Page 44 - Padling 2018 04
P. 44
Mat til padleturen Grillet hvalkjøtt,
rødløk og paprika
med potet- og
gulrotpuré og
kokte asparges –
med koriander og
rosmarin.
Grillet hvalbiff,
paprika, rødløk,
chilipepper og
maiskolber – servert
med dryss av koriander
og rosmarin. Mer skal
det ikke til for å kunne
servere «et herremåltid»
til padlekompisene dine.
Kjernetemperatur på 45 grader
En kjernetemperatur på 45 grader anbe-
fales til deg som vil prøve deg på grillen.
Det er lettere å lykkes med litt tjukke styk-
ker, da steketiden for tynne er meget kort.
Det gjelder å følge med hele tiden, og et
godt råd er å pensle kjøttstykkene med litt
stekolje, grillolje og glace – før de legges
på grillen, lett krydret. Noen strimler pap-
rika, kanskje litt løk og noen oppkuttede
maiskolber er alt du trenger for et lite, sunt
grillmåltid.
Ferskt hvalkjøtt pakket som hvalbiff-
loin er en veldig ren vare; kjøttet er fritt
bein og trevler. Bruk høy varme og kort
steketid. Kutter du kjøttet i syltynne ski-
ver, så er 10 – 15 sekunder alt som skal
til på hver side. Halvannen til to centime-
ters tykkelse gir supre hvalbiffemner; på kende puré eller to. Kokte, moste gulrøtter Unødvendig med marinering
høy varme skal halvannet til to minutter og poteter gir en frisk oransjefarge; spinat- Hvalkjøtt er ofte veldig mørt, og det vil der-
være tilstrekkelig, da denne typen kjøtt blader og asparges som er blitt trukket og for sjelden være behov for å marinere kjøttet
tenderer til å bli raskt stekt, men også vil most gir en ditto en ditto herlig grønnfarge. på forhånd. Her må vi rett og slett passe på
ettersteke når kjøttet tas fra varmekilden. Dette er med på å vekke appetitten, men at vi ikke koker kjøttet i hjel, da det skal ha
Bare stekepanna tas av varmekilden i tide, det er selvsagt minst like viktig at puréene en viss tyggemotstand når vi setter tennene
så kan den fint ligge der 5 – 10 minutter smaker godt. Litt salt og kanskje også litt våre i det.
før servering. pepper er fint til den oransje puréen, mens Det anbefales å brune kjøttet kjapt på høy
noen sitrondråper for ekstra syrlighet gjør varme før det kokes og skal godgjøre seg i
Smakfull saus er viktig seg i den grønne. gryta. I gryter er det gjerne sausen som er
En smakfull saus med rødløk, aromasopp, En hvalkjøttgryte er i prinsippet ganske så den viktigste smakssetteren, så her er vi ikke
chilipepper, cherrytomater og paprikastrim- lik en god, gammeldags hjortekjøttgyte – og avhengig av ferskt kjøtt for å kunne oppnå et
ler gjør seg bra til stekte hvalbiffer og gril- fremgangsmåten for å lage den er praktisk godt resultat – men det skader selvsagt ikke
lede eller bakte poteter. Dette er festmat! talt den samme. Men både steke- og koketi- heller. Det beste er jo godt nok, som vi sier.
Men tenker vi hva som er mest sunt, så kan den for hvalkjøtt vil være en del kortere enn Prøv hvalkjøtt i ulike varianter og nyt maten,
vi droppe sausen og heller lage en velsma- den eksempelvis er for hjort. for du kommer garantert til å lykkes! ●●
44 PADLING