, fint snitta i salatar, dressing eller til å pimpe opp ei elles anonym brødskive. Kanskje verd å prøve som tilbehøyr ved neste rakfisklag?
Dette er ein krossblom som er ny i Noreg. Tidlegare sto han på framandartlista, og vart sett på som ein trussel for norsk heimleg flora. Grunnen til det var at planta ofte vart registrert ved avfallsplassar og det verka som ho spreidde seg ved dumping av organisk materiale. No i ettertid har forskarane funne ut at planta har spreidd seg naturleg med havstraumane frå Sverige og Danmark, og strandkarsen har fått status som heimleg. Du kan møte denne nykommaren langs Oslofjorden og på vestlandskysten. Du kjenner han att på dei lansettforma, taggete blada oppover stilken, han er rikt forgreina og har tett i tett med små kvite krossblomar. Frøa spreier seg med havstraumane, og planta formeirar seg også vegetativt. Dette er ei allsidig plante og du kan nytte alle delane til mat. Smaken minner om peparrot eller ein sterk sennep. Nettopp difor passar rota ypparleg som ei erstatning til wasabi og peparrot. Kva med å lage ein strandkarsemajones av rota? Om du nyttar denne til sushien har du eit godt kortreist og vilt alternativ.
Om du har saltvatn i årane eller om du er ei ordentleg landkrabbe så er det jamvel ikkje nokon tvil om at strandvekstane har mykje å by på. Til meir ein lærer, til meir fascinerande er dette salte og vêrharde økosystemet som strandvekstane høyrer til. Som ein del av dette har krossblomane ein viktig plass, med det breie mangfaldet av smakar, nytteområde og historiske betyding som mat og medisin som dei utgjer. Neste gong du er ved havet kan det være verd å vie merksemd til desse særeigne maritime plantene.
KJELDER:
-Skard, Ville vekster: Røtter i kulturhistorien 2003 s.78
-Holmboe, Gratis mat av ville planter 1941 s.56
-Botaniske beskrivingar frå Nyttevekstkompendiet 2020
-https://snl.no/strandkarse
TEKST: ANNA- ELISE TORKELSEN
NÅR MAN FARGER garn med sopp, må man ofte beise garnet med metallsalter, men dette slipper man som regel å gjøre når man farger med lav på grunn av lavens innhold av lavsyrer. Mange laver gir gule og grønne farger når vi bruker den enkle kokemetoden. Ønsker vi derimot å få frem blå farger slik vi kan oppnå fra messinglavene (Xanthoria sp.), eller fiolette farger slik som fra fargekorkje (Ochrolechia tartarea) og navlelavene (Umbilicaria sp.), må vi gjære laven etter ammoniakkmetoden og fremstille en lavpasta før fargingen begynner. Den gråbrune laven, blærelav (Lasallia pustulata), gir fantastiske flotte rødlige og fiolette farger både på ull- og silkefiber, men for å oppnå dette må laven først gjæres. Benyttes kokemetoden som er den vanlige når vi farger med lav, får vi ingen røde farger. Det er greit å merke seg at oppnådd rødfarge på garnet falmer.
FARGING MED LAV har lang tradisjon her i landet – plantefargerne farget nemlig også med lav. Borgny Bjørklund skrev artikkelen Farging med blærelav i Våre Nyttevekster i 1993. Det så spennende ut, så jeg noterte meg oppskriften på lavpastaen, men laget ingen den gang.
Mitt første møte med farging med blærelav, var på det åttende internasjonale soppfargersymposium i USA i 1997. Karen Diadick Casselman, en kunnskapsrik lichenolog fra Nova Scotia, holdt sin demonstrasjon Magic, mystery and mayhem: ammonia method (AM) lichen dyes. Det var ikke mange fargere som møtte opp, men jeg var blant de nysgjerrige. Farging med lav hadde ingen plass på et soppfargersymposium. Her farget man med kjuker, piggsopper og kjøttfulle skivesopper, slik vi hadde lært av Miriam Rice. Karen Casselman møtte stor motstand fra soppfargerne: Altfor mye ammoniakk i fargebadet og ullgarn tåler ikke den sterke ammoniakken. Ja, det stinket ammoniakk i lokalet. Det var opprør, men du verden for en flott rødfarge det var på garnet hun trakk opp av fargegryten.
SOPPFARGERNE HADDE gjennomført mange vellykkede kurs i soppfarging her i landet siden starten på 1980-tallet. Nå var det på tide å holde et kurs hvor det bare ble farget med lav. Foruten å farge med de vanlige lavene slik som islandslav (Cetraria islandica), fargelavene (Parmelia sp.), kvistlavene (Hypogymnia sp.) med flere, inspirerte Karens demonstrasjon også til å ta med blærelaven. To andre ammoniakk-laver, fargekorkje og vanlig messinglav, inngikk også i kurset som ble holdt i mai, 2005. Blærelavpastaen som ble benyttet var en modifisert oppskrift etter Borgy Bjørklund, og pastaen stod til gjæring i bare én uke! Fargeresultatene var vellykkede, men rødfargen falmet fort. Lavpastaen kan gjemmes i flere år. Den vil nok tørke inn, men kan løses igjen i vann, og pH må muligens justeres litt.
SENSOMMEREN 2007 møtte jeg Karen Casselman igjen. Hun var på Norgesbesøk og på et husflidstreff på Bragdøya, delte hun igjen sine erfaringer om blærelaven. I oppskriften var mengden ammoniakk nå redusert. Dessuten hadde hun erfart at hvis pastaen ble gjæret i opptil 16 uker, ikke bare fire som hun tidligere hadde anbefalt, ble lysektheten bedre. Fargeprosessen hadde hun også endret på: Når garnet hadde ligget i fargebadet i en time ved 80 grader, ble det kjølt ned. Neste dag ble badet varmet opp igjen til 80 grader og garnet farget i en time. Garnet ble avkjølt i badet og tatt opp, men ble skylt først etter å ha hengt til tørk i to dager. Denne metoden «tørk først, skyll/ vask senere» gir sterkere farge på garnet og bedrer lysektheten.
Så i 2014 inviterte Forum for soppfargere til et nytt kurs i lavfarging, og denne gangen ble Karens nye oppskrifter fulgt til punkt og prikke, se foto av garnet. En fantastisk sterk rødfarge på garnet ble oppnådd og var resultatet av lang fermentering og to ganger farging; garnet var ubeiset. Det viser at tålmodighet og god tid, gir gode resultater. Men har man ikke det, går det greit å bruke Borgny Bjørklunds metode.
