Page 43 - Padling 2018 04
P. 43
ksklusivt er kanskje litt misvi-
En tomme tykt benfritt sende i denne sammenhengen
hvalbiffstykke grillet to minutter – etterspørselen etter hvalkjøtt
på hver side; medium /rå – det vil si Eer heldigvis stigende i Norge.
at kjøttet i midten forblir rått og har Interesseorganisasjonen og merkevarefore-
maksimal mengde med juice i seg. ningen «Norsk Hval» har i den senere tid
Oransje puré består av like mengder blitt flinkere til å markedsføre hvalkjøtt som Mat til padleturen
poteter og gulrøtter som først er en råvare som kan brukes til mange forskjel-
kokt og deretter kjørt til puré med en lige hverdagsretter. Merket «Norsk kvalitets-
stavmikser. Grønn puré består av kokt hval» garanterer at kjøttet er fangstet på far-
asparges, trukket spinat og sitronsaft. tøy som tilhører nevnte paraplyorganisasjon,
Dryss av koriander og rosmarin. hvor alle aktører blir kontrollert for å sikre at
vi forbrukere får en råvare av beste kvalitet.
Ekstremt mørt kjøtt
Arten det drives fangst på i Norge, eller det
vil si i Norskehavet – ved Svalbard, Bjørnøya
og Jan Mayen – er vågehval. Denne lever av
plankton, krill og pelagiske fiskearter – altså
de som beveger seg og holder sammen i
stim, og som på den måten gjør det enklere
for hvalen å få i seg de næringsmengdene
den trenger for å overleve. Kombinasjonen
av det vågehvalen får i seg resulterer i et
ekstremt mørt kjøtt, som dessuten er rikt på
Omega 3-fettsyrer og næringsstoff som er
viktige for oss.
Frosset vågehvalkjøtt kan vi naturligvis
få tak i hele året, men når det er sesong for
hvalkjøtt er det selvsagt ferskt hvalkjøtt som
er tingen. Fra begynnelsen av mai til midten
av september er hvalkjøtt tilgjengelig i fersk-
varediskene til kjøttforhandlere og i daglig-
varehandelen. Noen er ekstra heldige og får
kjøpt direkte fra båt.
Det beste fra to verdener
Tidlig i sommersesongen er kjøttet på det
magreste, men på sensommeren er kjøttet
blitt rikere på sunne, helsebringende fettsy-
rer. Et mer marmorert kjøtt gir samtidig mer
saft og smak – noe som selvsagt har betyd-
ning for resultatet, enten vi serverer hval-
kjøttretter til sultne padlekompiser på en
holme eller kresne gjester i vårt eget hjem.
Det vinrødfargede, møre hvalkjøttet
kombinerer det beste fra to verdener; det
røde kjøttet har en nydelig egensmak og
fantastiske egenskaper som råvare for
matlagning, samtidig som det har alle de
viktige, livgivende og pleiende nærings-
stoffene vi får fra fisk. Det finnes med
andre ord ikke sunnere rødt kjøtt enn det
vi får fra vågehvalkjøttet, som altså selges
under merkevaren eller kvalitetsstandar-
den «Norsk kvalitetshval».
43
PADLING