Page 49 - padling 2017 05
P. 49

ør jeg skulle lage pasta carbo-  I tillegg til den obligatoriske eggeblandin-  pastaen er du klar for å gjøre nesten det
                         nara for første gang, tok jeg en   gen kan det være fint med en soppstuing til.   samme med soppstuingen – her kan du jo
                         søkerunde i matbøker og sup-                                  selv velge om du vil legge den rundt eller
                  Fplerte med tips på nettet. Jeg   Soppstuing                         utover pastaen, og deretter «strø» ferdig-
                  fant mange ulike oppskrifter, ble inspirert   Aromasopp deles i skiver og stekes i en   stekt bacon oppå dette. Tenk på hvordan du
                  og endte opp med en kombinasjon av flere   blanding av smør og olje sammen med   kan gjøre tallerkenen innbydende. En gul
                  av disse. Ett av anretningsbildene likte jeg   finhakket løk, hvitløk og oppkuttede sol-  eggeplomme i et halvt eggeskall – anrettet   Mat til padleturen
                  spesielt godt – her var pasta carbonara blitt   tørkede tomater i en panne. En fløteskvett   sammen med grønne urteblader, oppkutte-
                  servert med en rå eggeplomme i et halvt   helles i når ingrediensene er så godt som   de burgunderfargede soltørkede tomatbiter,
                  eggeskall plassert i midten av tallerkenen.   ferdigstekt. Cherrytomater kan erstatte   knallrøde cherrytomatbåter, dryss av revet
                  (Dersom du vil prøve dette på padletur er   soltørkede tomater, men det er ingenting i   parmesan over baconterninger og pastas-
                  det viktig å emballere eggene godt, slik at   veien for å bruke begge deler, slik jeg gjorde   trimler – er visuelle detaljer som bør kunne
                  det ikke blir altfor mye søl på den fronten.)   i den varianten som er avbildet. Begge har   vekke appetitten. ●●
                                                    en fin syrlighet iboende i seg, men smaken
                                                    blir enda bedre om du tilsetter friske urter   Fløte eller ikke?
                     I denne varianten av pasta    som timian og basilikum. Soppstuingen   Har du lyst har du lov!
                   carbonara er det kombinasjonen av   kan lages ferdig hjemme, før du drar på   Da jeg var i dagligvarebutikken og
                   smaker som er suksessfaktoren. Et   padletur, slik at den bare krever en kjapp   gjorde innkjøp til pasta carbonara-
                   parmesandryss sammen med de friske   oppvarming rett før du skal servere padle-  måltidet, som her er avbildet og
                   urtene og det rå egget i midten av   kompisene dine.
                                                                                         omtalt, var jeg litt i tvil om jeg skulle
                   tallerkenen, er kanskje detaljene som
                                                                                         handle inn fløte. Jeg har lest at mange
                   padlevennene dine vil assosiere med   Eggeblanding                    bruker det, men at feinsmeckere
                   et måltid på en lekker restaurant.  Også eggblandingen er praktisk å lage med
                                                    en gang, slik at den er klar når du trenger   mener det ikke hører hjemme i en
                                                    den. En eggblanding bestående av lett   «ekte» pasta carbonara. Mens jeg
                                                    vispede egg (hele, med eggehvitene), litt   stusset litt på dette fikk jeg øye på
                                                    olivenolje, raspet eller finrevet parmesan,   «gamlepresten» i kommunen. Han
                                                    nykvernet pepper og frisk timian skal ven-  gikk av med pensjon for noen år siden,
                                                    des inn i pastaen – når denne er kokt og har   og jeg spurte hvordan pensjonist-
                                                    rukket å kjølne av et lite halvminutt.   tilværelsen artet seg. Den tidligere
                                                                                         sognepresten sa det gikk veldig fint,
                                                                                         og spurte så hva jeg hadde fore. Jeg
                                                    Baconsurr
                                                    Ferdigkuttede baconterninger sprøstekes i   kikket kjapt ned på handlekurven og
                                                    panne; her lønner det seg å være forsiktig   sa som sant var, at jeg hadde planlagt
                                                    med bruk av olje og smør. Baconkjøtt skal   padletur med en kompis og at vi skulle
                                                    stekes – ikke kokes. Unngå altfor høy varme   spise middag på en holme.
                                                    når du steker, og sørg for at terningene ikke   •  Jeg skal lage noe jeg ikke har laget
                                                    brenner seg fast. På grunn av saltsmaken i   før – pasta carbonara, fortsatte jeg.
                                                    bacon bør ikke dette tilføres mer salt. Men   •  Aaah, det er jo kjempegodt! Jeg og
                                                    salt i pastavannet bør det absolutt være.   kona spiser det ofte, kommenterte
                                                                                           den pensjonerte presten.
                                                                                         •  De lærde strides hvorvidt man
                                                    Bruk fersk pasta
                                                    Når baconet surres i stekepanna er det   skal bruke fløte i denne retten; hva
                                                    greit å begynne med pastaen. Fersk pasta   foretrekker du? spurte jeg.
                                                    – eksempelvis Toro sin fettuccine grønn-  •  Vi bruker alltid fløte, svarte han
                                                    sakspasta som inneholder 40 prosent    raskt – og før jeg rakk å si noe la
                                                    brokkoli og erter – er svært kjapt å gjøre   han til:
                                                    serveringsklart, da koketiden er minimal.   •  Og du skal vite det, Gunnar – jeg
                                                    I fosskokende vann er ett minutt alt som   har fortsatt gode forbindelser!
                                                    skal til. Når pastaen er ferdig kokt, siler du
                                                    av vannet og har den tilbake i kasserollen;   Han pekte mot taket da han sa
                                                    gjerne med litt olje i bunnen, slik at pastaen   «goooo’e forbindelser» på sin
                                                    ikke så lett fester seg til metallet.   Ålesundsdialekt. Mye høylytt latter
                                                                                         fulgte fra oss begge. LOL, altså. Men
                                                                                         da var jo den saken klar – det ble
                                                    Anrettes med kjærlighet
                                                    Når du har vendt inn eggeblandingen i   selvsagt en fløteskvett i carbonara’en.

                                                                                                                          49
                                                                                                               PADLING
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54