Blærelav tilhører slekten (Lasallia). Andre navlelaver i slekten (Umbilicaria) egner seg også til farging og gir tilsvarende gode fargeresultater. Umbilicaria-artene forekommer mange steder, også i innlandet og til fjells.
LITTERATUR
Bjørklund, B. 1993. Farging med blærelav. Våre Nyttevekster 4/1993,
112-113.
Casselman, K.D. 2001. Lichen dyes. The new source book. Dover publications,
Inc. Mineola, New York. ISBN 0-486-41231-8.
Holien, H., Tønsberg, T. 2023. Norsk lavflora. Fagbokforlaget. ISBN
9788245044362.
Laver er en symbiose (et samliv) mellom sopper og fotosyntetiserende organismer slik som alger eller blågrønnbakterier. Ca. 20% av alle kjente sopparter lever som lav. Det finnes et stort mangfold av laver på trær, på bakken, på fjellet, ja, nesten overalt! Lav er synlig hele året, har høy verdi for klima fordi den blant annet reflekterer solvarme (albedo) og driver fotosyntese, og lav er også mat for flere dyr. Lav kan faktisk brukes som en indikasjon på forurensning fordi de er så sensitive for ytre påvirkninger. Dessuten er de som noen kunstverk i seg selv.
Blærelav er en bladlav med gråbrunt tallus og
karakteristiske blærer på oversiden, og den er
festet til underlaget i et punkt.
Tallus: 10-20 cm i diameter gråbrun overside og
svart underside
Voksested/utbredelse: Vokser på bratte berg langs
sjøen med mye fuglegjødsel. Vanlig i kyststrøk i
Sør-Norge; ellers spredte forekomster i Nord-Norge
og i Innlandet.
Pigmenter: Gyrophorsyre
knust lav tilsettes vann og salmiakk og settes varmt for gjæring i flere uker. Pastaen løses i passende vannmengde før fargingen
TEKST OG FOTO: TRUDE MYHRE
MANGE VET hvor viktig det er å bevare den tropiske regnskogen, men nordmenn flest vet ikke at også de opprinnelige norske skogene har unike og truede naturverdier. For eksempel har vi regnskoger i Midt-Norge, med lavarter som er mer truet enn den velkjente pandabjørnen. Jeg tenker selvsagt på den svært sjeldne trønderlaven (Erioderma pedicellatum), som står på den norske rødlista og på Verdens naturvernunions (IUCN) globale rødliste som kritisk truet. Nettopp arter av lav brukes som indikator både på ulike skogtyper, men også for å skille ut regnskogene våre fra andre skogtyper.
UTTRYKKET REGNSKOG
er mest brukt om
fuktige skoger i tropiske strøk, men også på høyere
breddegrader her hos oss finnes det regnskog. De
deles inn i boreonemorale og boreale regnskoger.
De nordlige regnskogene er på en måte de litt mer
beskjedne lillesøstrene til de tropiske regnskogene.
Her finner du verken store apekatter, kjempesommerfugler
eller dovendyr. Men skogene har til felles
at de er fuktige og frodige, fulle av sjeldne arter og
truet av ødeleggende skogsbilveier og hogst. Regnskogene
langs kysten er noe av det mest unike vi
har av skogsnatur i Norge og er truede skogtyper
som regjeringen har et internasjonalt ansvar for å
bevare.
Du kan finne småflekker av regnskog langs kysten
av Nord-Irland og Skottland, litt langs kysten av
Portugal og på regnsiden av Alpene, men Norge
er det eneste landet i Europa med regnskog over
noe større områder. Vi må over til vestkysten av
Amerika for å finne tilsvarende skoger, men der
består regnskogene av andre treslag og arter som
lever på trærne. Dermed er våre regnskoger helt
unike i internasjonal sammenheng. Av kjente regnskogstyper
her til lands har vi boreale regnskoger
av gran i Nordland og Trøndelag, regnskog av furu
på Nord-Vestlandet og regnskog av edelløvtrær på
Vestlandet. I tillegg til ulike lavsamfunn, kjennetegnes
regnskogene av at mange moser og av og til
også bregner, som sisselrot (Polypodium vulgare),
som ellers er knyttet til bunnsjiktet her også vokser
epifyttisk, altså på trærne. Når det gjelder sopp,
ser det ut til at det er relativ fattig kjukeflora i ytre
kyststrøk. En årsak kan kanskje være at nedbrytningen
går raskere i disse fuktige skogene.
BÅDE REGNSKOGENE OG SUMPSKOGENE langs kysten vår kjennetegnes av høy luftfuktighet. Å komme inn i en boreal regnskog i Nordland, en boreonemoral regnskog i Vestland eller en sumpskog langs kyststien i Vestfold er som å komme inn i en annen og mye fuktigere verden. Fuktigheten, kombinert med milde vintre gjør at slike kystskoger er gode leveområder for arter som ikke liker seg andre steder. I temperert regnskog med eldgamle asketrær langs Tungesvikstranda i Etne, kan man finne supersjeldne lavarter som har sine nærmeste slektninger i tropisk regnskog. I boreal regnskog i Midt-Norge finner man et eget lavsamfunn kalt trøndelagselementet som består av ulike arter som opptrer sammen når forholdene ligger til rette. Og langs kysten av Vestfold ser vi at sisselrot har krøpet opp i trærne og at mange lavarter som liker seg i regntunge vestlandsstrøk også liker seg her.
Men selv om østlandske kystskoger kan ha noe regnskogsinteriør, er det gjennomgående for lange tørkeperioder og verken høy nok nedbørhyppighet eller tåkedannelse til å kvalifisere som regnskog. Lengre inn i landet derimot, finnes det regnskogslokaliterer også, særlig i fuktigheten rundt høye fossefall, som Tegningsfallet i Hedmark, der biologene i Biofokus fant igjen den nær utryddete trønderlaven(!) og i huldresamfunnene langs bekkekløftene i Oppland. Det er altså mengden fuktighet, uavhengig om den kommer fra nedbør eller som tåke fra fossefall, bekk eller hav, som er avgjørende.
