Page 43 - Padling 2018 04
P. 43

ksklusivt er kanskje litt misvi-
                                                               En tomme tykt benfritt        sende i denne sammenhengen
                                                         hvalbiffstykke grillet to minutter   – etterspørselen etter hvalkjøtt
                                                        på hver side; medium /rå – det vil si   Eer heldigvis stigende i Norge.
                                                       at kjøttet i midten forblir rått og har   Interesseorganisasjonen og merkevarefore-
                                                         maksimal mengde med juice i seg.   ningen «Norsk Hval» har i den senere tid
                                                       Oransje puré består av like mengder   blitt flinkere til å markedsføre hvalkjøtt som  Mat til padleturen
                                                          poteter og gulrøtter som først er   en råvare som kan brukes til mange forskjel-
                                                       kokt og deretter kjørt til puré med en   lige hverdagsretter. Merket «Norsk kvalitets-
                                                      stavmikser. Grønn puré består av kokt   hval» garanterer at kjøttet er fangstet på far-
                                                      asparges, trukket spinat og sitronsaft.   tøy som tilhører nevnte paraplyorganisasjon,
                                                          Dryss av koriander og rosmarin.  hvor alle aktører blir kontrollert for å sikre at
                                                                                       vi forbrukere får en råvare av beste kvalitet.

                                                                                       Ekstremt mørt kjøtt
                                                                                       Arten det drives fangst på i Norge, eller det
                                                                                       vil si i Norskehavet – ved Svalbard, Bjørnøya
                                                                                       og Jan Mayen – er vågehval. Denne lever av
                                                                                       plankton, krill og pelagiske fiskearter – altså
                                                                                       de som beveger seg og holder sammen i
                                                                                       stim, og som på den måten gjør det enklere
                                                                                       for hvalen å få i seg de næringsmengdene
                                                                                       den trenger for å overleve. Kombinasjonen
                                                                                       av det vågehvalen får i seg resulterer i et
                                                                                       ekstremt mørt kjøtt, som dessuten er rikt på
                                                                                       Omega 3-fettsyrer og næringsstoff som er
                                                                                       viktige for oss.
                                                                                        Frosset vågehvalkjøtt kan vi naturligvis
                                                                                       få tak i hele året, men når det er sesong for
                                                                                       hvalkjøtt er det selvsagt ferskt hvalkjøtt som
                                                                                       er tingen. Fra begynnelsen av mai til midten
                                                                                       av september er hvalkjøtt tilgjengelig i fersk-
                                                                                       varediskene til kjøttforhandlere og i daglig-
                                                                                       varehandelen. Noen er ekstra heldige og får
                                                                                       kjøpt direkte fra båt.

                                                                                       Det beste fra to verdener
                                                                                       Tidlig i sommersesongen er kjøttet på det
                                                                                       magreste, men på sensommeren er kjøttet
                                                                                       blitt rikere på sunne, helsebringende fettsy-
                                                                                       rer. Et mer marmorert kjøtt gir samtidig mer
                                                                                       saft og smak – noe som selvsagt har betyd-
                                                                                       ning for resultatet, enten vi serverer hval-
                                                                                       kjøttretter til sultne padlekompiser på en
                                                                                       holme eller kresne gjester i vårt eget hjem.
                                                                                        Det vinrødfargede, møre hvalkjøttet
                                                                                       kombinerer det beste fra to verdener; det
                                                                                       røde kjøttet har en nydelig egensmak og
                                                                                       fantastiske egenskaper som råvare for
                                                                                       matlagning, samtidig som det har alle de
                                                                                       viktige, livgivende og pleiende nærings-
                                                                                       stoffene vi får fra fisk. Det finnes med
                                                                                       andre ord ikke sunnere rødt kjøtt enn det
                                                                                       vi får fra vågehvalkjøttet, som altså selges
                                                                                       under merkevaren eller kvalitetsstandar-
                                                                                       den «Norsk kvalitetshval».

                                                                                                                          43
                                                                                                               PADLING
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48