Page 49 - padling 2017 05
P. 49
ør jeg skulle lage pasta carbo- I tillegg til den obligatoriske eggeblandin- pastaen er du klar for å gjøre nesten det
nara for første gang, tok jeg en gen kan det være fint med en soppstuing til. samme med soppstuingen – her kan du jo
søkerunde i matbøker og sup- selv velge om du vil legge den rundt eller
Fplerte med tips på nettet. Jeg Soppstuing utover pastaen, og deretter «strø» ferdig-
fant mange ulike oppskrifter, ble inspirert Aromasopp deles i skiver og stekes i en stekt bacon oppå dette. Tenk på hvordan du
og endte opp med en kombinasjon av flere blanding av smør og olje sammen med kan gjøre tallerkenen innbydende. En gul
av disse. Ett av anretningsbildene likte jeg finhakket løk, hvitløk og oppkuttede sol- eggeplomme i et halvt eggeskall – anrettet Mat til padleturen
spesielt godt – her var pasta carbonara blitt tørkede tomater i en panne. En fløteskvett sammen med grønne urteblader, oppkutte-
servert med en rå eggeplomme i et halvt helles i når ingrediensene er så godt som de burgunderfargede soltørkede tomatbiter,
eggeskall plassert i midten av tallerkenen. ferdigstekt. Cherrytomater kan erstatte knallrøde cherrytomatbåter, dryss av revet
(Dersom du vil prøve dette på padletur er soltørkede tomater, men det er ingenting i parmesan over baconterninger og pastas-
det viktig å emballere eggene godt, slik at veien for å bruke begge deler, slik jeg gjorde trimler – er visuelle detaljer som bør kunne
det ikke blir altfor mye søl på den fronten.) i den varianten som er avbildet. Begge har vekke appetitten. ●●
en fin syrlighet iboende i seg, men smaken
blir enda bedre om du tilsetter friske urter Fløte eller ikke?
I denne varianten av pasta som timian og basilikum. Soppstuingen Har du lyst har du lov!
carbonara er det kombinasjonen av kan lages ferdig hjemme, før du drar på Da jeg var i dagligvarebutikken og
smaker som er suksessfaktoren. Et padletur, slik at den bare krever en kjapp gjorde innkjøp til pasta carbonara-
parmesandryss sammen med de friske oppvarming rett før du skal servere padle- måltidet, som her er avbildet og
urtene og det rå egget i midten av kompisene dine.
omtalt, var jeg litt i tvil om jeg skulle
tallerkenen, er kanskje detaljene som
handle inn fløte. Jeg har lest at mange
padlevennene dine vil assosiere med Eggeblanding bruker det, men at feinsmeckere
et måltid på en lekker restaurant. Også eggblandingen er praktisk å lage med
en gang, slik at den er klar når du trenger mener det ikke hører hjemme i en
den. En eggblanding bestående av lett «ekte» pasta carbonara. Mens jeg
vispede egg (hele, med eggehvitene), litt stusset litt på dette fikk jeg øye på
olivenolje, raspet eller finrevet parmesan, «gamlepresten» i kommunen. Han
nykvernet pepper og frisk timian skal ven- gikk av med pensjon for noen år siden,
des inn i pastaen – når denne er kokt og har og jeg spurte hvordan pensjonist-
rukket å kjølne av et lite halvminutt. tilværelsen artet seg. Den tidligere
sognepresten sa det gikk veldig fint,
og spurte så hva jeg hadde fore. Jeg
Baconsurr
Ferdigkuttede baconterninger sprøstekes i kikket kjapt ned på handlekurven og
panne; her lønner det seg å være forsiktig sa som sant var, at jeg hadde planlagt
med bruk av olje og smør. Baconkjøtt skal padletur med en kompis og at vi skulle
stekes – ikke kokes. Unngå altfor høy varme spise middag på en holme.
når du steker, og sørg for at terningene ikke • Jeg skal lage noe jeg ikke har laget
brenner seg fast. På grunn av saltsmaken i før – pasta carbonara, fortsatte jeg.
bacon bør ikke dette tilføres mer salt. Men • Aaah, det er jo kjempegodt! Jeg og
salt i pastavannet bør det absolutt være. kona spiser det ofte, kommenterte
den pensjonerte presten.
• De lærde strides hvorvidt man
Bruk fersk pasta
Når baconet surres i stekepanna er det skal bruke fløte i denne retten; hva
greit å begynne med pastaen. Fersk pasta foretrekker du? spurte jeg.
– eksempelvis Toro sin fettuccine grønn- • Vi bruker alltid fløte, svarte han
sakspasta som inneholder 40 prosent raskt – og før jeg rakk å si noe la
brokkoli og erter – er svært kjapt å gjøre han til:
serveringsklart, da koketiden er minimal. • Og du skal vite det, Gunnar – jeg
I fosskokende vann er ett minutt alt som har fortsatt gode forbindelser!
skal til. Når pastaen er ferdig kokt, siler du
av vannet og har den tilbake i kasserollen; Han pekte mot taket da han sa
gjerne med litt olje i bunnen, slik at pastaen «goooo’e forbindelser» på sin
ikke så lett fester seg til metallet. Ålesundsdialekt. Mye høylytt latter
fulgte fra oss begge. LOL, altså. Men
da var jo den saken klar – det ble
Anrettes med kjærlighet
Når du har vendt inn eggeblandingen i selvsagt en fløteskvett i carbonara’en.
49
PADLING