NORGE HAR I UTGANGSPUNKTET en vakker og variert skognatur, med sjeldne arter og naturtyper. Men vi har lite igjen av den opprinnelige skognaturen, særlig fordi det intensive skogbruket, med sine flatehogster og granplantasjer, har omformet mye av skogene våre og trærne hogges lenge før de blir biologisk gamle. Denne intensive bruken har gjort at skogen er det økosystemet som er i dårligst tilstand i henhold til norsk naturindeks. Halvparten av de truede artene i Norge lever i skog, og mange av dem er i ferd med å forsvinne nettopp fordi de er avhengige av gamle og døde trær. Det haster derfor å redde det lille som er igjen av de unike og intakte naturskogene våre og særlig de få kystnære skogene våre som står igjen mellom utbygging, hogst og veier. Selv om vi har en lang kyst, er det ikke mye gjenværende skog i den berømte kyststripa vår.
IFØLGE BIOLOG Håkon Holien finnes det bare rundt en prosent igjen av den opprinnelige boreale regnskogen. I Vestfold finnes det også kun en prosent igjen av det opprinnelige edelløvskogsbeltet langs kysten. Og selv om alle kystnære skoger er hardt presset, står det kanskje aller verst til på Østlandet der nordmenn flest bor.
Vi sprer oss stadig mer utover. Vi bruker opp stadig mer natur og det har gått hardt utover skogene, særlig de kystnære. Om man sjekker kyststripa langs Oslofjorden på Google Maps, der det opprinnelig har vært et heldekkende skogbelte, ser vi at det kun er bittesmå flekker igjen på kartet. I tettbygde strøk forsvinner de små skogflekkene bit for bit og om vi ikke snart setter en stopp, vil det ikke være mer igjen – utenom de få skogreservatene som finnes. De små skogflekkene blir som øde øyer i et hav av utbygging, jordbruk, byer og tettsteder, veier og hogstflater.
Og langs kysten av Sørlandet, Vestlandet og nordover er også mye av kystskogene gjort om til plantefelt med fremmede treslag, som dessverre sprer seg inn i de naturlige skogene og i skogreservatene, der de fortrenger den hjemmehørende naturen.
HELDIGVIS HAR mange av de karakteristiske lavartene i kystskogene evne til å spre seg langt, som trønderlaven (Erioderma pedicellatum), men for at det skal være håp for artene må de sjeldne og fuktige skogene bevares og få lov å bli gamle. For jo eldre trærne blir, desto flere sjanser har lavens soppsporer mulighet til å treffe riktig tre på riktig sted.
TEKST: MARIE FEIRING, SABIMA.NO & FOLLO SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING.
Vil du lære mer om kartlegging, og hvordan du kan bli en kartlegger? Les mer på sabima.no
Å KARTLEGGE NATUR betyr å finne og registrere planter, dyr og sopp og andre arter der ute i naturen. Funnene registreres i en database som gir oss verdifull kunnskap om naturen. Kartlegging av artene våre er rett og slett utrolig viktig for å få mer kunnskap om naturen vår. Kartlegging øker også bevisstheten rundt arter for ens egen del, gir ofte en bratt læringskurve sammen med stor glede til dem som utfordrer seg selv – bare spør en kartlegger! Kartlegging av natur gjøres av både profesjonelle og amatører, så det er ingen krav om at man skal være ekspert. Som regel går man turer med andre som er gode på ulike ting, og mange får et stort læringsutbytte av det hele.
EN SKIKKELIG BONUS
med å kartlegge? Akkurat
du kan være med på å redde virkelig verdifull
natur. Ja, til og med sjelden natur! For å drive god
naturforvaltning trenger man jo kunnskap om
artene. Hvor lever de? Hvor mange er de? Går
det bra med dem? Særlig trenger vi kunnskap om
naturområder vi antar er spesielt verdifulle. I dag
mangler vi enda betydelig kunnskap om viktig og
verdifull natur i Norge; natur som ivaretar det biologiske
mangfoldet. Og det ønsker vi jo.
KUNNSKAP OM ARTSFUNNENE
brukes
direkte i arealplanlegging. Gjennom frivillige
kartleggeres artsfunn som registreres i Artsobservasjoner
blir kunnskapen umiddelbart tilgjengelig
for forvaltningen, forskere og andre som jobber
med funn av arter. For eksempel kan artsfunnene
hos kommuner og statsforvaltere bidra til å hindre
naturinngrep der det finnes truede arter. Kunnskapen
blir også tilgjengelig for de som jobber med
å skrive eller følge opp handlingsplaner slik at de
får informasjon om hvor artene lever er, hvor stor
bestanden er og om det for eksempel er behov for
skjøtsel.
PÅ NEDRE EKORNRUD i Nordre Follo i Viken fantes det indikasjoner på at det var høye naturverdier. Et verdifullt skogsområde, men med stort press fra areal- og bruksendringer. Follo soppog nyttevekstforenings (FSNF) ante råd, og la sitt kartleggingsprosjekt i 2023 nettopp til Nedre Ekornrud i Nordre Follo, Viken. Med utgangspunkt i kommunens reguleringsplan for Nedre Ekornrud- området og NINA Rapport 1577c, Kartlegging og verdisetting av naturmangfoldet i forbindelse med områderegulering for Nedre Ekornrud, revidert utgave, valgte de å legge kartleggingen til den nordøstre delen av området. Hovedfokus var den boreale lauvskogen med gammel ospeskog i den nye lokaliteten Peder Sletners vei, som ble vurdert som lokalt viktig (C-lokalitet) av NINA. I tillegg til kompetanse på sopp har FSNF også medlemmer med god kompetanse på karplanter og moser. Kunne de dokumentere viktigheten av dette områ- det? Og hva med områdene rundt, både innenfor og utenfor reguleringsplanen? Ved å gjennomføre en systematisk artskartlegging høsten 2023, skulle svaret komme av «seg selv».
DET BLE NI TURER, og funn av 115 sopparter, 189 karplantearter og 36 mosearter, og alle som en ble lagt inn i Artsobservasjoner i løpet av 2023. Noen sopper var så vanskelige å bestemme at de måtte sendes videre til andre eksperter.
DE NÆR TRUEDE RØDLISTEARTENE elfenbensslørsopp (Cortinarius barbatus), dådyrslørsopp (Cortinarius epipurrus) og stor sliresopp (Volvariella bombycina), er signalarter som indikerer verdifull natur! Hurra. Tenk at vi har slike områder intakt enda, det er nydelig å tenke på. Vi er heldige.
