Page 44 - Padling 2018 04
P. 44

Mat til padleturen                                                                    Grillet hvalkjøtt,
                                                                                                     rødløk og paprika
                                                                                                     med potet- og
                                                                                                     gulrotpuré og
                                                                                                     kokte asparges –
                                                                                                     med koriander og
                                                                                                     rosmarin.








                                                                                                      Grillet hvalbiff,
                                                                                                     paprika, rødløk,
                                                                                                     chilipepper og
                                                                                                     maiskolber – servert
                                                                                                     med dryss av koriander
                                                                                                     og rosmarin. Mer skal
                                                                                                     det ikke til for å kunne
                                                                                                     servere «et herremåltid»
                                                                                                     til padlekompisene dine.
                    Kjernetemperatur på 45 grader
                    En kjernetemperatur på 45 grader anbe-
                    fales til deg som vil prøve deg på grillen.
                    Det er lettere å lykkes med litt tjukke styk-
                    ker, da steketiden for tynne er meget kort.
                    Det gjelder å følge med hele tiden, og et
                    godt råd er å pensle kjøttstykkene med litt
                    stekolje, grillolje og glace – før de legges
                    på grillen, lett krydret. Noen strimler pap-
                    rika, kanskje litt løk og noen oppkuttede
                    maiskolber er alt du trenger for et lite, sunt
                    grillmåltid.
                     Ferskt hvalkjøtt pakket som hvalbiff-
                    loin er en veldig ren vare; kjøttet er fritt
                    bein og trevler. Bruk høy varme og kort
                    steketid. Kutter du kjøttet i syltynne ski-
                    ver, så er 10 – 15 sekunder alt som skal
                    til på hver side. Halvannen til to centime-
                    ters tykkelse gir supre hvalbiffemner; på   kende puré eller to. Kokte, moste gulrøtter   Unødvendig med marinering
                    høy varme skal halvannet til to minutter   og poteter gir en frisk oransjefarge; spinat-  Hvalkjøtt er ofte veldig mørt, og det vil der-
                    være tilstrekkelig, da denne typen kjøtt   blader og asparges som er blitt trukket og   for sjelden være behov for å marinere kjøttet
                    tenderer til å bli raskt stekt, men også vil   most gir en ditto en ditto herlig grønnfarge.   på forhånd. Her må vi rett og slett passe på
                    ettersteke når kjøttet tas fra varmekilden.   Dette er med på å vekke appetitten, men   at vi ikke koker kjøttet i hjel, da det skal ha
                    Bare stekepanna tas av varmekilden i tide,   det er selvsagt minst like viktig at puréene   en viss tyggemotstand når vi setter tennene
                    så kan den fint ligge der 5 – 10 minutter   smaker godt. Litt salt og kanskje også litt   våre i det.
                    før servering.                    pepper er fint til den oransje puréen, mens   Det anbefales å brune kjøttet kjapt på høy
                                                      noen sitrondråper for ekstra syrlighet gjør   varme før det kokes og skal godgjøre seg i
                    Smakfull saus er viktig           seg i den grønne.                 gryta. I gryter er det gjerne sausen som er
                    En smakfull saus med rødløk, aromasopp,   En hvalkjøttgryte er i prinsippet ganske så   den viktigste smakssetteren, så her er vi ikke
                    chilipepper, cherrytomater og paprikastrim-  lik en god, gammeldags hjortekjøttgyte – og   avhengig av ferskt kjøtt for å kunne oppnå et
                    ler gjør seg bra til stekte hvalbiffer og gril-  fremgangsmåten for å lage den er praktisk   godt resultat – men det skader selvsagt ikke
                    lede eller bakte poteter. Dette er festmat!   talt den samme. Men både steke- og koketi-  heller. Det beste er jo godt nok, som vi sier.
                    Men tenker vi hva som er mest sunt, så kan   den for hvalkjøtt vil være en del kortere enn   Prøv hvalkjøtt i ulike varianter og nyt maten,
                    vi droppe sausen og heller lage en velsma-  den eksempelvis er for hjort.   for du kommer garantert til å lykkes! ●●

            44         PADLING
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49