SEKS RØDLISTEARTER av planter ble også notert, slik som ask (Fraxinus excelsior) som er sterkt truet, lind (Tilia cordata) som er nær truet, alm (Ulmus glabra) som er sterkt truet sammen med snau vaniljerot (Monotropa hypopitys subsp. hypophegea) som er nær truet og aksveronika (Veronica spicata) som er sårbar på rødlista. Til tross for at aksveronika står utsatt på en knaus mot en fylling som er i dette området, holder den jammen meg fortsatt stand.
OGSÅ FREMMEDARTER er viktig å rapportere inn. Fremmedarter med svært høy risiko for spredning slik som mongolspringfrø (Impatiens parviflora), fagerfredløs (Lysimachia punctata), høstberberis (Berberis thunbergii), hagelupin (Lupinus polyphyllus), kanadagullris (Solidago canadensis), hageeple (Malus domestica), hvitsteinkløver (Melilotus albus), krypfredløs (Lysimachia nummularia) og parklind (Tilia ×europaea) er alle registrert i området, og fyllingen som ligger tett inntil dette området har en større ansamling av problematiske fremmedarter, slik som hagelupin, kanadagullris, fagerfredløs, og parkslirekne.
OG RESULTATET? Et område med sjeldne og verdifulle arter som får leve litt lengre uten å bli slambehandlingsanlegg eller slettet med jorden, eller hauger med slam og jord, som nok en fasilitator for spredning av fremmedartene i området. Et område som blir bevart, med et robust økosystem av ulike sårbare arter som vi trenger og ønsker både nå og inn i fremtiden. I tillegg til slambehandlingsanlegget er det også en stor boligutbygging som ble stanset, og det skal til og med jobbes med restaurering av hele området. Et tiltak som heldigvis begynner å bli stadig mer aktuelt, særlig nå som FN har bestemt at 2021-2030 skal være verdens tiår for restaurering av økosystemer.
HURRA! Kartlegging nytter! Og vi er stolte av dere FSNF, takket være innsats fra blant annet dere kunne et område nå bli bevart. Alle monner drar. Tusen takk til dere.
Vi håper at flere lar seg inspirere og tar med seg
lupe og notatblokk ut på tur, og vi ønsker å takke
alle foreningene rundt om i det langstrakte land for
deres viktige kartleggingsinnsats!
Takk til Ann-Cicilie Svendsen om tips til denne
saken. Og en ekstra stor takk til Bente Rian, Dag
Hovind og Kristoffer Bøhn
Deler av denne teksten er hentet fra
Sabima (i.d.). Kartlegging av natur.
https://www.sabima.no/kartlegging/kartlegging-av-natur/
Rian, B., & Hovind, D. (2023). Rapport fra artskartlegging på Nedre
Ekornrud, Nordre Follo, Viken (høsten 2023). Kartleggingsnotat fra
FSNF.
TEKST: MARIE FEIRING OG MOSS SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
TAKK TIL MOSS SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING FOR BILDER, OVERSIKT OG EN NYDELIG OG LÆRERIK TUR!
DET VAR UNDER HØSTSOPPTREFFET i 2023 jeg ble gjort oppmerksom på at det fantes noe som heter øysopping. Som en tidligere reisevant person har jeg selvfølgelig vært borte i øyhopping, og jeg har til og med gjort det selv i Thailand i 2010 (før jeg innså at man kanskje bør begrense reising med tanke på klimautslipp). Men øysopping? Det var noe helt nytt. – Hva innebærer det, lurte jeg på, fryktelig nysgjerrig. – Vi hopper rundt på ulike øyer og kartlegger sopp, kunne Reidun Braathen fortelle. Moss sopp- og nyttevekstforening hadde søkt om og fått midler til å kartlegge områdene på noen øyer i Larkollen i Moss. Det er ikke snakk om store summen, men nok til å dekke båttransport og litt annet praktisk, og ikke minst, til å kartlegge mulig verdifull natur som deretter blir rapportert inn (en forutsetning for å få godkjent midler). – Åh, for et genialt initiativ og konsept, tenkte jeg, og var rask med å spørre om jeg kunne melde meg på!
DET VAR IKKE BARE JEG som syns dette var
genialt. Konseptet øysopping ble også plukket opp
av Fabelaktiv, et produksjonsselskap som blant
annet lager underholdende TV for NRK. I dette
tilfellet var de på sanketur etter noen godbiter de
kunne vise frem om frivillighet i Norge på NRK,
de hadde funnet veien inn i kalenderen til Norges
sopp- og nyttevekstforbund, og ble like gira som
meg når de leste om øysopping.
OG «PLUTSELIG» STOD VI DER hele gjengen,
klar til avreise fra Støtvig hotell i Larkollen en
vindfull og solfylt helg i oktober. Idéskaperne og
arrangørene Reidun Braathen og Even Woldstad
Hanssen fra Moss sopp- og nyttevekstforening
hadde organisert alt. Vi andre, deltakere fra både
Follo sopp- og nyttevekstforening, Indre Østfold
sopp- og nyttevekstforening, og et helt TV-team
med flere kamera, en gigantisk, pelsete mikrofon
og en hund, kunne bare følge på. Klar til avreise.
Med båt. For å se på sopp. På noen øyer.
ARRANGEMENTET SKULLE GÅ OVER to
dager, og planen var å få kartlagt to øyer hvorav
den ene kun hadde én registrert art fra før. Vi
hadde fått følgende instruks i forkant:
Så til det kartleggingstekniske: Fint om de som har
GPS og lupe tar det med i tillegg til kurv, kniv og
eventuelt noen småbokser. Vi tar med papirposer,
småesker og feltblokker. På Eldøya har vi vært
et par ganger før, og pr. nå er det registrert over 100
arter der. På Kollen ligger det kun 1 registrering av
sopp i Artskart, så der blir det ekstra spennende å
utforske fungaen. Det er en del flått på øyene, og
vi tar med en bra flåttspray, men anbefaler alle å
kle seg fornuftig, og at dere sjekker dere nøye etter
turene. Nå ser det ut til at været blir bra, det lover
godt for to fine soppdager! Med vennlig hilsen
Reidun
JEG KLØDDE MEG I HODET. Øyene vi skulle besøke var små, og særlig på Eldøya var det jo særdeles mye strand. Ville vi virkelig finne noe særlig med sopp der? Det hørtes nesten for godt ut til å være sant.
Jeg har egentlig ikke tenkt over at det er
så mye sopp å finne på stranda, men i soppmiljøet
slutter man i hvert fall ikke å bli overraska. Så, hva
fant vi? Det kan du både se og lese om her, i et lite
utdrag fra Reidun Braathens rapport
Kartlegging av sopp på øyene Eldøya og Kollen,
Moss kommune – oktober 2023
Både Eldøya og Kollen ligger innenfor Eldøya-
Sletter landskapsvernområde.
ELDØYA består av litt plantet gran og furu, noe
eik, bjørk og hassel, samt kratt og kalkrike engarealer,
som de siste årene har blitt beitet av sau.
Til sammen var det fra før registrert 129 sopparter.
På årets tur ble det funnet hele 60 nye arter
for øya, 155 funn ble registrert, tolv rødlistefunn
av åtte forskjellige arter. Nitten bilder er lagt ut
og fem av funnene er belagte, Ti arter var nye for
Moss kommune, og fire av disse var heller ikke
tidligere registrert fra Østfold. Disse artene var
stastrevlesopp (Inocybe splendens) (sårbar på
rødlista), dvergrøyksopp (Bovista furfuracea),
stankridderhatt (Lepista densifolia) og en jordtunge
(Geoglossum lineare). Denne jordtunga var kun
registrert fire ganger før i Artskart.
Andre interessante funn var blant annet blek
parasollsopp (Lepiota oreadiformis) som er sårbar
på rødlista, beltevæpnerhatt (Clitocella popinalis)
som er nær truet på rødlista og Geoglossum
elongatum.
Her er fullstendig artsliste fra Eldøya: http://www.artsobservasjoner.no/Share/ViewSightingAsTable/8114874/EA231DC4
KOLLEN er ganske bratt og litt utilgjengelig, mye
tett kratt og steinete grunn, men også noen fine
strandenger både i sør og i nord. Her var det kun
ett soppfunn registrert fra før – og det var stor
parasollsopp (Macrolepiota procera). På vår tur ble
det registrert 91 soppfunn, og 86 arter var nye for
øya. Det var kun to rødlistefunn. En art var tidligere
ikke registrert i artskart, hettesoppen Mycena
luteovariegata. En annen interessant art vi fant var
Phaeoclavulina flaccida. Denne korallsoppen vokste
ute i en sanddyne sammen med marehalm. Den
er funnet to ganger tidligere i kommunen, da på
Jeløya. I en strandeng nord på øya fant vi grå grynmusserong
(Dermoloma cuneifolium) (nær truet på
rødlista), også denne arten var kun funnet to ganger
før i Moss kommune.
Her kan du se hele funnlista fra Kollen: http://www.artsobservasjoner.no/Share/ViewSightingAsTable/8114887/BEBB7199
FIKK DU LYST TIL Å PRØVE øysopping? Kanskje
du kan ta initiativet i din egen forening, eller
følg med i kalenderen i 2025 – det går rykter om
at Moss sopp- og nyttevekstforening har søkt om
midler til en tur også i år!
KARTLEGGER DU ARTER? Hvert år lyses
det ut midler til kartleggingsaktiviteter blant
foreninger og medlemmer i Sabimas medlemsforeninger.
Se mer på https://www.sabima.no/kartlegging/kartleggingsmidler/
EN STOR TAKK TIL Moss sopp- og nyttevekstforening,
særlig Reidun Braathen og Even Woldstad
Hanssen.
Den lille TV-reportasjen fra turen kan dere finne
her:
https://www.facebook.com/watch/?v=773635947852018
TEKST: PÅL KARLSEN, DAGLIG LEDER I NSNF
MILJØET RUNDT
Norges sopp- og nyttevekstforbund
(NSNF) vokser. Vi dekker et stort område
fra sopp til ville matplanter, og alle vil ikke drive
med alt. Det ønsker NSNF også at foreningene
skal ta hensyn til, og nettopp derfor har vi i tillegg
til vanlige styreverv lagt opp til at man har
fagansvarlige. Soppsakkyndigansvarlige og nyttevekstansvarlige
har vi hatt en stund, og nå er også
de kartleggingsansvarlige på plass. Det er en rolle
med tett tilknytning til styret, og som også vil være
kontaktperson inn mot NSNF i saker som gjelder
kartlegging.
KARTLEGGING HAR
blitt en viktig del av virksomheten
hos oss. Her finner alle som ikke bare er
interessert i soppens matverdi spennende utfordringer.
Det er nemlig sopp det handler om.
For 2023 har vi hatt klare rekorder for registreringer
i Artsobservasjoner. Grunnen er både mer
aktivitet og et godt soppår med gode forhold, særlig
på Østlandet. Det ble funnet flere arter nye for
Norge. Statistikken viser jevn og god vekst hele
siste tiårsperiode.
NSNF ER MEDLEM I SABIMA,
som koordinerer
kartleggingsaktivitetene for biologiske foreninger
opp mot Artsdatabanken. Det praktiseres slik
at alle registreringer av sopp legges til på vår
statistikk, uansett hvem som har registrert det. Tilsvarende
får for eksempel Norsk Botanisk Forening
alle planteregistreringer til sin statistikk, selv om
det er medlemmer hos oss som la inn planten. Det
er et hensiktsmessig system når man går videre
med validering av funnene, at det er det spesifikke
fagmiljøet som får ansvaret for valideringen.
DET ER 1495 PERSONER
som har registrert
sopp i Artsobservasjoner i 2023. Hvis vi antar at
drøyt 50 % av dem er medlemmer i NSNF blir det
rundt 750 av våre medlemmer som registrerer
soppfunn. Dette tallet vokser fra år til år. Foreningene
står helt fritt i forhold til hvordan man vil
organisere kartleggingsarbeidet. Noen har godt
etablerte og selvgående kartleggingsgrupper.
Sjekk din forenings nettside om de har informasjon
om dette, eller ta direkte kontakt om du vil være
med.
TEKST: GRO GULDEN ILLUSTRASJONER: MARIE FEIRING
ÖDEMANS SEIGLIVETE TEORI
fra 1784 om berserkenes
bruk av den røde fluesoppen for
å komme i kampmodus (omtalt
i tidligere snutt i Fra sidelinjen)
var ikke tatt ut av løse lufta. Teorien
bygde på oppsiktsvekkende
beretninger om beruselse ved
fortæring av rød fluesopp hos
folkeslag i Sibir. Folk som ruset
seg på denne soppen oppnådde
enestående styrke og utholdenhet,
forvirrede oppfatninger av
dimensjoner – men også herlige
drømmer og en følelse av velvære.
Beretningene stammer fra
blant annet oppdagelsesreisende,
handelsreisende, antropologer,
lingvister og krigsfanger. Utdrag
fra disse finnes på drøye 80 sider
i boken Soma1. Fra nyere tid har
vi en masteravhandling hvor tradisjonell
bruk av rød fluesopp
i en avsidesliggende liten by i
Japan er undersøkt2.
OGSÅ SJAMANISME
var vidt
utbredt på Nordkalotten. Selve
ordet «sjamanisme» stammer fra
et gammelt sibirsk språk, tungusisk.
Sjamaner har ofte kunnskap
om medisinske planter og urter
som finnes der de bor, og om
deres helbredende virkning. De
kan reise til andre verdener og
kommunisere med ånder og
guder ved å komme i ekstase
eller transe. For å oppnå denne
bevissthetstilstanden benytter
de seg i mange tilfeller av hallusinogene
vekster, noe vi har lite
av her i nord. Unntaket er den
spektakulære røde fluesoppen.
Sjamaner så nær oss som ved
Enaresjøen i Finland er rapportert
å ha spist fluesopp (- de med
syv hudlapper!)3. Mange steder
var det en forestilling om at bare
sjamaner, og ingen andre, skulle
spise rød fluesopp – det kunne
nemlig medføre døden.
RØD FLUESOPP ER SVÆRT Allegro
vanlig i Nordkalottens enorme
områder med bjørke- og barskoger,
men på sletteland uten
skog hvor rød fluesopp ikke
vokser, byttet folk den til seg for
verdifullt pelsverk, eller til og
med for hele dyr. Det sies at én
enkelt sopp kunne bli omsatt
for så mye som tre, fire reinsdyr!
Dyktige handelsmenn kunne tilegne
seg store formuer ved slik
byttehandel, som forgikk helt
til 1870, da den ble forbudt ved
lov i Russland. Da var for lengst
destillasjonskunsten oppfunnet
og vodkaen og annet brennevin
hadde delvis erstattet soppen –
men, brennevinet manglet den
psyko-aktive virkningen, og handelen
var vanskelig å kontrollere
og stoppe.
FOLKEFESTER HVOR
rød
fluesopp ble fortært og var et
midtpunkt, ble jevnlig avholdt
hos de sibirske stammene. Da
kunne de mindre bemidlede –
som ikke selv hadde sopp å ruse
seg på - samle seg utenfor husene
og vente på gjester som kom for
å urinere. Urinen samlet de opp
i dertil utformete drikkekar (fig.
1), og virkningen skal ha vært
som om de selv spiste soppen. På
den måten kunne soppens stimulerende
virkninger sirkuleres og
nytes mange ganger; til og med
egen urin ble drukket. Urin ble
i tidligere tider brukt til mangt
av helbredende slag; fordommer
kom først med kristendommen.
Både sopp og urin inneholder
ettertraktede salter for dyr, og
i likhet med kyr som slippes på
beite om våren, er reinen svært
hungrig etter sopp. Reingjeterne
hadde gjerne en selskinnspose
for oppsamling av urin hengende
i beltet. Med oppsamlet urin
kunne de når som helst tilkalle
dyrene ved å sette et kar på
bakken, og dyrene ville komme
løpende fra lange avstander for å
drikke. Fluesoppfester gav reinen
tilgang til ekstra etterlengtet urin.
Dyrene kunne bli så beruset og
gale at gjeterne bandt beina deres
sammen helt til rusen var ute
av systemet. Iblant ble berusede
dyr slaktet, og rus kunne oppnås
ved å spise kjøttet. At observante
innfødte tok etter dyrenes skikk
med å drikke urinen fra berusede
personer er nok slett ikke
merkverdig!
SLIK SOM både Wasson og
Allegro landet via språklige analyser
på den myteomspunne
røde fluesoppen som opphav
til henholdsvis guden Soma
og Jesus, kan også våre dagers
julenisse – selveste Santa Claus
- knyttes til denne soppen. Ikke
via språklige analyser, men via
gamle teologiske figurer som
forestiller den gavmilde Sankt
Nikolas og hans medhjelper,
den slemme Svartepetter, som
begge nok utgjør en del av vår
moderne Santa Claus-skikkelse.
Santa Claus flyr gjennom luften
på en slede trukket av reinsdyr
i polare omgivelser, har et
stort hvitt skjegg og er kledd i
en rød kappe prydet med hvitt
pelsverk – noe som umiddelbart
bringer tankene hen på rød
fluesopp og sjamanenes evne til
å kunne forlate denne verden for
å komme i kontakt med åndene.
Sjamanene benyttet seg gjerne av
bjørkestokken med syv utskårne
«trinn» som holdt teltet oppe til
å klatre opp gjennom røykhullet i
toppen av teltet sitt. Santa Claus
bruker som kjent skorsteinen til
dette. Slik har vi fått en moderne
myte knyttet til den gjeve og
myteomspunne røde fluesoppen!
TEKST: LIVE KYDLAND TORVUND, MARKEDS- OG FAGKONSULENT (SOPP) I NSNF
DIGITAL SOPPKONTROLL ER Norges soppog
nyttvekstforbunds egen app, og i 2023 hadde
den sitt gjennombruddsår. I motsetning til for
eksempel Artsorakelet, som artsbestemmer basert
på billedgjenkjenningsteknologi er Digital soppkontroll
bemannet av sertifiserte soppkontrollører.
Appen har derfor åpningstider, men er åpen hver
dag fra og med 1. juli til og med 31. oktober.
Åpningstidene varierer mellom hverdag og helg, og
lav- og høysesongen.
KONTROLLØRENE HAR en liste med rundt
40 matsopper som de bestemmer fra bilder, og
de artsbestemmer også grønn og hvit fluesopp og
giftslørsoppene. Resten av de giftige soppene blir
bare bestemt som giftig, og mange av matsoppene
våre blir henvist videre til fysisk soppkontroll da
de ikke er trygge å bestemme ut fra et enkelt bilde.
Matsopper med normlistestatus «Ikke matsopp»
blir ikke artsbestemt i appen, med et par unntak
som er gjort av pedagogiske grunner, nemlig
falsk kantarell og gallerørsopp. Appen egner seg
godt for nybegynnere som skal plukke sin første
steinsopp eller traktkantarell, og også for dem
som har kommet et steg videre og vil prøve seg på
for eksempel frostvokssopp, blå ridderhatt eller
mandelriske.
SOPPENE SOM ER VALGT UT skal være lette
å bestemme fra bilder, og appen er utformet slik at
det er svært vanskelig å gjøre farlige feilbestemmelser.
Selv om det er mye som ikke kan bestemmes
i appen, er den med på å gjøre mye god matsopp
trygg for mange og forhindre alvorlige forgiftninger.
Digital soppkontroll er tilgjengelig over hele
landet, også der det vanligvis ikke finnes fysiske
soppkontroller i nærheten.
SIDEN VI KONTROLLERTE DE FØRSTE digitale
kurvene i 2017 har antallet kontrollerte sopp
økt stødig hvert år, men i 2023 ble det gjort et
kjempehopp fra rundt 50 000 sopp i 2022 til over
100 000 i 2023. Det var både en svært god soppsesong
i store deler av landet, som også startet tidlig,
og var godt i gang før de fysiske soppkontrollene
startet. I tillegg har appen fått et godt rykte, og
både brukere av appen og soppsakkyndige har
vært flinke til å tipse folk om den i soppgrupper på
Facebook.
Her får du møte tre av dem som var med på å kontrollere sopp i appen i fjor.
TRONDHEIM SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING
Bestod prøven for soppsakkyndige: 2017
Hvor mange sesonger har du vært med i Digital soppkontroll? Siden den åpnet i 2017
Hvor mange sopper kontrollerte du i appen i 2023? 17 908
Hvordan er en typisk vakt i appen?
Det er spennende å følge med på sesongvariasjonene, og
vi ser veldig godt på trafikken om det er et godt soppår på
Østlandet eller ikke. Jeg prøver å ikke se så mye på hvor
mange som ligger i kø, men jobber jevnt.
Det er ofte mange innsendinger av samme sopparter, og det er helt greit. Jeg blir ikke lei av å artsbestemme steinsopp nummer 496 den dagen, fordi det betyr at den som har plukket denne sannsynligvis vil kose seg med et godt måltid. Hen har også lært seg en ny sopp den dagen.
Det er aldri kjedelig å ha vakt i høysesongen, og fra midten av september kommer det inn masse forskjellige arter. Det som kan være utfordrende er at mange forventer at de skal få artsbestemt alle mulige sopper, og noen kan faktisk bli litt ufine når de skjønner våre begrensninger.
Hva er den mest spennende soppen du har fått tilsendt?
Jeg har et par ganger fått grønn fluesopp, og det er faktisk litt stas.
Har du fått tilsendt en av de meget giftige soppene i appen, og i så fall hvilken?
Jeg har fått alle, både spiss og butt giftslørsopp, grønn og
hvit fluesopp samt flatklokkehatt. Ofte kan det være usikkert
om det er spiss giftslørsopp eller en av forvekslingene, men
er jeg i tvil så pleier jeg ha å mantraet «better safe than
sorry».
Står du også på fysiske kontroller?
Jeg har sluttet med å stå på fysiske kontroller, siden jeg
har helseutfordringer som gjør lange dager og mye fysisk
rigging vanskelig.
Hva er den største forskjellen på fysisk og digital kontroll?
Jeg har stått på mange fysiske kontroller før, og den største
forskjellen er så klart mangelen på personlig kontakt i
appen. På fysisk kontroll kan vi også se hvordan brukeren
har behandlet fangsten sin når det gjelder plukkesikkerhet,
og ikke ha masse sopper blandet i kurven. Den store
fordelen med digital kontroll må vel være på de dagene det
er skikkelig ruskevær. Da er det greit å sitte og kontrollere
innendørs i varmen!
Hvorfor vil du anbefale andre kontrollører å prøve seg i appen?
Jeg synes det er veldig givende å gjøre folk trygg på at
denne soppen kan de lage seg et godt måltid med. Jeg
tror det kastes utrolig mye sopp som folk har plukket, som
de ikke tør å spise fordi de ikke er 110 prosent sikker på
arten. Selvfølgelig er det viktig å luke ut de giftige også,
men jeg tror de fleste som sender inn de giftige soppene
egentlig vet hva det er – de vil bare få det bekreftet. De fleste
er takknemlige og fornøyde med tjenesten vår, og det er
personlig tilfredsstillende.
Bestod prøven for soppsakkyndige: Sopptember 2022
Hvor mange sesonger har du vært med i Digital soppkontroll? Jeg prøvde meg på en vakt i 2022 og det ble
en del vakter i 2023.
Hvor mange sopper kontrollerte du i appen i 2023: 3210 sopper
Hvordan er en typisk vakt i appen?
Jeg starter vakten med en kaffekopp i hånda og gjennomgår
operatørchatten fra tidligere vakter, som alltid har noe nytt og
interessant. Snart begynner det å plinge med nye soppbilder.
Jeg ser nøye på hvert bilde, zoomer inn for detaljer, og ber
om flere bilder når det trengs for å identifisere soppen.
Sesongen har vært travel, noe jeg synes har vært utrolig gøy.
Hva er den mest spennende soppen du har fått tilsendt?
Noen slørsopper med fine farger har fanget min
oppmerksomhet. Jeg blir også glad når jeg ser
sjampinjonger og store parasollsopper.
Har du fått tilsendt en av de meget giftige soppene i appen, og i så fall hvilken?
Ja, både hvit fluesopp og spiss giftslørsopp fikk jeg tilsendt
flere ganger gjennom sesongen.
Hva er den største forskjellen på fysisk og digital kontroll?
Den største forskjellen mellom fysisk og digital soppkontroll
er at i den fysiske kontrollen kan man faktisk kjenne, lukte
på og holde soppen i hånden – det er noe som kan være
avgjørende for å kunne identifisere soppen. Å ta en hyggelig
prat om sopp – det liker jeg!
Hvorfor vil du anbefale andre kontrollører å prøve seg i appen?
Det er praktisk og lett tilgjengelig, slik at man enkelt kan
bidra. Appen gir også sjansen til å møte mange forskjellige
sopparter, noe som er lærerikt og interessant. Det er en fin
måte å bidra til at folk kan plukke sopp på en trygg måte.
Bestod prøven for soppsakkyndige: 2022
Hvor mange sesonger har du vært med i Digital soppkontroll? En sesong
Hvor mange sopper kontrollerte du i appen i 2023? 11 547
Hvordan er en typisk vakt i appen?
Det er få typiske vakter. Noen ganger er det svært få sopp
man skal kontrollere mens andre ganger er det intens
jobbing i to timer. Man føler nesten at man spiller et dataspill
.... klikk klikk klikk .... Min rekord er 502 sopp på en vakt. I
perioder får man nesten kun steinsopp eller traktkantarell,
mens andre ganger er det stor variasjon.
Hva er den mest spennende soppen du har fått tilsendt?
Grønn fluesopp
Har du fått tilsendt en av de meget giftige soppene i appen, og i så fall hvilken?
Spiss giftslørsopp, hvit og grønn fluesopp
Hva er den største forskjellen på fysisk og digital kontroll?
På digital soppkontroll prøver vi så langt det er mulig å
kun bruke ferdige svar. Det er lite rom for diskusjoner eller
utfyllende informasjon. På fysisk soppkontroll er man mye
mer fri og har en rolle som inspirator og formidler i tillegg til
den konkrete sjekken av sopp. Man kan også godkjenne et
mye større antall sopp.
Hvorfor vil du anbefale andre kontrollører å prøve seg i appen?
Det er en utrolig god øvelse for å bli rask til å kjenne igjen
sopp. Vi bidrar til å åpne soppverden for et utrolig mye større
publikum enn de man når ved de fysiske soppkontrollene. En
totimers økt på ettermiddag/kveld blir to timer mindre foran
TV-en.
På kalde, våte, vindfulle og varme dager er klær og sko viktig for store og små. Riktige klær har mye å si for om man får en god opplevelse ute. Men hva bør du ha på deg for å ikke fryse eller bli for varm? Norsk Friluftsliv har laget en enkel klesplakat med tips og råd til de som ikke er vant med friluftsliv. Skoler, barnehager, voksenopplæringer, organisasjoner, frivilligsentraler og mange andre kommunale tjenester vil ha nytte av den nye plakaten. Målet er å senke terskelen for å bruke naturen, og vise at man kan bruke mange av de samme plaggene i ulikt vær.
Plakaten kan bestilles fra Norsk Friluftsliv nettsider og er gratis. Søk «klesplakat Norsk Friluftsliv» og du kommer rett til bestillingssiden.
Da har du helt fram til 31. august med å lage den ferdig og sende til filmfestivalen Fungi Film Fest, som NSNF har hatt et samarbeid med i flere år. Fungi Film Fest er verdens eneste filmfestival dedikert til skjønnheten og særhetene til sopp og lav, med filmer sendt inn av folk akkurat som deg. Det eneste kravet for å delta er at filmen på en eller annen måte handler om sopp. Les mer og meld inn filmen på fungifilmfest.com/submit
Tang og tare er planter som driver med fotosyntese, akkurat som landplantene, bare under vann. Vi kaller dem alger. Alger har ikke røtter slik som plantene, men tar næringen sin direkte fra vannet rundt seg. De har likevel en slags fot, et festeorgan, som de bruker til å holde seg fast i bakken så de ikke skal flyte av sted.
Tang og tare vokser på litt ulike måter. Tang vokser på samme måte som de fleste landplanter. Nye skudd, eller tilvekst, kommer «i toppen» av algen. Tare derimot vokser «nedenfra». Den nyeste delen av tarer finner du derfor nederst ved festeorganet. Om du skal høste tare er det viktig at du ikke klipper av festeorganet, men lar det være igjen en del som kan vokse videre. Tang kan høstes fra toppen.
Det er også forskjell på hvor tang og tare vokser. Når du går i strandkanten, eller ser ned langs svaberget, er det oftest tang du ser. Tangen vokser i de øverste lagene i havet, der sjøen ikke er for høy. Noen tangarter er også tilpasset å leve der det blir helt tørt ved lavvannet, og nesten bare får en sjøsprut i ny og ne. Tareartene tåler dårlig å tørke ut, og holder seg på dypt vann. Der kan de danne store flotte tareskoger som er spennende å dykke i.
Tang og tare er veldig vakre å se på, men det er vanskelig å plukke med seg en bukett hjem. Du kan i stedet for forsøke å presse dem, på samme måte som vi gjør med landplanter.Tynne alger som fjærehinne, havsalat og tarmgrønske (for et navn!?) er så tynne at om vi legger dem på et tegneark, så tørker de fast rett på arket. Lag en samling, eller skap vakre bilder.
Litt tykkere alger som grisetang eller søl kan også presses, men disse vil ikke feste seg på arket. De kan du heller montere i en ramme etterpå. Om du har gjennomsiktige rammer, eller laminerer dem, kan du henge dem i vinduet og la lyset skinne gjennom slik at de vakre fargene kommer frem.
Redaksjonens hjørne har blitt vår lille oppslagstavle for gode tips og spennende happenings. Vi håper du kan finne noe som appellerer til deg. Så vil vi benytte anledningen til å ønske dere alle en riktig fin vår, uansett hva planene er.
Planter og tradisjon – floraen i levende tale og tradisjon i Norge, er bibelen for alle som er interessert i hvordan planter har vært brukt i Norge. NSNF publiserte et nytrykk av denne etterspurte boken for noen år siden, og nå har vi også fått på plass en søkbar base på nett over alt innholdet i boken. Vi er overbevist om at en slik nettressurs bare vil skape enda mer interesse for å eie boken, som både er vakker og innholdsrik, og ikke minst deilig å bla i! Du finner boken i nettbutikken vår.
Det er vår i luften og vi lengter etter å komme ut for å se hva som har begynt å spire. De første knoppene og skuddene er fulle av smak og kraft. Lurer du på hva som kommer først, hvor du kan finne det og hva det kan brukes til? Småsankerne er her for å hjelpe deg. Hver mandag kl. 18 kan du følge oss på nett! Still spørsmål og lær om alt det spennende du kan finne og sanke ute i norsk natur, helt gratis! Du finner informasjon i kalenderen på soppognyttevekster.no. Sjekk også ut vår nye brosjyre som er laget spesielt for barn som også vil lære mer.
Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) er en paraplyorganisasjon for landets sopp- og nyttevekstforeninger, med historie helt tilbake til 1902. Vi omfatter i dag 39 medlemsforeninger fra nord til sør, med 7500 medlemmer.
NSNF er medlem av Norsk Friluftsliv, SABIMA, Frivillighet Norge, Studieforbundet natur og miljø, Virke, International Mycological Association og The European Confederation of Mediterranean Mycology (C.E.M.M.)